2 Aralýk 2013  PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28839

YÖNETMELÝK

Uluslararasý Antalya Üniversitesinden:

ULUSLARARASI ANTALYA ÜNÝVERSÝTESÝ ANA YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Uluslararasý Antalya Üniversitesinin yönetimi, iþleyiþi, akademik organlarý ve bu organlarýn görevleri ile mali konulara iliþkin usul ve esaslarý düzenlenmektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Uluslararasý Antalya Üniversitesinin yönetimi, iþleyiþi, akademik organlarý ve bu organlarýn görevleri ile mali konulara iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanunu ile 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayýlý Yükseköðretim Kurumlarý Teþkilatý Kanununun ek 132 nci maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Baþkan: Uluslararasý Antalya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baþkanýný,

b) Bölüm baþkaný: Uluslararasý Antalya Üniversitesine baðlý akademik birimlerin baþkanlarýný,

c) Dekan: Uluslararasý Antalya Üniversitesine baðlý fakültelerin dekanlarýný,

ç) Fakülte/enstitü/yüksekokul kurulu: Uluslararasý Antalya Üniversitesine baðlý fakülte, enstitü ve yüksekokullarýn kurullarýný,

d) Fakülte/enstitü/yüksekokul sekreteri: Uluslararasý Antalya Üniversitesine baðlý fakülte, enstitü ve yüksekokullarýn sekreterlerini,

e) Fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu: Uluslararasý Antalya Üniversitesine baðlý fakülte, enstitü ve yüksekokullarýn yönetim kurullarýný,

f) Genel Sekreter: Uluslararasý Antalya Üniversitesi Genel Sekreterini,

g) Müdür: Uluslararasý Antalya Üniversitesine baðlý enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokulu, hazýrlýk okulu, uygulama ve araþtýrma merkezi ile sürekli eðitim merkezi müdürlerini,

ð) Mütevelli Heyet: Uluslararasý Antalya Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

h) Rektör: Uluslararasý Antalya Üniversitesi Rektörünü,

ý) Senato: Uluslararasý Antalya Üniversitesi Senatosunu,

i) Üniversite Yönetim Kurulu: Uluslararasý Antalya Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

j) Vakýf/Kurucu Vakýf: Gaye Eðitim Saðlýk Spor ve Çevre Vakfýný,

k) Vakýf Yönetim Kurulu: Gaye Eðitim Saðlýk Spor ve Çevre Vakfý Yönetim Kurulunu,

l) YÖK: Yükseköðretim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Mütevelli Heyet, Teþkili ve Görevleri

Mütevelli heyet

MADDE 5 (1) Mütevelli Heyet, en yüksek karar organý olarak Üniversitenin tüzel kiþiliðini temsil eder.

(2) Mütevelli Heyet; yaþ sýnýrlamasý hariç Devlet memuru olma niteliklerine sahip ve en az üçte ikisi lisans düzeyinde yükseköðrenim görmüþ adaylar arasýndan, dört yýl süre ile Vakýf Yönetim Kurulu tarafýndan seçilen en az yedi üyeden oluþur. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir.

(3) Rektör, Mütevelli Heyetin tabii üyesidir. Ancak kendisi ile ilgili konularda toplantýlara katýlamaz. Rektör Mütevelli Heyet Baþkaný veya baþkan vekili olarak seçilemez. Rektör dýþýndaki Üniversite mensuplarý Mütevelli Heyette görev alamaz.

(4) Görev süresi sona ermeden üyeliðin herhangi bir þekilde sona ermesi halinde veya seçilmiþ bir üyenin yukarýda belirtilen þartlarý taþýmadýðý anlaþýlýrsa; eski üyenin kalan süresini tamamlamak üzere, Vakýf Yönetim Kurulu tarafýndan onbeþ gün içinde yeni üyelerin seçimi yapýlýr ve seçilenlerin isimleri, seçimden itibaren onbeþ gün içinde Mütevelli Heyete bildirilir.

