26 Kasým 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28833

YÖNETMELÝK

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýndan:

SENDÝKA VE KONFEDERASYONLARIN DENETÝM ESASLARI VE

TUTACAKLARI DEFTERLER ÝLE TOPLU ÝÞ SÖZLEÞMESÝ

SÝCÝLÝ HAKKINDA YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, sendika ve konfederasyonlarýn iç ve dýþ denetimi, tutmak zorunda olduklarý dosya, üye kayýt ve üyelik sona erme listeleri, defter ve kayýtlar ile toplu iþ sözleþmesi sicilinin tutulmasýna iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayýlý Sendikalar ve Toplu Ýþ Sözleþmesi Kanununun 29, 30 ve 77 nci maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlýk: Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýný,

b) Kanun: 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayýlý Sendikalar ve Toplu Ýþ Sözleþmesi Kanununu,

c) Konfederasyon: Deðiþik iþkollarýnda en az beþ sendikanýn bir araya gelerek oluþturduklarý tüzel kiþiliðe sahip kuruluþu,

ç) Sendika: Ýþçilerin veya iþverenlerin çalýþma iliþkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çýkarlarýný korumak ve geliþtirmek için en az yedi iþçi veya iþverenin bir araya gelerek bir iþkolunda faaliyette bulunmak üzere oluþturduklarý tüzel kiþiliðe sahip kuruluþlarý,

d) Toplu iþ sözleþmesi: Ýþ sözleþmesinin yapýlmasý, içeriði ve sona ermesine iliþkin hususlarý düzenlemek üzere iþçi sendikasý ile iþveren sendikasý veya sendika üyesi olmayan iþveren arasýnda yapýlan sözleþmeyi,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Ýç Denetim Esaslarý

Genel esas

MADDE 4 (1) Sendika ve konfederasyonlarýn idari ve mali denetimleri, 6356 sayýlý Kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde bu kuruluþlarýn tüzük hükümleri ile genel kurul kararlarýna uygun olarak denetleme kurullarý tarafýndan yapýlýr.

Ýdari denetim

MADDE 5 (1) Denetleme kurulu, idari denetim kapsamýnda sendika ve konfederasyonlarýn;

a) Yönetim ve iþleyiþlerinin 6356 sayýlý Kanuna, tüzüklerine ve genel kurul kararlarýna uygun olup olmadýðýný,

b) Gelen ve giden evrak defterlerinin düzenli bir þekilde tutulup tutulmadýðýný, evrak numaralarýnýn sýra takip edip etmediðini ve evrak arþivinin düzenli olup olmadýðýný,

c) Üye kayýt ve üyelik sona erme listelerini,

ç) Yönetim ve çalýþmalarýna iliþkin diðer hususlarý,

denetler.

Mali denetim

MADDE 6 (1) Denetleme kurulu, mali denetim kapsamýnda sendika ve konfederasyonlarýn;

a) Gelir ve giderlerinin 6356 sayýlý Kanuna, tüzüklerine, genel kurul kararlarýna, bütçe esaslarý ile yönetim kurulu kararlarýna uygun olup olmadýðýný,

b) Mali iþlemlerinin 6356 sayýlý Kanuna göre tutulmasý zorunlu olan defterlere mevzuata uygun olarak yasal süreleri içinde iþlenip iþlenmediðini,

c) Vergi, sigorta ve buna benzer yasal yükümlülüklere iliþkin beyanname ve bildirimlerinin süresinde verilip verilmediðini, bunlarla ilgili ödemelerin süresinde yapýlýp yapýlmadýðýný,

ç) Gelir makbuzlarý ile gider evrakýnýn mevzuata uygun olup olmadýðýný,

d) Yönetim Kurulu üyeleri ile personele verilen avanslarýn mevzuata, tüzüklerine ve yönetim kurulu kararlarýna uygun olup olmadýðýný,

e) Mali yönetimlerine iliþkin diðer hususlarý,

denetler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Dýþ Denetim Esaslarý

Dýþ denetim

MADDE 7 (1) Sendika ve konfederasyonlarýn gelir ve giderlerine iliþkin mali denetimleri en geç iki yýlda bir denetleme kurulunca belirlenecek yeminli mali müþavirlerce yapýlýr. Ayný yeminli mali müþavir arka arkaya en fazla iki defa mali denetim faaliyetinde bulunabilir. Bu denetimin yapýlmýþ olmasý, denetleme kurulunun yükümlülüðünü ortadan kaldýrmaz.

