Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
GIDA
İŞLETMELERİNDE YEREL, MARJİNAL VE SINIRLI
FAALİYETLERİN
DÜZENLENMESİNE DAİR TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO:
2014/52)
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu
Tebliğin amacı, gıda işletmelerindeki yerel, marjinal
ve sınırlı faaliyetlere ilişkin hususları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu
Tebliğ, son tüketicinin yanı sıra bir başka perakendeciye et ve et
ürünlerinden çiğ et ve kıyma, süt ve süt ürünleri kapsamındaki çiğ süt,
içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ
krema ve kaymak dışındaki süt ve süt ürünleri ile bütün halindeki balık ve
su ürünlerini arz eden perakende gıda işletmesini kapsar.
(2) Bu Tebliğ hükümlerinde belirtilmeyen hayvansal
gıdalar ve hazır ambalajlı olarak tedarik edilerek ambalajı bozulmadan arz
edilen hayvansal gıdalar kapsam dışındadır.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu
Tebliğ, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair
Yönetmeliğin 7 nci maddesine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri,
Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 3 üncü maddesi, 17/12/2011 tarihli ve
28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği, Gıda
İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik, 17/12/2011
tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda ve Yemin Resmi
Kontrollerine Dair Yönetmelik, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel
Kuralları Belirleyen Yönetmelik ve 27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları
Yönetmeliğinde yer alan tanımlara ilave olarak bu Tebliğde geçen;
a) Marjinal: Perakendecinin başka bir perakendeciye arz
edebileceği hayvansal gıdanın günlük, haftalık veya yıllık olarak
belirlenmiş maksimum miktarını,
b) Sınırlı: Hayvansal gıdayı arz eden ve/veya tedarik
eden, belirlenmiş perakende işletme tipini ve/veya hayvansal gıdayı,
c) Yerel: Hayvansal gıdanın arz edilebileceği coğrafi
olarak sınırlandırılmış alanı, ifade eder.
Genel
hükümler
MADDE 5 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan hayvansal gıdaların, perakendeci tarafından son
tüketiciye satışının yanı sıra başka bir gıda işletmesine arzı, bu gıda
işletmesinin de sadece son tüketiciye satış yapan perakendeci olması
şartıyla, bu Tebliğde belirlenen yerel, marjinal
ve sınırlı faaliyetlere ilişkin gerekliliklere uygun olarak yapılır.
(2) Birinci fıkrada belirtilen hayvansal gıdanın
perakendeci tarafından başka bir perakendeciye arzında, perakendecinin bu
arzının yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetler
içerisinde kalması şartıyla, işletmesi kayıt kapsamındaki gıda işletmesi
olarak değerlendirilir.
(3) Gıda işletmecisi yerel, marjinal
ve sınırlı faaliyetler kapsamında tedarik ettiği gıdayı sadece son
tüketiciye arz edebilir, son tüketiciye satış amacıyla işleyebilir,
muameleye tabi tutabilir ve/veya depolayabilir.
(4) Hayvansal gıdanın, perakendeci tarafından başka bir
perakendeciye arz edilebilmesi için “yerel”, “marjinal”
ve “sınırlı” olarak tanımlanan faaliyetler için getirilen gerekliliklerin
tamamını karşılaması gerekir.
(5) Yetkili merci; yerel, marjinal
ve sınırlı faaliyet kapsamındaki perakendecilerin listesini oluşturur ve bu
listeleri güncel tutar.
Bildirim
zorunluluğu
MADDE 6 – (1) Yerel,
marjinal ve sınırlı faaliyette bulunmak isteyen
perakendeci, yetkili mercie aşağıdaki bilgilerin yer aldığı ek-1’de yer
alan dilekçe ile başvuruda bulunur.
a) İşletme kayıt numarası,
b) Yerel, marjinal ve sınırlı
faaliyet kapsamında arz edilecek hayvansal gıda,
c) Yerel, marjinal ve sınırlı
faaliyet için belirlenen gerekliliklere uyacağına dair ek-2’de yer alan
taahhütname.
