Ýstanbul Ticaret Üniversitesinden:
ÝSTANBUL TÝCARET ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANSÜSTÜ
EÐÝTÝM VE ÖÐRETÝM YÖNETMELÝÐÝ
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Ýstanbul Ticaret Üniversitesine baðlý Enstitülerde yürütülen lisansüstü eðitim, öðretim ve sýnavlarla ilgili usul ve esaslarý düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Ýstanbul Ticaret Üniversitesi enstitülerinde yürütülen lisansüstü eðitim programlarýna kayýt ve kabul esaslarý, devam, sýnavlar, tez ve baþarý deðerlendirmeleri, lisansüstü eðitim-öðretime iliþkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanunun 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) AKTS: Avrupa
Kredi Transfer Sistemini,
b) ALES:
Akademik Personel ve Lisansüstü Eðitimi Giriþ Sýnavýný,
c) Anabilim Dalý: 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Lisans Üstü Eðitim Öðretim Enstitülerinin Teþkilat ve Ýþleyiþ Yönetmeliðinin 5 inci maddesinde Enstitüler için tanýmlanan ve Enstitülerde eðitim programý bulunan anabilim dalýný,
ç) Anabilim dalý baþkanlýðý: Lisans Üstü Eðitim Öðretim Enstitülerinin Teþkilat ve Ýþleyiþ Yönetmeliðinin 5 inci maddesinde tanýmlanan ve enstitüler bünyesinde eðitim programý bulunan anabilim dalý baþkanlýklarýný,
d) Danýþman: Enstitüde kayýtlý öðrenciye ders ve tez çalýþmasý dönemlerinde rehberlik etmek üzere enstitü yönetim kurulu tarafýndan atanan öðretim üyesi veya doktoralý öðretim elemanýný,
e) Enstitü: Ýstanbul Ticaret Üniversitesine baðlý enstitüleri,
f) Enstitü kurulu: Enstitüler bünyesindeki ana bilim dalý baþkanlarýndan oluþan kurulu,
g) Enstitü yönetim kurulu: Ýstanbul Ticaret Üniversitesine baðlý enstitülerin yönetim kurullarýný,
ð) Mütevelli Heyeti: Ýstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyetini,
h) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezini,
ý) YDS: Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavýný,
i) ANO: Aðýrlýklý yarýyýl not ortalamasý öðrencinin her yarýyýlda aldýðý derslerin harf notu katsayýlarý, bu derslere ait AKTS ile çarpýlarak elde edilen sonuçlarýn toplanmasý ve bu toplamýn AKTS toplamýna bölünmesi yoluyla hesaplanmasýný,
j) AGNO: Aðýrlýklý genel not ortalamasý, ilk yarýyýldan itibaren öðrencinin aldýðý tüm derslerin harf notu katsayýlarý, bu derslere ait AKTS ile çarpýlarak elde edilen sonuçlarýn toplanmasý ve bu toplamýn AKTS toplamýna bölünmesi þeklinde hesaplanmasýný,
k) Program: Yüksek lisans ve doktora unvanlarýna yönelik belirli sayýda ve belirli içerikte zorunlu ve seçmeli dersler ile doktora yeterlik sýnavýný, tez ve uygulamalarýný,
l) Rektör: Ýstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörünü,
m) Senato: Ýstanbul Ticaret Üniversitesi Senatosunu,
n) Tez: Yüksek lisans tezi, doktora tezini,
o) Proje:
Tezsiz yüksek lisans
programýndan mezun
olabilmek için hazýrlanan dönem projesini,
ö) Üniversite: Ýstanbul Ticaret Üniversitesini,
p) Üniversite Yönetim Kurulu: Ýstanbul Ticaret Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
r) Üniversite kredisi: Ýstanbul Ticaret Üniversitesi ders saatini
ifade eder.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Lisansüstü Eðitim-Öðretim ile Ýlgili Ortak Hükümler
Kontenjanlar
MADDE 5 – (1) Yüksek lisans ve doktora programlarýnýn kontenjanlarý, ilgili enstitü kurullarý tarafýndan belirlenir ve Senatoya sunulmak üzere Rektörlüðe bildirilir.
(2) Rektörlük, Enstitülerin öðrenci kabul edeceði yüksek lisans ve doktora programlarýnýn adlarýný, öðrenci sayýlarýný, þayet varsa özel baþvuru koþullarýný, son baþvuru tarihlerini, sýnav tarihlerini ve gerekli görülen diðer bilgileri toplu olarak ilan eder.
Eðitim-öðretim ücreti
MADDE 6 – (1) Üniversitede yüksek lisans ve doktora eðitim-öðretimi ücretlidir.
(2) Yüksek lisans, doktora ve/veya bilimsel ve yabancý dil hazýrlýk programlarýnýn ücreti, ders baþýna eðitim-öðretim ücretleri, tez ücreti, dönem projesi dersi ücreti ve ön kayýt ücreti akademik yýlýn sonunda bir sonraki akademik yýlda uygulanmak üzere, Mütevelli Heyet tarafýndan yeniden belirlenir. Program ücreti yüksek lisans programlarý için dört yarýyýl, doktora programlarý için sekiz yarýyýl karþýlýðýdýr. Yüksek lisans programlarý için azami iki yarýyýl, doktora programý için azami dört yarýyýl ek süre alan öðrenciler Mütevelli Heyet tarafýndan belirlenen ek öðrenim ücretini öderler.
(3) Bir eðitim-öðretim yýlýnýn baþýnda kaydýný yaptýran veya kaydýný yenileyen öðrencinin herhangi bir sebeple Üniversiteden eðitim dönemi baþlamadan kaydýný sildirmesi halinde, öðrenim ücretinin dörtte birini ödemesi zorunludur. Öðrencinin eðitim dönemi baþladýktan sonra kaydýný sildirmesi halinde ise o yarýyýla ait ödemiþ olduðu ücret kendisine iade edilmez. Öðrenim ücretlerini Rektörlükçe belirlenen süre içinde ödemeyen öðrencilerin o dönem için kayýtlarý yapýlmaz, yenilenmez.
(4) Bu Yönetmeliðin 17 nci maddesinin ikinci fýkrasý usulünce kayýtlarýný sildiren öðrencilere, talepleri halinde kayýt sildirme tarihinden sonraki eðitim süresine iliþkin eðitim ücreti Rektörlükçe iade edilir.
Baþvuru þekli
MADDE 7 – (1) Adaylar,
kayýt yaptýrmak istedikleri programý belirten belgeler ile ilgili enstitü yönetim kurulunca istenen diðer belgeleri de ekleyerek süresi içinde Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna baþvururlar.
(2) Baþvuru için gerekli diploma yurt dýþýndan alýnmýþ ise, diplomanýn YÖK tarafýndan denkliðinin onandýðýna dair belgenin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylanmýþ suretinin ya da YÖK’e denklik baþvurusunda bulunulduðuna dair belgenin aslý veya onaylý suretinin sunulmasý gerekir. Denklik belgesinin aslýnýn ilk yarýyýlýn sonuna kadar ibraz edilmesi zorunludur.
(3) Baþvuru için istenen belgelerin aslý veya Üniversitesi tarafýndan onaylý örneði kabul edilir.
(4) Askerlik
durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn beyanýna dayanarak iþlem yapýlýr.
Baþvuru koþullarý
MADDE 8 – (1) Yüksek lisans programlarýna baþvurabilmek için adaylarýn bir lisans diplomasýna sahip olmalarý veya koþullu ön kabulü için lisans öðrenimlerinin son yarýyýlýnda öðrenci olmalarý þartý aranýr. Tezli yüksek lisans programýna baþvurabilmek için adaylarýn ÖSYM tarafýndan merkezi olarak yapýlan ALES’ten baþvurduðu programýn puan türünde en az 55 standart puanýna veya ALES’e eþdeðer kabul edilen ve Yükseköðretim Kurulunca ilan edilen eþdeðer puana sahip olmalarý gerekir. Tezsiz yüksek lisans programlarýna baþvuran adaylar için ALES puaný aranmaz. Ýngilizce dilinde veya Ýngilizce aðýrlýklý yürütülen yüksek lisans programlarýna öðrenci kabulünde YDS’den en az 50 puan veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafýndan eþdeðerliði kabul edilen uluslararasý Ýngilizce yabancý dil sýnavýndan eþdeðer puan almak þartý aranýr. Öðrenci kabulü için ALES ve yabancý dil puaný dýþýnda lisans not ortalamasý, mülakat, referans mektubu, yüksek lisans amacýna iliþkin kompozisyon, benzeri diðer hususlar veya þartlar Senato tarafýndan belirlenir. Deðerlendirmeye tabi birden çok husus bulunmasý halinde ALES puaný yüzde 50’den aþaðý olmamak üzere dikkate alýnýr.
