31 Aralýk 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28868

YÖNETMELÝK

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumundan:

TÜRKÝYE RADYO-TELEVÝZYON KURUMU

MALÝ DENETÇÝLÝÐÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, mali denetçi ve mali denetçi yardýmcýlarýnýn atanmalarý, eðitimleri, yetki ve yeterlilik staj programlarý, sýnavlarý, görev, yetki ve sorumluluklarý, çalýþma usul ve esaslarý ile çalýþma programlarýný ve ilgili diðer hususlar ile inceleme ve denetimlere dair iþlerin kapsamýný düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu mali denetçi ve mali denetçi yardýmcýlarýný, Mali Denetçi Yardýmcýlýðý Giriþ Sýnavýna katýlacak adaylarý, 3093 sayýlý Kanunda sayýlan gelirler ile ilgili mükellefler nezdinde yapýlacak inceleme ve denetimleri, Kurum harcamalarýna yönelik tüm inceleme ve denetimleri, kurum içinde mali konularla ilgili mali denetçi görevlendirmelerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 11/11/1983 tarihli ve 2954 sayýlý Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununun 56 ncý maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Baþkan: Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Muhasebe ve Finansman Dairesi Baþkanýný,

b) Baþkanlýk: Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Muhasebe ve Finansman Dairesi Baþkanlýðýný,

c) Genel Müdür: Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürünü,

ç) Genel Müdürlük: Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürlüðünü,

d) Giriþ sýnavý: Mali Denetçi Yardýmcýlýðý Giriþ Sýnavýný,

e) Ýlgili Genel Müdür Yardýmcýsý: Kurumda Muhasebe ve Finansman Dairesi Baþkanlýðýnýn baðlý olduðu Genel Müdür Yardýmcýsýný,

f) Kanun: 3093 sayýlý Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununu,

g) KPSS: Kamu Personel Seçme Sýnavýný,

ð) Kurul: Yeterlik Sýnav Kurulunu,

h) Kurum: Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunu,

ý) Mali denetçi: Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu mali denetçisini,

i) Mali denetçi yardýmcýsý: Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu mali denetçi yardýmcýsýný,

j) Rapor Deðerlendirme Komisyonu: Mali denetçiler ve/veya mali denetçi yardýmcýlarý tarafýndan hazýrlanan raporlarýn okunup deðerlendirildiði, mali denetçiler arasýndan Baþkanca görevlendirilen ve üç asil, bir yedek üyeden oluþturulan komisyonu,

k) Sýnav Komisyonu: Mali Denetçi Yardýmcýlýðý Giriþ Sýnavý Komisyonunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Mali Denetçi Yardýmcýlýðýna Giriþ

Giriþ sýnavý

MADDE 5 (1) Mali denetçilik mesleðine, giriþ sýnavýyla mali denetçi yardýmcýsý olarak girilir. Mali denetçi yardýmcýsý kadrosuna atanabilmek için giriþ sýnavýnda baþarýlý olmak þarttýr.

(2) Giriþ sýnavý, kadro ve ihtiyaç durumuna göre Kurum tarafýndan uygun görülen zamanlarda açýlýr.

(3) Giriþ sýnavý, yazýlý ve sözlü-mülakat þeklinde iki aþamalý yapýlýr.

(4) Giriþ sýnavýna çaðrýlacak adaylarýn sayýsý, atama yapýlacak kadro sayýsýnýn yirmi katýndan fazla olamaz. KPSS puaný en yüksek olan adaydan baþlamak üzere yapýlan sýralama sonucunda son sýradaki aday ile eþit puana sahip adaylar da sýnava çaðrýlýr.

Giriþ sýnavý duyurusu

MADDE 6 (1) Giriþ sýnavýna katýlma þartlarý, sýnavýn yapýlýþ þekli, deðerlendirme yöntemi, atama yapýlacak kadro sayýsý, KPSS puan türleri ve asgari puanlar, sýnava çaðrýlacak aday sayýsý, son baþvuru tarihi, baþvuru yeri, baþvuru þekli ve baþvuruda istenecek belge ve beyanlar, gerek görülmesi halinde öðrenim dallarý ve kontenjanlarý ile diðer hususlar son baþvuru tarihinden en az otuz gün önce Resmî Gazetede, Türkiye genelinde yayýmlanan tirajý en yüksek ilk beþ gazetenin en az birinde ve Kurumun internet adresinde yayýmlanmak suretiyle duyurulur.

Giriþ sýnavýna baþvuru þartlarý

MADDE 7 (1) Giriþ sýnavýna baþvurmak isteyenlerde son baþvuru tarihi itibariyle aþaðýdaki þartlar aranýr:

a) 24/9/2008 tarihli ve 27007 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunda Memur Statüsünde Ýstihdam Edilen Personel Yönetmeliðinin 37 nci maddesindeki genel þartlarý taþýmak.

b) En az dört yýllýk lisans eðitimi veren siyasal bilgiler, hukuk, iktisat, iþletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile bunlara denkliði Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilen yurt içindeki veya yurtdýþýndaki öðretim kurumlarýndan birinden mezun olmak.

c) Giriþ sýnavýnýn yapýldýðý yýlýn ocak ayýnýn birinci günü itibarýyla otuz beþ yaþýný doldurmamýþ olmak.

ç) Geçerlik süresi dolmamýþ KPSS puan türü veya türlerinden giriþ sýnavý ilanýnda belirtilen taban puaný almýþ olmak.

Baþvuruda istenen belgeler ve baþvuru þekli

MADDE 8 (1) Giriþ sýnavýna katýlmak isteyenlerden aþaðýdaki belgeler istenir:

a) Kurumdan veya Kurumun internet adresinden temin edilecek baþvuru formu.

b) Yükseköðrenim diplomasý veya geçici mezuniyet belgesinin ya da yurt dýþýnda eðitim görenler için diploma denklik belgesinin aslý veya Kurumca onaylý örneði.

c) KPSS sonuç belgesinin aslý veya fotokopisi ya da bilgisayar çýktýsý.

