Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden:
SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ GIDA ÇALIŞMALARI
UYGULAMA
VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 –
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Sivas
Cumhuriyet Üniversitesi Gıda Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin
amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının
görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 –
(1) Bu Yönetmelik; Sivas
Cumhuriyet Üniversitesi Gıda Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin
amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, bu organların
görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 –
(1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun
7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin
(2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 –
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Gıda
Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin
amaçları
MADDE 5 –
(1) Merkezin amaçları;
Üniversiteye bağlı fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokullarındaki öğretim
elemanları ile öğrencilere araştırma ve uygulama imkanı
sunmak, gıda endüstrisi ile uğraşanlara hizmet ve eğitim vermek, isteyen
tüm kurum ve kuruluşlar ile tüzel kişilerin ürettiği ve/veya tükettiği
gıdaların analizini yapmak, gıda üretim ve araştırmalarında yeni
teknolojileri uygulamak, bölgesel ve ulusal problemler için çözüm üretmek,
üretim girdileri ve son üründe kalite ve standardizasyon denetimleri yapabilecek
alt yapıyı oluşturmak, laboratuvar ölçeğinden
işletme boyutuna kadar üretim, planlama ve danışmanlık hizmetleri vermek,
ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yurt içi ve yurt dışı kişi, kurum ve
kuruluşlarla iş birliği yaparak ortak projeler üretmektir.
Merkezin
faaliyet alanları
MADDE 6 –
(1) Merkezin faaliyet alanları
şunlardır:
a) Üretime ayrılan tesislerde katma değer getirecek
gıda maddelerinin üretimini gerçekleştirmek, standart kalitede gıda üretmek
ve standardizasyonu sağlayacak araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak.
b) Gıda işletmelerinin, ithalat/ihracat yapan
firmaların, araştırmacıların gıda analiz ve kontrol ihtiyaçlarını karşılamak
ve araştırma-geliştirme (AR-GE) çalışmalarına hizmet vermek.
c) Gıda sanayinde çalışan firma ve şahısların
problemlerine çözüm üretmek, Üniversite ile sanayi kurum ve kuruluşları
arası iş birliğinde yardımcı olmak.
ç) Gıda işleme, muhafaza ve araştırmalarında yeni
teknolojileri izlemek ve bunların uyum çalışmalarını yapmak.
d) İç Anadolu bölgesine özgü ürün geliştirme, ürün
özelliklerinin belirlenmesi ve kalite kontrol ihtiyaçlarının
karşılanmasında hizmet vererek, bu işletmelerin ulusal/uluslararası
piyasada, rekabet güçlerinin arttırılması yönünde yardımcı olmak, elde
edilecek ürünleri değerlendirmek ve pazara hazırlamak.
e) Araştırma sonuçlarının uygulamaya aktarılması
için çalışmalar yapmak ve üretime uygulamak, bu yolla elde edilecek
verilerle bölge, ülke ve dünya gıda endüstrisinin gelişimine yardımcı
olmak.
f) İlgili alanda Üniversiteye bağlı fakülte/yüksekokul
ve meslek yüksekokullarındaki ön lisans, lisans ve lisansüstü öğretim
programlarında öngörülen mesleki uygulama, pratik çalışma, staj ve tez
projeleri ile araştırma projeleri için yer, materyal ve hizmet sağlamak.
g) Teknik personel, öğrenci ve üreticiler için
eğitim programları, seminer, konferans ve kurslar düzenlemek.
ğ) Merkezin kuruluş amacına uygun olarak ilgili
mevzuat hükümleri kapsamında yurt içinde ve yurt dışında bulunan
üniversiteler ve diğer kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapmak, konuyla
ilgili yayınlar hazırlamak, veri bankası ve dokümantasyon merkezi
oluşturmak.
h) Merkez kapsamında yer alacak laboratuvarların
uluslararası boyutta tanınmasını sağlamak.
ı) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında isteyen tüm
kurum ve kuruluşlar ile tüzel kişilerin ürettiği ve/veya tükettiği
gıdaların analizini yapmak.
i) Gıda kalite ve güvenliği konularında danışmanlık
hizmeti vermek.
j) İlgili mevzuat kapsamında Türkiye’de gıda
üretimi ve denetimi çalışmalarında bulunmak ve/veya koordinasyonunu sağlamak.
k) Kamuoyunu gıda tüketimi konusunda aydınlatmak
amacıyla ulusal ve uluslararası nitelikteki panel, konferans, sempozyum ve kongre gibi toplantılar düzenlemek, yerel,
ulusal ve uluslararası basılı, görsel ve işitsel medya organlarında
kamuoyunu aydınlatıcı programlar düzenlemek.
