Tarım ve Orman Bakanlığından:
TÜRK GIDA
KODEKSİ AROMATİZE ŞARAP, AROMATİZE ŞARAP BAZLI
İÇKİ VE AROMATİZE ŞARAP KOKTEYLİ TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2022/5)
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı; aromatize
şarap ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik
şekilde hazırlanması, işlenmesi, üretilmesi, depolanması, taşınması,
muhafaza edilmesi, piyasaya arzı ve coğrafi işaretleri ile geleneksel ürün
adlarının korunmasına ilişkin özelliklerini belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, aromatize
şarap ürünlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Tebliğ, 19/2/2020
tarihli ve 31044 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Tebliğ kapsamında geçen;
a) Aromatize
şarap: Toplam hacmin en az %75’ini oluşturacak şekilde Ek-1’deki ürünlerden
(a), (c), (ç), (d), (e), (f), (g), (ğ) ve (i) bentlerinde yer alan
ürünlerin bir veya birkaçından elde edilen, üzüm şırası, kısmi fermente
üzüm şırası veya ikisi birden eklenebilen, alkol ilave edilebilen,
renklendirilebilen ve tatlandırılabilen, retsina
şarabı hariç aromalandırılmış şarabı,
b) Aromatize şarap bazlı içki: Toplam hacmin en az %50’sini oluşturacak
şekilde, Ek-1’deki ürünlerden (a), (b), (ç), (d), (e), (f), (g), (ğ) ve (i)
bentlerinde yer alan ürünlerin bir veya birkaçından elde edilen, üzüm
şırası, kısmi fermente üzüm şırası veya ikisi birden eklenebilen, tanımında
izin verilenler hariç alkol ilave edilmeyen, renklendirilebilen ve
tatlandırılabilen, retsina şarabı ve alkol
ilavesi ile üretilen şaraplar hariç aromalandırılmış
şarabı,
c) Aromatize şarap
kokteyli: Toplam hacmin en az %50’sini oluşturacak şekilde, Ek-1’in (c)
bendi haricindeki diğer ürünlerin bir veya birkaçından elde edilen, alkol
ilave edilmeyen, renklendirilebilen ve tatlandırılabilen, retsina şarabı ve alkol ilavesi ile üretilen şaraplar
hariç aromalandırılmış şarabı,
ç) Aromatize şarap
ürünleri: Aromatize şarap, aromatize
şarap bazlı içki ve aromatize
şarap kokteylini,
d) Coğrafi işaret: Belirgin bir niteliği, ünü veya
diğer özellikleri itibarıyla kökeninin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya
ülke ile özdeşleşmiş ürünleri gösteren işaretleri,
e) Geleneksel ürün: Geleneksel üretim veya işleme
yöntemi yahut geleneksel bileşimden kaynaklanan ya da geleneksel hammadde
veya malzemeden üretilen ürünleri gösteren işaretleri,
f) Hacmen doğal alkol
miktarı: 20ºC sıcaklıktaki üründe var olan saf alkol hacminin, aynı
sıcaklık derecesinde toplam ürün hacmine oranını,
g) Hacmen gerçek alkol
miktarı: 20°C sıcaklıktaki ürünün %100 hacmindeki aynı sıcaklıkta ölçülen hacmen saf alkol miktarını,
ğ) Hacmen potansiyel
alkol miktarı: Üründeki şekerin tamamının fermantasyonu
sonucu elde edilen, 20°C sıcaklıktaki ürünün %100 hacmindeki aynı
sıcaklıkta ölçülen hacmen saf alkol miktarını,
h) Hacmen toplam alkol
miktarı: Hacmen gerçek alkol miktarı ile hacmen potansiyel alkol miktarının toplamını,
ı) Satış adı: Bu Tebliğde belirtilen aromatize şarap ürünlerinin adını,
i) Tanımlama: Aromatize
şarap ürünlerinin spesifik karakteristiklerinin
listesini,
j) Yanmış şeker: Baz, mineral asit veya diğer
kimyasal katkılar içermeyen sakarozun kontrollü ısıtılmasıyla elde edilen
ürünü,
ifade eder.
