Hacettepe Üniversitesinden:
HACETTEPE ÜNÝVERSÝTESÝ TAHKÝM UYGULAMA VE
ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Hacettepe Üniversitesine baðlý olarak kurulan Hacettepe Üniversitesi Tahkim Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna ve bu organlarýn görevlerine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Hacettepe Üniversitesi Tahkim Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine iliþkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,
b) Merkez:
Hacettepe Üniversitesi Tahkim
Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Üniversitenin Rektörünü,
d) Üniversite: Hacettepe Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý
Merkezin amacý
MADDE 5 – (1) Merkezin
amacý; yabancýlýk unsuru taþýyanlar da dahil olmak üzere, hak olarak hukuk düzenince korunan menfaat dengesinin bozulmasý suretiyle ortaya çýkan uyuþmazlýklarýn adli soruna dönüþmeden, tahkim veya alternatif uyuþmazlýk çözüm yöntemleri ile çözümüne katký saðlamak ve alternatif uyuþmazlýk çözüm yöntemlerinin tespit edilmesi, deðerlendirilmesi ve uygulamaya konulmasý amacýyla bilimsel araþtýrmalar yapmak, projeler geliþtirmek, toplumdaki sosyal anlayýþýn, eðitim sürecinin ve kültürel yapýnýn buna uygun hale getirilmesine katký saðlamaktýr.
Merkezin faaliyet alanlarý
MADDE 6 – (1) Merkezin
faaliyet alanlarý þunlardýr:
a) Tahkim ve
alternatif uyuþmazlýk çözümünün uygulama alanlarý ile ilgili ulusal ve uluslararasý nitelikte araþtýrmalar yapmak, bu konularda araþtýrma yapan araþtýrma merkezleriyle ve diðer resmi ve özel kurum ve kuruluþlarla iþbirliðinde bulunmak, projeler yürütmek, kamuoyunda farkýndalýk yaratmak.
b) Faaliyet alanlarý ile ilgili bireysel yetenekleri geliþtirici ve sosyal sorumluluk amacý taþýyan seminer, çalýþtay, sempozyum, kongre ve benzeri etkinlikler, karþýlýklý veya karþýlýksýz sertifika programlarý, hizmet içi eðitim niteliðinde kurslar düzenlemek ve öðrencilerin lisans, yüksek lisans ve doktora çalýþmalarýna akademik destek vermek.
c) Resmi ve özel kurum ve kuruluþlara, gerçek ve tüzel kiþilere, karþýlýklý veya karþýlýksýz akademik veya uygulamaya yönelik konularda danýþmanlýk hizmeti vermek, hukuk uyuþmazlýklarýnda tavsiye etmek üzere hakem, uzlaþtýrýcý, arabulucu, bilirkiþi ve uzman listeleri oluþturmak, Yönetim Kurulu üyeleri, Danýþma Kurulu üyeleri ve Merkez listelerinde yer alan kiþiler arasýndan hakem, uzlaþtýrýcý, arabulucu, bilirkiþi veya uzman tavsiye etmek.
ç) Faaliyet alanlarý ile ilgili araþtýrma ve etkinliklerin verimli bir þekilde yürütülmesi amacýyla bilgi bankasý oluþturmak, kütüphane, arþiv ve gerekli diðer tesisleri kurmak, ulusal ve uluslararasý yayýnlarý izlemek ve bunlarý Merkeze kazandýrmak.
d) Araþtýrmalardan veya diðer faaliyetlerinden elde edilen bilgilerin ve sonuçlarýn bilimsel yayýnlara dönüþtürülmesini ve yayýmlanmasýný saðlamak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri
Merkezin yönetim organlarý
MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danýþma Kurulu.
Müdür
MADDE 8 – (1) Müdür, Üniversitenin Hukuk Fakültesinde görevli kadrolu öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.
(2) Müdürün önerisi ile Müdüre çalýþmalarýnda yardýmcý olmak üzere, Merkezin faaliyet alaný ile ilgili Üniversitede görevli öðretim elemanlarý arasýndan bir kiþi, üç yýl için Rektör tarafýndan Müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilir. Rektör gerektiðinde ayný usulle Müdür yardýmcýsýný deðiþtirebilir.