(2) Yukarýda belirtilen yabancý dil puan belgesine sahip olmayan yüksek lisans adaylarý; Üniversitenin Yabancý Dil Yeterlilik Sýnavýna girmek ve bu sýnavdan eþdeðer düzeyde puan almak zorundadýrlar. Bu sýnavda da baþarýsýz olan adaylar, esaslarý Senatoca belirlenmek üzere Ýstanbul Ticaret Üniversitesi Hazýrlýk Okulunda öðrenim ücretini ödemek koþuluyla yabancý dil hazýrlýk programýna öðrenci olarak kaydedilebilir. Bu programýn süresi azami iki yarýyýl olup, bu süre sonunda belirtilen sýnavlarda baþarýlý olamayan öðrencilere öðrenim ücretini ödemek koþuluyla en fazla iki yarýyýl daha ek süre ilgili enstitü yönetim kurulu kararý ile verilebilir. Hazýrlýk programýnda geçirilen süre öðrenim süresine dahil edilmez.
(3) Doktora
programýna baþvurabilmek için adaylarýn bir tezli yüksek lisans diplomasýna veya lisans diplomasýna veya koþullu ön kabul için tezli yüksek lisans veya lisans öðrenimlerinin son yarýyýlýnda öðrenci olmalarý gerekir. Adaylarýn; ALES’ten, baþvurduklarý programýn puan türünde olmak kaydýyla, yüksek lisans diplomasýyla baþvurmalarý halinde en az 55 puana ya da lisans diplomasýyla baþvurmalarý halinde en az 80 standart puana ya da Yükseköðretim Kurulu tarafýndan eþdeðerliði kabul edilen diðer sýnav türlerinin birinden eþdeðer bir puana sahip olmalarý gerekir. Lisans derecesiyle doktora programýna baþvuranlarýn lisans mezuniyet not ortalamalarýnýn 4 üzerinden en az 3.00 veya muadili bir puana sahip
olmasý aranýr. Senato en az puan limitlerini yükseltebilir.
(4) Doktora
programýna öðrenci kabulünde, ana dilleri dýþýnda Ýngilizce, Fransýzca, Almanca, Ýtalyanca, Ýspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden birinden merkezi yabancý dil sýnavýndan en az 60 puan veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafýndan eþdeðerliði kabul edilen uluslararasý yabancý dil sýnavýndan bu puan muadili bir puan alýnmasý zorunlu olup, bu asgari puanlarýn girilecek programlarýn özelliklerine göre gerekirse yükseltilmesine Senato tarafýndan karar verilir.
(5) Baþvurusu kabul edilen doktora öðrenci adayý mülakata alýnýr. Mülakat jürisi ilgili anabilim dalýnýn önerisi üzerine enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenir. Öðrenci kabulünde ALES puaný, yabancý dil puaný, mülakat ve lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasý dikkate alýnarak deðerlendirme yapýlýr. Deðerlendirme sýrasýnda ALES puaný yüzde 50’den aþaðý olmamak üzere dikkate alýnýr. Deðerlendirmeye iliþkin hususlar ile baþvuru için adaylardan istenen diðer belgeler Senato tarafýndan belirlenir ve bu konular bu Yönetmeliðin 5 inci maddesine göre yapýlacak ilanda belirtilir.
(6) Lisans
diplomasý baþvurduðu programdan farklý olanlar, doðrudan doktora programýna kabul edilmezler.
Baþvurunun
deðerlendirilmesi
MADDE 9 – (1) Bir
lisansüstü programa yapýlan baþvurularý deðerlendirmek üzere ilgili ana bilim dalýnýn önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan onaylanan en az üç öðretim üyesinden oluþan bir program kabul komisyonu kurulur. Komisyon,
Senatonun belirlediði esaslar çerçevesinde yapacaðý inceleme sonucunda adaylarýn programa kabulü konusundaki önerileri oluþturur. Kesin kabul, program kabul komisyonu önerilerinin enstitü yönetim kurulu tarafýndan onaylanmasý ile gerçekleþir ve adaylara duyurulur. Tezli ve tezsiz olarak yürütülen yüksek lisans programlarýna kabul aþamasýnda adayýn hangi programa tezli veya tezsiz kabul edildiði belirtilir.
(2) Yabancý uyruklu adaylarla, yurt dýþýnda ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti uyruklu adaylarýn baþvuru, kabul, kayýt ve baþvuru deðerlendirmesinde ilgili mevzuat hükümleri uygulanýr.
(3)
Belgelerinde eksiklik veya tahrifat olanlarýn Üniversiteye kayýtlarý yapýlmaz, yapýlmýþ ise iptal edilir.
Kesin kayýt
MADDE 10 – (1)
Programlara girmeye hak kazanan adaylar Üniversite tarafýndan istenen belgeler ile Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýnca oluþturulan kayýt bürolarýna bizzat baþvurarak kesin kayýtlarýný yaptýrýrlar. Ancak belgelenebilir mazereti olan aday, kaydýný kanuni temsilcisi veya belirleyeceði vekili aracýlýðý ile yaptýrabilir.
(2) Eksik belge
ve posta yoluyla kesin kayýt yaptýrýlmaz. Belirlenen tarihler arasýnda kesin kaydýný yaptýrmayan adaylar herhangi bir hak iddia edemezler.
(3) Öðrenim ücretini Rektörlükçe belirlenen süre içinde ödemeyenlerin kayýtlarý yapýlmaz.
Bilimsel hazýrlýk ve
yabancý dil hazýrlýk
programlarýna öðrenci kabulü
MADDE 11 – (1) Bilimsel
hazýrlýk programýnda yer alacak dersler ana bilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi üzerine ilgili enstitü kurulu tarafýndan belirlenir. Lisans derecesini baþvurduklarý yüksek lisans programýndan farklý alanlarda almýþ olan adaylarýn eksikliklerini gidermek amacýyla bilimsel hazýrlýk programý uygulanýr.
(2) Bilimsel
hazýrlýk programýnda; lisansüstü programlardan dersler seçilebilir. Bilimsel hazýrlýk programýnda alýnmasý zorunlu lisansüstü dersler ilgili lisansüstü programýný tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez. Ancak bilimsel hazýrlýk programýndaki bir öðrenci bilimsel hazýrlýk derslerinin yaný sýra ilgili enstitü ana bilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve ilgili yönetim kurulu onayý ile lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir.
(3) Bilimsel
hazýrlýk programý ile ilgili devam, ders sýnavlarý, ders notlarý, derslerden baþarýlý sayýlma koþullarý, ders tekrarý, kayýt silme ve diðer esaslarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanýr.
(4) Bilimsel
hazýrlýk programýnda geçirilecek süre en çok iki yarýyýldýr. Ýki yarýyýl içinde derslerin tamamýndan baþarýlý olamayan öðrenci, ilgili yarýyýla ait öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile lisansüstü programa devam etmek için kayýt yaptýrabilir.
(5) Bilimsel
hazýrlýk programýna kabul edilecek öðrenciler için aranacak lisans mezuniyet türü ve diðer kriterler, ana bilim dalý baþkanlarýndan gelen öneriler doðrultusunda enstitülerin ilgili kurulunda karara baðlanýr.
(6) Yabancý dil hazýrlýk programýna iliþkin hususlar, 26/6/2011 tarihli ve 27976 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Ýstanbul Ticaret Üniversitesi Yabancý Dil Hazýrlýk Programý Eðitim Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði hükümleri ve Senato tarafýndan belirlenen esaslar çerçevesinde yürütülür.
Özel öðrenci
kabulü
MADDE 12 – (1) Bir yükseköðretim kurumu mezunu olup, daha önce disiplin cezasý almýþ olmasý nedeniyle herhangi bir lisansüstü programýndan iliþiði kesilmemiþ olan ve belirli bir konuda bilgisini arttýrmak isteyenler, ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararý ile belirlenen lisansüstü derslere özel öðrenci olarak kabul edilebilir. Bu öðrencilerde ALES puaný aranmaz. Özel öðrenci statüsünde ders alanlar, öðrencilik haklarýndan yararlanamazlar. Özel öðrencilerin, bu Yönetmeliðin 6 ncý maddesinde yer alan eðitim-öðretim ücretini ödemeleri gerekir. Özel öðrencilere uygulanacak kabul þartlarý ilgili kurulca belirlenir.
(2) Özel öðrencilerin alacaklarý veya muaf tutulacaklarý toplam ders sayýsý lisansüstü programýndaki derslerin yüzde 50’sini aþamaz.
(3) Bu özel öðrencilerin ders baþarý durumlarýnýn deðerlendirilmesi bu Yönetmelik hükümlerine göre yapýlýr ve kendilerine baþarýlý olduklarý dersler ve bu derslerden aldýklarý notlarý gösteren bir belge verilir.
