HÂKÝMLER VE SAVCILAR KANUNU ÝLE BAZI KANUN VE KANUN
HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEÐÝÞÝKLÝK
YAPILMASINA
DAÝR KANUN
Kanun No. 6572 Kabul
Tarihi: 2/12/2014
MADDE 1 – 18/1/1972 tarihli ve 1512
sayýlý Noterlik Kanununun 22 nci
maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Boþalan, açýlan veya dördüncü sýnýftan üçüncü sýnýfa geçirilen noterlikler
Resmî Gazete’de ilan olunur.”
MADDE 2 – 1512 sayýlý Kanunun 24 üncü maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan “son” ibaresi “Resmî Gazete’de” þeklinde deðiþtirilmiþ ve maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.
“Noterlere Türkiye Noterler
Birliði tarafýndan verilen
kimlik kartý, tüm resmî ve özel kuruluþlar tarafýndan kabul
edilecek resmî kimlik hükmündedir.”
MADDE 3 – 1512 sayýlý Kanunun 27 nci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Atama yapýlýrken ayný sýnýftan noterlerin meslekteki kýdemleri esas alýnýr. Kýdemde eþitlik hâlinde Adalet Bakanlýðýnca verilen noterlik belge sýra numarasý önce olan tercih edilir.”
MADDE 4 – 1512 sayýlý Kanunun 59 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn birinci cümlesinde yer alan “Hasta noterler Cumhuriyet savcýlýðý kanalý ile Hükümet tabiplerinden veya Devlet hastanesi doktorlarýndan” ibaresi “Noterler, hastalýklarý nedeniyle” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
MADDE 5 – 1512 sayýlý Kanunun 193 üncü maddesinde yer alan “116 ncý” ibaresi “116 ve 198/A” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
MADDE 6 – 1512 sayýlý Kanuna 198 inci maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki 198/A maddesi eklenmiþtir.
“Elektronik iþlemler:
MADDE 198/A – Bu Kanunda öngörülen iþlemler, elektronik
ortamda güvenli elektronik imza kullanýlarak da yapýlabilir. Ancak, düzenleme þeklinde yapýlmasý zorunlu tutulan iþlemler ile irade
beyanlarýnýn alýnmasýna iliþkin iþlemlerde güvenli elektronik imza kullanýlabilmesi için ilgililerin noter huzurunda olmalarý gerekir.
Elektronik
ortamda güvenli elektronik imza kullanýlarak noter huzurunda veya huzurda olmadan yapýlabilecek noterlik iþlemleri ile 15/1/2004
tarihli ve 5070 sayýlý Elektronik Ýmza Kanununda tanýmlanan zaman damgasý kullanýlmasýnýn zorunlu olduðu noterlik iþlemleri yönetmelikle düzenlenir.
Belirlenen bu noterlik iþlemlerine iliþkin tüm bilgi ve belgeler güvenli elektronik imzayla elektronik ortamda iþlenebilir, saklanabilir ve gerektiðinde ilgili diðer kiþi veya kurumlara elektronik ortamda gönderilebilir. Ayrýca 61 inci maddede düzenlenen tespit iþleri güvenli elektronik imza ile elektronik ortamda da yapýlabileceði gibi ayný usulle elektronik
ortamdaki durum, görüntü, iþlem veya benzeri her türlü verinin tespiti de yapýlabilir.
Noterler tarafýndan yapýlan tüm iþlemlere dair bilgi ve belgeler Türkiye Noterler
Birliðinin Biliþim Sisteminde kaydedilir ve saklanýr. Güvenli elektronik imza ile imzalanmýþ belgelerde
kanunlarda belirtilen mühürleme iþlemi uygulanmaz ve
ayrýca suret aranmaz. Güvenli elektronik
imza ile oluþturulan belge, talep edilmedikçe ayrýca fiziki olarak düzenlenmez.
Elektronik ortamdan fiziki örnek çýkartýlmasý gereken hâllerde belgenin
aslýnýn ayný olduðu belirtilerek noterlikçe imzalanýr ve mühürlenir. Güvenli elektronik
imza ile imzalanmýþ belgenin elle atýlan imzalý suretiyle çeliþmesi hâlinde noterlerin
kullandýðý biliþim sisteminde kayýtlý olan güvenli elektronik
imzalý belge esas alýnýr.
Noterlik iþlemlerinin elektronik ortamda yapýlmasý sýrasýnda iþlenen kiþisel verilerin korunmasý ve bilgi güvenliðinin saðlanmasý için gerekli tedbirler alýnýr.
