29 Aralýk 2013  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28866

YÖNETMELÝK

Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýndan:

BÝTKÝ KARANTÝNASI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK

YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 3/12/2011 tarihli ve 28131 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Bitki Karantinasý Yönetmeliðinin 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (aa) ve (bb) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, (cc) bendi yürürlükten kaldýrýlmýþ ve ayný fýkraya aþaðýdaki bentler eklenmiþtir.

aa) Zararlý organizmadan arî alan: Ýçerisinde belirli bir zararlý organizmanýn var olmadýðý bilimsel olarak kanýtlanan ve uygun olan hallerde bu koþulun resmi olarak sürdürüldüðü alaný,

bb) Zararlý organizmadan arî üretim yeri: Ýçerisinde belirli bir zararlý organizmanýn var olmadýðý bilimsel olarak kanýtlanan ve uygun olan hallerde bu koþulun resmi olarak belirli bir süre için sürdürüldüðü üretim yerini,

çç) Engelleme;

1) Zararlý organizmayý: Ýthal edilen bir sevkiyatýn gözle muayene ya da test edilmesi sýrasýnda zararlý organizma tespitini,

2) Sevkiyatý: Ýthal edilen bir sevkiyatýn bitki saðlýðý mevzuatýna uygunsuzluðu nedeniyle reddedilmesi veya giriþin kontrollü bir þekilde saðlanmasýný,

dd) Giriþ noktasý: Bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelerin ülkenin gümrük bölgesine ilk kez getirildiði yer olup; hava yoluyla geliþte hava limaný, deniz yoluyla geliþte deniz limaný ve kara yoluyla geliþte karasal sýnýrýn geçildiði yerde o alandan sorumlu gümrük müdürlüðünün yerini,

ee) Sevkiyat: Bir ülkeden baþka bir ülkeye taþýnan bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelerin gerektiðinde tek bir Bitki Saðlýk Sertifikasý kapsamýna alýnabilen (bir sevkiyat bir ya da birden fazla ticari mal ya da lottan meydana gelebilir) miktarýný,

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 6 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 6 (1) Ek-5te listelenen bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelerin ülkeye giriþ kapýlarý Bakanlýðýn uygun görüþü ile Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýnca yayýmlanacak Teblið ile belirlenir.

(2) Bitki ve bitkisel ürünlerin ülkeden çýkýþ iþlemleri bütün Gümrük Ýdarelerinden yapýlabilir. Ancak alýcý ülkelerin bitki saðlýðý gereklilikleri doðrultusunda bazý ülke ve ürünler için çýkýþ kapýlarý Genel Müdürlükçe sýnýrlandýrýlabilir.

(3) Bitki saðlýðý sýnýr kontrol noktalarýnýn taþýmasý gerekli asgari þartlar Bakanlýkça yayýmlanan talimatla belirlenir. Bitki saðlýðý sýnýr kontrol noktasý olarak onaylanan giriþ kapýlarýnýn bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelerin resmi kontrolü için bu talimatta belirtilen asgari þartlara sahip olmasý gereklidir.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 7 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 7 (1) Bitki, bitkisel ürün ve diðer maddeleri ithal etmek isteyen gerçek veya tüzel kiþiler ya da kanuni temsilcileri, örneði Genel Müdürlükçe belirlenen ithalat baþvuru formu ile müdürlüðe müracaat ederler. Baþvuru formu ekinde ihracatçý ülke resmî bitki koruma servisi tarafýndan düzenlenmiþ Bitki Saðlýk Sertifikasýnýn veya Yeniden Ýhracat (Re-Export) Bitki Saðlýk Sertifikasýnýn aslý, gümrüðe beyan edilen uluslararasý taþýma belgelerinin biri ile ürüne ait faturanýn fotokopisi bulunur. Ýthalatçýlar ve bunlarýn kanuni temsilcileri ithalat öncesi aþaðýdaki þartlarý yerine getirmiþ olmasý gerekir.

a) Tüm ithalatçýlar ya da bunlarýn kanuni temsilcileri elektronik bilgi sisteminde kayýt altýna alýnarak bir sicil numarasý verilir.

b) Tüm ithalatçýlar ya da bunlarýn kanuni temsilcileri yakýn bir zamanda gelecek bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelerin ithalini, önceden ilgili müdürlüklere bildireceklerdir. Bu bildirim deniz yoluyla nakliyatta sevkiyatýn geliþinden en az 24 saat önce; hava yoluyla nakliyatta sevkiyatýn geliþinden en az 4 saat önce; kara yoluyla nakliyatta ise sevkiyatýn geliþinden en az 12 saat önce verilmelidir. Bu bildirim ek-10da yer alan sevkiyat bildirimi formuna uygun olarak sicil numarasý eþliðinde, giriþ noktasýndaki müdürlüðe yapýlýr.