(4) Bu Yönetmeliðin ilgili maddesinde belirtilen esaslar dâhilinde, ALES ve doktora programlarý için yabancý dil sýnavýnda geçerli puaný alarak baþarýlý olan öðrenciler sýnav tarihini takip eden yarýyýlda ilgili enstitünün herhangi bir lisansüstü programýna kayýt hakkýný elde ederler. Kesin kayýt konusunda bu Yönetmeliðin 10 uncu maddesi uygulanýr. Ancak, özel öðrenci statüsünde alýnmýþ ve baþarýlý olunmuþ derslerin son iki akademik yýl içinde alýnmýþ olmalarý zorunludur.
Yatay geçiþ yoluyla öðrenci
kabulü
MADDE 13 – (1) Üniversitedeki bir enstitü anabilim dalýnda veya baþka bir yükseköðretim kurumunun lisansüstü programýnda bilimsel hazýrlýk hariç en az, bir yarýyýlý tamamlamýþ olan baþarýlý öðrenciler, lisansüstü programlara yatay geçiþ yoluyla baþvurabilir.
(2) Baþka bir üniversiteye baðlý enstitülerin birinden Üniversitenin bir enstitüsüne benzer nitelikte olan ve eþdeðerliði ilgili kurul tarafýndan onaylanan programlardan yatay geçiþ yapmak isteyenlerin, enstitüye kabul edilebilmeleri için öðrencinin ilk girdiði enstitüde en az bir yarýyýl lisansüstü öðrenim görmüþ, aldýðý bütün derslerin her birinden baþarýlý olmuþ ve yatay geçiþ yapmak istediði lisansüstü programlara öðrenci kabul koþullarýný yerine getirmiþ olmasý gerekir.
(3) Üniversitenin enstitü ve anabilim dallarý arasýndaki yatay geçiþler ile tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarý arasýndaki geçiþler için de ayný koþullar aranýr.
(4) Bu öðrencilerin almýþ olduklarý derslerden hangilerinin ilgili lisansüstü programa sayýlacaðý ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararý ile belirlenir. Bu öðrencilerin programlardan almýþ ve baþarmýþ olduklarý derslerin eþdeðerliliði konusundaki deðerlendirmeler ilgili kurul tarafýndan yapýlýr.
Öðrenci
kimlik kartý
MADDE 14 – (1) Yüksek lisans ve doktora programlarýna kesin kayýt yaptýran ya da kaydýný yenileyen öðrencilere, Rektörlük tarafýndan bir yýl geçerli olan fotoðraflý bir kimlik belgesi verilir.
(2) Mezun olan
ya da Üniversite ile iliþiði kesilen öðrenci kimlik kartýný iade eder. Yýpranan kimlik kartý yenisi ile deðiþtirilir.
(3) Kimlik kartýnýn kaybedilmiþ olmasý durumunda öðrencinin, kimliðinin kaybolduðuna dair bir dilekçeyle Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna baþvurmasý üzerine, kendisine ücret mukabili yeni kimlik kartý düzenlenir.
Kayýt
yenileme
MADDE 15 – (1) Öðrenciler her yarýyýl baþýnda akademik takvimde belirtilen süre içinde kayýtlarýný yenilemek zorundadýr. Kayýt yenileme iþleminin tamamlanabilmesi için program ücretinin veya ders ücretinin ödenmiþ olmasý zorunludur. Yüksek lisans ve doktora programlarýnýn tez ve dönem projesi dersi aþamasýndaki öðrencilerinin her yarýyýl tez ve dönem projesi dersine kayýt yaptýrmalarý zorunludur. Bu koþulu yerine getirmemiþ öðrencilerin yarýyýl kayýt yenileme iþlemi yapýlmaz.
(2) Ýki yarýyýl üst üste kaydýný yenilemeyen öðrencilerin kayýt yenilemek istedikleri yarýyýlýn ücreti dahil olmak üzere geriye dönük öðrenim ücretinin tamamýný ödemiþ olmasý koþuluyla kayýtlarý yenilenir. Bu koþulu yerine getirmemiþ öðrencilerin yarýyýl kayýt yenileme iþlemleri yapýlmaz. Bu durumdaki öðrenciler, azami öðrenim sürelerini tamamlayýp tamamlamama durumlarýna göre 2547 sayýlý Kanunun 44 ve 46 ncý maddeleri gereðince ve Mütevelli Heyeti tarafýndan kayýt yeniledikleri öðrenim yýlý için belirlenen öðrenim ücretlerini ödemek koþuluyla kayýtlarýný yenileyebilirler. Kayýt yenilemedikleri dönemde öðrencilik haklarýndan yararlanamazlar.
(3) Belirtilen
sürelerde kaydýný yenilemeyenler, o yarýyýla ait derslere ve sýnavlara giremezler, öðrencilik haklarýndan yararlanamazlar.
(4) Öðrencinin kayýt yenilemediði yarýyýl, 2547 sayýlý Kanunda belirlenen öðrenim süresinden sayýlýr. Kayýtsýz geçirilen yarýyýlýn öðrenim ücretinin dörtte birini ödemek koþuluyla takip eden yarýyýl baþýnda kayýt yenilenebilir.
(5) Öðrenim ücretini ödeyen öðrenciler o yarýyýl için belirlenen derslerden oluþturduklarý ders programlarýný ders danýþmanlarýna onaylatarak ders kayýt iþlemlerini yapmak zorundadýrlar. Öðrenciler kayýt yenileme ve derse yazýlma iþleminin tümünden sorumludur ve ders kayýtlarýný bizzat kendileri yaptýrmakla yükümlüdürler. Ders alma iþlemini tamamlayan öðrencinin kaydý yenilenmiþ sayýlýr.
Kayýt
dondurma
MADDE 16 – (1) Öðrenciler kayýt dondurma baþvurularýný, haklý ve geçerli nedenleri kanýtlayan belgeleri ile birlikte kayýt dondurma talep formu doldurarak ilgili enstitüye yaparlar. Kayýt dondurma süresi öðrenim süresinden sayýlmaz.
(2) Aþaðýda belirtilen haklý ve geçerli nedenlerle ve ilgili yönetim kurulunca, istekte bulunan öðrencinin kaydý bir defada en çok iki yarýyýl için dondurulabilir:
a) Öðrencinin; üniversite hastaneleri, olmadýðý takdirde diðer saðlýk kuruluþlarýndan alýnacak raporla belgelenmiþ bulunan saðlýkla ilgili mazeretinin olmasý.
b) Daimi
ikametgâhýnýn bulunduðu mahallin tabii afete uðradýðýnýn mahallin en büyük mülki amiri tarafýndan verilecek bir belge ile belgelendirilmesi.
c) Belgelenmiþ olmak kaydýyla anne, baba, kardeþ, eþ veya çocuðunun ölümü veya bunlarýn aðýr hastalýðý halinde bakacak baþka bir kimsenin bulunmamasý.
ç) Öðrencinin tutukluluk hali.
d) Kesinleþmiþ bir mahkumiyet halinin veya 18/8/2012 tarihli ve
28388 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliðine göre yükseköðretim kurumundan süreli uzaklaþtýrma ya da çýkarma cezasý dýþýndaki hallerin bulunmasý.
e) Öðrencinin yurt dýþýnda geçici olarak eðitim programýna katýlmasý.
f) Öðrencinin; ne suretle olursa olsun askerlik tecil
hakkýný kaybetmesi veya tecilinin kaldýrýlmasý suretiyle askere alýnmasý.
(3) Ýlgili yönetim kurulunun haklý ve geçerli kabul edeceði diðer nedenlerin ortaya çýkmasý halinde belirtilen haklý ve geçerli mazeretlerden aranacak belgeler ilgili yönetim kurulunca belirlenir.
(4) Kayýt dondurma talebinin iþleme konulabilmesi için öðrencinin öðrenim ücretinin en az dörtte birini ödemesi koþulu aranýr. Aksi halde kayýt dondurma talebi iþleme konulmaz.
Kayýt silme
MADDE 17 – (1) Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yükseköðretim kurumundan çýkarma cezasý alan bir öðrencinin ilgili yönetim kurulu kararý ile Üniversite ile iliþiði kesilir.
(2) Yönetim Kurulu kararý ile olmak koþuluyla öðrencinin kendi isteði ile kaydýný sildirme talebinde bulunmasý halinde Üniversite ile iliþiði kesilir.
(3) Ýliþiði kesilen öðrencilere Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna bir dilekçe ile baþvurmalarý halinde durumlarýný gösteren bir belge verilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Lisansüstü Dersler ve Baþarý Deðerlendirmesi
Akademik takvim
MADDE 18 – (1) Üniversitenin eðitim ve öðretim yýlýna ait akademik takvimi, enstitülerin önerisi ve Senatonun kararý ile belirlenir ve ilan edilir.