Elektronik
ortamda yapýlacak noterlik iþlemlerine iliþkin ücretler, 112 nci maddeye
göre düzenlenecek tarifede gösterilir.
Ýkinci fýkra uyarýnca elektronik ortamda yapýlabilecek bir
noterlik iþleminin bir belgeye dayanmasý hâlinde; belge sureti, taraflar, vekilleri veya
temsilcileri tarafýndan güvenli elektronik
imza ile imzalanarak elektronik ortamda notere gönderilebilir. Ancak belge aslýnýn fiziki olarak ibrazýnýn zorunlu olduðu hâllerde elektronik ortamda yapýlan baþvuru sonrasýnda belge aslý yönetmelikte belirlenen süre içinde notere ibraz edilir.
Birlik, noter
odalarý ve noterlik personeli ile noterlere daðýtýlacak nitelikli elektronik sertifikalar, Türkiye Noterler Birliði tarafýndan temin
edilerek daðýtýlýr.
Noterlik iþlemlerinin elektronik ortamda yapýlmasýna, saklanmasýna ve paylaþýlmasýna iliþkin usul ve esaslar yönetmelikte düzenlenir.
Yabancý memleketlerde, noterlik iþlemlerinin
elektronik ortamda yapýlmasý için saðlanmasý gerekli olan teknik ve idari þartlara dair usul
ve esaslar yönetmelikte düzenlenir.
Bu madde kapsamýnda hazýrlanacak yönetmelik, Dýþiþleri Bakanlýðý, Türkiye Noterler Birliði ve Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumunun görüþleri alýnarak Adalet Bakanlýðý tarafýndan çýkarýlýr.”
MADDE 7 – 6/1/1982 tarihli ve 2575
sayýlý Danýþtay Kanununun 8 inci maddesinin birinci fýkrasýna (d) bendinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki bent eklenmiþ ve diðer bentler buna göre teselsül ettirilmiþ; ikinci fýkrasýnda yer alan “yirmi” ibaresi “on yedi” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
“e) Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulu Genel Sekreterliði,”
MADDE 8 – 2575 sayýlý Kanunun 11 inci maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan “Baþkanlar” ibaresi “Baþkanlýk” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
MADDE 9 – 2575 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “ondördü” ibaresi “on beþi”, “biri” ibaresi “ikisi” ve “onbeþ” ibaresi “on yedi” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
MADDE 10 – 2575 sayýlý Kanunun 14 üncü maddesinin ikinci ve dördüncü fýkralarýnda yer alan “Baþkanlar” ibareleri “Baþkanlýk” þeklinde deðiþtirilmiþ, maddenin üçüncü fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
MADDE 11 – 2575 sayýlý Kanunun 16 ncý
maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve dördüncü fýkrasýnýn son cümlesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
“1. Ýdari Ýþler Kurulu, idari
dairelerin baþkanlarý ile her takvim yýlý baþýnda Baþkanlýk Kurulunca
her idari daireden
seçilecek bir üye ve her dava dairesinden seçilecek bir baþkan veya üyeden oluþur. Kurulun seçimle belirlenen üyeliklerinde boþalma olmasý hâlinde Baþkanlýk Kurulunca otuz gün içinde seçim yapýlýr.”
MADDE 12 – 2575 sayýlý Kanunun 17 nci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde, üçüncü fýkrasýnda yer alan “otuzbir” ibaresi “yirmi beþ” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
“1. Ýdari Dava Daireleri Kurulu, idari dava dairelerinin baþkanlarý ile her idari dava dairesinden iki yýl için Baþkanlýk Kurulu tarafýndan görevlendirilen iki
asýl ve iki yedek üyeden; Vergi Dava
Daireleri Kurulu ise vergi dava dairelerinin baþkanlarý ile her vergi dava dairesinden iki yýl için Baþkanlýk Kurulu tarafýndan görevlendirilen üç asýl ve üç yedek üyeden oluþur. Ýki yýllýk süre sonunda Baþkanlýk Kurulunca, her iki kuruldaki üyelerin yarýsý iki yýl süreyle yeniden görevlendirilirken, diðer yarýsý kurullarda daha önce görevlendirilmeyen üyeler arasýndan yenilenir.
Kurullarda görevlendirilen asýl üyeler, üst üste en fazla iki dönem görevlendirilebilir. Asýl üyenin görevini geçici olarak yerine getirememesi durumunda ilgili daireden, zorunlu
hallerde diðer dairelerden görevlendirilen
yedek üye kurul toplantýlarýna katýlýr. Kurullarýn asýl veya yedek üyeliklerinde boþalma olmasý hâlinde Baþkanlýk Kurulu tarafýndan yedi gün içinde, kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilir.”
