Enerji Piyasası Düzenleme
Kurumundan:
Karabük Üniversitesi
Rektörlüğünden:
Yenimahalle Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik
Müdürlüğünden:
Türk Patent Enstitüsü
Başkanlığından:
Çankaya
Belediye Başkanlığından:
Enerji Piyasası Düzenleme
Kurumundan:
Enerji
Piyasası Düzenleme Kurumundan:
KURUL KARARI
Karar No: 2574/12 Karar
Tarihi: 27/05/2010
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 27/05/2010
tarihli toplantısında, 11/05/2006 tarih ve 753/120 sayılı Kurul Kararı Eki olan
Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu ve Bildirim Açıklamaları Bölüm 1- “BAŞVURU
DİLEKÇESİ EKLERİ” tablosuna (8) numaralı dipnot olarak aşağıdaki ibarenin
eklenmesine,
“(8) 01/01/2005 tarihinden önce
akaryakıt istasyonu olarak faaliyet gösterdiği usulüne uygun şekilde
düzenlenmiş belgelerle ispat edilen yerler için yapılacak lisans başvurularında
aranmaz.”
karar verilmiştir.
4352/1-1
—— • ——
Karabük
Üniversitesi Rektörlüğünden:
Aşağıda Anabilim Dalı itibariyle unvan ve şartları
belirtilen Üniversitemiz Fakültelerinde açık bulunan kadrolara 2547 Sayılı
Yükseköğretim Kanunu'nun ilgili maddelerine göre öğretim üyesi alınacaktır.
Müracaat süresi ilanın yayını tarihinden itibaren 15 gündür.
Profesör ve Doçent kadroları için
Rektörlük Personel Dairesi Başkanlığına dilekçe ekinde diploma veya öğrenim
durumunu gösterir belge, nüfus cüzdan sureti, üç (3) adet fotoğraf ile
özgeçmişi, yayınları (Doçent kadrolarına müracaat edenlerin bilimsel çalışma ve
yayınlarını, özgeçmişlerini ve yayın listelerini kapsayan bir dosyayı dört
nüsha, Profesör kadrolarına başvuracaklar ise yayınlarını altı nüsha halinde)
hazırlayıp müracaat etmeleri ilan olunur.
NOT: -Profesör ve Doçent kadrolarına daimi statüye göre
atama yapılacaktır.
- Başvuranların müracaat dilekçelerinde yabancı dillerini
belirtmeleri gerekmektedir.
- Başvuracak adaylar dilekçelerine bilimsel
özgeçmişlerini, yayınlarını, yabancı dil başarı belgelerini ve haklarında
bilimsel referans alınabilecek üç Öğretim Üyesinin isim ve adreslerini
eklemelidirler.
- Postadaki gecikmeler kabul edilmeyeceği gibi yukarıdaki
belgelerden bir tanesinin eksik olması halinde de müracaatlar kabul
edilmeyecektir.
- Başvuracak adayların başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir.
Anabilim Dalı |
Profesör |
Doçent |
Açıklama |
Mühendislik
Fakültesi |
|
|
|
Makina Teorisi ve Dinamiği |
1 |
|
|
Otomotiv
Mühendisliği |
|
1 |
|
Fen
Edebiyat Fakültesi |
|
|
|
Eğitim
Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi |
|
|
|
Eğitim
Programları ve Öğretim |
|
|
|
Eğitimde
Ölçme ve Değerlendirme |
|
|
|
Teknoloji
Fakültesi |
|
|
|
Enerji
Sistemleri Mühendisliği |
|
|
|
Enerji
Sistemleri Mühendisliği |
|
2 |
|
İmalat
Mühendisliği |
3 |
|
|
İmalat
Mühendisliği |
|
3 |
|
Mekatronik Mühendisliği |
|
1 |
|
Safranbolu
Meslek Yüksekokulu |
|
|
|
|
1 |
|
|
4304/1-1
—— • ——
Yenimahalle Belediye Başkanlığı İmar ve
Şehircilik Müdürlüğünden:
Yenimahalle Belediye Encümenin 1/4/2010 tarih 365/946 sayı ve Ankara Büyükşehir Belediye
Encümeninin 15/4/2010 gün ve 751/1857 sayılı kararı ile onaylanan 84161/EK nolu parselasyon planı, Müdürlüğümüz ilan panosuna
asılmıştır.
İlgililere ilan olunur.
Mevki |
Ada |
Parsel |
Yakacık |
43969 |
2 |
Yakacık |
43969 |
4 |
4359/1-1
Türk
Patent Enstitüsü Başkanlığından:
555 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME GEREĞİ COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASINA
İLİŞKİN TESCİL TALEBİ İLANI
Aşağıda; başvuru tarihi, başvuru
numarası, başvuru sahibi, çeşidi ve teknik özellikleri belirtilen coğrafi
işaret tescil başvurusu, 4128 sayılı Kanunla düzenlemeler yapılan 555 sayılı
Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında
ilgililerin “Başvurunun Resmi Gazetede ilan tarihinden itibaren altı ay içinde
ilgili herkes 3, 5, 7 ve 8 nci maddelerdeki hükümlere
uygunluk açısından tescil talebinin geçersizliğine ilişkin Enstitü nezdinde
itirazlarda bulunur.” hükmüne amir olan Kararnamenin 11 nci
maddesinin 1 nci fıkrasına uygun olarak ilan
edilmektedir.
Tescil edilecek coğrafi işaretler yine aynı Kararname’nin
20 nci maddesi gereğince; başkalarının aynı ürünleri
üretimlerinin teknik özelliklerine uygunluğunun kontrolleri; aşağıda belirtilen
komisyon tarafından hem üretim aşamasında hem de pazarlama aşamasında sürekli
yapılacaktır.
Coğrafi İşaretin
Başvuru Tarihi : 03.05.2005
Başvuru No : C2005/011
Coğrafi İşaretin Türü: : Menşe
işareti
Başvuru Sahibi : MEY ALKOLLÜ İÇKİLER SANAYİİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Başvuru Sahibinin Adresi : Büyükdere Caddesi No:71 Kat:1 Maslak Şişli İstanbul
Ürünün Adı : Geleneksel Vişne Likörü
Coğrafi İşaretin Adı : Geleneksel
Türk Vişne Likörü
Kullanım Biçimi : Etiketleme
Coğrafi Sınırları : Ürün, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde şartlar ve tesislerin
elverdiği her bölgede üretilebilir.
GELENEKSEL
TÜRK VİŞNELİ LİKÖRÜ
ÜRÜNÜN TANIMI: Türkiye’de yetişen vişne meyvesinden,
doğrudan kendisinin işlenmesi ile hiçbir aroma ve esans
kullanılmadan, tarımsal kökenli etil alkolde 3 ay maserasyonu
sonunda filtre edilmesi ile elde edilen “Vişne Enfüzyonu”na,
“şeker şurubu”, “tarımsal kökenli rektifiye edilmiş etil alkol” ve “demineralize su” ilave edildikten sonra, alkol derecesinin hacmen %32’ye ayarlanması, karanfil ile aromalandırılması
ve bu karışımın minimum 20 gün dinlendirilip filtrelenmesi ile elde edilen;
tat, renk ve koku açısından vişnenin karakteristiğini taşıyan distile alkollü içkidir.
Ürünün kimyasal özellikleri: Geleneksel Türk Vişne likörü
asitliğini meyveden alır ve meyvenin karakteristik özelliğine göre asitlik
miktarı asetik asit cinsinden hektolitresinde
İçki yapımında kullanılan maddeler ve 100 lt.deki
bileşim oranları şu şekildedir:
Vişne Enfüzyonu: Hiç bir esans
ve aroma kullanılmadan, tamamen vişnenin kendisinden
üretilen maseratın işlenerek filtrelenmesi sonucu
elde edilen hammaddedir. Enfüzyon üretiminde %
100’lük alkol cinsinden 100 lt. Alkol için yaklaşık
Tarımsal Kökenli Rektifiye Edilmiş Etil Alkol: Tarımsal
kökenli saf etil alkolün rektifikasyonu ile elde
edilen etil alkoldür. Rektifikasyon; alkolde bulunan
aldehit, ester, metil alkol, yüksek alkoller vb. safsızlıkların distilasyon kolonlarında kaynama ısılarının farklı olması
prensibine göre ayrılması işlemidir. Tarımsal Kökenli Rektifiye Edilmiş Etil
Alkol’ün özellikleri Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Distile
Alkollü İçkiler Tebliği’nde gösterilmiştir. Etil alkolün likördeki karışım
oranı % 15,6’dır.
Tarımsal Kökenli Rektifiye Edilmiş Etil Alkolün
Özellikleri:
(Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Distile
Alkollü İçkiler Tebliği Tebliğ No: 2005/11)
Özellikler |
Değerler |
Duyusal
Özellikler |
Hammaddesine özgü olandan başka koku ve tat bulunmaz |
Alkol
Miktarı (% Hacmen) |
Min % 96 |
Toplam
Asitlik (mg/100
ml asetik asit olarak) |
Max. 1,5 |
Esterler (%100’
lük alkolde mg/100 ml etilasetat olarak) |
Max.1,3 |
Aldehitler (%100’ lük alkolde mg/100 ml asetaldehit olarak) |
Max. 0,5 |
Yüksek
Alkoller (%100’
lük alkolde mg/100 ml metil-2 propanol 1 olarak) |
Max. 0,5 |
Metanol (%100’
lük alkolde mg/100 ml) |
Max. 50 |
Buharlaştırma
kalıntısı (%100’
lük alkolde mg/100 ml) |
Max. 1,5 |
Uçucu
azotlu bazlar (%100’
lük alkolde mg/100 ml) |
Max. 0,1 |
Furfural |
Tespit edilmemeli |
Şeker Şurubu (Ağırlıkça yaklaşık %69-70’lik): Rafine
beyaz şekerin su ile karıştırılıp Şeker Şurubu Hazırlama Tankı’nda buharla kaynatıldıktan
sonra soğutulması ile elde edilir. Şeker şurubunun likördeki karışım oranı
%24’tür ve bu da yaklaşık
Demineralize Su: Ham suyun önce kum
filtresinden sonra reçine filtresinden geçirilerek yumuşatılması ve ters osmoz sistemi uygulanması ile elde edilen sudur. Demineralize suyun likördeki karışım oranı %5,4’tür.
