31 Aralýk 2014  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 29222 (4. Mükerrer)

TEBLÝÐ

Sermaye Piyasasý Kurulundan:

PORTFÖY YÖNETÝM ÞÝRKETLERÝ VE BU ÞÝRKETLERÝN FAALÝYETLERÝNE

ÝLÝÞKÝN ESASLAR TEBLÝÐÝ (III-55.1)NDE DEÐÝÞÝKLÝK

YAPILMASINA DAÝR TEBLÝÐ

(III-55.1.b)

MADDE 1 2/7/2013 tarihli ve 28695 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Portföy Yönetim Þirketleri ve Bu Þirketlerin Faaliyetlerine Ýliþkin Esaslar Tebliði (III-55.1)nin 3 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný fýkraya aþaðýdaki bent eklenmiþtir.

d) Ýhtisas Personeli: Araþtýrma uzmaný, fon müdürü, iç kontrol elemaný, müfettiþ, portföy yöneticisi, risk yönetim birimi personeli ve yatýrým danýþmanýný,

t) Alt Portföy Yöneticiliði: Yapýlacak bir sözleþme çerçevesinde, yetkili bir kuruluþ tarafýndan yönetilen portföyün belirli bir kýsmýnýn veya tamamýnýn hizmet verilen kuruluþun müþterileri ile doðrudan sözleþme imzalanmaksýzýn yönetilmesi faaliyetini,

MADDE 2 Ayný Tebliðin 4 üncü maddesinin ikinci ve beþinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Þirketin, 9 uncu maddede yer alan faaliyetlerle sýnýrlý olarak hizmet vermek üzere kurulmasý da mümkündür.

(5) Þirketler, faaliyet izni baþvurularý sýrasýnda sunmayý planladýklarý yan hizmetleri de Kurula bildirmekle yükümlüdürler. Faaliyet izninin alýnmasýndan sonra, baþka yan hizmetlerin de sunulmak istenmesi halinde, bunlar için de ayrýca Kurula bildirimde bulunulur. Kurula yapýlan bildirimi takiben 20 iþ günü içinde Kurulca aksi yönde görüþ bildirilmedikçe, bildirimde bulunulan yan hizmetler Kurulun yatýrým hizmetleri ve faaliyetlerine iliþkin düzenlemelerine uygun olarak yürütülür. Kurulca istenecek eksik bilgi ve belgelerin tamamlanmasý için geçen süreler bu sürenin hesabýnda dikkate alýnmaz.

MADDE 3 Ayný Tebliðin 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) bendinin (7) ve (8) numaralý alt bentleri ile üçüncü ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

7) Ýþlem yasaklý olmamasý,

8) Muaccel vergi borcu bulunmamasý,

(3) Þirket ortaklarýnýn yurtdýþýnda yerleþik olmasý halinde, bu maddede belirtilen belgelerin muadili istenir. Önemli etkiye sahip ortaðýn yurtdýþýnda yerleþik olmasý halinde, birinci fýkranýn (g) bendinde yer alan þartlarýn deðerlendirilmesine iliþkin esaslar Kurulca belirlenir.

(4) Kurucu ortaðýn veya önemli etkiye sahip ortaðýn banka olmasý halinde, bankanýn birinci fýkranýn (e) bendinin (8) nolu alt bendinde belirtilen niteliði taþýdýðýný tevsik eden bilgi ve belgelerin Kurula gönderilmesi ve Kurul tarafýndan Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumunun uygun görüþünün alýnmasý yeterlidir. Bankada sahip olunan doðrudan ve dolaylý pay sahipliði yoluyla Þirkette önemli etkiye sahip ortak olunmasý halinde bu kiþiler için birinci fýkranýn (e) bendinde yer alan þartlar aranmaz.

MADDE 4 Ayný Tebliðin 7 nci maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) Yurtdýþýnda yerleþik kiþilerce temin edilecek bilgi ve belgeler hakkýnda bu madde hükümleri kýyasen uygulanýr. Kurul, temin edilecek belgelerin yeminli tercüman tarafýndan tercüme edilmesini isteyebilir.

