Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
TÜRK GIDA KODEKSİ
KAKAO VE ÇİKOLATA ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2017/29)
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı; kakao ve çikolata ürünlerinin
tekniğine ve hijyen kurallarına uygun şekilde üretimi, hazırlanması,
işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasını sağlamak
üzere bu ürünlerin özelliklerini belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 –
(1) Bu Tebliğ, kakao çekirdeği,
kakao nibi, kakao kitlesi, kakao keki dahil kakao ve çikolata ürünlerini
kapsar.
Dayanak
MADDE 3 –
(1) Bu Tebliğ, 29/12/2011 tarihli
ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 –
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Beyaz çikolata: Kakao yağı, süt veya süt
ürünleri ile şekerlerden elde edilen, bileşiminde en az % 20 kakao yağı ve
en az %14 süt kuru maddesi bulunan ve süt yağı içeriği en az % 3,5 olan
ürünü,
b) Bol sütlü çikolata: Kakao ürünleri, şekerler ve
süt veya süt ürünlerinden elde edilen, toplam kakao kuru maddesi en az %
20, süt kuru maddesi en az % 20, yağsız kakao kuru maddesi en az % 2,5, süt
yağı en az % 5, toplam yağı (kakao yağı ve süt yağı) en az % 25 olan ürünü,
c) Chocolate a la taza: Kakao ürünleri, şekerler ve
buğday, pirinç veya mısır unu veya bunların nişastası ile hazırlanan, kakao
yağı en az % 18 ve yağsız kakao kuru maddesi en az % 14 olan toplam kakao
kuru maddesi en az % 35 olan ve en fazla % 8 un veya nişasta içeren ürünü,
ç) Chocolate familiar a la taza: Kakao ürünleri,
şekerler ve buğday, pirinç veya mısır unu veya bunların nişastası ile
hazırlanan, kakao yağı en az % 18 ve yağsız kakao kuru maddesi en az % 12
olan toplam kakao kuru maddesi en az % 30 olan ve en fazla % 18 un veya
nişasta içeren ürünü,
d) Çikolata: Kakao ürünleri ile şekerlerden elde
edilen, en az % 18 kakao yağı ve en az %14 yağsız kakao kuru maddesi içeren
toplam kakao kuru maddesi içeriği en az % 35 olan ürünü,
1) Vermisel çikolata: En az % 12 kakao yağı ve en
az % 14 yağsız kakao kuru maddesi içeren toplam kakao kuru maddesi içeriği
en az % 32 olan tanecik, ince tel veya pul halinde sunulan ürünü,
2) Kuvertür çikolata: En az % 31 kakao yağı ve en
az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi içeren, toplam kakao kuru maddesi
içeriği en az % 35 olan ürünü,
3) Fındık ezmeli / Gianduja (veya 'gianduja'
kelimesinin türevlerinden biri) çikolata: En az % 8 yağsız kakao kuru
maddesi içeren toplam kakao kuru maddesi miktarı en az % 32 olan
çikolataya, 100 g ürün en az 20 g ve en fazla 40 g fındık içerecek miktarda
ince öğütülmüş fındık eklenmesiyle elde edilen ürünü,
e) Çikolata tozu, toz çikolata: Kakao tozunun şeker
ile karıştırılması sonucu elde edilen ve kütlece en az % 32 oranında kakao
tozu içeren ürünü,
f) Dolgulu çikolata: Dış kısmı bu fıkranın (a),
(b), (d) ve (n) bentlerinde tanımlanan ürünlerin her hangi birinden oluşan
ürünü,
g) İçilebilir çikolata, şekerli kakao, şekerli
kakao tozu: Kakao tozunun şeker ile karıştırılması sonucu elde edilen ve en
az % 25 kakao tozu içeren ürünü,
ğ) Kakao, kakao tozu, toz kakao: Temizlenmiş,
kabuğu soyulmuş ve kavrulmuş kakao çekirdeklerinin toz hale getirilmesiyle
elde edilen ve kuru madde ağırlığına göre en az % 20 kakao yağı içeren ve %
9'dan fazla nem içermeyen ürünü,
h) Kakao çekirdeği: Kakao ağacı (Theobroma cacao
L.) meyvesinin kapsülünün, tekniğine uygun bir şekilde uzaklaştırılmasından
