5 Kasým 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28812

YÖNETMELÝK

Spor Genel Müdürlüðünden:

OKUL SPOR FAALÝYETLERÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Millî Eðitim Bakanlýðýna baðlý bütün eðitim ve öðretim kurumlarýnýn yurt içi ve yurt dýþý spor faaliyetlerinin programlanmasý, beden eðitimi ve spor faaliyetleri esaslarýnýn tespit edilmesi, okullar arasý spor yarýþmalarýnýn yürütülmesi, yarýþmalara ait araç, gereç ve benzeri ihtiyaçlarýn saðlanmasý, beden eðitimi ve spor çalýþmalarýný yapacak kiþiler ile spor faaliyetlerine katýlacaklarla ilgili usul ve esaslarý belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Millî Eðitim Bakanlýðýna baðlý bütün eðitim ve öðretim kurumlarýnýn yurt içi ve yurt dýþý spor faaliyetleri ve oyun yolu ile beden eðitimi etkinliklerinin planlanmasýný ve düzenlenmesini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayýlý Spor Genel Müdürlüðünün Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 2 nci ve 10 uncu maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar ve kýsaltmalar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Antrenör: Spor Genel Müdürlüðü ve ilgili federasyonlardan alýnan antrenörlük belgesine sahip çalýþtýrýcý kiþiyi,

b) Bakanlýk: Gençlik ve Spor Bakanlýðýný,

c) Daire Baþkanlýðý: Spor Faaliyetleri Dairesi Baþkanlýðýný,

ç) Federasyon: Spor Genel Müdürlüðü bünyesinde bulunan spor federasyonlarý ile baðýmsýz spor federasyonlarýný,

d) Genel Müdür: Spor Genel Müdürünü,

e) Genel Müdürlük: Spor Genel Müdürlüðünü,

f) ISF: Uluslararasý Okul Sporlarý Federasyonunu,

g) Ýdareci: Yarýþmalarda kafileden sorumlu kiþiyi,

ð) Ýl müdürü: Gençlik Hizmetleri ve Spor Ýl Müdürünü,

h) Ýl müdürlüðü: Gençlik Hizmetleri ve Spor Ýl Müdürlüðünü,

ý) Ýl Tertip Komitesi: Ýl Okul Sporlarý Organizasyon Tertip Komitesini,

i) Ýlçe müdürlüðü: Gençlik Hizmetleri ve Spor Ýlçe Müdürlüðünü,

j) Ýlçe Tertip Komitesi: Ýlçe Okul Sporlarý Organizasyon Tertip Komitesini,

k) Kademe: Ýlkokul, ortaokul ve lise ve dengi eðitim ve öðretim kurumlarýný,

l) Kategori: Cinsiyeti ve belirlenmiþ yaþ aralýklarýný,

m) Lisans: Okul spor yarýþmalarýna katýlacak öðrenciler için düzenlenen belgeyi,

n) Okul: Milli Eðitim Bakanlýðýna baðlý bütün eðitim ve öðretim kurumlarýný,

o) Öðrenci belgesi: Okul müdürlüklerince sporcuya öðrenci olduðuna dair verilen belgeyi,

ö) Saðlýk izin belgesi: Öðrencinin lisans veya sporcu oyun kartý çýkaracaðý spor dalýnda spor yapmasýnda saðlýk yönünden sakýnca bulunmadýðýný gösterir yetkili kurum veya kiþiden alýnmýþ belgeyi,

p) Spor faaliyeti: Spor yarýþmalarý ile sportif eðitim çalýþmalarýný,

r) Spor kulübü: Spor Genel Müdürlüðü tarafýndan tescil edilmiþ spor kulübünü,

s) Spor tesisleri: Spor faaliyetlerinin düzenlenebileceði tesisleri,

þ) Sporcu oyun kartý: Fiziksel etkinlik ve oyunlara katýlacak öðrenciler için düzenlenen belgeyi,

t) Tertip Komitesi Baþkaný: Gençlik Hizmetleri ve Spor Ýl Müdürünü,

u) Veli izin belgesi: Öðrencinin lisans veya sporcu oyun kartý çýkaracaðý spor dalýnda spor yapmasýnda sakýnca olmadýðýna dair öðrenci velisince izin verildiðini gösterir belgeyi,

ü) Yarýþma müdürü: Ýl Müdürlüðünce görevlendirilen kiþiyi,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Genel Hükümler

Uygulama esaslarý

MADDE 5 (1) Okul spor faaliyetlerine iliþkin uygulama esaslarý aþaðýda belirtilmiþtir:

a) Okullar arasý spor yarýþmalarý, fiziksel etkinlikler ve oyunlar; Genel Müdürlük mevzuatý, uluslararasý oyun kurallarý, spor federasyonlarýnýn ve ISFnin ilgili mevzuat ve talimatlarý esas alýnarak yapýlýr.

b) Okullarda müdür, müdür yardýmcýsý, öðretmen, sporcu öðrenci ve antrenörlerin okul sporlarý faaliyetlerinin düzenlenmesine iliþkin iþ ve iþlemler il müdürlüklerince, Milli Eðitim Bakanlýðýnda görevli katýlýmcýlarýn her türlü idari iþ ve iþlemler ise Milli Eðitim Bakanlýðý il/ilçe milli eðitim müdürlüklerince yürütülür.

c) Okul takýmlarý veya ferdi sporcularý çalýþtýracaklarýn, öncelikle beden eðitimi öðretmenleri, antrenörlük belgesine sahip diðer öðretmenlerden ya da antrenörlük belgesine sahip kiþilerden olmasý esastýr. Oyunsal etkinliklerde görevlendirilenlerin ise öðretmen olmalarý yeterlidir.