MADDE 5 Ayný Tebliðin 8 inci maddesinin birinci fýkrasý ve üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Þirket, portföy yöneticiliði faaliyetine baþlayabilmek için, Kurulca kuruluþ izninin tebellüð edildiði tarihten itibaren en geç üç ay içinde gerekli faaliyet izni ve yetki belgesinin alýnmasý talebiyle Kurula baþvurmak zorundadýr. Aksi halde verilen kuruluþ izni iptal edilir. Kurulca uygun görülecek makul gerekçelerin varlýðý halinde, bu fýkrada belirtilen üç aylýk süre bir defaya mahsus olmak üzere üç ay daha uzatýlabilir.

(3) Þirkette görevli her seviyedeki ihtisas personelinin yetki, görev ve sorumluluklarýný içeren görev tanýmlarý ile iþ akýþlarý yazýlý hale getirilir ve Þirketin yönetim kurulunca karara baðlanarak ilgili personele imza karþýlýðýnda teslim edilir. Söz konusu görev tanýmlarý etkin bir iç kontrolün saðlanmasýný teminen tüm personelin kendi görevlerini yazýlý prosedürlere uygun olarak yerine getirme yükümlülükleri ile meslek ilkeleri ile baðdaþmayan uygulamalar ve kurum politikalarýna aykýrý veya yasal olmayan faaliyetler gibi hususlarý üst yönetime aktarmalarýný saðlayacak prosedürleri de içermelidir. Görev, yetki ve sorumluluklar ile iþ akýþ prosedürlerindeki deðiþiklikler de personele imza karþýlýðýnda teblið edilir.

MADDE 6 Ayný Tebliðin 9 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 9 (1) Þirket;

a) Münhasýran paylarý yurt dýþýnda yerleþik kiþilere pazarlanacak yabancý kolektif yatýrým kuruluþu kurmak ve yönetmek ile yurt dýþýnda yerleþik kiþilere portföy yönetim hizmeti vermek,

b) Münhasýran giriþim sermayesi yatýrým fonu kurmak ve yönetmek,

c) Münhasýran gayrimenkul yatýrým fonu kurmak ve yönetmek

üzere kurulabilir.

(2) Birinci fýkra kapsamýndaki þirketlere iliþkin olarak, bu madde hükümlerine aykýrý olmayan bu Tebliðin diðer hükümleri saklý kalmak üzere, aþaðýdaki esaslar uygulanýr.

a) Þirket hakkýnda 8 inci maddenin ikinci fýkrasýnýn (e) bendi, 20 nci maddenin üçüncü fýkrasýnýn (a), (b) ve (c) bentleri ve 28 inci maddenin beþinci fýkrasý hükümleri uygulanmaz. Þirket hakkýnda 5 inci maddenin birinci fýkrasýnýn (ç) bendinde belirtilen baþlangýç sermayesi tutarý ile 28 inci maddenin birinci, ikinci ve dördüncü fýkralarýnda belirtilen asgari özsermaye ve sermaye tutarlarý yarýsý olarak uygulanýr.

b) Sermaye yeterliliðine iliþkin olarak hazýrlanacak tablolar ile alt portföy yöneticiliði kapsamýnda yönetilen portföy sayýsý ve büyüklüðüne iliþkin bilgiler ayda bir olmak üzere ilgili dönemi takip eden beþ iþ günü içerisinde Kurulca uygun görülen yöntemlerle Kurula gönderilir. Kurul gerekli görmesi halinde bu tablolarýn hesaplama ve Kurula gönderilme zamanýný deðiþtirebilir.

c) Þirket, yönetilen portföy büyüklüðünden baðýmsýz olarak 19 uncu maddede belirtilen esaslara uygun þekilde, teftiþ hizmetini, iç kontrol hizmetini ve araþtýrma hizmetini yatýrým kuruluþlarýndan, kontrolü ve takibi yönetim kurulu tarafýndan gerçekleþtirilmek þartýyla risk yönetim sistemi ile muhasebeye iliþkin hizmetleri yatýrým kuruluþlarýndan ve uzmanlaþmýþ diðer kuruluþlardan alabilir. Ýç kontrol elemanýnýn görev ve sorumluluklarý, tecrübe þartýný taþýmak kaydýyla müfettiþ tarafýndan da yerine getirilebilir.