(2) Ýthalat kontrolü; sevkiyat veya partinin belge kontrolü, beyan kontrolü ve bitki saðlýðý kontrolü olarak üç aþamada yapýlýr.

a) Belge kontrolü; sevkiyat veya partiye ait müracaat dilekçesi ekinde bulunmasý gereken belgelerin, tam ve usulüne uygun tanzim edilip edilmediðinin ve ek-3te belirtilen ülkeye giriþi yasak bitki, bitkisel ürün ve yetiþtirme ortamlarýnýn olup olmadýðýnýn kontrolüdür.

b) Beyan kontrolü; müracaat dilekçesi ekinde ibraz edilen belgelerin ithal edilmek istenen ürün ile uyumlu olup olmadýðýnýn kontrolüdür.

c) Bitki saðlýðý kontrolü; belge ve beyan kontrollerinin tamamlanmasýndan sonra ithal edilmek istenen bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelerin, ambalajlarýnýn ve gerektiðinde nakil araçlarýnýn ek-1 ile ek-2de yer alan karantinaya tabi zararlý organizmalardan arî olup olmadýðý ve ek-4te yer alan özel þartlarý taþýyýp taþýmadýðýnýn tespiti ve ek-3te belirtilen ülkeye giriþi yasak bitki, bitkisel ürün ve yetiþtirme ortamlarýnýn olup olmadýðýnýn kontrolüdür.

(3) Bu Yönetmelik kapsamýna giren bitki ve bitkisel ürünlerin haricindeki eþyalarýn taþýnmasýnda kullanýlan ahþap ambalaj malzemelerinin resmî kontrolleri, risk esasýna göre uygun sýklýkta azaltýlmýþ kontrol þeklinde gümrük müdürlükleri ile iþbirliði içerisinde yapýlýr.

(4) Ýnspektör, ithal edilecek bitki ve bitkisel ürünler ile diðer maddelerin resmî kontrolü sýrasýnda bulduðu zararlý organizmanýn ek-1 ve ek-2deki listelerde yer alan karantinaya tabi zararlý organizmalardan olup olmadýðýný laboratuvar testi ile teyit ettirir.

(5) Bitki, bitkisel ürün ve diðer maddeleri içerdiði beyan edilmemiþ sevkiyatlarda; bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelerin varlýðýndan kuþkulanmak için makul nedenler olduðu durumlarda, bu Yönetmeliðin þartlarýnýn karþýlanmasýný saðlamak için, bu sevkiyatlar üzerinde de resmi kontroller yapýlýr.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 8 inci maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

(6) Ek-5te listelenen bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelerin beyan ve bitki saðlýðý kontrolünün giriþ noktasýnda yapýlmasýnýn mümkün olmadýðý durumlarda belge kontrolü giriþ noktasýnda yapýlarak, ülke içinde baþka bir yetkili kontrol yerine transitine izin verilebilir. Bu gibi durumlarda;

a) Ýlk giriþ noktasýndaki inspektörler tarafýndan, ek-11de yer alan örneðe uygun Bitki Saðlýðý Dolaþým Belgesi bir asýl bir suret olarak doldurulur, onaylanýr ve belgenin aslý söz konusu sevkiyata eþlik eder. Bu belge okunaklý bir þekilde büyük harflerle el yazýsýyla ya da elektronik ortamda doldurulur. Söz konusu belge varýþ noktasýndaki ilgili müdürlük tarafýndan istenir.

b) Beyan ve bitki saðlýðý kontrolleri, gümrüklü sahalarda, gümrük gözetimindeki geçici depolama yerlerinde, izolasyonu saðlanmýþ olmasý kaydýyla yedd-i emin sahalarýnda yapýlýr.

c) Nakliye sýrasýnda yayýlma riski oluþmamasý için nakliyeye iliþkin hüküm Müdürlük denetiminde doldurulur ve imzalanýr.