ç) Mahalli müsabakalar kapsamýnda hangi ilçelerde okullar arasý yarýþmalarýn, sportif faaliyetlerin, fiziksel etkinliklerin ve oyunlarýn düzenleneceðine il tertip komiteleri karar verir.

d) Mahalli, grup merkezi ve yarý final merkezi yarýþmalarýnda birinci olan ve ek kontenjandan dolayý katýlým hakký tanýnan takým ve/veya ferdi sporcular, spor dalýnýn özelliðine göre bir üst kademedeki yarýþmalara katýlmak zorundadýr. Ancak bir üst kademedeki yarýþmalara katýlamayacak okul takýmlarý ve/veya ferdi sporcu öðrenciler, yarýþma tarihinden en az beþ iþ günü öncesinde il veya ilçe milli eðitim müdürlükleri kanalýyla mazeretlerini belgelendirerek il müdürlüðüne bildirimde bulunmak zorundadýr. Taahhüt ettikleri yarýþmalara mazeretsiz katýlmayanlar hakkýnda ilgili mevzuat doðrultusunda sportif müeyyide uygulanýr, ayrýca bu durum il milli eðitim müdürlüklerine bildirilir.

e) Ýl/ilçe milli eðitim müdürlükleri ve il/ilçe müdürlükleri arasýnda spor tesislerinin ortak kullanýmý ve ücretsiz tahsis edilmesi ile karþýlýklý personel görevlendirilmesi saðlanýr. Spor faaliyetlerinin niteliðine göre kullanýlacak tesislere iliþkin kararlar il tertip komitelerince alýnýr.

f) Okullar, eðitim ve öðretim yýlý baþýnda mahalli yarýþmalara katýlacaklarý spor dallarýný ve kategorilerini Okul Sporlarý Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden bildirirler. Genel Müdürlükçe yayýmlanan yýllýk faaliyet programý ve takvimine uygun olarak mahalli yarýþmalarýný yapýp sonuçlandýran illerin, baþarý sýralamasý ve kontenjan durumuna göre bir üst yarýþmalara katýlmaya hak kazanan okul takýmlarý ile ferdi sporcularý, sýrasýyla grup, yarý final ve Türkiye birinciliði yarýþmalarýna katýlýrlar. Düzenlenecek mahalli, grup, yarý final ve Türkiye birinciliði kademelerindeki spor yarýþmalarýnda yarýþma müdürü ve personel il müdürlüðünce görevlendirilir.

g) Eðitim ve öðretim hizmetlerini ayný fiziki yapý ve ayný okul müdürlüðü altýnda birleþik olarak sürdüren okullarýn sporcu öðrencileri bulunduklarý kademenin takým veya ferdi yarýþmalarýna katýlabilir. Sporcu öðrencinin okul adýna yarýþmalarda yer almasý için öncelikle ilgili kademede okumasý gerekir. Bir veya birkaç kademede birlikte eðitim ve öðretim verilen ilkokul, ortaokul ve lise kademeleri arasýnda sporcu geçiþi yapýlamaz.

ð) Okul spor yarýþmalarýnýn her aþamasýnda, kardeþlik, yardýmlaþma, centilmenlik, kaynaþma ve hoþgörü deðerleri öne çýkarýlýr. Öðrencilerin bulunduðu ilin tarihi, kültürel deðerleri hakkýnda bilgi edinmesi ve gezi etkinliklerinin düzenlenmesi imkanlar dahilinde saðlanýr. Bu faaliyetler tertip komitesi tarafýndan gerçekleþtirilir. Ýlgili mevzuat çerçevesinde kamu kurum ve kuruluþlarý ile özel kuruluþlardan destek saðlanabilir.

h) Okullar, ilgili branþ açýklamalarýnda farklý bir hüküm belirtilmediyse yarýþmalara kýz ve erkek olmak üzere, ayný kategori veya branþta birer takým ile katýlabilirler. Karma takým ve ferdi katýlýmlar ise, ilgili branþýn teknik açýklamalarý bölümünde belirtildiði þekli ile yapýlabilir. Ferdi spor dallarýnda yarýþmalara katýlacak sporcu sayýlarý Genel Müdürlükçe belirlenir.

