28 Ocak 2014  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28896

YÖNETMELÝK

Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýndan:

GÜMRÜK LABORATUVARLARININ FAALÝYETLERÝ HAKKINDA

YÖNETMELÝKTE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA

DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 31/10/2009 tarihli ve 27392 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gümrük Laboratuvarlarýnýn Faaliyetleri Hakkýnda Yönetmeliðin 3 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 3/6/2011 tarihli ve 640 sayýlý Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi ve 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (m) bendi ile 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayýlý Gümrük Kanununun 10 uncu ve 66 ncý maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) ve (f) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, (ç) ve (e) bendinde geçen laboratuvar þube müdürü” ibaresi laboratuvar müdürü” olarak, (g) bendi ve 6 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinde geçen Müsteþarlýðýn ibareleri Bakanlýðýn olarak deðiþtirilmiþtir.

a) Bölge müdürlüðü: Ýlgili gümrük ve ticaret bölge müdürlüklerini,

f) Laboratuvar müdürü: Laboratuvarýn gümrük mevzuatýna uygun olarak yönetilmesinden sorumlu olan, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Deðiþikliði Yönetmeliðinde belirtilen þartlarý haiz personeli,

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 7 nci maddesinin baþlýðý ve birinci fýkrasýnýn ilk paragrafý ile (ð) ve (l) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve (ý) bendinde geçen baþmüdürlüðe ibaresi bölge müdürlüðüne olarak deðiþtirilmiþtir.

Laboratuvar müdürünün görev ve yetkileri

Laboratuvar müdürü, laboratuvarýn bu Yönetmeliðe uygun olarak yönetiminden sorumludur. Laboratuvar müdürünün görev ve yetkileri aþaðýdaki þekilde belirtilmiþtir:

“ð) Aylýk faaliyet raporlarýnýn Gümrükler Genel Müdürlüðüne iletilmek üzere bölge müdürlüðüne bildirimini saðlamak,

l) Bölge müdürlüðünce verilecek benzeri görevleri yapmak.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 8 inci maddesinin birinci fýkrasýnda geçen laboratuvar þube müdürüne ibaresi laboratuvar müdürüne olarak deðiþtirilmiþ ve 9 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (h) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

h) Laboratuvar müdürünün vereceði diðer görevleri yerine getirmek.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 13 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (ç) bendinde geçen daha sonra Müsteþarlýkça ve 15 inci maddesinin üçüncü fýkrasýnda geçen Müsteþarlýkça ibareleri Bakanlýkça olarak, geçici 1 inci maddenin birinci fýkrasýnýn (c) bendinde geçen Müsteþarlýðýn ibaresi Bakanlýðýn olarak deðiþtirilmiþtir.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 14 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 14 (1) Gümrük laboratuvarlarýna gönderilen numuneler tahlilden önce gözden geçirilir ve bunlarýn 13 üncü maddede yazýlý þekil ve miktarda olup olmadýðý, mührünün saðlam ve okunaklý olup olmadýðý, numunelerin laboratuvar tahlil raporu formunda gösterilen sayýda bulunup bulunmadýðý hususlarý araþtýrýlýr, varsa noksanlýklarýn tamamlanmasý için muayene memurlarýna iade edilir. Uygun þekil ve güvenlik þartlarýný taþýmayan numunelerin kabulünden ilk incelemeyi yapan kimyager sorumludur.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 18 inci maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Ýkinci tahlilde kullanýlacak numuneler

MADDE 18 (1) Ýkinci tahlil, þahit numune üzerinden yapýlýr. Ýkinci tahlilin yapýlacaðý þahit numunenin mühür ve etiketinin saðlam olmasý gerekir.

(2) Birinci tahlil, eþyanýn kendisi üzerinde yapýlmýþ ise, eþyanýn halen gümrük idaresinde bulunmasý þartýyla ikinci tahlil de ayný eþya üzerinden yapýlýr. Ýkinci tahlilin eþyanýn kendi üzerinden yapýlmasý durumunda beyannameye iliþkin bilgilerin numune etiketi üzerinden tespit edilebilir olmasý þarttýr.

(3) Ýkinci tahlile tabi tutulan numune veya eþyanýn mühür ve etiketlerinin duruma göre birinci ve ikinci fýkrada belirtilen þartlarý taþýmadýðýnýn anlaþýlmasý halinde laboratuvar müdürlüðünce tutanak düzenlenerek, yapýlacak iþlem konusunda karar verilmek üzere ilgili gümrük idaresine intikal ettirilir.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 20 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 20 (1) Tahlil sonuçlarýnýn tebliðinden itibaren bir ay içerisinde sahipleri tarafýndan alýnmayan tahlillerden arta kalan numunelerden ekonomik deðeri olanlar Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüðüne intikal ettirilir. Ekonomik deðeri olmayanlarýn ise laboratuvar müdürünce görevlendirilecek personel tarafýndan;

a) Metal, plastik, cam, kâðýt ve tekstil atýklarýnýn, biriktirme kaplarýnda muhafaza edilerek, mevzuata uygun olarak geri kazaným amacýyla laboratuvarýn bulunduðu yerdeki uygun olan kuruluþlara tutanakla teslim edilerek ekonomiye kazandýrýlmasý,

b) Zehirli, zararlý, yanýcý, yakýcý, patlayýcý kimyasallar ile tahlilden arta kalan diðer atýklarýn, mevzuata uygun olarak gümrük laboratuvarýndan alýnarak tasfiye iþletme müdürlüðünce imha edilmesi,

saðlanýr.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 22 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 22 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakaný yürütür.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin ek-1, ek-2 ve ek-4’ünde yer alan baþlýklardaki  BAÞBAKANLIK GÜMRÜK MÜSTEÞARLIÐI ibareleri GÜMRÜK VE TÝCARET BAKANLIÐI olarak, GÜMRÜK LABORATUVARI ibareleri LABORATUVAR MÜDÜRLÜÐÜ” olarak deðiþtirilmiþtir.

MADDE 11 Bu Yönetmeliðin 7 nci maddesi yayýmý tarihinden 30 gün sonra, diðer maddeleri yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 12 Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakaný yürütür.

Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

31/10/2009

27392