Karanfil: Likör üretiminde 100lt. likör
için 0.6g. karanfil kullanılır.
100 litre %32 alkol dereceli Vişne
likörü içeriği:
Vişne enfüzyonu
(Alk. %31) 55 litre
(17.05 lt MA)
Tarımsal kökenli etil alkol (%96) 15.6 litre (14.95 lt MA)
Şurup
Demineralize su 5.4 litre
Karanfil 0.6 g
TOPLAM 100
litre
Ürünün fiziksel özellikleri: Doğal yollarla üretildiği için
meyvenin tat, koku ve rengini içerir. Dolayısıyla tipik vişne tat ve kokusunda,
meyveye özgü koyu kırmızı renkte ve berraktır.
Geleneksel Türk Vişne Likörü yurt içinde Türk Gıda
Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği ve ilgili
yasal mevzuata, yurt dışına yapılacak satışlarda uluslararası ticarette geçerli
standartlara göre tanımlanmakta ve üretilmektedir. Standartlarda ve mevzuatta
değişiklik oldukça güncel olan standart ve düzenlemelere göre tanımı ve üretimi
uyumlaştırılacaktır.
ÜRETİM ALANI: Ürün, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde
şartlar ve tesislerin elverdiği her bölgede üretilebilir.
ÜRETİM METODU: Geleneksel Türk Vişne likörünün üretimi
tamamen hijyenik bir ortamda, el değmeden yapılır ve
hiçbir aşamasında kimyasal işlem uygulanmaz. Üretim sürecini şu ana başlıklar
altında toplayabiliriz:
1- Meyve işleme
2- Maserasyon
3- Filtrasyon ile enfüzyon elde edilmesi
4- Demineralize su ve şeker
şurubu ilavesi
5- Dinlendirme
6- Filtrasyon ve şişeleme
Ana başlıklar halinde belirttiğimiz bu safhalarda işlemler
şu şekilde yapılmaktadır:
Fabrikaya getirilen vişneler kalite kontrolü yapıldıktan
sonra tartılarak işlenmek üzere “Meyve İşleme Ünitesi” ne alınır. Meyve işleme
makinelerinde sap, çekirdek ve meyve usaresi ayrılır. Elde edilen meyve
usaresinin brix ve yoğunluğu kontrol edildikten sonra
meyve usaresi tartı tankında miktarı tartılır.
Elde edilen meyve usaresi maserasyon
aşamasında, % 96 alkol derecesinde tarımsal kökenli etil alkol kullanılarak
“Vişne Maseratı” haline getirilir. Elde edilen bu maserat, Maserasyon Tankları’na
alınır ve bu tanklarda 3 ay bekletilir. Bu süreçte, tankların içindeki maserat, 15 günlük periyotlarla
karıştırılır ve sıcaklığı 20-25˚C’de tutulur. 3 ay sonunda maserat bez filtrelerden geçirilir (filtrasyon)
ve “Vişne Enfüzyonu” elde edilir. Elde edilen enfüzyon, Enfüzyon Tankları’na
alınır.
Enfüzyon, tarımsal kökenli
rektifiye edilmiş etil alkol, şeker şurubu ve demineralize
su likör üretimine geçilmeden önce kontrol edilir. Likör Üretim Tankı’nda,
üretilecek likör miktarına ve likörün sahip olması gereken alkol derecesine
göre tarımsal kökenli rektifiye edilmiş etil alkol enfüzyon
ile karıştırılır. Ardından, demineralize su, şeker
şurubu ve karanfil ilave edilir. Bu aşamada, Likör Üretim Tankı’ndan numune
alınarak duyusal ve analitik özellikleri kontrol edilir.
Elde edilen karışım minimum 20 gün süreyle dinlendirilir.
Dinlendirilmiş Geleneksel Türk Vişne Likörü filtrelenir
ve şişelenir.
ÜRÜNÜN AYIRT EDİCİ ÖZELLİĞİ: Ürünün ayırt edici özelliği,
meyve aroması ve esanslar yerine tamamen meyvenin
kendisinden yapılması yani tamamen doğal olmasıdır. Bu tür bir üretim sadece
Türkiye’de yapılmaktadır. Diğer ülkelerde yapılan vişne likörlerinde meyve aroması ve esanslar kullanılmaktadır.
Vişne likörü yapımında kullanılabilecek en iyi vişne,
Afyon’un Sultandağı ve Çay ilçeleri ve Kütahya civarında yetişen cinsidir.
Dolayısıyla bu da likörün önemli özelliklerinden birisidir. Vişne likörü
Sultandağı ve Çay bölgesinde yetişen vişne meyvesinden üretilmektedir. Bu
vişnenin rengi siyaha yakın koyu kırmızı, usaresi aroma
yönünden zengin ve asiditesi yüksektir. Bünyesinde
bolca C vitamini bulunur. Temmuz ayının ikinci yarısından sonra olgunlaşmaya
başlar.
ÜRÜNÜN MENŞE İŞARET OLMASINA İLİŞKİN BİLGİLER: Ürün tüm
dünyada sadece Türkiye’de bu şekilde üretildiği ve Türkiye sınırları içinde de
herhangi bir yerde üretilebileceği için üretim alanının sınırları Türkiye
sınırlarıdır. “Geleneksel Türk Vişne Likörü” sadece Türkiye’de üretilen vişne
likörüne özgü bir niteliğe sahiptir çünkü sadece Türkiye’de doğal vişne
suyundan, hiç bir esans ve aroma kullanılmadan vişne
likörü üretilmektedir. “Geleneksel Türk Vişne Likörü”nün hammaddesi olarak
kullanılan vişne de Türkiye’de yetişen bir cinsidir. Hem hammaddesinin kalitesi
hem de doğal olması nedeniyle “Geleneksel Türk Vişne Likörü” hem Türkiye’de hem
de yurtdışında ayrı bir yere sahiptir ve diğer vişne likörlerinden
ayrılmaktadır.
DENETİM: Geleneksel Türk Vişne Likörü üretimleri, 555
Sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve
ilgili diğer mevzuat çerçevesinde ve başvuru sahibinin koordinasyonunda
kurulacak komisyon tarafından denetlenir.
Coğrafi işareti kullanan üreticilerin tescil yoluyla
koruma altına alınan özelliklere bağlı olarak üretim yapması hususundaki
denetime ilişkin koordinasyon başvuru sahibi tarafından oluşturulacaktır.
Komisyon, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler
Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK)’ndan bir yetkili ve
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünce belirlenecek
ve likör konusundan çalışmalar yapan 2 öğretim görevlisinden oluşur.
Komisyon denetimlerini yılda en az bir defa yapar. Şikayet üzerine veya gerekli görülen hallerde de her zaman
denetim yapılabilir.
Yapılacak denetim sırasında numune alınması gerekiyorsa
bu işlem numune alma konusunda geçerli mevzuata ve standartlara bağlı kalınmak
şartıyla komisyon üyelerinden en az birisinin katılımı ile yapılır.
Denetimlerde gerekli görülen laboratuar analizleri alkollü içkiler konusunda
uzman olması nedeniyle Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası
Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından belirlenecek laboratuarlarda yapılabilir.
Komisyon görevleri, etiketlemeyi denetlemek ve 555 Sayılı
Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili diğer
mevzuattaki denetim görevlerini yerine getirip denetimlerle ilgili sonuçları
rapor halinde başvuru sahibine sunmaktır.
KULLANIM BİÇİMİ: Etiketleme
Üreticilerin işbu menşe işareti başvurusuna uygun olarak
üretecekleri ürünlerin etiketlerinde “Geleneksel Türk Vişne Likörü” coğrafi
işaretini tek başına veya başka sözcüklerin de yer aldığı ibareler içinde
kullanmaları komisyonun onayına tabi olmak üzere yine bu başvurunun esasları dahilinde mümkündür.
Üreticiler, sadece, komisyon veya onun görevlendirileceği
birimden temin ettikleri veya kendilerinin üretip komisyon veya onun
görevlendireceği birimin onayladığı “Geleneksel Türk Vişne Likörü” yazan
etiketleri kullanabileceklerdir. Söz konusu coğrafi işaretin medya araçlarında
kullanımı da komisyonun onayından sonra mümkün olacaktır.
4318/1-1
—————
555 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME GEREĞİ COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASINA
İLİŞKİN TESCİL TALEBİ İLANI
Aşağıda; başvuru tarihi, başvuru
numarası, başvuru sahibi, çeşidi ve teknik özellikleri belirtilen coğrafi
işaret tescil başvurusu, 4128 sayılı Kanunla düzenlemeler yapılan 555 sayılı
Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında
ilgililerin “Başvurunun Resmi Gazetede ilan tarihinden itibaren altı ay içinde
ilgili herkes 3, 5, 7 ve 8 nci maddelerdeki hükümlere
uygunluk açısından tescil talebinin geçersizliğine ilişkin Enstitü nezdinde
itirazlarda bulunur.” hükmüne amir olan Kararnamenin 11 nci
maddesinin 1 nci fıkrasına uygun olarak ilan
edilmektedir.
Tescil edilecek coğrafi işaretler yine aynı Kararname’nin
20 nci maddesi gereğince; başkalarının aynı ürünleri
üretimlerinin teknik özelliklerine uygunluğunun kontrolleri; aşağıda belirtilen
komisyon tarafından hem üretim aşamasında hem de pazarlama aşamasında sürekli
yapılacaktır.
