Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýndan:
ENERJÝ VE TABÝÝ KAYNAKLAR BAKANLIÐI DENETÝM
HÝZMETLERÝ BAÞKANLIÐI YÖNETMELÝÐÝ
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar
Amaç ve
kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý Denetim Hizmetleri Baþkanlýðýnýn teþkilat ve görevleri, Baþkan, denetçi ve þube müdürlüðünün görev, yetki ve sorumluluklarý, Baþkan ve denetçilerin atanma ve görevlendirilmeleri ile denetim faaliyetleri, denetçi yardýmcýlarýnýn giriþ sýnavý, mesleðe alýnmalarý, yetiþtirilmeleri, tez hazýrlama ve yeterlik sýnavlarý, yükselmeleri ve denetime tabi kiþi ve kurumlarýn yükümlülüklerine iliþkin usul ve esaslarý kapsar.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 19/2/1985 tarihli ve 3154 sayýlý Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 13 ve 31/A maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakan:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanýný,
b) Bakanlýk: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýný,
c) Baþkan: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý Denetim Hizmetleri Baþkanýný,
ç) Baþkanlýk: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý Denetim Hizmetleri Baþkanlýðýný,
d) Denetçi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý Denetim Hizmetleri Baþkanýný, Baþdenetçilerini, Denetçilerini ve Denetçi Yardýmcýlarýný,
e) KPSS: Kamu
Personel Seçme Sýnavýný,
f) Müsteþar: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý Müsteþarýný,
g) Sýnav Komisyonu: Enerji ve Tabii Kaynaklar Denetçi Yardýmcýlýðý Sýnavý Komisyonunu,
ð) Þube Müdürlüðü: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý Denetim Hizmetleri Baþkanlýðý Þube Müdürlüðünü,
h) Tez: Enerji
ve Tabii Kaynaklar Denetçi Yardýmcýlarýnca hazýrlanacak tezi,
ý) Tez Jürisi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Denetçi Yardýmcýlarýnca hazýrlanacak tezi deðerlendirecek jüriyi,
i) Yarýþma Sýnavý: Enerji ve Tabii Kaynaklar Denetçi Yardýmcýlarý için yapýlacak yazýlý ve sözlü sýnavý,
j) Yeterlik Sýnavý: Enerji ve Tabii Kaynaklar Denetçiliði yeterlik sýnavýný,
k) Yeterlik Sýnav Komisyonu: Yeterlik sýnavýný yapan komisyonu,
ifade eder.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Kuruluþ, Baðlýlýk ve Görev Merkezi
Kuruluþ ve baðlýlýk
MADDE 4 – (1) Enerji ve
Tabii Kaynaklar Bakanlýðý Denetim Hizmetleri Baþkanlýðý, baþdenetçi nitelik ve yetkisini haiz bir Baþkanla yeteri kadar baþdenetçi, denetçi ve denetçi yardýmcýlarýndan oluþur.
(2) Denetim
Hizmetleri Baþkanlýðý doðrudan Bakana baðlýdýr. Bakan bu yetkilerini kýsmen veya tamamen Müsteþara devredebilir.
(3) Baþkanlýðýn yazý, hesap, arþiv ve benzeri iþleri Baþkanlýða baðlý Þube Müdürlüðü tarafýndan yürütülür.
Görev
merkezi
MADDE 5 – (1) Baþkanlýðýn merkezi Ankara’dýr. Bu merkez denetçilerin de görev merkezidir. Gerektiðinde Baþkanýn önerisi ve Bakan onayýyla Ankara dýþýnda da görev merkezleri ve bunlara baðlý bürolar kurulabilir. Merkezler ayný yolla deðiþtirilebilir veya kaldýrýlabilir.
(2) Bu çalýþma merkezlerinde; Baþkan tarafýndan verilen emirlerin yerine getirilmesi, büro ve hizmetlerinin yürütülmesi, denetçilerin Baþkanlýkla ve büro ile iliþkilerinin düzenlenmesi konularýnda Baþkanlýkça bir denetçi görevlendirilebilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Baþkanlýðýn görev ve
yetkileri
MADDE 6 – (1) Denetim
Hizmetleri Baþkanlýðý Bakanýn veya yetkili kýlmasý üzerine Müsteþarýn emri ve onayý üzerine Bakan adýna aþaðýdaki görevleri yapar:
a) Bakanlýk teþkilatý ile mevzuat gereði Bakanlýða baðlý, ilgili ve iliþkili kuruluþlarýn her türlü faaliyet ve iþlemleriyle ilgili denetim faaliyetlerini yürütmek.
b) Bakanlýðýn denetim yetkisi altýndaki her türlü kuruluþ ile gerçek ve tüzel kiþilerin, kamu ve özel þirketlerin faaliyet ve iþlemlerini Bakanlýðýn görev ve yetkileri çerçevesinde denetlemek.
c)
Denetimlerde; Bakanlýðýn amaçlarýný daha iyi gerçekleþtirmek, mevzuata, plan ve programa uygun faaliyet göstermesini saðlamak üzere çalýþmalar yapmak ve gerekli teklifleri hazýrlayýp sunmak.
ç) Mevzuatýn Bakanlýða tanýdýðý her türlü araþtýrma, inceleme, denetim, soruþturma yetkilerini kullanmak.
d) Bakanlýkça verilen benzeri görevleri yapmak.
Baþkanýn atanmasý, görev ve
yetkileri
MADDE 7 – (1) Baþkanlýða, Baþkanlýkta on yýl fiilen denetçi olarak görev yapmýþ olan ve baþdenetçi unvanýný almýþ olanlar arasýndan atama yapýlýr. 14 üncü maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendindeki öðrenim þartýný haiz olmak kaydýyla kamu kurum ve kuruluþlarýnda denetim hizmetleri ile ilgili görevlerde en az oniki yýl hizmeti bulunanlar ile Genel Müdürlük, dengi veya üstü görevleri yapmýþ olanlar arasýndan Baþkanlýða atama yapýlabilir. Baþkanýn herhangi bir nedenle görevden ayrýlmasý veya Baþkanlýðýn boþalmasý hallerinde, Baþkanlýða atanma koþullarýný taþýyan denetçilerden biri, Bakan tarafýndan Baþkan vekili olarak görevlendirilir.
(2) Baþkan ayný zamanda Baþdenetçi unvanýna sahip olup, görev ve yetkileri þunlardýr:
a) 6 ncý maddede belirtilen görevlerini yürütmek.
b) Gerektiðinde denetçi sýfatýyla bizzat denetim, inceleme ve soruþturma yapmak.
c) Gerektiðinde denetim programlarýný düzenleyip onaya sunmak.
ç) Denetçilerin görev yerlerini ve gruplarýný saptamak.
d) Baþkanlýða intikal eden ihbar ve þikayetleri ya da muttali olunan hususlarý gerektiðinde denetçilerden ve/veya kurumlardan sözlü, yazýlý bilgi ve belge alarak inceleyip deðerlendirerek gerekli iþlemleri yapmak, gerektiðinde incelenmesi, denetimi ve soruþturulmasý için ilgili yerlere göndermek ve bu iþlerin sonuçlarýný izlemek, Bakanýn emir ve talimatý üzerine denetçileri görevlendirmek, emirlerin uygulanýþýný izlemek, çalýþmalarý denetlemek, gerekli tedbirleri almak, lüzumu halinde bizzat denetim yapmak.
e) Raporlarý incelemek, usul ve esas yönlerinden eksikliklerin giderilmesini saðlamak, gerektiðinde yeniden incelettirmek, görüþünü de ekleyerek Onaya sunmak, Onayý müteakip gereði için ilgili yerlere göndermek, bunlarýn üzerine ilgililerce alýnacak önlem ve yapýlacak iþlemlerin sonuçlarýný izlemek, lüzumu halinde birim amirleriyle bu konuda bir
toplantý yapýlmasýný saðlamak.
f) Bakanlýðýn amaçlarýný daha iyi gerçekleþtirmek, mevzuata, plan ve programa uygun çalýþmasýný saðlamak, idarenin çalýþmalarýna yardýmcý olmasýný teminen inceleme programlarý hazýrlayýp Onaya sunmak, kanun, tüzük, kararname ve yönetmeliklerin hazýrlanmasýyla ilgili çalýþmalar yaptýrmak, denetçileri mesleki ve bilimsel çalýþmalar yapmaya özendirmek.
g) Denetçi yardýmcýlarýnýn yetiþmelerine yönelik eðitim programlarý uygulamak.