sonra fermente edilip kurutulmasıyla elde edilen ürünü,
ı) Kakao keki: Kakao nibi veya kakao kitlesinin
yağının kısmen veya tamamen uzaklaştırılmasından sonra kalan ürünü,
i) Kakao kitlesi / hamuru / likörü: Kakao nibinin,
bileşenlerinde herhangi bir değişikliğe yol açmadan mekanik olarak
parçalanması sonucu elde edilen ürünü,
j) Kakao kuru maddesi: Kakao çekirdeğinden elde
edilen kabuk ve su dışındaki kakao yağı dâhil kakao bileşenlerini,
k) Kakao nibi: Kavrulmuş veya kavrulmamış kakao
çekirdeğinin kırılarak kabuğunun ayrılması ile elde edilen, kakao yağı ve
yağsız kakao kuru maddesinden oluşan ürünü,
l) Kakao yağı: Kakao çekirdekleri veya kakao
çekirdeği parçalarından elde edilen ve beşinci maddenin birinci fıkrasının
(ğ), (h) ve (ı) bentlerinde belirtilen niteliklere sahip olan yağı,
m) Süt kuru maddesi: Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ve üretiminde süt veya süt ürünleri kullanılan ürünlerde; tam yağlı, yarım
yağlı veya yağsız süt, krema, tereyağı veya süt yağının suyunun kısmen veya
tamamen uzaklaştırılması ile elde edilen sütün su dışındaki bileşenlerini,
n) Sütlü çikolata: Kakao ürünleri, şekerler ve süt
veya süt ürünlerinden elde edilen, en az % 25 toplam kakao kuru maddesi, en
az % 14 süt kuru maddesi, en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi, en az %
3,5 süt yağı, en az % 25 toplam yağ (kakao yağı ve süt yağı) içeren ürünü,
1) Vermisel sütlü çikolata: En az % 20 toplam kakao
kuru maddesi, en az % 12 süt kuru maddesi ve en az % 12 toplam yağ (kakao
yağı ve süt yağı) içerecek şekilde tanecik, ince tel veya pul halinde
sunulan ürünü,
2) Kuvertür sütlü çikolata: En az % 25 toplam kakao
kuru maddesi, en az % 14 süt kuru maddesi, en az % 2,5 yağsız kakao kuru
maddesi, en az % 3,5 süt yağı, en az % 31 toplam yağ (kakao yağı ve süt
yağı) içeren ürünü,
3) Fındık ezmeli / Gianduja (veya 'gianduja'
kelimesinin türevlerinden biri) sütlü çikolata: En az %10 süt kuru maddesi
içeren sütlü çikolataya, 100 g ürün en az 15 g ve en fazla 40 g fındık
içerecek şekilde ince öğütülmüş fındık eklenmesiyle elde edilen ürünü,
o) Şeker: 23/8/2006 tarihli ve 26268 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği (Tebliğ No:
2006/40)’ne uygun şekerleri,
ö) Tane Çikolata veya Pralin: Toplam ürün
ağırlığının en az % 25’ini oluşturacak şekilde çikolata, sütlü çikolata,
bol sütlü çikolata veya beyaz çikolataların herhangi birinden veya bunların
diğer yenilebilir maddelerle kombinasyonundan veya karışımından oluşan bir
lokma büyüklüğündeki çikolata ya da dolgulu çikolatadan oluşan ürünü,
p) Yağı azaltılmış kakao, yağı azaltılmış kakao
tozu: Kuru madde ağırlığına göre %20’den az kakao yağı içeren kakao tozunu,
r) Yenilebilir madde: Doğrudan insan tüketimine
sunulabilen gıdayı,
ifade eder.
Ürün
özellikleri
MADDE 5 – (1) Ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir:
a) Kakao çekirdekleri kendine özgü koku ve renkte
olur; böcek yenikli, çimlenmiş, isli, yabancı çekirdek sayısı % 6’dan;
küflü çekirdek sayısı % 4’ten, arduvaz görünümlü çekirdek sayısı % 8’den
fazla olmaz.
b) Embriyo veya kakao yağının çözücü ile
ekstraksiyonu sonucu oluşan artıkları kakao ürünlerinin üretiminde
kullanılamaz.
c) Kakao kitlesinde kakao yağı kütlece % 47 - 60,
kakao kabuk ve embriyo kalıntılarının toplam miktarı yağsız kuru madde
üzerinden kütlece en fazla % 5 veya kakao kabuk kalıntılarının miktarı
alkali ile işlem görmemiş olanlarda kütlece en fazla % 1,75 olur.
