İstanbul Rumeli Üniversitesinden:
İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ TARIM, HAYVANCILIK,
GIDA
UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Rumeli
Üniversitesi Tarım, Hayvancılık, Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezinin
amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının
görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Rumeli Üniversitesi
Tarım, Hayvancılık, Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına,
faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine
ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547
sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d)
bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Merkez: İstanbul Rumeli Üniversitesi Tarım,
Hayvancılık, Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezini,
b) Müdür: Merkezin Müdürünü,
c) Rektör: İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörünü,
ç) Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesini,
d) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin
amaçları
MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:
a) Merkeze ait alanlarda yürütülen araştırma ve
üretim faaliyetlerinin planlı, verimli ve koordineli şekilde gerçekleşmesine
imkân vermek.
b) Üretim ve araştırmalardan elde edilen ürünleri
ilgili mevzuat hükümlerine göre satmak ve değerlendirmek.
c) Tarımsal faaliyetlerle ilgili tüm alanlarda
ortaya çıkan yenilikleri takip ederek uygulamaya aktarmak, etüt, planlama,
araştırma ve eğitim çalışmaları yapmak, danışmanlık hizmetleri vermek.
ç) Akademik birimlerle, yurt içi ve yurt dışı
kurumlarla işbirliği yapmak, ulusal ve uluslararası düzeyde projeler
hazırlamak, araştırma faaliyetlerinde bulunmak, ortak veya iştirakçi olarak
projelerde yer almak.
d) Öğrencileri tarımsal üretime dayalı hammadde
üretimi konusunda eğitmek.
e) Disiplinler arası proje fikirlerinin ve farklı
disiplinlerden gelen öğrenci-akademisyen-sanayi işbirliği projelerinin
üretilmesine imkân sağlamak ve üretilen ürünlerin gıda muhafaza teknikleri
ile değerlendirilmesi ve çeşitlendirilmesi, hammadde israfının önüne
geçilmesi konularında çalışmalar yürütmek.
f) İlgili akademik birimlerin eğitim-öğretim,
gezi-inceleme, staj, proje ve tez çalışması gibi faaliyetlerine destek
vermek.
g) Bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlayacak
işbirliği mekanizmalarını kurmak.
Merkezin
faaliyet alanları
MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Gastronomide kullanılan, katma değeri yüksek
baharat ve aromatik bitkilerin üretimi ve bölge çiftçilerine tanıtımı
alanlarında araştırma, geliştirme ve uygulama faaliyetleri yürütmek.
b) Hayvansal tarım konusunda araştırma, geliştirme
ve uygulama faaliyetleri yürütmek.
c) Bitkisel ve hayvansal ürünlerin gıdaya
işlenmeleri konusunda araştırma, geliştirme ve uygulama faaliyetleri
yürütmek.
ç) Bölgenin biyoçeşitlilik kaynaklarının muhafazası
ve tanımlanması konusunda faaliyetlerde bulunmak, tarımsal üretim deseninin
çeşitlendirilmesine yönelik araştırmalar yapmak.
d) Bitki genetiği üzerine araştırma yapmak, yüksek
verime sahip bitki türleri üretmek.
e) Ürün geliştirme, üretim, ürünlerin işlenmesi ve
değerlendirilmesi ile gıda güvenliği ve sağlık başta olmak üzere farklı
alanlarda araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak ve yapılan çalışmalara
destek vermek.
f) Üretimi yapılan bitkisel ve hayvansal ürünleri
ihtiyaç duyulması halinde teknolojik işlemlerden geçirerek pazarlamak veya
tüketime sunmak, bu amaçla bitkisel ve hayvansal üretim merkezleri kurmak,
işletmek ya da işlettirmek.
g) Merkez bünyesinde yapılan araştırma ve
uygulamalar konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yayım
faaliyetlerinde bulunmak.
ğ) Merkezin amaçları doğrultusunda her türlü yayın
yapılmasına imkân sağlamak, tarımda yayım materyali olarak kullanılabilecek
film, video, kaset, slayt, kitap, dergi, gazete ve benzeri materyali
hazırlamak, sağlamak ve bu amaçla kitle iletişim araçlarından yararlanmak.
h) Üniversitenin tarımsal üretime uygun alanlarında
üretim planları yapmak, hazırlanan planlar doğrultusunda üretime ayrılan
ve/veya gerekirse kiralanan alanlarda, mevcut doğal kaynaklar, sermaye ve
işgücünü kullanarak her türlü bitkisel ve hayvansal üretimi
gerçekleştirmek, bilimsel ve teknolojik yenilikleri takip ederek arazi ve
seralarda il ve bölge için ekonomik değeri olan ve gelecek vaat eden bitki
çeşitlerinin üretimi konusunda katkı sağlamak, tarımsal ürünlerin
depolanması, işlenmesi ve paketlenmesi gibi faaliyetleri organize etmek.
