5 Kasým 2014  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 29166

KANUN

ELEKTRONÝK TÝCARETÝN DÜZENLENMESÝ

HAKKINDA KANUN

Kanun No. 6563                                                                                             Kabul Tarihi: 23/10/2014

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Kanunun amacý, elektronik ticarete iliþkin esas ve usulleri düzenlemektir.

(2) Bu Kanun, ticari iletiþimi, hizmet saðlayýcý ve aracý hizmet saðlayýcýlarýn sorumluluklarýný, elektronik iletiþim araçlarýyla yapýlan sözleþmeler ile elektronik ticarete iliþkin bilgi verme yükümlülüklerini ve uygulanacak yaptýrýmlarý kapsar.

Tanýmlar

MADDE 2 (1) Bu Kanunun uygulanmasýnda;

a) Elektronik ticaret: Fiziki olarak karþý karþýya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleþtirilen çevrim içi iktisadi ve ticari her türlü faaliyeti,

b) Ticari iletiþim: Alan adlarý ve elektronik posta adresi dýþýnda, mesleki veya ticari faaliyet kapsamýnda kazanç saðlamaya yönelik olarak elektronik ticarete iliþkin her türlü iletiþimi,

c) Ticari elektronik ileti: Telefon, çaðrý merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akýllý ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kýsa mesaj hizmeti gibi vasýtalar kullanýlarak elektronik ortamda gerçekleþtirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletileri,

ç) Hizmet saðlayýcý: Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kiþileri,

d) Aracý hizmet saðlayýcý: Baþkalarýna ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapýlmasýna elektronik ticaret ortamýný saðlayan gerçek ve tüzel kiþileri,

e) Bakanlýk: Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýný,

ifade eder.

Bilgi verme yükümlülüðü

MADDE 3 (1) Hizmet saðlayýcý, elektronik iletiþim araçlarýyla bir sözleþmenin yapýlmasýndan önce;

a) Alýcýlarýn kolayca ulaþabileceði þekilde ve güncel olarak tanýtýcý bilgilerini,

b) Sözleþmenin kurulabilmesi için izlenecek teknik adýmlara iliþkin bilgileri,

c) Sözleþme metninin sözleþmenin kurulmasýndan sonra, hizmet saðlayýcý tarafýndan saklanýp saklanmayacaðý ile bu sözleþmeye alýcýnýn daha sonra eriþiminin mümkün olup olmayacaðý ve bu eriþimin ne kadar süreyle saðlanacaðýna iliþkin bilgileri,

ç) Veri giriþindeki hatalarýn açýk ve anlaþýlýr bir þekilde belirlenmesine ve düzeltilmesine iliþkin teknik araçlara iliþkin bilgileri,

d) Uygulanan gizlilik kurallarý ve varsa alternatif uyuþmazlýk çözüm mekanizmalarýna iliþkin bilgileri,

sunar.

(2) Hizmet saðlayýcý, varsa mensubu olduðu meslek odasý ile meslekle ilgili davranýþ kurallarýný ve bunlara elektronik olarak ne þekilde ulaþýlabileceðini belirtir.

(3) Taraflarýn tüketici olmadýðý hâllerde taraflar, birinci ve ikinci fýkralardaki düzenlemelerin aksini kararlaþtýrabilirler.

(4) Hizmet saðlayýcý, sözleþme hükümlerinin ve genel iþlem þartlarýnýn alýcý tarafýndan saklanmasýna imkan saðlar.

(5) Birinci ve ikinci fýkralar, münhasýran elektronik posta yoluyla veya benzeri bireysel iletiþim araçlarýyla yapýlan sözleþmelere uygulanmaz.

Sipariþ

MADDE 4 (1) Elektronik iletiþim araçlarýyla verilen sipariþlerde aþaðýdaki esaslar geçerlidir:

a) Hizmet saðlayýcý, sipariþin onaylanmasý aþamasýnda ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödeyeceði toplam bedel de dâhil olmak üzere, sözleþmenin þartlarýnýn alýcý tarafýndan açýkça görülmesini saðlar.

b) Hizmet saðlayýcý, alýcýnýn sipariþini aldýðýný gecikmeksizin elektronik iletiþim araçlarýyla teyit eder.

c) Sipariþ ve sipariþin alýndýðýnýn teyidi, taraflarýn söz konusu beyanlara eriþiminin mümkün olduðu anda gerçekleþmiþ sayýlýr.

(2) Hizmet saðlayýcý, sipariþ verilmeden önce alýcýya, veri giriþ hatalarýný belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi için uygun, etkili ve eriþilebilir teknik araçlarý sunar.