(2) Baðýmsýz denetim sözleþmesinin hazýrlanarak denetim sürecinin baþlatýlmasý ve yeminli mali müþavirin her aþamadaki çalýþmalarý denetleme kurullarýnýn gözetiminde gerçekleþtirilir.

(3) Yeminli mali müþavirler, denetimlerini 26/12/2012 tarihli ve 28509 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Baðýmsýz Denetim Yönetmeliðinin 21 inci maddesinde belirtilen mesleki etik ilkelerine ve ayný Yönetmeliðin 22 nci maddesinde düzenlenen baðýmsýzlýk ve baðýmsýzlýðýn korunmasýna uygun olarak gerçekleþtirir.

(4) Yeminli mali müþavirlerin yapacaklarý iþ ve iþlemler karþýlýðýnda alacaklarý ücretler, Maliye Bakanlýðýnca hazýrlanan serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müþavirlik ve yeminli mali müþavirlik asgari ücret tarifesine göre ödenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Denetime Ýliþkin Yükümlülükler

Denetim raporlarý

MADDE 8 (1) Denetleme kurulu ve yeminli mali müþavirler tarafýndan yapýlan her denetleme faaliyeti sonucunda denetim raporu düzenlenir.

(2) Denetleme kurulu ve yeminli mali müþavirler tarafýndan hazýrlanan denetim raporlarýnda, denetimin konusu ve denetlenen hususlar ile görüþler ayrý ayrý belirtilir. Ancak yeminli mali müþavir raporu, Baðýmsýz Denetim Yönetmeliðinin 30 uncu maddesinde belirtilen rapor düzenleme ve görüþ bildirme yükümlülüðüne göre hazýrlanýr.

(3) Denetleme kurulu ve yeminli mali müþavirler tarafýndan hazýrlanan denetim raporlarýnýn sonucu, denetleme kurulu karar defterine yazýlarak denetimi yapanlar tarafýndan imzalanýr.

(4) Denetleme kurulu ve yeminli mali müþavirler tarafýndan hazýrlanan denetim raporlarý sendika ve konfederasyonlarýn genel kurullarýna sunulur.

Ýlan

MADDE 9 (1) Sendika ve konfederasyonlarýn faaliyet, dýþ denetim ve denetleme kurulu raporlarý ile genel kurul kararlarý, genel kurul tarafýndan belirlenen uygun vasýtalarla derhal yayýmlanýr.

(2) Genel kurul kararlarýyla uygun vasýtalarýn belirlenmediði durumlarda; faaliyet, dýþ denetim ve denetleme kurulu raporlarý ile genel kurul kararlarý, sendika ve konfederasyonlarýn kurumsal resmi internet sitelerinin ana sayfasýnda veya ülke genelinde daðýtýmý yapýlan günlük bir gazetede derhal yayýmlanýr.

Ýþlemlerde usulsüzlük veya yolsuzluk

MADDE 10 (1) Denetleme kurulu ve yeminli mali müþavirler tarafýndan yapýlan denetimler sonucu iþlemlerde usulsüzlük veya yolsuzluk tespit edildiðinde; 6356 sayýlý Kanun, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayýlý Türk Ceza Kanunu ve diðer kanunlar ile sendika ve konfederasyonlarýn tüzük hükümlerine göre yapýlmasý gereken iþlemler denetimi yapanlar tarafýndan on beþ gün içinde yerine getirilir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Tutulacak Defter ve Kayýtlar

Defter ve belgeler için uygulanacak esaslar

MADDE 11 (1) Sendika ve konfederasyonlar; üye kayýt ve üyelik sona erme listeleri, genel kurul, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu karar defterleri, gelen ve giden evrak kayýt defterleri ile zimmet defteri, aidat kayýtlarý, yevmiye ve envanter defterleri ile defterikebir ve gelirlere iliþkin kayýt ve defterleri tutmak zorundadýr. Tutulan bu defter ve kayýtlar, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayýlý Vergi Usul Kanununa göre demirbaþ sýnýfýna giren her türlü eþya veya malzeme demirbaþ defterine kaydedilir.

