26 Kasým 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28833

YÖNETMELÝK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý ve Maliye Bakanlýðýndan:

KORUMALI ÝÞYERLERÝ HAKKINDA YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, korumalý iþyeri statüsünün kazanýlmasý, korumalý iþyerlerinin iþleyiþi ve denetlenmesine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik, iþgücü piyasasýna kazandýrýlmalarý güç olan engelli bireylere istihdam oluþturmak amacýyla gerçek ve tüzel kiþilerce açýlan ve açýlacak olan iþyerlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayýlý Engelliler Hakkýnda Kanunun 14 üncü maddesi hükümlerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ýþveren: Sahip olduðu iþyeri için korumalý iþyeri statüsü almak üzere baþvuruda bulunan gerçek veya tüzel kiþiyi,

b) Komisyon: Ýllerde Valilik bünyesinde, Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðü, Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlüðü, Ýl Milli Eðitim Müdürlüðü, Ýl Saðlýk Müdürlüðü ve gerekli hallerde Valilikçe görevlendirilen diðer kamu kurum ve kuruluþlarý temsilcilerinden oluþan, sekretaryasý Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðü tarafýndan yürütülen ve çalýþma usul ve esaslarý Engelli ve Yaþlý Hizmetleri Genel Müdürlüðü tarafýndan belirlenecek olan komisyonu,

c) Korumalý iþyeri: Ýþgücü piyasasýna kazandýrýlmalarý güç olan zihinsel veya ruhsal engelli bireylere istihdam oluþturmak amacýyla Devlet tarafýndan teknik ve mali yönden desteklenen ve çalýþma ortamý özel olarak düzenlenen iþyerini,

ç) Korumalý iþyeri yöneticisi: Korumalý iþyerinin iþleyiþinden sorumlu olan kiþiyi

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Korumalý Ýþyeri Statüsünün Kazanýlmasý

Korumalý iþyeri statüsü için baþvuruda bulunma

MADDE 4 (1) Bu Yönetmeliðin 14 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda belirtilen nitelikleri haiz engelli en az sekiz bireyin çalýþtýðý iþyerinin iþvereni, korumalý iþyeri statüsünün kazanýlmasý için Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðüne baþvuruda bulunur. Korumalý iþyerlerinde çalýþacak engelli bireylerin sayýsýnýn toplam iþçi sayýsýna oraný yüzde yetmiþ beþten az olamaz. Bu kapsamda çalýþtýrýlacak iþçi sayýsýnýn tespitinde, belirsiz süreli iþ sözleþmesine ve belirli süreli iþ sözleþmesine göre çalýþtýrýlan iþçiler esas alýnýr. Kýsmi süreli iþ sözleþmesine göre çalýþanlar, çalýþma süreleri dikkate alýnarak tam süreli çalýþmaya dönüþtürülür.

(2) Oranlarýn hesaplanmasýnda yarýma kadar kesirler dikkate alýnmaz, yarým ve daha fazla olanlar tama dönüþtürülür.

Baþvuruda iþverenden istenecek belgeler

MADDE 5 (1) Gerçek veya tüzel kiþiler, iþyerinin üretim faaliyetini veya faaliyetlerini, iþyerinde çalýþan veya çalýþacak toplam iþçi sayýsýný, çalýþan veya çalýþacak engelli birey sayýsýný, engel durumlarýný ve iþyerinde yaptýðý veya yapacaðý iþler ile iþyerinin adresini belirten ve iþyerine korumalý iþyeri statüsü kazandýrma talebini içeren dilekçe ile bu maddenin ikinci fýkrasý ve 6 ncý maddede belirtilen belgelerle birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðüne baþvururlar.

(2) Korumalý iþyeri açmak isteyen gerçek kiþiden veya tüzel kiþi temsilcisinden;

a) T.C. Kimlik numarasý beyaný,

b) Adli sicil kaydýna iliþkin yazýlý beyaný,

c) Tüzel kiþinin temsilcisinin yetki belgesi,

ç) Dernek ve vakýflar için, vakýf senedi veya dernek tüzüðünde amaçlar arasýnda eðitim ve üretim faaliyetlerinin yer aldýðýný gösteren belge,

d) Yýllýk gelir ve yýllýk kurumlar, katma deðer, özel tüketim, özel iletiþim ve banka ve sigorta muameleleri vergileri, gelir ve kurumlar vergisine iliþkin tevkifatlar ve geçici vergiye iliþkin vergi asýllarý ile bu vergi türlerine ait vergi ziyaý cezalarý, gecikme zam ve faizleri baðlamýnda vergi borcu ile sosyal güvenlik kurumlarýndan alýnacak prim borcu olmadýðýna dair belge,

e) Ýlgili mevzuatý uyarýnca alýnmasý gereken izin ve belgeler

istenir.