ç) Yazýlý özgeçmiþ.

d) Ýki adet vesikalýk fotoðraf.

(2) Adaylardan istenen belgelerin Kuruma giriþ sýnavý duyurusunda belirtilen tarih ve saatte, elden veya posta yoluyla ya da giriþ sýnavý duyurusunda belirtildiði takdirde elektronik ortamda teslim edilmesi gerekir. Postadaki gecikmeler ve ilânda belirtilen süre içerisinde yapýlmayan baþvurular dikkate alýnmaz.

Baþvurularýn incelenmesi ve adaylarýn sýnava kabulü

MADDE 9 (1) Ýnsan Kaynaklarý Dairesi Baþkanlýðý, süresinde yapýlan baþvurularý inceleyerek adaylarda aranan þartlarýn mevcut olup olmadýðýný tespit eder ve giriþ sýnavýna katýlabileceklerin isimlerini KPSS puanlarý ile birlikte Kurum ilan panosu ve resmi internet adresinde ilan eder.

(2) Yazýlý sýnava girme hakký kazanan adaylara fotoðraflý sýnav giriþ belgesi verilir. Sýnav giriþ belgesinde kimlik bilgileri, sýnav yeri ve tarihi yer alýr. Sýnav giriþ belgesi olmayan adaylar sýnava katýlamazlar.

(3) Giriþ sýnavýna katýlmaya hak kazananlardan gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu tespit edilenlerin sýnavlarý geçersiz sayýlýr ve atamalarý yapýlmaz. Bunlarýn atamalarý yapýlmýþ olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talep edemez ve haklarýnda Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna suç duyurusunda bulunulur.

Sýnav Komisyonu

MADDE 10 (1) Giriþ sýnavýnýn yapýlmasý, sýnav sonuçlarýnýn deðerlendirilmesi ve itirazlarýn incelenerek karara baðlanmasý Sýnav Komisyonunca yapýlýr.

(2) Sýnav Komisyonu, Genel Müdür Oluru ile mali denetçiler, daire baþkaný ve daha üst seviyedeki Kurum yöneticileri arasýndan belirlenen bir baþkan ve dört üyeden oluþur, ayrýca üç yedek üye belirlenir. Sýnav Komisyonu Baþkaný ile yedek üyelerden en az birisi, daire baþkaný ve daha üst seviyedeki Kurum yöneticileri arasýndan, diðerleri ise mali denetçiler arasýndan tespit edilir. Asýl üyelerin herhangi bir nedenle Sýnav Komisyonuna katýlamamalarý hâlinde, yedek üyeler tespit sýrasýna göre Komisyona katýlýrlar.

(3) Sýnav Komisyonu, üye tamsayýsýyla toplanýr ve oy çokluðu ile karar alýr.

(4) Sýnav Komisyon üyeleri, boþanmýþ olsalar dahi eþlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve kayýn hýsýmlarýnýn veya evlatlýklarýnýn katýldýðý sýnavlarda görev alamazlar.

Yazýlý sýnav

MADDE 11 (1) Yazýlý sýnav klasik veya test usulüne göre yapýlýr.

(2) Yazýlý sýnava, KPSS sonuçlarýna göre baþvuran adaylardan, sýnav ilanýnda belirtilen puan türüne göre en yüksek puana sahip olandan baþlanarak, atama yapýlacak kadro sayýsýnýn en fazla yirmi katýna kadar aday (son sýradaki adayla eþit puana sahip olanlar dâhil) katýlabilir.

Yazýlý sýnav konularý

MADDE 12 (1) Yazýlý sýnav aþaðýdaki konulardan yapýlýr:

a) Ýktisat grubu:

1) Mikro ve makro iktisat,

2) Ýktisat politikasý,

3) Türkiye ekonomisi,

4) Uluslararasý ekonomik iliþkiler ve kuruluþlar.

b) Maliye grubu:

1) Kamu maliyesi,

2) Bütçe ve bütçe politikasý, Türk bütçe sistemi,

3) Türk vergi sisteminin genel esaslarý,

4) Maliye politikasý.

c) Hukuk grubu:

1) Anayasa hukuku,

2) Ýdare hukukunun genel esaslarý ve idari yargý,

3) Ceza hukuku (Genel hükümler),

4) Medeni hukuk (Baþlangýç-kiþiler hukuku-eþya hukuku),

5) Borçlar hukuku (Genel hükümler),

6) Vergi hukuku.

ç) Muhasebe grubu:

1) Genel muhasebe,

2) Maliyet muhasebesi,

3) Þirketler muhasebesi.

(2) Yazýlý sýnavda sorularýn konu gruplarý bakýmýndan hangi aðýrlýkta deðerlendirmeye tabi tutulacaðýna sýnav duyurusunda yer verilir.

Yazýlý sýnavýn yapýlýþ þekli

MADDE 13 (1) Yazýlý sýnav sorularý, klasik veya test usulüne göre komisyon tarafýndan hazýrlanýr. Sýnav sorularýnýn hazýrlanmasý ve cevaplarýnýn deðerlendirilmesi için gerektiðinde öðretim üyelerinden veya konusunda uzman kamu görevlilerinden yararlanýlabilir.

(2) Yazýlý sýnav, Ýnsan Kaynaklarý Dairesi Baþkanlýðý tarafýndan Komisyonun gözetim ve denetimi altýnda yapýlýr.

(3) Sýnavda kopya çekenler, çekmeye teþebbüs edenler veya kopya çektiði tespit edilenler hakkýnda tutanak düzenlenerek sýnavlarý geçersiz sayýlýr.

