29 Aralýk 2013  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28866

TEBLÝÐ

Maliye Bakanlýðýndan:

VERGÝ USUL KANUNU GENEL TEBLÝÐÝ

(SIRA NO: 431)

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Geliþen bilgi ve iletiþim teknolojilerinin sunduðu imkânlar çerçevesinde mükelleflerin önemli bir bölümü, basit muhasebe programlarýndan kurumsal kaynak planlama sistemlerine kadar oldukça geniþ bir yelpazede bulunan yazýlýmlarý, vergi ile ilgili olay ve iþlemlerin takip edilmesi amacý ile kullanmaktadýr. Artan faaliyet hacimlerinin de doðal sonucu olan bu durum, vergi ile ilgili kayýtlarýn niteliðini deðiþtirmekte, neticede vergi denetim süreçleri ile ilgili yeni usul ve esaslarýn belirlenmesini zorunlu kýlmaktadýr.

(2) Vergi denetim faaliyetlerinin geliþen teknolojilere uygun bir þekilde yürütülebilmesi amacý ile belirlenen konulara iliþkin kayýtlarýn elektronik ortamda oluþturulmasý, muhafazasý ve ibraz edilmesine (Kayýt Saklama Gereksinimleri) dair usul ve esaslar bu Tebliðin konusunu teþkil etmektedir.

Yetki

MADDE 2 (1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayýlý Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn birinci bendinde, Maliye Bakanlýðýnýn, mükellef ve meslek gruplarý itibarýyla muhasebe usul ve esaslarýný tespit etmeye, mezkûr Kanuna göre tutulmakta olan defter ve belgeler ile bunlara ilaveten tutulmasýný veya düzenlenmesini uygun gördüðü defter ve belgelerin mahiyet, þekil ve ihtiva etmesi zorunlu bilgileri belirlemeye, bunlarda deðiþiklik yapmaya; bedeli karþýlýðýnda basýp daðýtmaya veya üçüncü kiþilere bastýrýp daðýtmaya veya daðýttýrmaya, bunlarýn kayýtlarýný tutturmaya bu defter ve belgelere tasdik, muhafaza ve ibraz zorunluluðu getirmeye veya kaldýrmaya, yine mezkûr Kanuna göre tutulacak defter ve düzenlenecek belgelerin tutulmasý ve düzenlenmesi zorunluluðunu kaldýrmaya yetkili olduðu hükme baðlanmýþtýr.

(2) Ayrýca söz konusu maddenin birinci fýkrasýnýn üçüncü bendinde, Maliye Bakanlýðýnýn, tutulmasý ve düzenlenmesi zorunlu defter, kayýt ve belgelerin mikro film, mikro fiþ veya elektronik bilgi ve kayýt araçlarýyla yapýlmasý veya bu kayýt ortamlarýnda saklanmasý hususunda izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, bu þekilde tutulacak defter ve kayýtlarýn kopyalarýnýn Maliye Bakanlýðýnda veya muhafaza etmekle görevlendireceði kurumlarda saklanmasý zorunluluðu getirmeye, bu konuda uygulama usul ve esaslarýný belirlemeye yetkili olduðu hükme baðlanmýþtýr.

(3) Öte yandan mezkûr Kanunun mükerrer 242 nci maddesinin ikinci fýkrasý ile Maliye Bakanlýðý, elektronik defter, kayýt ve belgelerin oluþturulmasý, kaydedilmesi, iletilmesi, muhafazasý ve ibrazý ile defter ve belgelerin elektronik ortamda tutulmasý ve düzenlenmesi uygulamasýna iliþkin usul ve esaslarý belirlemeye, elektronik ortamda tutulmasýna ve düzenlenmesine izin verilen defter ve belgelerde yer almasý gereken bilgileri internet de dâhil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletiþim araç ve ortamýnda Maliye Bakanlýðýna aktarma zorunluluðu getirmeye, bilgi aktarýmýnda uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya iliþkin usul ve esaslarý tespit etmeye, mezkûr Kanun kapsamýna giren iþlemlerde elektronik imza kullaným usul ve esaslarýný düzenlemeye ve denetlemeye yetkili kýlýnmýþtýr. Söz konusu fýkrada ayrýca, Vergi Usul Kanunu ve diðer vergi kanunlarýnda defter, kayýt ve belgelere iliþkin olarak yer alan hükümlerin elektronik defter, kayýt ve belgeler için de geçerli olduðu; Maliye Bakanlýðýnýn, elektronik defter, belge ve kayýtlar için diðer defter, belge ve kayýtlara iliþkin usul ve esaslardan farklý usul ve esaslar belirlemeye yetkili olduðu hükme baðlanmýþtýr.

