Tarım ve Orman Bakanlığından:
TÜRK GIDA KODEKSİ BEBEK FORMÜLLERİ VE DEVAM
FORMÜLLERİ
TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2019/14)’NDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA
DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2023/28)
MADDE 1- 2/7/2019 tarihli ve 30819
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bebek Formülleri ve
Devam Formülleri Tebliği (Tebliğ No: 2019/14)’nin
Ek-1’indeki “2. PROTEİN” başlığı altında yer alan 2.3. numaralı maddesinin
birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Protein hidrolizatlarından
üretilmiş bebek formüllerinin 2.3.1 inci, 2.3.2 nci
veya 2.3.3 üncü maddede belirlenen protein ile ilgili gerekliliklere uygun
olması gerekir.”
MADDE 2- Aynı Tebliğin Ek-1’ine “2.3.2 nci
maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“2.3.3. Grup
C protein ile ilgili gereklilikler
2.3.3.1.
Protein içeriği

2.3.3.2.
Protein kaynağı
En az % 80 protein içeren, %100 tatlı peynir altı
suyu proteini konsantresinden oluşan, inek
sütünden elde edilen peynir altı suyu proteini.
2.3.3.3.
Proteinin işlenmesi
Kaynak materyal hidratlanır
ve ısıtılır. Hidrolizden önce, 50 ila 65 °C’de pH 6,5 ila 7,5’e ayarlanır. Hidroliz, serin endopeptidaz ve metalloproteazdan
oluşan bir enzim karışımı kullanılarak gerçekleştirilir. Gıda enzimleri,
üretim işlemi sırasındaki ısıl işlem basamağında (110 ila 140 °C'de 2 ila 10 saniye) inaktive
edilir.
2.3.3.4. Esansiyel ve yarı esansiyel amino asitler ve L-karnitin
Eşit enerji değeri için, protein hidrolizatlarından üretilmiş bebek formülü, en az Ek-3
Bölüm A’da belirtilen referans proteinin içerdiği
her bir esansiyel ve yarı esansiyel
amino asitin kullanılabilir miktarını
içermelidir. Ancak eşit enerji değeri hesaplanırken; metionin/sistein oranı 2’den büyük değilse, metionin
ve sistein konsantrasyonu;
tirozin/fenilalanin
oranı 2’den büyük değilse, fenilalanin ve tirozin konsantrasyonu birlikte ilave edilerek
hesaplanabilir. Metionin/sistein
oranı ve tirozin/fenilalanin
oranı, ürünün bebekler için uygunluğunun bu Tebliğin 7 nci
maddesinin üçüncü fıkrasına göre gösterilmesi halinde 2’den büyük olabilir.
L- karnitin içeriği en az
1,2 mg/100 kcal (0,3 mg/100 kJ)
olmalıdır.”
MADDE 3- Aynı Tebliğin Ek-2’sindeki “2. PROTEİN” başlığı
altında yer alan 2.3. numaralı maddesinin birinci
cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Protein hidrolizatlarından
üretilmiş devam formüllerinin 2.3.1 inci, 2.3.2 nci
veya 2.3.3 üncü maddede belirlenen protein ile ilgili gerekliliklere uygun
olması gerekir.”
MADDE 4- Aynı Tebliğin Ek-2’sine “2.3.2 nci
maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“2.3.3. Grup
C protein ile ilgili gereklilikler
2.3.3.1.
Protein içeriği

2.3.3.2.
Protein kaynağı
En az % 80 protein içeren, %100 tatlı peynir altı
suyu proteini konsantresinden oluşan, inek
sütünden elde edilen peynir altı suyu proteini.
2.3.3.3.
Proteinin işlenmesi
Kaynak materyal hidratlanır
ve ısıtılır. Hidrolizden önce, 50 ila 65 °C’de pH 6,5 ila 7,5’e ayarlanır. Hidroliz, serin endopeptidaz ve metalloproteazdan
oluşan bir enzim karışımı kullanılarak gerçekleştirilir. Gıda enzimleri,
üretim işlemi sırasındaki ısıl işlem basamağında (110 ila 140 °C'de 2 ila 10 saniye) inaktive
edilir.
2.3.3.4. Esansiyel ve yarı esansiyel amino asitler
Eşit enerji değeri için, protein hidrolizatlarından üretilmiş devam formülü, en az Ek-3
Bölüm A’da belirtilen referans proteinin içerdiği
her bir esansiyel ve yarı esansiyel
amino asitin kullanılabilir miktarını
içermelidir. Ancak eşit enerji değeri hesaplanırken; metionin
ve sistein konsantrasyonu
ve fenilalanin ve tirozin
konsantrasyonu birlikte ilave edilerek hesaplanabilir.”
MADDE 5- Aynı Tebliğin Ek-3 Bölüm A’sında
yer alan “2.1 inci, 2.2 nci
ve 2.3.2 nci maddelerinde” ibaresi “ 2.1 inci,
2.2 nci, 2.3.2 nci ve
2.3.3 üncü maddelerinde” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 6- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 7- Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı
yürütür.
|