Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
TÜRK GIDA
KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2012/2)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2017/23)
MADDE 1 – 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği (Tebliğ No:
2012/2)’nin 2 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde
değiştirilmiştir.
“(2) Bu Tebliğ kurutulmuş ekmekleri, yufka,
bazlama, pide, simit ve benzerlerini kapsamaz.”
MADDE 2 –
Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin
birinci fıkrasının (b) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiş, aynı fıkranın
(ç) bendinin (2) ve (4) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde
değiştirilmiştir.
“4) Bu Tebliğ kapsamında olup dondurulmuş hamur
teknolojisi ile veya farklı metotlarla üretilen pişmemiş, yarı pişmiş veya
soğutulmuş, son pişirme işlemi henüz yapılmamış ürünlerin özelliklerinin,
son pişirme işlemi tamamlandıktan sonra bu Tebliğ hükümlerine uygun olması
gerekir.”
“2) Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek,
tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 200 gram ağırlıktan
başlayarak 10’ar gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilir. Toplu
tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen,
doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu
ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri muhtelif ağırlıklarda
üretilebilir.”
“4) Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya
arz edilen ürünler ağırlıkça
“ - % 2” tolerans değeri ile üretilir. Ağırlık kontrolü amacı ile
yapılan resmî denetimlerde, en az altı adet ekmeğin ortalama ağırlığı esas
alınır.”
MADDE 3 –
Aynı Tebliğin 14 üncü maddesinin
ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak
piyasaya arz edilen ürünlerin ağırlık kontrolü amacı ile yapılan resmî
denetimlerde aşağıdaki hususlara dikkat edilir:
a) Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya
arz edilen ürünlerin ön ağırlık kontrolü, denetim yapılan işletmede en az
altı adet ekmek üzerinden yapılır. Tartılan ekmeklerin toplam ağırlığı,
tartılan ekmek sayısına bölünerek ortalama ağırlık hesaplanır. Yapılan ön
ağırlık kontrolünün sonuçları Resmî Kontrol Raporuna yazılır. Ön ağırlık
kontrolünde ortalama ağırlığın uygun olması halinde numune alınmaz. Ön
ağırlık kontrolünün sonuçlarına göre uygunsuzluk görülmesi durumunda gıda
işletmesine idari yaptırım uygulanmaz, aşağıdaki prosedür uygulanır:
1) Gıda işletmesinden, parti ortalamasını temsil
edecek şekilde en az altı adet ekmek, numune olarak alınır.
2) Numunelerin ilgili laboratuvara fırın çıkış
saatinden sonraki altı saat içerisinde ulaştırılması esastır.
3) Fırın çıkış saatinden sonraki ilk iki saat
içerisinde ekmek numunesi alınmaz.
4) Numune alma tutanağına üretimi yapılan ekmeğin
gıda işletmecisi tarafından beyan edilen gramajı ve tespit edilebilmesi
halinde fırın çıkış saati yazılır.
b) İlgili laboratuvar, fırın çıkışından en geç altı
saat sonra ağırlık tayinini, “0,1” gram hassasiyette dijital kalibreli
terazi ile yapar. Tartım sonuçlarına göre ortalama ağırlığın uygun olması
halinde tespit edilen değerler analiz sonucu olarak kabul edilir. Tartım
sonuçlarına göre uygunsuzluk görülmesi durumunda (c) bendinde yer alan
prosedür uygulanır:
c) Laboratuvar tarafından fırın çıkışından itibaren
altı saat içerisinde ağırlık kontrolü yapılamaması durumunda veya tartım
sonuçlarına göre uygunsuzluk görülmesi durumunda veya fırın çıkış saatinin
bilinmemesi halinde aşağıdaki prosedür uygulanır:
1) Ağırlık tayini, 0,1 gram hassasiyette dijital
kalibreli terazi ile yapılır.
2) Tartım sonucunda tespit edilen değerin Tebliğe
uygun bulunması halinde tartım sonucu analiz sonucu olarak (M) kabul
edilir.
3) Tartım sonucunda tespit edilen değerin bu
Tebliğe uygunsuz olması durumunda aşağıdaki prosedür uygulanır:
- Numunede, her ekmek için ayrı ayrı tartım ve
rutubet analizi yapılır. Ağırlığı M1, rutubet oranı R olarak tespit
edilen ekmeğin bu Tebliğde müsaade edilen en fazla rutubet oranı (Rmax)
(Ek-1) esasına göre ağırlığı (M) aşağıdaki eşitliğe göre hesaplanır:
M1 x 100
M = ________________
100 – (Rmax – R)
M1: Ekmeğin rutubet tayinine başlandığı
anda tespit edilen ağırlığı (g).
R : Ekmek rutubeti (%) (m/m).
Rmax: Numune alınan ekmek çeşidi için
Tebliğde müsaade edilen en fazla rutubet oranı (%) (m/m).
ç) Ürünlerden alınan numunelerin; ortalama ağırlığı
tolerans değerlerin dışında olamaz.
d) Ürünlerden;
1) Alınan numunelerin ortalama ağırlığı en az “ A –
(A × 0,02)” olur.
2) Alınan numunelerin ortalama ağırlığı
“[(M1+M2+….Mn)/n]” olarak hesaplanır.”
MADDE 4 –
Aynı Tebliğin ekinde yer alan EK-3
yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 5 –
Aynı Tebliğe 2/4/2013 tarihli ve
28606 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek
Çeşitleri Tebliği (Tebliğ No: 2012/2)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair
Tebliğ (Tebliğ No: 2013/10) ile eklenen geçici maddede yer alan “Geçici
Madde 1” ibaresi “Geçici Madde 2” olarak değiştirilmiş ve aynı Tebliğe
aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Uyum
zorunluluğu
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Bu maddeyi ihdas eden Tebliğin yayımı
tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, bu Tebliğ hükümlerine
bir ay içerisinde uymak zorundadır.”
MADDE 6 –
Bu Tebliğin;
a) 2 nci maddesi ile değişik 5 inci maddesinin
birinci fıkrasının (ç) bendinin (2) numaralı alt bendi 1/1/2018 tarihinde,
b) Diğer hükümleri ise yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.
MADDE 7 –
Bu Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım
ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
|