MADDE 13 – 2575 sayýlý Kanunun 26 ncý
maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “Ondördüncü ve Onbeþinci” ibaresi “On dördüncü, On beþinci ve On altýncý” þeklinde, ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde, üçüncü fýkrasýnda yer alan “Baþkanlar” ibaresi “Baþkanlýk” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
“Baþkanlýk Kurulu, iþ yükü bakýmýndan zorunluluk doðmasý hâlinde vergi dava daireleri, idari dava daireleri
veya idari dairelerden birinin veya birkaçýnýn görev alanýný deðiþtirerek bu daireleri; vergi dava dairesi, idari
dava dairesi veya idari daire olarak görevlendirebilir.”
MADDE 14 – 2575 sayýlý Kanunun 27 nci maddesinin ikinci fýkrasýnýn ikinci cümlesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, üçüncü ve dördüncü cümleleri yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
“Özel kanunlarda baþkaca hüküm bulunmadýðý takdirde dava daireleri arasýndaki iþ bölümü aþaðýdaki esaslar uyarýnca Baþkanlýk Kurulu tarafýndan belirlenir.”
MADDE 15 – 2575 sayýlý Kanunun 41 inci maddesinde yer alan “Birinci Daire ve” ibaresi “Birinci ve On yedinci daireler ile” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
MADDE 16 – 2575 sayýlý Kanunun 42 nci maddesinin baþlýðý “Birinci ve On Yedinci dairelerin görevleri” þeklinde; birinci fýkrasýnda yer alan “Birinci Daire:” ibaresi “Birinci ve On yedinci daireler:” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
MADDE 17 – 2575 sayýlý Kanunun 52 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a), (b), (c) ve (d) bentleri yürürlükten kaldýrýlmýþ ve üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“3. Baþkanlar Kurulunun
kararlarý kesin olup bu kararlar aleyhine baþka bir yargý merciine baþvurulamaz.”
MADDE 18 – 2575 sayýlý Kanunun 52/A maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“MADDE 52/A – 1. Baþkanlýk Kurulunun görevleri þunlardýr:
a) Üyelerin görev yerlerini, dairelerin iþ durumunu ve ihtiyaçlarýný göz önünde tutarak belirlemek.
b) Zorunlu hâllerde daire baþkaný ve üyelerin dairelerini deðiþtirmek.
c) Danýþtay tetkik hâkimlerinin çalýþacaklarý daireleri, kurullarý ve görecekleri iþleri belli etmek ve gerektiðinde yerlerini deðiþtirmek.
d) Daireler arasýnda iþ bölümünü belirlemek.
e) Yetkili
merciin neresi olduðu belirtilmemiþ olan yönetim iþlerini belli etmek veya bu iþleri yapmak.
f) Kanunlarla
verilen diðer görevleri yerine getirmek.
2. Baþkanlýk Kurulunun kararlarý kesin olup bu
kararlar aleyhine baþka bir yargý merciine baþvurulamaz.”
MADDE 19 – 2575 sayýlý Kanunun geçici 24 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “Bu Kanunun yayýmý tarihinden itibaren üç yýl süreyle” ibaresi “31/12/2016 tarihine kadar” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
MADDE 20 – 2575 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.
“GEÇÝCÝ MADDE 26 – 1. Bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten
itibaren on beþ gün içinde bu Kanuna göre oluþturulan Danýþtay üyeliði kadrolarý için seçim yapýlýr.
2. Seçimin tamamlanmasýndan itibaren beþ gün içinde bu Kanunla ihdas edilen daire baþkanlýðý kadrolarý için seçim yapýlýr.
3. Baþkanlýk Kurulu, iþ durumunu dikkate
alarak daireler arasýndaki iþ bölümünü yeniden belirler ve buna iliþkin karar derhâl Resmî Gazete’de yayýmlanýr. Bu karar, yayým tarihinden
itibaren on gün sonra uygulanmaya baþlanýr.
4. Baþkanlýk Kurulu, iþ bölümüne iliþkin kararýn Resmî Gazete’de yayýmlanmasýndan itibaren on gün içinde, kurullarýn ve dairelerin iþ durumunu ve
ihtiyaçlarýný göz önünde bulundurarak Danýþtay daire baþkanlarý, kurullarda ve dairelerde görev yapan Danýþtay üyeleri ve tetkik hâkimlerinin hangi
kurul ve dairelerde görev yapacaðýný yeniden belirler.