(3) Gayrimenkul portföy yönetim þirketinin muhasebesinden sorumlu personel fon hizmet birimi kurulmasýna gerek olmaksýzýn 14 üncü maddenin birinci fýkrasýnda belirtilen görevleri yerine getirebilir. Þirket, bireysel portföy yöneticiliði faaliyeti ve yatýrým danýþmanlýðý faaliyeti ile kurucusu veya yöneticisi olmadýðý yatýrým fonlarýnýn katýlma paylarýna iliþkin olarak pazarlama ve daðýtým faaliyetinde bulunamaz, bu Tebliðde yer alan yan hizmetleri veremez. Þirketin yönetim kurulu üyelerinden en az birinin gayrimenkul alým satým iþi haricinde gayrimenkul yatýrýmlarý konusunda en az beþ yýllýk tecrübeye, genel müdürün ise Sermaye Piyasasý Faaliyetleri Düzey 3 Lisansýna veya gayrimenkul alým satým iþi haricinde gayrimenkul yatýrýmlarý konusunda en az beþ yýllýk tecrübeye sahip olmasý zorunludur. Þirket bünyesinde Kurulun lisanslamaya iliþkin düzenlemeleri uyarýnca gayrimenkul deðerleme lisansýna sahip bir deðerleme uzmaný ile bu fýkrada belirtilen yönetim kurulu üyesi ile genel müdürden oluþan en az üç kiþilik bir yatýrým komitesinin oluþturulmasý zorunludur. Þirket bünyesinde portföyün para ve sermaye piyasasý araçlarýna iliþkin kýsmýnýn yönetimi için en az bir portföy yöneticisi istihdam edilir veya imzalanacak bir sözleþme kapsamýnda, diðer Þirketlerden yatýrým danýþmanlýðý ve/veya portföy yöneticiliði hizmeti alýnýr. Þu kadar ki, para ve sermaye piyasasý araçlarýna sadece fona likidite saðlanmasý amacýyla yatýrým yapýlmasý halinde bu zorunluluk aranmaz.

(4) Giriþim sermayesi portföy yönetim þirketinin muhasebesinden sorumlu personel fon hizmet birimi kurulmasýna gerek olmaksýzýn 14 üncü maddenin birinci fýkrasýnda belirtilen görevleri yerine getirebilir. Þirket, bireysel portföy yöneticiliði faaliyeti ve yatýrým danýþmanlýðý faaliyeti ile kurucusu veya yöneticisi olmadýðý yatýrým fonlarýnýn katýlma paylarýna iliþkin olarak pazarlama ve daðýtým faaliyetinde bulunamaz, bu Teblið’de yer alan yan hizmetleri veremez. Þirketin yönetim kurulu üyelerinden en az birinin giriþim sermayesi yatýrýmlarý konusunda en az beþ yýllýk tecrübeye, genel müdürün ise Sermaye Piyasasý Faaliyetleri Düzey 3 Lisansýna veya giriþim sermayesi yatýrýmlarý konusunda en az beþ yýllýk tecrübeye sahip olmasý zorunludur. Ayrýca, dört yýllýk yükseköðrenim görmüþ ve giriþim sermayesi yatýrýmlarý konusunda en az beþ yýllýk tecrübeye sahip bir kiþi, bu fýkrada belirtilen yönetim kurulu üyesi ile genel müdürden oluþan en az üç kiþilik bir yatýrým komitesinin oluþturulmasý zorunludur. Genel müdürün, þirketin kurucusu ve/veya yöneticisi olduðu giriþim sermayesi yatýrým fonlarýnýn portföyünde bulunan þirketlerde, Kurulun giriþim sermayesine yönelik düzenlemelerinde belirtilen faaliyetlerin yerine getirilmesi amacýyla sýnýrlý olmak üzere icrai nitelikte görev almasý mümkündür. Þirket bünyesinde portföyün para ve sermaye piyasasý araçlarýna iliþkin kýsmýnýn yönetimi için en az bir portföy yöneticisi istihdam edilir veya imzalanacak bir sözleþme kapsamýnda, diðer Þirketlerden yatýrým danýþmanlýðý ve/veya portföy yöneticiliði hizmeti alýnýr. Þu kadar ki, para ve sermaye piyasasý araçlarýna sadece fona likidite saðlanmasý amacýyla yatýrým yapýlmasý halinde bu zorunluluk aranmaz.

