10 Eylül 2014  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 29115

YÖNETMELÝK

Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan:

ÇEVRE ÝZÝN VE LÝSANS YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, 2872 sayýlý Çevre Kanunu uyarýnca alýnmasý gereken çevre izin ve lisansý sürecinde uyulacak usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmeliðin Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer alan faaliyet ve tesisler ile ilgili olarak, 2872 sayýlý Çevre Kanununca alýnmasý gereken izin ve lisanslara iliþkin tüm iþ ve iþlemleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 2872 sayýlý Çevre Kanununun 11 inci maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Alýcý Ortam: Hava, su, toprak ortamlarý ile bu ortamlara iliþkin ekosistemleri,

b) Bakanlýk: Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýný,

c) Çevre danýþmanlýk firmasý: Çevre yönetimi hizmeti vermesi için Bakanlýk tarafýndan belgelendirilen tüzel kiþiyi,

ç) Çevre görevlisi: Faaliyetleri sonucu çevre kirliliðine neden olan ve/veya neden olabilecek ve Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanýlarak yürürlüðe konulan düzenlemeler uyarýnca denetime tâbi tesislerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluðunu, alýnan tedbirlerin etkili olarak uygulanýp uygulanmadýðýný deðerlendiren, tesis içi yýllýk denetim programlarý düzenleyen ve Bakanlýk tarafýndan belge verilen görevliyi,

d) Çevre Ýzni: Çevre Kanunu uyarýnca alýnmasý gereken; hava emisyonu, çevresel gürültü, atýksu deþarjý ve derin deniz deþarjý konularýndan en az birini içeren izni,

e) Çevre Ýzin Belgesi: Alýcý ortamlarý korumak amacýyla ilgili mevzuat uyarýnca iþletmelere verilecek belgeyi,

f) Çevre Ýzin ve Lisans Belgesi: Bu Yönetmelik kapsamýnda verilecek çevre izin ve çevre lisanslarýný kapsayan belgeyi,

g) Çevre Lisansý: Ek-3Cde yer alan lisans konularý ile ilgili iþ ve iþlemlere iliþkin teknik yeterliliði,

ð) Çevre Yönetim Birimi: Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanýlarak yürürlüðe konulan düzenlemeler uyarýnca denetime tâbi tesislerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluðunu, alýnan tedbirlerin etkili olarak uygulanýp uygulanmadýðýný deðerlendiren, tesis içi yýllýk denetim programlarý düzenleyen ve Bakanlýk tarafýndan yeterlilik belgesi verilen birimi,

h) Emisyon: Ýþletmelerden, alan ve noktasal kaynaklý katý, sývý veya gaz haldeki atýk maddelerin, titreþimin, ýsýnýn veya gürültünün havaya, suya veya topraða doðrudan veya dolaylý olarak salýmýný,

ý) Geçici Faaliyet Belgesi (GFB): Ýþletmelerin faaliyette bulunabilmeleri için çevre izni ve lisansý öncesi verilen belgeyi,

i) Ýl Müdürlüðü Uygunluk Yazýsý: Ýþletmelerin, tabi olduðu mevzuata göre fiziksel þartlarý saðladýðýna iliþkin belgeyi,

j) Ýþletme: Tesis ve faaliyetlerin bütününü,

k) Ýþletmeci: Çevre izin ve lisans sürecine tabi olan iþletmeyi, iþleten ve/veya mülkiyet hakkýna sahip, hukuki olarak sorumlu, gerçek veya tüzel kiþiyi,

l) Tesis: Alýcý ortama emisyonu olan ve/veya atýklarýn toplanmasýndan taþýma hariç bertarafýna kadar gerçekleþtirilen iþlemlere ait ünitelerin bütününü,

m) Yetkili merci: Bakanlýðýn merkez ve taþra teþkilatýný,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Genel Hükümler

Çevre izni veya çevre izin ve lisansýna tabi iþletmeler

MADDE 5 (1) Bu Yönetmelik kapsamýnda çevre iznine veya çevre izin ve lisansýna tabi iþletmeler, çevresel etkilerine göre Ek-1 ve Ek-2 listelerinde sýnýflandýrýlmýþtýr.

(2) Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan iþletmeler, faaliyette bulunabilmeleri için, öncelikle geçici faaliyet belgesi almak zorundadýr.