ð) Bakanlýk teþkilatýyla baðlý, ilgili ve iliþkili kuruluþlarýndaki denetim birimlerinde faaliyetlerin daha iyi yürütülmesi için çalýþmalar yapmak, koordinasyonu saðlamak, gerektiðinde baþlamýþ inceleme ve soruþturmalarý devralmak, denetim tekrarýnýn önlenmesi amacýyla bu birimlerce gönderilecek çalýþma cetvellerini izlemek, gerektiðinde ilgili denetim birimleri baþkanlarýyla toplantý yapmak, bunlarýn sonuçlarýna göre gerekli iþlemleri yapmak, Bakana önerilerde bulunmak.
h) Denetim
Hizmetleri Baþkanlýðý personelinin özlük haklarýyla, Þube Müdürlüðüne iliþkin diðer iþlemlerin yürütülmesini saðlamak, gerektiðinde Bakanlýða önerilerde bulunmak.
ý) Baþkanlýk faaliyetlerine ve denetim sonuçlarýna iliþkin yýllýk faaliyet raporu düzenlemek; gerektiðinde Bakanlýðýn genel durumuyla ilgili görüþ ve önerilerini Bakana sunmak.
i) Bakanlýk kapsamýnda yer alan diðer teftiþ ve denetim birimleri arasýnda koordinasyonu saðlamak.
j) Bakan tarafýndan verilecek benzeri görevlerle, mevzuatta belirtilen diðer görevleri yapmak.
Baþkana yardým
MADDE 8 – (1) Baþkan, kendisine yardýmcý olmak üzere yeterli sayýda denetçiyi Bakan Onayýyla Baþkan Yardýmcýsý olarak görevlendirebilir.
Denetçilerin görev ve yetkileri
MADDE 9 – (1) Denetçiler Baþkanýn görevlendirmesi ile aþaðýdaki görevleri yapar ve yetkileri kullanýrlar:
a) Bakanlýk teþkilatýyla Bakanlýk denetimi altýndaki baðlý, ilgili ve iliþkili kurum ve kuruluþlarýn, gerçek ve tüzel kiþilerin, kamu ve özel þirketlerin her türlü faaliyet ve iþlemleriyle ilgili denetimi Bakanlýðýn görev ve yetkileri çerçevesinde yapmak.
b) Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre Bakanlýk denetimi altýndaki kamu ve özel þirketlerde, baðlý, ilgili ve iliþkili kuruluþlarda bilanço esasýna dayalý olarak denetim yapmak.
c) Mevzuatýn uygulanmasýndan doðan sonuçlar üzerinde inceleme yaparak, görülecek yanlýþlýk ve eksikliklerin giderilmesi ve düzeltilmesi yollarýný araþtýrmak ve iþlerin istenen düzeyde yürümesini saðlamak için alýnmasý gereken önlemleri ve düþüncelerini raporla Baþkanlýða bildirmek.
ç) Bakanlýðý ilgilendiren konularda, yurt içinde ve dýþýnda araþtýrmalar yapmak, görevlendirildikleri kurs, seminer ve toplantýlara katýlmak.
d) Baþkan ve mevzuat tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.
(2) Denetçi yardýmcýlarý birinci fýkrada yer alan yetkileri, yanlarýnda çalýþtýklarý denetçinin gözetimi altýnda kullanabilirler.
Denetçilerin bilgi ve belge isteme yetkileri
MADDE 10 – (1) Denetçiler, yürüttükleri hizmet yönünden gerekli gördükleri bilgileri, defter, evrak ve belgeleri,
denetim yaptýklarý gerçek ve tüzel kiþiler ile birim ve kuruluþlardan istemek ve görmek, bunlarýn onaylý örneklerini, bir yolsuzluðun kanýtýný oluþturanlarýn asýllarýný almak, kasa, depo ve ambarlarý incelemek ve saymak, bunlarý mühürlemek, inceleme ve sayma iþlerinde yardým isteminde bulunmak, gerektiðinde diðer kamu ve özel kurum ve kuruluþlarýyla gerçek ve tüzel kiþilerden bilgi ve belge istemek yetkisine
sahiptirler.
(2) Denetime tâbi olan gerçek ve tüzel kiþiler ile birim ve kuruluþlar gizli dahi olsa bütün belge, defter ve bilgileri talep edildiði takdirde ibraz etmek, para ve para hükmündeki evraký ve ayniyatý ilk talep halinde göstermek, sayýlmasýna ve incelenmesine yardýmcý olmak zorundadýr.
(3) Asýllarý alýnan belgelerin, denetçilerin mühür ve imzasýyla onanmýþ örnekleri, dosyasýnda saklanmak üzere alýndýðý yere verilir.
Denetçilerin sorumluluklarý
MADDE 11 – (1) Denetçiler;
a) Devlet
Memurlarý Kanunu, 3154 sayýlý Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun ve diðer kanunlarla bu Yönetmelikte öngörülen yetkilerini tam olarak kullanmaktan, görevlerini ve sorumluluklarýný eksiksiz yerine getirmekten sorumludurlar.
b) Yetkili
makamlar tarafýndan verilen iþ ve görevleri, süresinde ve eksiksiz olarak tamamlarlar.
c) Mesleðin gerektirdiði saygýnlýðý ve güven duygusunu sarsacak davranýþlarda bulunamazlar.
ç) Refakatine verilen denetçi yardýmcýlarýnýn en iyi þekilde yetiþmesine özel bir önem verir ve bu amaçla refakat süresi boyunca denetçi yardýmcýlarýnýn meslek ve hizmet gereklerine uygun þekilde yetiþmelerini gözetirler.
d) Denetçiler meslek ahlakýna ve etik ilkelere uygun davranýrlar.
e) Denetlenen
birimin faaliyetlerini aksatmayacak þekilde görevlerini yaparlar.
f) Meslektaþlarýna, diðer kamu görevlilerine ve ilgili diðer þahýslara karþý nazik, ölçülü ve saygýlý davranýrlar.
g) Görevli bulunduklarý sýrada ve sonrasýnda, söz konusu iþle ilgili þahýs ve kurumlardan herhangi bir menfaat talep
edemezler, alýþveriþ yapamazlar ve borç alýp veremezler.
Görevden
uzaklaþtýrma
MADDE 12 – (1) Denetçiler, görevlendirildikleri konularla ilgili olarak aþaðýdaki hususlarýn gerçekleþmesi halinde ilgililerin görevden uzaklaþtýrýlmasý teklifini yapabilirler:
a) Para ve para
hükmündeki belge ve senetleri, her türlü mal ve eþyayý, bunlarýn hesap, belge ve defterini göstermekten ve bunlarla ilgili sorularý cevaplamaktan kaçýnmak, denetim, inceleme ve soruþturmayý güçleþtirecek, engelleyecek ve yanlýþ yollara sürükleyecek davranýþlarda bulunmak.
b) 19/4/1990
tarihli ve 3628 sayýlý Mal Bildiriminde
Bulunulmasý, Rüþvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun 17 nci maddesine giren eylemlerde
bulunmak.
c) Evrakta
sahtecilik, kayýtlarda tahrifat yapmak.
ç) Kamu hizmetleri gerekleri yönünden görev baþýnda kalmasý sakýncalý olmak.
(2) Birinci fýkranýn (a) bendinde gösterilen hallerde durumun bir tutanakla saptanmasý gerekir.
(3) Görevden uzaklaþtýrma önlemi, ön inceleme ve soruþturmanýn her aþamasýnda teklif edilebilir. Ancak ilgilinin görevi baþýnda kalmasýnýn sakýncalý olduðunun açýk biçimde ortaya konmasý gerekir.
(4) Görevden uzaklaþtýrma teklifi, denetçi tarafýndan gerekçesiyle birlikte Baþkanlýða sunulur. Bakanýn Onayý ile gerçekleþir.
