Gümrük ve Ticaret Bakanlığından:
ANTEPFISTIĞI LİSANSLI DEPO TEBLİĞİ
Amaç
MADDE 1 –
(1) Bu Tebliğin amacı,
standartları belirlenen antepfıstığının emniyetli ve sağlıklı koşullarda depolanmasını
ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılmasını sağlamaktır.
Kapsam
MADDE 2 –
(1) Bu Tebliğ, antepfıstığının
depolanacağı lisanslı depolarda bulunması gereken asgari niteliklere ve
depolama hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar ile
antepfıstığı lisanslı depoculuk faaliyetlerine dair diğer hususları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 –
(1) Bu Tebliğ, 10/2/2005 tarihli
ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu ile 12/4/2013
tarihli ve 28616 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarım Ürünleri Lisanslı
Depoculuk Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 –
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Antepfıstığı: Kuru kırmızı kabuklu
antepfıstığını, kabuklu antepfıstığını ve antepfıstığı içini,
b) Antepfıstığı içi: Pistacia vera L. türüne giren
ağaçların, dış kırmızı derimsi kabukları ile kreme yakın tipik açık
renkteki sert yapılı kemiğimsi iç kabukları alınmış, yeşil ve sarı
renklerin muhtelif tonlarındaki yenilen iç zarlı veya zarsız meyveleri,
c) Bakanlık: Gümrük ve Ticaret Bakanlığını,
ç) Borsa: Aralarındaki sözleşme çerçevesinde
lisanslı depo işletmesince düzenlenen ürün senetlerinin kota ettirildiği,
alım satımının yapıldığı ve hareketlerinin kontrol ve takip edildiği ürün
ihtisas borsasını veya ürün senedi alım satımı konusunda yetkilendirilen
ticaret borsasını,
d) Depolama hizmetleri: Lisanslı depoya kabul
edilen antepfıstığının; tartılması, boşaltılması, yüklenmesi, taşınması,
nakliyesi, depolamaya ve şartlara uygun hale getirilmesi ve depolanması,
ürün ambalajlarının onarılması, ürünün depodan çıkarılması gibi hizmetleri,
e) Kabuklu antepfıstığı: Pistacia vera L. türüne
giren ağaçların, derimsi dış kabukları alınmış (kavlatılmış), kreme yakın
tipik beyaz renkteki sert yapılı iç kabukları sivri uçlarından kendi
kendine çatlamış veya işlenerek çıtlatılmış, kavrulmuş veya kavrulmamış,
tuzlanmış ya da tuzlanmamış meyveleri,
f) Kanun: 10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım
Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununu,
g) Kuru kırmızı kabuklu antepfıstığı: Pistacia vera
L. türüne giren ağaçların, derimsi dış kırmızı kabuğuyla beraber kurutulmuş
sarımtırak yeşil veya kırmızımtırak pembe renklerde meyvelerini,
ğ) Lisans: Bakanlıkça verilen faaliyet iznini
gösterir belgeyi,
h) Lisanslı depo: Lisans kapsamında antepfıstığının
sağlıklı koşullarda muhafaza ve ticarî amaçla depolanması hizmetlerini
sağlayan tesisleri,
ı) Lisanslı depo işletmesi/işleticisi:
Antepfıstığının depolanmasıyla iştigal eden ve Kanun kapsamında geçerli bir
lisansa sahip anonim şirketi,
i) Mudî: Depolama hizmetleri için antepfıstığını
lisanslı depoya teslim eden veya lisanslı depo işletmesince düzenlenen ürün
senedini mevzuata uygun olarak elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişiyi,
j) Ürün senedi: Lisanslı depo işletmesince
düzenlenen, antepfıstığının mülkiyetini temsil ve rehnini temin eden
kıymetli evrakı,
k) Yetkili sınıflandırıcı: Tarım ürünlerini analiz
eden, ürünün nitelik ve özelliklerini belirleyen, standartlara uygun olarak
sınıflandıran ve bu durumu belgelendiren Bakanlıkça lisans verilmiş
laboratuvarları işleten gerçek ve tüzel kişileri,
l) Yönetmelik: Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk
Yönetmeliğini,
ifade eder.