(2) Lisansüstü programlarýna iliþkin eðitim ve öðretim baþlangýç ve bitiþ, yarýyýl içi sýnav ve yarýyýl sonu sýnav tarihleri, öðrenim ücreti yatýrma, kayýt yenileme ve benzeri konulara iliþkin tarihler akademik takvimde belirtilir.
Eðitim ve öðretim dönemleri
MADDE 19 – (1) Lisansüstü programlarýnda eðitim ve öðretim, yarýyýl esasýna göre düzenlenir.
(2) Yarýyýl esasýna göre eðitim ve öðretim dönemleri güz ve bahar yarýyýllarýndan oluþur.
Dersler ve baþarý deðerlendirmesi
MADDE 20 – (1) Her
programda öðrencinin almakla
yükümlü olacaðý zorunlu ve/veya seçmeli ders AKTS kredisi ve sayýsý, bu Yönetmelikte belirlenen ilkeler çerçevesinde ilgili enstitü anabilim baþkanlýðýnýn önerisi üzerine ilgili enstitü yönetim kurulunun kararý ve Senatonun onayý ile belirlenir.
(2) Öðrenciler, yarýyýl baþlarýnda, belirlenen süre içinde danýþmanlarýnca onaylanan derse yazýlma formu, öðrencilik kayýt ücreti ve eðitim-öðretim ücretinin yatýrýldýðýný gösterir belge ile Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna baþvurarak derslere yazýlmak zorundadýr.
(3) Öðrenciler, kayýtlý bulunduklarý enstitünün ya da diðer enstitülerin farklý programlarýndan, seçimlik dersi yüküne karþýlýk olarak, ders danýþmanýnýn onayladýðý en çok iki ders alabilir. Öðrencilerin diðer üniversitelerin yüksek lisans programlarýndan ders alabilmeleri, ders danýþmanýnýn onayýna ve ilgili yönetim kurulunun kararýna baðlýdýr.
Devam zorunluluðu
MADDE 21 – (1) Öðrencilerin sýnavlara girebilmeleri için, teorik derslerin yüzde 70’ine, uygulamalarýn ise yüzde 80’ine devam etmiþ olmalarý gerekir. Devam konusu, ilgili dersin öðretim elemaný tarafýndan izlenir ve denetlenir. Her öðretim elemaný, yarýyýl sonunda devam þartýný yerine getirmemiþ öðrencileri Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna bildirir.
(2) Devam þartý yerine getirilmemiþ ders ve uygulamalarýn tekrarý halinde yeniden devam koþulu aranýr.
Ders ekleme ve býrakma
MADDE 22 – (1) Öðrenciler, her yarýyýl için akademik takvimde belirtilen son baþvuru tarihine kadar danýþmanýnýn onayýný alarak, ders ekleme ve/veya ders býrakma iþlemi yapabilirler.
Ders baþarý notlarý ve sýnav deðerlendirme
MADDE 23 – (1) Bir
lisansüstü dersin yarýyýl kredi deðeri, bir yarýyýl devam eden bir dersin haftalýk teorik ders saatinin tamamý ile haftalýk uygulama veya laboratuvar saatinin yarýsýnýn toplamýdýr. Bu dersin AKTS kredi deðeri ise, ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve ilgili kurulun onayý ile tespit edilir.
(2) Öðrencilere aldýklarý her ders için, aþaðýdaki notlardan biri öðretim elemaný tarafýndan yarýyýl/yarýyýl sonu baþarý notu olarak takdir olunur. Harf notlarýnýn sayýsal deðerleri aþaðýdaki gibidir:
a) A 4.00
A- 3.75
B+ 3.50
B 3.25
B- 3.00
C+ 2.75
C 2.50
F 0
(3) 4’lük sistemdeki notlarýn 100’lük sistemdeki karþýlýklarý hakkýnda Yükseköðretim Kurulunca ilan edilmiþ olan dönüþüm tablosu uygulanýr.
(4) Baþarý notlarý aþaðýdaki gibidir:
a) Bir dersten
A, A-, B+, B, B-, C+, C ve P harf notlarýndan birini alan öðrenci o dersi baþarmýþ sayýlýr.
b) Bir dersten
F alan öðrenci o dersten
baþarýsýz olmuþ sayýlýr.
(5) Diðer harf ve iþaretler aþaðýdaki gibidir:
a) I Eksik
(Incomplete) iþareti, bir dersten baþarýlý olmak için, devam zorunluluðu hariç, öðretim elemaný tarafýndan yarýyýl baþýnda belirtilen koþullarý, mazeret nedeniyle zamanýnda yerine getirememiþ öðrencilere verilir. Bir öðrenci I notu aldýðý derste, akademik takvimde belirtilmiþ olan notlarýn ilan tarihinden itibaren on beþ gün içinde eksiklerini tamamlayarak bir not almak
zorundadýr. Aksi halde I
notu kendiliðinden F notuna dönüþür. Anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararýyla, yukarýda açýklanan süreler uzatýlabilir.
b) P Geçer (Pass) notu kredisiz derslerden veya sadece baþarýlý/baþarýsýz þeklinde deðerlendirilen derslerden baþarýlý olan öðrencilere verilir. P notu ortalama hesaplarýna katýlmaz.
c) IA Devamsýz (Incomplete attendance) iþareti devam zorunluluðunu yerine getirmeyen öðrencilere verilir.
ç) NC Kredisiz (Non-credit) notu mezuniyet için gerekli olan kredisiz bilimsel hazýrlýk dersleri için verilir. Bu not, ortalama hesaplarýna katýlmaz.
d) R Tekrar (Repeat)
iþareti, bir dersin
tekrar alýndýðýný göstermek için kullanýlýr. Seçmeli bir dersin yerine, danýþmanýn onayýyla, baþka bir ders alýndýðýnda da, bu dersin T ile iþaretlenmesi gerekir.
e) ND
(Non-degree) iþareti, diplomaya yönelik olmayan, kredili veya kredisiz olarak alýnan dersler için kullanýlýr.
f) T (Transfer)
iþareti, Üniversite içi veya baþka bir üniversiteden yatay geçiþ yapan veya bir deðiþim programýna katýlan veya ilgili yönetim kurulu kararý ile farklý bir üniversiteden ders alan öðrencilerin, almýþ olduklarý ve eþdeðerliði anabilim dalý baþkanlýðý önerisi üzerine birim yönetim kurulunca kabul edilmiþ olan transfer dersleri için kullanýlýr.
g) NP (Not
present) iþareti, öðrencinin sýnava girmediðini gösterir. Final sýnavýna girmeyen öðrencilerin geçerli mazereti olmamasý durumunda yarýyýl sonunda NP olan notlarý F notuna dönüþtürülür.
ð) U Yetersiz (Unpass) iþareti, not ortalamasýna katýlmayan derslerde baþarý gösteremeyen öðrencilere verilir.
h) X iþareti, proje, tez ve benzeri çalýþmalarý sürdürmekte olan öðrencilere verilir.
ý) L Dondurma (Leave), öðrencinin kayýt dondurmuþ olduðunu gösterir.
(6) Lisansüstü öðrencilerin bir yüksek lisans dersinden baþarýlý sayýlabilmesi için baþarý notunun en az C, doktora öðrencisinin bir doktora dersinden baþarýlý sayýlabilmesi için ise en az C+ almýþ olmasý gerekir. Ancak not yükseltmek için bu notlarýn alýndýðý zorunlu ve bilimsel hazýrlýk derslerinin eðitim-öðretim süresi içinde tekrarý yapýlabilir.
(7) Tezli yüksek lisans programýndaki tez çalýþmasý seminer dersi ile tezsiz yüksek lisans programýndaki dönem projesi dersi kredisiz olduðundan baþarýlý, baþarýsýz veya devam ediyor olarak deðerlendirilir, herhangi bir harf notu verilmez.
(8) Yeterlik,
seviye tespit veya ders baþarýlarýný ölçen tüm sýnavlar, kâðýt ortamýnda ve eþ zamanlý olarak yapýlabileceði gibi, alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli bir biçimde saklanan bir soru bankasýndan, her bir adaya farklý zamanlarda farklý soru sorulmasýna izin verecek þekilde elektronik ortamda da yapýlabilir. Bu hususlara iliþkin ilkeler Yükseköðretim Kurulu tarafýndan belirlenir.
Aðýrlýklý genel
not ortalamasýnýn yükseltilmesi
MADDE 24 – (1) Aðýrlýklý genel not ortalamasýný yükseltmek isteyen öðrenciler, öðrenim gördükleri yarýyýlda almalarý gereken derslere ilave olarak ücretini ödemek kaydýyla ek dersler alabilir ve/veya sýnavýna girebilirler.
(2) ANO ve AGNO
hesabýnda tekrarlanan
dersler için öðrencinin aldýðý en son not geçerlidir.