(5) Soruþturma sonunda disiplin nedeniyle memurluktan çýkarma veya cezai bir iþlem uygulanmasýna gerek kalmayanlar için alýnmýþ olan görevden uzaklaþtýrma önleminin kaldýrýlmasý mevzuatýn gerektirdiði þekilde yapýlýr ve denetçilerce Baþkanlýða derhal bildirilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Denetçi Yardýmcýlýðý Yarýþma Sýnavý ve Atama
Denetçi yardýmcýlýðýna
atanabilme koþulu
MADDE 13 – (1) Enerji ve
Tabii Kaynaklar Bakanlýðý Denetçi Yardýmcýlýðýna atanabilmek için, yarýþma sýnavýný kazanmak þarttýr. Bu sýnav yazýlý ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluþur. Sözlü sýnava, ancak yazýlý sýnavý kazananlar kabul edilirler.
(2) Yarýþma sýnavý, kadro ve ihtiyaç durumuna göre Bakanlýkça uygun görülen zamanlarda yapýlýr. Denetçi yardýmcýlýðý yarýþma sýnavýnýn yapýlmasýna Baþkanýn teklifi ve Bakanýn onayý ile karar verilir.
(3) Sýnav Komisyonunun uygun görmesi halinde yazýlý sýnav üniversiteler veya bu konuda uzmanlaþmýþ diðer kamu kurum ve kuruluþlarýna da yaptýrýlabilir. Bu durumda, sýnava iliþkin hususlar Bakanlýk ile sýnavýn yaptýrýlacaðý kuruluþ arasýnda yapýlan protokolle belirlenir.
Yarýþma sýnavýna katýlacaklarda
aranan þartlar
MADDE 14 – (1) Denetçi yardýmcýlýðý giriþ sýnavýna katýlabilmek için;
a) 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 48 inci maddesinde sayýlan nitelikleri taþýmak,
b) Baþkanlýðýn kadro ve ihtiyaç durumuna göre;
1) En az dört yýllýk eðitim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve
idari bilimler, iktisat, iþletme fakülteleri veya bunlara denkliði Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdýþýndaki öðretim kurumlarýndan,
2) En az dört yýllýk eðitim veren mimarlýk ve mühendislik fakülteleri ile kurumsal hizmet gerekleri çerçevesinde Baþkanlýkça sýnav duyurusunda belirtilen veya bunlara denkliði Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdýþýndaki öðretim kurumlarýndan,
mezun olmak,
c) Saðlýk durumu, her türlü iklim ve yolculuk koþullarýna elveriþli bulunmak,
ç) Giriþ sýnavýnýn yapýldýðý yýlýn ocak ayýnýn birinci günü itibarýyla otuz beþ yaþýný doldurmamýþ olmak,
d) Son baþvuru tarihi itibariyle, geçerlik süresi dolmamýþ KPSS’den yarýþma sýnavý duyurusunda belirtilen puan türlerine göre asgari puaný almýþ olmak,
gerekir.
(2) Baþkanlýk, birinci fýkranýn (b) bendinde belirtilen mezuniyet koþulunun yerine getirilmesi kaydýyla, ihtiyaç duyulan öðrenim dallarýna göre ayrý ayrý kontenjan belirleyebilir.
Sýnav
duyurusu
MADDE 15 – (1) Atama yapýlacak kadrolarýn sýnýflarý, dereceleri, sýnava katýlma þartlarý, baþvuru yeri, baþvuru tarihleri, Baþkanlýkça belirlenecek KPSS puan türü ve taban puaný, sýnavýn yapýlacaðý yer ve tarih, sýnav konularý, sýnav deðerlendirme yöntemi, baþvuruda istenilecek belgeler ile gerekli görülen diðer hususlar sýnav gününden en az 30 gün önce Resmî Gazete’de ve Türkiye genelinde yayýmlanan en yüksek tirajlý ilk beþ gazeteden birinde en az bir kez ilan edilmek ve
Bakanlýk internet
sitesinde yayýmlanmak suretiyle duyurulur.
Baþvuruda
istenecek belgeler ve baþvuru þekli
MADDE 16 – (1) Denetçi yardýmcýlýðý yarýþma sýnavýna katýlmak isteyenler, bir dilekçe ve gerekli belgelerle birlikte Denetim Hizmetleri
Baþkanlýðýna elden veya gerekli belgeleri baþvuru süresinin son günü mesai bitimine kadar Denetim Hizmetleri Baþkanlýðýna ulaþacak þekilde posta ile baþvururlar. Postadaki gecikmeler ve ilanda belirtilen
süre içerisinde yapýlmayan baþvurular dikkate alýnmaz. Dilekçeye, isteklinin T.C. kimlik numarasý, yazýþma adresi ile hangi yabancý dilden sýnava gireceði yazýlýr ve aþaðýdaki bilgi ve belgeler eklenir:
a) KPSS sýnav sonuç belgesinin aslý veya bilgisayar çýktýsý.
b) Adli sicil
kaydýna iliþkin yazýlý beyaný.
c) 4 adet
vesikalýk fotoðraf.
ç) Sýnav tarihinde erkek adaylarýn askerlikle iliþiði olmadýðýna dair yazýlý beyaný.
d) Diploma veya
mezuniyet belgesinin aslý veya Baþkanlýkça onaylý örneði.
e) Saðlýkla ilgili olarak görevini devamlý yapmaya engel bir durumu olmadýðýna dair yazýlý beyaný.
f) Özgeçmiþi.
Baþvurularýn
incelenmesi
MADDE 17 – (1) Süresinde yapýlan baþvurular incelenerek adaylarda aranan þartlarýn mevcut olup olmadýðý tespit edilir ve yarýþma sýnavýna katýlmaya hak kazananlar Bakanlýk internet sayfasýnda ilan edilir.
(2) Yarýþma sýnavýna katýlacaklarýn listesine, isim listesinin ilanýndan itibaren beþ gün içerisinde itiraz edilebilir. Yapýlan itirazlar, Sýnav Komisyonunca itiraz tarihinden itibaren en geç beþ gün içerisinde sonuçlandýrýlýr. Bu süre en fazla on güne kadar uzatýlabilir.
(3) Dilekçe ve eklerinde yer alan belge ve bilgilerde gerçeðe aykýrýlýk tespit edilenlerin sýnavlarý geçersiz sayýlarak atamalarý yapýlmaz. Atamalarý yapýlmýþ olsa dahi iptal edilir. Bunlar hak talep edemezler
ve haklarýnda Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanmak üzere Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna suç duyurusunda bulunulur.
Yarýþma sýnavý giriþ belgesi
MADDE 18 – (1) Sýnava katýlmak için aranan niteliklere sahip olanlara, Denetim
Hizmetleri Baþkanlýðýnca fotoðraflý sýnav giriþ belgesi verilir. Sýnava katýlabilmek için bu belgenin ibrazý þarttýr.
Yarýþma sýnavýnýn yapýlacaðý yer
MADDE 19 – (1) Denetçi yardýmcýlýðý giriþ sýnavýnýn yazýlý kýsmý Ankara ve ihtiyaca göre diðer illerde, sözlü kýsmý ise Ankarada Denetim Hizmetleri Baþkanlýðýnca belirlenen yerde yapýlýr.
Sýnav
Komisyonu
MADDE 20 – (1) Sýnav Komisyonu, Baþkanýn önerisi ve Bakanýn onayýyla Denetim Hizmetleri Baþkanýnýn Baþkanlýðýnda, dört denetçi olmak üzere beþ üyeden oluþur. Ayrýca, denetçiler arasýndan üç yedek üye belirlenir. Ýhtiyaç halinde kurul üyesi olarak üniversitelerdeki öðretim görevlilerinden veya Bakanlýk içinden de görevlendirme yapýlabilir.
(2) Yarýþma sýnavýnda yabancý dil bilgisinin deðerlendirilmesi için Bakanlýk personeline de görev verilebileceði gibi Üniversitelerden de hizmet alýnabilir.
(3) Sýnav Komisyonunun baþkan ve üyeleri; boþanmýþ olsalar dahi eþlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayýn hýsýmlarýnýn katýldýklarý sýnavda görev alamazlar. Bu durumda olan üyelerin yerine yedek üye görevlendirilir.
