Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
TÜRK GIDA
KODEKSİ
TAHİN TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO:
2015/27)
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam,
Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 –
(1) Bu Tebliğin amacı, tahinin
tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi,
hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanması
aşamalarında taşıması gereken özelliklerini belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 –
(1) Bu Tebliğ tahini kapsar.
Dayanak
MADDE 3 –
(1) Bu Tebliğ, 29/12/2011
tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk
Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 –
(1) Bu Tebliğin uygulanmasında;
a) Tahin: Tahin üretimine uygun susam (Sesamum indicum L.)
tohumlarının tekniğine uygun olarak kabukları ayrıldıktan ve fırında
kurutulup kavrulduktan sonra değirmende ezilmesi ile elde edilen ürünü,
b) Yabancı madde: Tahin üretiminde kullanılan ve
katılmasına izin verilen maddelerin dışındaki her türlü maddeyi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Ürün
özellikleri
MADDE 5 –
(1) Bu Tebliğ kapsamındaki
ürünlere ait özellikler aşağıda verilmiştir.
a) Tahin kendine has renk, tat ve kokuda olur.
b) Tahinde yabancı madde bulunamaz ancak üretim
teknolojisi gereği kullanılan nişasta yabancı madde olarak
değerlendirilmez.
c) Tahinin diğer ürün özellikleri EK-1’ de
verilmiştir.
Katkı
maddeleri
MADDE 6 –
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerde kullanılan katkı maddeleri, 30/6/2013
tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda
Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur. Ayrıca bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde renklendirici ve tatlandırıcı
kullanılamaz.
Aroma
vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda
bileşenleri
MADDE 7 –
(1) Bu Tebliğ kapsamındaki
ürünlerde aroma vericiler ve aroma verme özelliği
taşıyan gıda bileşenleri kullanılamaz.
Bulaşanlar
MADDE 8 –
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerdeki bulaşanların miktarları, 29/12/2011 tarihli
ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur. Bu
hükümlere ek olarak; arsenik, kurşun, bakır ve demir miktarları aşağıdaki
şekilde olur.
Arsenik (As)
(en çok, mg/kg)
|
0,2
|
Kurşun (Pb) (en çok,
mg/kg)
|
0,3
|
Bakır (Cu) (en çok,
mg/kg)
|
18
|
Demir (Fe) (en çok, mg/kg)
|
75
|
Pestisit kalıntıları
MADDE 9 –
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerdeki pestisit kalıntı miktarları, 25/8/2014 tarihli ve 29099 1 inci mükerrer sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin
Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğindeki hükümlere uygun olur.
Hijyen
MADDE 10
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer
alan ürünler; 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve 29/12/2011 tarihli
ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun
olur.
Ambalajlama
MADDE 11
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer
alan ürünlerin ambalajları; 29/12/2011 tarihli ve
28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere
uygun olur.
Etiketleme
MADDE 12
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer
alan ürünler; 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü
mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme
Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Taşıma ve
depolama
MADDE 13
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerin taşınması ve depolanmasında Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin
Taşıma ve Depolama bölümündeki kurallara uygun olur.
Numune
alma ve analiz metotları
MADDE 14
– (1) Bu Tebliğ kapsamında yer
alan ürünlerden Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde belirtilen kurallara uygun
olarak numune alınır. Ulusal veya uluslararası kabul görmüş analiz
metotları uygulanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son
Hükümler
İdari
yaptırım
MADDE 15
– (1) Bu Tebliğe aykırı
davrananlar hakkında 11/6/2010 tarihli ve 5996
sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili
maddelerine göre idari yaptırım uygulanır.
Yürürlükten
kaldırılan tebliğ
MADDE 16
– (1) Bu Tebliğ ile 22/5/2004 tarihli ve 25469 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Tahin Tebliği (Tebliğ No:
2004/22) yürürlükten kaldırılmıştır.
Uyum
zorunluluğu
GEÇİCİ
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin yayım
tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 1/1/2016
tarihine kadar bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır.
(2) Bu Tebliğin yayım tarihinden önce faaliyet
gösteren gıda işletmecileri, bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar
yürürlükten kaldırılan Türk Gıda Kodeksi Tahin Tebliği hükümlerine uymak
zorundadır.
Yürürlük
MADDE 17
– (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde
yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 18
– (1) Bu Tebliğ hükümlerini Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
EK-1
Ürün
Özellikleri
Bileşenler
|
Kütlece
|
Susam Yağı (en az, %)
|
50
|
Rutubet (en çok, %)
|
1,5
|
Protein (en az, %)
|
20
|
Kül (en çok, %)
|
3,2
|
Asitlik (oleik asit cinsinden) (en çok, %)
|
2,4
|
Acılık: Kreis testi
negatif, acılaşma olmamalı
|
|
|