27 Aralýk 2013  CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28864

YÖNETMELÝK

Yýldýrým Beyazýt Üniversitesinden:

YILDIRIM BEYAZIT ÜNÝVERSÝTESÝ DÝL EÐÝTÝMÝ UYGULAMA VE

ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Yýldýrým Beyazýt Üniversitesi Dil Eðitimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna ve bu organlarýn görevlerine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Yýldýrým Beyazýt Üniversitesi Dil Eðitimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezi nin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, bu organlarýn görevlerine ve çalýþma þekillerine iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez (DÝLMER): Yýldýrým Beyazýt Üniversitesi Dil Eðitimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Rektör: Yýldýrým Beyazýt Üniversitesi Rektörünü,

ç) Üniversite: Yýldýrým Beyazýt Üniversitesini,

d) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý; çeþitli kurs ve seminer düzenlemek suretiyle isteyenlere baþta Türkçe olmak üzere diðer dünya dillerinden ihtiyaç duyulanlarý öðretmek; Türkiyeyi, Türk kültürünü ve Türk dilini tanýtmaktýr.

Faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkezin faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Yurt içinde ve yurt dýþýnda baþta Türkçe olmak üzere Osmanlýca ve diðer dünya dillerinden ihtiyaç duyulanlarý öðretmek; Türkiyeyi ve Türk kültürünü tanýtmak amacýyla birimler oluþturmak.

b) Üniversiteler ve ilgili kamu kurum ve kuruluþlarý ile baþta Türkçe olmak üzere diðer dünya dillerinden ihtiyaç duyulanlarýn öðretimi konusunda çalýþmalar yaparak ortak eðitim-öðretim, araþtýrma, uygulama ve yayýn faaliyetlerinde bulunmak.

c) Merkezin amacý doðrultusunda araþtýrma ve uygulamalarý teþvik etmek, seminer, kurs ve toplantýlar düzenlemek.

ç) Türkçeyi en iyi seviyede öðretmek ve Türkiyeyi ve Türk kültürünü tanýtmak amacýyla yurt içi ve yurt dýþý gezileri düzenlemek.

d) Baþta Türkçe olmak üzere diðer dünya dillerinden ihtiyaç duyulanlarýn eðitimi ve öðretimi konusunda programlar hazýrlayýp yöntemler geliþtirmek, bu konu ile ilgili yurt içindeki ve yurt dýþýndaki çeþitli kurum ve kuruluþlarla ortak çalýþmalar yapmak.

e) Türk Dili baþta olmak üzere diðer dünya dillerinden ihtiyaç duyulanlarý öðreten, Türkiyeyi ve Türk kültürünü tanýtan film, ses ve görüntülü kasetler hazýrlamak; kitap, dergi, bülten, rapor, proje, broþür yayýmlamak.

f) Yurt dýþýndaki üniversitelerin Türkoloji bölümü öðrencilerine ve Türkiyedeki üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatlarý ve Dilbilim gibi bölümlerinin son sýnýf öðrencilerine ve mezunlarýna meslekî tecrübeye yönelik uygulama programlarý düzenlemek, staj yaptýrmak, gerektiðinde bu çalýþmalarla ilgili sertifikalar vermek.

g) Yurt dýþýnda yaþayan Türkleri ve Akraba Topluluklarý yurt içinde ve/veya yurt dýþýnda temsil eden kurum ve kuruluþlarla iþbirliði yaparak Türk dilinin ve Türk kültürünün zenginleþmesine katkýda bulunmak.

ð) Yurt dýþýnda Türkçe öðretimi yapan veya bünyesinde ilgili bölümler bulunan üniversitelerle ve diðer akademik kuruluþlarla iþbirliði yapmak.

h) Türkiyede yaþayan yabancýlarýn çocuklarýna ve Türkiye dýþýna çýkacak vatandaþlarýmýzýn yaþadýklarý topluma uyum saðlayabilmeleri ve okullarýnda baþarýlý olabilmeleri amacýyla Türkçeyi ve ihtiyaç duyulan diðer dünya dillerini öðretmek.

ý)  Diðer ülkelerde yaþayan Türk vatandaþlarýna ve soydaþlarýmýza, gerekirse Uzaktan Eðitim yoluyla Türk Dili ve kültürünü kazandýrmak ve bu amaçla ihtiyaç duyulabilecek ders materyallerini saðlamak.

i) Türkçe öðretiminin daha verimli hale getirilmesi için Türkçe ile diðer dillerin öðretimi arasýnda karþýlaþtýrmalý çalýþmalar yapmak.

j) Üniversiteler arasý iþbirliði protokolleri kapsamýnda, yurt dýþýndan gelen öðrenci ve akademisyenler ile Türkiye dýþýna çýkacak öðrenci ve akademisyenlere ilgili ülkelerin dilini öðretmek.

k) Türkçenin eðitimi ve öðretimiyle ilgili bilimsel çalýþmalarý desteklemek amacýyla diðer dillerden çeviriler yapmak.

l) Türkçe ve diðer dünya dillerine yönelik dil sýnavlarý düzenlemek; dil yeterlilik belgesi vermek.