Yazýlý sýnav
konularý
MADDE 21 – (1) Yazýlý sýnav, 14 üncü maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (1) numaralý alt bendinde belirtilen bölümlerden mezun olanlar için aþaðýdaki konular arasýndan yapýlýr.
a) Ekonomi;
1) Mikro
ekonomi,
2) Makro
ekonomi,
3) Güncel ekonomik sorunlar,
4) Ýktisadi düþünceler ve doktrinler tarihi,
5) Para-banka,
6) Uluslararasý ekonomi.
b) Hukuk;
1) Anayasa hukuku,
2) Ýdare hukuku,
3) Medeni
hukuk,
4) Ceza hukuku,
5) Ticaret
hukuku,
6) Borçlar hukuku,
7) Ceza
muhakemesi hukuku.
c) Maliye;
1) Maliye
politikasý,
2) Kamu gelir
ve giderleri,
3) Kamu borçlarý,
4) Bütçe.
ç) Muhasebe;
1) Genel
muhasebe,
2) Muhasebe ve
bilanço teorisi,
3) Bilanço analizi ve teknikleri,
4) Ticari
hesap.
d) Yabancý dil;
1) Almanca,
2) Fransýzca,
3) Ýngilizce,
4) Ýlanda belirtilecek diðer dillerden biri.
e) Kompozisyon,
f) Sýnav Komisyonunca belirlenen diðer konular.
(2) Yazýlý sýnav, 14 üncü maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (2) numaralý alt bendinde belirtilen bölümlerden mezun olanlar için, aþaðýdaki konulardan yapýlýr.
a) Genel
yetenek ve genel kültür,
b) Mezun olunan
bölümlerin müfredatý dikkate alýnarak belirlenen alan bilgisi konularý.
(3) Yazýlý sýnavda sorularýn konu gruplarý bakýmýndan hangi aðýrlýkta deðerlendirmeye tabi tutulacaðýna sýnav duyurusunda yer verilir.
Yazýlý sýnav
sorularýnýn hazýrlanmasý
MADDE 22 – (1) Sýnav sorularý ve her soruya verilecek puanlar ile sýnav süreleri Sýnav Komisyonunca tespit edilir. Hazýrlanan sorular Sýnav Komisyonu üyeleri tarafýndan imzalanarak, her konunun sorusu ayrý bir mühürlü zarf içinde Sýnav Komisyonu Baþkanýna sunulur.
Yazýlý sýnavýn yapýlma þekli
MADDE 23 – (1) Sýnav duyurulan saatte baþlar. Sýnava giren adaylar yanlarýnda sýnav giriþ belgeleriyle birlikte resmi makamlarca verilmiþ geçerli bir kimlik belgesi (nüfus cüzdaný, sürücü belgesi ve benzeri) bulundurmak zorunda olup,
istenildiðinde bunlarý sýnav görevlilerine ibraz etmekle yükümlüdürler.
(2) Sýnava, içinde sýnav sorularý bulunan mühürlü zarfýn sýnava katýlanlarýn huzurunda açýlmasý, adaylara daðýtýlmasý veya yazdýrýlmasý suretiyle baþlanýr. Bu þekilde baþlanan sýnava Baþkanlýkça görevlendirilen denetçi ve denetçi yardýmcýlarý ile gerekirse diðer Bakanlýk personeli gözcülük eder.
(3) Sýnav baþladýktan sonra ve herhangi bir aday sýnav salonunu terk ettikten sonra salona gelen
adaylar sýnava kabul
edilmezler.
(4) Adaylar, sýnav sorularýnýn cevaplarýný, mühürlü sýnav kaðýtlarýna yazarlar. Sýnav kaðýtlarýna, kapatýlacak yer dýþýnda, adaylarýn kimliðini belirtecek herhangi bir yazý yazýlamaz ve iþaret konulamaz. Kâðýdýna bu þekilde yazý yazan veya iþaret koyan adaylarla, sýnavda kopya çektiði tespit edilen adaylar hakkýnda bir tutanak düzenlenerek sýnavlarý geçersiz sayýlýr.
(5) Sorularýn sýnav baþlama saatinde adaylarýn huzurunda açýldýðýný, sýnavýn baþlama ve bitiþ saatini, sýnava girenlerin sayýsýný, kaç kâðýt kullandýklarýný ve sýnavýn akýþýný gösteren bir tutanak düzenlenir.
Yazýlý sýnav kâðýtlarýnýn deðerlendirilmesi
MADDE 24 – (1) Yazýlý sýnavda baþarýlý sayýlabilmek için, her konudan 100 tam puan üzerinden 60 puandan az olmamak üzere ortalama 70 puan almak gerekir.
(2) Yazýlý sýnav sonuçlarý tutanaða baðlanýr.
Yazýlý sýnav sonuçlarýnýn
duyurulmasý
MADDE 25 – (1) Yazýlý sýnavý kazanan adaylarýn listesi hazýrlanarak Bakanlýk internet sitesinde duyurulur ve kazananlara Baþkanlýkça gerekli bildirim yapýlýr. Liste ile Baþkanlýk kayýtlarýnda uyumsuzluk olmasý halinde Baþkanlýk kayýtlarý esas alýnýr.
Sözlü sýnavý
MADDE 26 – (1) Yazýlý sýnavda baþarý gösteren adaylar sözlü sýnava tabi tutulurlar. Sözlü sýnavda adaylar;
a) Yazýlý sýnav konularýna iliþkin bilgi düzeyi,
b) Bir konuyu
kavrayýp özetleme, ifade yeteneði ve muhakeme gücü,
c) Liyakati,
temsil kabiliyeti, davranýþ ve tepkilerinin mesleðe uygunluðu,
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandýrýcýlýðý,
d) Genel
yetenek ve genel kültürü,
e) Bilimsel ve
teknolojik geliþmelere açýklýðý,
yönlerinden ayrý ayrý puan verilmek suretiyle deðerlendirilir.
(2) Adaylar, Sýnav Komisyonu tarafýndan birinci fýkranýn (a) bendi için elli puan, (b) ila (e) bentlerinde yazýlý özelliklerin her biri için ise onar puan üzerinden deðerlendirilir ve verilen puanlar ayrý ayrý tutanaða geçirilir. Bunun dýþýnda sözlü sýnav ile ilgili herhangi bir kayýt sistemi kullanýlmaz. Sözlü sýnavda baþarýlý sayýlmak için, Komisyon baþkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanlarýn aritmetik ortalamasýnýn en az 70 olmasý þarttýr.
(3) Sýnav Komisyonu, sözlü sýnav sonuçlarýný bir tutanaða baðlar.
Yarýþma sýnavý notu ve
sonucunun duyurulmasý
MADDE 27 – (1) Denetçi yardýmcýlýðý yarýþma sýnavý notu yazýlý ve sözlü sýnav notlarýnýn ortalamasýdýr.
(2) Yarýþma sýnavýný kazananlarýn durumu, Sýnav Komisyonu tarafýndan en yüksek puandan baþlamak üzere sýralanarak bir tutanaða baðlanýr. Puanlarýn eþitliði halinde sýralamada yabancý dil puaný esas alýnýr.
(3) Yarýþma sýnavýný kazanan adaylarýn baþarý sýrasýna göre listesi hazýrlanarak duyurulur. Ayrýca, yarýþma sýnavýnda baþarýlý olmak þartýyla ilanda belirtilen kadro sayýsýnýn yarýsýný geçmemek üzere yedek aday tespit edilir. Yedek adaylarýn haklarý sýnavý kazananlarýn ilanýndan itibaren 6 ay süreyle geçerlidir. Bu süre içerisinde atama yapýlmaya hak kazananlarýn göreve baþlamamasý veya atama yapýlan kadrolarda boþalma olmasý halinde yedekler baþarý sýrasýna göre atanýr. Listede yer almak, adaylar için daha sonraki sýnavlar için kazanýlmýþ hak veya herhangi bir öncelik hakký teþkil etmez.
Denetçi yardýmcýlýðýna atanma
ve kýdem sýrasý
MADDE 28 – (1) Sýnavda baþarý gösterenler, baþarý sýrasýna göre boþ olan denetçi yardýmcýsý kadrolarýna atanýrlar.
(2) Denetçi yardýmcýlarý arasýndaki kýdem sýrasý, ayný giriþ sýnavýný kazanarak denetçi yardýmcýlýðýna atananlar arasýndaki yarýþma sýnavý notuna göre belirlenir.