5. Baþkanlýk Kurulunun iþ bölümünün belirlenmesine iliþkin kararý uygulanmaya baþlayýncaya kadar bu Kanunla yapýlan deðiþiklikten önceki iþ bölümüne iliþkin hükümler uygulanmaya devam olunur.
6. Yeni iþ bölümüyle dairesi deðiþtirilen dava dosyalarý, iþ bölümüne iliþkin kararýn Resmî Gazete’de yayýmlanmasýndan itibaren on gün içinde ayrýca bir karar verilmesine yer olmaksýzýn listeye baðlanmak suretiyle
mevcut hâlleriyle ilgili daireye devredilir. Ýþ bölümü kararý sonrasý Danýþtaya
gelecek olanlar (karar düzeltme ve yargýlamanýn yenilenmesi dâhil) ile kanun yollarýna konu edilerek
bozulan dava dosyalarý iþ bölümü kararýyla görevleri belirlenen dairelerce sonuçlandýrýlýr.”
MADDE 21 – 4/2/1983 tarihli ve 2797
sayýlý Yargýtay Kanununun 5
inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“MADDE 5 – Yargýtayda yirmi üç hukuk, yirmi üç ceza dairesi ve her dairede bir daire baþkaný ile yeteri kadar üye bulunur.”
MADDE 22 – 2797 sayýlý Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn birinci cümlesi yürürlükten kaldýrýlmýþ, ayný fýkrada yer alan “hukuk veya ceza dairesi olarak belirlenmesi ile” ibaresi madde metninden çýkarýlmýþtýr.
MADDE 23 – 2797 sayýlý Kanunun 27 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (7) numaralý bendi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
MADDE 24 – 2797 sayýlý Kanunun 29 uncu maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “yirmi” ibaresi “onyedi” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
MADDE 25 – 2797 sayýlý Kanunun 36 ncý
maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“MADDE 36 – Yargýtayda yeteri kadar
tetkik hâkimi bulunur. Tetkik hâkimleri, meslekte en az beþ yýlýný fiilen doldurmuþ adli yargý hâkim ve Cumhuriyet savcýlarý arasýndan Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulunca
atanýr.”
MADDE 26 – 2797 sayýlý Kanunun 59 uncu maddesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
MADDE 27 – 2797 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.
“GEÇÝCÝ MADDE 14 – Bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten
itibaren on beþ gün içinde bu Kanuna göre oluþturulan Yargýtay üyeliði kadrolarý için seçim yapýlýr.
Seçimin tamamlanmasýndan itibaren beþ gün içinde bu Kanunla ihdas edilen daire baþkanlýðý kadrolarý için seçim yapýlýr.
Ýkinci fýkra uyarýnca yapýlan seçimin tamamlanmasýndan itibaren beþ gün içinde Birinci Baþkanlýk Kurulu yeniden belirlenir.
Yeni oluþan Birinci Baþkanlýk Kurulu, iþ durumunu dikkate
alarak daireler arasýndaki iþ bölümünü yeniden belirler ve buna iliþkin karar derhâl Resmî Gazete’de yayýmlanýr. Bu karar, yayým tarihinden
itibaren on gün sonra uygulanmaya baþlanýr.
Birinci Baþkanlýk Kurulu, iþ bölümüne iliþkin kararýn Resmî Gazete’de yayýmlanmasýndan itibaren on gün içinde, dairelerin iþ durumunu ve ihtiyaçlarýný göz önünde bulundurarak Yargýtay daire baþkanlarý, üyeleri ve tetkik hâkimlerinin hangi
dairelerde görev yapacaðýný yeniden belirler.
Yargýtay Birinci Baþkanlýk Kurulunun iþ bölümü kararý uygulanmaya baþlayýncaya kadar bu Kanunla yapýlan deðiþiklikten önceki iþ bölümüne iliþkin hükümler uygulanmaya devam olunur.
Yeni iþ bölümüyle dairesi deðiþtirilen dava dosyalarý, beþinci fýkra uyarýnca görevlendirme yapýlmasýndan itibaren on gün içinde mevcut hâlleriyle ilgili
daireye gönderilir.”
MADDE 28 – 24/2/1983 tarihli ve 2802
sayýlý Hâkimler ve Savcýlar Kanununun 8
inci maddesinin birinci fýkrasýnýn Anayasa Mahkemesi tarafýndan iptal edilen (b) bendi aþaðýdaki þekilde yeniden düzenlenmiþ; (k) bendinde yer alan “beþ” ibaresi “üç” ve “tarih” ibaresi “yýlýn ocak ayýnýn birinci günü” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
“b) Giriþ sýnavýnýn yapýldýðý yýlýn ocak ayýnýn birinci günü itibarýyla otuzbeþ
yaþýný doldurmamýþ olmak.”