Genel
işlemler
MADDE 5- (1) Aromatize şarap
ürünlerinin üretimindeki işlemler aşağıda yer aldığı gibidir:
a) Tatlandırma: Aromatize
şarap ürünlerinin tatlandırılmasında aşağıda yer alan ürünlerin
kullanılmasına izin verilir:
1) Yarı beyaz şeker, beyaz şeker, rafine beyaz
şeker, dekstroz, fruktoz, glukoz
şurubu, sıvı şeker, invert sıvı şeker, invert şeker şurubu.
2) Üzüm şırası, konsantre
üzüm şırası, rektifiye konsantre üzüm şırası.
3) Baz, mineral asit veya diğer kimyasal katkılar
içermeyen sakarozun kontrollü ısıtılmasıyla elde edilen yanmış şeker.
4) Bal.
5) Keçiboynuzu şurubu.
6) Bu maddelerle benzer etki yapabilecek diğer
doğal karbonhidratlar.
b) Aromalandırma: Aromatize şarap ürünlerinin aromalandırılmasında
uygulanan kurallar şunlardır:
1) Aromatize şaraplarda aromalandırma için; 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü
mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Aroma
Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde
izin verilen doğal aroma verici maddeler ve/veya
aroma verici preparatlarına ilave olarak vanilya, badem, kayısı ve yumurta
aroma vericileri, aromatik bitkiler ve/veya baharatlar ve/veya aroma verici
gıdalar, toplam hacmin %1’ini geçmeyecek miktarda distile
alkollü içkiler kullanılır.
2) Aromatize şarap bazlı
içkilerde ve aromatize şarap kokteyllerinde aromalandırma için Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve
Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde izin verilen aroma verici maddeler ve/veya aroma verici
preparatlarına ilave olarak aromatik bitkiler ve/veya baharatlar ile aroma
ve/veya aroma verici gıdalar kullanılır.
c) Renklendirme: Aromatize
şarap ürünlerinin üretilmesinde 30/6/2013 tarihli
ve 28693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı
Maddeleri Yönetmeliğinde izin verilen bir veya birden fazla renklendirici
madde kullanılabilir.
ç) Alkol ilavesi: Tanımında izin verilen aromatize şarap ve aromatize
şarap bazlı içkilerin üretiminde aşağıdaki ürünler
tek başına veya karıştırılarak kullanılabilir:
1) Tarımsal etil alkol (Bağ kökenli dahil).
2) Şarap alkolü veya kuru üzüm alkolü.
3) Şarap distilatı veya
kuru üzüm distilatı.
4) Tarımsal distilat.
5) Şarap distilat içkisi.
6) Üzüm cibresi distilat
içkisi.
7) Fermente edilmiş kuru üzümün distilasyonundan
elde edilen distile alkollü içkileri.
d) Su ilavesi: Aromatize
şarap ürünlerinin üretiminde aroma verici esansın
hazırlanması, renklendirici ve tatlandırıcıların çözündürülmesi, ürünün
nihai kompozisyonunun ayarlanması için 17/2/2005 tarihli ve 25730 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında
Yönetmelikte yer alan özelliklere uygun su teknolojisinin gerektirdiği
miktarda kullanılabilir.
Aromatize şarap ürünlerinin özellikleri
MADDE 6- (1) Bu Tebliğ kapsamında bulunan aromatize şarap ürünlerinin tanımları ve özellikleri
aşağıda verilmiştir:
a) Aromatize şaraplara
ilişkin olarak;
1) Hacmen gerçek alkol
miktarı %14,5 ve üzerinde ve % 22’den az, hacmen
toplam alkol miktarı ise %17,5 veya daha fazla olur.
2) Sek olarak satışa sunulan aromatize
şarapların hacmen toplam alkol miktarı %16 ve
üzerinde, ekstra sek olarak satışa sunulan aromatize
şarapların hacmen toplam alkol miktarı ise %15 ve
üzerinde olur.
3) Aromatize şaraplara 5
inci maddenin (ç) bendinde tanımlanan ürünler kullanılarak alkol ilavesi
yapılabilir.
b) Aromatize şarap bazlı içkilere ilişkin olarak;
1) Hacmen gerçek alkol
miktarı %4,5 ve üzerinde ve %14,5’ten az olur.