(3) Geçici faaliyet belgesi alan iþletmeler belge tarihinden itibaren 1 yýl içerisinde çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi almak zorundadýr.

Geçici faaliyet belgesi, çevre izni veya çevre izin ve lisansý belgesi vermeye yetkili merciler

MADDE 6 (1) Bu Yönetmelik uyarýnca verilecek geçici faaliyet belgesi veya çevre izin veya çevre izin ve lisansý;

a) Ek-1 listesinde yer alan iþletmeler için Bakanlýk,

b) Ek-2 listesinde yer alan iþletmeler için Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlükleri,

tarafýndan verilir.

(2) Birden fazla tesisi olan iþletmelerin çevre izni veya çevre izin ve lisansý iþlemleri, iþletme adýna ve iþletmede ayný adreste yer alan tüm tesisler deðerlendirilerek yürütülür ve sonuçlandýrýlýr. Bir iþletme içinde Ek-1 ve Ek-2 listesine tabi faaliyet veya tesislerin birlikte bulunmasý halinde söz konusu müracaat Ek-1 kapsamýnda deðerlendirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre Ýzni veya Çevre Ýzin ve

Lisansý Baþvurusu ve Deðerlendirilmesi

Çevre izni veya çevre izin ve lisansýna baþvuru

MADDE 7 (1) Çevre izni veya çevre izin ve lisans baþvurusu, Ek-1 listesinde yer alan iþletmeler için çevre danýþmanlýk firmalarý ya da çevre yönetim birimi tarafýndan, Ek-2 listesinde yer alan iþletmeler için çevre danýþmanlýk firmalarý, çevre yönetim birimi veya tesiste istihdam edilen çevre görevlisi tarafýndan yapýlýr.

(2) Bu Yönetmeliðin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan iþletmeler için geçici faaliyet belgesi, çevre izni veya çevre izin ve lisansý baþvurusu elektronik veya mobil imza ile elektronik ortamda yetkili merciye yapýlýr.

(3) Bu Yönetmeliðin Ek-1 ve Ek-2sinde yer alan iþletmelerin baþvurularýnda, Ek-3A,                  Ek-3B ve Ek-3Cde belirtilen bilgi, belge ve raporlarýn sunulmasý zorunludur.

(4) Baþvurunun yetkili mercilere yapýlmasýndan sonuçlanmasýna kadar olan süreç içerisinde sunulan bilgi, belge ve raporlarýn doðruluðu, mevzuata uygunluðu ve doðacak hukuki sonuçlar konusunda iþletmeci ve iþlemlerin hizmet satýn alýmý yoluyla gerçekleþtirilmesi durumunda yetkilendirilmiþ çevre danýþmanlýk firmasý sorumludur.

(5) Yetkili merci tarafýndan elektronik ortamda yapýlan bildirimler iþletmeye teblið edilmiþ kabul edilir.

(6) Ayný adreste bulunan ancak iþletmecisi veya tüzel kiþiliði farklý olan iþletmeler ayrý ayrý çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi almakla yükümlüdürler.

Geçici faaliyet belgesine ait baþvurunun deðerlendirilmesi ve belgenin düzenlenmesi

MADDE 8 (1) Geçici faaliyet belgesi baþvurusu, EK-3A ve EK-3Bde belirtilen bilgi, belge ve raporlar ile birlikte yapýlýr. Baþvuru yetkili merci tarafýndan otuz takvim günü içerisinde deðerlendirilir.

(2) Söz konusu baþvuruda herhangi bir bilgi, belge ve raporun eksik olmasý halinde, yetkili merci eksiklikleri baþvuru sahibine bildirir. Bildirim tarihinden itibaren eksikliklerin altmýþ takvim günü içinde tamamlanarak yetkili merciye sunulmasý zorunludur. Eksiklikleri tamamlanan baþvuru yetkili merci tarafýndan yirmi takvim günü içinde deðerlendirilir. Baþvurunun uygun bulunmamasý veya belirtilen süre içerisinde eksikliklerin tamamlanarak yetkili merciye sunulmamasý durumunda geçici faaliyet belgesi baþvurusu reddedilir.

(3) Birinci fýkraya göre yapýlan baþvurunun, yetkili merci tarafýndan yapýlan deðerlendirme sonucunda, herhangi bir eksikliðin bulunmadýðýnýn belirlenmesi halinde, iþletmeye bir yýl süreli geçici faaliyet belgesi verilir.

Çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesine ait baþvurunun deðerlendirilmesi ve belgenin düzenlenmesi

MADDE 9 (1) Ýþletmelerin, geçici faaliyet belgesi alýnmasýndan itibaren yüz seksen takvim günü içerisinde EK-3Cde belirtilen bilgi, belge ve raporlar ile birlikte çevre izni veya çevre izin ve lisansýna baþvuru yapmasý zorunludur.

(2) Baþvuru, yetkili merci tarafýndan altmýþ takvim günü içerisinde deðerlendirilir.

(3) Yapýlan deðerlendirme sonucunda, baþvuruda herhangi bir bilgi, belge, ölçüm, analiz sonuçlarý veya raporlarda eksiklik bulunmasý halinde, bu eksiklikler baþvuru sahibine bildirilir. Bildirim tarihinden itibaren eksikliklerin doksan takvim günü içinde tamamlanarak yetkili merciye sunulmasý zorunludur.

(4) Baþvuru yetkili merci tarafýndan yapýlan deðerlendirme sonucunda bilgi ve belgelerle birlikte ölçüm, analiz sonuçlarý ve raporlarýn uygun bulunmasý durumunda çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi düzenlenir.

Geçici faaliyet belgesi, çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi ve ekleri

MADDE 10 (1) Geçici faaliyet belgesi, çevre izin veya çevre izin ve lisans belgeleri ve ekleri elektronik ortamda düzenlenir.

(2) Belge eklerinde, iþletmenin ilgili mevzuatta öngörülen çalýþma þartlarý ve diðer hususlar yer alýr.

Çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesinin geçerliliði ve yenilenmesi

MADDE 11 (1) Ýþletmelere verilen çevre izni veya çevre izin ve lisans belgeleri beþ yýl süre ile geçerlidir. Ýþletmeler belge geçerlilik süresinin sona ereceði tarihten en az 180 takvim günü önce baþvuru yapmak ve beþ yýllýk süre dolmadan yeniden çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi almak zorundadýr. Bu süreç çevre izni belgesi için her durumda, çevre izin ve lisansý belgesi için ise mevcut lisans konularý ile ilgili prosesinde ve çalýþma koþullarýnda herhangi bir deðiþiklik olmamasý durumunda, GFB baþvuru süreci uygulanmaksýzýn bu Yönetmeliðin 9 uncu maddesi kapsamýnda yürütülür.

(2) Çevre izni veya çevre izin ve lisans alma süreci aþaðýdaki belirtilen deðiþikliklerin gerçekleþtirilmesini müteakip 30 takvim günü içerisinde yeniden baþlatýlýr.

a) Ýþletmenin faaliyet yerinin deðiþmesi,

b) Ýþletmenin faaliyet konusunun deðiþmesi,

c) Ýþletmenin yakýtýnýn ve/veya yakma sisteminin deðiþmesi,

ç) Ýþletmenin toplam üretim kapasitesinin veya toplam yakma/anma ýsýl gücünün en az 1/3 oranýnda artmasý veya artýþ miktarýnýn bu Yönetmeliðin Ek-1 Listesi kapsamýnda yer almasý.

(3) Ýþletmede insan saðlýðý ve çevresel etkiler açýsýndan iyileþtirme yönünde deðiþiklik yapýlmasý durumunda veya ikinci fýkra kapsamý dýþýnda kalan durumlarda yapýlan deðiþikliðe iliþkin bilgi, belge ve raporlarla birlikte baþvurulur. Çevre izni veya çevre izin ve lisans alma sürecinin yeniden baþlatýlýp baþlatýlmayacaðý, izni veren yetkili merci tarafýndan deðerlendirilerek karara baðlanýr.

(4) Çevre izin ve lisansý belgesi bulunan ve Ek-3Cde yer alan lisans konularý kapsamýnda faaliyet gösteren iþletmelerin, çevre lisansýna tabi tesisler veya üniteler eklemek istemesi halinde eklenecek tesisler veya üniteler için geçici faaliyet belgesi ile çevre izni ve lisans belgesi baþvurusu münferit olarak yapýlýr. Çevre izni konusu iþletmede bulunan tüm tesisler dikkate alýnarak deðerlendirilir ve uygun bulunmasý durumunda mevcut çevre izin ve lisansý belgesi geçerlilik süresi deðiþmemek kaydýyla belge yeniden düzenlenir.