MADDE 29 – 2802 sayýlý Kanunun 106 ncý maddesinin dördüncü fýkrasýna “Adalet Müfettiþlerine,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulu Müfettiþlerine ve Bakanlýk Ýç Denetçilerine” ibaresi, beþinci fýkrasýna “ödeme yapýlanlara;” ibaresinden sonra gelmek üzere “yabancý dil tazminatý hariç,” ibaresi ve maddeye beþinci fýkradan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþ; mevcut altýncý fýkrada yer alan “vergiye” ibaresi “vergi ve kesintiye” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
“Yargýtay Birinci Baþkaný, Danýþtay Baþkaný, Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýsý, Danýþtay Baþsavcýsý, Yargýtay Birinci baþkanvekilleri, Danýþtay baþkanvekilleri, Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcývekili, Yargýtay ve Danýþtay daire baþkanlarý, Adalet Bakanlýðý Müsteþarý, Yargýtay ve Danýþtay üyeleri, birinci sýnýf hâkim ve savcýlar, birinci sýnýfa ayrýlmýþ hâkim ve
savcýlar ve diðer hâkim ve savcýlara (15.000) gösterge rakamýnýn memur aylýklarýna uygulanan katsayý ile çarpýmý sonucu bulunacak miktarda aylýk ek tazminat ödenir. Bu Kanuna tabi olan hâkim ve savcýlardan Anayasa Mahkemesinde görev yapanlara ödenen aylýk ek ödenek ve Uyuþmazlýk Mahkemesinde görev yapanlara ödenen ödenek ile bu fýkrada belirlenen
ek tazminattan yalnýzca biri ve yüksek olaný ödenir.”
MADDE 30 – 2802 sayýlý Kanuna 112 nci maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki 112/A maddesi eklenmiþtir.
“Silah edinme:
MADDE 112/A – Hâkim ve savcýlar, Emniyet Genel
Müdürlüðünce 10/7/1953 tarihli ve
6136 sayýlý Ateþli Silahlar ve Býçaklar ile Diðer Aletler Hakkýnda Kanunun ek 8 inci maddesi uyarýnca temin edilen yerli veya ithal tabancalarý, anýlan maddedeki þartlar uyarýnca bedeli mukabilinde zatî silah olarak satýn alabilirler.”
MADDE 31 – 2802 sayýlý Kanuna 112/A maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki 112/B maddesi eklenmiþtir.
“Mesleki kimlik kartý:
MADDE 112/B – Hâkim ve savcýlar ile yüksek yargý organý mensuplarýna verilen mesleki kimlik kartý, tüm resmi ve özel kurum ve kuruluþlarýn iþ ve iþlemlerinde resmi
kimlik hükmündedir.”
MADDE 32 – 2802 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.
“GEÇÝCÝ MADDE 19 – Adli yargý hâkim ve Cumhuriyet savcýlarý ile idari yargý hâkim ve savcýlarý hakkýnda 14/2/2005 tarihinden 1/9/2013 tarihine kadar iþlenmiþ fiillerden dolayý verilmiþ olan uyarma ve aylýktan kesme cezalarý bütün sonuçlarý ile affedilmiþtir.
Af kapsamýna giren disiplin cezalarýnýn verilmesini gerektiren fiillerden dolayý ilgililer hakkýnda disiplin inceleme, soruþturma ve kovuþturmasý yapýlmaz; devam etmekte olan disiplin inceleme, soruþturma ve kovuþturmalarý iþlemden kaldýrýlýr; kesinleþmiþ olan disiplin cezalarý uygulanmaz.
14/2/2005 tarihinden
1/9/2013 tarihine kadar iþlenmiþ fiillerden dolayý Kanunun 65 inci maddesi, 66 ncý maddesi, 67 nci maddesi ve (e) ve (f) bentleri hariç 68 inci maddesi uyarýnca verilip kesinleþmiþ bulunan disiplin cezalarý ile Kanunun 69
uncu maddesinin ikinci fýkrasýnýn son cümlesi ve üçüncü fýkrasý uyarýnca verilmiþ cezalar, hakkýnda ceza tertip olunanýn, bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten
itibaren altmýþ gün içinde baþvurusu üzerine Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulu Genel Kurulunca incelenir.
