4 Aralýk 2014  PERÞEMBE

Resmî Gazete

Sayý : 29195

TEBLÝÐ

Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýndan:

DOÐAL ÇÝÇEK SOÐANLARININ 2015 YILI ÝHRACAT

LÝSTESÝ HAKKINDA TEBLÝÐ

(TEBLÝÐ NO: 2014/56)

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý, 2015 yýlý için doðadan toplanarak ihracatý yasak olan çiçek soðanlarýnýn familyalarý, cinsleri ve türleri; doða ve üretim olarak kotayla sýnýrlandýrýlan çiçek soðanlarýnýn familyalarý, cinsleri, türleri, ihracat miktarlarý ve çevre ölçüleri ile ihracatý üretimden serbest olan çiçek soðanlarýnýn familyalarý, cinsleri ve türlerini belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Teblið, 19/7/2012 tarihli ve 28358 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Doðal Çiçek Soðanlarýnýn Üretimi, Doðadan Toplanmasý ve Ýhracatýna Ýliþkin Yönetmeliðin 8 inci maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar ve kýsaltmalar

MADDE 3 (1) Bu Tebliðde geçen;

a) Bakanlýk: Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýný,

b) BÜGEM: Bitkisel Üretim Genel Müdürlüðünü,

c) CITES: Nesli Tehlike Altýnda Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararasý Ticaretine Ýliþkin Sözleþmeyi,

ç) Danýþma Komitesi: Yönetmeliðin 9 uncu maddesinde belirtilen kuruluþ temsilcilerinden oluþan komiteyi,

d) Doðal çiçek soðaný: Herhangi bir ýslah yöntemiyle ýslah edilmiþ ve doðal türlerinden farklýlaþtýrýlmýþ olan çiçek soðanlarý hariç, doðada bulunan bazý bitki türlerinin yumru, rizom, pençe ve soðanlarýný,

e) Doðal Çiçek Soðanlarý Uzman Komisyonu: Yönetmeliðin 11 inci maddesinde belirtilen, konu ile ilgili araþtýrmacý ve bilim adamlarýndan Bakanlýkça oluþturulan komisyonu,

f) Firma: Bakanlýkça belirlenen doðal çiçek soðaný türlerini doðadan toplayarak veya üreterek yurtdýþýnda pazarlayan kuruluþu,

g) GTÝP numarasý: Gümrük tarife ve istatistik pozisyonu numarasýný,

ð) Ýl müdürlüðü: Bakanlýk il müdürlüklerini,

h) Kontenjan: Bakanlýkça ilan edilen türler için belirlenen toplam kotanýn, ihracat yeterliliði almýþ firmalara kilogram veya adet olarak tahsis edilen miktarlarýný,

ý) Kota: Bakanlýkça ilan edilen, Türkiyeden yýllýk olarak ihraç edilebilecek türlere ait doðal çiçek soðanlarýnýn kilogram veya adet olarak azami miktarlarýný,

i) Tablo: Ek-1de yer alan 2015 Yýlý Doðal Çiçek Soðanlarýnýn Ýhracat Listesi Tablosunu,

j) Teknik Komite: Yönetmeliðin 10 uncu maddesinde belirtilen kuruluþ temsilcilerinden oluþan komiteyi,

k) Yönetmelik: 19/7/2012 tarihli ve 28358 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Doðal Çiçek Soðanlarýnýn Üretimi, Doðadan Toplanmasý ve Ýhracatýna Ýliþkin Yönetmeliði,

ifade eder.

Uygulama

MADDE 4 (1) 2015 yýlýnda doðadan toplanarak ihracatý yasak olan çiçek soðanlarýnýn familyalarý, cinsleri ve türleri, doða ve üretim olarak kotayla sýnýrlandýrýlan çiçek soðanlarýnýn familyalarý, cinsleri ve türleri, ihracat miktarlarý ve çevre ölçüleri ile ihracatý üretimden serbest olan çiçek soðanlarýnýn familyalarý, cinsleri ve türleri Ek-1de yer alan tabloda gösterilmiþtir.