2) 7 nci maddede yer alan
tanımlarda belirtilmedikçe aromatize şarap bazlı içkilere alkol ilave edilmez.
c) Aromatize şarap
kokteyllerine ilişkin olarak;
1) Hacmen gerçek alkol
miktarı %1,2 ve üzerinde ve %10’dan az olur.
2) Aromatize şarap
kokteyline alkol ilave edilemez.
3) Aromatize şarap
kokteyllerinde kullanılan "kokteyl" ifadesi, bu Tebliğin
kapsamına aykırı olamaz.
ç) Aromatize şarap
ürünleri tatlandırılabilir.
d) Aromatize şarap
ürünleri renklendirilebilir.
e) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin
hazırlanmasında kullanılan su hakkında İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında
Yönetmelik hükümleri uygulanır ve katılacak su ürünün doğasını değiştirmez.
Bu ürünlerin üretiminde distile, demineralize, değiştirilebilir veya yumuşatılmış su
kullanılabilir.
f) Aromatize şarap
ürünlerinin hazırlanmasında karbondioksit kullanılabilir.
g) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde
kullanılan renklendirici, aroma maddeleri veya aromatize şarap ürünlerinin üretiminde kullanılmasına
izin verilen diğer gıda katkı maddelerinin seyreltilmesi veya çözünmesinde
teknolojisinin gerektiği miktarda tarımsal etil alkol kullanılır ve bu
Tebliğ kapsamındaki ürünleri üretmek amaçlı alkol ilavesi olarak
değerlendirilmez.
ğ) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üretirken
kullanılan aroma maddeleri veya bunların
karışımları, aromatik bitkiler, baharatlar veya aromalı gıda maddeleri son
ürüne şarabınkinden farklı duyusal özellikler kazandırır.
h) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde
kullanılabilecek hammaddeler Ek-1’de yer alır. Ürünlerin üretiminde
kullanılan tarımsal etil alkolün özelliklerine ilişkin olarak, 21/3/2017 tarihli ve 30014 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü
İçkiler Tebliği (Tebliğ No: 2016/55) hükümleri uygulanır.
ı) 4 üncü maddede tanımlanan ürünlerin
üretilmesinde kullanılan şarap ve şıra, önolojik
uygulamalara uygun olarak üretilir.
i) Aromatize şarap
ürünlerinde ve bunlara ait özel hükümlerde yer alan ürünlerde, invert şeker cinsinden şeker içeriğine göre
isimlendirme aşağıdaki şekilde olur:
Şeker içeriği İsimlendirme
< 30 g/L ve hacmen toplam alkol miktarı en az %15
(aromatize şaraplara istisna olarak) Ekstra
sek
< 50 g/L ve
toplam alkol miktarı en az %16
(aromatize şaraplara istisna olarak) Sek
< 90 g/L ve
≥ 50 g/L Dömi sek
< 130 g/L ve
≥ 90 g/L Yarı
tatlı
En az 130 g/L Tatlı
j) Coğrafi işaret başvurusunda istenen hususlara
ilave olarak, aromatize şarap ürünlerinin elde
edildiği ana hammaddenin belirtilmesi gerekir.
Özel
hükümler
MADDE 7- (1) Aromatize şarap
tanımına uyan ve "aromatize şarap"
ifadesi yerine de kullanılabilen ürünler şunlardır:
a) Şarap bazlı aperitif: Alkol eklenebilen aromatize
şaraptır. Bu tanım, “aperitif” teriminin, bu
Tebliğ kapsamında yer almayan ürünlerin tanımlanmasında kullanımına engel
değildir.
b) Vermut/Vermouth: Alkol
ilave edilen ve karakteristik tadı Artemisia
cinsi bitkiler veya bu bitkilerden uygun metotlarla elde edilen maddeler
kullanılarak üretilen aromatize şaraptır.
c) Bitter aromatize
şarap: Karakteristik bitter aromasına sahip, alkol
ilave edilen aromatize şaraptır. Bitter aromatize şaraplarda, ana bitter aroma
verici madde "bitter aromatize şarap"
ifadesi ile birlikte satış adında kullanılır. Bitter aromatize
şaraplarda, aşağıda yer alan ifadeler ürün adı yerine veya ürün adını
desteklemek için kullanılabilir:
1) Ana aroma vericisi
doğal kinin aroma vericisi olan şaraplarda "Quinquina
şarap".