Korumalý iþyeri yöneticisinden istenecek belgeler

MADDE 6 (1) Korumalý iþyeri yöneticisinden;

a) T.C. Kimlik numarasý beyaný,

b) Adli sicil kaydýna iliþkin yazýlý beyaný,

c) Bulaþýcý bir hastalýðý bulunmadýðýna iliþkin yazýlý beyaný,

ç) Eðitim durumuna iliþkin yazýlý beyan

istenir.

Taleplerin komisyonca deðerlendirilmesi ve korumalý iþyeri statüsü belgesinin düzenlenmesi

MADDE 7 (1) Korumalý iþyeri statüsü almak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðüne baþvuran gerçek veya tüzel kiþilerin talepleri iþyerinde gerekli tespit ve incelemeleri yapmak suretiyle en geç otuz gün içinde Komisyonca deðerlendirilir. Baþvurusu yapýlanlardan Komisyonca yapýlacak deðerlendirme sonucunda uygun görülen iþyerlerine Valilikçe, Korumalý Ýþyeri Statüsü Belgesi düzenlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Korumalý Ýþyerinde Çalýþtýrýlacak Personelin Nitelikleri

Korumalý iþyerinde çalýþtýrýlacak personel

MADDE 8 (1) Korumalý iþyerinde; iþyeri yöneticisi ile mesleki ve teknik eðitim alanýnda yükseköðrenim görmüþ veya usta öðreticilik yeterliliðini haiz eðitici personel istihdamý zorunludur.

(2) Ýþyeri yöneticisi, birden fazla korumalý iþyerinin yöneticisi olamaz. Ancak, nitelikleri haiz olmak kaydýyla, ayný iþ yerinde eðitici personel görevini yürütebilir.

(3) Korumalý iþyerinde, iþyerinin kapasitesine göre ayrýca teknik, idari ve yardýmcý personel ile ihtiyaç duyulabilecek diðer personel çalýþtýrýlabilir.

Personel desteði

MADDE 9 (1) Korumalý iþyerlerine Komisyon tarafýndan gerekli görülmesi halinde Valilikçe ilgili il müdürlüklerinden görevlendirme yoluyla uzman personel desteði saðlanabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Fiziksel Koþullar ve Donaným

Emniyet ve trafik güvenliði

MADDE 10 (1) Korumalý iþyeri binasýnýn bulunduðu yerin, engelli bireylerin geliþ ve gidiþlerinde trafik yönünden uygun ve emniyetli olmasý þartý aranýr.

Yangýndan korunma ve elektrik tertibatý

MADDE 11 (1) Korumalý iþyerinde yangýndan korunma için yeterli sayýda yangýn söndürme cihazý ve malzemesi, sesli ve ýþýklý alarm sistemi ile engelli bireylerin kullanýmýna uygun yangýn tahliye sistemi bulundurulmasý zorunludur.

(2) Korumalý iþyerinde elektrik anahtarý, priz, lamba gibi elektrikli aletler, kesici delici aletler ile yanýcý ve yakýcý maddelerin engelli bireyler için tehlike oluþturmasýný önleyecek tedbirler alýnýr.

(3) Korumalý iþyeri binasý çevresinde patlayýcý ve yanýcý madde satan veya depolayan kuruluþlar bulunmasý hâlinde, 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Binalarýn Yangýndan Korunmasý Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine uygun mesafelerin korunmasý ve tedbirlerin alýnmasý saðlanýr.

Korumalý iþyerinin fiziksel koþullarý

MADDE 12 (1) Korumalý iþyerinin fiziksel koþullarý aþaðýdaki özellikleri taþýmalýdýr:

a) Türk Standartlarý Enstitüsü tarafýndan iþyerleri için belirlenen fiziksel standartlar, korumalý iþyerlerinde de geçerlidir. Korumalý iþyerinin müstakil bir binada olmasý tercih nedenidir. Korumalý iþyerinin çok katlý bir binada olmasý halinde, yangýn merdiveni ve asansör þartý aranýr. Asansörün kapýsý, geniþliði ve düðmeleri engelli bireylerin kullanýmýna uygun olmalýdýr.

b) Korumalý iþyeri rutubetli ortamda olmamalý, gün ýþýðý almalý ve uygun elektrik ýþýðý ile aydýnlatýlmalýdýr.

c) Korumalý iþyeri tabaný saðlýða zarar vermeyecek ve kolay temizlenen bir malzeme ile kaplanmalýdýr.

