Ýstanbul Sabahattin
Zaim Üniversitesinden:
ÝSTANBUL SABAHATTÝN ZAÝM ÜNÝVERSÝTESÝ UZAKTAN ÖÐRETÝM
UYGULAMA VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Ýstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Uzaktan Öðretim Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin faaliyet alanlarýna, yönetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Ýstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Uzaktan Öðretim Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Merkez: Ýstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Uzaktan Öðretim Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,
b) Müdür: Merkezin Müdürünü,
c) Rektör: Ýstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörünü,
ç) Üniversite: Ýstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesini,
d) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Merkezin Amacý ve Faaliyet Alaný
Merkezin amacý
MADDE 5 – (1) Merkezin
amacý; Üniversitede uzaktan öðretim yapan lisans ve lisansüstü programlarýn öðretim faaliyetlerinin etkin ve verimli biçimde yürütülmesini saðlamak, uzaktan öðretim için gerekli olan altyapýyý kurmak ve iþletmek, e-öðrenme temelli ders içeriklerini oluþturmak ve uzaktan öðretim ile ilgili araþtýrma-geliþtirme ve uygulama çalýþmalarý yapmaktýr.
Merkezin faaliyet alanlarý
MADDE 6 – (1) Merkezin
faaliyet alanlarý þunlardýr:
a) Uzaktan öðretim yapan lisans ve lisansüstü programlarýn faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik akademik ve teknik iþleyiþ ile ilgili esaslarý düzenlemek.
b) Uzaktan öðretim ile ilgili donaným ve yazýlým gereksinimlerini belirlemek ve ihtiyaç duyulan altyapýyý oluþturmak.
c) Uzaktan öðretim programlarýnýn öðretim planlarý ve ders içerikleri ile ilgili kurallarý belirlemek, çevrimdýþý ders içeriklerini oluþturmak veya temin etmek, öðrencilerin ve öðretim elemanlarýnýn kullanabilmesi için uzaktan öðretim sistemini hazýr hale getirmek.
ç) Uzaktan öðretim yapan programlarýn öðrencilerine ve öðretim elemanlarýna teknik ve akademik destek saðlamak.
d) Uzaktan öðretim programlarýnýn sýnavlarýyla ilgili soru bankasýný oluþturmak, sýnav yeri organizasyonu yapmak, sýnav soru kitapçýklarýný hazýrlamak, sýnavlarýn yapýlmasýný ve sýnav sonuçlarýnýn deðerlendirilmesini saðlamak.
e) Uzaktan öðretim konularýnda araþtýrma ve geliþtirme çalýþmalarý yapmak, diðer kuruluþlarla iþbirliði imkânlarýný araþtýrmak ve geliþtirmek.
f) Örgün öðretim programlarýnda verilmekte olan bazý derslerin uzaktan öðretim yoluyla verilebilmesi için ilgili fakülte, yüksekokul, enstitü ve araþtýrma merkezlerinde uzaktan öðretim faaliyetini düzenlemek, bu birimlere destek vermek, birimler arasý koordinasyonu saðlamak ve bu konuya iliþkin esaslarý belirlemek.
g) Kamu ve özel kuruluþlarýn uzaktan öðretim alanýndaki danýþmanlýk ve uzaktan öðretim imkânlarýndan yararlanma taleplerini, gerektiðinde ilgili birimlerle birlikte projelendirmek ve yürütmek.
ð) Uzaktan öðretim yoluyla yapýlabilecek kurslarý, seminerleri, konferanslarý ve benzerlerini düzenlemek, bu programlarda görev alacak öðretim elemanlarýný belirlemek, görevlendirmek, iþbirliði ve koordinasyonu saðlamak; sertifika, katýlým belgesi, ders geçme belgesi ve benzerlerini vermek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Organlarý ve Görevleri
Merkezin organlarý
MADDE 7 – (1) Merkezin
organlarý þunlardýr:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
Müdür
MADDE 8 – (1) Müdür; Üniversite öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl süre ile görevlendirilir. Süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür; görevlendirildiði usul ile görevden alýnabilir. Müdür, çalýþmalarýnda kendisine yardýmcý olmak üzere öðretim elemanlarý arasýndan bir kiþiyi müdür yardýmcýsý olarak görevlendirmek üzere Rektörün onayýna sunar. Müdürün geçici olarak görevinden ayrýlmasý halinde yerine müdür yardýmcýsý vekâlet eder.