(5) Çevre izin ve lisansý belgesi bulunan bir iþletme, belgesi ekinde belirtilen ve tesisine kabul etmesi uygun bulunan atýklara ilave olarak çevre izin ve lisansý belgesi geçerlilik süresi içerisinde yýlda bir defaya mahsus olmak üzere mevcut prosesinde bir deðiþiklik yapmasýný gerektirmeyecek nitelikte olan atýklarýn eklenmesi talebinde bulunabilir. Sunulan iþ akým þemasý ve proses özetinde yapýlacak deðerlendirme sonucunda talebin uygun bulunmasý durumunda mevcut çevre izin ve lisansý belgesi geçerlilik süresi deðiþmemek kaydýyla belge yeniden düzenlenir.

(6) Ýþletmede ikinci fýkranýn (a) bendi dýþýnda belirtilen deðiþikliklerin geçici faaliyet belgesi alýnmasýna müteakip çevre izin ve lisans baþvurusu öncesinde gerçekleþmesi durumunda bir defaya mahsus olmak üzere geçici faaliyet belgesi yenileme iþlemi yapýlýr.

(7) Ýkinci fýkranýn (a) bendinde belirtilen deðiþikliðin olmasý durumunda çevre izin ve lisans belgesi yenileme iþlemi GFB alma sürecinden itibaren baþlatýlýr. Ýkinci fýkranýn diðer bentlerinde belirtilen deðiþikliklerde çevre izni belgesi için her durumda, çevre izni ve lisansý belgesi için ise mevcut lisans konularý ile ilgili prosesinde ve çalýþma koþullarýnda herhangi bir deðiþiklik olmamasý durumunda GFB baþvuru süreci uygulanmaksýzýn bu Yönetmeliðin 9 uncu maddesi kapsamýnda çevre izin ve lisans süreci yeniden baþlatýlýr.

(8) Ýþletmenin çevre izin ve lisans belgesinde belirtilen lisans konularýndan herhangi biri ile ilgili olarak faaliyet göstermemek üzere konu ile ilgili prosesini iþletmeden tamamen kaldýrýlmasý, çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesinde belirtilen izin konularýndan herhangi birisinin muaf olunan izin durumuna dönüþmesi halinde ilgili bilgi ve belgelerle baþvuru yapýlýr. Yapýlacak deðerlendirme sonucunda mevcut çevre izin veya çevre izin ve lisansý belgesi geçerlilik süresi deðiþmemek kaydýyla belge yeniden düzenlenir.

Çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi bulunan iþletmenin sahibi veya unvanýnýn deðiþmesi

MADDE 12 (1) Ýþletmenin sahibi veya unvanýnýn deðiþmesi durumunda üç ay içerisinde deðiþikliðe iliþkin sicil gazetesi, kapasite raporu ve mevcut çevre izni veya çevre izin ve lisans koþullarýna uyacaðýna dair taahhütname ile baþvuru yapýlýr.

(2) Yetkili merci tarafýndan yapýlan deðerlendirme sonucunda çevre izin veya çevre izin ve lisans sürecinin yeniden baþlatýlmasýnýn gerekli görülmediði durumda, önceki geçerlilik süresi deðiþmemek kaydýyla belge yeniden düzenlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre Ýzni veya Çevre Ýzin ve Lisans Belgesi Ýptalleri

Geçici faaliyet belgesinin iptali

MADDE 13 (1) 9 uncu maddenin birinci ve üçüncü fýkralarýnda belirlenen süreler içinde baþvuru yapýlmamasý, eksikliklerin tamamlanarak gönderilmemesi veya baþvurunun uygun bulunmamasý durumlarýnda geçici faaliyet belgesi iptal edilir.

(2) Geçici faaliyet belgesi ile faaliyet gösteren iþletmelerin geçici faaliyet belgesi baþvuru aþamasýnda sunmuþ olduðu bilgi ve belgelere aykýrý çalýþtýðýnýn tespit edilmesi durumunda yetkili merci tarafýndan Çevre Kanununun ilgili maddeleri uyarýnca idari yaptýrým uygulanarak geçici faaliyet belgesi iptal edilir.

