Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
TÜRK GIDA
KODEKSİ GIDALARDA ESER ELEMENTLER VE BULAŞAN
SEVİYELERİNİN RESMİ KONTROLÜ İÇİN NUMUNE ALMA,
NUMUNE
HAZIRLAMA VE ANALİZ METODU KRİTERLERİ
TEBLİĞİ (TEBLİĞ
NO: 2017/7)
Amaç ve
kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı; 29/12/2011 tarihli ve 28157
üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar
Yönetmeliğinde listelenen gıdalarda kurşun, kadmiyum, civa, inorganik
kalay, inorganik arsenik, 3-monokloropropan 1,2-diol (3-MCPD) ve polisiklik
aromatik hidrokarbon (PAH) seviyelerinin resmi kontrolü için numune alma,
numune hazırlama ve analiz metodu kriterlerini düzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ; 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü
mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine
dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
ve kısaltmalar
MADDE 3 −
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Alt parti: Numune alma metodunu uygulamak
amacıyla büyük bir partiden fiziksel olarak ayrılmış ve tanımlanmış kısmı,
b) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığını,
c) Birincil
(İnkremental) numune: Parti veya alt partinin tek bir yerinden
alınan materyal miktarını,
ç) CEN: Avrupa Standartlar Komitesini,
d) Laboratuvar numunesi: Laboratuvar için
hazırlanmış numuneyi,
e) OIV: Uluslararası Bağcılık ve Şarapçılık
Örgütünü,
f) Paçal numune: Parti veya alt partiden alınan
birincil numunelerin tamamının birleştirilmesi ile elde edilen ve parti ve
alt partileri temsil eden numuneyi,
g) Parti: Numuneyi alan kontrol görevlisi
tarafından orijin, çeşit, paketleyici veya gönderici firma, ambalaj tipi,
işaretleme gibi özelliklerinin aynı olduğu ve balık söz konusu olduğunda
balık boyutunun benzer olduğu ve bir seferde teslim edilen gıdanın
tanımlanabilir miktarını,
ğ) PTFE: Politetrafloretileni,
h) Şahit numune: İtirazlı durumlar için, paçal
numuneden ayrılan numuneyi,
ifade eder.
Numune
alma
MADDE 4 – (1) Gıdalarda kurşun, kadmiyum, civa, inorganik
kalay, inorganik arsenik, 3-MCPD ve PAH seviyelerinin resmi kontrolü için;
Ek-1’de yer alan hükümlere göre numune alınır.
Numune
hazırlama ve analiz metodu kriterleri
MADDE 5 – (1) Gıdalarda kurşun, kadmiyum, civa, inorganik
kalay, inorganik arsenik, 3-MCPD ve PAH seviyelerinin resmi kontrolü için;
Ek-2’de yer alan hükümlere göre numune hazırlanır ve analiz metodu
kriterleri sağlanır.
Avrupa
Birliği mevzuatına uyum
MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ, Gıdalarda Eser Elementler ve
Bulaşan Seviyelerinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metotlarını
Belirleyen 28/3/2007 tarihli ve (AT) 333/2007 sayılı Avrupa Birliği
Komisyon Tüzüğüne uyum çerçevesinde hazırlanmıştır.
Yürürlükten
kaldırılan tebliğ
MADDE 7 – (1) 14/2/2014 tarihli ve 28913 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kurşun, Kadmiyum, Civa,
İnorganik Kalay, 3-Monokloropropan 1,2-Diol ve Polisiklik Aromatik
Hidrokarbon Seviyelerinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma, Numune Hazırlama
ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği (Tebliğ No: 2014/2) yürürlükten
kaldırılmıştır.
Uyum
zorunluluğu
GEÇİCİ
MADDE 1 – (1) Halen faaliyet
gösteren ve bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde resmi kontroller için
analiz yapan kurum ve kuruluşlar 31/12/2017 tarihine kadar bu Tebliğ
hükümlerine uymak zorundadır. Bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlayıncaya
kadar, yürürlükten kaldırılan Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kurşun, Kadmiyum,
Civa, İnorganik Kalay, 3-Monokloropropan 1,2-Diol ve Polisiklik Aromatik
Hidrokarbon Seviyelerinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma, Numune Hazırlama
ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği (Tebliğ No: 2014/2) hükümlerinin
uygulanmasına devam olunur.
Yürürlük
MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanı yürütür.
Ekler için tıklayınız
|