(5) Devlet ya da vakýf üniversitelerinde görev yapan öðretim elemanlarý; üniversitelerinden gerekli iznin alýnmýþ olmasý kaydý ile Mütevelli Heyette görev alabilirler.

(6) Mütevelli Heyet üyeliði fahridir. Ancak; Vakýf Yönetim Kurulu kararý ile Mütevelli Heyet üyelerine toplantýya katýlma, yol ve huzur hakký verilebilir. Verilecek miktar bir yýlda onikiyi geçmemek üzere katýlacaklarý her toplantý için 2547 sayýlý Kanunun 6 ncý maddesinde Yükseköðretim Genel Kurulu üyeleri için öngörülen ücreti aþamaz. Mütevelli Heyet baþkan ve üyelerine bunun dýþýnda herhangi bir suretle baþkaca bir ödeme yapýlmaz.

(7) Mütevelli Heyet, bir takvim yýlýnda en az dört defa olaðan ve Baþkan veya üye tamsayýsýnýn salt çoðunluðunun talebi üzerine de olaðanüstü olarak toplanýr.

(8) Mütevelli Heyet salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar toplantýya katýlanlarýn salt çoðunluðu ile alýnýr. Kabul yönünde karar almak için en çok dört tur oylama yapýlabilir. Üçüncü turda da salt çoðunluk saðlanamazsa dördüncü turda oy çokluðu esasý uygulanýr. Son oylamada oylarýn eþitliði halinde Baþkanýn veya yetkilendirilmiþ baþkan yardýmcýsýnýn oyu yönünde karar alýnmýþ olur.

(9) Oylar kabul veya ret olarak kullanýlmak zorundadýr. Çekimser oy kullanýlmaz. Toplantýda bulunduðu halde oylamaya katýlmayan üyenin oyu ret sayýlýr.

(10) Mütevelli Heyetin raportörlüðünü Genel Sekreter yapar.

(11) Yazýlý olarak ve haklý bir mazeret belirtmeden, bir takvim yýlý içinde üç defa toplantýya katýlmayan üye istifa etmiþ sayýlýr.

(12) Mütevelli Heyet kararlarý usulüne uygun olarak karar defterine yazýlarak baþkan ve üyeler tarafýndan imzalanýr.

Mütevelli heyetin görevleri

MADDE 6 (1) Mütevelli Heyetin görevleri þunlardýr:

a) Üniversitenin tüzel kiþiliðini temsil etmek.

b) Fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu, enstitü ile bunlara baðlý bölüm, program ve anabilim dallarýnýn, hazýrlýk okulu ile uygulama ve araþtýrma merkezlerinin kurulmasý, kapatýlmasý veya birleþtirilmesi hususunda Senato tarafýndan alýnan kararlarý deðerlendirmek ve uygun görürse onaylamak, Rektör tarafýndan YÖK’ün onayýna sunulmasýný saðlamak.

c) Öðrencilerden alýnacak ücretleri, ödeme þekil ve zamanýný tespit etmek.

ç) YÖK’ün olumlu görüþü alýndýktan sonra Rektörü atamak.

d) Rektörün önerisi ile Üniversitede görevlendirilecek rektör yardýmcýlarýnýn, dekanlarýn, enstitü ve yüksekokul müdürlerinin atamalarýný ve sözleþmelerini yapmak, görevden alýnmalarýný onaylamak.

e) Rektörlük tarafýndan hazýrlanan Üniversite bütçesini incelemek, kabul etmek ve uygulamalarý izlemek.

f) Üniversitenin taþýnýr ve taþýnmaz mallarýný yönetmek ve bunlara iliþkin iþlemleri yapmak.

g) Üniversiteye yapýlacak baðýþlarýn kabul ve reddine karar vermek, bunlara iliþkin iþlemleri yapmak.

ð) Üniversiteye kaynak saðlayacak yatýrýmlar yapýlmasýna, iþletmeler kurulmasýna ve kurulmuþ iþletmelere iþtirak edilmesine ve mevcut kaynaklarýn verimli bir þekilde kullanýlmasýna ilgili mevzuat hükümlerine göre karar vermek.

h) Çalýþmalarýný sürdürmek için komisyonlar oluþturmak.

