Tarım ve Orman Bakanlığından:
ALKOL VE ALKOLLÜ İÇKİ TESİSLERİNİN HAİZ OLMALARI
GEREKEN TEKNİK
ŞARTLAR, KURULMALARI, İŞLETİLMELERİ VE
DENETLENMELERİNE
İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİĞİN 21
İNCİ
MADDESİNİN UYGULANMASINA DAİR TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2020/49)
MADDE 1 –
(1) 26/9/2002
tarihli ve 24888 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Alkol ve Alkollü İçki
Tesislerinin Haiz Olmaları Gereken Teknik Şartlar, Kurulmaları,
İşletilmeleri ve Denetlenmelerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında
Yönetmeliğin 21 inci maddesi gereğince 2021 yılında, tesis kurma izni,
üretim izni ve proje tadilat izni bedelleri aşağıda belirtilen şekilde
uygulanacaktır:
a) Tesis kurma izni maktu bedeli; bira için en az
14.752 TL (ondörtbinyediyüzelliiki Türk Lirası);
şarap ve aromatize şarap için 20.000 litre/yıl
veya daha az kapasitede en az 3.933 TL (üçbindokuzyüzotuzüç
Türk Lirası) ve 20.000 litre/yıl’dan daha fazla kapasitede en az 9.834 TL (dokuzbinsekizyüzotuzdört Türk Lirası); aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli için en az 49.171 TL (kırkdokuzbinyüzyetmişbir Türk Lirası)’dir. Tesis kurma izin bedeli, proje kapasitesi
üzerinden yıllık beher bin litre başına, bira için 14,75 TL (ondört Türk Lirası yetmişbeş
kuruş); şarap ve aromatize şarap için 24,58 TL (yirmidört Türk Lirası ellisekiz
kuruş); aromatize şarap bazlı
içki ve aromatize şarap kokteyli için 79,13 TL (yetmişdokuz Türk Lirası onüç
kuruş); distile alkollü içkiler için 167,17 TL (yüzaltmışyedi Türk Lirası onyedi
kuruş) olarak hesaplanır. Başvuru sırasında hesaplanan bedelin dörtte biri,
tesis kurma izin belgesi verilirken bakiyesi tahsil edilir.
b) Üretim izni maktu bedeli; bira için en az 14.752
TL (ondörtbinyediyüzelliiki Türk Lirası); şarap
ve aromatize şarap için 20.000 litre/yıl veya
daha az kapasitede en az 3.933 TL (üçbindokuzyüzotuzüç
Türk Lirası) ve 20.000 litre/yıl’dan daha fazla kapasitede en az 9.834 TL (dokuzbinsekizyüzotuzdört Türk Lirası); aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli için en az 49.171 TL (kırkdokuzbinyüzyetmişbir Türk Lirası)’dir. Üretim izin bedeli, kendi projesine ait tesis
kurma izin bedeli kadar hesaplanır. Proje tadilatı izin bedeli ise; mevcut
üretime aynı kategori içinde bir alt kategori eklenmesinde ve kapasite
artırımında, yıllık bin litre üzerinden aromalı bira, yarı köpüren şarap (2204.21. ve 2204.29.’da yer alan), meyve şarabı hariç
tesis kurma izin bedelinin iki katı şeklinde hesaplanıp izin verilmeden
önce tahsil edilir. Bira tesislerinde; aromalı bira üretimi için en az
29.504 TL (yirmidokuzbinbeşyüzdört Türk Lirası),
şarap tesislerinde; yarı köpüren şarap (2204.21.
ve 2204.29.’da yer alan), meyve şarabı üretimi için ayrı ayrı en az 49.171 TL (kırkdokuzbinyüzyetmişbir
Türk Lirası) maktu olmak üzere, proje kapasitesi üzerinden yıllık beher bin
litre başına 79,13 TL (yetmişdokuz Türk Lirası onüç kuruş) proje tadilat izni bedeli alınır.
MADDE 2 –
(1) Bu Tebliğ 1/1/2021
tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 –
(1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve
Orman Bakanı yürütür.
|