Coğrafi İşaretin
Başvuru Tarihi : 03.05.2005
Başvuru No : C2005/014
Coğrafi İşaretin Türü: : Menşe
işareti
Başvuru Sahibi : MEY ALKOLLÜ İÇKİLER SANAYİİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Başvuru Sahibinin Adresi : Büyükdere Caddesi No:71 Kat:1 Maslak Şişli İstanbul
Ürünün Adı : Geleneksel Ahududu Likörü
Coğrafi İşaretin Adı : Geleneksel Türk Ahududu Likörü
Kullanım Biçimi : Etiketleme
Coğrafi Sınırları : Ürün, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde şartlar ve tesislerin
elverdiği her bölgede üretilebilir.
GELENEKSEL
TÜRK AHUDUDU LİKÖRÜ
ÜRÜNÜN TANIMI: Türkiye’de yetişen ahududu (ağaç çileği)
meyvesinden çıkan usarenin doğrudan kendisinin, hiçbir aroma
ve esans kullanılmadan, tarımsal kökenli etil alkolde 3 ay maserasyonu
sonunda filtre edilmesi ile elde edilen “Ahududu Enfüzyonu”na,
“şeker şurubu”, “tarımsal kökenli rektifiye edilmiş etil alkol” ve “demineralize su” ilave edildikten sonra, alkol derecesinin hacmen %25’e ayarlanması ve bu karışımın minimum 30 gün
dinlendirilip filtrelenmesi ile elde edilen; tat, renk ve koku açısından
ahududunun karakteristiğini taşıyan distile alkollü
içkidir.
Ürünün kimyasal özellikleri: Geleneksel Türk Ahududu
likörü asitliğini meyveden alır ve meyvenin karakteristik özelliğine göre
asitlik miktarı asetik asit cinsinden hektolitresinde
İçki yapımında kullanılan maddeler ve 100 lt.deki
bileşim oranları şu şekildedir:
Ahududu Enfüzyonu: Hiç bir
esans ve aroma kullanılmadan, tamamen ahududundan elde
edilen meyve usaresinin kendisinden üretilen maseratın
işlenerek filtrelenmesi sonucu elde edilen hammaddedir. Enfüzyon
üretiminde %100lük alkol cinsinden
Tarımsal Kökenli Rektifiye Edilmiş Etil Alkol: Tarımsal
kökenli saf etil alkolün rektifikasyonu ile elde
edilen etil alkoldür. Rektifikasyon; alkolde bulunan
aldehit, ester, metil alkol, yüksek alkoller vb. safsızlıkların distilasyon kolonlarında kaynama ısılarının farklı olması
prensibine göre ayrılması işlemidir. Tarımsal Kökenli Rektifiye Edilmiş Etil
Alkol’ün özellikleri Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Distile
Alkollü İçkiler Tebliği’nde gösterilmiştir. Etil alkolün likördeki karışım
oranı %17’dir.
Tarımsal Kökenli Rektifiye Edilmiş Etil Alkolün
Özellikleri:
(Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Distile
Alkollü İçkiler Tebliği Tebliğ No: 2005/11)
Özellikler |
Değerler |
Duyusal
Özellikler |
Hammaddesine özgü olandan başka koku ve tat bulunmaz |
Alkol
Miktarı (% Hacmen) |
Min % 96 |
Toplam
Asitlik (mg/100 ml
asetik asit olarak) |
Max. 1,5 |
Esterler (%100’
lük alkolde mg/100 ml etilasetat olarak) |
Max.1,3 |
Aldehitler (%100’ lük alkolde mg/100 ml asetaldehit olarak) |
Max. 0,5 |
Yüksek
Alkoller (%100’
lük alkolde mg/100 ml metil-2 propanol 1 olarak) |
Max. 0,5 |
Metanol (%100’
lük alkolde mg/100 ml) |
Max. 50 |
Buharlaştırma
kalıntısı (%100’
lük alkolde mg/100 ml) |
Max. 1,5 |
Uçucu
azotlu bazlar (%100’
lük alkolde mg/100 ml) |
Max. 0,1 |
Furfural |
Tespit edilmemeli |
Şeker Şurubu (Ağırlıkça yaklaşık %69-70’lik): Rafine
beyaz şekerin su ile karıştırılıp Şeker Şurubu Hazırlama Tankı’nda buharla
kaynatıldıktan sonra soğutulması ile elde edilir. Şeker şurubunun likördeki
karışım oranı %16’ dır ve bu da yaklaşık
Demineralize Su: Ham suyun önce kum
filtresinden sonra reçine filtresinden geçirilerek yumuşatılması ve ters osmoz sistemi uygulanması ile elde edilen sudur. Demineralize suyun likördeki karışım oranı %17’ dir.
Ürünün fiziksel özellikleri: Doğal yollarla üretildiği
için meyvenin tat, koku ve rengini içerir. Dolayısıyla tipik ahududu tat ve
kokusunda, meyveye özgü koyu kırmızı renkte ve berraktır.
Geleneksel Türk Ahududu Likörü yurt içinde Türk Gıda
Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği ve ilgili
yasal mevzuata, yurt dışına yapılacak satışlarda uluslar arası ticarette
geçerli standartlara göre tanımlanmakta ve üretilmektedir. Standartlarda ve
mevzuatta değişiklik oldukça güncel olan standart ve düzenlemelere göre tanımı
ve üretimi uyumlaştırılacaktır.
ÜRETİM ALANI: Ürün, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde
şartlar ve tesislerin elverdiği her bölgede üretilebilir.
ÜRETİM METODU: Geleneksel Türk Ahududu likörünün üretimi
tamamen hijyenik bir ortamda, el değmeden yapılır ve
hiçbir aşamasında kimyasal işlem uygulanmaz. Üretim sürecini şu ana başlıklar
altında toplayabiliriz:
1- Meyve işleme
2- Maserasyon
3- Filtrasyon ile enfüzyon elde edilmesi
4- Demineralize su ve şeker
şurubu ilavesi
5- Dinlendirme
6- Filtrasyon ve şişeleme
Ana başlıklar halinde belirttiğimiz bu safhalarda
işlemler şu şekilde yapılmaktadır:
Fabrikaya getirilen ahududular kalite kontrolü
yapıldıktan sonra tartılarak işlenmek üzere “Meyve İşleme Ünitesi” ne alınır.
Meyve işleme makinelerinde sap ve meyve usaresi ayrılır. Elde edilen meyve
usaresinin brix ve yoğunluğu kontrol edildikten sonra
meyve usaresi tartı tankında miktarı tartılır.
Elde edilen meyve usaresi maserasyon
aşamasında, %85 alkol derecesinde tarımsal kökenli etil alkol kullanılarak
“Ahududu Maseratı” haline getirilir. Elde edilen bu maserat, Maserasyon Tankları’na
alınır ve bu tanklarda 3 ay bekletilir. Bu süreçte, tankların içindeki maserat, 15 günlük periyotlarla
karıştırılır ve sıcaklığı 20-25˚C’de tutulur. 3 ay sonunda maserat bez filtrelerden geçirilir (filtrasyon)
ve “Ahududu Enfüzyonu” elde edilir. Elde edilen enfüzyon, Enfüzyon Tankları’na
alınır.
Enfüzyon, tarımsal kökenli
rektifiye edilmiş etil alkol, şeker şurubu ve demineralize
su likör üretimine geçilmeden önce kontrol edilir. Likör Üretim Tankı’nda,
üretilecek likör miktarına ve likörün sahip olması gereken alkol derecesine
göre tarımsal kökenli rektifiye edilmiş etil alkol enfüzyon
ile karıştırılır. Ardından, demineralize su ve şeker
şurubu ilave edilir. Bu aşamada, Likör Üretim Tankı’ndan numune alınarak
duyusal ve analitik özellikleri kontrol edilir.
Elde edilen karışım minimum 30 gün süreyle dinlendirilir.
Dinlendirilmiş Geleneksel Türk Ahududu Likörü filtrelenir
ve şişelenir.
ÜRÜNÜN AYIRT EDİCİ ÖZELLİĞİ: Ürünün ayırt edici özelliği,
meyve aroması ve esanslar yerine tamamen meyvenin
kendisinden elde edilen meyve usaresinden yapılması, yani tamamen doğal
olmasıdır. Bu tür bi üretim sadece Türkiye’de
yapılmaktadır. Diğer ülkelerde yapılan ahududu likörlerinde meyve aroması ve esanslar kullanılmaktadır.
Geleneksel Türk Ahududu Likörü yapımında kullanılabilecek
en iyi ahududu, özellikle İstanbul Boğazı’nın Tarabya,
Sarıyer, Zekeriya köy, Beykoz ve civarlarında yetişen cinsidir. Dolayısıyla bu
da likörün önemli özelliklerinden birisidir. Ahududu meyvesi İstanbul Boğazı
bölgesi dışında Bursa ve Bilecik civarında da yetişmektedir ve Geleneksel Türk
Ahududu Likörü İstanbul Boğazı bölgeleri ile Bursa ve Bilecik yöresinde yetişen
ahududu meyvesinden üretilmektedir. Bu ahududunun rengi kırmızı, sarımtırak, gülpembe ve portakal rengi, meyvesi hafif tüylü, bol
usareli ve aromalıdır. Bünyesinde A ve B vitaminlerini
içerir. Bileşiminde limon asidi, elma asidi, pektin ve uçucu yağlar bulunur.
Haziran ve eylül aylarında olmak üzere yılda iki defa meyve verir.