(4) Yazýlý sýnav; Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðýna, Millî Eðitim Bakanlýðýna, yükseköðretim kurumlarýna veya bu konuda uzmanlaþmýþ diðer kamu kurum ve kuruluþlarýna da yaptýrýlabilir. Bu durumda yazýlý sýnava iliþkin hususlar, Kurum ve ilgili kuruluþ arasýnda protokol ile belirlenir.

Yazýlý sýnavýn deðerlendirilmesi ve sözlü sýnava çaðýrma

MADDE 14 (1) Yazýlý sýnav, yüz tam puan üzerinden deðerlendirilir, en yüksek puandan baþlamak üzere sýralama yapýlarak tutanaða baðlanýr ve imzalanýr.

(2) Yazýlý sýnavda baþarýlý sayýlmak için sýnav ilanýnda belirtilen konu gruplarýndan en az altmýþ puan alýnmasý ve bunlarýn ortalamasýnýn en az yetmiþ puan olmasý gerekir.

(3) Yazýlý sýnavda baþarýlý olanlardan en yüksek puan alan adaydan baþlanarak, atama yapýlacak kadro sayýsýnýn dört katýný geçmemek üzere, duyuruda belirtilen sayýda aday sözlü sýnava çaðrýlýr. Son sýradaki adayla ayný puaný alan adaylar da sözlü sýnava çaðrýlýr.

Yazýlý sýnav sonuçlarýnýn duyurulmasý

MADDE 15 (1) Yazýlý sýnav sonuçlarý, Kurum ilan panosu ve resmi internet adresinde yayýmlanmak suretiyle duyurulur. Ayrýca, sözlü-mülakat sýnavýna katýlmaya hak kazananlara, sözlü-mülakat sýnavýnýn yeri, günü ve saatine iliþkin bilgileri içeren tebligat yapýlýr.

Sözlü-mülakat sýnavý

MADDE 16 (1) Sözlü-mülakat sýnavýnda adaylar;

a) Yazýlý sýnav konularýna iliþkin bilgi düzeyi,

b) Bir konuyu kavrayýp özetleme, ifade yeteneði ve muhakeme gücü,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranýþ ve tepkilerinin mesleðe uygunluðu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandýrýcýlýðý,

d) Genel yetenek ve genel kültürü,

e) Bilimsel ve teknolojik geliþmelere açýklýðý,

yönlerinden ayrý ayrý puan verilmek suretiyle deðerlendirilir.

(2) Adaylar, Komisyon tarafýndan birinci fýkranýn (a) bendi için elli puan, (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinde yazýlý özelliklerin her biri için ise onar puan üzerinden deðerlendirilir ve verilen puanlar ayrý ayrý tutanaða geçirilir. Bunun dýþýnda sözlü-mülakat sýnavý ile ilgili herhangi bir kayýt sistemi kullanýlmaz. Sözlü-mülakat sýnavýnda baþarýlý sayýlmak için, Komisyon baþkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanlarýn aritmetik ortalamasýnýn en az yetmiþ olmasý þarttýr.

Giriþ sýnavýnýn deðerlendirilmesi

MADDE 17 (1) Baþarý sýrasý yazýlý ve sözlü-mülakat sýnav sonucunda alýnan notlarýn aritmetik ortalamasý alýnarak belirlenir.

(2) Adaylar, baþarý sýrasý en yüksek adaydan baþlanarak sýralamaya konulur ve baþarý sýrasýna göre atama yapýlacak kadro sayýsý kadar aday asýl, giriþ sýnavýnda baþarýlý olmak þartýyla atama yapýlacak kadro sayýsýnýn yarýsýný geçmemek üzere, Komisyonca belirlenecek sayýda aday ise yedek olarak tespit edilir.

(3) Adaylarýn giriþ sýnavý puanlarýnýn ayný olmasý halinde sýrasýyla, yazýlý sýnav puaný ve KPSS puaný yüksek olana öncelik tanýnýr.

(4) Giriþ sýnavýnda yetmiþ ve üzerinde puan almýþ olmak, asýl listelere giremeyen adaylar için müktesep hak veya daha sonraki giriþ sýnavlarý için herhangi bir öncelik hakký teþkil etmez.

Giriþ sýnavý sonuçlarýnýn duyurulmasý

MADDE 18 (1) Giriþ sýnavý sonuçlarý, Kurumun internet adresinde ilan edilir. Ayrýca, asýl ve yedek listelerde yer alan adaylara tebligat yapýlýr.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 19 (1) Sýnava katýlanlar sýnav sonuçlarýna yazýlý olarak itiraz edebilirler. Ýtirazlar, sýnav sonuçlarýnýn duyurulmasýndan itibaren 10 gün içinde bir dilekçe ile yapýlýr. Bu itirazlar sýnav kurulu tarafýndan en geç 20 gün içinde incelenir ve sonuç ilgiliye yazýlý olarak bildirilir.

Mali denetçi yardýmcýlýðýna atama

MADDE 20 (1) Giriþ sýnavýný asýl olarak kazananlarýn, tebligatta belirtilen süre içinde, aþaðýdaki belgelerle birlikte yazýlý olarak yapacaklarý baþvuru üzerine mali denetçi yardýmcýsý kadrolarýna atamalarý yapýlýr.

a) Adli sicil kaydýna dair yazýlý beyaný.

b) Görevini devamlý yapmaya engel olabilecek akýl hastalýðý olmadýðýna dair yazýlý beyaný.

c) Erkek adaylar için askerlik durumuna dair yazýlý beyaný.

ç) Mal bildirimi.

d) 8 adet vesikalýk fotoðraf.

(2) Süresi içinde geçerli bir mazereti olmaksýzýn müracaat etmeyen adaylarýn atama iþlemleri yapýlmaz.

(3) Giriþ sýnavýnda baþarýlý olup atamasý yapýlmayanlardan veya atamasý yapýlýp da herhangi bir sebeple görevden ayrýlanlardan boþalan kadrolara, sýnav sonuçlarýnýn ilanýndan itibaren altý ay içinde giriþ sýnavý baþarý sýralamasýna göre yedek listeden atama yapýlabilir.