(3) Taraflarýn tüketici olmadýðý hâllerde taraflar, birinci ve ikinci fýkralardaki düzenlemelerin aksini kararlaþtýrabilirler.

(4) Birinci fýkranýn (a) ve (b) bentleri ile ikinci fýkra, münhasýran elektronik posta yoluyla veya benzeri bireysel iletiþim araçlarýyla yapýlan sözleþmelere uygulanmaz.

Ticari iletiþime iliþkin esaslar

MADDE 5 (1) Ticari iletiþimde:

a) Ticari iletiþimin ve bu iletiþimin adýna yapýldýðý gerçek ya da tüzel kiþinin açýkça belirlenebilir olmasýný saðlayan bilgiler sunulmalýdýr.

b) Ýndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlý yarýþma veya oyunlarýn bu niteliði açýkça belirlenebilmeli, bunlara katýlýmýn ve bunlardan faydalanmanýn þartlarýna kolayca ulaþýlabilmeli ve bu þartlar açýk ve þüpheye yer býrakmayacak þekilde anlaþýlýr olmalýdýr.

Ticari elektronik ileti gönderme þartý

MADDE 6 (1) Ticari elektronik iletiler, alýcýlara ancak önceden onaylarý alýnmak kaydýyla gönderilebilir. Bu onay, yazýlý olarak veya her türlü elektronik iletiþim araçlarýyla alýnabilir. Kendisiyle iletiþime geçilmesi amacýyla alýcýnýn iletiþim bilgilerini vermesi hâlinde, temin edilen mal veya hizmetlere iliþkin deðiþiklik, kullaným ve bakýma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrýca onay alýnmaz.

(2) Esnaf ve tacirlere önceden onay alýnmaksýzýn ticari elektronik iletiler gönderilebilir.

Ticari elektronik iletinin içeriði

MADDE 7 (1) Ticari elektronik iletinin içeriði, alýcýdan alýnan onaya uygun olmalýdýr.

(2) Ýletide, hizmet saðlayýcýnýn tanýnmasýný saðlayan bilgiler ile haberleþmenin türüne baðlý olarak telefon numarasý, faks numarasý, kýsa mesaj numarasý ve elektronik posta adresi gibi eriþilebilir durumdaki iletiþim bilgileri yer alýr.

(3) Ýletide, haberleþmenin türüne baðlý olarak, iletinin konusu, amacý ve baþkasý adýna yapýlmasý hâlinde kimin adýna yapýldýðýna iliþkin bilgilere de yer verilir.

Alýcýnýn ticari elektronik iletiyi reddetme hakký

MADDE 8 (1) Alýcýlar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayý reddedebilir.

(2) Hizmet saðlayýcý ret bildiriminin, elektronik iletiþim araçlarýyla kolay ve ücretsiz olarak  iletilmesini saðlamakla ve gönderdiði iletide buna iliþkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlüdür.

(3) Talebin ulaþmasýný müteakip hizmet saðlayýcý üç iþ günü içinde alýcýya elektronik ileti göndermeyi durdurur.

Aracý hizmet saðlayýcýlarýn yükümlülükleri

MADDE 9 (1) Aracý hizmet saðlayýcýlar, hizmet sunduklarý elektronik ortamý kullanan gerçek ve tüzel kiþiler tarafýndan saðlanan içerikleri kontrol etmek, bu içerik ve içeriðe konu mal veya hizmetle ilgili hukuka aykýrý bir faaliyetin ya da durumun söz konusu olup olmadýðýný araþtýrmakla yükümlü deðildir.

(2) Bu Kanunun 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 inci maddelerinde düzenlenen yükümlülüklerin aracý hizmet saðlayýcýlarýna uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

Kiþisel verilerin korunmasý

MADDE 10 (1) Hizmet saðlayýcý ve aracý hizmet saðlayýcý:

a) Bu Kanun çerçevesinde yapmýþ olduðu iþlemler nedeniyle elde ettiði kiþisel verilerin saklanmasýndan ve güvenliðinden sorumludur.

b) Kiþisel verileri ilgili kiþinin onayý olmaksýzýn üçüncü kiþilere iletemez ve baþka amaçlarla kullanamaz.

Bakanlýk yetkisi

MADDE 11 (1) Bakanlýk, bu Kanunun uygulanmasý ve elektronik ticaretin geliþimiyle ilgili her türlü tedbiri almaya ve denetimi yapmaya yetkilidir.