ÜRÜNÜN MENŞE İŞARET OLMASINA İLİŞKİN BİLGİLER: Ürün tüm
dünyada sadece Türkiye’de bu şekilde üretildiği ve Türkiye sınırları içinde de
herhangi bir yerde üretilebileceği için üretim alanının sınırları Türkiye
sınırlarıdır. “Geleneksel Türk Ahududu Likörü” sadece Türkiye’de üretilen
ahududu likörüne özgü bir niteliğe sahiptir çünkü sadece Türkiye’de doğal
ahududu suyundan, hiç bir esans ve aroma kullanılmadan
ahududu likörü üretilmektedir. “Geleneksel Türk Ahududu Likörü”nün hammaddesi
olarak kullanılan ahududu da Türkiye’de yetişen bir cinsidir. Hem hammaddesinin
kalitesi hem de doğal olması nedeniyle “Geleneksel Türk Ahududu Likörü” hem
Türkiye’de hem de yurtdışında ayrı bir yere sahiptir ve diğer ahududu
likörlerinden ayrılmaktadır.
DENETİM: Geleneksel Türk Ahududu Likörü üretimleri, 555
Sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve
ilgili diğer mevzuat çerçevesinde ve başvuru sahibinin koordinasyonunda
kurulacak komisyon tarafından denetlenir.
Coğrafi işareti kullanan üreticilerin tescil yoluyla
koruma altına alınan özelliklere bağlı olarak üretim yapması hususundaki
denetime ilişkin koordinasyon başvuru sahibi tarafından oluşturulacaktır.
Komisyon, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda
Mühendisliği Bölümünce belirlenecek ve likör konusundan çalışmalar yapan 2
öğretim görevlisi ile Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası
Düzenleme Kurumu (TAPDK)’ndan 1 yetkili’den
oluşur.
Komisyon denetimlerini yılda en az bir defa yapar. Şikayet üzerine veya gerekli görülen hallerde de her zaman
denetim yapılabilir.
Yapılacak denetim sırasında numune alınması gerekiyorsa
bu işlem numune alma konusunda geçerli mevzuata ve standartlara bağlı kalınmak
şartıyla komisyon üyelerinden en az birisinin katılımı ile yapılır. Denetimlerde
gerekli görülen laboratuar analizleri Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler
Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından belirlenecek laboratuarlarda
yapılabilir.
Komisyon görevleri, etiketlemeyi denetlemek ve 555 Sayılı
Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili diğer
mevzuattaki denetim görevlerini yerine getirip denetimlerle ilgili sonuçları
rapor halinde başvuru sahibine sunmaktır.
KULLANIM BİÇİMİ: Etiketleme
Üreticilerin işbu menşe işareti başvurusuna uygun olarak üretecekleri
ürünlerin etiketlerinde “Geleneksel Türk Ahududu Likörü” coğrafi işaretini tek
başına veya başka sözcüklerin de yer aldığı ibareler içinde kullanmaları
komisyonun onayına tabi olmak üzere yine bu başvurunun esasları dahilinde mümkündür.
Üreticiler, sadece, komisyon veya
onun görevlendirileceği birimden temin ettikleri veya kendilerinin üretip
komisyon veya onun görevlendireceği birimin onayladığı “Geleneksel Türk Ahududu
Likörü” yazan etiketleri kullanabileceklerdir. Söz konusu coğrafi işaretin
medya araçlarında kullanımı da komisyonun onayından sonra mümkün olacaktır.
4319/1-1
—————
555 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME GEREĞİ COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASINA
İLİŞKİN TESCİL TALEBİ İLANI
Aşağıda; başvuru tarihi, başvuru
numarası, başvuru sahibi, çeşidi ve teknik özellikleri belirtilen coğrafi
işaret tescil başvurusu, 4128 sayılı Kanunla düzenlemeler yapılan 555 sayılı
Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında
ilgililerin “Başvurunun Resmi Gazetede ilan tarihinden itibaren altı ay içinde
ilgili herkes 3, 5, 7 ve 8 nci maddelerdeki hükümlere
uygunluk açısından tescil talebinin geçersizliğine ilişkin Enstitü nezdinde
itirazlarda bulunur.” hükmüne amir olan Kararnamenin 11 nci
maddesinin 1 nci fıkrasına uygun olarak ilan edilmektedir.
Tescil edilecek coğrafi işaretler yine aynı Kararname’nin
20 nci maddesi gereğince; başkalarının aynı ürünleri
üretimlerinin teknik özelliklerine uygunluğunun kontrolleri; aşağıda belirtilen
komisyon tarafından hem üretim aşamasında hem de pazarlama aşamasında sürekli
yapılacaktır.
Coğrafi İşaretin
Başvuru Tarihi : 03.05.2005
Başvuru No : C2005/013
Coğrafi İşaretin Türü: : Menşe işareti
Başvuru Sahibi : MEY ALKOLLÜ İÇKİLER SANAYİİ VE TİCARET ANONİM
ŞİRKETİ
Başvuru Sahibinin Adresi : Büyükdere Caddesi No:71 Kat:1 Maslak Şişli İstanbul
Ürünün Adı : Geleneksel Çilek Likörü
Coğrafi İşaretin Adı : Geleneksel Türk Çilek Likörü
Kullanım Biçimi : Etiketleme
Coğrafi Sınırları : Ürün, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde
şartlar ve tesislerin elverdiği her bölgede üretilebilir.
GELENEKSEL
TÜRK ÇİLEK LİKÖRÜ
ÜRÜNÜN TANIMI: Türkiye’de yetişen çilek meyvesinin
doğrudan kendisi işlenerek, hiçbir aroma ve esans
kullanılmadan, tarımsal kökenli etil alkolde 3 ay maserasyonu
sonunda filtre edilmesi ile elde edilen “Çilek Enfüzyonu”na,
“şeker şurubu”, “tarımsal kökenli rektifiye edilmiş etil alkol” ve “demineralize su” ilave edildikten sonra, alkol derecesinin hacmen %22’ye ayarlanması ve bu karışımın minimum 30 gün
dinlendirilip filtrelenmesi ile elde edilen; tat, renk ve koku açısından
çileğin karakteristiğini taşıyan distile alkollü
içkidir.
Ürünün kimyasal özellikleri: Geleneksel Türk Çilek likörü
asitliğini meyveden alır ve meyvenin karakteristik özelliğine göre asitlik
miktarı asetik asit cinsinden hektolitresinde 1600 g. civarındadır.
İçki yapımında kullanılan maddeler ve 100 lt.deki
bileşim oranları şu şekildedir:
Çilek Enfüzyonu: Hiç bir esans
ve aroma kullanılmadan, tamamen çilekden
elde edilen meyve suyunun kendisinden üretilen maseratın
işlenerek filtrelenmesi sonucu elde edilen hammaddedir. Enfüzyon
üretiminde %100lük alkol cinsinden 100 litre alkol için yaklaşık 270 kg. çilek
meyvesi kullanılır. Enfüzyonun likördeki karışım
oranı %70’dir.
Tarımsal Kökenli Rektifiye Edilmiş Etil Alkol: Tarımsal
kökenli saf etil alkolün rektifikasyonu ile elde
edilen etil alkoldür. Rektifikasyon; alkolde bulunan
aldehit, ester, metil alkol, yüksek alkoller vb. safsızlıkların distilasyon kolonlarında kaynama ısılarının farklı olması
prensibine göre ayrılması işlemidir. Tarımsal Kökenli Rektifiye Edilmiş Etil
Alkol’ün özellikleri Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Distile
Alkollü İçkiler Tebliği’nde gösterilmiştir. Etil alkolün likördeki karışım
oranı %7’dir.
Tarımsal Kökenli Rektifiye Edilmiş Etil Alkolün
Özellikleri:
(Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Distile
Alkollü İçkiler Tebliği Tebliğ No: 2005/11)
Özellikler |
Değerler |
Duyusal
Özellikler |
Hammaddesine
özgü olandan başka koku ve tat bulunmaz |
Alkol
Miktarı (% Hacmen) |
Min % 96 |
Toplam
Asitlik (mg/100 ml
asetik asit olarak) |
Max. 1,5 |
Esterler (%100’
lük alkolde mg/100 ml etilasetat olarak) |
Max.1,3 |
Aldehitler (%100’ lük alkolde mg/100 ml asetaldehit olarak) |
Max. 0,5 |
Yüksek
Alkoller (%100’
lük alkolde mg/100 ml metil-2 propanol 1 olarak) |
Max. 0,5 |
Metanol (%100’
lük alkolde mg/100 ml) |
Max. 50 |
Buharlaştırma
kalıntısı (%100’
lük alkolde mg/100 ml) |
Max. 1,5 |
Uçucu
azotlu bazlar (% 100’
lük alkolde mg/100 ml) |
Max. 0,1 |
Furfural |
Tespit
edilmemeli |
Şeker Şurubu (Ağırlıkça yaklaşık % 69-70’lik): Rafine
beyaz şekerin su ile karıştırılıp Şeker Şurubu Hazırlama Tankı’nda buharla
kaynatıldıktan sonra soğutulması ile elde edilir. Şeker şurubunun likördeki
karışım oranı %16’ dır ve bu da yaklaşık 15 kg. şekere
tekabül eder.
Demineralize Su: Ham suyun önce kum
filtresinden sonra reçine filtresinden geçirilerek yumuşatılması ve ters osmoz sistemi uygulanması ile elde edilen sudur. Demineralize suyun likördeki karışım oranı %7’ dir.
Ürünün fiziksel özellikleri: Doğal yollarla üretildiği
için meyvenin tat, koku ve rengini içerir. Dolayısıyla tipik çilek tat ve
kokusunda, meyveye özgü kırmızı renkte ve berraktır.
Geleneksel Türk Çilek Likörü yurt içinde Türk Gıda
Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği ve ilgili yasal
mevzuata, yurt dışına yapılacak satışlarda uluslar arası ticarette geçerli
standartlara göre tanımlanmakta ve üretilmektedir. Standartlarda ve mevzuatta
değişiklik oldukça güncel olan standart ve düzenlemelere göre tanımı ve üretimi
uyumlaştırılacaktır.
ÜRETİM ALANI: Ürün, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde
şartlar ve tesislerin elverdiği her bölgede üretilebilir.