Sýnav
belgelerinin saklanmasý
MADDE 29 – (1) Sýnavda baþarý göstererek atananlarýn sýnavla ilgili belgeleri beþ yýl özlük dosyalarýnda, bunun dýþýnda kalan sýnavla ilgili diðer belgeler müteakip sýnav tarihine kadar Baþkanlýk arþivinde saklanýr.
BEÞÝNCÝ BÖLÜM
Denetçi Yardýmcýlarýnýn Yetiþtirilmesi
Yetiþtirmede
amaç
MADDE 30 – (1) Denetçi yardýmcýlarýnýn yetiþtirilmesinde aþaðýdaki amaçlar güdülür:
a) Mesleðin gerektirdiði niteliklere göre yetiþmelerini saðlamak.
b) Yetki alanýna giren mevzuat ve uygulamalar ile denetim ve soruþturma konularýnda tecrübe ve ihtisas sahibi olmalarýný saðlamak.
c) Ýlmi ve mesleki çalýþma ve araþtýrma alýþkanlýðýný kazandýrmak.
ç) Bakanlýðýn görev alanýyla ilgili bilgi sahibi olabilmeleri için gerekli taným, kavram, yöntem ve uygulamalara iliþkin asgari temel bilgileri ve kurumsal kültürü kazandýrmak.
d) Bakanlýðýn çalýþma alaný ile ilgili yurt içi ve yurt dýþý konferans, seminer ve eðitim programlarýna katýlýmý saðlamak ve temsil kabiliyetini geliþtirmek.
e) Mesleki etik
kurallara uygun hareket edilmesini saðlamak.
f) Yabancý dil bilgilerini geliþtirmelerini saðlamak.
g) Mesleðin gerektirdiði diðer niteliklere sahip olmalarýný saðlamak.
Yetiþtirme
programý
MADDE 31 – (1) Denetçi yardýmcýlarý, en az üç yýllýk yardýmcýlýk dönemlerinde yabancý dil bilgilerinin geliþtirilmesi yanýnda, aþaðýdaki programa göre yetiþtirilirler.
a) Birinci dönem çalýþmalarý: Denetim Hizmetleri Baþkanlýðýnca Baþkanlýðýn yetki alanýna giren denetim alanlarýyla ilgili mevzuatýn denetçi yardýmcýlarýna öðretilmesi amacýyla hizmet içi eðitim þeklinde düzenlenir.
b) Ýkinci dönem çalýþmalarý: Denetçi refakatinde yapýlýr. Bu çalýþmalarda denetçi yardýmcýlarýnýn yetiþtirilmesine özel önem ve öncelik verilir. Denetçiler programlarýný; mevzuat ve uygulamasýnýn, denetim usullerinin yeterli derecede öðrenilmesini saðlayacak þekilde düzenler ve uygularlar.
c) Üçüncü dönem çalýþmalarý: En az bir yýllýk birinci ve ikinci dönem çalýþmalarýný baþarýyla bitiren denetçi yardýmcýlarýna baðýmsýz olarak denetim yetkisi verilebilir. Denetçi yardýmcýlarýna, baðýmsýz olarak denetim yetkisi verilmesinde, refakatinde çalýþtýklarý denetçilerin görüþleri de dikkate alýnýr.
ALTINCI BÖLÜM
Yeterlik Sýnavý, Denetçiliðe Atanma ve Yükselme
Tez konusunun belirlenmesi
MADDE 32 – (1) Denetçi yardýmcýsý, yetki verilmesinden itibaren bir ay içerisinde Bakanlýðýn görev sahasý ile ilgili konularda üç tez konusu seçer ve Baþkanýn onayý ile tez konusu belirlenir. Tez konusunun uygun
bulunmamasý halinde, denetçi yardýmcýsý on beþ gün içinde Baþkanýn önerisi doðrultusunda üç yeni tez konusu belirler. Tez konusunun ikinci
defa uygun bulunmamasý halinde tez konusu Baþkan tarafýndan re’sen belirlenir.
Tez danýþmaný
MADDE 33 – (1) Denetçi yardýmcýsý, tez konusunun kesinleþmesinden itibaren en geç bir ay içerisinde, kendisine rehberlik etmek ve tezin
bilimsel tez yazým usul ve esaslarýna, seçilen konunun niteliðine, Bakanlýðýn görev alaný ile ilgili hususlara uygunluðunu temin etmek için bir danýþman belirler ve Tez Jürisinin onayýna sunmak üzere Baþkanlýða bildirir. Tez Jürisi gerektiðinde baþka bir danýþman da belirleyebilir.
(2) Tez danýþmaný, denetçi yardýmcýsýna tez hazýrlama sürecinde yardýmcý olmak maksadýyla tavsiyelerde bulunur.
(3) Tez danýþmaný, denetçiler ile Bakanlýk teþkilatý veya diðer kamu kuruluþlarýnda görev yapan ve daha önce lisansüstü programlarda akademik çalýþma yapmýþ, konusunda uzman kamu görevlileri arasýndan belirlenir. Gerektiðinde yükseköðretim kurumlarýnda görevli öðretim üyelerinden de danýþman belirlenebilir.
Tez hazýrlama süresi ve tezin teslimi
MADDE 34 – (1) Denetçi yardýmcýsý, tez konusunun kesinleþtiði tarihten itibaren en geç bir yýl içerisinde, hazýrladýðý tezi teslim etmek zorundadýr.
(2) Denetçi yardýmcýsý tezini, tez danýþmaný rehberliðinde hazýrlar. Denetçi yardýmcýsýnýn hazýrlayacaðý tezin, kendi görüþ ve deðerlendirmeleri ile önerilerini içermesi ve bilimsel çalýþma etiðine uygun olmasý gerekir. Tez konusunun baþka bir kurum ve kuruluþta uzmanlýk, yüksek lisans, doktora tezi veya baþka ad altýnda içerik ve sonuçlarý açýsýndan ayný þekilde incelenip savunulmamýþ olmasý esastýr. Ýntihal yapýldýðý tespit edilen tez geçersiz sayýlýr, denetçiliðe atanmýþ olsa dahi ilgili kiþinin atamasý iptal edilir ve hakkýnda idari iþlem yapýlýr.
(3) Denetçi yardýmcýsýnca hazýrlanan tez, belirlenen sürenin sonunda tez danýþmanýnýn tez hakkýndaki yazýlý görüþünü içeren raporu ile birlikte beþ nüsha halinde Baþkanlýða teslim edilir. Teslim edilen tez ve raporlar beþ gün içinde tez jürisine gönderilir.
(4) Süresi içerisinde tezini sunmayan veya tezleri kabul
edilmeyenlere tezlerini sunmalarý veya yeni bir tez hazýrlamalarý için bir defaya mahsus altý ayý aþmamak üzere Tez Jürisinin kararý ile ilave süre verilir.
Tez Jürisi
MADDE 35 – (1) Tez Jürisi, 20 nci maddede belirtilen usul ve esaslara göre oluþturulur.
Tez deðerlendirme ve tez savunmasý
MADDE 36 – (1) Tez Jürisi, tez danýþmanýnýn deðerlendirme görüþlerini de dikkate alarak tezi bir ay içerisinde inceler ve deðerlendirir. Baþkanlýkça belirlenen tarihte, denetçi yardýmcýsý hazýrladýðý tezin savunmasýný yapar.
(2) Tez Jürisi, denetçi yardýmcýsýnýn hazýrlamýþ olduðu tezi ve tezin sözlü savunmasýný tez konusunu göz önüne alarak deðerlendirir.
(3) Tezin deðerlendirilmesi oylama ile yapýlýr. Yeterli veya yetersiz þeklinde kullanýlan oylarda, yeterliðin tespitine oy çokluðu ile karar verilir.
Yeterlik sýnavýna girme
hakkýnýn kazanýlmasý
MADDE 37 – (1) Denetçi yardýmcýlarý en az üç yýl fiilen çalýþmak ve belirlenen konularda hazýrlayacaklarý tezin Tez Jürisi tarafýndan kabul edilmesi kaydýyla, yapýlacak yeterlik sýnavýna girmeye hak kazanýrlar. Üç yýlýn hesaplanmasýnda; aylýksýz izin, toplamda üç ayý aþan hastalýk ve refakat izni dikkate alýnmaz.