ç) Kakao kekinde kabuk ve embriyo kalıntılarının
toplam miktarı yağsız kuru madde üzerinden kütlece en fazla % 5 veya kakao
kabuk kalıntılarının miktarı alkali ile işlem görmemiş olanlarda en fazla %
4,5 olur.
d) Fındık ezmeli / Gianduja çikolataya, son üründe
% 5’i geçmeyecek biçimde, süt ve/veya evaporasyonla elde edilen süt kuru
maddesi ilave edilebilir.
e) Fındık ezmeli / Gianduja çikolataya ve fındık
ezmeli / gianduja sütlü çikolataya, bütün veya kırılmış olarak badem,
fıstık, fındık ve diğer sert kabuklu meyveler eklenebilir. Eklenen sert
kabuklu meyvelerin miktarı, ince öğütülmüş fındık dâhil ürünün toplam
ağırlığının %60’ını geçemez.
f) Dolgu kısmında fırıncılık ürünleri, hamur
işleri, bisküvi ve yenilebilir buz bulunan ürünler, 4 üncü maddenin birinci
fıkrasının (f) bendinde belirtilen şekilde tanımlanamaz.
g) Dolgulu çikolatada, çikolata dış kısmı, toplam
ürün ağırlığının en az % 25’ini oluşturur.
ğ) Kakao yağının serbest yağ asidi içeriği oleik
asit cinsinden % 1,75’ten fazla olmaz.
h) Kakao yağında petrol eteri kullanılarak tespit
edilen sabunlaşmayan madde miktarı % 0,5'ten fazla olmaz.
ı) Pres kakao yağında petrol eteri kullanılarak
tespit edilen sabunlaşmayan madde miktarı % 0,35'ten fazla olmaz.
i) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b),
(c), (ç), (d) ve (n) bentlerinde tanımlanan ürünlere eklenebilecek kakao
yağı dışındaki bitkisel yağlar elde edildikleri bitki adları ile birlikte
EK-1’de verilmiştir.
j) Bitkisel yağ ilavesi, kakao yağı veya toplam
kakao kuru maddesinin minimum miktarını azaltmamak kaydıyla, yenilebilir
diğer maddelerin toplam ağırlığı çıkarıldıktan sonra son üründe % 5’i
geçemez.
k) Çikolata ürünlerine katılmasına izin verilen
bitkisel yağlar, tek veya karışım halinde, kakao yağına eşdeğer yağlar olup
aşağıda belirtilen özellikleri taşırlar:
1) Palmitik asit–Oleik asit-Palmitik asit, Palmitik
asit–Oleik asit-Stearik asit ve Stearik asit-Oleik asit-Stearik asit tipi
simetrik tekli doymamış trigliseritler yönünden zengin laurik olmayan
bitkisel yağlardır.
2) Kakao yağı ile her oranda karışabilir ve fiziksel
özellikleri (erime noktası ve kristalizasyon sıcaklığı, erime hızı, tavlama
/ temperleme fazı ihtiyacı) ile uyumludur.
3) Bu yağlar, sadece rafinasyon ve/veya
fraksiyonlama prosesiyle elde edilirler. Trigliserit yapısı enzimatik
olarak modifiye edilmiş yağlar bu amaçla kullanılmaz.
l) Dondurma ve benzeri dondurulmuş ürünlerin
üretiminde kullanılacak çikolata için EK-1’de belirtilen bitkisel yağlara
istisna olarak hindistan cevizi yağına izin verilir.
(2) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlere eklenebilecek yenilebilir
maddeler ile ilgili olarak aşağıdaki kurallara uyulur:
a) Sütten elde edilmeyen hayvansal yağlar ve
bunların karışımları kullanılamaz.
b) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (i), (j) ve
(k) bentleri ile 14 üncü maddenin ikinci fıkrasının (a) bendine aykırı
olmamak kaydıyla, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç),
(d) ve (n) bentlerinde tanımlanan çikolata ürünlerine diğer yenilebilir
maddeler de ilave edilebilir. İlave edilen yenilebilir madde miktarı son
ürünün toplam ağırlığının % 40’ını geçmez.
c) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerden sadece 4 üncü
maddenin birinci fıkrasının (c) ve (ç) bentlerinde yer alan ürünlere ve
tanımlamalarında verilen koşullara uygun olmak kaydıyla un, granül veya toz
nişasta ilavesine izin verilir.