ÜRETİM METODU: Geleneksel Türk Çilek likörünün üretimi
tamamen hijyenik bir ortamda, el değmeden yapılır ve
hiçbir aşamasında kimyasal işlem uygulanmaz. Üretim sürecini şu ana başlıklar
altında toplayabiliriz:
1- Meyve işleme
2- Maserasyon
3- Filtrasyon ile enfüzyon elde edilmesi
4- Demineralize su ve şeker
şurubu ilavesi
5- Dinlendirme
6- Filtrasyon ve şişeleme
Ana başlıklar halinde belirttiğimiz bu safhalarda
işlemler şu şekilde yapılmaktadır:
Fabrikaya getirilen çilekler kalite kontrolü yapıldıktan
sonra tartılarak işlenmek üzere “Meyve İşleme Ünitesi” ne alınır. Meyve işleme
makinelerinde sap ve meyve usaresi ayrılır. Elde edilen meyve usaresinin brix ve yoğunluğu kontrol edildikten sonra meyve usaresi
tartı tankında miktarı tartılır.
Elde edilen meyve usaresi maserasyon
aşamasında, %90 alkol derecesinde tarımsal kökenli etil alkol kullanılarak
“Çilek Maseratı” haline getirilir. Elde edilen bu maserat, Maserasyon Tankları’na
alınır ve bu tanklarda 3 ay bekletilir. Bu süreçte, tankların içindeki maserat, 15 günlük periyotlarla
karıştırılır ve sıcaklığı 20-25˚C’de tutulur. 3 ay sonunda maserat bez filtrelerden geçirilir (filtrasyon)
ve “Çilek Enfüzyonu” elde edilir. Elde edilen enfüzyon, Enfüzyon Tankları’na
alınır.
Enfüzyon, tarımsal kökenli
rektifiye edilmiş etil alkol, şeker şurubu ve demineralize
su likör üretimine geçilmeden önce kontrol edilir. Likör Üretim Tankı’nda,
üretilecek likör miktarına ve likörün sahip olması gereken alkol derecesine
göre tarımsal kökenli rektifiye edilmiş etil alkol enfüzyon
ile karıştırılır. Ardından, demineralize su ve şeker
şurubu ilave edilir. Bu aşamada, Likör Üretim Tankı’ndan numune alınarak
duyusal ve analitik özellikleri kontrol edilir.
Elde edilen karışım minimum 30 gün süreyle dinlendirilir.
Dinlendirilmiş Geleneksel Türk Çilek Likörü filtrelenir
ve şişelenir.
ÜRÜNÜN AYIRT EDİCİ ÖZELLİĞİ: Ürünün ayırt edici özelliği,
meyve aroması ve esanslar yerine tamamen meyvenin
kendisinden elde edilen meyve usaresinden yapılması, yani tamamen doğal
olmasıdır. Bu tür bir üretim sadece Türkiye’de yapılmaktadır. Diğer ülkelerde
yapılan çilek likörlerinde meyve aroması ve esanslar
kullanılmaktadır.
Çilek Likörü yapımında kullanılabilecek en iyi çilek,
Karadeniz Ereğlisi’nde yetişen Osmanlı Çileği denilen cinsidir. Geleneksel
Meyve Likörü tanımına uygun olarak sadece Batı Karadeniz ve özellikle Karadeniz
Ereğlisi’nde yetişen Osmanlı çileği kullanılmalıdır. Dolayısıyla bu da likörün
önemli özelliklerinden birisidir. Geleneksel çilek likörü Karadeniz
Ereğlisi’nde yetiştirilen Osmanlı Çileği denilen çilek cinsinden
üretilmektedir. Osmanlı Çileği’nin boyutu orta, bir tarafı kırmızı veya pembe,
bir tarafı açık saman sarısı renginde, usareli, şekerli ve güzel kokuludur.
Bünyesinde A ve B vitaminleri ile çok miktarda C vitamini içerir. Bileşiminde
limon asidi, elma asidi ve pektin bulunur. Hasat zamanı hava koşullarına bağlı
olmakla birlikte genellikle Mayıs ayının ikinci yarısından sonra başlar.
ÜRÜNÜN MENŞE İŞARET OLMASINA İLİŞKİN BİLGİLER: Ürün tüm
dünyada sadece Türkiye’de bu şekilde üretildiği ve Türkiye sınırları içinde de
herhangi bir yerde üretilebileceği için üretim alanının sınırları Türkiye
sınırlarıdır. “Geleneksel Türk Çilek Likörü” sadece Türkiye’de üretilen çilek
likörüne özgü bir niteliğe sahiptir çünkü sadece Türkiye’de doğal çilek
suyundan, hiç bir esans ve aroma kullanılmadan çilek
likörü üretilmektedir. “Geleneksel Türk Çilek Likörü”nün hammaddesi olarak
kullanılan çilek de Türkiye’de yetişen bir cinsidir. Hem hammaddesinin kalitesi
hem de doğal olması nedeniyle “Geleneksel Türk Çilek Likörü” hem Türkiye’de hem
de yurtdışında ayrı bir yere sahiptir ve diğer çilek likörlerinden
ayrılmaktadır.
DENETİM: Geleneksel Türk Çilek Likörü üretimleri, 555
Sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve
ilgili diğer mevzuat çerçevesinde ve başvuru sahibinin koordinasyonunda
kurulacak komisyon tarafından denetlenir.
Coğrafi işareti kullanan üreticilerin tescil yoluyla
koruma altına alınan özelliklere bağlı olarak üretim yapması hususundaki
denetime ilişkin koordinasyon başvuru sahibi tarafından oluşturulacaktır.
Komisyon, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda
Mühendisliği Bölümünce belirlenecek ve likör konusundan çalışmalar yapan 2
öğretim görevlisi ile Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası
Düzenleme Kurumu (TAPDK)’ndan 1 yetkili’den
oluşur.
Komisyon denetimlerini yılda en az bir defa yapar. Şikayet üzerine veya gerekli görülen hallerde de her zaman
denetim yapılabilir.
Yapılacak denetim sırasında numune alınması gerekiyorsa
bu işlem numune alma konusunda geçerli mevzuata ve standartlara bağlı kalınmak
şartıyla komisyon üyelerinden en az birisinin katılımı ile yapılır. Denetimlerde
gerekli görülen laboratuar analizleri Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler
Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından belirlenecek laboratuarlarda
yapılabilir.
Komisyon görevleri, etiketlemeyi denetlemek ve 555 Sayılı
Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili diğer
mevzuattaki denetim görevlerini yerine getirip denetimlerle ilgili sonuçları
rapor halinde başvuru sahibine sunmaktır.
KULLANIM BİÇİMİ: Etiketleme
Üreticilerin işbu menşe işareti başvurusuna uygun olarak
üretecekleri ürünlerin etiketlerinde “Geleneksel Türk Çilek Likörü” coğrafi
işaretini tek başına veya başka sözcüklerin de yer aldığı ibareler içinde
kullanmaları komisyonun onayına tabi olmak üzere yine bu başvurunun esasları dahilinde mümkündür.
Üreticiler, sadece, komisyon veya
onun görevlendirileceği birimden temin ettikleri veya kendilerinin üretip
komisyon veya onun görevlendireceği birimin onayladığı “Geleneksel Türk Çilek
Likörü” yazan etiketleri kullanabileceklerdir. Söz konusu coğrafi işaretin
medya araçlarında kullanımı da komisyonun onayından sonra mümkün olacaktır.
4320/1-1
—————
COĞRAFİ İŞARET
Başvuru Tarihi : 21.10.2008
Başvuru No : C2008/047
Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı
Başvuru Sahibi : Bergama Ticaret Odası
Başvuru Sahibinin Adresi : Bankalar
Caddesi No:47/2 Bergama İzmir
Ürünün Adı : Çam Fıstığı
Coğrafi İşaretin Adı : Bergama Kozak Çam Fıstığı
Coğrafi Sınırları : İzmir İlinin Bergama İlçesine ait Terzihaliller, Yukarıcuma, Yukarıbey, Aşağıbey, Aşağıcuma, Ayvatlar, Çamavlu, Demircidere, Okçular,
Göbeller, Güneşli, Hacıhamzalar, Hisar, Kaplan,
Karaveliler ve Kıranlı köylerinde yetişmektedir.
Kullanım Biçimi : Markalama
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Kozak Tipi Çam Fıstığı dolgun gövdeli, iri, açık krem
renginde, yumuşak yapılı, sivri ucu krem renkli ve küt olan çam fıstığıdır.
BÖLGENİN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ VE ÜRÜNE ETKİSİ
Kozak;
Ege denizi çevresinde ki yeryüzü oluşumu içerisinde
başkalaşım geçirmiş, yerkabuğu jeolojik tarih çizgisinde ilk önce ortaya çıkmış
yaşlı bir coğrafya kesimidir. Bergamanın kuzey
batısında olup deniz seviyesinden 500 metreye kadar yükselmektedir.
Toprak yapısı fıstık çamı için elverişli olan
geçirgenliği yüksek, taneli, granit, gnays, kristalleşen şistler üzerine yaygın
yapıda toprağa sahiptir.
Bölgemiz Akdeniz iklimine sahiptir. Yıllık ortalama
700-800 mm yağış, 15-16 derece sıcaklık, % 70-80 dolayında nispi nem oranına
sahiptir.
Bölgenin geçirgenliği yüksek, taneli, granit, gnays,
kristalleşen şistler üzerine yaygın yapıda toprağa olması fıstık ağacının
yeteri kadar olgunlaşmasına ve bu ağaçtan elde edilen iç fıstığın maksimum
kalitede olmasını sağlar. Fıstık çamı kazık kök yapan bir bitki olduğundan
maksimum verimi vermesi için derin toprak yada
çözülmüş ana materyal istemektedir.
