16 Nisan 2014  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28974

YÖNETMELÝK

Fatih Sultan Mehmet Vakýf Üniversitesinden:

FATÝH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNÝVERSÝTESÝ FATÝH SULTAN MEHMET

VE DÖNEMÝ UYGULAMA VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Fatih Sultan Mehmet Vakýf Üniversitesine baðlý olarak kurulan Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, görevlerine, faaliyetlerine, organlarýna, çalýþma þekline ve yönetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Fatih Sultan Mehmet Vakýf Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, görevlerine, yönetimine, organlarýna, faaliyetlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

b) Merkez: Fatih Sultan Mehmet Vakýf Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Fatih Sultan Mehmet Vakýf Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Fatih Sultan Mehmet Vakýf Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakýf Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amaçlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amaçlarý þunlardýr:

a) Fatih Sultan Mehmet ve döneminin tarihini siyasi, askerî, iktisadî, kültürel ve sosyal yönleriyle bilimsel olarak incelemek.

b) Fatih Sultan Mehmet ve dönemi hakkýnda ulusal ve uluslararasý sanatsal, kültürel, sosyal alanlarda bilgi ve görüþ saðlamak.

c) Dönem tarihine yönelik ulusal ve uluslararasý alanlarda yapýlan bilimsel çalýþmalarý deðerlendirmek, geliþmeleri izlemek, kongre, seminer, panel ve konferanslar düzenlemek.

ç) Fatih Sultan Mehmet ve dönemine iliþkin ortak projeler geliþtirmek ve yürütmek.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkez amaçlarý doðrultusunda aþaðýda sayýlan faaliyetlerde bulunur:

a) Fatih Sultan Mehmet ve dönemiyle ilgili her türlü konuya eðilmek, bu konularda çeþitli araþtýrma, inceleme, bilimsel toplantý ve yayýnlar yaparak konuyu bilimsel verilerle ortaya koymak, sorunlarýn çözümü için öneriler üretmek.

b) Yurt içindeki veya yurt dýþýndaki üniversitelerde Fatih Sultan Mehmet ve dönemi tarihiyle ilgili çalýþma yapan veya yapmak isteyen tarihçi ve sanat tarihçileri ile iþbirliði yaparak bu konudaki çalýþmalarýn takibi ve yayýna dönüþtürülme sürecini izlemek.

c) Baðlý olduðu Üniversite bünyesinde bulunan baþta Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatý olmak üzere diðer ilgili bölüm ve birimlerde lisans ve lisansüstü düzeyde konuyla ilgili yeni çalýþmalarýn yapýlmasýný teþvik etmek ve desteklemek.

ç) Araþtýrmacýlarýn istekleri ve Yönetim Kurulunun da uygun görmesi halinde konuyla ilgili araþtýrma sonuçlarýnýn kitap, katalog veya ansiklopedi þeklinde basýlmasýný saðlamak.

d) Fatih Sultan Mehmet ve dönemiyle ilgili yurt içinde ve yurt dýþýnda kitap, tez, makale ve benzeri þekilde yapýlan çalýþmalarý toplayarak bir arþiv-kütüphane oluþturmak.

e) Fatih Sultan Mehmet ve dönemiyle ilgili araþtýrmalarý ve kültürel miras deðerlerini ülke genelinde ve uluslararasý platformlarda tanýtmak, buna yönelik periyodik olarak ulusal ve uluslararasý sempozyumlar düzenlemek, yurt içindeki ve yurt dýþýndaki benzeri amaçlarla kurulmuþ merkezler, üniversiteler ve enstitülerle iþbirliði yapmak, bilimsel toplantýlar, kongre, seminer ve paneller düzenlemek, ortak projeler geliþtirmek ve yürütmek.

f) Merkez faaliyetleriyle ilgili çalýþmalarda bulunan kiþi veya gruplarýn ulusal ve uluslararasý hakemli veya hakemsiz dergilerde konuya yönelik bilimsel makale ve kitap yayýmlamalarýný teþvik etmek, Merkezde inceleme yayýnlarý serisi baþlatarak bilimsel incelemelerin sistemli bir þekilde yayýn organlarýnda yayýna hazýrlanmasýný saðlamak.

g) Fatih Sultan Mehmet ve dönemi araþtýrma ve uygulamalarý konusunda uðraþan yerli ve yabancý kurum ve kuruluþlarla, yabancý ülkelerde bulunan ulusal veya uluslararasý nitelikteki araþtýrma, inceleme, eðitim merkezleri, enstitüler ve benzeri kurumlarla iþbirliðinde bulunmak.

ð) Fatih Sultan Mehmet ve dönemi araþtýrma ve uygulamalarý alanýnda araþtýrma, inceleme, proje ve benzeri çalýþmalarý gerçekleþtirmek üzere gerektiðinde geçici veya sürekli komisyonlar, çalýþma gruplarý kurmak.

h) Merkezin kuruluþ amacýna ve 2547 sayýlý Kanunun amaç ve ilkelerine uygun diðer çalýþmalarý yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Organlarý ve Görevleri

Merkezin organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Müdür Yardýmcýsý.

c) Yönetim Kurulu.

ç) Danýþma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür, Üniversitenin kadrolu ve konu ile ilgili öðretim elemanlarý arasýndan Rektörün önerisi üzerine Mütevelli Heyeti Baþkanýnýn onayý ile üç yýl süre ile görevlendirilir. Süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altý aydan daha fazla süreyle görevi baþýnda bulunamamasý durumunda görevi sona erer. Süresi dolmadan görevinden ayrýlan Müdürün yerine Rektör ayný yöntemle yeniden görevlendirme yapar.