ý) Ýlgili mevzuatla verilen diðer görevleri yapmak.

Baþkan, baþkan vekilleri ve görevleri

MADDE 7 (1) Mütevelli Heyet, üyeleri arasýndan dört yýl için bir baþkan ve en çok iki baþkan vekili seçer. Süreleri biten baþkan ve baþkan vekilleri yeniden seçilebilir. Baþkan, yokluðunda baþkan vekillerinden birini yerine vekil olarak görevlendirir. Baþkan, yetkilerini uygun gördüðü ölçü ve süreyle baþkan vekillerine ve/veya Rektöre devredebilir. Baþkan, çalýþmalarýnda yardýmcý olmak üzere Mütevelli Heyetin onayý ile danýþmanlar atayabilir.

(2) Baþkan, Üniversitenin harcama yetkilisidir ve Mütevelli Heyeti temsil eder.

(3) Baþkan, Mütevelli Heyeti olaðanüstü toplantýya çaðýrabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Akademik ve Ýdari Organlar ve Görevleri, Rektör ve Görevleri

Rektör

MADDE 8 (1) Rektör, YÖK’ün olumlu görüþü alýndýktan sonra Mütevelli Heyet tarafýndan dört yýl süre ile atanýr. Rektörlüðün herhangi bir nedenle boþalmasý durumunda Mütevelli Heyet, yeni Rektör atanýncaya kadar YÖK’ün olumlu görüþünü aldýktan sonra Rektör vekili atar. Rektörlük için yaþ haddi 67'dir. Ancak 67 yaþýndan önce atanmýþ olanlar görev süreleri bitinceye kadar Rektörlük görevini sürdürebilir. Görev süresi biten Rektör yeniden atanabilir. Rektör, görevinden iki haftadan fazla uzaklaþtýðýnda Mütevelli Heyete ve YÖKe bilgi verir.

(2) Rektör, Mütevelli Heyet tarafýndan kendisine verilen yetkileri kullanýr ve görevleri yapar. Rektör, Rektörlük tarafýndan hazýrlanýp Mütevelli Heyet tarafýndan kabul edilen norm kadro sýnýrlarý içerisinde öðretim elemanlarý ile diðer personelin atamalarýný, terfilerini ve sözleþmelerini yapar, görevden alýnmalarýný onaylar. Rektör, ilgili mevzuatla kendisine verilen diðer görevleri yapar.

(3) Rektör, Üniversitenin aylýklý öðretim üyeleri arasýndan en fazla üç kiþiyi Rektör yardýmcýsý olarak atanmak üzere Mütevelli Heyetin onayýna sunar. Rektör yardýmcýlarý Rektör tarafýndan verilen görevleri yerine getirir. Rektör yardýmcýlarýnýn görev süreleri beþ yýldýr. Rektör, görevi baþýnda bulunamadýðý hallerde Rektör yardýmcýlarýndan birini vekil býrakýr.

Senato ve görevleri

MADDE 9 (1) Senato; Rektörün baþkanlýðýnda, Rektör yardýmcýlarý, dekanlar, her fakülteden fakülte kurulunca üç yýl için seçilen birer öðretim üyesi ile Rektörlüðe baðlý enstitü ve yüksekokul müdürlerinden oluþur.

(2) Senato, her öðretim yýlý baþýnda ve sonunda olmak üzere yýlda en az iki defa toplanýr. Rektör, gerekli gördüðü hallerde Senatoyu toplantýya çaðýrýr. Senato, 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuatla verilen görevleri yapar.

Üniversite yönetim kurulu ve görevleri

MADDE 10 (1) Üniversite Yönetim Kurulu; Rektörün baþkanlýðýnda, dekanlar, Üniversiteye baðlý farklý birim ve alanlarý temsil edecek þekilde Senato tarafýndan dört yýl için seçilen üç profesörden oluþur. Rektör yardýmcýlarý oy hakký olmadan Üniversite Yönetim Kurulu toplantýlarýna katýlabilir. Üniversite Yönetim Kurulu, 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuatla verilen görevleri yapar.