Sýnav belgelerinin saklanmasý

MADDE 21 (1) Mali denetçi yardýmcýsý kadrolarýna atananlarýn sýnavla ilgili belgeleri özlük dosyalarýnda saklanýr. Atanamayanlarýn baþvuru belgeleri ise giriþ sýnavý sonuçlarýnýn ilanýný izleyen iki ay içinde talepleri halinde ilgililere elden iade edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Mali Denetçi Yardýmcýlýðý Dönemi, Mali Denetçi Yardýmcýlarýnýn Yetiþtirilmesi,

Yeterlik Sýnavý ve Mali Denetçiliðe Atanma

Mali denetçi yardýmcýlýðý süresi

MADDE 22 (1) Mali denetçi yardýmcýlýðý süresi en az üç yýldýr.

Çalýþma düzeni

MADDE 23 (1) Mali denetçi yardýmcýlarý, baðlý olduklarý birim amirince belirlenen mali denetçilerin refakatinde ve onlarýn gözetiminde çalýþýrlar.

Yetiþtirilme amacý

MADDE 24 (1) Mali denetçi yardýmcýlarýnýn yetiþtirilmesinde:

a) Denetçiliðin gerektirdiði nitelikleri kazandýrma,

b) Görev ve yetki alanlarýna giren yürürlükteki mevzuat ile inceleme ve denetim teknikleri konularýnda tecrübe ve ihtisas sahibi olmalarýný saðlama,

c) Rapor yazma tekniði konusundaki bilgi ve becerilerini artýrma,

ç) Bilimsel çalýþma ve araþtýrma alýþkanlýðýný kazandýrma,

d) Kurumun yapýsý, iþleyiþi, mevzuatý ve çalýþmalarý hakkýnda yeterli düzeye gelmeleri ve yardýmcýlýk dönemi sonunda baðýmsýz çalýþma yeterliðine kavuþmalarý,

amaçlarý güdülür.

Mali denetçi yardýmcýlarýnýn yetiþtirilmeleri

MADDE 25 (1) Mali denetçi yardýmcýlýðýna atananlar, Genel Müdürlük tarafýndan belirlenen kurumsal mevzuat ile 21/2/1983 tarihli ve 83/6061 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararýyla yürürlüðe konulan Aday Memurlarýn Yetiþtirilmelerine Ýliþkin Genel Yönetmelik hükümleri çerçevesindeki eðitim ve stajýn yaný sýra Genel Müdürlükçe uygun görülen yer ve sürelerde temel mesleki eðitim kursuna tabi tutulurlar. Eðitim programý teorik ve uygulamalý olmak üzere iki kýsýmdan oluþur.

(2) Temel mesleki eðitim kursunda adaylarýn baþarýlý olabilmeleri için görmüþ olduklarý ders sonucu yapýlacak sýnavlarda, her dersten yüz tam puan üzerinden en az altmýþ puan almalarý zorunludur.

(3) Mali denetçi yardýmcýlarý görev yerlerine atanmalarýndan itibaren ikinci yýlýn sonuna kadar mali denetçilerin refakatinde çalýþýrlar ve düzenlenecek raporlarý birlikte imza ederler. Bu süreye temel mesleki eðitim kursunda geçen süreler dâhildir.

(4) Mali denetçi yardýmcýlarý refakat süresinde baðýmsýz inceleme ve denetim yapamazlar. Her refakat dönemi sonunda mali denetçiler, refakatlerinde çalýþan mali denetçi yardýmcýlarý ile ilgili, þekli Baþkanlýkça belirlenecek refakat deðerlendirme formunu doldururlar. Ýkinci yýlýn sonunda inceleme yetkisi alan mali denetçi yardýmcýlarý yeterlilik sýnavýna kadar geçen sürede baðýmsýz inceleme ve denetim yaparlar. Ýþ emirleri yetkili mali denetçi yardýmcýsý adýna hazýrlanýp tevdi edilir.

(5) Mali denetçi yardýmcýlarýnýn eðitimi, yetiþtirilmesi, refakat edecekleri mali denetçilerin ve refakat sürelerinin belirlenmesi, deðerlendirme formlarýnýn muhafazasý gibi iþ ve iþlemler Baþkanlýk tarafýndan yerine getirilir.

Yeterlik sýnav kurulu

MADDE 26 (1) Yeterlik Sýnav Kurulu, 10 uncu maddeye göre oluþturulur.

Yeterlik sýnavý

MADDE 27 (1) Mali denetçi yardýmcýlarý üç yýllýk eðitim ve refakat döneminden sonra yeterlik sýnavýna tabi tutulurlar.

(2) Yeterlik sýnavý yazýlý þekilde yapýlýr.

(3) Yeterlik sýnavýna girebilmek için; aylýksýz izin ile toplamý üç ayý aþan hastalýk ve refakat izinleri hariç Kurumda en az üç yýl fiilen çalýþmak þarttýr.

Yeterlik sýnav konularý

MADDE 28 (1) Yeterlik sýnavý, mali denetçi yardýmcýlarýnýn staj döneminde kazandýklarý mesleki bilgi ve tecrübe derecelerinin tespit ve deðerlendirilmesi amacýyla aþaðýdaki konulardan yapýlýr:

a) 2954 sayýlý Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu.

b) 3093 sayýlý Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu ve ilgili diðer mevzuat.

c) 20/10/2009 tarihli ve 27382 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Kuruluþ ve Görevleri Hakkýnda Yönetmelik.

