17 Haziran 2014  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 29033

YÖNETMELÝK

Türkiye Barolar Birliði Baþkanlýðýndan:

TÜRKÝYE BAROLAR BÝRLÝÐÝ AVUKATLIK STAJ YÖNETMELÝÐÝNDE

DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 19/12/2001 tarihli ve 24615 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Türkiye Barolar Birliði Avukatlýk Staj Yönetmeliðinin 3 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 3 Bu Yönetmelik, 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayýlý Avukatlýk Kanununun 1 inci, 110 uncu ve 182 nci maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 4 üncü maddesinin ikinci  fýkrasýna aþaðýdaki bent eklenmiþtir.

“ð) Türkiye Barolar Birliðince yaptýrýlan staja kabul deðerlendirmesi baþarý belgesi.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðe 4 üncü  maddeden sonra gelmek üzere baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki madde eklenmiþtir.

Staja kabul deðerlendirmesi

MADDE 4/A Avukatlýk stajýna baþlamak için yazýlý olarak yapýlan staja kabul  deðerlendirmesinde baþarýlý olmak gerekir.

Staja kabul deðerlendirmesi, Türkiye Barolar Birliði ile imzalanacak protokole göre Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðýna veya yükseköðretim kurumlarý arasýndan belirlenecek bir kuruluþa yaptýrýlýr.

Staja kabul deðerlendirmesi; Türkçe, mantýksal akýl yürütme ve genel kültür konularý ile anayasa hukuku, medenî hukuk, borçlar hukuku, hukuk yargýlamasý usulü, ticaret hukuku, icra ve iflâs hukuku, ceza hukuku, ceza yargýlamasý usulü, idare hukuku ve idari yargýlama usulü, hukuk felsefesi, hukuk sosyolojisi ve vergi hukuku konularýný kapsayan alan bilgisi sorularýndan yapýlýr.

Staja kabul  deðerlendirmesinde Türkçe, mantýksal akýl yürütme ve genel kültür sorularý otuz, alan bilgisi sorularý yetmiþ puan aðýrlýðýnda olacak þekilde düzenlenir.

Staja kabul deðerlendirmesinde yüz üzerinden en az yetmiþ puan alanlar baþarýlý sayýlýr. Staja kabul deðerlendirmesinde baþarýlý olanlara  baþarý belgesi verilir. Bu belgenin geçerlilik süresi iki yýldýr.

Staja kabul deðerlendirmeleri, yýlda en az  üç kez yapýlýr.

Deðerlendirmelerin yeri, tarihi ve saati ile baþvurularýn nasýl yapýlacaðýna iliþkin  duyuru, Türkiye Barolar Birliði Yönetim Kurulu tarafýndan karara baðlanarak internet sayfasýnda yayýmlanýr.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðe 29 uncu maddenin birinci fýkrasýnda yer alan kanaat uyandýrmýþ” ibaresinden sonra gelmek üzere  ve Türkiye Barolar Birliði tarafýndan yazýlý olarak yaptýrýlan staj yeterlilik deðerlendirmesinde baþarýlý” ibaresi ve aþaðýdaki fýkralar eklenmiþtir.

Staj yeterlilik deðerlendirmesi, Türkiye Barolar Birliði ile imzalanacak protokole göre Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðýna veya yükseköðretim kurumlarý arasýndan belirlenecek bir kuruluþa yaptýrýlýr.

Staj yeterlilik deðerlendirmesi; otuz puaný mantýksal akýl yürütme,  yetmiþ puaný avukatlýk hukuku ve meslek kurallarýna iliþkin sorulardan oluþmak üzere toplam yüz puan üzerinden yapýlýr. Stajyer,  stajýnýn dokuzuncu ayýndan itibaren yeterlilik deðerlendirmesine girebilir. Barolar, avukatlýk hukuku ve meslek kurallarýna iliþkin eðitimlerini stajýn dokuzuncu ayýna kadar tamamlanacak þekilde planlar.

Staj yeterlilik deðerlendirmesinden yüz üzerinden en az yetmiþ puan alanlar baþarýlý sayýlýr.

Staj yeterlilik deðerlendirmeleri, yýlda üç kez yapýlýr.

Deðerlendirmelerin yeri, tarihi ve saati ile baþvurularýn nasýl yapýlacaðýna iliþkin  duyuru, Türkiye Barolar Birliði Yönetim Kurulu tarafýndan karara baðlanarak internet sayfasýnda yayýmlanýr.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 30 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn birinci cümlesinde yer alan Baro Yönetim Kurulu, ibaresinden sonra gelmek üzere Türkiye Barolar Birliðince yaptýrýlan staj yeterlilik deðerlendirmesinde baþarýlý olan ve ibaresi eklenmiþtir.

Geçiþ hükmü

GEÇÝCÝ MADDE 1 Bu Yönetmelik hükümleri,  yürürlük tarihinden itibaren altý ay içinde (altýncý ayýn son günü dahil) staja baþvuranlar ile staj yapmakta olanlar hakkýnda uygulanmaz.

MADDE 6 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 7 Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Barolar Birliði Yönetim Kurulu yürütür.