l) Merkezin amaçları doğrultusunda yurt dışında ve
yurt içinde bulunan kuruluşlarla ilgili mevzuat hükümleri kapsamında
işbirliği yapmak, bilgi ve personel değişiminde bulunmak, gıda ile ilgili
gelişmeleri izlemek, kamuoyunu bu konularda doğru bilgilendirmek ve düzenli
akademik dergi yayımlamak.
m) Üniversite Yönetim Kurulunun kararlaştıracağı
benzeri diğer faaliyetlerde bulunmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin
yönetim organları
MADDE 7 –
(1) Merkezin yönetim organları
şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8 –
(1) Müdür, Merkezin çalışma
alanlarıyla ilgili Üniversite öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından
en az üç yıl için görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür yeniden
görevlendirilebilir. Müdürün altı aydan daha fazla kesintisiz olarak görevi
başında bulunamayacağı durumlarda Rektör tarafından yeni bir Müdür
görevlendirilir. Müdür, Merkezin tüm faaliyetlerinden Rektöre karşı
sorumludur.
Müdürün
görevleri
MADDE 9 –
(1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi kurum içi ve dışında temsil etmek,
Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek, yönetim kurulunun
gündemini hazırlamak, kurulları toplantıya çağırmak, toplantıları yönetmek,
yönetim kurulunun kararlarını uygulamak.
b) Merkeze bağlı olarak yürütülen
araştırma-geliştirme faaliyetlerini izlemek ve değerlendirmek, Merkez bünyesindeki
cihaz ve gereçlerin verimli ve etkin kullanımı için her türlü tedbiri almak
ve uygulamak.
c) Merkezin yıllık faaliyet raporunu, önceki
yıllarla kıyaslayarak düzenli olarak hazırlamak ve raporu Yönetim Kurulunun
onayı ile Rektöre sunmak.
ç) Danışma Kurulunun görüş ve önerilerini Yönetim
Kurulu ile birlikte değerlendirerek Merkezin yıllık eylem planını
hazırlamak.
d) Merkezin finans kaynaklarının takibi,
geliştirilmesi ve yönetimi için çalışmalarda bulunmak ve Merkezin finansal
sürdürülebilirliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almak.
e) Merkezin insan kaynakları stratejisini
belirlemek, bu strateji çerçevesinde insan kaynaklarını yönetmek, akademik
ve idari personelin gelişimini sağlamak.
f) Merkez bünyesinde görev yapacak akademik ve
idari personel ile ilgili görev tanımlarını belirlemek ve bu personelin
ihtiyaçlarını gerekçeleri ile birlikte hazırlayarak Yönetim Kuruluna
sunmak.
g) Merkezin kullanımı, mesai saatleri içinde ve
dışında çalışma prensipleri ile ilgili esasları belirlemek.
ğ) Merkezin kısa, orta ve uzun dönemli amaç ve
politikaları ile bunlara dayalı eğitim, araştırma ve danışmanlık
programlarını hazırlamak.
h) Yönetim Kurulunun onayı ile Merkezin
faaliyetleri ile ilgili yurt içi ve yurt dışında bulunan kurum ve kuruluşlarla
temasa geçmek, ilgili mevzuat hükümleri kapsamında iş birliği yapmak ve
usule uygun karşılıklı ilişkiler geliştirmek.
ı) Yönetim Kurulunun aldığı kararları uygulamak,
verdiği diğer görevleri ve devrettiği yetkiler çerçevesindeki görevleri
yerine getirmek.
i) Yönetim Kurulu tarafından belirlenen temel
ilkeler çerçevesinde Merkezin kullanımına ilişkin usul ve esaslar ile
hizmet bedellerini ve çalışma ilkelerini belirlemek ve uygulamak.
j) Merkez bünyesinde faaliyette bulunan laboratuvarlar ve üretim merkezlerinin kendi
kaynaklarını oluşturması için rasyonelliği ve verimliliği sağlamak,
finansal yapıyı takip etmek, muhasebe ve yönetim konularında, özel ustalık
ve beceri gerektiren işlerde ve akademik konularda gerekli hallerde
finansal konularda danışmanlık hizmeti alınmasına karar vermek.
Müdür
yardımcısı ve görevleri
MADDE 10
– (1) Müdüre çalışmalarında
yardımcı olmak üzere, Üniversitenin kadrolu öğretim elemanlarından en fazla
iki kişi, Müdürün önerisi ile Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak
görevlendirilir. Müdür yardımcıları, Müdür ile iş birliği içerisinde
Merkezin etkinliklerini yürütür, kendilerine bağlı laboratuvar
ve Merkez birimlerinin amaçlarına uygun olarak işleyişini sağlar, bunlarla
ilgili gerekli tüm tedbirleri alır ve uygular. Müdürün olmadığı zamanlarda
müdür yardımcılarından biri Müdüre vekâlet eder.
(2) Müdür yardımcılarının görev süresi üç yıldır.