ç) Muhasebe ve Mali Tablolar Analizi (Kurumda uygulanan hesap planý çerçevesinde Kurum gelir ve giderleri ile dönem içi iþlemlerinin muhasebeleþtirilmesi, Kurum dönem sonu iþlemleri ve maliyet muhasebesi, temel finansal tablolar ile diðer finansal tablolarýn analizi ve yorumlanmasý).

d) Kurum giderleri ve vergisel yükümlülükler (Kamu hizmeti yayýncýlýðý ile ilgili giderler ile yönetsel giderler, mal ve hizmet alýmlarýnda doðrudan temin ile ihale süreçleri ve mevzuatý, vergi mevzuatýnýn Kurum iþ ve iþlemlerine sirayet eden bölümleri aðýrlýklý olmak üzere mali mevzuat ile vergisel yükümlülükler, harcama ve giderlerle ilgili Kurum içi mevzuat).

e) Yeterlik sýnavý tarihinden en az 3 ay önce Kurumca tespit edilen ve mali denetçi yardýmcýlarýna bildirilen diðer mevzuat.

Yeterlik sýnavýnýn deðerlendirilmesi

MADDE 29 (1) Yeterlik sýnavýnda baþarýlý sayýlmak için yüz tam puan üzerinden en az yetmiþ puan almak gerekir.

(2) Yeterlik sýnavýnda baþarýlý olamayan veya sýnava girmeye hak kazandýðý halde geçerli mazereti olmaksýzýn sýnav hakkýný kullanmayanlara, bir yýl içinde ikinci kez sýnav hakký verilir.

Mali denetçiliðe atanma

MADDE 30 (1) Mali denetçi yardýmcýsýnýn mali denetçi olarak atanabilmesi için yeterlik sýnavýnda baþarýlý olmasý þarttýr.

Meslekten çýkarýlma

MADDE 31 (1) Ýkinci yeterlik sýnavýnda da baþarý gösteremeyen veya sýnav hakkýný kullanmayanlar mali denetçi yardýmcýsý unvanýný kaybederler ve Kurumca durumlarýna uygun memur unvanlý kadrolara atanýrlar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Mali Denetçilerin Görev, Yetki ve Sorumluluklarý

Mali denetçilerin görev ve yetkileri

MADDE 32 (1) Mali denetçilerin görev ve yetkileri aþaðýdaki gibidir:

a) Kurum gelirlerinin, Kanunda yazýlý matrah ve oranlar dâhilinde hesaplanarak Kuruma tam ve zamanýnda ödenip ödenmediði konularýnda inceleme ve denetim yapmak, ilave tarhiyat tespit edilmesi halinde gereði ile ilgili rapor düzenlemek.

b) Ýmalatçý ve ithalatçý mükelleflerin Kuruma ödemeleri gereken bandrol ücretlerini tam ve zamanýnda ödeyip ödemediklerinin tespiti amacýyla, bandrole tabi cihaz alým satýmý ile sýnýrlý olmak üzere defter ve belgeleri üzerinde sýnýrlý inceleme yapmak.

c) Kurumun bilgisi dýþýnda kalan bandrole tabi cihaz imalatçýsý ya da ithalatçýsý firmalarýn kayýt altýna alýnmasýný temin etmek amacýyla kamu kurum ve kuruluþlarýndan istenilen bilgiler üzerinde çalýþmalar yapmak.

ç) Ýmalatçý ve ithalatçý firmalarca satýlan ancak, arýzalý olduðu veya baþka nedenlerle iade alýndýðý beyan edilen bandrole tabi cihazlar üzerindeki bandrollerin, sökümüne nezaret etmek, sökülen bandrolleri tutanak ile firmadan teslim almak, söz konusu iadelerin doðruluðunu tespit etmek amacýyla, firmalar nezdinde konuyla sýnýrlý olarak, iade faturalarý, KDV düzeltme beyanlarý, gümrük giriþ beyannameleri ve garanti belgeleri üzerinden inceleme yapmak.

d) Denetim Programý gereðince mükelleflere bandrol vermekte olan merkez ve taþra birimlerinin bandrol verilmesi ile ilgili iþ ve iþlemlerinin mevzuata uygunluðunu denetlemek.

e) Kurum gelirleri ile ilgili denetim ve inceleme sýrasýnda belirlenen aksaklýk ve noksanlýklarýn düzeltilerek tekrarýnýn önlenmesi ile çalýþmalarýn daha verimli düzeye getirilmesi için görüþ ve öneri raporu düzenlemek.

f) Bandrolsüz cihaz satýþý yapan imalatçý ve ithalatçý firmalarýn bandrol ücreti ödemelerinin doðruluðunun ve bandrole tabi cihazlarý bandrolsüz satýn alan, devralan veya kullananlarýn tespiti amacýyla piyasa denetimleri yapmak.

g) Kurumun merkez ve taþra teþkilatý muhasebe birimlerinde Kurum harcamalarýnýn mali mevzuat, tek düzen hesap planý ve genel kabul görmüþ muhasebe ilke ve prensipleri çerçevesinde tutulmakta olan kayýtlarýn ve bu kayýtlarýn ekinde yer alan tevsik edici belgelerin mevzuata uygunluðunun kontrol edilmesi ve kayýtlarýn usulüne uygun tutulup tutulmadýðýnýn tespit edilmesine yönelik çalýþmalar yapmak.

ð) Kurumun merkez ve taþra teþkilatý muhasebe birimlerinde çýkarýlan mali tablolarýn, doðruluðu ve güvenirliliðini kontrol etmek bu hususlara iliþkin yöntem ve süreçlerle ilgili çalýþmalar yapmak.

h) Görev ve hizmet tanýmýyla ilgili konularda Baþkan tarafýndan verilecek olan diðer görevleri yerine getirmek.

ý) Genel Müdür veya ilgili Genel Müdür Yardýmcýsý tarafýndan verilecek diðer görevleri yapmak.

(2) Yetki verilmiþ mali denetçi yardýmcýlarý da mali denetçi yetkilerine sahiptir.