m) Türkçeye ve Türk kültürünün tanýtýmýna hizmet eden baþarýlý kiþilere ödüller vermek.

n) Dil kurslarý ve Avrupa Birliði ölçütlerine göre dil sýnavlarý hazýrlamak ve düzenlemek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkez aþaðýdaki yönetim organlarýndan oluþur:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür, Rektör tarafýndan Merkezin faaliyet alanýnda belirtilen konularla ilgili anabilim dallarýnda görevli Üniversite öðretim üyeleri arasýndan üç yýl süreyle görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdürün çalýþmalarýnda yardýmcý olmak üzere Üniversitede görevli öðretim üyeleri, öðretim görevlileri ve okutmanlar arasýndan bir kiþi Müdürün önerisi ve Rektörün onayý ile Müdür Yardýmcýsý olarak üç yýl süre için görevlendirilir.

(3) Müdürün geçici olarak ayrýlmasý halinde yerine Müdür Yardýmcýsý vekâlet eder. Müdür Yardýmcýsýnýn da bulunmadýðý durumlarda Yönetim Kurulu üyelerinin en kýdemli olanýndan baþlamak üzere birisi vekâlet eder. Vekâlet altý aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görev süresinin dolmasý veya herhangi bir sebeple görevinden ayrýlmasý halinde Müdür Yardýmcýsýnýn da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdür, Merkezin öðretim kapasitesinin verimli bir þekilde kullanýlmasýndan, geliþtirilmesinden, eðitim-öðretim, araþtýrma, uygulama, yayýn faaliyetlerinin düzenli bir þekilde yürütülmesinden, bütün faaliyetlerin gözetim ve denetiminin yapýlmasýndan ve sonuçlarýnýn alýnmasýndan Rektöre karþý sorumlu olup görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Merkezin kurullarýna baþkanlýk etmek, bu kurullarda alýnan kararlarý uygulamak ve birimler arasýnda düzenli çalýþmayý saðlamak.

c) Merkezin ödenek ve kadro ihtiyaçlarýný gerekçesi ile birlikte Rektörlüðe bildirmek.

ç) Merkezin birimleri ve her düzeyde personeli üzerinde genel gözetim ve denetim görevini yapmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür, Müdür Yardýmcýsý ve Üniversiteden beþ öðretim üyesi olmak üzere toplam yedi üyeden oluþur. Öðretim üyeleri Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafýndan üç yýllýðýna görevlendirilir. Süresi dolan üye yeniden üç yýllýðýna görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrýlan üyenin yerine ayný yöntemle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu; Müdürün daveti ile ayda bir olaðan olarak toplanýr. Müdür gerekli gördüðü durumlarda ya da üyelerden üçünün yazýlý talebi üzerine Yönetim Kurulunu olaðanüstü toplantýya çaðýrabilir. Yönetim Kurulu üye tam sayýsýnýn salt çoðunluðu ile toplanýr ve oy çokluðu ile karar alýr. Oylarýn eþitliði halinde Müdürün kullandýðý oy yönünde çoðunluk saðlanmýþ sayýlýr. Üst üste üç Yönetim Kurulu toplantýsýna özürsüz katýlmayan üyenin Yönetim Kurulu üyeliði kendiliðinden düþer.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulu, Merkezin yönetimi ile ilgili konularda aþaðýdaki görevleri yapar:

a) Merkezin eðitim-öðretim, bilimsel araþtýrma ve yayýn faaliyetleri ile ilgili kararlar almak, bu faaliyetlere iliþkin esaslarý belirlemek.

b) Merkezle ilgili düzenleyici iþlemleri hazýrlamak.

c) Merkezin yýllýk eðitim-öðretim program ve takvimini inceleyerek karara baðlamak,

ç) Merkezde görev yapan okutmanlarýn yetiþtirilmesi için planlar hazýrlamak ve eðitim programlarý ile ilgili esaslarý düzenlemek.

d) Merkezde birimler oluþturulmasý ile ilgili esaslarý belirlemek.

e) Eðitim, araþtýrma ve yayýn çalýþmalarý için geçici çalýþma gruplarý, eðitim koordinatörlükleri oluþturmak.

f) Merkezin öðretim programlarýndan alýnacak ücretleri belirlemek.

g) Yeni birimler oluþturmak ve mevcut birimlerden kapatýlmasý gerekli görülenler konusunda önerilerde bulunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Eðitim-öðretim plânlamacýsý

MADDE 12 (1) Müdür, Üniversitede görevli öðretim elemanlarý arasýndan, eðitim ve öðretim ile ilgili plân ve programlarý yapmak, eðitim ve öðretim iþleriyle ilgilenmek üzere bir eðitim-öðretim plânlamacýsý belirleyebilir.

Birimler

MADDE 13 (1) Merkezin amacý ve faaliyet alanlarý konusunda çalýþmalar yapmak üzere öðrenci sayýsýna göre birimler oluþturulabilir.

Personel ihtiyacý

MADDE 14 (1) Merkezin akademik, teknik ve idarî personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan görevlendirilecek personelce karþýlanýr.

Harcama yetkilisi

MADDE 15 (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diðer mevzuat hükümleri uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 18 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Yýldýrým Beyazýt Üniversitesi Rektörü yürütür.