Bölgemizde yaygın granitli topraklarda 740 metre
yüksekliğe kadar çam ormanı bulunmaktadır.
Fıstık Çamı yüksek nem ve bol yağış istemesine rağmen
taban suyu seviyesinden olumsuz etkilenmektedir. Özellikle sıcaklık ve yağış
miktarındaki ekstrem değerler ve sapmalar verimi
doğrudan etkilemektedir. Yağışın az, sıcaklığın çok yüksek olduğu kurak
dönemlerde iri dolgun gövdeli ve sivri ucu krem renkli olan fıstık zayıflar ve
ucu sararır.
Bergama Kozak Çam Fıstığı’nın Fiziksel ve Kimyasal
Özellikleri
Fiziksel Özellikler :
100 gramında dane sayısı : 138
Boy ( mm ) : 14.25
En ( mm ) : 5,48
İç randımanı ( % ) : 27.73
Kimyasal Özellikler ( % )
:
Nem : 4.64
Su aktivitesi (aw) : 4.52
Kül : 41.93
Yağ : 44.90
Protein : 31.97
Karbonhidrat : 13.90
Mineral Maddeler ( mg/100
g ) :
Potasyum : 734
Fosfor : 654
Magnezyum : 362
Kalsiyum : 16.33
Demir : 10.83
Çinko : 6.56
Mangenez : 5.83
Sodyum : 4.66
Bakır : 3.30
Yağ asidi bileşimi (toplam
yağ asidi içindeki %’si ) :
Miristik ( C14:0 ) : 0.04
Palmitik ( C16:0 ) : 6.31
Palmitoleik ( C16:1 ) : 0.90
Heptadekanoik ( C17:0 ) : 0.11
Steraik asit ( C18:0 ) : 3.51
Oleik ( C18:1 ) : 38.31
Linoleik ( C18:2 ) : 47.10
Linolenik ( C18:3 ) : 1.17
Arakhidik ( C20:0 ) : 0.37
Ekosenoik ( C20:1 ) : 0.56
Ekosadinoik ( C20:2 ) : 0.53
Ekosatrionik ( C20:3 ) : 1.76
Henikosanoik ( C21:0 ) : 0.12
Üretim Metodu:
Müstahsillerin getirdiği künerler
mal kabulde tartılarak depolanır. İşleme için depodan alınarak yıkama ünitesine
getirilen küner burada kuru havuza dökülür ve kapalı
sistem yıkama kazanında yıkanarak bekleme silosunda depolanır. Siloda bir gün
bekletilen küner kalibre eleklerine aktarılarak dört
boy halinde ayrılır ve kabuk kırma valslerine geçer.
Kabuk kırma valslerine gelen küner burada elevetörler
aracılığı ile sürekli bi dönüşüme tabi tutularak kırılır,
kabuk ve iç fıstık haline gelir. Titreşimli döner elekelerde
kabuğundan ayrılan iç fıstık pnömatik ayırıcılardan
geçerek biriktirme kovalarına gelir. Biriktirme kovalarınada
toplanan iç fıstık delikli plastik kasalara 2-3 cm kalınlığında serilerek istiflenir
ve 1 ila 3 gün süren doğal kurumaya bırakılır.
Doğal kurumaya bırakılan fıstıklar dönerli fırça
sisteminden geçirilerek fıstığın yüzeyine yapışmış zar ve kepek ayrılır. Zar ve
kepeği ayrılan fıstık kovalarla taşınarak optik ayırıcıda tip dışı ve kırık
fıstıklar, cemdik tabir edilen künerler ve kabukları
ayrılır. Optik ayırıcıdan geçen fıstık ayıklama bantlarında tekrar gözden
geçirilerek biriktirme silosunda depolanır. Biriktirme silosunda bekletilen fıstılar yıkama bölümünde 28-32 OC su ile fırçalı döner
yıkama ünitesinde yıkanarak suyu alınmak üzere titreşimli ön kurutmaya geçer.
Ön kurutmada suyu alınan fıstık elevatör
aracılığı ile 80 OC sıcak hava dolaşımlı kurutma ve dezenfektasyon fırınına
geçer. Dönerli bantlarda hareket halinde kuruyan ve dezenfekte
edilen fıstık fırından soğutma ünitesine geçer. Soğutma ünitesinde soğuk
havayla karşılaşan fıstık ortam sıcaklığına döndürülerek elevatörle
dinlenme bunkerine alınır.
Dinlenme bunkerinden kalite
kontrol ve son seçme bandına alınan fıstık burada yeniden seçime alınarak son
kontrolden geçirilir ve bez torbalara doldurulur. Bez torbalar içinde paketleme
bölümüne aktarılan fıstık burada tartılarak ambalajlara dönüştürülür ve
takviyeli karton kutulara konularak satışa sunulmak üzere soğuk hava deposunda
8 ‘c ortam sıcaklığında muhafaza edilir.
Denetleme:
Bergama Kozak Çam Fıstığı ‘nın
coğrafi işarete uygunluğunun kontrolü, tat ve koku özelliklerinin bilimsel
olarak belirlenmesinde bir duyusal analiz yöntemi olan Lezzet Profili Analizi
(LPA) tekniği kullanılacaktır.
Lezzet Profili Analizi (LPA), bir lezzet bileşeninin
nitel ve nicel özelliklerinin tanımlayıcı değerlendirme tekniği ile ayrıntılı
olarak incelenmesini sağlayan bir duyusal değerlendirme yöntemidir.
LPA Tekniğinin işlem basamakları;
- Panelist seçimi ve eğitimi
- Tat, koku ve tüm lezzeti açıklayan karakter
özelliklerinin belirlenmesi ve tanımlanması
- Karakter özelliklerinin algılanma sıralarının
saptanması ve bir skala sisteminde bu faktörlerin
yoğunluklarının derecelendirilmesi
- Lezzet şiddetinin değerlendirilmesi
- Tat sonrası izlenim ve sürekliliğinin belirlenmesidir.
Bergama Kozak Çam Fıstığı’nın denetimi sırasında çam
fıstığının tat ve koku özelliklerinin bilimsel olarak kontrolünün bir duyusal
analiz yöntemi olan Lezzet Profili Analizi (LPA) tekniği ile yapılması yeterli
olmayıp, söz konusu çalışmalar Gaz Kromatografisi /
Kütle Spektrometresi tekniği kullanılarak gerçekleştirilecek objektif
araştırmalarla da desteklenecektir.
Bergama Kozak Çam Fıstığı’nın
yukarıda belirtilen koşullara uygunluğunun 555 Sayılı Kanun Hükmünde
Kararname’nin 20. Maddesi gereğince denetimi, T.C.Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı
Bergama İlçe Müdürlüğü ve T.C.Bergama Ziraat Odası Başkanlığı tarafından oluşan
komisyon tarafından yapılacaktır. Coğrafi işaretin denetimi söz konusu
komisyonun kontrolü altında olup, coğrafi işareti haksız yere kullananlar
hakkında yasal takibat başlatılacaktır. Coğrafi işaretin kullanımına ilişkin
denetimi yılda bir kez düzenli olarak, ihtiyaç duyulduğunda ve şikayet üzerine ise her zaman yapılabilecektir.
4321/1-1
—— • ——
Çankaya Belediye Başkanlığından:
İLANEN TEBLİGAT
MÜTEAHHİDİ : CER İnş. Tes. ve
Tic. Ltd. Şti.
FENNİ MESUL : Fırat
DALGALI
ADRESİ :
Bilinmiyor.
İmarın
25338 ada 3 parseli üzerinde bulunan binada meydana getirilen proje hilafı
hususlar nedeniyle düzenlenen 08.12.2009 gün ve 78/3960 sayılı tespit zabtına
istinaden 3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesi gereğince anılan yerin
projesine uygun hale getirilmesi Belediye Encümeninin 04.03.2010 gün ve 877.35 sayılı kararı ile hüküm altına alınmış olup, bahse
konu karar tebliğ edilmek üzere adreslerinize gönderilmiş ise de mevcut
adreslerinizde bulunamamanız ve tebligata elverişli başka adreslerinizin de tesbit edilememesi nedeniyle anılan kararın tarafınıza
tebliği mümkün olamamıştır.
Bu durumda Belediye
Encümenince ittihaz olunan 04.03.2010 gün ve 877.35
sayılı karar, 7201 sayılı Tebligat Yasasının ilgili maddeleri gereğince tebliğ
yerine kaim olmak üzere tarafınıza ilanen tebliğ olunur.
4376/1-1
İHALELERE KATILMAKTAN YASAKLAMA KARARI
1. İhale Kayıt Numarası (İKN) |
|
||||||||||||||
2. Yasaklama Kararı Veren Bakanlık/Kurum |
İçişleri Bakanlığı |
||||||||||||||
3. İhaleyi Yapan İdarenin |
|
||||||||||||||
Adı |
Kırşehir İl Özel İdaresi |
İl/İlçe |
Kırşehir/Merkez |
||||||||||||
Adresi |
Ahi Evran Mahallesi
Zübeyde Hanım Caddesi No: 8 Kırşehir |
Tel-Faks |
0 386 213 10 16 - 0 386 213
50 98 |
||||||||||||
Posta Kodu |
40100 |
E-Mail |
ozelidare@kirsehirozelidare.gov.tr |
||||||||||||
4. İhalelere Katılmaktan Yasaklanan Gerçek veya
Tüzel Kişi |
5. Ortak ve/veya Ortaklıkların |
||||||||||||||
Adı/Unvanı |
Sıddık Laçin |
|
|||||||||||||
Adresi |
Cuma Mahallesi Prens Mikasa
Caddesi No: 186/2 Kaman - Kırşehir |
|
|||||||||||||
T.C. Kimlik No. |
31891974484 |
|
|||||||||||||
Vergi Kimlik/ Mükellefiyet No. |
|
|
|||||||||||||
Kayıtlı Olduğu Ticaret/Esnaf Odası |
|
|
|||||||||||||
Ticaret/Esnaf Sicil No. |
|
|
|||||||||||||
6. Yasaklama Süresi |
Ay |
(6) |
Yıl |
( ) |
7. Yasaklamanın Dayanağı ve Kapsamı |
a-4734 KİK |
( ) |
b-4735 KİSK |
( ) |
||||||
|
c-2886 DİK |
(X) |
d-Diğer Mevzuat |
( ) |
|||||||||||
Tüm İhalelerden |
( ) |
Tüm İhalelerden |
( ) |
||||||||||||
Bakanlık İhalelerinden |
( ) |
Bakanlık İhalelerinden |
( ) |
||||||||||||
Kurum İhalelerinden |
(X) |
Kurum İhalelerinden |
( ) |
||||||||||||
4369/1-1
Enerji
Piyasası Düzenleme Kurumundan:
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 06/05/2010,
11/05/2010, 20/05/2010 ve 27/05/2010 tarihli Kararlarıyla, Elektrik Piyasası
Lisans Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde aşağıdaki tüzel kişilere lisans
verilmiştir.