Mali denetçilerin sorumluluklarý

MADDE 33 (1) Mali denetçilerin sorumluluklarý þunlardýr:

a) Görev ve taþýdýklarý sorumluluðun önemine uygun tutum ve davranýþ göstermek.

b) Kurum gelirleri mutabakatý konusunda mükellefler nezdinde incelemeye baþlamadan önce, inceleme konusu ve mevzuat konusunda mükellefleri bilgilendirmek.

c) Ýnceleme ve denetim çalýþmalarý süresince edinilen bilgi ve belgelerin gizliliðini saðlamak, bunlarý kanunen yetkili kýlýnan yerlerden baþkasýna açýklamamak ve kiþisel yararlar için kullanmamak, görevle gidecekleri yerleri, yapacaklarý iþleri, görevleri dolayýsýyla öðrendikleri sýrlarý açýklamamak.

ç) Denetimler sýrasýnda kimlik ibraz etmek ve mükelleflere kanuni yükümlülüklerini anlatmak.

d) Denetim çalýþmalarýnýn her aþamasýnda gerekli özeni ve dikkati göstermek.

e) Evrak, defter ve kayýtlar üzerinde, kontrol edildiðine iliþkin iþaret dýþýnda, açýklama, ilave ve düzeltme yapmamak.

(2) Mali denetçiler, her ay ellerindeki iþlerin bitirilme sürelerini ön gören iþ planlamalarýný ve yapmýþ olduklarý incelemelerin sonuçlarýný gösteren istatistik tablolarýný Baþkana sunar.

(3) Mali denetçiler kendilerine verilen inceleme emirlerini veriliþ tarihinden itibaren dokuz ay içerisinde sonuçlandýrmak zorundadýr. Bu süre içinde incelemenin bitirilememesi halinde mali denetçilerce ek süre talep edilebilir. Bu talep Baþkan tarafýndan deðerlendirilir ve dokuz ayý geçmemek üzere ek süre verilebilir.

(4) Ýncelemelerde zamanaþýmý süreleri dikkate alýnýr. Zamanaþýmlý incelemeler her halükarda zamanaþýmý süresinin bitiminden üç ay önce sonuçlandýrýlýr.

(5) Mali denetçiler, yapacaklarý incelemelerde öncelikle; ihbar, emniyet, mutabakat gümrük ve savcýlýk takipli iþler ile mükelleflerin talebine istinaden yapýlan bandrol sökümlerinden kaynaklý iade iþlemleri ve mükelleflerce iadesi talep edilen teminat mektuplarýnýn iadesine iliþkin incelemeleri yapmak zorundadýrlar. Bu incelemeler her halükarda en geç dokuz ay içerisinde sýrasýyla sonuçlandýrýr.

(6) Mali denetçilere havale edilen inceleme emirleri, öncelikle zamanaþýmý süreleri, iþin yoðunluðu ve aciliyeti ile mali denetçilerce aylýk olarak verilen iþ planlarýnda belirtilen iþi bitirme süreleri dikkate alýnarak, Baþkan tarafýndan baþka bir mali denetçiye kýsmen veya tamamen verilebilir. Ancak, buna raðmen, inceleme emrine konu iþin istenilen sürede bitirilememesi veya bitirilemeyeceðinin öngörülmesi durumunda, iþin ivediliði ve önceliði göz önünde bulundurularak inceleme emri mali denetçiden alýnarak, Baþkanlýðýn teklifi üzerine ilgili Genel Müdür Yardýmcýsýnýn uygun göreceði personel tarafýndan sonuçlandýrýlabilir.

(7) Mali denetçiler görev verilmesi halinde yapmýþ olduklarý incelemeler sonucunda düzenledikleri raporlardan hareketle yapýlan tarhiyat iþlemleri ile ilgili olarak firmalarca açýlan davalarda Hukuk Müþavirliðine savunmaya esas her türlü bilgi ve belgenin verilmesini saðlarlar.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Ýlgili Kurum Personelinin Firma Ýncelemelerine Yönelik Olarak Mali Denetçilere

Karþý Sorumluluklarý ve Ýnceleme Tutanaklarý ile Firmalarýn Sorumluluklarý

Ýlgili kurum personelinin mali denetçilere karþý görev ve sorumluluklarý

MADDE 34 (1) Ýlgili kurum personelinin mali denetçilere karþý görev ve sorumluluklarý þunlardýr:

a) Kurum gelirleri ile ilgili yapýlan denetim ve incelemelerde inceleme ile ilgili kayýt ve defterleri, bütün belgeleri istek anýnda mali denetçilere göstermek, bu hususlarýn yerine getirilmesini geciktirmemek.

b) Mali denetçilerin gerekli gördüðü evrak, kayýt ve belgelerin asýllarýný veya suretlerini vermek.

c) Mali denetçiler asýllarýný aldýklarý evrak, kayýt ve belgelerin suretlerini mühür ve imzalarýyla onaylamak suretiyle görevlilere dosyalarýnda saklamak üzere verirler.

ç) Mali denetçilerin baþka birimde görevlendirilmeleri halinde, görevleri süresince uygun nitelikte yer temin etmek.

Firmalarýn sorumluluklarý

MADDE 35 (1) Mükellef olan firmalar mutabakat iþlemleri ve denetimler sýrasýnda mali denetçilere elveriþli bir çalýþma ortamý ile gereken kolaylýðý saðlarlar.

(2) Mükellef firmalarýn, bu Yönetmelik uyarýnca yapýlacak olan mutabakat, inceleme ve denetimler sýrasýnda mali denetçiler tarafýndan istenilen bilgi ve belgeleri ibraz etmemeleri, Kanundaki ve bu Yönetmelikteki yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde, haklarýnda Kanunun 10 uncu maddesine göre Maliye Bakanlýðýndan inceleme talep edilir.

(3) Firmalar, inceleme konusuyla sýnýrlý olarak kendilerinden istenilen defter ve belgeleri teblið tarihinden itibaren 15 gün içerisinde mali denetçiye teslim ederler. Bu süre firmanýn isteði üzerine 15 gün daha uzatýlabilir.