(5) Münhasýran paylarý yurt dýþýnda yerleþik kiþilere pazarlanacak yabancý kolektif yatýrým kuruluþu kurmak ve yönetmek üzere kurulan þirket yurt dýþýnda yerleþik kiþilere yatýrým danýþmanlýðý, portföy yöneticiliði ve bu Teblið kapsamýndaki yan hizmetleri verebilir, kurucusu ve yöneticisi olmadýðý fonlarýn katýlma paylarýna iliþkin pazarlama ve daðýtým faaliyetinde bulunabilir. Þirketin kurucusu ve/veya yöneticisi olduðu yabancý kolektif yatýrým kuruluþu için kurulu olduðu ülkede fon hizmet biriminin görev ve sorumluluklarýný yerine getirecek benzer organizasyonun oluþturulmasý ve bu durumu tevsik edici bilgi ve belgelerin Kurula iletilmesi halinde, sadece bu müþterilerle sýnýrlý olmak üzere 14 üncü madde çerçevesinde fon hizmet birimi kurma þartý aranmaz. Bu þirketin yönetim kurulu üyelerinden en az birinin ve genel müdürünün finansal piyasalar alanýnda en az beþ yýllýk tecrübeye sahip olmasý zorunludur. Þirket bünyesinde portföyün para ve sermaye piyasasý araçlarýna iliþkin kýsmýnýn yönetimi için en az bir portföy yöneticisinin istihdam edilmesi zorunludur.

MADDE 7 Ayný Tebliðin 12 nci maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) Þirket bünyesinde risk yönetim hizmetini saðlayan birim, portföyün yönetiminden sorumlu birimden baðýmsýz olmalýdýr. Risk yönetimini gerçekleþtirecek birimin personelinin risk kontrolüne iliþkin iþlemleri yerine getirebilecek bilgi ve tecrübe düzeyi ile Sermaye Piyasasý Faaliyetleri Düzey 3 Lisansý ile Türev Araçlar Lisansýna sahip olmasý gerekmekte olup, birimde görevli en az bir kiþi münhasýran portföyün risk yönetim sisteminin oluþturulmasý ve uygulanmasý ile sorumludur.

MADDE 8 Ayný Tebliðin 13 üncü maddesinin sekizinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(8) Müfettiþlerin ücret ve diðer özlük haklarý yönetim kurulu veya TTKnýn 367 nci maddesi uyarýnca bir iç yönerge ile devredilmesi halinde iç kontrolden sorumlu yönetim kurulu üyesi tarafýndan belirlenir.