ç) Varýþ yerindeki kontrolden sorumlu müdürlük, beyan ve bitki saðlýðý kontrollerini gerçekleþtirmek amacýyla Bakanlýkça talimatla belirlenen asgari koþullarýn yerine getirilmesini ve yeterli tesis, araç ve ekipmanýn bulunmasý ve/veya bulundurulmasýný saðlar.

d) Söz konusu sevkiyatlar için kullanýlan nakil araçlarý ya da sevkiyatlarýn ambalajlarýnýn, ürünlerin uygun muayene yerlerine (antrepolar, yedd-i emin alanlarý ve benzeri) geldiklerinde taþýnmasý süresince istila ya da enfeksiyona neden olmayacak ve içerikleri deðiþmeden kalacak bir þekilde kapatýlmýþ ve mühürlenmiþ olmasý gerekir. Yalnýzca gerekçeli hallerde ilgili müdürlük, söz konusu ürünlerin muayenenin yapýlacaðý onaylanmýþ yere nakliyeleri sýrasýnda, istila ya da enfeksiyona sebep olmamasý þartýyla, kapatýlmamýþ ya da mühürlenmemiþ sevkiyatlara izin verebilir.

e) (b) bendinde belirtilen geçici depolama ve yedd-i emin alanlarýnýn; Gümrük Müdürlüðünün denetiminde olmasý, çevresi ile fiziki baðlantýsýnýn kesilmiþ ve dýþ ortamdan izole edilmiþ olmasý, dýþarýdan zararlý organizma bulaþmasýný engelleyecek þekilde önlem alýnmýþ olmasý ve bu alanlara giriþ ve çýkýþlarýn kontrol altýnda olmasý gerekir. Ýlgili Müdürlük tarafýndan yedd-i emin alanlarýnýn uygunluðu kontrol edilir. Uygun olmayan yedd-i emin yerlerinin neden uygun olmadýðý ve alýnmasý gereken ilave tedbirler, Müdürlük tarafýndan ithalatçýya ve ilgili Gümrük Müdürlüðüne bildirilir.

f) Giriþ noktasý ve varýþ noktasýndaki Müdürlük ile Gümrük Müdürlükleri arasýndaki ithalat yapýlmasý planlanan bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelerin ambalaj ve bunlarýn nakliyesine iliþkin bilgi alýþveriþinin, Bitki Saðlýðý Dolaþým Belgesinin yazýlý ya da elektronik ortam kullanýlarak etkin bir þekilde yapýlmasý saðlanýr.

g) Sevkiyatýn ithalatçýsý varýþ yerindeki ilgili Müdürlüðe söz konusu ürünlerin giriþini 7 nci maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendine uygun olarak önceden bildirmelidir. Ýthalatçý, yaptýðý bildirimde herhangi bir deðiþiklik olmasý durumunda varýþ yerindeki ilgili Müdürlüðü bilgilendirmelidir.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 13 üncü maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Resmî kontroller sonucu bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelere iliþkin engelleme ve bildirim

MADDE 13 (1) Ülkeye giriþi yapýlmak istenen bitki ve bitkisel ürünler ile diðer maddelerin; ek-1 ve ek-2de listelenen karantinaya tabi zararlý organizmalarla bulaþýk bulunmasý, ek-3te yer almasý, ek-4te belirlenen özel þartlarý taþýmamasý ya da belgelerinin eksik olmasý veya uygun olmamasý ve eksik belgenin temin edilememesi veya belgelerdeki eksikliðin giderilememesi durumunda sevkiyat engellenir. Ürün sahibi ve ilgili gümrük müdürlüðü yazý ile bilgilendirilir. Bu ürünler; gümrük mevzuatýna uygun olarak on gün içinde ihracatçý ülkeye iade edilir veya imha edilir. Ýmha iþlemi giderleri mal sahibinden karþýlanmak üzere inspektör ve gümrük teþkilatýndan bir memur ile mal sahibi veya temsilcisinin önünde yapýlýr.

(2) Ülkeye giriþi yapýlmak istenen bitki ve bitkisel ürünler ile diðer maddelerin ek-1 ve ek-2de yer alan karantinaya tabi zararlý organizmalar dýþýnda, Ülkemizde varlýðý bilinen ve mücadeleye tabi herhangi bir zararlý organizma ile bulaþýk bulunmasý durumunda zararlý organizma engellenir. Fümigasyon veya dezenfeksiyon iþlemi ile zararlý organizmadan arýndýrýlmasý mümkün ise giderleri ilgilisi tarafýndan karþýlanmak üzere fümigasyon veya dezenfeksiyon iþlemi yapýlýr. Ýþlem sonrasý yapýlan resmî kontrolde zararlý organizmalardan arî bulunmasý halinde ülkeye giriþine izin verilir.