Dekan ve görevleri

MADDE 11 (1) Dekan, Rektörün önereceði üç profesör arasýndan Mütevelli Heyet tarafýndan atanýr. Görev süresi üç yýldýr. Süresi biten dekan tekrar atanabilir. Dekan, Rektörün onayý ile fakültede görevli aylýklý öðretim üyeleri arasýndan en çok iki kiþiyi üç yýl için dekan yardýmcýsý olarak seçebilir. Dekan görevde olmadýðý zaman dekan yardýmcýlarýndan biri vekâlet eder. Göreve vekâlet altý aydan fazla sürerse yeni dekan atanýr. Dekan, fakülte ve birimlerinin temsilcisi olup, 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuatla verilen görevleri yürütür.

Enstitü müdürü ve görevleri

MADDE 12 (1) Enstitü müdürü, Rektörün önerisi üzerine Mütevelli Heyet tarafýndan atanýr. Müdürün görev süresi üç yýldýr. Süresi biten müdür yeniden atanabilir. Müdür, Rektörün onayý ile aylýklý öðretim elemanlarý arasýndan en çok iki kiþiyi üç yýl için müdür yardýmcýsý olarak seçebilir. Müdür görevde olmadýðý zaman Müdür yardýmcýlarýndan biri vekâlet eder. Göreve vekâlet altý aydan fazla sürerse yeni Müdür atanýr. Müdür, 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuatla Dekana verilen görevleri enstitü bakýmýndan yerine getirir.

Yüksekokul müdürü ve görevleri

MADDE 13 (1) Yüksekokul Müdürü, üç yýl için Rektörün önerisi üzerine Mütevelli Heyet tarafýndan atanýr. Süresi biten Müdür yeniden atanabilir. Müdür, Rektörün onayý ile yüksekokulda görevli aylýklý öðretim elemanlarý arasýndan en çok iki kiþiyi Müdür yardýmcýsý olarak seçebilir. Müdür, görevde olmadýðý zaman yardýmcýlarýndan biri vekâlet eder. Göreve vekâlet altý aydan fazla sürerse yeni Müdür atanýr. Müdür, 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuatla Dekana verilen görevleri yüksekokul bakýmýndan yerine getirir.

Merkez müdürü ve görevleri

MADDE 14 (1) Uygulama ve araþtýrma merkezleri ile sürekli eðitim merkezi müdürleri Rektörün önerisi üzerine Mütevelli Heyet tarafýndan üç yýl için görevlendirilir. Merkez Müdürleri, 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuatla verilen görevleri yapar.

Fakülte kurulu ve görevleri

MADDE 15 (1) Fakülte kurulu; akademik bir organ olup dekanýn baþkanlýðýnda fakülteye baðlý bölümlerin baþkanlarý ile varsa fakülteye baðlý enstitü ve yüksekokul müdürlerinden ve üç yýl için fakültedeki profesörlerin kendi aralarýndan seçecekleri üç, doçentlerin kendi aralarýndan seçecekleri iki, yardýmcý doçentlerin kendi aralarýndan seçecekleri bir öðretim üyesinden oluþur.

(2) Fakülte kurulu normal olarak her yarýyýl baþýnda ve sonunda toplanýr. Dekan, gerekli gördüðü hallerde fakülte kurulunu toplantýya çaðýrýr.

(3) Fakülte kurulu, fakültenin eðitim-öðretim, bilimsel araþtýrma ve yayým faaliyetleri ile bu faaliyetlerle ilgili esaslarý, plan, program ve eðitim-öðretim takvimini kararlaþtýrýr, fakülte yönetim kuruluna üye seçer.

Enstitü kurulu ve görevleri

MADDE 16 (1) Enstitü kurulu; Müdürün baþkanlýðýnda, müdür yardýmcýlarý ve enstitüyü oluþturan anabilim dalý baþkanlarýndan oluþur. Enstitü kurulu, 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuatla verilen görevleri yapar.