Yeterlik sýnavý
tarihinin bildirilmesi
MADDE 38 – (1) Yeterlik
sýnavýna girmeye hak kazanan denetçi yardýmcýlarýna, yazýlý ve sözlü olarak iki bölüm halinde tabi tutulacaklarý yeterlik sýnavýnýn yazýlý bölümünün tarihi, saati ve yeri, sýnav tarihinden en az iki ay önce bildirilir. Sözlü sýnava çaðrýlmaya hak kazanan denetçi yardýmcýsýna da sýnavýn tarihi, saati ve yeri ayrýca bildirilir.
Yeterlik Sýnav Komisyonu
MADDE 39 – (1) Yeterlik
Sýnav Komisyonu 20
nci maddede belirtilen usul ve esaslara göre oluþturulur.
(2) Yeterlik Sýnav Komisyonu, yeterlik sýnavýna iliþkin olarak yapýlacak olan tüm iþ ve iþlemleri gerçekleþtirir.
Yeterlik sýnav konularý
MADDE 40 – (1) Yeterlik
sýnavýnýn yazýlý ve sözlü bölümleri aþaðýdaki konulardan yapýlýr:
a) Genel kültür bilgisi ile Bakanlýk, baðlý, ilgili ve iliþkili kuruluþlar mevzuatý ve Bakanlýkla ilgili diðer mevzuat.
b) Bakanlýk teþkilatý, politikasý ve ilkeleri.
c) Mali
mevzuat.
ç) Personel mevzuatý.
d) Denetim
mevzuatý ve uygulamasý.
e) Yeterlik Sýnav Komisyonunca belirlenen diðer konular.
Yazýlý sýnav
MADDE 41 – (1) Yazýlý sýnav, Yeterlik Sýnav Komisyonu üyeleri tarafýndan 100 tam puan üzerinden deðerlendirilir.
(2) Yazýlý sýnavda baþarýlý sayýlabilmek için üyelerin verdiði notlarýn ortalamasýnýn en az 70 olmasý gerekir.
(3) Yeterlik Sýnav Komisyonu yazýlý sýnav sonuçlarýný bir tutanaða baðlar.
(4) Sýnavda baþarýlý olamayanlara veya sýnava girmeye hak kazandýðý halde geçerli mazereti olmaksýzýn sýnav hakkýný kullanmayanlara, bir yýl içinde bir defaya mahsus olmak üzere ikinci kez sýnav hakký verilir. Bu kiþiler kýdem sýralamasýnda dönemlerinin sonuna baþarý sýrasýna göre yerleþtirilirler.
Sözlü sýnav
MADDE 42 – (1) Yazýlý sýnavda baþarýlý olan denetçi yardýmcýlarý sözlü sýnava tabi tutulurlar. Sözlü sýnavda, 26 ncý maddenin birinci fýkrasýna göre deðerlendirme yapýlmasýnýn yaný sýra denetçi yardýmcýlarýnýn denetçi yardýmcýlýðý dönemindeki çalýþmalarý da dikkate alýnýr. Denetçi yardýmcýlarýna Yeterlik Sýnav Komisyonu üyelerinin her biri 100 tam puan üzerinden puan verir. Verilen puanlarýn ortalamasý sözlü sýnav puanýný teþkil eder. Sözlü sýnavda baþarýlý sayýlabilmek için bu puanýn en az 70 olmasý þarttýr.
(2) Yeterlik Sýnav Komisyonu, sözlü sýnav sonuçlarýný bir tutanaða baðlar.
Yeterlik sýnav notu
MADDE 43 – (1) Denetçilik yeterlik sýnav notu, yazýlý ve sözlü sýnav notlarýnýn ortalamasýdýr.
Denetçiliðe atanma
MADDE 44 – (1) Yeterlik
sýnavýnda baþarý gösteren denetçi yardýmcýlarý, denetçi yardýmcýlýðý dönemi içinde alýnmýþ olmak kaydýyla YDS’den asgari (C) düzeyinde veya dil yeterliði bakýmýndan buna denkliði kabul edilen ve uluslararasý geçerliliði bulunan baþka bir belgenin, yeterlik sýnavý tarihinden itibaren en geç iki yýl içerisinde ibraz edilmesi þartýyla boþ olan denetçilik kadrolarýna atanýrlar.
Meslekten çýkarýlma
MADDE 45 – (1) Verilen
ilave süre içerisinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazýrladýklarý tezleri de kabul edilmeyen, ikinci yazýlý sýnavda da baþarý gösteremeyenler veya sýnav hakkýný kullanmayanlar ile süresi içinde yabancý dil þartýný yerine getirmeyen denetçi yardýmcýlarý, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý Denetçi Yardýmcýlýðý unvanýný kaybeder ve Bakanlýkta durumlarýna uygun memur unvanlý kadrolara atanýrlar.
Yükselme
MADDE 46 – (1) Baþdenetçiliðe yükselmede; mesleki yetenek, gayret, kýdem ve baþarý esas alýnýr. Yükselmelerde Baþkanýn yazýlý görüþü de alýnýr.
(2) Baþdenetçi olabilmek için birinci derece kadroya atanabilme þartlarýný taþýmak gerekir.
Denetçiliðe yeniden
atanma
MADDE 47 – (1) Denetçiliðe atandýktan sonra kendi isteðiyle veya nakil suretiyle ayrýlan denetçiler, baþvurularý halinde uygun kadro varsa Baþkanýn önerisi üzerine yeniden denetçilik kadrolarýna atanýrlar.
Denetçilerin kýdemi
MADDE 48 – (1) Denetçiliðe atananlarýn kýdemleri, yeterlik sýnavýndaki baþarý derecelerine göre saptanýr. Yeterlik sýnavý puanlarýnýn eþitliði halinde, denetçi yardýmcýlýðý kýdemi dikkate alýnýr.
(2) Denetçi sýfatýný kazandýktan sonra bu görevden ayrýlanlardan denetçiliðe dönenler, kýdem bakýmýndan dönemlerinin sonuna alýnýrlar.
Denetçilik güvencesi
MADDE 49 – (1) Bakanlýk Denetçileri, kendi istekleri dýþýnda veya denetim hizmetlerinin gerekleriyle baðdaþmayan sýhhi, ahlaki veya mesleki yetersizlikleri tespit
edilmedikçe görevden alýnamaz, diðer idari görevlere atanamazlar.
(2) Sýhhi, ahlaki veya mesleki yetersizlik hallerinin;
yargý kararý, saðlýk kurulu raporu, denetçi raporu gibi belgelerle tevsiki esastýr.
YEDÝNCÝ BÖLÜM
Denetim
Hizmetleri Baþkanlýðýnýn Çalýþma Usul ve Esaslarý
Görevlendirme
MADDE 50 – (1) Denetçiler, gerekli onay üzerine Baþkandan aldýklarý talimatla görev yaparlar. Aldýklarý görevlerin sonuçlarýný Baþkanlýða bildirirler.
(2) Denetim ve
sonuçlarýna iliþkin hazýrlanan olurlar Baþkanýn teklifi ve Bakanýn Onayý ile sonuç ifade eder.
Birlikte çalýþma
MADDE 51 – (1)
Denetim iþlerinin gruplar
halinde yürütülmesinde, denetçilerden en kýdemlisi o grubun baþkaný olarak iþ bölümü yapmak, iþlerin saðlýklý ve süratle sonuçlandýrýlmasýný saðlamak, Baþkanlýkla haberleþmeyi saðlamakla görevli ve yetkilidir.
Koordinasyon görevi
MADDE 52 – (1) Denetçi görevlendirildiði konuda Bakanlýk teþkilatýyla, baðlý, ilgili ve iliþkili kurum ve kuruluþlarýnca veya valilik ve kaymakamlýklarca baþlatýlmýþ olan denetleme, inceleme, araþtýrma ve soruþturmalarýn koordinasyonu görevini de yerine getirir. Denetçilerin istemesi halinde, yapýlan çalýþmalar ve bununla ilgili bilgi ve belgeler derhal
kendisine devredilir.
Ýþin devamlýlýðý ve devri
MADDE 53 – (1) Denetçiler, baþladýklarý iþleri ara vermeden bizzat yapýp bitirmek zorundadýrlar. Geri býrakma veya devir zorunluluðu doðarsa, uhdelerindeki iþleri Baþkanlýðýn talimatý doðrultusunda Baþkanlýða veya baþka bir denetçiye devredebilirler, yine bu usulle iþleri erteleyebilirler.