(3) Ülkeye giriþine izin verilmeyen bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelere ait Bitki Saðlýk Sertifikasýnýn ön yüzüne kýrmýzý mürekkepli yazý ile Türkiyeye giriþi yasaktýr ibaresi yazýlarak iptal edilir ve ilgilisine iade edilir. Ancak birden fazla parti ürünü temsil eden Bitki Saðlýk Sertifikasýnda partinin bir kýsmý kabul edilip bir kýsmý reddedilecek ise Bitki Saðlýk Sertifikasýnýn aslý alýnarak ilgilisine, Türkiyeye giriþi yasaktýr ibaresini içeren tasdikli bir sureti verilir.

(4) Aþaðýda belirtilen nedenlerle engellenen bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelerle ilgili olarak inspektör tarafýndan iki iþ günü içinde ek-9da yer alan Bildirim Formu Ýngilizce olarak düzenlenir ve mühürlenir, elektronik ortamda ve postayla Genel Müdürlüðe gönderilir. Genel Müdürlük tarafýndan ilgili ülkeye engellemeye iliþkin bildirimde bulunulur ve giriþ kapýlarýna bilgi verilir. Bildirim formlarýnda TR Ýl Trafik Kodu-Yýlý-Bildirim Sýra No þeklinde referans numarasý oluþturulur:

a) Herhangi bir zararlý organizma ile bulaþýk bulunmasý,

b) Ek-1 ve ek-2 listelerinde bulunan karantinaya tabi zararlý organizmalar ile bulaþýk bulunmasý,

c) Ürüne ait belgelerde aþaðýda belirtilen eksiklik ve uyumsuzluklarýn bulunmasý,

1) Bitki Saðlýk Sertifikasýnýn bulunmamasý,

2) Bitki Saðlýk Sertifikasý üzerindeki onaylanmamýþ deðiþiklikler ve silinmeler,

3) Sahte Bitki Saðlýk Sertifikalarý,

4) Bitki Saðlýk Sertifikasýndaki eksik bilgiler.

ç) Ýthali yasaklanmýþ ürünlerin bulunmasý,

d) Sevkiyatýn içinde kýsmen yasaklanmýþ bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelerin bulunmasý,

e) Usulüne uygun yapýlmayan fümigasyon ve dezenfeksiyon iþlemlerinin tespiti.

(5) Ýthal edilmek istenen bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelerin ek-1 ve ek-2de yer almayan ve ülkemizde varlýðý bilinmeyen herhangi bir zararlý organizma ile bulaþýk bulunmasý halinde ithaline izin verilmez ve zararlý risk analizi yapýlýr. Zararlý risk analizi sonuçlandýrýlýncaya kadar karantina tedbirleri alýnýr ve riskli bulunmasý durumunda ithaline izin verilmez.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 15 inci maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Bilimsel materyal ile zararlý organizmalarýn ülkeye giriþi ve/veya ülke içinde dolaþýmý

MADDE 15 (1) Bilimsel çalýþma, deneme ve çeþit ýslahý amacýyla bitki, bitkisel ürün ve diðer maddeler ile zararlý organizmalarýn ülkeye giriþi ve/veya ülke içinde dolaþýmý Bakanlýkça yayýmlanacak Teblið ile belirlenir.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 16 ncý maddesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin ek-5inde yer alan 0901.11.00.00.00 Kafeini alýnmamýþ kahve (Kavrulmamýþ olanlar) ve 1801.00.00.00.11 Dane kakao (ham) listeden çýkarýlmýþtýr.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin ek-6sý yürürlükten kaldýrýlmýþ, ek-3, ek-4 ve ek-9 ekteki þekilde deðiþtirilmiþ ve ek-10 ile ek-11 eklenmiþtir.

MADDE 10 Bu Yönetmeliðin;

a) 2 nci maddesi ile deðiþtirilen 6 ncý maddenin birinci fýkrasý 5/1/2014 tarihinde,

b) 3 üncü maddesi ile deðiþtirilen 7 nci maddenin birinci fýkrasýnýn (a) ve (b) bentleri ile 4, 6 ve 7 nci maddeleri 1/1/2015 tarihinde,

c) 9 uncu maddesi ile deðiþtirilen ek-3 yayýmý tarihinden 3 ay sonra,

ç) Diðer hükümleri yayýmý tarihinde,

yürürlüðe girer.

MADDE 11 Bu Yönetmelik hükümlerini Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakaný yürütür.

 

Yönetmeliðin ekleri için týklayýnýz