(4) Son olarak yine ayný Kanunun 175 inci maddesinin son fýkrasýnda, Maliye Bakanlýðýnýn, muhasebe kayýtlarýný bilgisayar programlarý aracýlýðýyla izleyen mükellefler ile bu bilgisayar programlarýný üreten gerçek ve tüzel kiþilerce uyulmasý gereken kurallarý ve bilgisayar programlarýnýn içermesi gereken asgarî hususlar ile standartlarý ve uygulamaya iliþkin usul ve esaslarý belirlemeye yetkili olduðu hükmü yer almaktadýr.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Kayýt Saklama Gereksinimleri

Kapsama giren mükellefler

MADDE 3 (1) Aþaðýda yer alan mükellefler, Teblið ekinde yer alan konular itibarýyla belirlenen asgari içeriklere uygun kayýtlarý, elektronik ortamda oluþturmak ve istenildiðinde ibraz etmek üzere elektronik ortamda muhafaza etmek zorundadýrlar. Bu kapsamda oluþturulacak kayýtlarýn, söz konusu mükelleflerin tüm faaliyetlerine iliþkin olarak hazýrlanmasý mecburidir.

a) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayýlý Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu ekinde yer alan (I) sayýlý liste kapsamýnda ÖTV mükellefiyeti olanlar ile ÖTV mükellefiyeti olmasa dahi aþaðýdaki faaliyetlerde bulunanlar;

1) 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayýlý Petrol Piyasasý Kanunu kapsamýnda bayilik, taþýma, daðýtýcý, depolama (deniz taþýtlarý dâhil), madeni yað, serbest kullanýcý, ihrakiye teslimi, iletim, rafinerici ve iþleme lisanslarýndan herhangi birisine sahip olanlar,

2) 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayýlý Doðal Gaz Piyasasý Kanunu kapsamýnda CNG, depolama, toptan satýþ, daðýtým, iletim, ithalat ve ihracat lisanslarýndan herhangi birisine sahip olanlar,

3) 2/3/2005 tarihli ve 5307 sayýlý Sývýlaþtýrýlmýþ Petrol Gazlarý (LPG) Piyasasý Kanunu kapsamýnda daðýtýcý, depolama, taþýma ve otogaz bayilik lisanslarýndan herhangi birisine sahip olanlar,

b) Özel Tüketim Vergisi Kanunu ekinde yer alan (III) sayýlý listenin B cetvelinde yer alan ürünlerle ilgili olarak,

1) Tütün ve Alkol Piyasasý Düzenleme Kurumundan Tütün Ticareti Yetki Belgesi almýþ gerçek ve tüzel kiþiler,

2) Tütün ve Alkol Piyasasý Düzenleme Kurumundan Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi almýþ gerçek ve tüzel kiþiler,

3) Tütün ve Alkol Piyasasý Düzenleme Kurumundan Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi almýþ gerçek ve tüzel kiþilerin mamullerinin, Toptan Satýþ Belgesi sahibi mükelleflere pazarlama ve daðýtýmýný gerçekleþtiren gerçek ve tüzel kiþiler.

(2) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayýlý Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamýndaki kurum, kuruluþlar, kamu iktisadi kuruluþlarý ve sermayesinin yüzde 50 veya daha fazlasý kamuya ait olan kurum ve kuruluþlar yukarýda belirlenen kapsamýn dýþýndadýr.

Kayýtlarýn oluþturulmasý, muhafazasý ve ibrazý

MADDE 4 (1) Bu Teblið ile belirlenen usul ve esaslara uygun kayýtlarýn, elektronik ortamda oluþturulmasý ve istenildiðinde ibraz edilmek üzere yine elektronik ortamda muhafaza edilmesi zorunludur. Teblið ekinde belirlenen konulara iliþkin kayýtlar, Teblið ekinde belirlenen asgari içeriðe sahip olacak þekilde ve yasal defterlerin tutulduðu para birimi kullanýlarak oluþturulur. Ancak mükellefler, ihtiyaç duymalarý halinde söz konusu kayýtlara, belirlenen asgari içeriðe ilave bilgiler de ekleyebilirler. Bu durumda, muhafaza ve ibraz yükümlülüðü ilave bilgileri de kapsar.

