30 Ocak 2015 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 29252

YÖNETMELÝK

Atatürk Üniversitesinden:

ATATÜRK ÜNÝVERSÝTESÝ SÜREKLÝ EÐÝTÝM UYGULAMA VE

ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

 

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Atatürk Üniversitesi Sürekli Eðitim Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Atatürk Üniversitesi Sürekli Eðitim Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetimine, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Birim: Merkezin amaçlarýný gerçekleþtirmek için oluþturulan birimleri,

b) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

c) Eðitim programý: Merkez bünyesinde yürütülen her türlü eðitim, kurs, sertifika programý, seminer, konferans ve benzeri faaliyetler ile diðer etkinlikleri,

ç) Merkez (ATASEM): Atatürk Üniversitesi Sürekli Eðitim Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

d) Müdür: Merkezin Müdürünü,

e) Rektör: Atatürk Üniversitesi Rektörünü,

f) Senato: Atatürk Üniversitesi Senatosunu,

g) Üniversite: Atatürk Üniversitesini,

ð) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amaçlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amaçlarý; Üniversitenin ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarýnýn dýþýnda Üniversite öðrencisine, personeline, Üniversite dâhilinde olmasa bile ulusal ve uluslararasý alanda gerçek ve tüzel kiþilere, kamu kurum ve kuruluþlarý ile özel sektöre ihtiyaç duyulan alanlarda eðitim programlarý düzenlemek ve gerçekleþtirmek, yaþam boyu eðitim ve öðretimi desteklemek, Üniversitenin kamu, özel sektör, sivil toplum ve uluslararasý kuruluþlar ile iþbirliðinin geliþtirilmesine katkýda bulunmaktýr.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkezin faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Üniversitenin, ulusal ve uluslararasý alanda bilimsel ve teknolojik araþtýrma yetkinliðinin arttýrýlmasýna, fikri mülkiyet havuzunun geniþletilmesine, iþbirliði ve etkileþim, giriþimcilik ve yenilikçilik kültürünün geliþtirilmesine katkýda bulunmak.

b) Üniversitenin ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarýnýn dýþýnda Üniversite öðrencisine, personeline, Üniversite dâhilinde olmasa bile ulusal ve uluslararasý alanda gerçek ve tüzel kiþilere, kamu kurum ve kuruluþlarý ile özel sektöre ihtiyaç duyulan alanlarda her türlü eðitim ve sosyal etkinlik programlarý düzenlemek ve gerçekleþtirmek.

c) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayýlý Ýþ Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre iþ yeri hekimliði, iþ güvenliði uzmanlýðý, ilk yardým, yangýn, mesleki yeterlilik, iþ saðlýðý ve güvenliði konularýnda bireylere, kamu, özel kurum ve kuruluþlara eðitimler vermek.

ç) Toplumun eðitim, bilgi ve beceri düzeyinin artýrýlmasýna katký saðlamak.

d) Kamu, özel sektör, sivil toplum, uluslararasý kurum ve kuruluþlar ile iþbirliðini geliþtirerek ihtiyaç duyulan her alanda ulusal ve uluslararasý düzeyde kongre, çalýþtay, konferans, fuar ve benzeri organizasyonlarý planlamak, düzenlemek veya düzenletmek.

e) Ulusal ve uluslararasý özel, kamu kurum ve kuruluþlara danýþmanlýk hizmetleri sunmak veya almak veya danýþmanlýk hizmeti sunulmasýna aracýlýk etmek.

f) Faaliyet alanlarý ile ilgili taraflarla görüþmeler yapmak, projeler hazýrlamak ya da hazýrlatmak, ilgili mevzuata göre ihalelere katýlmak, sözleþmeler yapmak.

g) Ulusal ve uluslararasý her türlü sýnav organizasyonunu gerçekleþtirmek veya gerçekleþtirilmesine aracýlýk yapmak.

ð) Eðitim ve diðer etkinlik programlarý sonunda katýlýmcýlara katýlým belgesi, sertifika ve benzeri belgeler vermek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danýþma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür; Üniversitenin öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl süre ile görevlendirilir. Süresi sona eren Müdür Rektör tarafýndan yeniden görevlendirilebilir. Müdür, görevlendirildiði usul ile görevden alýnabilir. Süresi dolmadan görevinden ayrýlan Müdürün yerine, Rektör ayný yöntemle yeniden görevlendirme yapar.

(2) Müdüre çalýþmalarýnda yardýmcý olmak üzere, Üniversitenin öðretim üyeleri arasýndan iki kiþi, Müdürün önerisi ve Rektörün onayý ile müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilebilir. Müdürün görevi sona erdiðinde, müdür yardýmcýlarýnýn da görevi sona erer. Görevinden ayrýlan müdür yardýmcýsýnýn yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi görevlendirilebilir.

(3) Müdür görevi baþýnda bulunmadýðý zamanlarda, Müdürün yazýlý talimatý ile görevlendireceði yardýmcýsý veya Yönetim Kurulu üyelerinden birisi Müdüre vekâlet eder. Kesintisiz altý aydan daha fazla süreyle görevi baþýnda bulunamamasý durumunda Müdürün görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek, Yönetim Kuruluna ve Danýþma Kuruluna baþkanlýk etmek.

b) Merkezin çalýþmalarýnýn düzenli olarak yürütülmesini ve geliþtirilmesini saðlamak.

c) Merkezin amaçlarýný gerçekleþtirmeye yönelik faaliyetler planlamak ve yürütmek.

