Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
GIDA İŞLETMELERİNDE YEREL, MARJİNAL VE SINIRLI
FAALİYETLERİN DÜZENLENMESİNE
DAİR YÖNETMELİK
Amaç
MADDE 1 –
(1) Bu Yönetmeliğin amacı, gıda
işletmelerindeki yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetlere ilişkin hususları
belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 –
(1) Bu Yönetmelik, son tüketicinin
yanı sıra bir başka perakendeciye et ve et ürünlerinden çiğ et ve kıyma,
süt ve süt ürünleri kapsamındaki çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum
bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak dışındaki süt ve süt ürünleri ile bütün
halindeki balık ve su ürünlerini arz eden perakende gıda işletmesini
kapsar.
(2) Bu Yönetmelik hükümlerinde belirtilmeyen
hayvansal gıdalar ve hazır ambalajlı olarak tedarik edilerek ambalajı
bozulmadan arz edilen hayvansal gıdalar kapsam dışındadır.
Dayanak
MADDE 3 –
(1) Bu Yönetmelik, 11/6/2010
tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem
Kanununun 30 ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 –
(1) 5996 sayılı Kanunun 3 üncü
maddesi, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda
Hijyeni Yönetmeliği, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik,
17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda ve Yemin
Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin
Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik ve 27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları
Yönetmeliğinde yer alan tanımlara ilave olarak bu Yönetmelikte geçen;
a) Marjinal: Perakendecinin başka bir perakendeciye
arz edebileceği hayvansal gıdanın günlük, haftalık veya yıllık olarak
belirlenmiş maksimum miktarını,
b) Sınırlı: Hayvansal gıdayı arz eden ve/veya
tedarik eden, belirlenmiş perakende işletme tipini ve/veya hayvansal
gıdayı,
c) Yerel: Hayvansal gıdanın arz edilebileceği
coğrafi olarak sınırlandırılmış alanı,
ifade eder.
Genel
hükümler
MADDE 5 –
(1) Bu Yönetmelik kapsamında yer
alan hayvansal gıdaların, perakendeci tarafından son tüketiciye satışının
yanı sıra başka bir gıda işletmesine arzı, bu gıda işletmesinin de sadece
son tüketiciye satış yapan perakendeci olması şartıyla, bu Yönetmelikte
belirlenen yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetlere ilişkin gerekliliklere
uygun olarak yapılır.
(2) Birinci fıkrada belirtilen hayvansal gıdanın
perakendeci tarafından başka bir perakendeciye arzında, perakendecinin bu
arzının yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetler içerisinde kalması şartıyla,
işletmesi kayıt kapsamındaki gıda işletmesi olarak değerlendirilir.
(3) Gıda işletmecisi yerel, marjinal ve sınırlı
faaliyetler kapsamında tedarik ettiği gıdayı sadece son tüketiciye arz
edebilir, son tüketiciye satış amacıyla işleyebilir, muameleye tabi
tutabilir ve/veya depolayabilir.
(4) Hayvansal gıdanın, perakendeci tarafından başka
bir perakendeciye arz edilebilmesi için “yerel”, “marjinal” ve “sınırlı”
olarak tanımlanan faaliyetler için getirilen gerekliliklerin tamamını
karşılaması gerekir.
(5) Yetkili merci; yerel, marjinal ve sınırlı
faaliyet kapsamındaki perakendecilerin listesini oluşturur ve bu listeleri
güncel tutar.
Bildirim
zorunluluğu
MADDE 6 –
(1) Yerel, marjinal ve sınırlı
faaliyette bulunmak isteyen perakendeci, yetkili mercie aşağıdaki
bilgilerin yer aldığı Ek-1’de yer alan dilekçe ile başvuruda bulunur:
a) İşletme kayıt numarası.
b) Yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet kapsamında
arz edilecek hayvansal gıda.
c) Yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet için
belirlenen gerekliliklere uyacağına dair Ek-2’de yer alan taahhütname.