(2) Mükellefler, bu Teblið kapsamýndaki kayýtlara iliþkin oluþturma iþlemini, iþlemlerin yasal defterlere kaydedilmesi ile birlikte tamamlamak zorundadýr.

Bilgi sisteminin özellikleri

MADDE 5 (1) Teblið ekinde yer alan konulara iliþkin kayýtlarýn elektronik ortamda oluþturulmasý ve istenildiðinde ibraz edilmek üzere muhafaza edilmesi sýrasýnda kullanýlacak olan bilgi sisteminin (yazýlým ve donaným) taþýmasý gereken asgari özellikler aþaðýda yer almaktadýr.

a) Bu Teblið kapsamýnda belirlenen usul ve esaslara uygun nitelikteki kayýtlarý oluþturup istenildiðinde ibraz edilecek þekilde muhafaza edebilmelidir.

b) Muhafaza edilen kayýtlarýn kontrol, denetim, inceleme veya baþka bir nedenle kýsmen veya tamamen istenilmesi durumunda, istenilen kayýtlarýn aþaðýda yer alan ve yaygýn olarak kullanýlan dosya formatlarýndan en az birisi ile kaydedilebilmesi konusunda gerekli imkânlara sahip olmalýdýr.

1) .xls - Microsoft Excel dosyasý,

2) .xlsx - Microsoft Excel dosyasý,

3) .txt - Düz metin dosyasý,

4) .csv - Virgül ile ayrýlmýþ deðer dosyasý,

5) .xml - Geniþletilebilir iþaretleme dili dosyasý.

c) Yetkililer tarafýndan istenilmesi durumunda, muhafaza edilen kayýtlara eriþimin saðlanmasý ve ihtiyaç duyulan kayýtlarýn kopyalarýnýn çýkarýlmasý konusunda yeterli imkânlara sahip olmalýdýr.

(2) Mükellefler, Teblið ekinde yer alan konulara iliþkin kayýtlarýn oluþturulmasý ve muhafazasý sýrasýnda, istedikleri yazýlýmlarý ve donanýmlarý kullanabilirler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sorumluluk ve Cezai Müeyyide

Sorumluluk ve ceza uygulamasý

MADDE 6 (1) Oluþturulan kayýtlarda yer almasý gereken asgari unsurlar ile söz konusu kayýtlarýn elektronik ortamda muhafazasý ve istenildiðinde ibrazýna iliþkin olarak bu Teblið ile getirilen zorunluluklara uymayanlar hakkýnda, Vergi Usul Kanununun ceza hükümleri tatbik olunur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Diðer Hükümler

Uygulanacak diðer hükümler

MADDE 7 (1) Bu Tebliðde yer alan esaslara uygun olarak oluþturulan kayýtlar, vergi kanunlarý çerçevesinde istenildiðinde ibraz edilmek üzere elektronik ortamda muhafaza edilmek zorundadýr.

(2) Muhafaza ve ibraz yükümlülüðü, oluþturulan kayýtlara iliþkin her türlü dosya, veritabaný dosyasý, saklama ortamý ve görüntüleme araçlarýný kapsamakta olup, elektronik kayýtlara istenildiðinde kolaylýkla eriþebilmeyi, anlaþýlabilir ve eksiksiz bir biçimde görüntüleyebilmeyi ve okunabilir kâðýt baskýlarýný üretebilmeyi saðlayacak biçimde yerine getirilmelidir.

(3) Muhafaza ve ibraz iþleminin Türkiye Cumhuriyeti sýnýrlarý içerisinde ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarýnýn geçerli olduðu yerlerde yapýlmasý zorunludur. Elektronik ortamda oluþturulan kayýtlarýn muhafazasý, mükelleflere ait bilgi iþlem sistemlerinde gerçekleþtirilir.

(4) Gerekli görülen durumlarda Maliye Bakanlýðý, bu Teblið kapsamýnda üretilen kayýtlarýn ibrazýný, belirlenecek standartlara uygun olarak mükelleflere ait bilgi iþlem sistem veya sistemlerine sürekli eriþimin saðlanmasý da dâhil olmak üzere farklý yöntemler kullanmak suretiyle isteyebilir. Bu kapsamda kullanýlacak yöntem ve teknolojiler ile ibraz yükümlülüðünün yerine getirilmesi ile ilgili süreçler, Maliye Bakanlýðý tarafýndan belirlenir. Bilgi iþlem sistemine eriþim ile ilgili yetki, sektörler, mükellef gruplarý ve/veya faaliyet hacimleri itibarýyla kullanýlabilir.