Lisanslı
depolarda bulunması gereken asgari nitelikler
MADDE 5 –
(1) Antepfıstığının depolanacağı
lisanslı depoların;
a) Taban, iç ve dış duvar yüzeyleri ile çatısının,
antepfıstığına yabancı madde karışmasını ve kirlenmesini önleyecek ve
rutubeti geçirmeyecek, antepfıstığını her türlü koku ve hava etkisi ile iç
ve dış zararlardan koruyacak şekil ve nitelikte olması,
b) Kapalı olması, antepfıstığının depolara
aktarılması ya da depodan tahliyesi amacıyla ihtiyaç duyulan nakil ve diğer
araç ve gereçlerin rahatça çalışabileceği genişlikte boş alanların ve geçiş
yerlerinin bulunması,
c) Farklı yıl ürünü antepfıstığı ile çeşitli grup,
sınıf ve boydaki antepfıstığının karışmasını, niteliklerinin bozulmasını ve
fazla basınç altında bulunmasını önleyecek önlemlerin alınmasına elverişli
büyüklükte ve nitelikte olması,
ç) Yeterli havalandırma ve soğutma sistemi,
belgelendirilmesi suretiyle yeterli yangın söndürme sistemi, kaçak akıma ve
neme karşı korumalı özel muhafazalı elektrik sistemi ile antepfıstığının
depolara nakledilmesi için gerekli altyapı ve nakil sistemine sahip olması,
d) Depolama hizmetleri ve depolamayla ilgili
ihtiyaç duyulan diğer yan hizmetleri yerine getirebilecek teknik donanıma
sahip bulunması,
gereklidir.
(2) Bakanlık, depolanacak antepfıstığının sağlıklı
koşullarda muhafazasına yönelik gerekli gördüğü diğer depo niteliklerini
arayabilir ve uygulamaya koyabilir.
(3) Lisanslı depo işletmesinin lisansa tabi kapalı
depo kapasitesi 2000 tondan, her bir şubesinin kapalı depo kapasitesi ise
500 tondan az olamaz.
(4) Antepfıstığının depolanacağı yerler, belirli
bir sistematiğe göre numaralandırılır. Depoların numaralandırılması giriş
kapılarının üzerine yapılır, depo içindeki ünitelerin numaralandırılması
ise antepfıstığının karışmasına mahal vermeyecek şekilde kolayca
görülebilecek biçimde yapılır. Bakanlık, numaralandırmanın nasıl yapılacağı
konusunda standart bir düzenleme yapıp zorunlu uygulamaya koyabilir.
Sermaye
MADDE 6 –
(1) Lisanslı depo işletmesinin;
a) 2 bin tona kadar; 1,00 milyon TL,
b) 2001 ila 3000 ton için; 1,50 milyon TL,
c) 3001 ila 4000 ton için; 2,00 milyon TL,
ç) 4001 ila 5000 ton için; 2,50 milyon TL,
d) 5000 tonu aşan her bin ton için de ilave 200 bin
TL,
asgari ödenmiş sermayeye sahip olması gerekir.
Tartım
makbuzu ve ürün senedi
MADDE 7 –
(1) Yönetmelikte belirtilen
bilgilere ek olarak;
a) Tartım makbuzunda, ürünün hasat dönemi ve
menşeine,
b) Ürün senedinde ise, ürünün grup, sınıf ve boyu,
menşei ve yıl olarak hasat dönemine ve ambalajlı ya da dökme olduğuna,
ilişkin bilgiler yer alır.
Antepfıstığını
depolamaya hazır hale getirme
MADDE 8 –
(1) Lisanslı depo işletmesi,
depolanmaya veya standartlara uygun olmayan ya da depolandığında lisanslı
depodaki diğer antepfıstıklarını olumsuz etkileyebilecek antepfıstığını,
mudinin talebi üzerine ve ücreti karşılığında, depolanmaya ve standartlara
uygun hale getirmek amacıyla niteliğine göre ihtiyaç duyulan temizleme ve yabancı
maddelerden ayıklama, eleme, kurutma, kavlatma, çıtlatma ve benzeri
işlemlere depo dışındaki uygun bir alanda tabi tutabilir.