Sýnavlar
MADDE 25 – (1) Sýnavlar; kýsa sýnav, ara (vize) sýnavý, yarýyýl sonu (final) sýnavý, bütünleme sýnavý ve ara (vize) sýnavý yerine yapýlan mazeret sýnavýndan oluþur.
(2) Ara sýnavý yazýlý ve/veya belgelendirilmek koþulu ile sözlü, ödev, proje, seminer çalýþmasý veya uygulamalý olarak yapýlabilir.
(3) Sýnavlar, kýsa sýnavlar hariç ilgili anabilim dalý tarafýndan hazýrlanan ve enstitü tarafýndan onaylanýp ilan edilen programa göre yapýlýr. Sýnavlara girmek için öðrenci kimlik kartlarýnýn ibrazý zorunludur.
(4) Üniversite binalarý dýþýnda sýnav yapýlmaz. Ancak ilgili enstitü yönetim kurulunun kararý ile bilgi ve iletiþim teknolojilerine dayalý olarak uzaktan eðitim çerçevesinde yapýlan sýnavlar Üniversite binalarý dýþýnda da yapýlabilir.
(5) Bütünleme sýnavý, dersin okutulduðu yarýyýl sonunda, final sýnavýna girmek için bu Yönetmelikte belirtilen þartlarý yerine getirmiþ ve final sýnavýna girememiþ öðrenciler ile yarýyýl sonu sýnavýnda baþarýsýz olmuþ öðrenciler için yapýlan sýnavdýr. Baþarýsýz olunan her ders için bir bütünleme sýnav hakký tanýnýr. Bütünleme sýnavýna girmeyen öðrencilere (NP), girdiði halde baþarýsýz olan öðrencilere (F) verilir.
Baþarý durumlarýnýn ilâný ve
itiraz hakký, not
durumu belgeleri
MADDE 26 – (1) Öðretim elemanlarý öðrencilerin baþarý durumlarýný, baþarýyý belirleyen her türlü belge, sýnav evraký, sýnav sorularý ve cevap anahtarlarý ile birlikte yarýyýl sonu (final) sýnavýný izleyen yedi gün içinde ilgili enstitü müdürlüðüne iletir. Baþarý durumu listeleri öðrencilere ilan edilir. Sýnav evraký ve cevap anahtarý iki yýl süreyle ilgili enstitü tarafýndan saklanýr. Öðrencilerin güncelleþtirilmiþ not durumu belgeleri, yarýyýl final sýnavlarýnýn bittiði günü izleyen en geç yirmi gün içinde Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðý tarafýndan hazýrlanýr.
(2) Baþarý sonuçlarýna maddi hata yönünden itiraz edilebilir. Ýtirazlar baþarý sonuçlarýnýn ilanýndan itibaren yedi gün içinde ilgili enstitü müdürlüðüne bir dilekçe ile yapýlýr. Ýlgili öðretim elemaný, itirazda bulunan öðrencinin durumunu maddi hata yönünden yeniden deðerlendirir ve kanaatini enstitü müdürlüðüne yazýlý olarak bildirir. Bu deðerlendirme sonucuna yapýlan itiraz ilgili yönetim kurulunca sonuçlandýrýlýr. Bu karar Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýnca öðrenciye duyurulur.
(3) Yarýyýl sonu ders baþarý notlarýyla ilgili maddi hatalarýn en geç ertesi dönem kayýt süresi içinde düzeltilmiþ olmasý gerekir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Tezli ve Tezsiz
Yüksek Lisans
Programlarý
Tezli yüksek lisans programýnda amaç ve kapsam
MADDE 27 – (1) Tezli
yüksek lisans
programýnýn amacý; öðrencinin bilimsel araþtýrma yaparak bilgilere eriþme, bilgiyi deðerlendirme ve yorumlama yeteneðini kazanmasýný saðlamaktýr. Bu program toplam yirmi bir krediye eþit 90 AKTS kredisinden az olmamak koþuluyla en az sekiz adet ders, bir seminer dersi ve
tez çalýþmasýndan oluþur. Seminer kredisiz olup baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirilir. Öðrenci, en geç üçüncü yarýyýlýn baþýndan itibaren her yarýyýl tez çalýþmasýna kayýt yaptýrmak zorundadýr. Öðrencinin lisans eðitiminde baþarýlý olduðu dersler yüksek lisans eðitiminde ders yüküne ve kredisine sayýlmaz.
(2) Öðrenci, programýnda öngörülen kredi tutarýný, danýþmanýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile bir diploma için kullanýlmamýþ olmak koþulu ile baþka lisansüstü programlardan daha önce almýþ olduðu lisansüstü dersleri geçerli saydýrarak tamamlayabilir. Öðrenci en fazla iki dersi ilgili anabilim dalý baþkanýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile baþka bir yükseköðretim kurumunda verilen derslerden seçebilir.
Süre
MADDE 28 – (1) Tezli
yüksek lisans
programýný tamamlama süresi, yabancý dil hazýrlýk sýnýfý ve bilimsel hazýrlýk süresi hariç, en fazla altý yarýyýl (üç yýl)dýr. Ancak öðrenci ilk iki yarýyýlda kredi yükünü tamamlamak ve en az bir yarýyýlýný tez çalýþmasýnda geçirmek kaydýyla üç yarýyýl sonunda mezun olabilir. Programlarýnda öngörülen kredili ve kredisiz dersleri ve tezini baþarýyla tamamlayan öðrenciler mezuniyete hak kazanýrlar.
(2) Kayýtlý olduðu programa iliþkin derslerin verildiði yarýyýldan baþlamak üzere, her yarýyýl için kayýt yaptýrýp yaptýrmadýðýna bakýlmaksýzýn tezli yüksek lisans programýný azami üç yýl içinde baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar, Mütevelli Heyet tarafýndan 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesi çerçevesinde belirlenen öðrenim ücretini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.
Danýþman
MADDE 29 – (1) Anabilim
dalý baþkanlýðý her bir öðrenci için Üniversiteden bir öðretim üyesini veya doktoralý öðretim elemanýný tez danýþmaný olarak önerir. Tez danýþmaný ilgili enstitü yönetim kurulu onayý ile kesinleþir. Tez çalýþmasýnýn niteliðinin birden fazla tez danýþmaný gerektirdiði durumlarda, eþ tez danýþmaný baþka bir üniversiteden de atanabilir. Gerekli hallerde mevcut
danýþmanýn görüþü alýnarak ilgili enstitü yönetim kurulunun kararý ile tez danýþmaný deðiþtirilebilir.
Tezin sonuçlandýrýlmasý
MADDE 30 – (1) Tezli yüksek lisans programýndaki bir öðrenci, elde ettiði sonuçlarý Senato tarafýndan hazýrlanan Ýstanbul Ticaret Üniversitesi Lisansüstü Eðitim-Öðretim Tez Yazým Kýlavuzu’na uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde savunmak zorundadýr. Tez savunma sýnavýna girmeye hak kazanmak için tüm derslerin baþarýyla tamamlamýþ olmasý ve AGNO’nun 2.75/4.00 olmasý þartý aranýr.
(2) Tez
savunmasý için öðrencinin ilgili kurul kararý ile belirlenen ulusal veya uluslararasý hakemli dergilerde en az bir makalesinin yayýnlanmasý veya yayýnlanacaðýna dair kabul belgesinin ibrazý veya ilgili alanda ulusal/uluslararasý bir etkinlikte sunum þartýný yerine getirdiðini belgelemesi veya Üniversite yayýný olarak yayýnlanmasý gerekir.
(3) Tez danýþmanýnca tezi onaylanan öðrenci, tez sýnavýna girmek için bu maddede talep edilen belgeler ve Enstitü tarafýndan talep edilen diðer belgelerle birlikte ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýna baþvurur. Danýþman ve baþkanlýk onayýný alan öðrenci, tez jüri üye sayýsýndan bir fazla sayýda tezi ciltlenmiþ biçimde ilgili enstitüye iletir.
(4) Tez jürisi ilgili baþkanlýðýn önerisi ve ilgili yönetim kurulunun kararýyla atanýr. Jüri, biri öðrencinin tez danýþmaný ve en az birisi baþka bir üniversiteden olmak üzere üç ya da beþ kiþiden oluþur. Jürinin üç kiþiden oluþmasý durumunda eþ tez danýþmaný jüri üyesi olamaz.
(5) Jüri üyeleri, tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren bir ay içinde toplanarak öðrenciyi en az 30 en fazla 60 dakika süreli tez sýnavýna alýr. Tez sýnavý, tez çalýþmasýnýn sunulmasý ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluþur ve dinleyicilere açýktýr.
(6) Tez sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri, tez hakkýnda salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir. Bu karar, en geç ertesi gün mesai bitimine kadar enstitüye bildirilir.