Ýnceleme tutanaklarý

MADDE 36 (1) Mali denetçiler incelemeye tabi mükelleflere, incelemenin mevzuunu iþe baþlamadan evvel açýk olarak izah ederler.

(2) Ýnceleme esnasýnda inceleme konusu ile ilgili olaylar ve hesap durumlarý mükellefler veya kanuni temsilcileri nezdinde düzenlenen tutanaklar ile tespit ve tevsik olunur. Ýlgililerin itiraz ve mülahazalarý varsa bunlar da tutanaða geçirilir. Tutanaklar mükellef/mükellef temsilcisi ile mali denetçiler tarafýndan birlikte imzalanýr. Bu suretle düzenlenen tutanaklarýn birer nüshasýnýn mükellefe veya nezdinde inceleme yapýlan kimseye býrakýlmasý mecburidir.

ALTINCI BÖLÜM

Baðlýlýk, Çalýþma ve Eðitim Programlarý, Ýþ Emri,

Rapor Deðerlendirme Komisyonu, Raporlar

Baðlýlýk

MADDE 37 (1) Mali denetçi yardýmcýlarý ve mali denetçiler, merkezde Baþkana baðlý olarak çalýþýrlar. Merkezde baþka bir birimde görevlendirme halinde ise ilgili birimin en üst amirine baðlý olarak çalýþýrlar.

(2) Mali denetçi, talep etmesi ve Kurumca da uygun görülmesi halinde taþrada çalýþabilir. Bu durumda mali denetçi taþrada TRT Müdürüne baðlý olarak çalýþýr.

(3) Bu madde uygulamasý ile ilgili olarak Kurumun ilgili mevzuatýna göre yapýlan geçici görevlendirme ve inceleme/soruþturma hükümleri saklýdýr.

Çalýþma ve eðitim programlarý ile uygulama

MADDE 38 (1) Mali denetçilerin yýllýk çalýþma programlarý ile mali denetçi yardýmcýlarýnýn eðitim ve yetiþtirilme programlarý Baþkanlýk tarafýndan hazýrlanarak ilgili Genel Müdür Yardýmcýsýnýn onayý ile yürürlüðe girer.

Mali denetçilerin çalýþma anlayýþý

MADDE 39 (1) Mali denetçiler çalýþmalarýnda Kurum hizmetlerinin verimli, düzenli bir þekilde yürütülmesi, çalýþmalarýn ilgili yasa, yönetmelik, genelge ve talimatlara uygun olarak sürdürülmesi, görev alanlarý ile ilgili olarak ayný hizmeti yürüten birimler arasýnda görüþ ve uygulama birliðinin saðlanmasý, aksaklýklarýn düzeltilmesi, aykýrýlýklarýn giderilmesi, bu yönde çözümlerin araþtýrýlmasý ve önerilerin getirilmesi amacýný göz önünde tutarlar.

Ýþ emirleri

MADDE 40 (1) Mali denetçiler, iþ emirlerinin Baþkan tarafýndan kendilerine havalesi ile denetim ve inceleme ile görevlendirilirler. Yazýlý iþ emri olmadan herhangi bir görevlendirme yapýlamaz. Denetim sýrasýnda yeni inceleme konusu ortaya çýkmasý halinde ek inceleme talep edilebilir ve buna iliþkin ek iþ emri düzenlenir.

(2) Ýþ emrinde belirtilen iþ ile ilgili dosya ve belgeler, mali denetçilerin isteði üzerine kendilerine ilgili memur eliyle teslim edilir. Ýþin bitiminde bu dosya ve belgeler yine ilgili memura teslim edilir.

Ýþ emirlerinin içeriði

MADDE 41 (1) Ýþ emirleri aþaðýdaki bilgileri içerir:

a) Ýncelenecek veya denetlenecek kiþi, kurum, birim ismi ve bu kiþilerin sicil bilgileri.

b) Ýnceleme veya denetlemenin konusu ve dönemi, zamanaþýmlý ise zamanaþýmý süresi.

c) Ýnceleme veya denetlemeyi yapacak mali denetçi ve/veya mali denetçi yardýmcýsý ad/adlarý.

ç) Ýþ emrinin tarih ve sayýsý ile Baþkanýn imzasý.

Raporlarýn düzenlenmesi ve deðerlendirilmesi

MADDE 42 (1) Mali denetçiler, yaptýklarý inceleme ve denetimler sonucunda inceleme raporu, herhangi bir konu ile ilgili araþtýrma yapmakla görevlendirildiklerinde araþtýrma raporu, görev alanlarýna giren konularla ilgili olarak görüþ bildirilmesinde görüþ ve öneri raporu düzenlerler.

(2) Mali denetçiler, kendilerine tevdi edilen görevlendirme yazýlarý ile ilgili olarak, kurum içi ve özel kurumlarla doðrudan, kamu kurum ve kuruluþlarý ile Kurum aracýlýðý ile yazýþma yaparlar. Doðrudan yapýlan yazýþmalarda Baþkanlýðýn evrak numarasýndan kayýt alýnýr.

(3) Mali denetçiler, kendilerine verilen görevlendirme yazýlarýný rapora baðlamak suretiyle sonuçlandýrýrlar.

