Tarım ve Orman Bakanlığından:
ÇİĞ İNEK
SÜTÜNÜN SINIFLANDIRILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO:
2019/64)
Amaç ve
kapsam
MADDE 1 –
(1) Bu Tebliğin amacı, sözleşmeli usulde
sanayiye arz edilecek çiğ inek sütünün, bileşimindeki yağ ve protein
değerlerine göre sınıflandırılması sağlanarak çiğ süt üretiminde kalitenin
artırılmasını ve üretici gelirlerinin yükseltilmesi ile süt ürünleri
üretiminde verimliliğin sağlanmasına ilişkin usul ve esasları
düzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 18/4/2006
tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 6 ncı ve 13 üncü maddeleri ile
16/4/2015 tarihli ve 29328 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çiğ Sütün
Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 –
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Çiğ inek sütü: İneklerin meme bezlerinden
salgılanan 40 ºC’nin üzerinde ısıtılmamış veya eşdeğer etkiye sahip
herhangi bir işlem görmemiş sütü,
b) Sözleşme: Alım satıma konu olan çiğ inek sütünün
Yönetmelik esaslarına göre alıcı ile üretici veya bunların üyesi bulunduğu
üretici örgütü arasında imzalanan çiğ süt alım satım sözleşmesini,
c) Yönetmelik: 16/4/2015
tarihli ve 29328 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çiğ Sütün Sözleşmeli
Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmeliği,
ifade eder.
Çiğ inek
sütünün sınıflandırılması
MADDE 4 –
(1) Bu Tebliğ kapsamındaki
sınıflandırılmaya tabi tutulan çiğ inek sütü; 27/12/2011
tarihli ve 28155 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin
Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, 7/3/2017 tarihli ve 30000 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek
Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı
Limitleri Yönetmeliği ve 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği
hükümlerine uygun olur.
(2)
Birinci fıkrada belirtilen şartları sağlayan çiğ inek sütü, protein ve yağ
değerlerine göre aşağıda yer alan tablodaki gibi sınıflandırılır:
Sınıflar
|
Protein
Değeri (%)
|
Yağ
Değeri (%)
|
Ekim -
Mart
|
Nisan
- Eylül
|
Ekim -
Mart
|
Nisan
- Eylül
|
A Sınıfı
|
3,20
ve üzeri
|
3,10
ve üzeri
|
3,60
ve üzeri
|
3,50
ve üzeri
|
B Sınıfı
|
3 ≤
protein değeri <3,2
|
3 ≤
protein değeri <3,1
|
3,3 ≤
yağ değeri <3,6
|
3,2 ≤
yağ değeri <3,5
|
C Sınıfı
|
2,9 ≤
protein değeri <3
|
2,9 ≤
protein değeri <3
|
yağ
değeri <3,3
|
yağ
değeri <3,2
|
(3) Sınıf tespitinde,
yağ ve protein oranlarının aynı anda sağlanması zorunludur. Sağlanamadığı
durumlarda, düşük olan değerin yer aldığı sınıfa göre sınıflandırılır.
Uygulama
MADDE 5 –
(1) Sözleşmeli usulde sanayiye arz
edilen çiğ inek sütünün bileşimine göre sınıflandırılması ile ilgili iş ve
işlemler Yönetmelik hükümlerince yürütülür.
(2) Bu Tebliğ, 2020-2021 yıllarında Çanakkale,
Burdur ve Aksaray illerinde, 2022 yılından itibaren ise tüm illerde
uygulanır.
Yürürlük
MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 7 –
(1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve
Orman Bakanı yürütür.
|