(2) Tutulmasý zorunlu defterler her olaðan genel kurulu izleyen on beþ gün içinde 31/3/2005 tarihli ve 25772 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Dernekler Yönetmeliðinin 36 ncý maddesinin birinci fýkrasýna göre notere veya Ýl Dernekler Müdürlüðüne onaylatýlýr.

(3) Sendika ve konfederasyonlar tutmakla yükümlü olduklarý defter ve kayýtlar dýþýnda yardýmcý defterler de tutabilir.

(4) Defterlerde kayýtlar arasýnda boþ satýr ve sayfa býrakýlamaz ve atlanamaz. Yapýlan yanlýþlýklar okunacak biçimde üstü çizilmek, üst ya da yan tarafýna doðrusu yazýlmak ve onaylanmak suretiyle düzeltilir. Defterlere geçirilen kayýtlar kazýnamaz ve okunamaz hale getirilemez.

(5) Muhasebe kayýtlarýndaki yanlýþlýklar muhasebe kurallarýna uygun olarak düzeltilir.

(6) Sendika ve konfederasyonlar için hesap dönemi takvim yýlýdýr.

(7) Sendika ve konfederasyonlar bütün defter ve belgeler ile bunlarýn dayanak ve eklerini hizmet binasýnda bulundurur ve ilgili olduklarý yýlý izleyen takvim yýlýndan baþlayarak on yýl süreyle saklar.

Ýþlemlerin kayýt zamaný

MADDE 12 (1) Genel kurul, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu kararlarý defterlere en geç bir hafta içinde yazýlýr.

(2) Genel kurul kararlarý divan üyelerince iki gün içinde, diðer kurul kararlarý ise gelecek ilk toplantý zamaný aþýlmamak üzere en geç bir ay içinde katýlan üyelerce imzalanýr.

(3) Mali iþlemler genel kabul görmüþ muhasebe prensiplerine uygun olarak bir ay içinde kaydedilir. Ancak kasa hesabýný ilgilendiren iþlemler günlük kaydedilir.

Gelir makbuzlarý

MADDE 13 (1) Sendika ve konfederasyonlarýn gelirlerini makbuz karþýlýðýnda tahsil etmeleri esastýr. Makbuzlara sýra numarasý, sendika ve konfederasyonlarýn açýk unvaný, tahsil olunan paranýn miktarýyla dayanaðý, parayý veren ve tahsil edenin kimlik bilgileri yazýlýr. Bir nüshasý makbuz cildinde kalmak üzere en az iki nüsha olarak düzenlenir. Doðrudan sendika ve konfederasyonlarýn kasasýna veya banka hesaplarýna yapýlan ödemelerde kasa fiþi veya banka dekontu yeterlidir.

ALTINCI BÖLÜM

Toplu Ýþ Sözleþmesi Sicilleri

Sicillerin tutulmasý

MADDE 14 (1) Taraflar arasýnda yapýlan toplu görüþmenin anlaþma ile sonuçlanmasý durumunda toplu iþ sözleþmesi taraf temsilcilerince imzalanýr ve iki nüshasý Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlüðüne tevdi edilir. Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlüðü kendisine tevdi edilen sözleþmenin bir nüshasýný üç iþgünü içinde Bakanlýða gönderir.

(2) Bakanlýk, kendisine gönderilen toplu iþ sözleþmeleri için Çalýþma Ýstatistikleri Bilgi Sistemi üzerinden bir sicil tutar.

(3) Toplu iþ sözleþmesinin metni üzerinde anlaþmazlýk çýktýðý takdirde, Bakanlýkça sicile kaydedilmiþ metin esas alýnýr.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný yürütür.