MADDE 9 Ayný Tebliðin 14 üncü maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Fon hizmet birimi bünyesinde fon müdürü ve fon iþlemleri için gerekli mekan, teknik donaným ve muhasebe sistemi ile yeterli sayýda personelin bulundurulmasý zorunludur. Fon müdürü asgari olarak fon hizmet biriminin organizasyonunun saðlanmasý, fon ile ilgili yasal ve diðer iþlemlerin koordinasyonu, yürütülmesi ve takibinden sorumludur. Fon müdürü, portföy yöneticiliði faaliyetinde bulunamaz. Fon müdürünün herhangi bir sebepten dolayý görevden ayrýlmasý halinde altý iþ günü içinde yeni bir fon müdürü belirlenir ve Kurula bildirilir.

MADDE 10 Ayný Tebliðin 16 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný fýkraya aþaðýdaki bent eklenmiþtir.

a) Aracýlýk faaliyetlerinde bulunamaz.

d) Sermayesinin %10undan fazlasýna sahip olan ortaklýklarda ve yöneticilerinin ayrý ayrý veya birlikte sermayesinin %25inden fazlasýna sahip olduklarý ortaklýklarda pay sahibi olamaz.

MADDE 11 Ayný Tebliðin 19 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 19 (1) Þirket, bu maddede belirlenen esaslar çerçevesinde, faaliyetleri sýrasýnda teftiþ hizmeti, iç kontrol hizmeti, araþtýrma hizmeti ve fon hizmet birimi hizmeti ile risk yönetimi sistemi ve bilgi sistemlerine iliþkin hizmetleri Kuruldan izin alýnmasý þartýyla dýþarýdan temin edebilir.

(2) Yönetilen portföy büyüklüðüne göre 28 inci maddenin birinci fýkrasýnýn;

a) (a) bendi kapsamýna giren Þirket, teftiþ hizmetini, iç kontrol hizmetini ve araþtýrma hizmetini yatýrým kuruluþlarýndan, kontrolü ve takibi yönetim kurulu tarafýndan gerçekleþtirilmek þartýyla risk yönetim sistemine iliþkin hizmeti yatýrým kuruluþlarýndan ve uzmanlaþmýþ diðer kuruluþlardan,

b) (b) bendi kapsamýna giren Þirket, araþtýrma hizmetini yatýrým kuruluþlarýndan, kontrolü ve takibi yönetim kurulu tarafýndan gerçekleþtirilmek þartýyla risk yönetim sistemine iliþkin hizmeti yatýrým kuruluþlarýndan ve uzmanlaþmýþ diðer kuruluþlardan,

temin edebilir. Þirketin kurucu ortaðýnýn ya da önemli etkiye sahip ortaðýnýn yurtdýþýnda yerleþik olmasý halinde Þirket, yurt dýþýnda yerleþik benzer kuruluþlardan da hizmet alabilir.

(3) Þirket, fonlarla ilgili iþlemlerin düzgün yürütülebilmesini teminen oluþturulacak fon hizmet biriminin sunacaðý hizmetler ile bilgi sistemlerine iliþkin hizmetleri yatýrým kuruluþlarýndan ve uzmanlaþmýþ diðer kuruluþlardan temin edebilir.

(4) Dýþarýdan hizmet alýnabilmesi için söz konusu hizmetlerde yönetim, içerik tasarýmý, eriþim, kontrol, denetim, güncelleme, bilgi veya rapor alma gibi fonksiyonlarda karar alma gücü ve sorumluluðunun Þirkette olmasý gerekir.

(5) Dýþarýdan hizmet alýmý, Þirket ile hizmet saðlayýcý kuruluþ arasýnda imzalanan, iþin niteliðine uygun bir sözleþme kapsamýnda yürütülür.

