Tarım ve Orman Bakanlığından:
TÜRK GIDA
KODEKSİ BEBEK FORMÜLLERİ VE DEVAM FORMÜLLERİ TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2019/14)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO:
2022/15)
MADDE 1- 2/7/2019 tarihli ve 30819 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bebek Formülleri ve Devam Formülleri Tebliği
(Tebliğ No: 2019/14)’nin Ek-1’indeki “2.PROTEİN” başlığı altında yer alan
2.3 numaralı madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2.3.
Protein hidrolizatlarından üretilmiş bebek formülleri
Protein hidrolizatlarından üretilmiş bebek
formülleri 2.3.1 inci veya 2.3.2 nci maddede belirlenen protein ile ilgili
gerekliliklere uygun olmalıdır.
2.3.1.
Grup A protein ile ilgili gereklilikler
2.3.1.1. Protein içeriği
En az
|
En çok
|
1,86 g/100 kcal (0,44 g/100 kJ)
|
2,8 g/100 kcal (0,67 g/100 kJ)
|
2.3.1.2. Protein kaynağı
Kimozin kullanılarak kazeinin enzimatik
çökelmesinden sonra inek sütünden elde edilen demineralize tatlı peynir
altı suyu proteini,
(a) Kuru maddesinde en az % 95 protein içeren,
protein denaturasyonu % 70’ten az olan, en fazla % 3 kül içeriğine sahip
olan kazeino-glikomakropeptid içermeyen % 63 oranında peynir altı suyu
protein izolatı,
(b) Kuru maddesinde en az % 87 protein içeren,
protein denaturasyonu % 70’ten az olan, en fazla % 3,5 kül içeriğine sahip
olan % 37 oranında tatlı peynir altı suyu protein konsantresi,
içermelidir.
2.3.1.3.
Proteinin işlenmesi
Tripsin preparatı kullanılarak gerçekleştirilen iki
aşamalı hidroliz sürecidir, iki hidroliz basamağı arasında bir ısıl işlem
basamağı (80 °C ila 100 °C’de 3 ila 10 dakika) bulunmaktadır.
2.3.1.4.
Esansiyel ve yarı esansiyel amino asitler ve L-karnitin
Eşit enerji değeri için, protein hidrolizatlarından
üretilmiş bebek formülü, en az Ek-3 Bölüm B’de belirtilen referans
proteinin içerdiği her bir esansiyel ve yarı esansiyel amino asitin kullanılabilir
miktarını içermelidir. Ancak eşit enerji değeri hesaplanırken;
metionin/sistein oranı 2’den büyük değilse, metionin ve sistein
konsantrasyonu; tirozin/fenilalanin oranı 2’den büyük değilse, fenilalanin
ve tirozin konsantrasyonu birlikte ilave edilerek hesaplanabilir.
Metionin/sistein oranı ve tirozin/fenilalanin oranı, ürünün bebekler için
uygunluğunun bu Tebliğin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrasına göre
gösterilmesi halinde 2’den büyük olabilir.
L- karnitin içeriği en az 1,2 mg/100 kcal (0,3
mg/100 kJ) olmalıdır.
2.3.2.
Grup B protein ile ilgili gereklilikler
2.3.2.1. Protein içeriği
En az
|
En çok
|
2,3 g/100 kcal (0,55 g/100 kJ)
|
2,8 g/100 kcal (0,67 g/100 kJ)
|
2.3.2.2. Protein kaynağı
İnek sütünden elde edilen peynir altı suyu
proteini,
(a) %35-%80 protein içeriğine sahip peynir altı
suyu konsantresinden gelen %77 asit peynir altı suyu,
(b) Minimum protein içeriği %12,5 olan demineralize
tatlı peynir altı suyundan gelen %23 tatlı peynir altı suyu,
içermelidir.
2.3.2.3.
Proteinin işlenmesi
Kaynak materyal hidratlanır ve ısıtılır. Isıl
işlemi takiben, pH 7,5 ila 8,5 ve 55 ila 70 °C sıcaklıkta, serin
endopeptidaz ve proteaz/peptidaz kompleksinden oluşan bir enzim karışımı
kullanılarak hidroliz gerçekleştirilir. Gıda enzimleri, üretim işlemi sırasındaki
ısıl işlem basamağında (120 ila 150 °C'de 2 ila 10 saniye) inaktive edilir.
2.3.2.4.
Esansiyel ve yarı esansiyel amino asitler ve L-karnitin
Eşit enerji değeri için, protein hidrolizatlarından
üretilmiş bebek formülü, en az Ek-3 Bölüm A’da belirtilen referans
proteinin içerdiği her bir esansiyel ve yarı esansiyel amino asitin
kullanılabilir miktarını içermelidir. Ancak eşit enerji değeri hesaplanırken;
metionin/sistein oranı 2’den büyük değilse, metionin ve sistein
konsantrasyonu; tirozin/fenilalanin oranı 2’den büyük değilse, fenilalanin
ve tirozin konsantrasyonu birlikte ilave edilerek hesaplanabilir.
