31 Aralýk 2014  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 29222

YÖNETMELÝK

Baþbakanlýk (Hazine Müsteþarlýðý)tan:

RÝSK HESABI ÝLE ÝLGÝLÝ UYGULANACAK USUL VE

ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Risk Hesabýnýn gelirleri, yönetimi ve kullanýlmasý ile ilgili usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; yükümlülükleri ilgili mevzuat çerçevesinde Müsteþarlýkça garanti edilen kurum ve kuruluþlar ile ülke garantilerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 28/3/2002 tarihli ve 4749 sayýlý Kamu Finansmaný ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkýnda Kanunun 13 üncü ve 16 ncý maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmeliðin uygulanmasýnda Kanunun 3 üncü maddesindeki tanýmlara ilave olarak;

a) Borçlu: 4749 sayýlý Kamu Finansmaný ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkýnda Kanun ve bu Kanuna dayanýlarak çýkarýlan ikincil mevzuat çerçevesinde lehine Hazine garantisi saðlanan kurum ve kuruluþlar ile ülkeleri,

b) Banka: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý’ný,

c) Kanun: 28/3/2002 tarihli ve 4749 sayýlý Kamu Finansmaný ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkýnda Kanunu,

ç) Proje Þirketi: Bir projenin gerçekleþtirilmesinden Þirket sözleþmesinde belirtilen süre boyunca sorumlu olup, bu süre sonunda iþlevleri sona eren þirketleri,

d) Risk Hesabý: Hazine garantileri kapsamýnda Müsteþarlýk tarafýndan ödenen bütün tutarlar ile risk yönetimi kapsamýnda önceden öngörülmesi mümkün bulunmayan ödemelerin gerçekleþtirilebilmesini teminen Banka nezdinde oluþturulan hesabý

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Yetki ve Sorumluluk

Yetki

MADDE 5 (1) Risk Hesabýndan, Hazine Garantileri kapsamýnda yapýlan ödemeler ile risk yönetimi kapsamýnda önceden öngörülmesi mümkün bulunmayan ödemelerin yapýlmasýna, Kanunun 1 inci ve 4 üncü maddeleri uyarýnca Bakan yetkilidir.

(2) Yýlý bütçesine bu amaçla konulan ödenek bir baþka tertibe aktarýlamaz. Yýlý bütçesinde risk hesabýna aktarýlmasý öngörülen ödeneklerin yetersiz olmasý halinde ilgili tertibe ödenek aktarmaya Maliye Bakaný yetkilidir.

Sorumluluk

MADDE 6 (1) Borçlunun, dýþ finansman kaynaðýndan Hazine Garantisi altýnda saðladýðý Dýþ Finansman imkanlarýna iliþkin her türlü yükümlülüklerden ve bu yükümlülüklerin aksamasý neticesinde doðmuþ ve doðabilecek Hazine Alacaklarýnýn geri ödenmesinde;

a) Üstlenimin büyükþehir belediyeleri, belediyeler ve il özel idarelerine ait tüzel kiþiler ile bunlara baðlý müstakil bütçeli kuruluþlar adýna yapýlmasý halinde; ilgili büyükþehir belediyesi veya belediyenin,

b) Üstlenimin belediye birlikleri adýna yapýlmasý halinde, birliðe üye herbir belediyenin,

c) Üstlenimin Kamu Ýktisadi Teþebbüslerinin iþtirak veya baðlý kuruluþlarý adýna yapýlmasý halinde baðlý bulunduðu Kamu Ýktisadi Teþebbüsünün

müteselsil kefaleti aranýr.