Yapýlan inceleme sonunda Genel Kurul, baþvurunun reddine
karar verebileceði gibi önceki kararýn kaldýrýlmasýna veya eyleme uyan alt bir disiplin cezasýna karar verebilir. Genel Kurul tarafýndan verilen bu
kararlara karþý Baþkan veya hakkýnda ceza tertip
olunan, teblið tarihinden itibaren on gün içinde, Genel Kuruldan yeniden inceleme talebinde
bulunabilir. Yeniden inceleme talebi üzerine verilen
kararlar kesindir.
Disiplin
cezalarý affedilenlerin sicil dosyalarýndaki bu disiplin cezalarýna dair kayýtlar, ilgililerin müracaatý aranmaksýzýn hükümsüz kalýr ve dosyalarýndan çýkarýlýr.
Disiplin
cezalarýnýn affý, ilgililere geçmiþ süreler için özlük haklarý ve parasal yönden herhangi bir talep hakký vermez.”
MADDE 33 – 29/3/1984 tarihli ve 2992
sayýlý Adalet Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin Deðiþtirilerek Kabulü Hakkýnda Kanunun 3 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“MADDE 3 – Adalet Bakanlýðý teþkilatý, merkez, taþra ve yurt dýþý teþkilatý ile baðlý kuruluþlardan meydana
gelir.”
MADDE 34 – 2992 sayýlý Kanunun Üçüncü Kýsmýnýn baþlýðý “Taþra ve Yurt Dýþý Teþkilatý ile Baðlý Kuruluþlar” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
MADDE 35 – 2992 sayýlý Kanunun 25 inci maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki 25/A maddesi eklenmiþtir.
“Yurt Dýþý Teþkilatý
MADDE 25/A – Bakanlýk, 13/12/1983 tarihli ve
189 sayýlý Kamu Kurum ve Kuruluþlarýnýn Yurtdýþý Teþkilatý Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname esaslarýna uygun olarak
yurt dýþý teþkilatý kurmaya
yetkilidir.
Yurt dýþý teþkilatýnda yer alan
Adalet Müþavirliði kadrolarýna, hâkimlik ve savcýlýk mesleðinde fiilen en az beþ yýl görev yapmýþ ve üstün baþarýsý ile yurt dýþý hizmetlerinde
yararlý olacaðý anlaþýlmýþ bulunanlar arasýndan atama yapýlýr.
Yurt dýþý teþkilatýna atanan adalet müþavirlerinin bu görevde geçirdikleri süreler hâkimlik ve savcýlýk mesleðinde geçmiþ sayýlýr ve ilgilinin kademe ve derece ilerlemesinde
dikkate alýnýr. Adalet müþavirleri hakkýndaki siciller, 2802 sayýlý Hâkimler ve Savcýlar Kanunu hükümleri uyarýnca Adalet Bakanlýðý Müsteþarý tarafýndan verilir.
Yurt dýþý sürekli görev süresi üç yýldýr. Bu süre hizmetin gerektirdiði hâllerde Bakanýn onayýyla bir yýla kadar uzatýlabilir. Görev süresi sona erenler tekrar atanabilir.
Adalet Bakanlýðý yurt dýþý kadrolarýna atanan hâkim ve savcýlara 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu kapsamýnda sürekli görevle yurt dýþý kadrolarýnda bulunanlara yapýlan ödemeler, ayný usul ve esaslar çerçevesinde ödenir.
Adalet müþavirlerinin görev, yetki ve sorumluluklarý ile diðer hususlar Dýþiþleri Bakanlýðýnýn görüþü alýnarak Bakanlýkça çýkarýlacak yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 36 – 2992 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.
“GEÇÝCÝ MADDE 9 – Bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihte 2802 sayýlý Hâkimler ve Savcýlar Kanununun 50 nci maddesi kapsamýnda dýþ temsilciliklerde adalet müþaviri olarak görevli olanlardan, görev yaptýklarý temsilcilikte ilgili mevzuatý uyarýnca Adalet Bakanlýðý yurt dýþý teþkilatý kurulduðu tarih itibarýyla görevde bulunanlar; bu teþkilatlarýn kurulduðu tarihte görevli bulunduklarý temsilcilik için tahsis edilmiþ olan adalet müþaviri kadrolarýna atanmýþ sayýlýr.”
MADDE 37 – 23/7/2003 tarihli ve 4954
sayýlý Türkiye Adalet Akademisi Kanununun 22 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendine aþaðýdaki cümle eklenmiþtir.
“Bu bende göre görevlendirilenler, ders verdikleri günlerde izinli sayýlýrlar.”
MADDE 38 – 4954 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.