Metionin/sistein oranı ve tirozin/fenilalanin oranı, ürünün bebekler için
uygunluğunun bu Tebliğin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrasına göre
gösterilmesi halinde 2’den büyük olabilir.
L- karnitin içeriği en az 1,2 mg/100 kcal (0,3
mg/100 kJ) olmalıdır.”
MADDE 2- Aynı Tebliğin Ek-2’sindeki “2.PROTEİN” başlığı
altında yer alan 2.3 numaralı madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2.3.
Protein hidrolizatlarından üretilmiş devam formülleri
Protein hidrolizatlarından üretilmiş devam
formülleri 2.3.1 numaralı başlıkta veya 2.3.2 numaralı başlıkta belirlenen
protein ile ilgili gerekliliklere uygun olmalıdır.
2.3.1.
Grup A protein ile ilgili gereklilikler
2.3.1.1. Protein içeriği
En az
|
En çok
|
1,86 g/100 kcal (0,44 g/100 kJ)
|
2,8 g/100 kcal (0,67 g/100 kJ)
|
2.3.1.2. Protein kaynağı
Kimozin kullanılarak kazeinin enzimatik
çökelmesinden sonra inek sütünden elde edilen demineralize tatlı peynir
altı suyu proteini,
(a) Kuru maddesinde en az % 95 protein içeren,
protein denaturasyonu % 70’den az olan, en fazla % 3 kül içeriğine sahip
olan kazeino-glikomakropeptid içermeyen % 63 oranında peynir altı suyu
protein izolatı,
(b) Kuru maddesinde en az % 87 protein içeren,
protein denaturasyonu % 70’den az olan, en fazla % 3,5 kül içeriğine sahip
olan % 37 oranında tatlı peynir altı suyu protein konsantresi,
içermelidir.
2.3.1.3.
Proteinin işlenmesi
Tripsin preparatı kullanılarak gerçekleştirilen iki
aşamalı hidroliz sürecidir, iki hidroliz basamağı arasında bir ısıl işlem
basamağı (80 °C ila 100 °C’de 3 ila 10 dakika) bulunmaktadır.
2.3.1.4.
Esansiyel ve yarı esansiyel amino asitler
Eşit enerji değeri için, protein hidrolizatlarından
üretilmiş devam formülü, en az Ek-3 Bölüm B’de belirtilen referans
proteinin içerdiği her bir esansiyel ve yarı esansiyel amino asitin
kullanılabilir miktarını içermelidir. Ancak eşit enerji değeri
hesaplanırken; metionin ve sistein konsantrasyonu ve fenilalanin ve tirozin
konsantrasyonu birlikte ilave edilerek hesaplanabilir.
2.3.2.
Grup B protein ile ilgili gereklilikler
2.3.2.1. Protein içeriği
En az
|
En çok
|
2,3 g/100 kcal (0,55 g/100 kJ)
|
2,8 g/100 kcal (0,67 g/100 kJ)
|
2.3.2.2. Protein kaynağı
İnek sütünden elde edilen peynir altı suyu
proteini,
(c) %35-%80 protein içeriğine sahip peynir altı
suyu konsantresinden gelen %77 asit peynir altı suyu,
(d) Minimum protein içeriği %12,5 olan demineralize
tatlı peynir altı suyundan gelen %23 tatlı peynir altı suyu,
içermelidir.
2.3.2.3.
Proteinin işlenmesi
Kaynak materyal hidratlanır ve ısıtılır. Isıl
işlemi takiben, pH 7,5 ila 8,5 ve 55 ila 70 °C sıcaklıkta, serin
endopeptidaz ve proteaz/peptidaz kompleksinden oluşan bir enzim karışımı
kullanılarak hidroliz gerçekleştirilir. Gıda enzimleri, üretim işlemi
sırasındaki ısıl işlem basamağında (120 ila 150 °C'de 2 ila 10 saniye)
inaktive edilir.
2.3.2.4.
Esansiyel ve yarı esansiyel amino asitler ve L-karnitin
Eşit enerji değeri için, protein hidrolizatlarından
üretilmiş devam formülü, en az Ek-3 Bölüm A’da belirtilen referans
proteinin içerdiği her bir esansiyel ve yarı esansiyel amino asitin
kullanılabilir miktarını içermelidir. Ancak eşit enerji değeri
hesaplanırken; metionin ve sistein konsantrasyonu ve fenilalanin ve tirozin
konsantrasyonu birlikte ilave edilerek hesaplanabilir.”
MADDE 3- Aynı Tebliğin Ek-3’ü, Ek-4’ü ve Ek-5’i ekteki
şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 4- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı
yürütür.
Ekleri için tıklayınız
|