Tarım ve Orman Bakanlığından:
TÜRK GIDA
KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO:
2022/21)
Amaç ve
kapsam
MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı; insan tüketimine yönelik yenilebilir
kazein ve kazeinatların, tekniğine uygun, hijyenik şekilde üretilmesi,
hazırlanması, işlenmesi, etiketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması,
piyasaya arzı için ürün özelliklerini belirlemektir.
(2) Bu Tebliğ, yalnızca insan tüketimine sunulan
yenilebilir kazein ve kazeinatlar ile karışımlarını kapsar.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, 19/2/2020 tarihli ve 31044 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3- (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Yenilebilir asit kazein: Yağsız sütün ve/veya
sütten elde edilen diğer ürünlerin asitle çöktürülmesi ile oluşan pıhtının
ayrılması, yıkanması ve kurutulması ile elde edilen süt ürününü,
b) Yenilebilir kazeinat: Yenilebilir kazein veya
yenilebilir kazein pıhtısının nötralize edici maddelerle muamelesi
sonrasında kurutulması ile elde edilen süt ürününü,
c) Yenilebilir rennet kazein: Yağsız sütten ve/veya
sütten elde edilen diğer ürünlerden rennet veya diğer pıhtılaştırıcı
enzimlerin reaksiyonu ile oluşan pıhtının ayrılması, yıkanması ve
kurutulması ile elde edilen süt ürününü,
ifade eder.
Ürün
özellikleri
MADDE 4- (1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerden;
a) Yenilebilir asit kazeinlerin Ek-1 Bölüm A’ya,
b) Yenilebilir rennet kazeinlerin Ek-1 Bölüm B’ye,
c) Yenilebilir kazeinatların Ek-2’ye,
uyması gerekir.
Katkı
maddeleri
MADDE 5- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde
kullanılan katkı maddeleri hakkında, 30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri
Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Bulaşanlar
MADDE 6- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki
kurşun hariç bulaşan miktarları hakkında, 29/12/2011 tarihli ve 28157
üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Bulaşanlar Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Pestisit
kalıntıları
MADDE 7- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki
pestisit kalıntı miktarları hakkında, 27/9/2021 tarihli ve 31611 mükerrer
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı
Limitleri Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Veteriner
ilaç kalıntıları
MADDE 8- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan farmakolojik
aktif maddelerin kalıntı miktarları hakkında, 7/3/2017 tarihli ve 30000
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda
Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum
Kalıntı Limitleri Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Koksidiyostat
ve histomonostat kalıntıları
MADDE 9- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki
koksidiyostatların ve histomonostatların miktarları hakkında, 8/2/2015
tarihli ve 29261 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Hedef
Dışı Yemlere Taşınması Önlenemeyen Koksidiyostatların ve Histomonostatların
Hayvansal Gıdalardaki Maksimum Miktarları Hakkında Yönetmelik hükümleri
uygulanır.
Hijyen
MADDE 10- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler
hakkında, 27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan
Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, 17/12/2011
tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği
ve 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmelik hükümleri
uygulanır.
Ambalajlama
MADDE 11- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin
ambalajları hakkında, 5/4/2018 tarihli ve 30382 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemelere Dair
Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Etiketleme
MADDE 12- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin
etiketlenmesinde, 26/1/2017 tarihli ve 29960 mükerrer sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri
Bilgilendirme Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Bu hükümlere ek olarak
aşağıdaki hükümlere de uyulur:
a) Bu Tebliğde yer alan ürünlerin adları 3 üncü
maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan
isimlendirmelere göre yapılır.
b)Yenilebilir kazeinatların üretiminde kullanılan
Ek-2’nin (ç) bendinde yer alan katyon veya katyonlar ürünün adı ile
birlikte etikette yer alır.
c) Karışım olarak piyasaya arz edilecek ürünlerde;
1) Ürünün adı, karışımı oluşturan ürünler ağırlıkça
azalan sırada olacak şekilde “……. ………….. nın karışımı” şeklinde ifade
edilir.
2) Yenilebilir kazeinatların olması durumunda
kullanılan Ek-2’nin (ç) bendinde yer alan katyon veya katyonlar etikette
yer alır.
3) Yenilebilir kazeinat içermesi durumunda protein
içeriği etikette yer alır.
Gıda
enzimleri
MADDE 13- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan yenilebilir
rennet kazein üretiminde yalnızca sütü pıhtılaştırmak amacıyla gıda
enzimleri kullanılabilir. Bu gıda enzimleri hakkında, 24/2/2017 tarihli ve
29989 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Enzimleri
Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Vitaminler,
mineraller ve belirli diğer öğeler
MADDE 14- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin
üretiminde kullanılacak vitaminler, mineraller ve belirli diğer öğelerin
eklenmesi hakkında, 7/3/2017 tarihli ve 30000 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Mineraller ve Belirli
Diğer Öğelerin Eklenmesi Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Aroma
vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri
MADDE 15- (1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerde kullanılacak,
aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri hakkında,
29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği
Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Taşıma ve
depolama
MADDE 16- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin
taşınması ve depolanmasında, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin gıdaların
taşınması ve depolanması ile ilgili hükümleri uygulanır.
Numune
alma ve analiz yöntemleri
MADDE 17- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden
numune alınması hakkında 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik ve 4/1/2012
tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Yenilebilir Kazein ve Kazeinatların Kimyasal Analizi İçin Numune Alma
Metotları Tebliği (Tebliğ No: 2012/6); analizleri hakkında 21/3/2002
tarihli ve 24702 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Yenilebilir Kazein ve Kazeinatların Analiz Metodları Tebliği (Tebliğ No:
2002/18) hükümleri uygulanır.
Avrupa
Birliği mevzuatına uyum
MADDE 18-
(1) Bu Tebliğ, 25/11/2015 tarihli
ve 2015/2203 (AB) sayılı İnsani Tüketim Amaçlı Kazein ve Kazeinatlara
İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Konsey Direktifi dikkate alınarak Avrupa
Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmıştır.
İdari
yaptırım
MADDE 19- (1) Bu Tebliğe aykırı davrananlar hakkında,
11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda
ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre yaptırım uygulanır.
Yürürlükten
kaldırılan tebliğ
MADDE 20- (1) 3/9/2001 tarihli ve 24512 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yenilebilir Kazein ve Kazeinat
Tebliği (Tebliğ No: 2001/22) yürürlükten kaldırılmıştır.
Uyum
zorunluluğu
GEÇİCİ
MADDE 1- (1) Bu Tebliğin yayımı
tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31/12/2023 tarihine
kadar bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır.
(2) Bu Tebliğ hükümlerine 31/12/2023 tarihine kadar
uymak zorunda olan gıda işletmecileri hakkında, bu Tebliğ hükümlerine uyum
sağlayana kadar 20 nci madde ile yürürlükten kaldırılan Türk Gıda Kodeksi
Yenilebilir Kazein ve Kazeinat Tebliği (Tebliğ No: 2001/22) hükümleri
uygulanır.
Yürürlük
MADDE 21-
(1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde
yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 22- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı
yürütür.
Ekleri için tıklayınız
|