Et ve et
ürünleri için özel hükümler
MADDE 7 –
(1) Et ve et ürünleri için yerel
faaliyet; perakende işletmenin bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50
kilometrelik yarıçap içerisinde kalan alanda yapılır.
(2) Et ve et ürünleri için marjinal faaliyet;
perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz, haftalık olarak
2.500 kilogramı geçemez.
(3) Et ve et ürünleri için sınırlı faaliyette;
a) Çiğ et ve kıyma, sadece kasaplar tarafından
diğer perakendecilere arz edilebilir.
b) Hazırlanmış et karışımları ve et ürünleri arz
edilemez.
Süt ve
süt ürünleri için özel hükümler
MADDE 8 –
(1) Süt ve süt ürünleri için yerel
faaliyet, perakende işletmenin bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50
kilometrelik yarıçap içerisinde kalan alanda yapılır.
(2) Süt ve süt ürünleri için marjinal faaliyet,
perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz haftalık olarak
500 kilogramı geçemez.
(3) Süt ve süt ürünleri için sınırlı faaliyette;
a) Bu fıkranın (b) bendinde belirtilenler dışındaki
süt ve süt ürünleri, perakendeciler tarafından diğer perakendecilere arz
edilebilir.
b) Çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı
ürünler, çiğ krema ve kaymak arz edilemez.
Balıkçılık
ürünleri için özel hükümler
MADDE 9 –
(1) Balıkçılık ürünleri için yerel
faaliyet, perakende işletmenin bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50
kilometrelik yarıçap içerisinde kalan alanda yapılır.
(2) Balıkçılık ürünleri için marjinal faaliyet,
perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz, haftalık olarak
500 kilogramı geçemez.
(3) Balıkçılık ürünleri için sınırlı faaliyette,
sadece bütün halindeki balıkçılık ürünleri arz edilir.
(4) Bütün halindeki balıkçılık ürünleri sadece
balık satış yerleri tarafından diğer perakendecilere arz edilir.
Özel
hüküm
MADDE 10
– (1) Bu Yönetmelikte belirtilen
marjinal faaliyetlerin birden fazlasını yapan perakendecinin, bu faaliyet
kapsamındaki toplam arzı, bu Yönetmeliğin 7 nci, 8 inci ve 9 uncu
maddelerinde belirlenen miktarları geçmemek üzere toplamda haftalık olarak
2.500 kilogramı geçemez.
Kayıtların
tutulması
MADDE 11
– (1) Perakendeci; yerel, marjinal
ve sınırlı faaliyet kapsamında arz edilen veya tedarik edilen hayvansal
gıdaya ilişkin olarak, Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmeliğin
39 uncu maddesi gereği tutulması gereken izlenebilirliği sağlayan kayıtlar
ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş
fatura veya sevk irsaliyesini talebi halinde yetkili mercie sunar.
(2) Bu Yönetmelik kapsamındaki hayvansal gıdayı arz
eden perakendeci, izlenebilirlik ve hijyen konusundaki mevzuat hükümlerinin
gerektirdiği kayıtlara ilave olarak; hayvansal gıdayı arz ettiği
perakendecilerinin işletme kayıt numaraları ile her bir perakendeciye
sattığı hayvansal gıdanın miktarlarına ilişkin kayıtları tutar ve talep
edilmesi halinde yetkili mercie sunar.
(3) Bu madde kapsamında belirtilen kayıtlar, ilgili
mevzuatında aksi belirtilmediği sürece elde edildikleri takvim yılının
sonundan itibaren en az on iki aylık bir süre ile muhafaza edilir.
İdari
yaptırım
MADDE 12
– (1) Bu Yönetmeliğe aykırı
davrananlar hakkında 5996 sayılı Kanunun ilgili maddelerine göre idari
yaptırım uygulanır.
Yürürlük
MADDE 13
– (1) Bu Yönetmelik yayımı
tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 14
– (1) Bu Yönetmelik hükümlerini
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
Ekleri için tıklayınız.
|