(7) Tez
savunmasýnda baþarýlý olan öðrenci takip eden en geç bir ay içinde Senato tarafýndan kabul edilmiþ tez yazým kýlavuzuna uygun olarak hazýrlanmýþ dört adet ciltlenmiþ tezi ve elektronik ortamda kaydedilmiþ dört adet tez CD’sini ve YÖK tarafýndan istenen diðer belgeleri tamamlayarak enstitüye teslim eder. Aksi halde mezuniyet iþlemleri yapýlmaz.
(8) Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenci, en geç üç ay içinde gereðini yaparak tezini ayný jüri önünde yeniden savunur. Bu öðrenciler, uzatma aldýklarý yarýyýla kayýt yaptýrmak zorundadýr.
(9) Düzeltme kararý sonunda belirtilen süre içinde tezini teslim etmeyerek baþarýsýz sayýlan, savunma sýnavýna katýlmayan ya da savunma sýnavý sonunda baþarýsýz sayýlan öðrenci için ilgili yönetim kurulu kararý ile yeni bir danýþman öðretim üyesi atanýr ve yeni bir tez konusu belirlenir.
(10) Kendisine
yeni tez konusu verilen öðrenci ilgili döneme ait öðrenim ücretini ödemek koþulu ile öðrenimine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, tez ile ilgili þartlarý yerine getirmek ve sýnavlara katýlmak hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüsü devam eder.
(11) Azami süreyi tamamlayan öðrencilerin, öðrencilik haklarýndan yararlandýrýlmaksýzýn tez hazýrlama hakký verilerek öðrencilik statüleri devam eder.
(12) Gerekli
kredi yükü, proje ve benzeri diðer þartlarý yerine getirmek kaydýyla yüksek lisans tezinde baþarýlý olamayan öðrencilerin talepleri halinde, kendilerine tezsiz yüksek lisans diplomasý verilerek tezli yüksek lisans programý ile iliþkisi sona erdirilir.
Tezli yüksek lisans programý diplomasý
MADDE 31 – (1) Ýlgili enstitü yönetim kurulu kararý ile bu Yönetmeliðim 30 uncu maddesinde belirtilen þartlarý yerine getirmek kaydýyla baþarýlý olan öðrenci tezli yüksek lisans programý diplomasi almaya hak kazanýr. Yüksek lisans diplomasýnda enstitü anabilim dalý programýn onaylanmýþ adý ve mezuniyet tarihi yazýlýr.
Tezsiz yüksek lisans programýnda amaç ve kapsam
MADDE 32 – (1) Tezsiz yüksek lisans programýnýn amacý, öðrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandýrmak ve mevcut bilginin uygulamada nasýl kullanýlacaðýný göstermektir. Bu program toplam otuz krediye eþit 90 AKTS krediden az olmamak koþuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluþur. Öðrenci, dönem projesi dersini aldýðý yarýyýlda dönem projesi dersine kayýt yaptýrmak ve yarýyýl sonunda yazýlý bir rapor vermek zorundadýr. Dönem projesi dersi kredisiz olup baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirilir. Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre, tezsiz yüksek lisans programýnýn sonunda yeterlik sýnavý uygulanabilir. Öðrencinin yüksek lisans not ortalamasý aldýðý tüm dersler üzerinden hesaplanýr.
(2) Öðrenci, programýnda öngörülen kredi tutarýný, danýþmanýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile bir diploma için kullanýlmamýþ olmak koþulu ile baþka lisansüstü programlardan daha önce almýþ olduðu lisansüstü dersleri geçerli saydýrarak tamamlayabilir. Öðrenci en fazla iki dersi ilgili anabilim dalý baþkanýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile baþka bir yükseköðretim kurumunda verilen derslerden seçebilir.
Süre
MADDE 33 – (1) Tezsiz yüksek lisans programýný tamamlama süresi, yabancý dil hazýrlýk sýnýfý ve bilimsel hazýrlýk süresi hariç, en fazla altý yarýyýl (üç yýl) dýr. Ancak öðrenci üçüncü yarýyýlda kredi yükünü tamamlamak ve dönem projesi dersinden baþarýlý olmak kaydýyla üçüncü yarýyýl sonunda mezun olabilir. Programlarýnda öngörülen kredili ve kredisiz dersleri ve dönem projesi dersini baþarýyla tamamlayan öðrenciler mezuniyete hak kazanýrlar.
(2) Kayýtlý olduðu programa iliþkin derslerin verildiði dönemden baþlamak üzere, her dönem için kayýt yaptýrýp yaptýrmadýðýna bakýlmaksýzýn tezsiz yüksek lisans programýný azami üç akademik yýl içinde baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar, Mütevelli Heyet tarafýndan 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesi çerçevesinde belirlenen öðrenim ücretini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.
(3) Tezsiz yüksek lisans programlarýna kayýtlý öðrenciler;
a) Kayýtlý olunan programýn toplam AKTS kredisinin (dönem projesi hariç) en az yüzde sekseninden baþarýlý olmalarý,
b) Kayýt yenilediði son yarýyýlda mezuniyet için gereken AKTS kredisi veya eþdeðeri kredili ders almalarý ,
c) Ýlgili kurulca belirlenen diðer þartlarý yerine getirmeleri
halinde dönem projesi dersine yazýlma hakkýný elde ederler.
(4) Dönem projesi dersi alan öðrenci hazýrlamakla yükümlü olduðu dönem projesini danýþmanýna onaylatmak zorundadýr. Danýþman tarafýndan onaylanmamýþ dönem projesi baþarýsýz sayýlýr ve dönem projesi dersi tekrar alýnýr.
(5) Öðrenci dönem projesi dersiyle ilgili raporunu ilgili yarýyýlýn sonunda danýþmanýna teslim eder. Danýþman gerekli gördüðünde öðrenciye bir yeterlik sýnavý uygulayabilir. Danýþman, öðrenciyi baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirir.
Danýþman
MADDE 34 – (1) Dönem projesi dersi için en geç ikinci yarýyýlýn baþýnda her öðrenciye Üniversiteden bir öðretim elemaný enstitü yönetim kurulu kararý ile atanýr. Gerektiðinde enstitü yönetim kurulu kararýyla dönem projesi dersi danýþmaný deðiþtirilebilir.
Tezsiz yüksek lisans diplomasý
MADDE 35 – (1)
Derslerinden ve dönem projesi dersinden baþarýlý olan öðrenci enstitü yönetim kurulu onayýyla tezsiz yüksek lisans diplomasý almaya hak kazanýr. Yüksek lisans diplomasýnda enstitü anabilim dalý programýn onaylanmýþ adý ve mezuniyet tarihi yazýlýr.
(2) Tezsiz yüksek lisans programýna devam edenler, baþvurduklarý yükseköðretim kurumunca tezli yüksek lisans programý için belirlenmiþ olan asgari þartlarý yerine getirmek kaydýyla, tezli yüksek lisans programýna geçiþ yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programýnda alýnan dersler enstitü yönetim kurulu kararýyla tezli yüksek lisans programýndaki derslerin yerine sayýlýr.
BEÞÝNCÝ BÖLÜM
Doktora Programý
Amaç ve
kapsam
MADDE 36 – (1) Doktora
programýnýn amacý; öðrenciye baðýmsýz araþtýrma yapma, bilimsel olaylarý geniþ ve derin bir bakýþ açýsý ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaþmak için gerekli adýmlarý belirleme yeteneði kazandýrmaktýr. Doktora çalýþmasý sonunda hazýrlanacak tezin;
a) Bilime
yenilik getirme,
b) Yeni bir
bilimsel yöntem geliþtirme,
c) Bilinen bir
yöntemi yeni bir
alana uygulama
niteliklerinden
birini yerine getirmesi gerekir.
(2) Doktora
programý; tezli yüksek lisans derecesi olan öðrenciler için en az yirmi bir krediye eþit, 180 AKTS kredisinden az olmamak koþuluyla en az sekiz adet ders, yeterlik sýnavý, tez önerisi ve tez çalýþmasýndan oluþur. Lisans derecesi ile kabul edilmiþ öðrenciler için en az kýrk iki krediye eþit, 240 AKTS kredilik on altý adet ders, yeterlik sýnavý, tez önerisi ve tez çalýþmasýndan oluþur.
(3) Doktora
dersleri, ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve yönetim kurulu onayý ile diðer yükseköðretim kurumlarýnda verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Diðer yükseköðretim kurumlarýnda alýnan derslerin kredileri toplamý programýn gerektirdiði toplam kredinin üçte birini aþamaz.
(4) Öðrencinin lisans ve yüksek lisans eðitiminde baþarýlý olduðu dersler doktora eðitiminde ders yüküne ve kredisine sayýlmaz.