(4) Düzenlenen raporlar, Rapor Deðerlendirme Komisyonu tarafýndan mevzuata uygunluk ve maddi hatalar yönünden okunup deðerlendirilir, hukuka uygun görüþ ve önerilere müdahale edilmez. Rapor Deðerlendirme Komisyonu tarafýndan mevzuata uygun bulunan raporlar iþleme konulmak üzere rapor düzenlenmesi aþamasýndaki silsile takip edilmek suretiyle Baþkanlýða intikal ettirilir. Ýþleme konulmak üzere sevk edilen raporlarda Baþkanlýk baðlý birimlerince açýk ve bariz hukuki ve maddi hata ile usul hatasýnýn tespit edilmesi durumunda, söz konusu raporlar tekrar incelenmek üzere Baþkan imzasý ile ilgili mali denetçiye en geç üç ay içerisinde gönderilir. Mali denetçi, raporda hata olmasý halinde düzeltir. Raporda herhangi bir hata bulunmamasý halinde raporda hata bulunmadýðýný belirtir yazý ekindeki raporu iþleme konulmak üzere Baþkanlýða gönderir. Baþkanlýk baðlý birimlerinin görüþlerinde ýsrar etmesi halinde uyuþmazlýða iliþkin nihai kararý, taraflarý ve Rapor Deðerlendirme Komisyonunu dinledikten sonra Baþkana verir ve rapor bu çerçevede düzeltilir.

(5) Mali denetçiler tarafýndan yazýlan raporlar Baþkanýn onayý ile yürürlüðe girer.

(6) Mali denetçilerce yazýlan raporlar Baþkanýn izni olmaksýzýn Kurum dýþýna ve Kurum içinde de raporlarla ilgisi bulunmayan kiþi ve mercilere verilemez. Ancak, incelenen mükellefin ya da temsilcisinin talep etmesi ve Baþkan tarafýndan uygun görülmesi halinde raporun bir örneði mükellefe verilebilir. Suç teþkil eden fiillere iliþkin raporlarýn yetkili mercilere sunulmasýyla ilgili olarak mevzuatta öngörülen özel hükümler saklýdýr.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Yurtdýþýnda eðitim

MADDE 43 (1) Mali denetçiler, mesleki bilgi ve görgülerini arttýrmak, lisansüstü eðitim yapmak amacýyla ilgili mevzuat hükümlerine göre yurt dýþýna gönderilebilirler.

Kimlik ve mühür

MADDE 44 (1) Mali denetçi ve yetkili mali denetçi yardýmcýlarý, yetkilerinin özetini gösteren kimlik belgesi taþýrlar. Genel Müdür ve ilgili genel müdür yardýmcýsýnýn imzalarý ile Genel Müdürlük mührünü taþýyan bu belgeler inceleme ve denetimlerde ilgililere gösterilir. Mali denetçiler, Kurumca verilen mührü taþýrlar. Görevlerinden ayrýlan mali denetçiler, mühür ve kimlik belgelerini en geç onbeþ gün içerisinde iade ederler. Ýade etmeyenler hakkýnda disiplin hükümleri uygulanýr.

Meslek kýdemi

MADDE 45 (1) Kýdem, meslekte geçirilen süredir. Askerlik, hastalýk ve eðitim çalýþmalarý gibi geçici ayrýlmalar bu süreye dâhildir.

(2) Ayný yarýþma sýnavýnda baþarý gösterenler arasýndaki kýdem, sýnav baþarý sýralamasýna göre belirlenir.

Mesleðe yeniden alýnma

MADDE 46 (1) Mali denetçilikten istifa, nakil yoluyla ayrýlanlardan talepleri uygun görülenler, Genel Müdürlükçe tekrar mali denetçiliðe atanabilirler. Bu þekilde mali denetçiliðe dönenler kýdem bakýmýndan dönemlerinin sonuna alýnýrlar.

(2) Mali denetçilikten baþka kadrolara atananlar talep etmeleri halinde tekrar mali denetçiliðe atanabilirler. Bu þekilde mali denetçiliðe dönenler kýdem bakýmýndan dönemlerinin sonuna alýnýrlar.

Mali denetçilerin ekip çalýþmalarý

MADDE 47 (1) Mali denetçiler, gerekli görülen hallerde ekip halinde çalýþtýrýlabilirler. Ekip içindeki en kýdemli mali denetçi ekip baþkanýdýr. Ekip baþkaný ekibin düzenini saðlamakla sorumludur.

Haberleþme

MADDE 48 (1) Mali denetçiler, görevle gittikleri yere varýþlarýný ve ayrýlacaklarýný uygun haberleþme aracý ile Baþkanlýða bildirirler.

Yazýþma

MADDE 49 (1) Mali denetçiler, iþlerinin gereklerine göre yazýþma yaparlar. Bu amaçla kendilerine kayýt defteri verilir ve bu defteri tutarlar.

(2) Mali denetçiler çeþitli birimlere gönderdikleri evrak ve raporlar ile kendilerine gelen evraký kayýt defterine iþlerler ve gönderdikleri evraka özel sayýlarýný verirler.

(3) Mali denetçiler iþ emrine istinaden yazdýklarý her rapora bir numara verir. Bu numara her takvim yýlý baþýnda bir sayýsýndan baþlar.

Sekretarya hizmetleri

MADDE 50 (1) Giriþ sýnavý ile yeterlik sýnavýna iliþkin hizmetler ile komisyon ve kurulun sekretarya hizmetleri Ýnsan Kaynaklarý Dairesi Baþkanlýðýnca yürütülür.

(2) Mali denetçilerin görevlerine yönelik sekretarya hizmetleri Baþkanlýkça yürütülür.

Kariyer dýþý mali denetçi atanamayacaðý

MADDE 51 (1) Mali denetçi ve mali denetçi yardýmcýsý kadrolarýna, bu Yönetmelik hükümleri dýþýnda atama yapýlamaz.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 52 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 24/9/2008 tarihli ve 27007 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunda Memur Statüsünde Ýstihdam Edilen Personel Yönetmeliði ve ilgili diðer mevzuat hükümleri uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 53 (1) 19/3/2010 tarihli ve 27526 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Mali Denetçilerinin Çalýþma Usul ve Esaslarý Hakkýnda Yönetmelik yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Mevcut mali denetçiler

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin yürürlüðe girdiði tarihte mali denetçi olarak görev yapanlarýn kazanýlmýþ haklarý saklýdýr.

Yürürlük

MADDE 54 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 55 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürü yürütür.