2) Ana aroma vericisi
doğal gentian aroma vericisi olan ve kullanımına
izin verilen sarı ve/veya kırmızı renklendiricilerle renklendirilen
şaraplarda, "bitter" teriminin kullanılmasının bu Tebliğ
kapsamında yer almayan ürünlerin tanımlanmasında kullanımına engel teşkil
etmemesi şartıyla, “bitter vino”.
3) Pelin otu ve gentiandan
elde edilen doğal aroma verici maddeler içeren ve
kullanımına izin verilen sarı ve/veya kırmızı renklendiricilerle
renklendirilen şaraplarda, “Americano”.
ç) Yumurta bazlı aromatize şarap: Alkol ilave edilen ve iyi kalitede
yumurta sarısı veya onun türevleri ilave edilerek elde edilen aromatize şaraptır. Şeker içeriği invert
şeker cinsinden 200 g/L’den fazla ve yumurta
sarısı içeriği en az 10 g/L olur. "Yumurta bazlı
aromatize şarap" ifadesine, bu ürünlerin en
az %80 oranında Avrupa Birliğinde coğrafi işaret tescilli "Marsala" içermesi halinde "cremovo" adı, en az %80 "Marsala"
ve en az 60g/L yumurta sarısı içermesi halinde
ise "cremovo zabaione"
adı eşlik edebilir.
d) Väkevä viiniglögi/Starkvinsglögg:
Alkol ilave edilen ve karakteristik tadı kullanılan karanfil ve/veya tarçından
elde edilen aromatize şaraptır.
(2) Aromatize şarap bazlı içki tanımına uyan ve "aromatize
şarap bazlı içki" ifadesi yerine veya bu ifade ile birlikte
kullanılabilen ürünler şunlardır:
a) Sangría/Sangria: Şaraptan elde edilen, doğal turunçgil ekstraktı veya
esansı ile aromalandırılmış, bu meyvelerin suyu
eklenerek veya eklenmeden üretilen aromatize
şarap bazlı içkidir. Sangría/Sangria’nın özellikleri şunlardır:
1) Bu ürünlere, gerektiğinde baharat ve
karbondioksit ilave edilebilir.
2) Hacmen gerçek alkol
miktarı %4,5 ve üzerinde ve %12’den az olur.
3) İçerisinde turunçgil
meyvesinin posası ve kabuğundan gelen katı parçacıklar bulunabilir.
4) Renklendirilmez.
5) Rengi sadece hammaddeden kaynaklanan renk olur.
6) Sadece İspanya ve Portekiz’de üretilen ürünlerde
"aromatize şarap bazlı
içki" ifadesi yerine "Sangría/Sangria" ifadesi kullanılabilir.
7) İspanya ve Portekiz’de üretilenler dışında,
üretildiği ülkenin veya belirli bölgenin adıyla".........
da üretilmiştir" ifadesinin belirtilmesi
şartı ile "aromatize şarap bazlı içki"
ifadesi “Sangría/Sangria”
ifadesi ile desteklenebilir.
b) Clarea: İkinci
fıkranın (a) bendinde tanımlanan şekilde beyaz şaraptan üretilen aromatize şarap bazlı içkidir.
Clarea’nın özellikleri şunlardır:
1) Sadece İspanya’da üretilen ürünlerde "aromatize şarap bazlı
içki" ifadesi yerine "Clarea"
ifadesi kullanılabilir.
2) İspanya’da üretilen ürünler dışında, üretildiği
ülkeye veya daha sınırlı bir bölgeye göre "............
da üretilmiştir" ifadesinin belirtilmesi
şartı ile "aromatize şarap bazlı içki"
ifadesi “Clarea” ifadesi ile desteklenebilir.
c) Zurra: İkinci fıkranın
(a) ve (b) bentlerinde tanımlanan ürünlere, Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliğinde tanımlanan brendi
veya şarap distilatı ilave edilerek ve genellikle
meyve parçacıkları eklenerek üretilen aromatize
şarap bazlı içkidir. Hacmen
gerçek alkol miktarı %9 ve üzerinde ve %14’ten az olur.