Denetçilerin uyacaklarý hususlar
MADDE 54 – (1) Denetçiler, mesleðin ve sýfatlarýnýn gerektirdiði saygýnlýðý ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranýþlarda bulunamazlar. Ayrýca;
a) Ýcraya karýþamazlar.
b) Ýnceledikleri belge ve defterlerde, iþlemlerin denetlendiðini gösterir tarih ve imza dýþýnda açýklama ve düzeltme yapamazlar.
c) Yapacaklarý iþler ile görevleri dolayýsýyla edindikleri gizli bilgi ve belgeleri açýklayamaz ve gizli yazýlarýný baþkalarýna yazdýramazlar.
ç) Denetimde bulunduklarý sýrada veya sonrasýnda, bu iþlerle ilgili kiþilerle doðrudan ve dolaylý olarak alýþveriþ yapamazlar; alacak ve borç münasebetine giremezler; hizmet ve ikramlarýný kabul edemezler. Beþerî ve sosyal iliþkilerin gereði olup etik davranýþ ilkelerine aykýrý olmayan hususlar, bu yasaklara tâbi deðildir.
Haberleþme ve yazýþma yöntemi
MADDE 55 – (1) Baþkanlýkça aksi belirlenmedikçe denetçiler, görevlendirildikleri konularla ilgili olarak; kamu
kurum ve kuruluþlarý, gerçek ve tüzel kiþilerle doðrudan yazýþma yapabilirler. Ancak, Baþbakanlýk, Bakanlýk Makamý, Bakanlýklarýn merkez ve yurt dýþý kuruluþlarý ve yargý organlarýyla yazýþmalarýný Baþkanlýk aracýlýðýyla yaparlar.
(2) Bakanlýk baðlý, ilgili veya iliþkili kurum ve kuruluþlarýndan denetçi, iç denetçi, müfettiþ, teknik heyet ya da bilirkiþi görevlendirmeleri Baþkanlýk aracýlýðý ile yapýlýr.
(3) Denetçiler görevli veya izinli ayrýlýþlarýyla göreve baþlayýþlarýný, Baþkanlýkça belirlenen yöntemlerle bildirirler.
(4) Birlikte çalýþmalarda yazýþma ve haberleþmeler koordinatör denetçi tarafýndan yapýlýr.
(5) Yazýþmalarda duruma göre yazý, faks ya da Baþkanlýkça belirlenecek diðer iletiþim yöntemleri kullanýlabilir.
Yurt dýþýna gönderilme
MADDE 56 – (1) Denetçiler, 21/1/1974 tarihli ve 7/7756 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararýyla yürürlüðe konulan Yetiþtirilmek Amacýyla Yurt Dýþýna Gönderilecek Devlet Memurlarý Hakkýnda Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yurt dýþýna gönderilebilir.
SEKÝZÝNCÝ BÖLÜM
Þube Müdürlüðünün Görev, Yetki ve Sorumluluklarý
Þube Müdürlüðünün görev,
yetki ve sorumluluklarý
MADDE 57 – (1) Þube Müdürü, Baþkanýn emri altýnda yeter sayýda personelden kurulu büroyu yönetmekle görevli ve yetkilidir.
(2) Þube Müdürlüðünün görevleri þunlardýr:
a) Baþkanlýða intikal eden her türlü evrakýn kaydýný tutmak ve cevaplarýný sevk etmek.
b) Denetçilerden gelen rapor, soruþturma evraký ve sair yazýlarý kayýt etmek ve ilgili olduðu yerlere göndererek takip etmek.
c) Ýþleri biten rapor, yazý ve evraký düzenli bir þekilde muhafaza etmek.
ç) Baþkanlýðýn çalýþmalarýyla ilgili kayýt ve dosyalarý tutmak.
d) Beklenilen
cevaplar ya da raporlar üzerinde ilgili ünitelerce yapýlmasý gereken iþlemlerin sonuçlarýný takip etmek ve geciken iþler hakkýnda Baþkana bilgi vermek, tekit yazýlarýný hazýrlamak.
e) Denetçilerin görevleriyle ilgili mevzuatý çoðaltmak, daðýtmak ve dosyalamak.
f) Denetçilerin hak ediþ cetvellerini zamanýnda inceleyerek tahakkuka ait iþlemi hazýrlamak.
g) Baþkanlýða mal edilen demirbaþ, mefruþat, büro malzemeleri ve benzer eþyanýn kayýt ve korunmasýný saðlamak, kýrtasiye ve matbu evrakýn ihtiyaca göre temin, muhafaza ve daðýtýmýný yapmak.
ð) Baþkanlýða intikal eden kitap, dergi ve benzeri yayýnlarýn kayýt ve korunmasýný saðlamak, faydalanmaya hazýr halde bulundurmak.
h) Baþkanlýkta ve büroda bulunanlarýn mali ve özlük iþlerini zamanýnda ve düzenli yürütmek.
ý) Baþkan tarafýndan verilen diðer görevleri yapmak.
(3) Büro iþlerinde gizlilik esastýr. Görevleri sebebiyle öðrendikleri gizli konular, raporlar, yazýþmalar ve dosyalar Baþkanlýðýn izni olmadan hiç kimseye gösterilemez verilemez ve açýklanamaz.
(4) Þube Müdürü ve personeli büro iþlerini gereði gibi yapmaktan Baþkana karþý sorumludur.
DOKUZUNCU BÖLÜM
Raporlar
Rapor çeþitleri ve
raporlar üzerine
yapýlacak
olan iþlemler
MADDE 58 – (1) Denetçiler, çalýþmalarý sonunda iþin özelliðine göre;
a) Ön Ýnceleme raporu,
b) Soruþturma raporu,
c) Denetim
raporu,
ç) Ýnceleme raporu,
düzenlerler.
(2) Ayrýca Baþkanlýkça yýllýk faaliyet raporu düzenlenebilir.
(3) Rapor düzenlenmesi gerekmeyen hallerde denetçiler durumu bir yazýyla Baþkanlýða bildirir.
(4) Raporlar
denetçiler tarafýndan bir yazý ekinde Baþkanlýða sunulur.
(5) Raporlarda
gereksiz ayrýntýlar bulunmaz. Açýk ve kesin delile dayanan eleþtiri ve düþünceler yer alýr.
(6) Baþkan, denetçilerden gelen raporlarý inceleyip gerekiyorsa eksiklikleri giderdikten
sonra Baþkanlýk görüþünü de ekleyerek Bakana sunar ve alýnan Oluru gereði için ilgili yerlere gönderir.
Ön
inceleme raporu
MADDE 59 – (1) 4483 sayýlý Memurlar ve Diðer Kamu Görevlilerinin Yargýlanmasý Hakkýndaki Kanun gereði; memurlar ve diðer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle iþledikleri suçlarla ilgili olarak soruþturma izni verilmesi veya verilmemesi kararýnda deðerlendirmeye alýnmak amacýyla yapýlan inceleme sonuçlarýnýn yer aldýðý rapordur.
(2) Ön inceleme raporunda; ileri sürülen iddialarla ilgili eylemlerin soruþturma iznini gerektirip gerektirmediði ve ulaþýlan sonucun hukuki dayanaðý, herhangi bir tereddüte yer vermeyecek þekilde belirtilir.
(3) Yeterli sayýda düzenlenen ön inceleme raporlarý, yetkili mercie intikal ettirilmek üzere, Baþkanlýða teslim edilir.
Soruþturma
raporu
MADDE 60 – (1) Yapýlan soruþturma sonucunda cezai, mali ve disiplin önerileri içeren soruþturmalarda tanzim edilen rapordur. Bu raporlarda,
soruþturma konularý ve iþlenen idari suçlarýn unsurlarý ile soruþturulanlar hakkýnda hangi kanun hükümlerine göre ne tür iþlem yapýlmasý gerektiði gibi hususlar açýkça belirtilir.
(2) Düzenlenen soruþturma raporlarýnýn asýllarýyla yeter sayýdaki suretleri ilgili makam ve mercilere gönderilmek üzere Baþkanlýða sunulur.