“GEÇÝCÝ MADDE 13 – Hâkim ve savcý adaylarýna verilen meslek öncesi eðitim sonunda yapýlan yazýlý sýnavlarda baþarý gösteremediði için genel idare hizmetleri sýnýfýnda bir kadroya atanan veya adaylýðýna son verilenler, bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten
itibaren bir ay içinde, yeni bir yazýlý sýnava alýnmalarý talebiyle Akademiye baþvurabilirler. Baþvuru süresinin sona erdiði tarihten
itibaren bir ay içinde ilgililer, Akademi tarafýndan Kanunun 28 inci maddesi uyarýnca yapýlacak yazýlý sýnava alýnýrlar.”
MADDE 39 – 26/9/2004 tarihli ve 5235
sayýlý Adlî Yargý Ýlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin
Kuruluþ, Görev ve Yetkileri Hakkýnda Kanunun 9 uncu
maddesinin beþinci fýkrasýna aþaðýdaki cümleler eklenmiþtir.
“Özel kanunlarda baþkaca hüküm bulunmadýðý takdirde ihtisaslaþmanýn saðlanmasý amacýyla, gelen iþlerin yoðunluðu ve niteliði dikkate alýnarak daireler
arasýndaki iþ daðýlýmý, Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulu tarafýndan belirlenebilir. Bu kararlar, Resmî Gazete’de yayýmlanýr. Daireler, tevzi edilen davalara bakmakla yükümlüdür. Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulunca iþ daðýlýmýnýn yapýldýðý tarih itibarýyla görülmekte olan davalarda daireler, iþ bölümü gerekçesiyle dosyalarý diðer bir daireye gönderemez.”
MADDE 40 – 4/12/2004 tarihli ve 5271
sayýlý Ceza Muhakemesi Kanununun 116 ncý maddesinde yer alan
“somut delillere dayalý kuvvetli” ibaresi “makul” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
MADDE 41 – 5271 sayýlý Kanunun 128 inci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (a) bendinin (17) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“17. Anayasal Düzene ve Bu Düzenin Ýþleyiþine Karþý Suçlar (madde 309, 311, 312, 313, 314, 315, 316),”
MADDE 42 – 5271 sayýlý Kanunun 135 inci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan
“tespit edilebilir,” ibaresi madde
metninden çýkarýlmýþ, beþinci fýkradan sonra
gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþ ve diðer fýkralar buna göre teselsül ettirilmiþ, mevcut yedinci fýkrasýnýn (a) bendinin (14) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, bu alt bentten
sonra gelmek üzere aþaðýdaki alt bent eklenmiþ ve diðer alt bent buna göre teselsül ettirilmiþtir.
“(6) Þüpheli ve sanýðýn telekomünikasyon yoluyla iletiþiminin tespiti,
soruþturma aþamasýnda hâkim, kovuþturma aþamasýnda mahkeme kararýna istinaden yapýlýr. Kararda, yüklenen suçun türü, hakkýnda tedbir
uygulanacak kiþinin kimliði, iletiþim aracýnýn türü, telefon numarasý veya iletiþim baðlantýsýný tespite imkân veren kodu ve
tedbirin süresi belirtilir.”
“14. Devletin birliðini ve ülke bütünlüðünü bozmak (madde 302),”
“15. Anayasal Düzene ve Bu Düzenin Ýþleyiþine Karþý Suçlar (madde 309, 311, 312, 313, 314, 315, 316),”
MADDE 43 – 5271 sayýlý Kanunun 140 ýncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (11) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, bu alt bentten
sonra gelmek üzere aþaðýdaki alt bent eklenmiþ ve diðer alt bent buna göre teselsül ettirilmiþtir.
“11. Devletin birliðini ve ülke bütünlüðünü bozmak (madde 302),”
“12. Anayasal Düzene ve Bu Düzenin Ýþleyiþine Karþý Suçlar (madde 309, 311, 312, 313, 314, 315, 316),”
MADDE 44 – 5271 sayýlý Kanunun 153 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“MADDE 153 – (1) Müdafi, soruþturma evresinde dosya içeriðini inceleyebilir ve istediði belgelerin bir örneðini harçsýz olarak alabilir.