(3) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin minimum
içerikleri aşağıdaki şekilde hesaplanır:
a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b),
(c), (ç), (d) ve (n) bentlerinde tanımlanan ürünlerin minimum içerikleri, 5
inci maddenin ikinci fıkrası kapsamında izin verilen bileşenlerin
ağırlıklarının çıkarılmasından sonra hesaplanır.
b) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) ve (ö)
bentlerinde tanımlanan ürünlerin minimum içerikleri, 5 inci maddenin ikinci
fıkrası kapsamında izin verilen yenilebilir maddelerle birlikte dolgunun da
ağırlığı çıkarıldıktan sonra hesaplanır.
c) 4 üncü maddenin (f) ve (ö) bentlerinde
tanımlanan ürünlerin çikolata içeriği, dolgusu da dâhil son ürünün toplam
ağırlığına göre hesaplanır.
ç) Bu Tebliğde tanımlanan çikolata ürünlerinin kuru
madde üzerinden hesaplanan kompozisyonları EK-2’de verilmiştir.
(4) Bu Tebliğde tanımlanan kakao ve çikolata
ürünlerinin diğer gıdalarda bileşen olarak kullanılması durumunda söz
konusu bileşenlerin ürün özellikleri bu Tebliğ hükümlerine uygun olur.
Katkı
maddeleri
MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde
kullanılacak katkı maddeleri, 30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde
yer alan hükümlere uygun olur.
Aroma
vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri
MADDE 7 –
(1) 4 üncü maddenin birinci
fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d), (e), (g), (ğ), (n) ve (p) bentlerinde tanımlanan
ürünlerde;
a) Çikolata veya süt yağını taklit eden aroma
vericiler kullanılamaz.
b) (a) bendi hükmüne aykırı olmamak kaydıyla,
29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği
Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğine uygun aroma vericiler kullanılır.
Enzimler
MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde
kullanılan enzimler 24/2/2017 tarihli ve 29989 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Enzimleri Yönetmeliğinde yer alan
hükümlere uygun olur.
Bulaşanlar
MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki
bulaşanların miktarları 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde yer
alan hükümlere uygun olur.
Pestisit
kalıntıları
MADDE 10
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer
alan ürünlerdeki pestisit kalıntı miktarları, 25/11/2016 tarihli ve 29899
mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin
Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Veteriner
ilaçları kalıntı limitleri
MADDE 11
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer
alan ürünlere hayvansal bir bileşen ilave edildiğinde veteriner ilaç
kalıntı düzeyi, 7/3/2017 tarihli ve 30000 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan
Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif
Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğine
uygun olur.
Hijyen
MADDE 12
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer
alan ürünler; 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan
Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik
Kriterler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Ambalajlama
MADDE 13
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerin ambalajları, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve
Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Etiketleme
MADDE 14
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer
alan ürünlerin etiketi; 26/1/2017 tarihli ve 29960 mükerrer sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri
Bilgilendirme Yönetmeliği hükümlerine uygun olur.
(2) Bu maddenin birinci fıkrasındaki hükümlerin
yanı sıra, bu Tebliğ kapsamına giren ürünlerin etiketlenmesinde aşağıdaki
hükümler de uygulanır:
a) Kakao yağı dışında bitkisel yağ içeren çikolata
ürünlerinde bu durum etiket üzerinde belirtilir. Açıklama, içindekiler
listesi ile aynı görüş alanında, kolayca görülebilecek ve listeden ayrı
olarak göze çarpacak şekilde en az gıdanın adı ile aynı punto büyüklüğünde
ve koyu olarak “Kakao yağına ek olarak bitkisel yağ da içermektedir.” şeklinde
ifade edilir. Bununla beraber, gıdanın adı başka bir yerde de bulunabilir.
b) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürün adları sadece
bu Tebliğ kapsamında tanımlanan ürünler için kullanılır. 4 üncü maddenin
birinci fıkrasının (d) bendinde tanımlanan çikolatalarda gıdanın adında
“bitter” ifadesi kullanılabilir. Bu durumda, kakao kuru maddesi/kakao
yüzdesi “bitter” ifadesi ile aynı yüzde belirtilebilir.
c) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (d) ve (n)
bentlerinin birinci, ikinci ve üçüncü alt bentlerinde tanımlanan isimler, tanımlarında
verilen özellikleri karşılamak kaydıyla piyasaya arz edilen ürün adında
kullanılır.