(5) Bu Teblið kapsamýndaki kayýtlara iliþkin olarak mükellefler, Maliye Bakanlýðý veya vergi incelemesine yetkili olanlarýn talebi üzerine, ilgili bilgi sistem veya sistemlerinin bulunduðu adres veya adreslerde inceleme ve tespit yapýlabilmesi için gerekli olacak her türlü teknik ve fiziki imkâný (uygun donaným ve yazýlýmlar, terminallere ulaþým izinleri ve uzman personel gibi) saðlamak zorundadýr.

(6) Mükellefler, bu Teblið kapsamýndaki kayýtlarýn oluþturulmasý sýrasýnda kullanýlan bilgi iþlem sistemlerinin saðlýklý bir biçimde çalýþabilmesi ile ilgili her türlü önlemi almak zorundadýrlar.

(7) Maliye Bakanlýðý, bu Teblið kapsamýnda belirlenen esaslar çerçevesindeki kayýtlarýn oluþturulmasý için kullanýlacak bilgi sistemlerine yönelik, baþta elektronik imza ve mali mühür kullanýmý ile veri aktarýmýna iliþkin standartlar olmak üzere her türlü standardý belirlemeye ve kullaným zorunluluðu getirmeye yetkilidir. Maliye Bakanlýðý bu yetkisini, sektörler, mükellef gruplarý ve/veya faaliyet hacimleri itibarýyla kullanabilir.

Yürürlük

MADDE 8 (1) Bu Teblið 1/7/2014 tarihinde yürürlüðe girer.

Teblið olunur.

 

 

EK

 

ASGARÝ KAYIT SAKLAMA GEREKSÝNÝMÝ BELÝRLENEN KONULAR

 

Satýþ kayýtlarý

MADDE 1 (1) Satýlan mal veya sunulan hizmetler dolayýsýyla (iadeler dâhil) düzenlenen fatura ve fatura yerine geçen belgelere iliþkin oluþturulacak elektronik kayýtlarda, asgari olarak aþaðýdaki unsurlara yer verilmesi gerekmektedir.

a) Yevmiye tarihi,

b) Yevmiye numarasý,

c) Belge tarihi,

ç) Belge seri-sýra no (Belgelerin, kurumsal kaynak planlama yazýlýmlarýnda takibi için ayrý bir referans numarasý kullanan mükellefler için belge üzerinde yer alan referans numarasý),

d) Alýcýnýn adý veya unvaný,

e) Alýcýnýn soyadý,

f) Alýcýya (Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesinin birinci fýkrasýnda sayýlanlar) ait vergi kimlik numarasý (gerçek kiþi mükellefler için TCKN),

g) Ürün Kodu,

ð) Satýlan her bir mal veya sunulan her bir hizmetin cinsi (ad, marka, model ve benzeri ayýrt edici özellikler),

h) Satýlan her bir mal cinsine iliþkin miktar,

ý) Ölçü birimi (lt, adet, kg, saat vb.),

i) Satýlan her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliþkin birim fiyat,

j) Satýlan her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliþkin tutar,

k) Her bir vergi türü itibarýyla satýþ belgesi üzerinde gösterilmesi gereken vergisel yükümlülükler (KDV, ÖTV vb.) ile söz konusu yükümlülüklere iliþkin tecil, istisna, mahsup ve benzeri unsurlar,

l) Belge üzerinde yer alan indirim ve iskonto gibi unsurlar,

m) Belge toplam tutarý.

(2) Ödeme Kaydedici Cihazlar tarafýndan düzenlenen belgeler ile ilgili olarak oluþturulacak kayýtlar, düzenlenen belge üzerinde yer alan bilgiler ile sýnýrlýdýr.

(3) Mükellefler, satýþ belgelerine iliþkin kayýtlarda mal ve hizmet tanýmlamalarý için kullanacaklarý ifadelerin tekilliðini saðlamak, diðer bir ifade ile ayný mal veya hizmet cinsi için birden fazla isim ve kod kullanmamak konusunda gerekli önlemleri almak zorundadýr.