Müdürün görevleri
MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri þunlardýr:
a) Merkezi
temsil etmek.
b) Merkezin çalýþmalarýnýn düzenli olarak yürütülmesini ve geliþtirilmesini saðlamak.
c) Yönetim Kurulunu toplantýya çaðýrmak, baþkanlýk etmek ve alýnan kararlarý uygulamak.
ç) Merkezin çalýþma, hedef ve planlarý ile yýllýk faaliyet raporunu hazýrlamak, Yönetim Kurulunun görüþü alýndýktan sonra Rektörlüðe sunmak.
d) Merkezin
idari iþlerini yürütmek, personel ihtiyacýný belirlemek ve Rektörlüðe sunmak.
e) Yurt içi ve yurt dýþýndaki araþtýrma ve uygulama merkezleri ile iþbirliði yapmak.
f) Fakülteler, enstitüler, yüksekokullar ve Üniversite bünyesindeki diðer birimler ile Rektörlüðe baðlý bölümlerde uygulanan program ve faaliyetlere iliþkin koordinasyon ve iþbirliðini saðlamak.
Yönetim
Kurulu
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve müdür yardýmcýsý dâhil beþ kiþiden oluþur. Diðer üç üye; öðretim elemanlarý arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl süre ile görevlendirilir. Görev süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Üyeliðin herhangi bir sebeple boþalmasý halinde kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilebilir. Yönetim Kurulu, Müdürün daveti ve belirlediði gündemle yýlda en az iki kez salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr. Müdürün önerisi üzerine, gerektiðinde Üniversite içinden ve dýþýndan konu ile ilgili bilgi, beceri ve deneyim
sahibi kiþiler de görüþ bildirmek amacý ile Yönetim Kurulu toplantýlarýna katýlabilirler. Ancak bu kiþiler oy kullanamazlar.
Yönetim
Kurulunun görevleri
MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:
a) Merkezin yönetimi ile ilgili kararlar almak.
b) Rektörlüðe sunulacak faaliyet raporunu görüþmek.
c) Araþtýrýcý ve uygulayýcý elemanlarýn, uzaktan öðretim ile ilgili araþtýrma, yayýn ve bilimsel toplantýlara katýlmak için yapacaklarý mali destek taleplerini deðerlendirmek.
ç) Merkeze gelen iþ ve proje tekliflerini deðerlendirip, Rektörlüðe öneride bulunmak.
d) Merkez için gerek duyulan çalýþma gruplarý ve komisyonlarý kurmak.
e) Yeni uzaktan
öðretim programlarýnýn açýlmasýný teklif etmek.
f) Uzaktan öðretim uygulamalarýna iliþkin kararlar alarak Rektörlüðün onayýna sunmak.
g) Mevcut
uzaktan öðretim programlarýnýn uygulanmasýný denetlemek.
ð) Uzaktan öðretim uygulamalarýnda ortaya çýkan sorunlarý çözüme baðlamak.
h) Yarýyýl sonunda öðrencilere uygulanan deðerlendirme anketleri ile günün gereksinimleri doðrultusunda uzaktan öðretim programlarýnda yeni düzenlemeler yapmak.
ý) Uzaktan öðretim uygulamasýnda hangi iþlerin Üniversitenin kendi imkânlarýyla, hangi iþlerin Üniversite dýþýndaki kuruluþlardan hizmet alýmý þeklinde yaptýrýlacaðýný karara baðlamak üzere Rektörlüðe teklifte bulunmak.
i) Uzaktan öðretim uygulamasýnda ders ve ünite bazýnda hizmet alým ve satýmlarýna iliþkin esaslarý belirleyerek Rektörlüðün onayýna sunmak.
j) Kayýt merkezleri, sýnav merkezleri, yerinde uygulama ve benzeri konularý karara baðlamak üzere Rektörlüðe öneride bulunmak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeþitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacý
MADDE 12 – (1) Merkezin
akademik, idari ve teknik personel ihtiyacý 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 13 üncü maddesi uyarýnca Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.
Yürürlük
MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ýstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü yürütür.
|