(2) Müdür, Merkezin çalýþmalarýndan ve bunlardan beklenen sonuçlarýn alýnmasýndan Rektöre karþý birinci derecede sorumludur.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Merkez çalýþmalarýnýn düzenli olarak yürütülmesini ve geliþtirilmesini saðlamak.

c) Merkezi, merkezin amaçlarý doðrultusunda yönetmek.

ç) Yönetim Kurulunu toplantýya çaðýrmak, toplantý gündemini hazýrlamak ve toplantýya baþkanlýk etmek.

d) Çalýþma programlarýný hazýrlamak ve Yönetim Kuruluna önermek, Yönetim Kurulunca karara baðlanan çalýþma programýný yürütmek.

e) Fakülteler, enstitüler, yüksekokullar, meslek yüksekokullarý, diðer uygulama ve araþtýrma merkezleri ve Rektörlüðe baðlý bölümlerde uygulanan Merkeze iliþkin programlar ve faaliyetler ile ilgili koordinasyonu saðlamak.

f) Birimler ve araþtýrma gruplarý arasýnda düzenli çalýþmayý saðlamak.

g) Oluþturulan araþtýrma gruplarýnýn çalýþmalarý ve sonuçlarýyla ilgili olarak Yönetim Kurulunu bilgilendirmek.

ð) Merkezin yýllýk faaliyet raporunu hazýrlamak, Yönetim Kurulunun görüþünü aldýktan sonra raporu Rektöre sunmak.

h) Eðitim, kurs, seminer ve benzeri program, faaliyet ve projelerin düzenlenmesini, yürütülmesini, yönlendirilmesini ve denetimini saðlamak.

ý) Merkezin kadro ihtiyaçlarýný tespit edip Yönetim Kurulunun görüþlerini aldýktan sonra Rektörlüðe sunmak.

Müdür yardýmcýsý

MADDE 10 (1) Müdür, çalýþmalarýnda kendisine yardýmcý olmak üzere, Üniversite öðretim elemanlarý arasýndan bir kiþiyi müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayýna sunar.

(2) Müdürün katýlamadýðý toplantýlara müdür yardýmcýsý katýlýr ve Müdüre altý aya kadar vekâlet edebilir.

(3) Müdür yardýmcýsýnýn görev süresi en çok üç yýldýr. Müdürün görevi sona erdiðinde müdür yardýmcýsýnýn da görevi sona erer. Görevinden ayrýlan müdür yardýmcýsýnýn yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi görevlendirilebilir.

Yönetim kurulu

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulu, Müdürün baþkanlýðýnda, varsa müdür yardýmcýsý ve Müdürün Üniversite öðretim elemanlarý arasýndan önereceði adaylar arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilecek beþ kiþiden oluþur. Görev süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi dolmadan ayrýlan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere ayný yöntemle yeni üye görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine ayda en az bir defa toplanýr ve merkezin faaliyetlerini gözden geçirerek ilgili konularda kararlar alýr. Müdür, iþin gerektirdiði durumlarda Yönetim Kurulunu her zaman toplantýya çaðýrabilir. Yönetim Kurulu salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr. Üst üste üç kez izinsiz ve mazeretsiz Yönetim Kurulu toplantýsýna katýlmayan üyenin üyeliði Yönetim Kurulu kararý ile sona erdirilir.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 12 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin amaçlarýnýn gerçekleþmesi ve yapacaðý çalýþmalarýn yürütülmesi için gerekli gördüðü hallerde görüþlerinden yararlanmak üzere, danýþma ve özel ihtisas komisyonlarý oluþturmak.

b) Merkeze baðlý inceleme, araþtýrma, uygulama birimleri kurmak, koordinatörlük ihdas ederek görev, yetki ve sorumluluklarýný belirlemek.

c) Merkez Müdürünün faaliyet dönemi sonunda hazýrlayacaðý faaliyet raporunun düzenlenmesine iliþkin esaslarý tespit etmek, sunulan raporu deðerlendirmek, bir sonraki döneme ait çalýþma programýný düzenlemek.

ç) Gündemde bulunan araþtýrma ve eðitim projelerini, programlarýný ve faaliyetlerini karara baðlamak, bunlarýn uygulanýþýný denetlemek, gerekli gördüðü durumlarda uzmanlýk komisyonlarý kurarak çalýþmalarý yürütmek.

d) Merkezin faaliyetlerini gözden geçirerek bu Yönetmelikte belirtilen amaçlar doðrultusunda Merkezin çalýþma ve yönetimi ile ilgili konularda kararlar almak.

Danýþma kurulu

MADDE 13 (1) Danýþma Kurulu, Müdür baþkanlýðýnda Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý ve Tarih Bölümü öðretim üyeleri arasýndan fakülte kurullarýnca seçilecek birer üye ve diðer bölümlerden Rektör tarafýndan görevlendirilecek iki üye ile toplam beþ üyeden oluþur. Danýþma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Görev süresi dolan üyeler yeniden seçilebilir. Süreleri bitmeden ayrýlan üyelerin yerine, kalan süreyi doldurmak üzere yenileri ayný yöntemle seçilir.

(2) Danýþma Kurulu, Müdürün çaðrýsý üzerine yýlda en az iki defa toplanýr.

(3) Danýþma Kurulu, üyelerin salt çoðunluðu ile toplanýr ve kararlarýný oy çokluðu ile alýr.

Danýþma kurulunun görevleri

MADDE 14 (1) Danýþma Kurulunun görevleri, Merkezin faaliyetlerini deðerlendirerek faaliyet alanlarýyla ilgili konularda görüþ ve tavsiyelerde bulunmak ve Merkezin faaliyet alanlarý ile ilgili alt komisyonlar oluþturmaktýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan hâller

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Fatih Sultan Mehmet Vakýf Üniversitesi Rektörü yürütür.