Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
TÜRK GIDA
KODEKSİ HIZLI DONDURULMUŞ GIDALAR TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO:
2014/47)
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu
Tebliğin amacı; hızlı dondurulmuş gıdaların tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, muhafazası, depolanması,
taşınması ve pazarlanması aşamalarında taşıması gereken özelliklerini
belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu
Tebliğ; hızlı dondurulmuş gıdaları kapsar. Dondurma ve yenilebilir buzları
kapsamaz.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu
Tebliğ;
a) 29/12/2011 tarihli ve 28157
3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine
dayanılarak,
b) 89/108/EEC sayılı İnsan Tüketimine Sunulan Hızlı
Dondurulmuş Gıdalar ile ilgili Konsey Direktifi çerçevesinde,
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu
Tebliğde geçen;
a) Hızlı dondurulmuş gıda:
Ürün tipine bağlı olarak maksimum kristalizasyon
sıcaklık bölgesinin mümkün olan en kısa sürede geçildiği, hızlı dondurma
olarak bilinen uygun bir dondurma işlemi ile sağlandığı, sıcaklığın sabit
değere ulaştırılmasının ardından ürünün tüm noktalarının -18oC
veya daha düşük sıcaklıkta olduğu, bu durumun sürekli korunduğu ve bu
özelliklerini taşıyacak şekilde pazarlandığı gıdayı ifade eder.
Ürün
özellikleri
MADDE 5 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir:
a) Hızlı dondurulmuş gıdaların üretiminde kullanılan
hammaddeler sağlam, taze ve dondurma işlemine uygun özellikte olur.
b) Bu Tebliğ kapsamında bulunan hızlı dondurulmuş
gıdalar arasında yer alan ürünlerden ürün tebliği yayımlananlar aynı
zamanda kendi ürün tebliğine uygun olur.
c) Ürünün hazırlanması ve hızlı dondurulması işlemleri
kimyasal, biyokimyasal ve mikrobiyolojik değişimleri en aza indirgeyecek
şekilde uygun ekipman kullanılarak hızla
gerçekleştirilir.
ç) Kriyojenik ortamda hızlı
dondurulmuş gıdalar ile doğrudan temasta sadece hava, azot ve karbondioksit
kullanılır.
d) Hızlı dondurulmuş gıdaların sıcaklığı, ürünün tüm
noktalarında -18oC veya daha düşük bir sıcaklıkta sabitlenir ve
bu sıcaklığın korunması sağlanır. Ancak taşıma ve dağıtım aşamaları ile
perakende satış reyonlarındaki dolaplarda muhtemel kısa süreli sıcaklık
artış toleransı 3oC’yi geçmemelidir.
e) Hızlı dondurma, depolama, taşıma, dağıtım ve
perakende satış reyonlarındaki dolaplarda kullanılan tüm ekipmanlar
bu Tebliğ hükümlerine uygun olur.
f) Resmi kontroller sırasında hızlı dondurulmuş
gıdalarda rastgele sıcaklık kontrolleri yapılır.
g) Doğrudan son tüketiciye arz edilen hızlı dondurulmuş
gıdalar, mikrobiyolojik veya diğer dış kaynaklı bulaşanlardan ve nem
kayıplarından korumak amacıyla üretici veya paketleyici tarafından uygun
şekilde ambalajlanır.
ğ) Hızlı dondurulmuş gıdaların depolanması, muhafazası
ve taşınması sırasındaki sıcaklık takibi; 18/10/2014
tarihli ve 29149 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Hızlı
Dondurulmuş Gıdaların Depolanması, Muhafazası ve Taşınması Sırasında
Sıcaklığın İzlenmesi Hakkında Tebliğde (Tebliğ No: 2014/48) yer alan
kurallara göre yapılır.
Katkı
maddeleri
MADDE 6 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılan katkı maddeleri, 30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan
hükümlere uygun olur.
Bulaşanlar
MADDE 7 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki bulaşanların miktarları, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde yer alan
hükümlere uygun olur.
Pestisit kalıntıları
MADDE 8 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki pestisit
kalıntı miktarları, 25/8/2014 tarihli ve 29099
mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde
yer alan hükümlere uygun olur.
Veteriner
ilaç kalıntıları
MADDE 9 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde bulunabilecek veteriner ilaçları
kalıntı miktarları, 4/5/2012 tarihli ve 28282
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda
Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum
Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Hijyen
MADDE 10 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünler, 29/12/2011
tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk
Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği, 17/12/2011 tarihli ve
28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve
27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvansal
Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun
olur.
Ambalajlama
MADDE 11 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin ambalajları, 29/12/2011
tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk
Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer
alan kurallara uygun olur.
Etiketleme
MADDE 12 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünler, 29/12/2011
tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk
Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur. Bu
kurallara ek olarak;
a) Ürün net miktarı kütle olarak ifade edilir.
b) Son tüketim tarihine ilave olarak; hızlı dondurulmuş
gıdaların satın alan tarafından muhafazası için gerekli sıcaklık ve/veya ekipman da etikette belirtilir.
c) Hızlı dondurulmuş gıdaların etiketinde yer alan parti
numaraları; 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi
Tanımlayan İşaretler veya Numaralar Hakkında Tebliğe (Tebliğ No: 2012/7)
uygun olur.
ç) Hızlı dondurulmuş gıdaların etiketi üzerinde
tüketicinin kolaylıkla görebileceği şekilde çözüldükten sonra tekrar
dondurmayın ifadesi yer alır.
Taşıma ve
depolama
MADDE 13 – (1) Bu
Tebliğ kapsamındaki gıdaların taşınması ve depolanması, 29/12/2011
tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Yönetmeliğinin Gıdaların Taşınması ve Depolanması bölümünde yer
alan kurallara uygun olur.
Numune alma
ve analiz metotları
MADDE 14 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde
belirtilen kurallara uygun olarak numune alınır ve uluslararası kabul
görmüş analiz metotları uygulanır. Bu kurallara ek olarak; bu Tebliğ
kapsamında yer alan ürünlerin sıcaklık kontrolleri; 17/1/2002
tarihli ve 24643 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Hızlı
Dondurulmuş Gıdaların Sıcaklık Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz
Metotları Tebliğine (Tebliğ No: 2001/45) uygun olarak gerçekleştirilir.
İdari
yaptırım
MADDE 15 – (1) Bu
Tebliğe aykırı davrananlar hakkında; 11/6/2010
tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem
Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanır.
Yürürlükten
kaldırılan tebliğ
MADDE 16 – (1) 13/1/2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Hızlı Dondurulmuş Gıda Maddeleri Tebliği
(Tebliğ No: 2004/46) yürürlükten kaldırılmıştır.
Uyum
zorunluluğu
GEÇİCİ
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin yayım tarihinden önce faaliyet gösteren
gıda işletmecileri; bu Tebliğ hükümlerine 1/10/2015
tarihine kadar uyum sağlamak zorundadır.
(2) Bu Tebliğin yayım tarihinden önce faaliyet gösteren
gıda işletmecileri; bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar,
yürürlükten kaldırılan Türk Gıda Kodeksi Hızlı Dondurulmuş Gıda Maddeleri
Tebliği hükümlerine uymak zorundadır.
Yürürlük
MADDE 17 – (1) Bu
Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 18 – (1) Bu
Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
|