(5) Doktora
programlarý yurt içi ve yurt dýþý entegre doktora programlarý þeklinde de düzenlenebilir. Bu programlarýn uygulama usul ve esaslarý, Yükseköðretim Kurulunca belirlenir.
Süre
MADDE 37 – (1) Doktora
programýný tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için azami on iki yarýyýl (altý yýl), lisans derecesi ile kabul edilenler için azami on sekiz yarýyýl (dokuz yýl)’dýr. En az üç yarýyýl teze kayýtlý olmak ve tüm yükümlülükleri yerine getirmek koþuluyla doktora programý sekiz yarýyýldan daha kýsa sürede tamamlanabilir.
(2) Doktora
programý için gerekli dersleri baþarýyla tamamlamanýn azami süresi; yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarýyýl (iki yýl), lisans derecesi ile kabul edilenler için altý yarýyýl (üç yýl)’dýr.
(3) Kredili
derslerini baþarýyla tamamlayan,
yeterlik sýnavýnda baþarýlý bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalýþmasýný bu Yönetmeliðin 37 nci maddesinde belirtilen süreler içinde tamamlayamadýðý için tez sýnavýna giremeyen öðrenciye, ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayý ile tezini jüri önünde savunmasý için her seferinde en az altý ay olmak üzere yeni süreler verilir.
(4) Azami süre sonunda kredi yükünü tamamlayamayan, yeterlik sýnavý, tez izleme sýnavlarý ve savunma sýnavýndan baþarýlý olamayan öðrenciler ilgili yarýyýla ait öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilirler. Bu durumda, ders ve tez sýnavlarýna katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.
(5) Lisans
derecesi ile doktora programýna baþvurmuþ olanlardan, gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diðer þartlarý yerine getirmek kaydýyla doktora tezinde baþarýlý olamayan öðrencilerin talepleri halinde kendilerine tezsiz yüksek lisans diplomasý verilir.
Tez danýþmaný atanmasý
MADDE 38 – (1) Anabilim
dalý baþkanlýðý öðrencinin eðitim gördüðü yarýyýlý temel alarak her bir öðrenci için Üniversitenin bir öðretim üyesini tez danýþmaný olarak önerir. Tez danýþmaný ilgili enstitü yönetim kurulu onayý ile kesinleþir. Tez çalýþmasýnýn niteliðinin birden fazla tez danýþmaný gerektirdiði durumlarda, anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve/veya enstitü yönetim kurulunun onayýyla eþ tez danýþmaný da atanabilir.
(2) Tez danýþmaný Üniversitenin öðretim üyeleri arasýndan en geç üçüncü yarýyýlýn baþýna kadar atanýr. Eþ tez danýþmaný baþka bir üniversitenin öðretim üyesi de olabilir.
Yeterlik sýnavý
MADDE 39 – (1) Yeterlik
sýnavýnýn amacý; öðrencinin dersler ve doktora çalýþmasýyla ilgili konularda derinlemesine ve kapsamlý bilgi sahibi olup olmadýðýnýn sýnanmasýdýr. Yeterlik sýnavý akademik takvimde belirtilen tarihlerde yýlda iki kez yapýlýr. Yeterlik sýnavýna girmek isteyen öðrenci bu tarihlerde ilgili enstitüye baþvurusunu yapar.
(2) Kredili ve
kredisiz derslerini tamamlayan ve aðýrlýklý genel not ortalamasý en az 3.00/4.00 olan öðrenci, yeterlik sýnavýna girmek için baþvurabilir. Doktora programýna yüksek lisans derecesi ile baþlayan öðrenci en geç beþinci yarýyýlýn, doktora programýna lisans derecesi ile baþlayan öðrenci en geç yedinci yarýyýlýn sonuna kadar yeterlik sýnavýna girmek zorundadýr. Belirtilen süreler içinde yeterlik sýnavýna girmeyenler sýnavdan baþarýsýz olmuþ sayýlýr. Baþvuru þartýna bakýlmaksýzýn belirtilen süreler içerisinde yeterlik sýnavýna girmeyenlere azami iki yarýyýl süre tanýnýr.
(3) Yeterlik sýnavlarý, enstitü anabilim dalý baþkanlýðý tarafýndan önerilen ve ilgili yönetim kurulu tarafýndan onaylanan ve tam zamanlý olarak görev yapan beþ kiþilik doktora yeterlik komitesi tarafýndan düzenlenir ve yürütülür. Komite; farklý alanlardaki sýnavlarý hazýrlamak, uygulamak ve deðerlendirmek amacýyla sýnav jürileri atayabilir. Doktora yeterlik komitesi en az
biri Üniversite dýþýndan ve en az doktor unvanýna sahip olmak kaydý ile beþ asil ve iki yedek üyeden teþkil eder. Sýnav jürisi üyeleri ilgili enstitü yönetim kurulunca görevlendirilir. Komitenin görev süresi üç yýldýr. Doktora yeterlik jürisi her öðrenci için enstitü yönetim kurulu kararý ile belirlenir.
(4) Doktora
yeterlik sýnavý, yazýlý ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapýlýr. Sýnavlardan baþarýlý sayýlmak için her iki sýnavdan da 100 üzerinden en az 70 puan almýþ olmak gerekir.
(5) Bu sýnavlardan herhangi birinde baþarýsýz olan öðrenci yeterlik sýnavýndan baþarýsýz sayýlýr, bir sonraki yarýyýlda tekrar sýnava alýnýr, ayný jüri önünde yazýlý ve sözlü olmak üzere her iki sýnavý da tekrarlar.
(6) Üçüncü defa yeterlik sýnavýnda baþarýsýz olan öðrenci bundan sonra gireceði her yeterlik sýnavý için bir yarýyýl ücretinin yarýsýný artan oranda öder. Bu ücret her akademik yýl yeniden Mütevelli Heyet tarafýndan belirlenir.
(7) Doktora
yeterlik komitesi; yeterlik sýnavýný baþaramayan bir öðrencinin, ders yükünü tamamlamýþ olsa bile toplam kredi miktarýnýn üçte birini geçmemek kaydýyla fazladan dersler almasýný isteyebilir.
Tez izleme komitesi
MADDE 40 – (1)
Yeterlik sýnavýnda baþarýlý bulunan öðrenci için ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve yönetim kurulu onayý ile bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluþturulur.
(2) Tez izleme
komitesi üç öðretim üyesinden oluþur. Komitede tez danýþmanýndan baþka ilgili enstitü anabilim dalý içinden ve dýþýndan birer üye yer alýr. Eþ tez danýþmanýnýn olmasý durumunda eþ tez danýþmaný dilerse komite toplantýlarýna katýlabilir.
(3) Tez izleme
komitesinin kurulmasýndan sonraki yarýyýllarda, ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve yönetim kurulu onayý ile üyelerde deðiþiklik yapýlabilir.
Tez önerisi
savunmasý
MADDE 41 – (1) Doktora
yeterlik sýnavýný baþarý ile tamamlayan öðrenci; en geç altý ay içinde, yapacaðý araþtýrmanýn amacýný, yönetimini ve çalýþma planýný kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öðrenci, tez önerisi ile ilgili yazýlý bir raporu sözlü savunmadan en az on beþ gün önce komite üyelerine kendisi ulaþtýrýr. Enstitü yönetim kurulu tarafýndan kabul edilmiþ bir mazereti bulunmadan komiteye süresi içinde bir rapor sunmayan veya ilan edilen gün ve saatte sýnava girmeyen bir öðrencinin tez önerisi reddedilmiþ sayýlýr.
(2) Tez izleme
komitesi, öðrencinin sunduðu tez önerisinin kabul veya reddedileceðine salt çoðunlukla karar verir. Bu karar, enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnca tez önerisini izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Tez önerisinin kabul edilmesi durumunda tez konusu
enstitü yönetim kurulu kararý ile onaylanýr.
(3) Tez önerisi reddedilen öðrenci yeni bir danýþman ve tez konusu seçme hakkýna sahiptir. Böyle bir durumda yeni bir tez izleme komitesi
atanabilir. Programa ayný danýþmanla devam etmek isteyen öðrenci en geç üç ay içinde, danýþman ve/veya tez konusunu deðiþtirmek isteyen bir öðrenci ise en geç altý ay içinde tekrar tez önerisini sunar. Bahsi edilen süre tez önerisinin reddedildiði tarih itibari ile baþlar.
(4) Tez önerisi kabul edilen öðrenci için tez izleme komitesi, ocak-haziran ve temmuz-aralýk aylarý arasýnda birer kere olmak üzere yýlda iki kez toplanýr. Ýki izleme sýnavý arasýnda en az dört ay sürenin geçmiþ olmasý gerekir. Öðrenci, toplantý tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazýlý bir raporu enstitü aracýlýðý ile sunar. Bu raporda o tarihe kadar yapýlan çalýþmalarýn bir özeti ve izleyen yarýyýlda yapýlacak çalýþma planý belirtilir. Öðrencinin tez çalýþmasý, komite tarafýndan baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirilir.