Yüksekokul kurulu ve görevleri

MADDE 17 (1) Yüksekokul kurulu; Müdürün baþkanlýðýnda müdür yardýmcýlarý ve program baþkanlarýndan oluþur. Yüksekokul kurulu, 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuatla verilen görevleri yapar.

Fakülte yönetim kurulu ve görevleri

MADDE 18 (1) Fakülte yönetim kurulu; Dekanýn baþkanlýðýnda, fakülte kurulunun üç yýl için seçeceði üç profesör, iki doçent ve bir yardýmcý doçentten oluþur. Fakülte yönetim kurulu, 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuatla verilen görevleri yapar.

Enstitü yönetim kurulu ve görevleri

MADDE 19 (1) Enstitü yönetim kurulu; Müdürün baþkanlýðýnda, müdür yardýmcýlarý ile müdürce gösterilecek altý aday arasýndan, enstitü kurulu tarafýndan üç yýl için seçilecek üç öðretim üyesinden oluþur. Enstitü yönetim kurulu, 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuatla verilen görevleri yapar.

Yüksekokul yönetim kurulu ve görevleri

MADDE 20 (1) Yüksekokul yönetim kurulu; Müdürün baþkanlýðýnda, müdür yardýmcýlarý ile müdürce gösterilecek altý aday arasýndan yüksekokul kurulu tarafýndan üç yýl için seçilecek üç öðretim üyesinden oluþur. Yüksekokul yönetim kurulu, 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuatla verilen görevleri yapar.

Bölüm baþkaný ve görevleri

MADDE 21 (1) Bölüm baþkaný; bölümün aylýklý profesörleri, bulunmadýðý takdirde doçentleri, doçent de bulunmadýðý takdirde yardýmcý doçentler arasýndan fakültelerde dekanca, fakülteye baðlý yüksekokullarda müdürün önerisi üzerine dekanca, Rektörlüðe baðlý yüksekokullarda müdürün önerisi üzerine Rektörce üç yýl için atanýr. Süresi biten bölüm baþkaný tekrar atanabilir. Bölüm baþkaný görevde bulunamayacaðý süreler için, öðretim üyelerinden birini vekil olarak býrakýr. Herhangi bir nedenle altý aydan fazla ayrýlmalarda kalan süreyi tamamlamak üzere ayný yöntemle yeni bir bölüm baþkaný atanýr.

(2) Bölüm baþkaný; Üniversitenin fakülte veya yüksekokullarýndaki bölümleri yönetir. Bölüm baþkaný, bölümün her düzeyde eðitim-öðretim ve araþtýrmalarýndan, bölüme ait her türlü faaliyetin düzenli ve verimli bir þekilde yürütülmesinden sorumludur.

Genel sekreterlik ve görevleri

MADDE 22 (1) Genel Sekreterlik; Genel Sekreter ile en çok iki genel sekreter yardýmcýsýndan ve baðlý birimlerden oluþur.

(2) Genel Sekreter, Rektörün önerisi ile Mütevelli Heyet tarafýndan atanýr. Genel sekreter, Üniversite idari teþkilatýnýn baþýdýr ve bu teþkilatýn çalýþmasýndan Rektöre karþý sorumludur. Genel Sekreter, Senato ve Yönetim Kurulu toplantýlarýnda oy hakký olmadan raportörlük görevini yürütür. Genel Sekreter, 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuatla verilen görevleri yapar.

Fakülte/enstitü/yüksekokul sekreterliði ve görevleri

MADDE 23 (1) Her fakültede, dekana baðlý olarak ve fakülte idari teþkilatýnýn baþýnda bir fakülte sekreteri, enstitü ve yüksekokullarda ise müdüre baðlý olarak enstitü ve yüksekokul sekreteri bulunur. Fakülte/enstitü/yüksekokul sekreterliði; sekretere baðlý büro ve ihtiyaca göre kurulacak birimlerden oluþur. Fakülte/enstitü/yüksekokul sekreterliðinde yeteri kadar personel çalýþtýrýlýr ve bunlar arasýndaki iþ bölümü dekanýn/müdürün onayýndan sonra ilgili sekreter tarafýndan yapýlýr.