Alýþ kayýtlarý

MADDE 2 (1) Temin edilen mal veya hizmetler dolayýsýyla (iadeler dahil) alýnan fatura ve fatura yerine geçen belgelere iliþkin oluþturulacak elektronik kayýtlarda, asgari olarak aþaðýdaki unsurlara yer verilmesi gerekmektedir.

a) Yevmiye tarihi,

b) Yevmiye numarasý,

c) Belge tarihi,

ç) Belge seri-sýra no,

d) Satýcýnýn adý veya unvaný,

e) Satýcýnýn soyadý,

f) Satýcýya ait vergi kimlik numarasý (gerçek kiþi mükellefler için TCKN),

g) Ürün Kodu,

ð) Alýnan her bir mal veya hizmetin cinsi (ad, marka, model ve benzeri ayýrt edici özellikler),

h) Alýnan her bir mal cinsine iliþkin miktar,

ý) Ölçü birimi (lt, adet, kg, saat vb.),

i) Alýnan her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliþkin birim fiyat,

j) Alýnan her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliþkin tutar,

k) Her bir vergi türü itibarýyla alýþ belgesi üzerinde gösterilmesi gereken vergisel yükümlülükler (KDV, ÖTV vb.) ile söz konusu yükümlülüklere iliþkin tecil, istisna, mahsup ve benzeri unsurlar,

l) Belge toplam tutarý.

(2) Ödeme Kaydedici Cihazlar tarafýndan düzenlenen belgeler ile ilgili olarak oluþturulacak kayýtlar, düzenlenen belge üzerinde yer alan bilgiler ile sýnýrlýdýr.

(3) Mükellefler, alýþ belgelerine iliþkin kayýtlarda yer alan mal ve hizmet tanýmlamalarý için kullanacaklarý ifadenin tekilliðini saðlamak zorundadýr.

Dönem baþý ve dönem sonu mal stoklarýna iliþkin envanter kayýtlarý

MADDE 3 (1) Dönem baþý ve dönem sonu mal (ilk madde malzeme, yarý mamul, mamul, ara girdi ve ticari mal) mevcutlarýna iliþkin kayýtlarýn, her bir mal cinsi ile ilgili olmak üzere asgari;

a) Ürün kodu,

b) Cinsi (ad, marka, model ve benzeri ayýrt edici özellikler),

c) Ölçü birimi (lt, adet, kg vb.),

ç) Miktar,

d) Varsa üretim süreci tamamlanmayan yarý mamullerin tamamlanma yüzdesi,

e) Birim maliyet,

f) Toplam tutar

bilgilerini ihtiva edecek þekilde tutulmasý gerekmektedir.

(2) Mükellefler, envanterlerine iliþkin kayýtlarda yer alan mal tanýmlamalarý için kullanacaklarý ifadenin tekilliðini saðlamak zorundadýr.

Ýthalat kayýtlarý

MADDE 4 (1) Ýthalat iþlemleri ile ilgili olarak oluþturulacak elektronik kayýtlarda, asgari olarak aþaðýdaki unsurlara yer verilmesi gerekmektedir;

a) Yevmiye tarihi,

b) Yevmiye numarasý,

c) Belge tarihi,

ç) Belge seri-sýra no,

d) Satýcýnýn adý veya unvaný,

e) Satýcýnýn soyadý,

f) Satýcýnýn ülkesi,

g) Satýcýnýn kodu,

ð) Ýthalatýn gerçekleþtirildiði gümrük idaresi,

h) Fiili ithalat tarihi,

ý) Fiili ithalat miktarý,

i) Gümrük beyannamesi tescil tarihi,

j) Gümrük beyannamesi tescil numarasý,

k) Ýthal edilen malýn G.T.Ý.P. numarasý,

l) Ürün kodu,

m) Ýthal edilen her bir mal veya sunulan her bir hizmetin cinsi (ad, marka, model ve benzeri ayýrt edici özellikler),

n) Ýthal edilen her bir mal cinsine iliþkin brüt miktar,

o) Ýthal edilen her bir mal cinsine iliþkin net miktar,

ö) Ölçü birimi (lt, adet, kg vb),

p) Ýthal edilen her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliþkin birim fiyat,

r) Ýthal her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliþkin toplam tutar,

s) Ýthalat iþlemleri ile ilgili her bir vergi türü itibarýyla vergi yükümlülükleri (KDV, ÖTV gibi.),

þ) Belge toplam tutarý,

t) Ýthalat bedelinin ödendiði hesaba iliþkin bankanýn adý/þubesi ve IBAN’ý.