ı) Araştırmalardan veya diğer faaliyetlerinden elde
edilen bilgilerin ve sonuçların bilimsel yayınlara dönüştürülmesini ve
yayınlanmasını sağlamak.
i) Faaliyet alanları ile ilgili konularda kamu,
özel sektör ve diğer kurumlardan projeler almak ve bu projelerin
uygulamasını yapmak.
j) Merkezin faaliyet alanı ile ilgili konularda
kurslar, seminerler, konferanslar, kongreler ve benzeri toplantılar
düzenlemek, ilgili mevzuat çerçevesinde sertifikalar vermek ve faaliyetleri
ile ilgili yayınlar yapmak.
k) Merkezin amaçlarını gerçekleştirmek için kamu
kurum ve kuruluşları, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve uluslararası
kuruluşlarla işbirliği yapmak.
l) Öğrencilere ve topluma Türk Mutfağını tanıtmak
için toplantı, seminer ve gezi gibi çeşitli organizasyonlar düzenlemek.
m) Gastronomi mutfağı kurmak ve işletmek.
n) Gıda güvenliği ile fonksiyonel gıda ve yem
üretimine yönelik fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizlere
dayalı ARGE çalışmaları yapmak.
o) Gıdalara kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik
testler yapmak, yaptırmak ve raporlandırmak.
ö) Tarımsal ürünlerde kimyasal kalıntı analizleri
yapmak, yaptırmak ve raporlandırmak.
p) Yönetim Kurulunun kararlaştıracağı diğer
faaliyetlerde bulunmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin
yönetim organları
MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
Müdür
MADDE 8 – (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanıyla ilgili
Üniversitede görevli öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl
için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.
(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere,
Merkezin faaliyet alanıyla ilgili Üniversitede görevli öğretim elemanları
arasından en çok iki kişi, Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör
tarafından üç yıl için müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilir. Müdür
yardımcıları gerektiğinde aynı usulle değiştirilebilir.
(3) Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda
yerine yardımcılarından birisi vekâlet eder. Vekâlet altı aydan fazla
sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür
yardımcılarının da görevi sona erer.
(4) Müdür, Merkezin amaçları doğrultusundaki
çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm
etkinliklerinin gözetim ve denetiminden ve bu konularda gerekli önlemlerin
alınmasından Rektöre karşı sorumludur.
Müdürün
görevleri
MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek.
b) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak ve ilgili
mevzuat çerçevesinde Merkezi yönetmek.
c) Merkezin ödenek ve personel ihtiyaçlarını
belirlemek ve Rektörün onayına sunmak.
ç) Merkez personelinin yönetim, koordinasyon,
denetim ve genel gözetimini yapmak.
d) Faaliyet raporlarını Yönetim Kurulunun görüşü
alındıktan sonra Rektörün onayına sunmak.
e) Yönetim Kurulu kararlarına uygun olarak çalışma
programını uygulamak ve Merkezin düzenli çalışmasını sağlamak.
f) Merkezin idari ve mali işlerini yürütmek.
Müdür yardımcılarının
görevleri
MADDE 10
– (1) Müdür yardımcılarının
görevleri şunlardır:
a) Merkezin yönetim ve işleyişinde Müdüre yardımcı
olmak.
b) Müdür tarafından belirlenen görevleri yürütmek.
c) Gerekli durumlarda Müdüre vekâlet etmek.
ç) Merkezin faaliyetlerinin koordinasyonunu
yürütmek ve yıllık faaliyet raporları başta olmak üzere Merkezle ilgili
raporları hazırlamak.
Yönetim
Kurulu
MADDE 11
– (1) Yönetim Kurulu; Rektör ya da
görevlendireceği bir öğretim üyesinin başkanlığında, Müdür, Sanat ve
Tasarım Fakültesi Dekanı ve Rektör tarafından görevlendirilen iki öğretim
üyesi olmak üzere toplam beş üyeden oluşur.
(2) Yönetim Kurulu, başkanın çağrısı üzerine üç
ayda bir salt çoğunlukla toplanır. Kararlar, toplantıya katılanların oy
çokluğuyla alınır. Oyların eşitliği durumunda başkanın oyu yönünde karar
alınmış sayılır.
Yönetim
Kurulunun görevleri
MADDE 12
– (1) Yönetim Kurulunun görevleri
şunlardır:
a) Merkezin bilimsel araştırma, danışmanlık, yayın
faaliyetlerini ve bu faaliyetlerle ilgili esasları kararlaştırmak.
b) Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve
programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.
c) Merkezin yatırım ve plan tasarısını hazırlamak
ve onaylanmak üzere Rektöre sunmak.
ç) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile
ilgili geçici çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek.
d) Yurt içi ve yurt dışındaki kamu ve özel
kuruluşlarla ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilke, esas ve
usullerini tespit etmek.
e) Müdürün iş planını onaylamak ve denetlemek.
f) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceği
konuları değerlendirerek karara bağlamak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Harcama
yetkilisi
MADDE 13
– (1) Merkezin harcama yetkilisi
Mütevelli Heyet Başkanıdır. Mütevelli Heyet Başkanı bu yetkisini Rektöre
veya Müdüre devredebilir.
Personel
ihtiyacı
MADDE 14
– (1) Merkezin akademik, teknik ve
idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör
tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanır.
Hüküm
bulunmayan haller
MADDE 15
– (1) Bu Yönetmelikte hüküm
bulunmayan hâllerde; 2547 sayılı Kanun, ilgili diğer mevzuat hükümleri ve
Senato kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 16
– (1) Bu Yönetmelik yayımı
tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17
– (1) Bu Yönetmelik hükümlerini
İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü yürütür.
|