ç) Yönetim Kurulunun gündemini belirlemek ve Yönetim Kurulunda alýnan kararlarý uygulamak.

d) Merkezin amaçlarý çerçevesinde ulusal ve uluslararasý kurum ve kuruluþlarla iletiþim kurmak ve çalýþmalar yapmak.

e) Merkezin yýllýk faaliyet raporunu hazýrlamak.

f) Yönetim Kurulu ile birlikte merkezin yýllýk bütçesini hazýrlayarak Rektörün onayýna sunmak.

g) Merkezin faaliyet alanlarý ile ilgili olarak taraflarla görüþmeler yapmak, projeler hazýrlamak ya da hazýrlatmak, ilgili mevzuata göre ihalelere katýlmak ya da Merkezin ihalelere katýlýmýný saðlamak, sözleþmeler yapmak.

ð) Eðitim programlarý, kongre, sempozyum, konferans, çalýþtay, fuar ve benzeri faaliyetlerin yürütülmesinde görev alacak taraflarla, eðitici ve diðer personelle sözleþme yapmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 (1) Müdür ve müdür yardýmcýlarý ile birlikte Müdürün önerdiði Üniversitenin öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan görevlendirilecek dört üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluþur. Müdür ve müdür yardýmcýlarý Yönetim Kurulunun tabii üyesidir. Müdür ve müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilen öðretim üyeleri, Yönetim Kurulu üyesi olarak da görevlendirilmiþ sayýlýr.

(2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Süresi biten üyeler, yeniden ayný usulle görevlendirilebilir. Görev süresinin bitiminden önce ayrýlan veya altý aydan daha fazla Üniversite dýþýnda görevlendirilenlerin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilir.

(3) Yönetim Kurulu, gerektiðinde Müdürün, Müdür olmadýðý takdirde vekâlet eden müdür yardýmcýsýnýn veya Yönetim Kurulu üyesinin daveti üzerine toplanýr. Yönetim Kurulu salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar toplantýya katýlanlarýn oy çokluðu ile alýnýr.

(4) Üst üste üç kez izinsiz ve mazeretsiz Yönetim Kurulu toplantýsýna katýlamayan üyenin üyeliði, Yönetim Kurulu kararý ile sona erdirilebilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin genel strateji ve politikalarýný oluþturmak.

b) Merkezin çalýþmasý ile ilgili usul ve esaslarý belirlemek.

c) Merkezin çalýþmalarý ile ilgili plan ve programlarý hazýrlamak ve uygulanmasýný saðlamak.

ç) Merkezin faaliyetleri konusunda kararlar almak.

d) Merkezin amaçlarýnýn gerçekleþtirilmesine yönelik yeni birimlerin kurulmasýna karar vermek.

e) Faaliyet dönemi sonunda hazýrlanan faaliyet raporunu deðerlendirmek, bir sonraki döneme ait çalýþma programýný düzenlemek.

f) Merkezin çalýþma plan ve programlarý ile ilgili faaliyetlerin koordinasyonu ve deðerlendirilmesini yapmak, ilgili konularda karar almak.

g) Müdür ile birlikte Merkez bütçesini hazýrlamak.

ð) Eðitim programlarý, kongre, sempozyum, konferans, çalýþtay, fuar ve benzeri faaliyetlerin yürütülmesinde görev alacak eðitici ve diðer personelle sözleþme yapýlmasýna karar vermek.

Danýþma Kurulu

MADDE 12 (1) Danýþma Kurulu; Üniversitenin ilgili fakülte dekanlarý, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokulu ile uzaktan eðitim uygulama ve araþtýrma merkezi müdürlerinden veya görevlendirdikleri birer üyeden oluþur. Ýhtiyaç duyulmasý halinde danýþma kuruluna Yönetim Kurulunun önerisi ve Rektörün onayý ile Üniversite dýþýndan üye seçilebilir.

(2) Danýþma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Süresi biten üyeler yeniden Danýþma Kurulu üyeliðine seçilebilir. Süreleri bitmeden herhangi bir nedenle ayrýlan üyelerin yerine, üyelerin ait olduðu birimden olmak ve kalan süreyi tamamlamak üzere ayný usulle yeniden görevlendirme yapýlabilir.

(3) Danýþma Kurulu, Müdürün daveti üzerine toplanýr ve Merkezin faaliyetleri hakkýnda yönetim kuruluna önerilerde bulunur.

Danýþma Kurulunun görevleri

MADDE 13 (1) Danýþma Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin genel strateji, politika, çalýþma, faaliyet, plan ve programlarýný deðerlendirmek ve öneriler geliþtirmek.

b) Merkezce yürütülen eðitim, uygulama ve araþtýrma gibi faaliyet alanlarý ile ilgili olarak danýþmanlýk komisyonlarý oluþturmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 14 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuat kapsamýnda Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Harcama yetkilisi

MADDE 15 (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Müdüre devredebilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 17 (1) 28/12/2010 tarihli ve 27799 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Atatürk Üniversitesi Sürekli Eðitim Uygulama ve Araþtýrma Merkezi Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 18 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 19 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Atatürk Üniversitesi Rektörü yürütür.