(5) Enstitü yönetim kurulu tarafýndan kabul edilmiþ bir mazereti bulunmadan tez izleme komitesine süresi içinde rapor sunmayan veya ilan edilen gün ve saatte sýnava girmeyen öðrencinin tez izleme sýnavý baþarýsýz sayýlýr.
(6) Üst üste iki kez tez izleme sýnavýna katýlarak baþarýsýz olan veya mazeretsiz olarak tez izleme sýnavýna katýlmayan öðrenci için enstitü ana bilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararý ile yeni bir danýþman ve/veya tez izleme komitesi atanýr.
(7) Tez konusu
kabul edilen ancak takip eden tez izleme sýnavlarý sonucunda, tez konusu deðiþikliðinin söz konusu olduðu hallerde, komite konuya iliþkin bir rapor hazýrlar ve enstitüye sunar. Komite üyelerinin imzalarýný taþýyan rapor, enstitü yönetim kurulu tarafýndan incelenir ve tez konusu deðiþikliði enstitü yönetim kurulu kararý ile uygun görüldüðü takdirde, öðrenci en geç altý ay içerisinde tez önerisi savunma sýnavýna girer.
(8) Baþarýsýzlýktan dolayý danýþmaný ve/veya tez izleme komitesi deðiþen veya tez izleme komitesi tarafýndan tez konusu deðiþtirilen öðrenci yeni tez önerisi sýnavýna ve en az üç tez izleme sýnavýna girmek ve baþarýlý olmak zorundadýr.
Doktora tezinin sonuçlandýrýlmasý
MADDE 42 – (1)
Doktora programýndaki bir öðrenci, tez çalýþmasý süresince elde ettiði sonuçlarý Senatonun kabul ettiði tez yazým kýlavuzuna uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadýr. Tez savunmasýna girebilmek için öðrenci tarafýndan enstitü kurulu kararý ile belirlenen uluslararasý hakemli dergilerde bir makalenin yayýnlanmasý veya yayýnlanacaðýna dair kabul belgesinin ibrazý veya ilgili alanda uluslararasý bir etkinlikte sunum þartýnýn yerine getirilmesi veya dijital ortamdakiler
dahil olmak üzere Üniversitenin bir yayýmýnda yayýmlanmasý gerekir.
(2) Doktora tez
jürisi, ilgili
enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayý ile atanýr. Tez jürisi, üçü öðrencinin tez izleme komitesinde yer alan öðretim üyeleri ve en az biri baþka bir yükseköðretim kurumunun öðretim üyesi olmak kaydýyla toplam beþ kiþiden oluþur. Yedek üyeler iki kiþi olup, en az biri Üniversite dýþýndaki bir yükseköðretim kurumundan olmak zorundadýr.
(3) Öðrenci tamamlamýþ olduðu doktora tezinin bir kopyasýný danýþman öðretim üyesinin onay yazýsý ile birlikte anabilim dalý baþkanlýðý kanalýyla enstitüye teslim eder. Tez sýnavýnýn tarihi ve yeri, tez danýþmanýnýn önerisi üzerine, enstitü tarafýndan belirlenir ve jüri üyeleri ile öðrenciye yazýlý olarak bildirilir. Öðrenci, jüri üyelerinin belirlenmesinden sonra, enstitüye teslim ettiði tezin aynýsýný jüri üyelerine bir tutanakla teslim eder ve sonucu enstitüye bildirir.
(4) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öðrenciyi tez sýnavýna alýr. Sýnav dinleyiciye açýk olarak yapýlýr. Tez sýnavý, tez çalýþmasýnýn sunulmasý ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluþur. Tez sýnavýnýn süresi en az 90, en fazla 120 dakikadýr. Tez sýnavýndan en geç bir hafta önce duyurulmasý için gerekli tedbirleri almak ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnýn sorumluluðundadýr.
(5) Tez sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri tez hakkýnda salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir. Bu karar, enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnca tez sýnavýný izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Düzeltme kararýnýn verilmesi halinde tezin düzeltilmesi için öðrenciye en fazla altý ay süre tanýnýr. Öðrenci tezini ayný jüri önünde tekrar savunur.
(6) Düzeltme kararý sonrasýnda belirtilen tarihte tez savunma sýnavýna katýlmayan veya savunma sýnavýnda baþarýsýz bulunan öðrenci için enstitü ana bilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararý ile yeni bir danýþman atanýr.
(7) Tezi
reddedilen veya düzeltme sonrasý savunmada reddedilen öðrenciye yeni bir tez konusu verilir veya öðrencinin talepte bulunmasý halinde, tezsiz yüksek lisans programýnýn ders kredi yükü, proje yazýmý ve benzeri gereklerini yerine getirmek kaydýyla kendisine tezsiz yüksek lisans diplomasý verilerek doktora programý ile iliþkisi sona erdirilir. Lisans derecesi ile doktoraya
kabul edilmiþ olanlarda ise bu Yönetmeliðin 37 nci maddesi hükümleri uygulanýr.
(8) Azami süreyi dolduran öðrenciler öðrencilik haklarýndan yararlandýrýlmaksýzýn tez hazýrlama hakký verilerek öðrencilik statüleri devam eder.
Doktora diplomasý
MADDE 43 – (1) Kredili
ve kredisiz derslerini tamamlayan ve aðýrlýklý genel not ortalamasý en az 3.00 olan öðrenci, yeterlik ve tez sýnavýnda baþarýlý olmak kaydýyla doktora diplomasý almaya hak kazanýr. Tezin akademik yazýmý Senato tarafýndan onaylanan tez kýlavuzuna uygun bulunan doktora tezinin ciltlenmiþ dört kopyasýný, tezin tamamý ile Türkçe ve yabancý dilde özetlerini içeren dört adet elektronik kopyasýný ve Yükseköðrenim Kurumu tarafýndan istenen belge ve dokümanlarý da tamamlayarak tez sýnavýna giriþ tarihinden itibaren en geç bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eder ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararý ile doktora diplomasý almaya hak kazanýr. Belirtilen teslim enstitüye gerçekleþmeksizin doktora diplomasý düzenlenmez. Doktora diplomasý üzerinde, adý, soyadý, doktora programýnýn onaylanmýþ adý, doktora tezinin baþlýðý ve doktora sýnav tarihi bulunur.
ALTINCI BÖLÜM
Çeþitli ve Son Hükümler
Disiplin iþleri
MADDE 44 – (1) Lisansüstü programý öðrencileri disiplin iþleri hakkýnda, Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümleri uygulanýr.
Ulusal ve uluslararasý öðrenci deðiþimi
MADDE 45 – (1) Üniversite ile yurt içi veya yurt dýþýndaki diðer üniversiteler arasýnda yapýlan anlaþmalar uyarýnca üniversitelerarasý öðrenci deðiþim programlarý uygulanabilir. Bu Yönetmelikte ulusal ve uluslararasý öðrenci deðiþimine iliþkin hüküm bulunmayan hallerde 22/6/2011 tarihli ve 27972
sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Ýstanbul Ticaret Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði ile ilgili diðer mevzuat hükümleri uygulanýr.
Tebligat
MADDE 46 – (1) Eðitim-öðretim, sýnavlar ve benzeri konularla ilgili enstitü tarafýndan yapýlan ilanlar öðrencinin þahsýna yapýlmýþ sayýlýr. Öðrenci hakkýndaki diðer bireysel iþlemler, ilk kayýtta öðrenci tarafýndan yazýlý olarak beyan edilen veya daha sonra yazýlý bildirimle deðiþtirilen posta ve elektronik posta adresine
yollanmak sureti ile teblið edilir.
(2) Öðrencilerin Üniversiteye kayýt sýrasýnda bildirdikleri adres (e-mail dahil), telefon
gibi kimlik bilgilerinin deðiþmesi durumunda bu bilgilerin Üniversite otomasyon sisteminde güncellenmesinden kendileri sorumlu olup, mevcut
adreslerine tebligat yapýlmasý halinde kendilerine tebligat yapýlmadýðýný iddia etme haklarý bulunmamaktadýr.
Hüküm
bulunmayan haller
MADDE 47 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Kurul tarafýndan 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði, 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Lisans Üstü Eðitim Öðretim Enstitülerinin Teþkilat ve Ýþleyiþ Yönetmeliði ve Ýstanbul Ticaret Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði hükümleri ile Yükseköðretim Kurulu kararlarý uygulanýr.
Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik
MADDE 48 – (1)
18/12/2008 tarihli ve 27084 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Ýstanbul Ticaret Üniversitesi Lisansüstü Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
Yürürlük
MADDE 49 – (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 50 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ýstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü yürütür.
|