ç) Merdivenlerin geniþliði ve yüksekliði iniþ ve çýkýþlarda kolaylýk saðlayacak þekilde olmalý, emniyet korkuluklarý bulunmalýdýr.

d) Kapýlar geniþ olmalý, tekerlekli sandalye kullananlar için giriþte ve katlarda rampalar olmalýdýr.

e) Atölyeler ve diðer bölümlerin arasý duvarla bölünmeli, sesli makinelerin kullanýldýðý yerlerde ses geçirmez materyaller tercih edilmelidir.

f) Korumalý iþyerinin tuvaletleri ve duþ alanlarý engelli bireylerin kullanýmýna uygun olmalýdýr.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Korumalý Ýþyerinin Ýþleyiþine Ýliþkin Esaslar

Korumalý iþyerine engelli bireylerin kabulü

MADDE 13 (1) Türkiye Ýþ Kurumuna kayýtlý ve korumalý iþyerinde çalýþmak isteyen engelli bireyler bireysel olarak veya Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlükleri aracýlýðý ile iþyerlerine baþvururlar. Ýþyeri, iþe aldýðý engelli bireyleri en geç bir ay içinde Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlüðü ve Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðüne bildirmekle yükümlüdür.

Korumalý iþyerine kabul edilecek engelli bireyler ve istenecek belgeler

MADDE 14 (1) Korumalý iþyerinde istihdam edilebilmek için;

a) En az % 40 oranýnda zihinsel veya ruhsal engelli olmak,

b) Türkiye Ýþ Kurumuna kayýtlý olmak,

c) 15 yaþýný bitirmiþ olmak

gerekir.

(2) Kabulde;

a) T.C. Kimlik Numarasý beyaný,

b) Engelliler için Saðlýk Kurulu Raporunun aslý veya onaylý örneði,

c) Ýki adet fotoðraf,

ç) Var ise öðrenim belgesinin veya çýkýþ belgesinin aslý veya aslý ibraz edildiðinde Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðünce onaylanan örneði

istenir.

Korumalý iþyerinde çalýþan engelli bireyin iþten ayrýlmasý

MADDE 15 (1) Korumalý iþyerleri, aylýk personel durum çizelgesini takip eden ayýn ilk haftasýnda düzenleyerek Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðüne gönderir. Ýþyeri herhangi bir sebeple iþ sözleþmesi sona eren engelli bireyin ayrýlýþ nedenlerini on beþ gün içinde Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðüne bildirmekle yükümlüdür.

ALTINCI BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Denetim

MADDE 16 (1) Korumalý iþyerleri, bu Yönetmelikte belirlenen hususlarla sýnýrlý olmak ve diðer mevzuatýn denetime iliþkin hükümleri saklý kalmak kaydýyla, yýlda en az bir kez Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðü tarafýndan, gerekli görüldüðü hallerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý denetim elemanlarýnca denetlenir.

Defter ve belgelerin ibrazý

MADDE 17 (1) Korumalý iþyerleri, denetimlerde ilgili her türlü bilgiyi vermek ve bu bilgilerin doðruluðunu ispata yarayan defter, kayýt ve belgeleri ibraz etmek zorundadýr.

Yýllýk faaliyet raporunun düzenlenmesi

MADDE 18 (1) Korumalý iþyerleri, bir yýllýk üretim, istihdam, satýþ, baðýþ, yatýrým, pazarlama, stok, istihdam ettiði personel gibi bilgileri içeren faaliyet raporunu her yýlýn Mart ayý içerisinde Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðüne iletir.

Korumalý iþyeri statüsünün sona erdirilmesi

MADDE 19 (1) Korumalý iþyerleri, bu Yönetmelikte belirtilen koþullarýn bir veya birkaçýný yerine getirmediði denetim raporlarý ile tespit edildiði takdirde Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðü tarafýndan yazýlý olarak uyarýlýr. Otuz gün içinde belirtilen eksiklikleri tamamlamadýðý tespit edilen iþverenlerin korumalý iþyeri statüsü belgesi Komisyonun görüþü alýnarak Valilikçe iptal edilir.

(2) Korumalý iþyerleri, taþýnma, devir ve kapanma durumlarýný on beþ gün öncesinden Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðüne bildirmek zorundadýr.

(3) Korumalý iþyerinin taþýnmasý durumunda, taþýnýlan yerin bu Yönetmelikte öngörülen þartlarý taþýdýðýnýn Komisyon tarafýndan tespiti halinde iþyerinin, korumalý iþyeri statüsü devam eder.

Komisyon kararlarýna itiraz

MADDE 20 (1) Korumalý iþyeri statüsü kazanma talebinin reddi ve korumalý iþyeri statüsünün sona erdirilmesi kararlarýna karþý kararýn teblið tarihinden itibaren on beþ gün içinde Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðüne itiraz edilebilir. Ýtirazlar Komisyonca deðerlendirilerek otuz gün içerisinde sonuçlandýrýlýr. Ýtiraz yoluna baþvurulmuþ olmasý ilgililerin yargý yoluna baþvurma hakkýný ortadan kaldýrmaz.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 21 (1) 30/5/2006 tarihli ve 26183 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Korumalý Ýþyerleri Hakkýnda Yönetmelik yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 22 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 23 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakaný, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný ile Maliye Bakaný birlikte yürütür.