(6) Þirketin, hizmet saðlayýcý kuruluþun, saðlanacak hizmeti istenilen kalitede gerçekleþtirebilecek düzeyde teknik donaným, altyapý, mali güç, tecrübe, bilgi birikimi ve insan kaynaðýna sahip olup olmadýðýný tespit etmesi zorunludur. Hizmet saðlayýcý kuruluþ tarafýndan görevlendirilen ihtisas personelinin Tebliðde belirtilen þartlarý saðlamasý zorunludur. Þu kadar ki, söz konusu hizmetin yatýrým kuruluþlarýndan saðlanmasý halinde Tebliðde ilgili ihtisas personeli için aranan mesleki yeterlilik ile varsa tecrübe þartýnýn saðlanmasý yeterlidir. Ayrýca söz konusu ihtisas personelinin yetki, görev ve sorumluluklarýný içeren görev tanýmlarý ile iþ akýþlarýnýn yazýlý hale getirilerek hizmet alýmýna iliþkin sözleþmenin eki haline getirilmesi ve ilgili kiþiye imza karþýlýðýnda teslim edilmesi zorunludur.

(7) Dýþarýdan hizmet alan Þirket, hizmet alýmýna iliþkin iþ akýþ prosedürlerini oluþturmak ve gerekli iç kontrol mekanizmalarýný kurmak zorundadýr. Dýþarýdan hizmet alýmýndan doðabilecek riskler ile hizmetlerin herhangi bir surette kesintiye uðramasý veya aksamasý durumunda uygulamaya konulacak bir eylem planýyla birlikte bu risklerin yönetilmesine ve alýnan destek hizmetinin ikame edilebilirliðine iliþkin bilgilere bu Teblið uyarýnca hazýrlanan acil ve beklenmedik durum planýnda yer verilir.

(8) Dýþarýdan hizmet alýmý; Þirketin sermaye piyasasý mevzuatýndan kaynaklanan sorumluluklarýný ortadan kaldýrmaz ve Þirketin yasal yükümlülüklerini yerine getirmesini, ilgili düzenlemelere uymasýný ve etkin biçimde denetlenmesini engelleyici nitelikte olamaz.

(9) Þirket, bu Teblið kapsamýnda dýþarýdan saðlanan hizmetler için de portföy yönetim hizmeti verdiði kiþilerin menfaatlerinin korunmasýna ve sýr saklamaya iliþkin gerekli tüm önlemlerin alýnmasýndan sorumludur.

(10) Hizmetin yurtdýþýndan saðlanmasý halinde;

a) Hizmet saðlayýcý kuruluþun faaliyet gösterdikleri ülke düzenlemeleri ve uygulamalarýnda, Kurula ihtiyaç duyduðu bilgi ve belgeleri zamanýnda, eksiksiz ve doðru sunulmasýna ve bu kuruluþlardan alýnan hizmetle ilgili Kurul tarafýndan denetim yapýlmasýna iliþkin herhangi bir engel bulunmamasý zorunludur.

b) Þirket, ülke riskini dikkate almak ve hizmetin herhangi bir surette kesintiye uðramasý veya aksamasý durumunda iþ devamlýlýðýný ve gerekirse bu hizmetin yurt içinden alýnmasýný saðlayacak eylem planlarýný hazýr bulundurmak zorundadýr.

c) Bu hizmeti sunan kuruluþ ile çalýþanlarýnýn Teblið þartlarý karþýsýndaki durumu ilgili ülke düzenlemeleri dikkate alýnarak Kurulca deðerlendirilir.

(11) Kurul hizmet saðlayýcý kuruluþlardan, Kanun ve bu Teblið hükümleri ile ilgili her türlü bilgiyi istemeye, bunlarýn tüm defter ve belgeleri ile elektronik, manyetik ve benzeri ortamlarda tutulanlar dâhil tüm kayýtlar ve sair bilgi ihtiva eden vasýtalar ile bilgi iþlem sistemini incelemeye, bunlara eriþimin saðlanmasýný istemeye ve bunlarýn örneklerini almaya, iþlem ve hesaplarýný denetlemeye, ilgililerden yazýlý ve sözlü bilgi almaya, gerekli tutanaklarý düzenlemeye yetkili olup, ilgililer de istenilen bilgi, defter ve belge ile elektronik, manyetik ve benzeri ortamlarda tutulanlar dâhil tüm kayýtlara ve sair bilgi ihtiva eden vasýtalar ile bilgi iþlem sistemine eriþim saðlamak, kayýtlarýn ve bilgi ihtiva eden vasýtalarýn örneklerini vermek, yazýlý ve sözlü bilgi vermek ve tutanaklarý imzalamakla yükümlüdürler.