ç) Bitter soda: Bitter vino’ya
karbondioksit veya karbonatlı su ilave edilerek elde edilen ve son üründe
bitter vino oranı en az %50 olan aromatize şarap bazlı içkidir.
Hacmen gerçek alkol miktarı %8 ve üzerinde ve
%10,5’ten az olur. "Bitter" teriminin kullanılması bu Tebliğ
kapsamında yer almayan ürünlerin tanımlanmasında bu ifadenin kullanımına
engel teşkil etmez.
d) Kalte ente: Şarap, doğal yarı köpüren şarap veya suni yarı
köpüren şarabın, doğal köpüren şarap veya suni köpüren şarap ile karışımına
limon veya limon ekstraktı ilave edilmesi ile
elde edilen aromatize şarap bazlı
içkidir. Hacmen gerçek alkol miktarı %7 ve
üzerinde olur. Son üründe en az %25 oranında doğal köpüren şarap veya suni
köpüren şarap bulunur.
e) Glühwein: Sadece
kırmızı veya beyaz şaraptan veya her iki şarabın karışımından elde edilen,
genellikle tarçın ve/veya karanfil ile aromalandırılan
aromatize şarap bazlı
içkidir. Hacmen gerçek alkol miktarı %7 ve
üzerinde olur. Tatlandırma sırasında ilave edilen su hariç başka su ilave
edilemez. Beyaz şarap kullanılarak elde edilen ürünlerde, ürün etiketinde
yer alan "Glühwein" ifadesi “beyaz”
gibi beyaz şarabı işaret eden ifadeler ile desteklenir.
f) Viiniglögi/Vinglögg/Karštas vynas: Sadece kırmızı veya beyaz şaraptan elde edilen,
genellikle tarçın ve/veya karanfil ile aromalandırılan
aromatize şarap bazlı
içkidir. Hacmen gerçek alkol miktarı %7 ve
üzerinde olur. Beyaz şarap kullanılarak elde edilen ürünlerde, ürün
etiketinde yer alan "Viiniglögi/Vinglögg/Karštas vynas" ifadesi “beyaz” gibi beyaz şarabı işaret
eden ifadeler ile desteklenir.
g) Maiwein: Şaraba Galium odoratum (L.) Scop. (Asperula odorata L.) baskın tadını vermek için Galium odoratum (L.) Scop. (Asperula odorata L.) bitkileri veya bunların ekstraktları
eklenerek elde edilen ve hacmen gerçek alkol
miktarı %7 ve üzerinde olan aromatize şarap bazlı içkidir.
ğ) Maitrank: Galium odoratum (L.) Scop. (Asperula odorata L.) bitkilerinin maserasyon
edildiği veya bunların ekstraktlarının ilave
edildiği beyaz şaraba, portakal ve/veya diğer meyvelerin genellikle meyve
suyu, konsantresi veya ekstraktı
formunda ilave edilmesiyle üretilen, en fazla %5 oranında şeker ile
tatlandırılmış aromatize şarap bazlı içkidir. Hacmen gerçek alkol miktarı %7 ve üzerinde olur.
h) Pelin: Kırmızı veya beyaz şarap ve spesifik bitki karışımlarından elde edilen aromatize şarap bazlı içkidir. Hacmen
gerçek alkol miktarı en az %8,5, şeker oranı invert
şeker cinsinden 45-50 g/L ve toplam asitliği tartarik asit cinsinden en az
3 g/L olur.
ı) Aromatizovaný dezert: Beyaz veya kırmızı şarap ile şeker ve tatlı (dessert) baharat karışımlarından elde edilen aromatize şarap bazlı içkidir.