(2) Depolanmaya ve standartlara uygun hale getirilen
antepfıstığı depolanabilir. Depolanmaya uygun olmayan, standart dışı olan,
TS 1279 Antepfıstığı-Kabuklu, TS 1280 Antepfıstığı-İç ve TS 13693
Antepfıstığı-Kırmızı Kabuklu standartlarında belirtilen rutubet muhtevası
ve anılan standartlar ile Türk Gıda Kodeksinde belirtilen aflatoksin değerlerini/limitlerini
sağlamayan ve mevzuatta öngörülen diğer hususlara uygun olmayan
antepfıstıkları, lisanslı depolara alınmaz.
Antepfıstığının
tartımı ve depolanması
MADDE 9 –
(1) Mevzuatına uygun olarak tartım
işlemi ile analiz ve sınıflandırması yapılmış antepfıstığı lisanslı depoya
kabul edilir. Antepfıstıkları, tartım ve analizi yapılana kadar, depolanmış
antepfıstıklarından ayrı olarak bunlar için ayrılmış farklı bölümlere
konulur.
(2) Antepfıstıklarının tartım ve analizi yapılana
kadar konulduğu bölümlerin ürüne yabancı madde karışmasını, ürünün
kirlenmesini, rutubetten, her türlü koku ve hava etkisi ile iç ve dış
zararlardan etkilenmesini engelleyecek nitelikte olması gerekir.
Antepfıstığının
lisanslı depoya geçici olarak kabulü
MADDE 10
– (1) Antepfıstığı, depolama
amacından ziyade nakletme veya bir işletmede kullanılmak üzere kısa süreli
muhafaza etme gibi amaçlarla lisanslı depoya en fazla 90 günü geçmeyecek
şekilde geçici olarak kabul edilebilir. Bu durumda lisanslı depo
işleticisi, antepfıstığı sahibiyle kendisi arasında yaptığı özel sözleşme
çerçevesinde antepfıstığını depolar ve depo ücret tarifesinden farklı
olarak ücret talep edebilir. Ancak, bu şekilde kabul edilecek antepfıstığının
miktarı, antepfıstığının depolama döneminin başlangıcını takip eden ilk üç
ay içinde merkez veya şubede antepfıstığı için tahsis edilen depolama
kapasitesinin yüzde onunu geçemez. Bu fıkrada belirtilen geçici depolama
süresi, gerekli görülmesi halinde genel olarak veya lisanslı depo işletmesi
bazında Bakanlıkça en fazla yarısı oranında arttırılıp azaltılabilir.
(2) Birinci fıkraya göre geçici olarak kabul edilen
antepfıstığına ilişkin ürün senedi düzenlenmez. Ancak, bu antepfıstığının
lisanslı depoda geçici olarak bulundurma amacı ortadan kalkarsa veya geçici
depolama süresi aşılırsa, bu Tebliğ hükümlerine göre ürün senedi
düzenlenir.
(3) Geçici olarak depoya kabul edilen antepfıstığı,
ürün senedi düzenlenen antepfıstıklarından ayrı olarak depolanır.
Antepfıstığının geçici olarak depolandığı, hem depo hem de kayıtlarda
gösterilir. Kayıtlarda, antepfıstığının ağırlığı ile mislen depolanan
antepfıstıklarında antepfıstığının depoya konulmasından önce yetkili
sınıflandırıcılarca yapılan analiz sonucuna ilişkin bilgiler de yer alır.
(4) Geçici olarak depoya kabul edilen
antepfıstığına ilişkin antepfıstığının sahibi ve lisanslı depo işletmesi arasında
çıkan ihtilaflar, aralarındaki sözleşme ve genel hükümlere göre çözülür.
Antepfıstığının
depolara yerleştirilmesi, ayrı depolanması ve teslimi
MADDE 11
– (1) Aynı yıl ürünü olan
antepfıstığı; grup, sınıf ve boyuna göre tahsis ve tasnif edilmiş, numaralanmış
lisanslı depo ünitelerinde, grup, sınıf ve boyu aynı olan antepfıstığı ile
karıştırılarak depolanır.
(2) Kuru kırmızı kabuklu ile kabuklu ve iç
antepfıstıkları ayrı ünitelerde depolanır.