(3) Müdür görevi baþýnda bulunmadýðý zamanlarda yardýmcýsýný vekil olarak býrakýr. Vekalet altý aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiðinde yardýmcýsýnýn da görevi sona erer.
Müdürün görevleri
MADDE 9 – (1) Müdür; Merkezin amaçlarý doðrultusundaki çalýþmalarýn düzenli bir þekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm etkinliklerinin gözetim ve denetiminden ve bu konularda gerekli önlemlerin alýnmasýndan Rektöre karþý birinci derecede sorumludur.
(2) Müdürün görevleri þunlardýr:
a) Merkezi
temsil, Yönetim Kuruluna ve
Danýþma Kuruluna baþkanlýk etmek.
b) Merkez çalýþmalarýnýn gerektirdiði görevlendirmeleri yapmak.
c) Her öðretim yýlý sonunda ve istenildiðinde Merkezin genel durumu ve iþleyiþi hakkýndaki raporunu Yönetim Kurulunun görüþünü de aldýktan sonra Rektöre sunmak.
Yönetim
Kurulu
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdürün baþkanlýðýnda, müdür yardýmcýsý ile Merkezin faaliyet alaný ile ilgili Üniversite öðretim elemanlarý arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilen beþ üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluþur. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrýlan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere ayný usulle yeni bir üye görevlendirilir.
(2) Yönetim Kurulu yýlda iki kez olaðan ve gerektiðinde olaðanüstü olarak Müdürün yazýlý çaðrýsý üzerine salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar toplantýya katýlanlarýn salt çoðunluðu ile alýnýr.
Yönetim
Kurulunun görevleri
MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulu, Merkezin yönetimi ile ilgili konularda aþaðýdaki görevleri yapar:
a) Merkezin eðitim, öðretim, bilimsel araþtýrma, danýþmanlýk, yayýn faaliyetleri ve bu faaliyetlerle ilgili esaslarý kararlaþtýrmak.
b) Merkezin çalýþmalarýyla ilgili plan ve programlarýn hazýrlanmasýný ve uygulanmasýný saðlamak.
c) Merkezin yatýrým ve plan tasarýsýný hazýrlamak ve onaylanmak üzere Rektöre sunmak.
ç) Merkez elemanlarýnýn eðitim, uygulama, araþtýrma, danýþmanlýk ve yayým konularýndaki isteklerini deðerlendirip karara baðlamak.
d) Gerekli
hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalýþma gruplarý kurmak ve bunlarýn görevlerini düzenlemek.
e) Yurt içi ve yurt dýþýndaki kamu ve özel kuruluþlar ile ortaklaþa yürütülecek çalýþmalarýn temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek.
f) Danýþma Kurulunun görüþ ve önerilerini deðerlendirerek karara baðlamak.
g) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceði konularý deðerlendirerek karara baðlamak.
Danýþma Kurulu
ve görevleri
MADDE 12 – (1) Danýþma Kurulu; Müdürün baþkanlýðýnda, Merkezin faaliyet alanlarýnda deneyimli Üniversitenin veya diðer üniversitelerin öðretim elemanlarý ile istekleri halinde ilgili kurum ve kuruluþlardaki uzman kiþiler arasýndan Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafýndan üç yýllýðýna seçilen altý üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluþur. Boþalan üyeliklerin yerine kalan süreyi tamamlamak için ayný usulle yeni üye seçilir. Süresi biten üye yeniden seçilebilir.
(2) Danýþma Kurulu; Müdürün çaðrýsý üzerine yýlda bir kez salt çoðunlukla olaðan olarak toplanýr. Müdür, gerekli gördüðü takdirde Danýþma Kurulunu olaðanüstü olarak da toplantýya çaðýrabilir.
(3) Danýþma Kurulunun görevleri; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak Yönetim Kurulunun ihtiyaç duyduðu konularda deðerlendirmeler yapmak ve istiþari nitelikte görüþ ve önerilerde bulunmaktýr.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeþitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacý
MADDE 13 – (1) Merkezin
akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.
Yürürlük
MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Hacettepe Üniversitesi Rektörü yürütür.
|