Hacmen gerçek alkol miktarı %9 ve üzerinde ve
%12’den az olur. Şeker oranı invert şeker
cinsinden 90-130 g/L ve toplam asitliği tartarik asit cinsinden en az 2,5
g/L olur. Çek Cumhuriyeti’nde üretilmesi koşuluyla, “Aromatizovaný
dezert” adı kullanılabilir. Çek Cumhuriyeti
dışında üretilmesi durumunda “Aromatizovaný
dezert” adı sadece “aromatize
şarap bazlı içki” ifadesini desteklemek amaçlı ve
üretildiği yerin “… da üretilmiştir” şeklinde
belirtilmesi halinde kullanılabilir.
i) Wino ziolowe: Toplam hacmin en az %85’ini oluşturacak
şekilde Ek-1’de yer alan şaraplardan elde edilen, baharat veya bitki veya
her ikisinden elde edilmiş aroma verici
preparatlar ile aromalandırılmış,
renklendirilmemiş, hacmen gerçek alkol miktarı %7
ve üzerinde olan aromatize şarap bazlı içkidir.
(3) Aromatize şarap
kokteyli tanımına uyan ve "aromatize şarap
kokteyli" ifadesi yerine veya bu ifade ile birlikte kullanılabilen
ürünler şunlardır:
a) Şarap bazlı kokteyl:
Konsantre üzüm şırası oranı, son ürünün toplam hacminde en fazla %10 ve
şeker oranı invert şeker cinsinden 80 g/L’den az olan aromatize şarap
kokteylidir. Hacmen gerçek alkol miktarı %7 ve
üzerinde olur.
b) Aromatize doğal yarı
köpüren üzüm bazlı kokteyl: Sadece üzüm şırasından
elde edilen, hacmen gerçek alkol miktarı %4’ten
az olan, içerdiği karbondioksit sadece kullanılan ürünlerin fermantasyondan
gelen aromatize şarap kokteylidir.
c) Doğal köpüren şarap kokteyli: Doğal köpüren
şarapların karışımından elde edilen aromatize
şarap kokteylidir.
(4) Kokteyl teriminin kullanılması bu Tebliğ
kapsamında yer almayan ürünlerin tanımlanmasında bu ifadenin kullanımına
engel teşkil etmez.
(5) Bu Tebliğde yer alan coğrafi işaretler ve
geleneksel ürün adları, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret veya
geleneksel ürün adı olarak tescil edilmesi halinde Türkiye’de koruma altına
alınır.
(6) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler fermantasyon uçucularını içerir.
(7) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde;
a) Türk Gıda Kodeksi Distile
Alkollü İçkiler Tebliği (Tebliğ No: 2016/955)’nde
yer alan ürünlerin adlarını taşıyan aromalar
(örneğin viski aroması, cin aroması),
b) Türk Gıda Kodeksi Distile
Alkollü İçkiler Tebliği (Tebliğ No: 2016/955)’nde
yer almayan ancak “distile alkollü içki” tanımına
uyan ürünlerin adlarını taşıyan aromalar (örneğin
tekila aroması),
c) Uluslararası kabul görmüş kokteyllerin adlarını
taşıyan aromalar,
kullanılamaz.
(8) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere kafein, guarana ve ginseng ekstrakları
katılamaz.
Katkı
maddeleri
MADDE 8- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde
kullanılan katkı maddeleri hakkında Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri
Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Aroma
vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda
bileşenleri
MADDE 9- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde, özel
hükümler saklı kalmak kaydı ile Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma
Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğine göre aroma maddeleri kullanılır.
Enzimler
MADDE 10-
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerde kullanılan enzimler hakkında 24/2/2017
tarihli ve 29989 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda
Enzimleri Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Bulaşanlar
MADDE 11-
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerdeki bulaşanların miktarları hakkında 29/12/2011
tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk
Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Pestisit kalıntıları
MADDE 12-
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerdeki pestisit kalıntı miktarları hakkında 27/9/2021 tarihli ve 31611 mükerrer sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin
Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Veteriner
ilaçları kalıntı limitleri
MADDE 13-
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlere hayvansal bir bileşen ilave edildiğinde veteriner ilaç kalıntı
düzeyi hakkında 7/3/2017 tarihli ve 30000 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda
Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum
Kalıntı Limitleri Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Hijyen
MADDE 14-
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünler hakkında 17/12/2011 tarihli ve 28145
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile 29/12/2011
tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk
Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Ambalajlama
MADDE 15-
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerin ambalajları hakkında 5/4/2018 tarihli ve
30382 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas
Eden Madde ve Malzemelere Dair Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Etiketleme
MADDE 16-
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerin etiketlenmesinde 26/1/2017 tarihli ve
29960 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda
Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği hükümleri ile birlikte
aşağıdaki kurallar uygulanır:
a) Aromatize şarap bazlı içkilerin etiketinde "Doğal köpüren"
ifadesinin kullanılabilmesi için kullanılan doğal köpüren şarap oranının en
az %95 olması gerekir.
b) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde
"tatlı" ve "yarı tatlı" ifadelerine ek olarak, şeker
içeriği invert şeker cinsinden g/L olarak
belirtilebilir.
c) Bu Tebliğde tanımlanmamış ürünlerin sunumu ve
etiketlenmesinde, bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri işaret edecek
şekilde “benzer”, “tip”, “stil”, “gibi”, “orada üretildiği tarzda”, “patent”,
“aroma” ve benzeri herhangi bir ifade
kullanılamaz.
ç) Bu Tebliğ kapsamında tanımlanan ürün isimleri
kullanılan ana aroma maddesi/maddeleri ile
desteklenebilir.
d) Distile alkollü içki
olarak piyasaya arz edilen ürünlere benzeyecek şekilde, ilgili distile alkollü içkinin temel bileşeni olan aroma ve distile alkollü
içkiye özgü görsel birlikte kullanılamaz.
Taşıma ve
depolama
MADDE 17- (1) Bu Tebliğde yer alan ürünlerin depolanması ve
taşınması hakkında Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin gıdaların taşınması ve
depolanması ile ilgili hükümleri uygulanır.
Numune
alma ve analiz metotları
MADDE 18-
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerden, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair
Yönetmelik esaslarına göre numune alınır; alınan numunelerin analizleri
ulusal veya uluslararası kabul görmüş analiz metotları ile yapılır.
Avrupa
Birliği mevzuatına uyum
MADDE 19-
(1) Bu Tebliğ, Aromatize
Şarap Ürünlerinin Tanımlanmasına, Tarifine, Sunumuna ve Etiketlenmesine
İlişkin 26/2/2014 tarihli ve (AB) 251/2014 sayılı
Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa Birliği
mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmıştır.
İdari
yaptırım
MADDE 20-
(1) Bu Tebliğe aykırı davrananlar
hakkında 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı
Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili
maddelerine göre idari yaptırım uygulanır.
Yürürlükten
kaldırılan tebliğ
MADDE 21-
(1) 7/7/2006
tarihli ve 26221 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Aromatize Şarap, Aromatize
Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteyli
Tebliği (Tebliğ No: 2006/28) yürürlükten kaldırılmıştır.
Uyum
zorunluluğu
GEÇİCİ
MADDE 1- (1) Bu Tebliğin yayımı
tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 1/3/2023
tarihine kadar bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır. 1/3/2023
tarihinden sonra, bu Tebliğe aykırı ürünler piyasada bulunamaz.
(2) Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet
gösteren gıda işletmecileri hakkında bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlayana
kadar 21 inci madde ile yürürlükten kaldırılan Türk Gıda Kodeksi Aromatize Şarap, Aromatize
Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteyli
Tebliği (Tebliğ No: 2006/28) hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 22-
(1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde
yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 23-
(1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve
Orman Bakanı yürütür.
Ek-1
Hammaddeler
a) Şarap
b) Fermantasyonu
devam eden genç şarap
c) Likör şarabı
ç) Doğal köpüren
şarap
d) Kalite doğal
köpüren şarap
e) Kalite aromatik doğal köpüren şarap
f) Suni köpüren
şarap
g) Doğal yarı
köpüren şarap
ğ) Suni yarı köpüren
şarap
h) Üzüm şırası
ı) Kısmi fermente
üzüm şırası
i) Alkol ilave
edilerek fermantasyonu durdurulmuş taze üzüm
şırası
|