(2) Borçlu ve müteselsil borçlu;

a) Ýkraz ve garanti anlaþmalarýnda belirtilen süre içerisinde Ýkraz ve/veya Garanti Ücretinin,

b) Risk Hesabýndan yapýlacak ödemelerden doðan Hazine Alacaklarýnýn geri ödemesinin

Risk Hesabýna aktarýlmasýndan sorumludur. Vadesinde ödenmeyen Hazine Alacaklarýna 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayýlý Amme Alacaklarýnýn Tahsil Usulü Hakkýnda Kanun hükümleri çerçevesinde gecikme zammý uygulanýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Hesabýn Kaynaklarý ve Ýþleyiþi

Kaynaklar, ödemeler ve nemalandýrma

MADDE 7 (1) Risk Hesabýnýn kaynaklarý;

a) Ýkraz Ücretlerinden,

b) Garanti Ücretlerinden,

c) Hesaptan yapýlan ödemeler karþýlýðýnda ilgili kuruluþlardan yapýlan geri ödemeler ve gecikme zammý dahil tahsil edilen her türlü ödemelerden,

ç) Hesaptaki tutarlar için saðlanan nemalardan,

d) Bütçe kanunlarý ile Risk Hesabýna aktarýlmak üzere öngörülen ödeneklerden

oluþur.

(2) Risk Hesabýndan yapýlan ödemeler; Hazine Garantileri kapsamýnda Müsteþarlýk tarafýndan ödenen bütün tutarlar ile risk yönetimi kapsamýnda önceden öngörülmesi mümkün bulunmayan ödemelerden oluþur.

(3) Hesaptaki tutarlar Müsteþarlýk ile Banka arasýnda müþtereken tespit olunan þartlar ile nemalandýrýlýr.

Risk Hesabýnýn iþleyiþi

MADDE 8 (1) Müsteþarlýk, Risk Hesabýnýn kaynak ve ödemelerinin takibini yapabilmek amacýyla Banka nezdinde vadeli veya vadesiz, TL veya döviz cinsi hesaplar açabilir.

(2) 7 nci maddede belirtilen kaynaklar, Risk Hesabýna nakit olarak aktarýlýr.

(3) Hazine garantisi kapsamýndaki kuruluþlar adýna Müsteþarlýk tarafýndan gerçekleþtirilecek ödemeler ile risk yönetimi kapsamýnda önceden öngörülemeyen ödemeler, ilgili kreditörlere/proje þirketlerine ve/veya mercilere Banka aracýlýðý ile Risk Hesabýndan gerçekleþtirilir.

(4) Risk Hesabýnýn bütçeleþtirme ve muhasebeleþtirilmesine iliþkin iþlemler, 30/12/2006 tarihli ve 26392 üçüncü mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliðinde belirtildiði þekilde yapýlýr.

(5) Risk Hesabýndan, Kanunda belirtilen haller dýþýnda kullaným yapýlamaz.

(6) Borçlunun Hazine garantisi kapsamýndaki borçlarýnýn 1/1/2003 tarihinden önce Müsteþarlýkça üstlenilmesinden doðan Hazine Alacaklarýnýn geri ödemeleri, Hazinenin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý nezdindeki ilgili hesabýna aktarýlmaya devam edilir.

Belge Akýþý

MADDE 9 (1) 8 inci maddede belirtilen Risk Hesabýnýn Ýþleyiþine iliþkin olarak Banka ile Müsteþarlýk tarafýndan yerine getirilmesi gereken yükümlülükler, Banka ile Müsteþarlýk arasýnda yapýlacak mutabakat ile saðlanýr.

(2) Banka; Risk Hesabýna yapýlan aktarmalarýn 8 inci maddeye uygun olarak yapýlmasýnýn takibini, Banka ile Müsteþarlýk arasýnda yapýlacak mutabakat çerçevesinde saðlayacaktýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Atýflar

MADDE 10 (1) 25/3/2003 tarihli ve 25059 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Risk Hesabý ile Ýlgili Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkýnda Yönetmeliðe yapýlan atýflar bu Yönetmeliðe yapýlmýþ sayýlýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 11 (1) 25/3/2003 tarihli ve 25059 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Risk Hesabý ile Ýlgili Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkýnda Yönetmelik yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 12 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakan yürütür.