Görevinden ayrılan müdür yardımcısının yerine aynı usulle yenisi
görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da
görevi sona erer.
Yönetim
Kurulu
MADDE 11
– (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür
yardımcıları ve Müdürün önerisiyle Merkezin faaliyet alanlarında deneyimli
ve Üniversitenin öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından
görevlendirilen üç öğretim elemanı ile beraber en fazla altı üyeden oluşur.
Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi biten üyeler
yeniden aynı usulle görevlendirilebilir. Görev süresinin bitiminden önce
ayrılan veya altı aydan daha fazla Üniversite dışında görevlendirilenlerin
yerine aynı usulle yeni üye görevlendirilir.
(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine salt
çoğunlukla toplanır ve kararlar toplantıya katılan üyelerin oy çokluğu ile
alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk
sağlanmış sayılır.
Yönetim
Kurulunun görevleri
MADDE 12
– (1) Yönetim Kurulunun görevleri
şunlardır:
a) Merkezin bilimsel, teknik ve idari
faaliyetlerini planlamak, yönetim ve çalışmaları ile ilgili konularda karar
almak, çalışma düzenini tespit etmek, Merkezde çalışacak personelin
niteliklerini belirlemek, Merkez ile ilgili plan ve çalışma programlarını
görüşüp karara bağlamak.
b) Merkezin çalışmaları ve yönetimi ile ilgili
kararlar almak.
c) Danışma Kurulundan gelen teklif ve önerileri
incelemek ve değerlendirmek.
ç) Diğer kurumlarla ilgili mevzuat hükümleri
kapsamında yapılacak iş birliği esaslarını Üniversite Yönetim Kuruluna
sunmak üzere belirlemek.
d) Merkez bünyesinde kurulabilecek laboratuvarlar ve üretim merkezlerinde
görevlendirilecek akademik ve idari personel ile ilgili olarak Müdürün
önerilerini incelemek, Müdüre öneri ve tavsiyelerde bulunmak, Müdürün
getireceği her türlü konuyu karara bağlamak.
e) Merkezin ulusal ve uluslararası kuruluşlarla
ilgili mevzuat hükümleri kapsamında iş birliği yapmasına karar vermek,
ilgili esasları belirlemek ve Üniversite Yönetim Kuruluna sunmak üzere
Müdüre teklif etmek.
f) İlgili mevzuat hükümleri ile verilen diğer görevleri
yerine getirmek.
Danışma
Kurulu
MADDE 13
– (1) Danışma Kurulu; Merkezin
faaliyet alanlarında deneyimli, Üniversitenin öğretim elemanları ile ilgili
kurum ve kuruluşlardaki uzman kişiler arasından Yönetim Kurulunun önerisi
üzerine Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilen beş üyeden oluşur.
Boşalan üyeliklerin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni
üye görevlendirilir. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Müdür
ve müdür yardımcıları Danışma Kurulunun doğal üyeleridir. Danışma Kurulu
yılda en az bir kez Müdürün çağrısıyla toplanır.
Danışma
Kurulunun görevleri
MADDE 14
– (1) Danışma Kurulunun görevleri
şunlardır:
a) Üniversitenin bilimsel ve teknolojik
potansiyelinin artırılmasında Merkezin işlevleriyle ilgili olarak her türlü
öneriyi sunmak, alınacak tedbirler ve yapılacak uygulamalar hakkında görüş
bildirmek.
b) Ülkedeki sanayi kuruluşları ile diğer bilimsel
ve teknolojik kuruluşlarla ilgili mevzuat hükümleri kapsamında iş birliği
ortamının oluşturulup geliştirilmesine katkıda bulunacak kararlar almak.
c) Üniversite dışı finans kaynaklarının
değerlendirilmesi konusunda görüş bildirmek ve bu yönde girişimlerde
bulunulması için öneriler geliştirmek.
ç) Merkezin amaç ve faaliyet alanlarıyla ilgili
uzman kişilerin görüş ve düşüncelerinin alınmasına imkân sağlamak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel
ihtiyacı
MADDE 15
– (1) Merkezin akademik, teknik ve
idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör
tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanır.
Ekipman
ve demirbaşlar
MADDE 16
– (1) Merkezin çalışma amacına
dayalı olarak yürütülecek tüm araştırmalar ve hizmetler kapsamında alınan
her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkez
hizmetlerinde kullanılır.
Harcama
yetkilisi
MADDE 17 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör
bu yetkisini rektör yardımcılarından birine veya Müdüre devredebilir.
Hüküm
bulunmayan haller
MADDE 18
– (1) Bu Yönetmelikte hüküm
bulunmayan hallerde 2547 sayılı Kanun ile ilgili diğer mevzuat hükümleri ve
Senato kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 19
– (1) Bu Yönetmelik yayımı
tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 20
– (1) Bu Yönetmelik hükümlerini
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü yürütür.
|