(3) Geçici faaliyet belgesi baþvurusu reddedilen veya geçici faaliyet belgesi iptal edilen iþletmeler; bir defaya mahsus olmak üzere, reddedilen veya iptal edilen baþvuruya ait her bir çevre izni veya çevre izin ve lisans konusu için 19 uncu madde uyarýnca belirlenen belge bedeli kadar ödeme yaparak tekrar müracaatta bulunur. Bu iþletmeler için izin süreci yeniden baþlatýlýr. Baþlatýlan süreç sonunda geçici faaliyet belgesi veya çevre izni/çevre izin ve lisans belgesini alamayan iþletmeler altmýþ takvim günü süresince faaliyette bulunamaz ve geçici faaliyet belgesi baþvurusu yapamaz. Bahsedilen altmýþ takvim günü sonunda gerçekleþtirilecek geçici faaliyet belgesi veya çevre izin/çevre izin ve lisans belgesi baþvurularýnda belge bedeli olarak 19 uncu madde uyarýnca belirlenen bedellerin iki katý uygulanýr. Bu baþvuru süreci sonunda da geçici faaliyet belgesi veya çevre izni/çevre izin ve lisans belgesini alamayan iþletmeler doksan takvim günü süresince faaliyette bulunamaz ve geçici faaliyet belgesi baþvurusu yapamaz. Geçici faaliyet belgesi veya çevre izin veya çevre izin ve lisansý belgesi olmaksýzýn faaliyette bulunan iþletmeler hakkýnda 2872 sayýlý Çevre Kanununun ilgili maddeleri uyarýnca idari yaptýrýmlar uygulanýr.

(4) Yükümlülükleri doðrultusunda yapýlacak belgelendirmelerde ve beyanlarýnda usulsüz ve gerçeðe aykýrý bilgi ve belge tespit edilen tesislere 2872 sayýlý Çevre Kanununun ilgili maddeleri uyarýnca idari yaptýrým uygulanýr ve geçici faaliyet belgeleri iptal edilir. Bu iþletmelerin doksan takvim günü süresince faaliyeti durdurulur. Ýptal edilen baþvuruya ait her bir çevre izni veya çevre izin ve lisans konusu için 19 uncu madde uyarýnca belirlenen belge bedellerinin iki katý, tekrarýnda dört katý uygulanýr, müteakip tekrarýnda ise faaliyet 1 yýl süresince durdurulur.

Çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesinin iptali

MADDE 14 (1) Ýþletmenin çevre izni veya çevre izin ve lisans koþullarýna aykýrý iþ ve iþlemlerinin tespit edilmesi durumunda yetkili merci tarafýndan Çevre Kanununun ilgili maddeleri uyarýnca idari yaptýrýmlar uygulanýr.

(2) Uygunsuzluðun düzeltilmesi için, iþletmeye yetkili merci tarafýndan en fazla bir yýla kadar süre verilebilir.

(3) Ýþletmeye süre verilmemesi veya iþletmeye verilen sürenin bitiminde uygunsuzluðun giderilmemesi halinde, yetkili merci tarafýndan çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi iptal edilir. Çevre ve insan saðlýðý yönünden tehlike yaratan faaliyetler nedeniyle iþletmeye süre verilmeksizin çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi iptal edilir. Bu iþletmeler için izin süreci yeniden baþlatýlýr ve iþletme kendi adýna yeni geçici faaliyet belgesi düzenlenene kadar faaliyette bulunamaz. Geçici faaliyet belgesi olmaksýzýn faaliyette bulunan iþletmeler hakkýnda 2872 sayýlý Çevre Kanununun ilgili maddeleri uyarýnca idari yaptýrýmlar uygulanýr.

(4) Yükümlülükleri doðrultusunda yapýlacak belgelendirmelerde ve beyanlarýnda usulsüz ve gerçeðe aykýrý bilgi ve belge düzenlendiði tespit edilen tesislere 2872 sayýlý Çevre Kanununun ilgili maddeleri uyarýnca idari yaptýrýmlar uygulanýr ve geçici faaliyet belgeleri iptal edilir. Bu iþletmelerin doksan takvim günü süresince faaliyeti durdurulur. Ýptal edilen baþvuruya ait her bir çevre izni veya çevre izin ve lisans konusu için 19 uncu madde uyarýnca belirlenen belge bedellerinin iki katý, tekrarýnda dört katý uygulanýr, müteakip tekrarýnda ise faaliyet 1 yýl süresince durdurulur.