(3) Antepfıstığı, mudinin talebi ve lisanslı depo
işletmesinin kabulü halinde, diğer antepfıstıkları ile karıştırılmadan
orijinal hali korunarak ayrı olarak depolanabilir. Bu durumda antepfıstığı
ayrı ünitelere konulur ve diğer antepfıstıkları ile karıştırılmadan açıkça
ve fark edilebilir şekilde işaretlenir. Ayrı depolanan antepfıstığının
depodaki yeri kayıtlarda açık şekilde gösterilir.
(4) Diğer antepfıstıkları ile karıştırılmadan aynen
depolanan ürünler, aynı orijinal haliyle teslim edilir.
Prim ve
indirim tarifesi
MADDE 12
– (1) Antepfıstığının
karıştırılarak depolanması halinde ortaya çıkabilecek küçük kalite farklılıkları
prim ve indirim tarifesine göre tazmin edilir.
(2) Antepfıstığının mudiye tesliminde küçük kalite
farklılıkları çıkmış ve bunlar prim ve indirim tarifesindeki oranları
aşmamış ise, prim ve indirim tarifesindeki kabul edilebilir sınırlar
içindeki değerlere göre;
a) Mudinin lisanslı depodan teslim aldığı
antepfıstığı, teslim ettiğinden kaliteli çıkar ise, mudi tarafından antepfıstığının
niteliğine göre teslim tarihinde borsada oluşan ortalama fiyat baz alınarak
kalite farklılığından doğan fiyat farkı indirim tarifesi olarak lisanslı
depo işletmesine,
b) Mudinin lisanslı depoya teslim ettiği
antepfıstığı, teslim aldığından kaliteli çıkar ise, lisanslı depo işletmesi
tarafından antepfıstığının niteliğine göre teslim tarihinde borsada oluşan
ortalama fiyat baz alınarak kalite farklılığından doğan fiyat farkı prim
olarak mudiye,
ödenir.
Antepfıstığının
korunması
MADDE 13
– (1) Lisanslı depo işletmesi,
lisansı askıya alınmış olsa bile her zaman, sorumluluğu altında bulunan
antepfıstığının muhafazasında gerekli dikkati ve özeni gösterir.
(2) Depo her zaman temiz olmalı ve antepfıstığı
yangın tehlikesini artıran ve sağlıklı muhafazasını engelleyen toz, çöp ve
madde birikimleri ile kemirgen hayvan, mikroorganizma ve böceklerden
korunmalıdır.
(3) Antepfıstığına zarar verecek hale gelmiş
depolar, gerekli tadilatlar yapılıncaya ve antepfıstığının bozulmadan
sıhhatli şekilde depolanmasına elverişli hale getirilinceye kadar
kullanılmaz.
(4) Antepfıstıkları ve bunların içinde bulundukları
ambalâjlar işleme yerlerinde, depolarda, taşıtlarda fena koku yayan ve
bunları kirletecek maddelerle bir arada bulundurulmamalıdır.
(5) Antepfıstıkları TS 1279 Antepfıstığı-Kabuklu,
TS 1280 Antepfıstığı-İç ve TS 13693 Antepfıstığı-Kırmızı Kabuklu
standartlarında belirtilen depolama koşullarına uygun şekilde
depolanmalıdır. İçinde antepfıstığı bulunan ambalâjlar yaş olmayan, havadar ve serin yerlerde tutulmalı,
yağmur altında bırakılmamalı ve bu şartlarda yükletilip boşaltılmamalıdır.
Taşımada hava dolaşımlı kapalı vasıtalar kullanılmalıdır.
Antep
fıstığının azami depolama süresi
MADDE 14
– (1) Kuru kırmızı kabuklu ve
kabuklu antepfıstığı, hasat döneminden itibaren azami 24 ay; antepfıstığı
içleri ise hasat döneminden itibaren azami 12 ay süreyle lisanslı depolarda
muhafaza edilebilir.
(2) Antepfıstığının hasat dönemi, antepfıstığının
sahibinin beyanı ile gerekli analiz ve incelemelerle tespit edilir.
(3) Antepfıstığının depolama döneminin başlangıç ve
bitiş tarihleri, uygulama göz önünde bulundurularak Bakanlıkça belirlenir
ve internet sayfasında ilan edilir.
Yürürlük
MADDE 15
– (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde
yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 16
– (1) Bu Tebliğ hükümlerini Gümrük
ve Ticaret Bakanı yürütür.
|