MADDE 12 Ayný Tebliðin 20 nci maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Þirket personeli; genel müdür, genel müdür yardýmcýlarý ve ihtisas personeli ile hizmet personeli dýþýndaki diðer personelden oluþur. Yönetici, yönetim kurulu baþkan ve üyeleri, genel müdür, genel müdür yardýmcýlarý ile sermaye piyasalarý ile ilgili birimlerin yönetiminden sorumlu kiþilerdir.

(2) Þirketin yönetim kurulu baþkan ve üyeleri ile genel müdürünün 5 inci maddenin birinci fýkrasýnýn (e) bendinin (1) ila (9) nolu alt bentlerinde sayýlan þartlarý taþýmasý, genel müdür yardýmcýsýnýn, ihtisas personelinin ve ihtisas personelinin baðlý bulunduðu birim yöneticilerinin ise 5 inci maddenin birinci fýkrasýnýn (e) bendinin (1) ila (7) nolu alt bentlerinde sayýlan þartlarý taþýmasý gerekmektedir. Ayrýca, þirket yöneticileri ve fon müdürünün dört yýllýk lisans eðitimi veren kurumlardan mezun olmalarý gerekmektedir.

(3) Þirketin;

a) Genel müdürünün ve genel müdür yardýmcýlarýnýn finansal piyasalar alanýnda en az yedi yýllýk mesleki tecrübeye ve Kurulun lisanslamaya iliþkin düzenlemeleri uyarýnca Sermaye Piyasasý Faaliyetleri Düzey 3 Lisans Belgesine sahip olmasý,

b) En az üç kiþiden oluþan yönetim kurulu üyelerinin çoðunluðunun, finansal piyasalar alanýnda en az yedi yýllýk mesleki tecrübeye sahip olmasý, ayrýca yönetim kurulu üyelerinden en az birinin Kurulun lisanslamaya iliþkin düzenlemeleri uyarýnca Sermaye Piyasasý Faaliyetleri Düzey 3 Lisans Belgesine ve Türev Araçlar Lisans Belgesine sahip olmasý,

c) Fon müdürünün sermaye piyasasý alanýnda en az yedi yýllýk tecrübeye ve Kurulun lisanslamaya iliþkin düzenlemeleri uyarýnca Sermaye Piyasasý Faaliyetleri Düzey 2 Lisans Belgesine sahip olmasý,

ç) Ýhtisas personelinin Kurulun lisanslamaya iliþkin düzenlemeleri uyarýnca mesleki yeterliliklerini gösterir lisans belgesine sahip olmasý,

d) Teblið ve ilgili mevzuat uyarýnca lisansa tabi unvan ve görevde çalýþan personelinin görev yaptýðý birimin varsa yöneticisinin de ilgili lisansa sahip olmasý,

gerekir.

MADDE 13 Ayný Tebliðin 24 üncü maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Þirketin ortaklýk yapýsýndaki deðiþiklikler aþaðýdaki esaslara tabidir.

a) Bir kiþinin Þirket sermayesinin %10u veya daha fazlasýný temsil eden paylarý edinmek suretiyle Þirket ortaðý olmasý veya bir ortaða ait paylarýn Þirket sermayesinin %10, %20, %33 veya %50sini aþmasý sonucunu veren pay edinimleri ile bir ortaða ait paylarýn yukarýdaki oranlarýn altýna düþmesi sonucunu veren pay devirleri Kurulun iznine tabidir.