Geçici faaliyet belgesi olmayan iþletmeler

MADDE 15 (1) Bu Yönetmeliðin Ek-1 ve Ek-2 kapsamýnda yer alýp, geçici faaliyet belgesi olmadan faaliyete baþladýðý tespit edilen iþletmelere, 2872 sayýlý Çevre Kanununun ilgili hükümlerine göre idari yaptýrýmlar uygulanýr. Sözkonusu iþletmeler geçici faaliyet belgesi düzenlenene kadar faaliyette bulunamaz.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Askeri tesisler

MADDE 16 (1) Askeri tesisler ile ilgili çevre izin veya çevre izin ve lisans uygulamalarý, ilgili kurumlarýn görüþü alýnarak Bakanlýk tarafýndan belirlenir.

Çevre iznine tabi olmayan iþletmeler

MADDE 17 (1) Yönetmeliðin EK-1 ve EK-2 listelerinde yer aldýðý halde alýcý ortama herhangi bir hava emisyonu ve atýksu deþarjý olmayan iþletmeler yetkili mercie müracaat etmek zorundadýr. Çevre izin muafiyetine iliþkin deðerlendirme yetkili merci tarafýndan yapýlýr.

(2) Kurulduklarý yerde bir yýldan az faaliyet gösterecek geçici iþletmeler, bulunduklarý Ýlin Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðüne çalýþma süreleri ile ilgili bildirimde bulunmalarý halinde, çevre izni kapsamý dýþýnda deðerlendirilir.

(3) EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almayan iþletmeler ile kurulduklarý yerde bir yýldan az faaliyet gösterecek iþletmeler ilgili mevzuatta belirlenen esas, hüküm ve sýnýr deðerlere uymak zorundadýr.

Faaliyetin sona ermesinin bildirilmesi

MADDE 18 (1) Geçici faaliyet belgesi, çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi almýþ iþletmeler herhangi bir nedenle faaliyetini sonlandýrmasý durumunda 3 ay içerisinde yetkili merciye bildirmekle yükümlüdür.

Belge bedeli

MADDE 19 (1) Geçici faaliyet belgesi ile çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi verilmesi, yenilenmesi ve güncellenmesi için ödenecek bedel ve tarifeler her yýl Bakanlýk tarafýndan belirlenir.

(2) Geçici faaliyet belgesi ile çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi için belirlenen bedeller, Bakanlýk Döner Sermaye Ýþletmesine ödenir.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 20 (1) 29/4/2009 tarihli ve 27214 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Çevre Kanununca Alýnmasý Gereken Ýzin ve Lisanslar Hakkýnda Yönetmelik yürürlükten kaldýrýlmýþtýr. Diðer mevzuatta söz konusu Yönetmeliðe yapýlan atýflar bu Yönetmeliðe yapýlmýþ sayýlýr.

Geçiþ hükümleri

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) 3/7/2009 tarihli ve 27277 sayýlý Sanayi Kaynaklý Hava Kirliliðinin Kontrolü Yönetmeliði hükümleri kapsamýnda emisyon izni/hava emisyonu konulu çevre izni almamýþ iþletmelere tanýnan süreler; bu Yönetmelik kapsamýnda yapýlacak çevre izin veya çevre izin ve lisans baþvurularýnda bu duruma iliþkin belgelerin sunulmasý kaydýyla geçerlidir.

(2) Bu Yönetmeliðin 11 inci maddesinin belirtilen yenileme durumlarý haricinde, bu Yönetmeliðin 20 nci maddesi ile yürürlükten kaldýrýlan Yönetmelik hükümleri çerçevesinde düzenlenen geçici faaliyet belgeleri ile çevre izin veya çevre izin ve lisans belgeleri süreleri sonuna kadar geçerlidir.

(3) Bu Yönetmeliðin yürürlük tarihinden önce geçici faaliyet belgesi ile çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi baþvurularý deðerlendirme süreçleri devam eden ancak sonuçlanmamýþ olan iþletmelerin iþlemleri, baþvuruda bulunduklarý tarihte yürürlükte olan mevzuat çerçevesinde yürütülür.

Yürürlük

MADDE 21 (1) Bu Yönetmelik  1/11/2014 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 22 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Þehircilik Bakaný yürütür.

 

Yönetmeliðin Ekleri