(2) Fakülte/enstitü/yüksekokul sekreteri baðlý bulunduðu birimin kurullarýnda oy hakký olmadan raportörlük yapar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Öðretim Elemanlarý, Araþtýrma-Geliþtirme Projeleri ve Danýþmanlýk Hizmetleri

Öðretim elemanlarý

MADDE 24 (1) Öðretim elemanlarý; profesör, doçent, yardýmcý doçent, öðretim görevlisi, okutman ve öðretim yardýmcýlarýndan oluþur. Öðretim elemanlarýnýn seçimi, deðerlendirilmesi, seçilenlerin uygun görülen akademik unvanlarla görevlendirilmeleri ve yükseltilmeleri ilgili mevzuat hükümlerine göre Üniversitenin yetkili akademik organlarýnca yapýlýr. Öðretim elemanlarýnýn atamalarýnda, Devlet yükseköðretim kurumlarýndaki atamalarda aranan þartlara ilave olarak Üniversitenin akademik yönden gerekli gördüðü þartlar da aranabilir. Devlet yükseköðretim kurumlarýnda çalýþmalarý yasaklanmýþ veya disiplin yoluyla bu kurumlardan çýkarýlmýþ kiþiler, Üniversitede görev alamazlar.

(2) Öðretim elemanlarý, ilgili mevzuat hükümlerine göre Senato tarafýndan belirlenen esaslar çerçevesinde her eðitim-öðretim yýlý sonunda bilimsel yönden deðerlendirilir.

Yabancý uyruklu öðretim elemanlarý

MADDE 25 (1) Üniversitede görevlendirilecek yabancý uyruklu öðretim elemanlarý; ilgili fakülte, enstitü veya yüksekokul yönetim kurulunun önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulunun uygun görüþü üzerine Rektör tarafýndan atanýr. Bu atama veya görevlendirmelerde YÖK’ün olumlu görüþü alýnarak gereken iþlemler tamamlanýr. Yabancý uyruklu öðretim elemanlarý, öðretim görevleri bakýmýndan 2547 sayýlý Kanunda ve bu Yönetmelikte aylýklý öðretim elemanlarý için yer alan hükümlere tabidirler.

Öðretim elemaný yetiþtirme

MADDE 26 (1) Üniversitenin gelecek yýllardaki ihtiyacý göz önünde bulundurularak, YÖK’ün belirlediði esaslar çerçevesinde Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre, yurt içinde ve dýþýnda öðretim elemaný yetiþtirilir.

Araþtýrma-geliþtirme projeleri ve danýþmanlýk hizmetleri

MADDE 27 (1) Üniversite ve baðlý birimleri ile öðretim elemanlarýndan istenen araþtýrma-geliþtirme projeleri, danýþmanlýk hizmetleri ve benzeri hizmetler Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenen esaslara göre yapýlýr. Devamlý statüde görev yapan öðretim üyelerinin Üniversite içinde veya dýþýnda bu hizmetleri yapmalarý Üniversite Yönetim Kurulunun iznine baðlýdýr. Üniversitede devamlý statüde görev yapan personelin projelerden veya danýþmanlýk hizmetlerinden elde edilecek gelirlerden ne ölçüde yararlandýrýlacaklarý hususundaki esaslar, Üniversite Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Mütevelli Heyet tarafýndan tespit edilir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Özlük haklarý ve izinler

MADDE 28 (1) Üniversitenin akademik ve idari personelinin çalýþma esaslarý, 2547 sayýlý Kanunda Devlet üniversiteleri için öngörülen hükümlere tabidir. Bu personele aylýk ve diðer özlük haklarý bakýmýndan 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayýlý Ýþ Kanunu hükümleri uygulanýr.

