Tarım ve Orman Bakanlığından:
TÜRK GIDA
KODEKSİ HAZIRLAMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve
kapsam
MADDE 1 –
(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ulusal
Gıda Kodeks Komisyonunun oluşumu, çalışma usul ve esasları ile gıda kodeksi
hazırlama usul ve esaslarını düzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2 –
(1) Bu Yönetmelik, 11/6/2010
tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem
Kanununun 23 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 –
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Alt komisyon: Gıda Kodeksinin hazırlanmasında
görev alan Ulusal Gıda Kodeks Komisyonuna bağlı ihtisas komisyonunu,
b) Bakan: Tarım ve Orman Bakanını,
c) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
ç) Kodeks Alimentarius Komisyonu: Birleşmiş
Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü
tarafından ortaklaşa kurulan komisyonu,
d) Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu (UGKK): Gıda
kodeksinin hazırlanmasında görevli olan komisyonu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu ile Bu Komisyonun
Görev ve Yetkileri
Ulusal
Gıda Kodeks Komisyonu
MADDE 4 –
(1) UGKK; Bakanlıktan gıda
konusunda görev yapan üç üye, Sağlık Bakanlığından en az daire başkanı
düzeyinde iki üye, her iki bakanlık tarafından ayrı ayrı seçilecek gıda
konusunda uzman bilim insanı niteliğinde ikişer üye, Türk Standardları
Enstitüsünden bir üye, gıda konusunda faaliyet gösteren ve en fazla üyeye
sahip olan sivil toplum kuruluşundan bir üye olmak üzere toplam on bir
üyeden oluşur.
(2) UGKK’da temsilcisi yer alacak faaliyet konusu
gıda olan sivil toplum kuruluşu, İçişleri Bakanlığından alınan kayıtlar
değerlendirilerek Bakanlıkça belirlenir.
(3) UGKK Başkanı ve Başkan Yardımcısı Bakanlık
temsilcileri arasından Bakan tarafından atanır. Başkanın katılamadığı
toplantılarda UGKK Başkanlığını Başkan Yardımcısı yürütür.
(4) UGKK sekretaryası Bakanlık tarafından
yürütülür.
(5) UGKK üyelerinin görev süresi üç yıldır.
Bakanlık ve Sağlık Bakanlığı temsilcileri dışındaki üyeler üst üste en
fazla iki dönem görev yapabilir.
(6) UGKK üyelerinden, görev süresi dolmadan
görevinden ölüm, emeklilik, uzun süreli hastalık, istifa gibi nedenlerle
ayrılanların yerine, ayrılan üyenin temsil ettiği kurum/kuruluş en geç otuz
gün içerisinde yeni bir üye belirler. Yeni üyenin görev süresi diğer
üyelerle birlikte sona erer.
(7) Yeni dönem UGKK üyeleri bu maddede belirtilen
esaslar çerçevesinde belirlenir. Yeni üyeler, mevcut UGKK görev süresi
dolmadan en az on beş gün önce Bakanlık makamının onayına sunulur.
Ulusal
Gıda Kodeks Komisyonunun görev ve yetkileri
MADDE 5 –
(1) UGKK’nın görev ve yetkileri
şunlardır:
a) Gıda kodeksi çalışma kararının alınması ve
yöntem belirlenmesi.
b) Gıda kodeksi ile ilgili uluslararası toplantılar
için Bakanlık tarafından oluşturulan ulusal görüşlerin değerlendirilmesi.
c) Gıda kodeksi ile ilgili ulusal görüşlerin
oluşturulması aşamasında gerekli olacak verilerin sağlanmasında ilgili
kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılması ve verilerin toplanması.
ç) Gıda kodeksine ilişkin Bakanlık tarafından
sunulan hususların değerlendirilmesi.
d) UGKK’ya sunulan mevzuat taslakları için yayım
kararının alınması.
e) Gerekli görüldüğünde, taslaklarda değişiklik
yapılması veya tekrar çalışma kararı alınması.
f) Gerekli görüldüğünde, alt komisyon tarafından
görüş değerlendirmesi yapılmaksızın, gıda kodeksinin hazırlanması,
yayımlanması veya yürürlükten kaldırılması kararının alınması.
g) Alt komisyon üyelerinin onaylanması.
Ulusal
Gıda Kodeks Komisyonunun toplantı usulü ve karar alması
MADDE 6 –
(1) Bakanlık gerekli gördüğü
hallerde komisyon üyelerini toplantıya çağırır.
(2) Üyeler, sağlık raporu, geçici görevlendirme,
yıllık izin ve benzeri mazeretlerini yazılı olarak sekretarya aracılığı ile
UGKK Başkanına bildirirler. Ancak acil durumlarda yazılı bildirim sonradan
yapılmak kaydıyla diğer iletişim vasıtaları aracılığıyla durum, Başkana
bildirilir.