(2) Bakanlýkça görevlendirilen denetim elemanlarý, bu Kanun kapsamýnda Bakanlýk yetkisine giren hususlarla ilgili olarak her türlü bilgi, belge ve defterleri istemeye, bunlarý incelemeye ve örneklerini almaya, ilgililerden yazýlý ve sözlü bilgi almaya yetkili olup ilgililer istenilen bilgi, belge ve defterler ile elektronik kayýtlarýný, bunlarýn örneklerini noksansýz ve gerçeðe uygun olarak vermek, yazýlý ve sözlü bilgi taleplerini karþýlamak ve her türlü yardým ve kolaylýðý göstermekle yükümlüdür.

Cezai hükümler

MADDE 12 (1) Bu Kanunun;

a) 3 üncü maddesindeki yükümlülüklere, 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendindeki yükümlülüklere, 6 ncý maddesinin birinci fýkrasýna veya 7 nci maddesinin birinci fýkrasýna aykýrý hareket eden hizmet saðlayýcýlara ve aracý hizmet saðlayýcýlara bin Türk lirasýndan beþ bin Türk lirasýna kadar,

b) 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendindeki veya ayný maddenin ikinci fýkrasýndaki, 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendindeki veya 7 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fýkralarýndaki yükümlülüklere aykýrý hareket eden hizmet saðlayýcýlara ve aracý hizmet saðlayýcýlara bin Türk lirasýndan on bin Türk lirasýna kadar,

c) 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendindeki, 8 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fýkralarýndaki yükümlülüklere aykýrý hareket eden hizmet saðlayýcýlara ve aracý hizmet saðlayýcýlara iki bin Türk lirasýndan on beþ bin Türk lirasýna kadar,

ç) 11 inci maddesinin ikinci fýkrasýna aykýrý hareket edenlere iki bin Türk lirasýndan beþ bin Türk lirasýna kadar,

idari para cezasý verilir.

(2) Bir defada birden fazla kimseye 6 ncý maddenin birinci fýkrasýna aykýrý olarak ileti gönderilmesi hâlinde, birinci fýkranýn (a) bendinde öngörülen idari para cezasý on katýna kadar artýrýlarak uygulanýr.

(3) Bu maddede öngörülen idari para cezalarýný verme yetkisi Bakanlýða aittir. Bu yetki, merkezde Bakanlýðýn ilgili genel müdürlüðüne, taþrada ise Bakanlýðýn il müdürlüklerine devredilebilir.

Yönetmelikler

MADDE 13 (1) Bu Kanunun uygulanmasýna iliþkin yönetmelikler; Adalet Bakanlýðý, Maliye Bakanlýðý, Ulaþtýrma, Denizcilik ve Haberleþme Bakanlýðý ve Ekonomi Bakanlýðý ile Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumunun görüþleri alýnarak Bakanlýk tarafýndan hazýrlanýr.

Deðiþtirilen mevzuat

MADDE 14 (1) 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayýlý Elektronik Haberleþme Kanununun 50 nci maddesinin beþinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, maddeye aþaðýdaki fýkralar eklenmiþ ve diðer fýkralar buna göre teselsül ettirilmiþtir.

(5) Ýþletmeciler tarafýndan, sunduklarý hizmetlere iliþkin olarak abone ve kullanýcýlarla, önceden izinleri alýnmaksýzýn otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kýsa mesaj gibi elektronik haberleþme vasýtalarýnýn kullanýlmasý suretiyle pazarlama veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla haberleþme yapýlamaz. Ýþletmeciler, sunduklarý hizmetlere iliþkin olarak abone ve kullanýcýlarýyla siyasi propaganda içerikli haberleþme yapamazlar.

(6) Ýþletmeciler tarafýndan, abone ve kullanýcýlarýn iletiþim bilgilerinin bir mal ya da hizmetin saðlanmasý sýrasýnda, bu tür haberleþmenin yapýlacaðýna dair bilgilendirilerek ve reddetme imkâný saðlanarak edinilmiþ olmasý hâlinde, abone ve kullanýcýlarla önceden izin alýnmaksýzýn ayný veya benzer mal ya da hizmetlerle ilgili pazarlama, tanýtým, deðiþiklik ve bakým hizmetleri için haberleþme yapýlabilir.

(7) Abone ve kullanýcýlara, bu tür haberleþme yapýlmasýný reddetme ve verdikleri izni geri alma hakký kolay ve ücretsiz bir þekilde saðlanýr.

Onay alýnarak oluþturulan veri tabanlarý

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten önce, ticari elektronik ileti gönderilmesi amacýyla onay alýnarak oluþturulmuþ olan veri tabanlarý hakkýnda 6 ncý maddenin birinci fýkrasý uygulanmaz.

Yürürlük

MADDE 15 (1) Bu Kanun 1/5/2015 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 16 (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

4/11/2014