(2) Üniversite öðretim elemanlarýna, ilgili bölüm kurulu ve ilgili yönetim kurulunun uygun görüþü ve Rektörün onayý ile Mütevelli Heyet tarafýndan uzun süreli ücretli veya ücretsiz izin verilebilir.

Disiplin

MADDE 29 (1) Öðretim elemanlarý ile idari personelin disiplin iþ ve iþlemleri hakkýnda, 21/8/1982 tarihli ve 17789 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Yönetici, Öðretim Elemaný ve Memurlarý Disiplin Yönetmeliði hükümleri uygulanýr.

(2) Üniversite öðrencilerinin disiplin iþ ve iþlemleri hakkýnda, 28/8/2012 tarihli ve 28388 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümleri uygulanýr.

Öðrenci kabulü

MADDE 30 (1) Üniversiteye öðrenci kabulü aþaðýdaki þekilde yapýlýr:

a) Üniversitenin ön lisans ve lisans programlarýna, Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) tarafýndan, merkezi olarak yapýlan sýnavla öðrenci kabul edilir.

b) Üniversitenin YÖK tarafýndan belirlenen bazý özel programlarýna; ön kayýt sistemiyle, Yükseköðretime Geçiþ Sýnavý sonuçlarýna göre veya Yükseköðretime Geçiþ Sýnavý ile Üniversite tarafýndan yapýlacak özel yetenek sýnavýnýn birlikte deðerlendirilmesiyle öðrenci kabul edilir.

c) Üniversitenin lisansüstü öðretim programlarýna, ilgili mevzuat hükümlerine göre öðrenci kabul edilir.

ç) Uluslararasý öðrenciler Üniversiteye, Mütevelli Heyet tarafýndan belirlenen þartlara göre kabul edilir.

d) Diðer yükseköðretim kurumlarýnda öðrenim görmekte olan öðrencilerin Üniversiteye kabulü; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine göre ve Üniversite Yönetim Kurulu kararlarýna uygun olarak yapýlýr.

Eðitim-öðretim

MADDE 31 (1) Üniversitede ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerinde eðitim-öðretim yapýlýr. Üniversitede yapýlan eðitim-öðretim ve buna dayalý olarak verilen diplomalara iliþkin esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

(2) Üniversitede öðretim dili Ýngilizcedir.

(3) Senatonun gerekçeli kararýyla Yükseköðretim Kurulunun onayý alýnarak Üniversitenin bölüm ve programlarýnda kýsmen ya da tamamen Ýngilizce, Ýngilizcenin yaný sýra diðer yabancý dillerin de bölüm ve programlarda ders olarak okutulmasýna karar verilebilir.

Sosyal hizmetler

MADDE 32 (1) Üniversite, sosyal hizmetler alanýnda 2547 sayýlý Kanunun 47 nci maddesi hükümlerine göre faaliyetler düzenler.

Gelir kaynaklarý

MADDE 33 (1) Üniversitenin gelir kaynaklarý þunlardýr:

a) Kurucu Vakýf tarafýndan yapýlacak baðýþ ve yardýmlar.

b) Taþýnýr ve taþýnmaz mallardan elde edilecek gelirler.

c) Üniversitenin yatýrýmlarýndan elde edilecek gelirler.

ç) Üniversite yayýnlarýndan elde edilecek gelirler.

d) Araþtýrma ve geliþtirme projeleri, danýþmanlýk ve benzeri hizmetlerden elde edilecek gelirler.

e) Öðrencilerden alýnacak ücretler.

f) Devlet bütçesinden ve diðer kamu kurum ve kuruluþlarýndan yapýlacak yardýmlar.

g) Baðýþ, vasiyetler ve diðer gelirler.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 34 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 2547 sayýlý Kanun, 31/12/2005 tarihli ve 26040 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Vakýf Yükseköðretim Kurumlarý Yönetmeliði ve ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Yükseköðretim Kurulu, Mütevelli Heyet, Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 35 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 36 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Uluslararasý Antalya Üniversitesi Rektörü yürütür.