Denetim raporu
MADDE 61 – (1) Bakanlýðýn denetim alanýnda bulunan kamu ve özel sektör kurum ve kuruluþlarý ile gerçek ve tüzel kiþiler nezdinde Baþkanlýkça belirlenen usuller çerçevesinde yapýlan denetimler sonucunda hazýrlanan rapordur.
Ýnceleme
raporu
MADDE 62 – (1) Ýnceleme raporu;
a) Yürürlükteki kanun, tüzük, yönetmelik, karar, genelge ve emirlerin uygulanmasýnda görülen noksanlýklar ve bunlarýn düzeltilmesi yollarý hakkýndaki görüþ ve önerilerin,
b) Bakan tarafýndan incelettirilen çeþitli konular hakkýndaki görüþlerin,
c) Mesleki ve
bilimsel çalýþmalarýn sonuçlarýnýn,
ç) Ýhbar ve þikayet üzerine yapýlan inceleme sonucunda, soruþturma raporu yapýlmasýný gerektirir bir hal bulunmadýðý takdirde yapýlacak iþleme esas görüþlerin,
bildirilmesi
maksadýyla düzenlenir.
(2) Ýnceleme raporlarý, konularýnýn ilgilendirdiði birimler göz önünde tutularak, yeterli sayýda hazýrlanýr. Bu raporlar Bakan Onayýný müteakip, Baþkanlýkça gereði yapýlmak üzere ilgili yerlere gönderilir.
Yýllýk
faaliyet raporu
MADDE 63 – (1) Yýllýk faaliyet raporu, Baþkanlýðýn bir yýllýk çalýþmalarýna göre, Bakanlýkça uygulanan politikalarýn ve yürütülen hizmetlerin genel durumu, idarede gözlenen yetersizlikler, mevzuat yetersizliði ve bunlarýn giderilmesi için alýnacak yasal ve idari önlemlere dair görüþ ve önerileri kapsayan ve Bakana özet bilgi vermek amacýyla Baþkanlýkça hazýrlanan rapordur.
Sonuç
bildirimi
MADDE 64 – (1) Bakanlýk teþkilatý, baðlý, ilgili ve iliþkili kurum ve kuruluþlarý ile Bakanlýk denetimi altýndaki kurum ve kuruluþlar, Bakan tarafýndan Onaya baðlanmýþ raporlarda belirtilen ve yerine getirilmesi
gereken iþ ve iþlemlerden, kendileriyle ilgili olanlarýn sonuçlarýný, ayrýca tarih belirtilmemiþse, en geç üç ay içinde Baþkanlýða bildirmek zorundadýr. Üç ay içinde sonuçlandýrýlmasý mümkün olmayan iþ ve iþlemler hakkýnda sonuçlanýncaya kadar Baþkanlýkça aksi belirtilmedikçe her üç ayda bir geliþmeler hakkýnda Baþkanlýða bilgi verilir.
(2) Raporlar üzerine yapýlan iþ ve iþlemlerle ilgili sonuçlar gerektiðinde görüþ alýnmak üzere Baþkanlýkça, raporu yazan denetçiye, rapor birden fazla denetçiye ait ise en kýdemlisine gönderilir.
(3) Sonuçlar denetçiler tarafýndan yeterli bulunmadýðý takdirde, konu ile ilgili görüþler gerekçesiyle birlikte Baþkanlýða bildirilir.
ONUNCU BÖLÜM
Denetlenenlerin
Yükümlülük ve Sorumluluklarý
Denetime yardýmcý olma
MADDE 65 – (1) Bakanlýk teþkilatý, baðlý, ilgili ve iliþkili kurum ve kuruluþlarý ile denetime tabi olan gerçek ve tüzel kiþiler istendiðinde, gizli de olsa bütün belge, defter ve dosyalarý para ve para hükmündeki evrak ve senetleri, her türlü mal ve eþyayý denetçilere vermek, inceleme ve saymalarýný kolaylaþtýrmak zorundadýr.
(2) Denetçiler görevleri sýrasýnda kamu kurum ve kuruluþlarý ve kamuya yararlý dernekler ile gerçek ve tüzel kiþilerden gerekli yardým, bilgi, evrak, kayýt ve belgeleri istemeye yetkili olup kanuni engel
bulunmadýkça bu talebin yerine getirilmesi zorunludur.
(3)
Denetlenenler, denetçilerce sorulan sözlü ve yazýlý sorularý geciktirmeden yanýtlamakla yükümlüdür.
(4) Denetim yapýlan birim ve kuruluþlarýn yöneticileri, hizmetin gereði gibi yürütülmesi için denetçilere, görevleri süresince uygun bir çalýþma ortamý saðlamak ve diðer önlemleri almak zorundadýr.
Denetim sýrasýnda
izinler
MADDE 66 – (1)
Zorunluluk halinde, hastalýk ve benzeri nedenler dýþýnda, denetçinin istemi üzerine izinler, denetim sonuna kadar ertelenebilir,
kullanýlmakta olan
izinler kesilebilir.
ONBÝRÝNCÝ BÖLÜM
Çeþitli ve Son Hükümler
Hakediþ ve iþ durum cetveli
MADDE 67 – (1) Denetçiler, çalýþmalarýný iþ durum cetvelinde, avans ve harcýrahlarýný hakediþ tablolarýnda gösterir.
(2) Her denetçi, kendisine teblið edilen bütün iþleri iþ durum cetveline kaydeder.
(3) Hakediþ cetvelinde; yolculuklara ait giderler, aylýk ve diðer istihkaklarý ile bunlara karþýlýk alýnan paralar gösterilir ve yolluk bildirimi ile varsa posta ve diðer giderlere ait belgeler eklenir.
(4) Bu
cetveller, ilgili olduðu ayý izleyen ilk hafta içinde hazýrlanarak Baþkanlýða sunulur.
(5) Bu
cetvellere ve iþ durum cetveline kaydedilen iþlere müteselsil sýra numarasý verilir.
(6) Verilen iþ sonuçlandýrýldýðýnda iþ durum cetvelinden çýkartýlýr ve yazýlan raporun, türü, tarih ve sayýsý bu cetvelde gösterilir. Ýþin bir baþka denetçiye devredilmesi halinde de ayný iþlem yapýlýr.
Yolluk ve diðer haklarýn alýnmasý
MADDE 68 – (1) Denetçi ve denetçi yardýmcýlarý; gündelik, yolluk ve diðer haklarýný saymanlýklardan alýrlar.
(2) Çekilen paranýn hak edilen miktarý aþmamasý esastýr.
Kimlik belgesi ve mühür
MADDE 69 – (1) Denetçilere birer mühür, Bakan ve Baþkan tarafýndan imzalanmýþ birer kimlik belgesi verilir. Kimlik belgesi,
gerektiðinde veya istek üzerine gösterilir.
(2) Denetçi yardýmcýlarýna mühür ve kimlikleri, re’sen denetime yetkili kýlýndýklarýnda verilir.
Kayýt ve
dosya iþleri
MADDE 70 – (1) Denetçiler, gönderdikleri rapor ve yazýlarý zimmet defterine iþlerler. Gerekmesi halinde rapor ve yazýþmalarýnýn bir örneðini Baþkanýn izni doðrultusunda bürodan temin edebilirler.
Ayrýlmada yapýlacak iþlemler
MADDE 71 – (1) Denetçilikten ayrýlanlar, sonuçlandýrýlmýþ görevlere iliþkin raporlarý, henüz sonuçlandýrýlmamýþ görevlere iliþkin belgeleri, kendilerine teslim edilen resmi mührü ve beratý, kimlik belgesi, demirbaþ ve diðer eþyayý Baþkanlýða iade etmek zorundadýr.
(2) Sonuçlandýrýlmamýþ görevlere iliþkin iþlemler 53 üncü maddeye göre yürütülür.
Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik
MADDE 72 – (1) 14/5/1993
tarihli ve 21581 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý Teftiþ Kurulu Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
Geçiþ hükmü
GEÇÝCÝ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliðin yürürlüðe girdiði tarihte Baþkanlýkta görev yapmakta olan Baþkan, denetçi ve denetçi yardýmcýlarýnýn kazanýlmýþ haklarý saklýdýr. Denetçi yardýmcýlarýnýn yeterlik sýnavlarý atandýklarý tarihteki yönetmelik hükümlerine göre yapýlýr.
Yürürlük
MADDE 73 – (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 74 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný yürütür.
|