SIRA NO |
TİCARET ÜNVANI |
TESİSİN |
LİSANSIN |
|||
YERİ |
PROJE ADI |
KURULU GÜCÜ (MW) |
TÜRÜ |
SÜRESİ |
||
1 |
Doğa Hes
Elektrik Üretim Anonim Şirketi |
Van ili |
Ak Reg. ve
HES |
12,776 MWm / 12,392 MWe |
Üretim Lisansı |
06/05/2010 tarihinden itibaren 49
yıl |
2 |
Özaltın Makro Elektrik Enerjisi Toptan Satış
A.Ş. |
|
|
|
Toptan Satış Lisansı |
06/05/2010 tarihinden itibaren 10
yıl |
3 |
Kargı Enerji Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi |
Ankara ili |
Kargı Barajı ve HES |
100 MWm / 97 MWe |
Üretim Lisansı |
11/05/2010 tarihinden itibaren 49
yıl |
4 |
Damlapınar Elektrik Üretim Sanayi
ve Ticaret Anonim Şirketi |
Trabzon ili |
Varlık Regülatörü ve HES |
7,080 MWm / 6,870 MWe |
Üretim Lisansı |
11/05/2010 tarihinden itibaren 49
yıl |
5 |
HG Enerji Elektrik
Üretimi Sanayi Ticaret Anonim Şirketi |
Kütahya ili, Gediz ilçesi |
Doğal Gaz |
54,00 MWm / 52,38 MWe |
Üretim Lisansı |
11/05/2010 tarihinden itibaren 49
yıl |
6 |
Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık
İşletmeleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi |
Manisa ili, Akhisar ilçesi |
Doğal Gaz |
3,624 MWm / 3,495 MWe |
Otoprodüktör Lisansı |
11/05/2010 tarihinden itibaren 15
yıl |
7 |
Bilgin Grubu Toptan Elektrik Satışı A.Ş. |
|
|
|
Toptan Satış Lisansı |
20/05/2010 tarihinden itibaren 10
yıl |
8 |
Avcılar Enerji Elektrik Üretim Anonim Şirketi |
Kahramanmaraş |
Avcılar HES |
16,86 MWm / 16,35 MWe |
Üretim Lisansı |
20/05/2010 tarihinden itibaren 44
yıl, 9 ay, 4 gün |
9 |
Aksa Enerji Üretim A.Ş. |
Adana ili |
Yamanlı I HES |
26,3 MWm / 24,2 MWe |
Üretim Lisansı |
20/05/2010 tarihinden itibaren 49
yıl |
10 |
Can Enerji Entegre
Elektrik Üretim Anonim Şirketi |
Tekirdağ ili |
Doğal Gaz |
30 MWm / 29,1 MWe |
Üretim Lisansı |
20/05/2010 tarihinden itibaren 49
yıl |
11 |
Ana Elektrik Toptan
Satış A.Ş. |
|
|
|
Toptan Satış Lisansı |
27/05/2010 tarihinden itibaren 10
yıl |
12 |
Halis Elektrik Enerjisi Toptan
Satış İthalat ve İhracat A.Ş. |
|
|
|
Toptan Satış Lisansı |
27/05/2010 tarihinden itibaren 10
yıl |
13 |
Üçharmanlar Enerji Üretim Limited Şirketi |
Trabzon ili |
Üçharmanlar Regülatörü
ve HES |
20,82 MWm / 19,98 MWe |
Üretim Lisansı |
27/05/2010 tarihinden itibaren |
14 |
AİDA Enerji Elektrik
Üretim Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi |
Sivas ili |
Alçe HES |
5,436 MWm / 5,14 MWe |
Üretim Lisansı |
27/05/2010 tarihinden itibaren 49
yıl |
4351/1/1-1
—————
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 20/05/2010 ve 27/05/2010 tarihli
Kararıyla, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde
aşağıdaki Tüzel Kişinin lisansı sona erdirilmiştir.
SIRA NO |
TİCARET ÜNVANI |
TESİSİN |
LİSANSIN |
||||
YERİ |
PROJE ADI |
KURULU GÜCÜ (MW) |
TÜRÜ |
Lisans Tarihi ve Sicil No |
Sona Erdirme Tarihi ve Kurul Kararı No |
||
1 |
Güvenen Enerji Elektrik
Üretim Anonim Şirketi |
Kahramanmaraş |
Avcılar HES |
16,86 MWm/ 16,35 MWe |
Üretim Lisansı |
24/02/2006 EÜ/664-5/617 |
20/05/2010 tarihli ve 2564/2
sayılı Kurul Kararı ile sona erdirilmiştir. |
2 |
AES-IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi |
Trabzon ili |
Üçharmanlar Regülatörü
ve HES |
20,82 MWm / 19,98 MWe |
Üretim Lisansı |
25/04/2008 EÜ/1583-7/1151 |
27/05/2010 tarihli ve 2572/4
sayılı Kurul Kararı ile sona erdirilmiştir. |
3 |
Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. |
İstanbul ili, Kartal ilçesi |
Doğal Gaz |
2,054 MW |
Otoprodüktör Lisansı |
30/04/2003 EO/141-4/175 |
27/05/2010 tarihli ve 2572/46
sayılı Kurul Kararı ile sona erdirilmiştir. |
4351/2/1-1
—————
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 20/05/2010
tarihli Kararlarıyla, Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği hükümleri
çerçevesinde aşağıdaki tüzel kişiye lisans verilmiştir.
SIRA NO |
TİCARET ÜNVANI |
LİSANSIN TÜRÜ |
LİSANSIN SÜRESİ |
1 |
Aygaz Doğal Gaz Toptan Satış
A.Ş. |
ithalat (spot LNG) lisansı |
20/05/2010 tarihinden itibaren 10
yıl |
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 27/05/2010
tarihli Kararıyla, Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde
aşağıdaki tüzel kişinin lisansı sona erdirilmiştir.
SIRA NO |
Ticaret Unvanı |
Lisans Tarihi ve Sicil Numarası |
Lisans Türü |
Sona Erdirme Tarihi ve Kurul Kararı No |
1 |
Zorlu Petrogas Petrol Gaz ve Petrokimya Ürünleri İnşaat Sanayi ve
Ticaret A.Ş. |
29/06/2009 DTS/2151-1/190 |
Doğal Gaz Toptan Satış Lisansı |
27/05/2010 tarihli ve 2573/3
sayılı Kurul Kararı ile sona erdirilmiştir. |
4351/3/1-1
—————
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 06/05/2010,
11/05/2010, 20/05/2010 ve 27/05/2010 tarihli Kararlarıyla, Petrol Piyasası
Lisans Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde aşağıdaki tüzel kişilere lisans
verilmiştir.