(3) Mazeret bildirmeden art arda üç toplantıya
katılmayan üyenin üyeliği, Bakan onayı ile iptal edilir.
(4) UGKK, en az üye tam sayısının salt çoğunluğu
ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alır.
Üyeler çekimser oy kullanamaz. Oyların eşitliği halinde Başkanın oyu yönünde
karar alınır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Alt Komisyonların Kuruluş, Görev ve Yetkileri
Alt
komisyonların kuruluşu
MADDE 7 –
(1) Alt komisyonlar Bakanlık
tarafından konu ile ilgili kurum, kuruluş, üniversite ve sivil toplum
kuruluşu temsilcilerinden oluşturulur ve UGKK tarafından onaylanır.
(2) Alt komisyonlar en fazla otuz üyeden oluşur.
(3) Bakanlık tarafından alt komisyonlar bünyesinde;
farklı konulara göre çalışma grupları kurulabilir.
(4) Üyeler, sağlık raporu, geçici görevlendirme,
yıllık izin ve benzeri mazeretlerini yazılı olarak sekretaryaya
bildirirler. Ancak acil durumlarda yazılı bildirim sonradan yapılmak
kaydıyla diğer iletişim vasıtaları aracılığıyla durum, üyenin bağlı olduğu
komisyon Başkanına bildirilir.
(5) Mazeret bildirmeden art arda üç toplantıya
katılmayan üyenin üyeliği, UGKK kararı ile iptal edilir.
(6) Alt komisyon üyeleri kendi aralarında bir
başkan ve başkan yardımcısı seçer, başkanın olmadığı durumlarda alt
komisyona başkan yardımcısı başkanlık eder.
(7) Alt komisyonların sekretarya hizmetleri
Bakanlık tarafından yürütülür.
(8) Alt komisyon toplantılarına sadece alt komisyon
üyeleri katılabilir. Toplantılara gözlemci yedek üye ve benzeri sıfatlarla
katılım sağlanamaz.
(9) Üniversite ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, en
fazla iki alt komisyonda görev alabilir.
(10) Alt komisyonlarda her sivil toplum
kuruluşundan en fazla beş üye yer alabilir. Sivil toplum kuruluşu üyeleri
ilgili konuda en az üç yıl çalışmış olmalıdır.
Alt
komisyonun görevleri
MADDE 8 –
(1) Alt komisyonun görevleri
şunlardır:
a) Gıda kodeksi taslaklarına gelen görüşleri
değerlendirmek.
b) Görüş değerlendirmesi tamamlanan gıda kodeksi
taslaklarını UGKK’ya sunmak.
Alt
komisyon toplantı usulü ve karar alma
MADDE 9 –
(1) Alt komisyon sekretaryası,
gerekli gördüğü hallerde alt komisyonu toplantıya çağırır.
(2) Alt komisyon en az, üye tam sayısının üçte biri
ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alır.
Üyeler çekimser oy kullanamaz. Oyların eşitliği halinde Başkanın oyu
yönünde karar alınır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Gıda Kodeksi Taslaklarının Hazırlanması ve
Yayımlanması
Gıda
kodeksi taslaklarının hazırlanması
MADDE 10
– (1) UGKK tarafından çalışma
kararı alınan gıda kodeksi taslakları, Avrupa Birliği mevzuatı öncelikli
olmak üzere, Kodeks Alimentarius Komisyonu yaklaşımları, ulusal ve
uluslararası mevzuat ile Ülke koşulları dikkate alınarak Bakanlık
tarafından hazırlanır.
(2) Bakanlık gerekli gördüğünde görüş almak üzere,
gıda kodeksi taslak hazırlama çalışmalarına konu ile ilgili kurum, kuruluş,
üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından konusunda uzman kişileri
çağırabilir.
(3) Hazırlanan gıda kodeksi taslakları konu ile
ilgili kurum, kuruluş, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının
görüşlerine açılır. Görüşlerin Bakanlığa ulaşmasını takiben ilgili alt
komisyon toplantıya çağırılır.
(4) Alt komisyonlar tarafından görüşleri
değerlendirilen taslaklar, UGKK’ya iletilir.
Gıda
kodeksinin yayımlanması
MADDE 11
– (1) UGKK tarafından yayım kararı
alınan gıda kodeksi, Bakanlıkça ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yayıma
gönderilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlükten
kaldırılan yönetmelik
MADDE 12
– (1) 29/12/2011 tarihli ve 28157
üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Hazırlama Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçiş
hükümleri
GEÇİCİ
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik
hükümleri kapsamında Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu ve alt komisyonlar
oluşturuluncaya kadar mevcut Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu ve alt
komisyonları çalışmalarına devam eder.
Yürürlük
MADDE 13
– (1) Bu Yönetmelik yayımı
tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 14
– (1) Bu Yönetmelik hükümlerini
Tarım ve Orman Bakanı yürütür.
|