ç) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b),
(d), (f), (n) ve (ö) bentlerinde tanımlanan ürünler çeşitler halinde
satıldığında gıdanın adı ‘çeşitli çikolatalar’ veya ‘çeşitli dolgulu
çikolatalar’ veya benzer isimlerle değiştirilebilir. Böyle durumlarda tek
bir içindekiler listesi verilebilir.
d) Bu Tebliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında
adı geçen ürünlerden (b), (c), (ç), (d), (e), (g) ve (n) bentlerinde
tanımlanan ürünlerde toplam kakao kuru maddesi etiket üzerinde “kakao kuru
maddesi en az % ….tir” şeklinde beyan edilir.
e) Gianduja çikolataya ve Gianduja sütlü çikolataya
ilave edilen sert kabuklu meyvelerin adlarına ürün adında yer verilebilir.
f) Dolgulu çikolatalar, dolgu maddesinin ve
çikolata tipinin adı ile, “… dolgulu veya içi …lı” olarak adlandırılır.
g) İçilebilir çikolata, şekerli kakao, şekerli
kakao tozunda yağı azaltılmış kakao veya kakao tozu kullanılması durumunda
ürün adına “yağı azaltılmış” ifadesi eklenir.
ğ) Bu Tebliğ hükümlerine uygun olarak kakao yağı
azaltılmış ürünlerin etiketinde kakao yağı miktarı belirtilir.
h) Çikolata, sütlü çikolata ve kuvertür çikolata
ürünlerinin etiketinde ürün adlarına kalite kriterleri ile ilgili bilgiler
eklenebilmesi için;
1) Çikolata; en az % 43 toplam kakao kuru maddesi
ve en az % 26 kakao yağı,
2) Sütlü çikolata; en az % 4,5 süt yağı, en az % 18
süt kuru maddesi ve en az % 30 toplam kakao kuru maddesi,
3) Kuvertür çikolata; en az % 16 yağsız kakao kuru
maddesi içerir.
ı) Sütlü çikolata ürünlerinde, “süt” ifadesi yerine
“krema” ifadesinin kullanılabilmesi için ürün, en az % 5,5 süt yağı içerir.
i) Sütlü çikolata ürünlerinde yağsız süt
kullanıldığında ürünün süt yağı miktarının %1’i geçmemesi şartıyla, ürünün
adı ile aynı görüş alanında, kolayca görülebilecek şekilde yağsız süt ile
hazırlandığına dair bir ifade eklenir.
Beslenme
ve sağlık beyanları
MADDE 15
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer
alan ürünlerin beslenme ve sağlık beyanları hususunda 26/1/2017 tarihli ve
29960 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme
ve Sağlık Beyanları Yönetmeliğinde yer alan hükümler uygulanır.
Taşıma ve
depolama
MADDE 16
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer
alan ürünlerin taşınması ve depolanmasında, Türk Gıda Kodeksi
Yönetmeliğinin 9 uncu maddesi hükümleri uygulanır.
Numune
alma ve analiz metotları
MADDE 17
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer
alan ürünlerden, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik esaslarına
göre numune alınır ve uluslararası kabul görmüş analiz metotları uygulanır.
İdari
yaptırım
MADDE 18
– (1) Bu Tebliğe aykırı
davrananlar hakkında 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri,
Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım
uygulanır.
Avrupa
Birliği mevzuatına uyum
MADDE 19
– (1) Bu Yönetmeliğin
hazırlanmasında, 23/6/2000 tarihli ve (AT) 2000/36 sayılı İnsan Tüketimine
Uygun Kakao ve Çikolata Ürünleri hakkında Avrupa Parlamentosu ve Konsey
Direktifi dikkate alınmıştır.
Yürürlükten
kaldırılan tebliğler
MADDE 20
– (1) Bu Tebliğ ile 27/3/2000
tarihli ve 24002 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Kakao
ve Kakao Ürünleri Tebliği (Tebliğ No: 2000/10) ve 17/7/2003 tarihli ve 25171
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Çikolata ve Çikolata
Ürünleri Tebliği (Tebliğ No: 2003/23) yürürlükten kaldırılmıştır.
Uyum
zorunluluğu
GEÇİCİ
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin yayımı
tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31/12/2018 tarihine
kadar bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır.
(2) Bu Tebliğin yayım tarihinden önce faaliyet
gösteren gıda işletmecileri, bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar,
27/3/2000 tarihli ve 24002 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Kakao ve Kakao Ürünleri Tebliği (Tebliğ No: 2000/10) ile 17/7/2003
tarihli ve 25171 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Çikolata ve Çikolata Ürünleri Tebliği (Tebliğ No: 2003/23) hükümlerine
uymak zorundadır.
Yürürlük
MADDE 21
– (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde
yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 22
– (1) Bu Tebliğ hükümlerini Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
Ekler için tıklayınız
|