(2) Mükellefler, ithalat iþlemlerine iliþkin kayýtlarda yer alan mal ve hizmet tanýmlamalarý için kullanacaklarý ifadenin tekilliðini saðlamak zorundadýr.

Ýhracat kayýtlarý

MADDE 5 (1) Ýhracat iþlemleri ile ilgili olarak oluþturulacak elektronik kayýtlarda, asgari olarak aþaðýdaki unsurlara yer verilmesi gerekmektedir.

a) Yevmiye tarihi,

b) Yevmiye numarasý,

c) Belge tarihi,

ç) Belge seri-sýra no,

d) Alýcý adý veya unvaný,

e) Alýcý soyadý,

f) Alýcýnýn ülkesi,

g) Alýcýnýn kodu,

ð) Ýhracatýn gerçekleþtirildiði gümrük idaresi,

h) Fiili ihracat tarihi,

ý) Gümrük beyannamesi tescil tarihi,

i) Gümrük beyannamesi tescil numarasý,

j) Ýhraç edilen malýn G.T.Ý.P. numarasý,

k) Ürün kodu,

l) Ýhraç edilen her bir mal veya sunulan her bir hizmetin cinsi (ad, marka, model ve benzeri ayýrt edici özellikler),

m) Ýhraç edilen her bir mal cinsine iliþkin brüt miktar,

n) Ýhraç edilen her bir mal cinsine iliþkin net miktar,

o) Ölçü birimi (lt, adet, kg vb),

ö) Ýhraç edilen her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliþkin birim fiyat,

p) Ýhraç edilen her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliþkin toplam tutar,

r) Belge toplam tutarý,

s) Ýhracat bedelinin ödendiði hesaba iliþkin bankanýn adý/þubesi ve IBAN’ý.

(2) Mükellefler, ihracat iþlemlerine iliþkin kayýtlarda yer alan mal ve hizmet tanýmlamalarý için kullanacaklarý ifadenin tekilliðini saðlamak zorundadýr.

Üretim kayýtlarý

MADDE 6 (1) Gerçekleþtirilen üretim faaliyetlerinin, envanter ve randýman teknikleri kullanýlarak kontrolüne yönelik olmak üzere oluþturulacak kayýtlarda asgari olarak aþaðýdaki unsurlara yer verilmesi gerekmektedir;

a) Üretim girdileri için;

1) Dönem baþlangýcý,

2) Dönem bitiþi,

3) Girdi malýn ürün kodu,

4) Girdi malýn cinsi (ad, marka, model ve benzeri ayýrt edici özellikler),

5) Miktarý,

6) Ölçü birimi (lt, adet, kg vb),

7) Birim maliyet,

8) Toplam maliyet.

b) Üretim çýktýlarý için;

1) Dönem baþlangýcý,

2) Dönem bitiþi,

3) Üretilen malýn ürün kodu,

4) Üretilen malýn cinsi (ad, marka, model ve benzeri ayýrt edici özellikler),

5) Miktarý,

6) Ölçü birimi (lt, adet, kg vb),

7) Birim maliyet,

8) Toplam maliyet.

c) Üretim süreci için;

1) Mamul ya da yarý mamulü üretebilmek için kullanýlmasý gereken ilk madde ve malzeme, yarý mamuller ile üretim süreci sonunda elde edilecek ürünlerin miktar bilgileri ile tarif edildiði ürün reçeteleri,

2) Hammadde, malzeme ve mamuller ile ilgili olarak stok, sevk ve üretim süreçlerinde oluþan fire ve zayiatýn cinsi, miktarý ve ürün kodu.

(2) Üretim süreci tamamlanmayan yarý mamullere ait kayýtlar çýktýlar arasýna dâhil edilmeden ayrý takip edilecektir.

(3) Mükellefler, üretimlerine iliþkin kayýtlarda yer alan mal ve hizmet tanýmlamalarý için kullanacaklarý ifadenin tekilliðini saðlamak zorundadýr.

Diðer kayýtlar

MADDE 7 (1) Tebliðin üçüncü maddesinde ifade edilen mükelleflerden Özel Tüketim Vergisi Kanunu ekinde yer alan (I) ve (III) sayýlý listelerdeki mallar dolayýsýyla mükellefiyeti bulunanlar, söz konusu mallarla ilgili oluþturacaklarý kayýtlarýnda, ilgili mallarýn Gümrük Tarife Ýstatistik Pozisyonu (G.T.Ý.P.) bilgilerine de yer vermek zorundadýrlar.