SIRA NO |
TİCARET ÜNVANI |
LİSANSIN TÜRÜ |
LİSANSIN SÜRESİ |
1 |
Selçuklu Madeni Yağ Kimyasal
Maddeler Paketleme Nakliye ve Plastik Sanayi Ticaret Limited
Şirketi |
Madeni Yağ Lisansı |
06/05/2010 tarihinden itibaren 1
yıl |
2 |
Raman Akaryakıt Dağıtım
Nakliyat Petrol Ürünleri Sanayi İç ve Dış Ticaret Limited
Şirketi |
Dağıtıcı Lisansı |
06/05/2010 tarihinden itibaren 15
yıl |
3 |
Me-Sa
Petrol ve Madeni Yağ Ürünleri Üretim Depolama Nakliye Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi |
Madeni Yağ Lisansı |
06/05/2010 tarihinden itibaren 30
yıl |
4 |
Biz-Bio
Alternatif Enerji Sistemleri Sanayi ve Ticaret Limited
Şirketi |
Madeni Yağ Lisansı |
06/05/2010 tarihinden itibaren 30
yıl |
5 |
Egemen Oğlakçıoğlu Konfeksiyon Petrol Ürünleri Tekstil Kimyasal
Maddeler ve Turizm Sanayi Ticaret Pazarlama Limited
Şirketi |
Madeni Yağ Lisansı |
11/05/2010 tarihinden itibaren 1 yıl |
6 |
Petrosan Petrol Madeni Yağlar
Demir Kömür Liman Hizmetleri Nakliye Tarım Ürünleri İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi |
Madeni Yağ Lisansı |
11/05/2010 tarihinden itibaren 30 yıl |
7 |
Apeks Petrokimya Akaryakıt
Nakliye ve Hurda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi |
Madeni Yağ Lisansı |
11/05/2010 tarihinden itibaren 1 yıl |
8 |
Asya Akaryakıt Ticaret Limited Şirketi |
Dağıtıcı Lisansı |
11/05/2010 tarihinden itibaren 15 yıl |
9 |
Türkoil Petrol Ürünleri Sanayi
Ticaret ve Dağıtım Anonim Şirketi |
Dağıtıcı Lisansı |
19/05/2010 tarihinden itibaren 15
yıl |
10 |
Birleşik Petrol Anonim
Şirketi |
Dağıtıcı Lisansı |
19/05/2010 tarihinden itibaren 15
yıl |
11 |
Asos Madeni Yağlar Kimya Sanayi
Ticaret Limited Şirketi |
Madeni Yağ Lisansı |
20/05/2010 tarihinden itibaren 1
yıl |
12 |
Yoncam Petrol Tarım
Nakliyat Gıda Otomotiv Sanayi ve Ticaret Limited
Şirketi |
Madeni Yağ Lisansı |
20/05/2010 tarihinden itibaren 1
yıl |
13 |
Sudeoil Petrol Ürünleri Sanayi
ve Ticaret Limited Şirketi |
Madeni Yağ Lisansı |
20/05/2010 tarihinden itibaren 1
yıl |
14 |
Börteçine Su Dağıtım Madencilik
Gıda Petrol Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited
Şirketi |
Madeni Yağ Lisansı |
20/05/2010 tarihinden itibaren 1
yıl |
15 |
Metyağ Kimya Madeni Yağlar
Akaryakıt Ürünleri Turizm İnşaat Taahhüt Tekstil Gıda Taşımacılık Hayvancılık
Eğitim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi |
Madeni Yağ Lisansı |
20/05/2010 tarihinden itibaren 30
yıl |
16 |
Temel Çevre
Teknolojileri ve Kimya Sanayi Ticaret Limited
Şirketi |
Madeni Yağ Lisansı |
20/05/2010 tarihinden itibaren 1
yıl |
17 |
Or-San Petrokimya Nakliye
Plastik İnşaat ve İnşaat Malzemeleri ve İmalat İthalat İhracat Ticaret ve
Sanayi Limited Şirketi |
Madeni Yağ Lisansı |
20/05/2010 tarihinden itibaren 1
yıl |
18 |
Goldser Turizm Otelcilik ve
Petrol Sanayi Ticaret Anonim Şirketi |
Dağıtıcı Lisansı |
20/05/2010 tarihinden itibaren 15
yıl |
19 |
Damla Oil Akaryakıt Anonim Şirketi |
Dağıtıcı Lisansı |
20/05/2010 tarihinden itibaren 15
yıl |
20 |
GS Petrol Ürünleri
Ticaret Anonim Şirketi |
Depolama Lisansı |
27/05/2010 tarihinden itibaren 15
yıl |
21 |
Akdeniz Akaryakıt
Depolama Nakliyat ve Ticaret Anonim Şirketi |
Depolama Lisansı |
27/05/2010 tarihinden itibaren 15
yıl |
4351/4/1-1
—————
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 18/02/2010,
20/05/2010 ve 27/05/2010 tarihli Kararlarıyla ve 20/05/2010 tarihli Başkanlık
Olur’u ile Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde aşağıdaki
tüzel kişilerin lisansı sona erdirilmiştir.
Sıra No |
Ticaret Unvanı |
Lisans Tarihi ve Sicil Numarası |
Lisans Türü |
İptal veya Sona Erdirme Tarihi ve Kurul Kararı No |
1 |
Gören Petrol Depoculuk
Nakliyat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi |
21/04/2005 DAĞ/476-149/10871 |
Dağıtıcı Lisansı |
18/02/2010 tarihli ve 2434/2
sayılı Kurul Kararı ile 18/05/2010 tarih itibariyle sona erdirilmiştir. |
2 |
Türkoil Petrol Ürünleri Sanayi
Ticaret ve Dağıtım Anonim Şirketi |
24/02/2005 DAĞ/444-1/01591 |
Dağıtıcı Lisansı |
18/02/2010 tarihli ve 2434/3
sayılı Kurul Kararı ile 18/05/2010 tarih itibariyle sona erdirilmiştir. |
3 |
İnter-Oil
Petrol Dağıtım Nakliyat ve Turizm İç ve Dış Ticaret Pazarlama Anonim Şirketi |
29/12/2005 DAĞ/627-27/15377 |
Dağıtıcı Lisansı |
18/02/2010 tarihli ve 2434/4
sayılı Kurul Kararı ile 18/05/2010 tarih itibariyle sona erdirilmiştir. |
4 |
GS Petrol Ürünleri
Ticaret Anonim Şirketi |
18/03/2005 DAĞ/458-1/05610 |
Dağıtıcı Lisansı |
18/02/2010 tarihli ve 2434/5
sayılı Kurul Kararı ile 18/05/2010 tarih itibariyle sona erdirilmiştir. |
5 |
Damla Petrol İnşaat
Ticaret Anonim Şirketi |
12/05/2005 DAĞ/485-147/11327 |
Dağıtıcı Lisansı |
18/02/2010 tarihli ve 2434/6
sayılı Kurul Kararı ile 18/05/2010 tarih itibariyle sona erdirilmiştir. |
6 |
Güvengaz Petrol Ürünleri Enerji
Sistemleri Doğalgaz İnşaat Taahhüt Tekstil Taşımacılık Sanayi ve Ticaret
Anonim Şirketi |
14/03/2005 DAĞ/455-2/04841 |
Dağıtıcı Lisansı |
18/02/2010 tarihli ve 2434/7
sayılı Kurul Kararı ile 18/05/2010 tarih itibariyle sona erdirilmiştir. |
7 |
Goldser Turizm Otelcilik ve
Petrol Sanayi Ticaret Anonim Şirketi |
20/10/2005 DAĞ/565-39/14717 |
Dağıtıcı Lisansı |
18/02/2010 tarihli ve 2434/8
sayılı Kurul Kararı ile 18/05/2010 tarih itibariyle sona erdirilmiştir. |
8 |
Denge Akaryakıt Dağıtım
Pazarlama Petrol Ürünleri İthalat İhracat Sanayi Ticaret ıııLimited
Şirketi |
24/03/2005 DAĞ/467-304/10133 |
Dağıtıcı Lisansı |
18/02/2010 tarihli ve 2434/9
sayılı Kurul Kararı ile 18/05/2010 tarih itibariyle sona erdirilmiştir. |
9 |
MMG Petrol Dağıtım ve
Pazarlama İç ve Dış Ticaret Anonim Şirketi |
03/03/2005 DAĞ/446-265/1986 |
Dağıtıcı Lisansı |
18/02/2010 tarihli ve 2434/10
sayılı Kurul Kararı ile 18/05/2010 tarih itibariyle sona erdirilmiştir. |
10 |
Birleşik Petrol Anonim
Şirketi |
03/02/2005 DAĞ/429-30/00906 |
Dağıtıcı Lisansı |
18/02/2010 tarihli ve 2434/11 sayılı
Kurul Kararı ile 18/05/2010 tarih itibariyle sona erdirilmiştir. |
11 |
Tur-Ben Tarımsal Ürünler
Sanayi Ticaret Anonim Şirketi |
21/02/2008 MYĞ/1503-7/23877 |
Madeni Yağ Lisansı |
20/05/2010 tarihli ve 2566/12 sayılı
Kurul Kararı ile iptal edilmiştir. |
12 |
Blumar Petrol Sanayi ve
Ticaret Limited Şirketi |
11/11/2008 İHR/2305-1/26808 |
İhrakiye Teslimi Lisansı |
21/05/2010 tarihli ve 1722 sayılı
Başkanlık Olur’u ile sona erdirilmiştir. |
13 |
Etsun Entegre Tarım Ürünleri
Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi |
28/07/2005 MYĞ/529-1/13352 |
Madeni Yağ Lisansı |
27/05/2010 tarihli ve 2574/3
sayılı Kurul Kararı ile iptal edilmiştir. |
14 |
Akb Kimya İthalat İhracat
Nakliye Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi |
22/03/2007 MYĞ/1136-3/21739 |
Madeni Yağ Lisansı |
27/05/2010 tarihli ve 2574/4
sayılı Kurul Kararı ile iptal edilmiştir. |
15 |
Şah-Oil
İmalat Yağ İthalat İhracat Nakliye Sanayi ve Ticaret Limited
Şirketi |
06/09/2007 MYĞ/1304-3/22920 |
Madeni Yağ Lisansı |
27/05/2010 tarihli ve 2574/5
sayılı Kurul Kararı ile iptal edilmiştir. |
16 |
Asvel Petrol Ürünleri İnşaat
Nakliyecilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi |
08/10/2007 MYĞ/1340-2/23114 |
Madeni Yağ Lisansı |
27/05/2010 tarihli ve 2574/6
sayılı Kurul Kararı ile iptal edilmiştir. |
17 |
Gözde Madeni Yağlar
İmalat İthalat İhracat Nakliye Sanayi ve Ticaret Limited
Şirketi |
29//11/2007 MYĞ/1393-2/23379 |
Madeni Yağ Lisansı |
27/05/2010 tarihli ve 2574/7 sayılı
Kurul Kararı ile iptal edilmiştir. |
18 |
Marsu Kimya İthalat İhracat
Nakliye Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi |
31/12/2007 MYĞ/1450-1/23638 |
Madeni Yağ Lisansı |
27/05/2010 tarihli ve 2574/8
sayılı Kurul Kararı ile iptal edilmiştir. |
19 |
Konartek Petrol Ürünleri Boya
Kimya Otomotiv Nakliye Sanayi ve Ticaret Limited
Şirketi |
10/01/2008 MYĞ/1458-4/23616 |
Madeni Yağ Lisansı |
27/05/2010 tarihli ve 2574/9
sayılı Kurul Kararı ile iptal edilmiştir. |
20 |
Model Kimya İthalat İhracat
Nakliyat İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi |
21/02/2008 MYĞ/1503-9/23879 |
Madeni Yağ Lisansı |
27/05/2010 tarihli ve 2574/10
sayılı Kurul Kararı ile iptal edilmiştir. |
4351/5/1-1