a) Tablonun (I) numaralý sütununda yer alan türlerin ihracatý yasaktýr. 19/9/1996 tarihli ve 22762 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ýhracý Yasak ve Ön Ýzne Baðlý Mallara Ýliþkin Teblið (Ýhracat 96/31) gereðince; GTÝP numarasý 0714 90120012, 0714 90180012 ve 1106 20900011 olan Orchidaceae (salep) familyasý türlerinin yumru ve droglarýnýn da (toz, tablet ve her türlü formda) ihracatý yasaktýr.

b) Tablonun (II) numaralý sütununda yer alan türlerin firmalar bazýnda ihracat kontenjaný, Teknik Komite tarafýndan tespit edilir ve Bakanlýkça uygun görüldüðü takdirde yürürlüðe konulur. Tespit edilen ihracat kontenjanlarý Bakanlýk tarafýndan firmalara bildirilir. Bu Teblið kapsamýndaki tüm türlerin firmalar arasýnda kontenjan devri yapýlamaz.

c) Firmalar, Tablonun (II) numaralý sütununda yer alan türlere ait doða kontenjanlarýný, Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðý, Orman Genel Müdürlüðü taþra teþkilatý ve/veya il müdürlüðünce düzenlenecek Menþei Belgesi karþýlýðýnda doðadan;  üretim kontenjanlarýný ise il müdürlüðünce verilen Hasat Belgesi karþýlýðýnda, kendilerine kayýtlý tarlalardan veya kendi adlarýna sözleþme yapýlmýþ çiftçilere ait tarlalardan temin ederler.

ç) Tablonun her üç sütununda yer alan türlerin aksamlarýnýn (yaprak, tohum, çiçek, yumru ve benzeri) ihraç edilebilmesi için Bakanlýktan ihraç müsaadesi alýnmasý þarttýr.

d) Tablonun (III) numaralý sütunundaki kültüre alýnan türlere, il müdürlüðünden alýnan Hasat Belgesine istinaden, Lilium candidum, Iris tuberosum, Calla aethiopica, Polyanthus tuberosa, Fritillaria persica türleri için il müdürlüðünce ihraç izni verilir.

e) Bu Teblið kapsamýndaki türlerin soðanlarý ve yeþil aksamý; karayolu açýlan, yeni baraj gölü tesis edilecek olan, maden iþletme sahalarý, yeni iskâna açýlan alanlar ile tapulu arazilerden sökülebilir veya biçilebilir. Bunun için sahanýn bu kabil bir alan olduðunun ilgili Devlet kuruluþlarýnca kanýtlanmasý, sökülecek veya biçilecek miktar ile saha tayininin ise il müdürlüðünce yapýlmasý ve bunlarýn resmi belgelerle tespit edilmesi gerekir. Ýl müdürlüðü tarafýndan belgelenen bu soðanlar yurt içinde üretim için anaç materyali olarak kullanýlabilir.

(2) Kültürü yapýlan ve herhangi bir ýslah metoduyla ýslah edilmiþ ve doðal türlerinden farklýlaþtýrýlmýþ tür ve çeþitler hariç olmak üzere, bu Teblið kapsamýnda yer alan doðal çiçek soðanlarýnýn re-eksport amaçlý ithalat ve ihracat izinleri BÜGEMin yetkisindedir.

Doðal çiçek soðanlarýnýn GTÝP numarasý

MADDE 5 (1) Doðal çiçek soðanlarýnýn GTÝP numarasý 0601 10901000dýr.

Kýsýtlama ve yasaklamalar

MADDE 6 (1) Aþaðýda belirtilen yerlerde, populasyonlarýn durumu ve münavebe esaslarýna göre belirlenen türlerde söküm yapýlmasý yasaktýr.

a) Isparta-Muðla il sýnýrlarý içerisinden Cyclamen türlerinin toplanmasý yasaktýr.

b) Antalya Ýli Manavgat Ýlçesi Taþaðýl Beldesi ve Ýbradý Ýlçesi sýnýrlarý içerisinde Galanthus elwesii sökümü yasaktýr.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 7 (1)  21/12/2013 tarihli ve 28858 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Doðal Çiçek Soðanlarýnýn 2014 Yýlý Ýhracat Listesi Hakkýnda Teblið (Teblið No: 2013/61) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 8 (1) Bu Teblið 1/1/2015 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 9 (1) Bu Teblið hükümlerini Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakaný yürütür.

 

Ekler için týklayýnýz