Et ve et
ürünleri için özel hükümler
MADDE 7 – (1) Et ve
et ürünleri için yerel faaliyet; perakende işletmenin bulunduğu nokta
merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde kalan alanda
yapılır.
(2) Et ve et ürünleri için marjinal
faaliyet; perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz, haftalık
olarak 2.500 kilogramı geçemez.
(3) Et ve et ürünleri için sınırlı faaliyette;
a) Çiğ et ve kıyma, sadece kasaplar tarafından diğer
perakendecilere arz edilebilir.
b) Hazırlanmış et karışımları ve et ürünleri arz
edilemez.
Süt ve süt
ürünleri için özel hükümler
MADDE 8 – (1) Süt ve
süt ürünleri için yerel faaliyet, perakende işletmenin bulunduğu nokta
merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde kalan alanda
yapılır.
(2) Süt ve süt ürünleri için marjinal
faaliyet, perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz haftalık
olarak 500 kilogramı geçemez.
(3) Süt ve süt ürünleri için sınırlı faaliyette;
a) Bu fıkranın (b) bendinde belirtilenler dışındaki süt
ve süt ürünleri, perakendeciler tarafından diğer perakendecilere arz
edilebilir.
b) Çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak arz edilemez.
Balıkçılık
ürünleri için özel hükümler
MADDE 9 – (1)
Balıkçılık ürünleri için yerel faaliyet, perakende işletmenin bulunduğu
nokta merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde kalan alanda
yapılır.
(2) Balıkçılık ürünleri için marjinal
faaliyet, perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz, haftalık
olarak 500 kilogramı geçemez.
(3) Balıkçılık ürünleri için sınırlı faaliyette, sadece
bütün halindeki balıkçılık ürünleri arz edilir.
(4) Bütün halindeki balıkçılık ürünleri sadece balık
satış yerleri tarafından diğer perakendecilere arz edilir.
Özel hüküm
MADDE 10 – (1) Bu
Tebliğde belirtilen marjinal faaliyetlerin birden
fazlasını yapan perakendecinin, bu faaliyet kapsamındaki toplam arzı, bu
Tebliğin 7, 8 ve 9 uncu maddelerinde belirlenen miktarları geçmemek üzere
toplamda haftalık olarak 2.500 kilogramı geçemez.
Kayıtların
tutulması
MADDE 11 – (1)
Perakendeci; yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet
kapsamında arz edilen veya tedarik edilen hayvansal gıdaya ilişkin olarak,
Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmeliğin 39 uncu maddesi gereği
tutulması gereken izlenebilirliği sağlayan kayıtlar ile diğer kamu kurum ve
kuruluşlarının ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş fatura veya sevk
irsaliyesini talebi halinde yetkili mercie sunar.
(2) Bu Tebliğ kapsamındaki hayvansal gıdayı arz eden
perakendeci, izlenebilirlik ve hijyen konusundaki
mevzuat hükümlerinin gerektirdiği kayıtlara ilave olarak; hayvansal gıdayı
arz ettiği perakendecilerinin işletme kayıt numaraları ile her bir
perakendeciye sattığı hayvansal gıdanın miktarlarına ilişkin kayıtları
tutar ve talep edilmesi halinde yetkili mercie sunar.
(3) Bu madde kapsamında belirtilen kayıtlar, ilgili
mevzuatında aksi belirtilmediği sürece elde edildikleri takvim yılının sonundan
itibaren en az on iki aylık bir süre ile muhafaza edilir.
İdari
yaptırım
MADDE 12 – (1) Bu
Tebliğe aykırı davrananlar hakkında 5996 sayılı Kanunun ilgili
maddelerine göre idari yaptırım uygulanır.
Yürürlük
MADDE 13 – (1) Bu
Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 14 – (1) Bu
Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
Tebliğin ekleri için tıklayınız.
|