(2) Müdafiin dosya içeriðini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruþturmanýn amacýný tehlikeye düþürebilecek ise
Cumhuriyet savcýsýnýn istemi üzerine hâkim kararýyla kýsýtlanabilir. Bu karar ancak aþaðýda sayýlan suçlara iliþkin yürütülen soruþturmalarda
verilebilir:
a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayýlý Türk Ceza Kanununda yer alan;
1. Kasten öldürme (madde 81, 82, 83),
2. Cinsel saldýrý (birinci fýkra hariç, madde 102),
3. Çocuklarýn cinsel istismarý (madde 103),
4. Uyuþturucu veya uyarýcý madde imal ve ticareti (madde 188),
5. Suç iþlemek amacýyla örgüt kurma (madde 220),
6. Devletin Güvenliðine Karþý Suçlar (madde 302, 303, 304, 307, 308),
7. Anayasal Düzene ve Bu Düzenin Ýþleyiþine Karþý Suçlar (madde 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316),
8. Devlet Sýrlarýna Karþý Suçlar ve Casusluk (madde 326, 327, 328, 329, 330, 331, 333, 334, 335,
336, 337).
b) 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayýlý Ateþli Silahlar ve Býçaklar ile Diðer Aletler Hakkýnda Kanunda tanýmlanan silah kaçakçýlýðý (madde 12) suçlarý.
c) 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayýlý Bankacýlýk Kanununun 160 ýncý maddesinde tanýmlanan zimmet suçu.
d) 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayýlý Kaçakçýlýkla Mücadele Kanununda
tanýmlanan suçlar.
(3) Yakalanan
kiþinin veya þüphelinin
ifadesini içeren tutanak ile bilirkiþi raporlarý ve adý geçenlerin hazýr bulunmaya yetkili olduklarý diðer adli iþlemlere iliþkin tutanaklar hakkýnda, ikinci fýkra hükmü uygulanmaz.
(4) Müdafi, iddianamenin mahkeme tarafýndan kabul edildiði tarihten itibaren dosya içeriðini ve muhafaza altýna alýnmýþ delilleri inceleyebilir; bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsýz olarak alabilir.
(5) Bu maddenin
içerdiði haklardan suçtan zarar görenin vekili de yararlanýr.”
MADDE 45 – 23/3/2005 tarihli ve 5320
sayýlý Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Þekli Hakkýnda Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.
“GEÇÝCÝ MADDE 9 – (1) 31/12/2019 tarihine kadar, asliye ceza mahkemelerinde
yapýlan duruþmalarda Cumhuriyet
savcýsý bulunmaz ve katýlma hususunda
Cumhuriyet savcýsýnýn görüþü alýnmaz. Ancak, verilen hükümler ile tutuklamaya veya salýverilmeye iliþkin kararlara karþý Cumhuriyet savcýsýnýn kanun yoluna baþvurabilmesi amacýyla dosya Cumhuriyet baþsavcýlýðýna gönderilir.”
MADDE 46 – 11/12/2010 tarihli ve
6087 sayýlý Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulu Kanununun geçici 2 nci maddesinin birinci fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
MADDE 47 – 6087 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.
“GEÇÝCÝ MADDE 6 – (1) Hâkim ve savcý adaylýðý dönemi sonunda yapýlan yazýlý sýnavda baþarýlý olduðu hâlde Kurul tarafýndan mesleðe kabul
edilmeyenler, bu Kanunun
yürürlüðe girdiði tarihten
itibaren altmýþ gün içinde, mesleðe kabul edilmeleri
talebiyle Kurulun ilgili dairesine baþvurabilirler.”
MADDE 48 – 27/6/1989 tarihli ve 375
sayýlý Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayýlý cetvelin 5 numaralý sýrasýna “Yurtdýþý Türkler ve Akraba Topluluklar Baþkan Yardýmcýsý” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Adalet Bakanlýðý Bakanlýk Yüksek Müþaviri” ibaresi eklenmiþtir.
MADDE 49 – Bu Kanuna ekli (1) sayýlý listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayýlý Genel Kadro ve Usulü Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (II) sayýlý cetvelin Adalet Bakanlýðýna ait bölümüne; ekli (2) sayýlý listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayýlý cetvelin, (3) sayýlý listede yer alan kadrolar ihdas edilerek (II) sayýlý cetvelin Yargýtay Baþkanlýðýna ait bölümüne; ekli (4) sayýlý listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayýlý cetvelin, (5) sayýlý listede yer alan kadrolar ihdas edilerek (II) sayýlý cetvelin Danýþtay Baþkanlýðýna ait bölümüne; ekli (6) sayýlý listede yer alan kadrolar ihdas edilerek l90 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayýlý cetvelin Adalet Bakanlýðýna ait bölümüne eklenmiþtir.
MADDE 50 – Bu Kanunun;
a) 48 inci
maddesi 15/1/2012 tarihinden geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde,
b) Diðer maddeleri yayýmý tarihinde,
yürürlüðe
girer.
MADDE 51 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
12/12/2014
Ekler için
týklayýnýz
|