b) Yönetime katýlma haklarýnda imtiyaz veren veya üzerinde intifa hakký tanýnan paylarýn devri herhangi bir orana bakýlmaksýzýn Kurul iznine tabidir. Ancak yönetime katýlma haklarýnda imtiyaz veren veya üzerinde intifa hakký tanýnan paylarýn çoðunluðuna sahip mevcut ortaklar tarafýndan bu nitelikteki paylarýn devralýnmasý halinde Kurula bildirim yeterlidir.

c) Þirkette pay sahibi bulunan tüzel kiþilerin kendilerine ait pay devirleri, bu pay devirlerinin tüzel kiþilerin ortaðýnýn Þirkette sahip olduðu sermaye veya oy haklarýnýn dolaylý olarak %10, %20, %33 veya %50 oranlarýný aþmasý veya bu oranlarýn altýna düþürmesi sonucunu doðurmasý hallerinde Þirketin faaliyet þartlarý bakýmýndan Kurulun onayýna tabidir.

ç) Yurt dýþýnda yerleþik Þirket ortaklarýnýn bu maddedeki hükümler çerçevesinde yaptýklarý pay devirleri ilgili ülkenin mevzuatý da dikkate alýnarak Kurulca deðerlendirilir.

d) Bir kiþinin, doðrudan veya dolaylý olarak, Þirketin sermayesinin yukarýdaki oranlara ulaþmayan veya bu oranlar arasýnda kalan pay devirlerinde ise devri izleyen 10 iþ günü içinde yeni ortaða iliþkin bilgi ve belgelerle birlikte Kurula bildirimde bulunulur.

e) Bu madde kapsamýndaki doðrudan ve dolaylý pay devirlerinde tek baþýna veya birlikte hareket ederek paylarý devralan gerçek ve tüzel kiþiler ile önemli etkiye sahip ortaklar için de 5 inci maddenin birinci fýkrasýnýn (e) bendinin (1) ila (9) nolu alt bentlerinde sayýlan þartlar aranýr. Paylarý devralan gerçek ve tüzel kiþi ortak ile önemli etkiye sahip ortaðýn yurtdýþýnda yerleþik olmasý halinde 5 inci maddenin üçüncü fýkrasý uygulanýr.

f) Bankalarýn bu madde kapsamýndaki pay edinimlerinde 5 inci maddenin dördüncü fýkrasýnda yer alan þartlarýn saðlanmasý zorunludur.

MADDE 14 Ayný Tebliðin 25 inci maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

(3) Þirket, merkez ve varsa þubeleri bünyesindeki bireysel portföy yönetimi, yatýrým danýþmanlýðý, fon katýlma payý pazarlama ve daðýtým hizmeti ve yan hizmet verdikleri müþterilerin hesaplarýný, nakit ve menkul kýymet hareketlerini izleyecek defter ve kayýtlarý ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde tutmak ve bulundurmak zorundadýr.

MADDE 15 Ayný Tebliðin 28 inci maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) Bu maddenin birinci fýkrasýnda belirtilen Þirketin yönetmekte olduðu portföylere; bireysel portföy yöneticiliði hizmeti sunulan kiþilerin, yatýrým ortaklýklarýnýn, emeklilik yatýrým fonlarýnýn ve kurucusu olduðu fonlarýn portföyleri dahil edilirken; sadece yöneticisi olduðu fonlarýn portföyleri, alt portföy yöneticiliði yapýlan portföyler ve Þirketin kendi portföyü dahil edilmez. Þu kadar ki alt portföy yöneticiliði kapsamýnda yönetilen portföy sayýsý ve büyüklüðüne iliþkin bilgiler bu maddenin beþinci fýkrasý uyarýnca Kurula yapýlacak bildirimlere dahil edilir.

MADDE 16 Ayný Tebliðin 30 uncu maddesinin dördüncü fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 17 Ayný Tebliðin EK/3’ünün VI nolu bölümünde yer alan 32 nci ibaresi 33 üncü” olarak deðiþtirilmiþtir.

MADDE 18 Bu Teblið yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 19 Bu Teblið hükümlerini Sermaye Piyasasý Kurulu yürütür.