ý) Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyetini temsilen yarýþmalara katýlacak takým ve/veya ferdi sporcular da bu Yönetmelik hükümlerine tabidir.

i) Genel Müdürlükçe spor dallarýnýn geliþimi için öðretmen, antrenör ve sporcu öðrencilere yönelik gerekli çalýþmalar Milli Eðitim Bakanlýðý ile iþbirliði içinde yapýlarak antrenörlük, hakemlik, geliþim seminerleri, kurslarý ve kamplar düzenlenir.

j) Eðitim ve öðretim yýlý içerisinde Türkiye birinciliði yarýþmalarýna katýlarak dereceye giren okul takýmlarý ve ferdi sporcularý, ISF programýna ve takvimine göre ilan edilen spor branþýnda ve kategoride ülkemizi temsil etme hakký elde ederler.

k) Okullar arasý spor yarýþmalarýnda görevlendirilen idareci, öðretmen, antrenör ve sporcu öðrenciler kurumlarýnca yarýþma süresince görevli izinli sayýlýrlar.

l) Genel Müdürlük, organizasyonlarla ilgili her türlü reklam, sponsorluk, pazarlama ve yayýn haklarýný ilgili mevzuat çerçevesinde düzenler.

m) Ýlde yapýlan tüm mahalli yarýþmalarýn ve her yýl Genel Müdürlükçe belirlenen illerde düzenlenmesi planlanan grup, yarý final ve Türkiye birinciliklerinde yarýþmalarý tescil etme yetkisi il tertip komitesine aittir.

n) Spor dalýnýn özelliðine göre ferdi veya takým halinde yapýlan grup, yarý final ve Türkiye birinciliði yarýþmalarýna katýlacak idareci, çalýþtýrýcý ve sporcu öðrenci sayýlarý ilgili spor branþý açýklamalarýnda belirlenir.

o) Genel Müdürlük, spor branþlarýnýn geliþimi için gerekli önlemleri alýr, hangi spor branþlarýnýn yapýlacaðýna ve ne þekilde uygulanacaðýna karar verir.

Tertip komiteleri

MADDE 6 (1) Ýl tertip komitesi, il müdürlüðü tarafýndan valilikten alýnacak onay ile Ekim ayýnýn ilk haftasý içerisinde oluþturulur.

(2) Ýl tertip komitesi, il müdürü baþkanlýðýnda, il milli eðitim müdürlüðü þube müdürü, il müdürlüðü þube müdürü, Türkiye Okul Sporlarý Federasyonu il temsilcisi, ilgili spor dalýnýn federasyon il temsilcisi, il müdürlüðünce görevlendirilen iki personel ile il milli eðitim müdürlüðü tarafýndan görevlendirilen iki beden eðitimi öðretmeninden oluþur.

(3) Ýl tertip komitesinin görev süresi bir eðitim ve öðretim yýlý olup, sekretarya iþlemleri il müdürlüðünce yürütülür.

(4) Ýl tertip komitesi, baþkanýn çaðrýsý üzerine toplanýr ve gerekli kararlarý alýr.

(5) Ýl veya ilçelerde yapýlacak her türlü okullar arasý sportif yarýþmalar ve sportif etkinlikler il tertip komitesinin kararý ve valinin onayý ile yapýlýr.

(6) Ýlçe tertip komitesi, il tertip komitesince ihtiyaç görülen ilçelerde kurulur. Ýlçe tertip komitesi ilçe müdürlüðünce kaymakamlýk onayý ile Ekim ayýnýn ikinci haftasý içerisinde oluþturulur.

(7) Ýlçe tertip komitesi; ilçe müdürü baþkanlýðýnda, ilçe milli eðitim þube müdürü ve ilçe milli eðitim müdürlüðünce belirlenen bir beden eðitimi öðretmeninden oluþur. Ýlçe tertip komitesinin görev süresi bir eðitim ve öðretim yýlý olup, sekretarya iþlemleri, ilçe müdürlüðünce yürütülür. Ýlçe müdürlüðü bulunmayan ilçelerde bu iþlemler ilçe milli eðitim müdürlüðünce yürütülür.

(8) Tertip komiteleri, illerde vali, ilçelerde ise kaymakama karþý sorumludur.

(9) Yarýþmanýn yapýlacaðý ilin il tertip komitesi; mahalli, grup, yarý final ve Türkiye birinciliði yarýþmalarý organizasyonu tertip komitesi olarak görev yapar. Gerektiðinde Genel Müdürlüðü temsilen daire baþkaný ve üstündeki personel il tertip komitesi baþkaný, bunlarýn dýþýndaki diðer personel ise komite üyesi olarak yer alýr.

Yarýþmalara baþvurular ve kontenjanlar

MADDE 7 (1) Ýl yarýþmalarýna katýlým baþvurusu; il tertip komitesinin belirlediði baþvuru tarihlerinin, il müdürlüklerince il milli eðitim müdürlüklerine bildirilmesi ve il milli eðitim müdürlüklerince bilgilendirilen okullarýn ilgili formu doldurarak il tertip komitesine baþvurmasý yoluyla yapýlýr. Ýl tertip komiteleri yapýlan baþvurularý inceleyerek katýlacak takým ve ferdi sporcu sayýsýna göre yarýþma takvimini hazýrlar. Yarýþmalara baþvurularda katýlým ücreti alýnmaz.

(2) Yarýþmalarýný tamamlayamayan iller, Daire Baþkanlýðýndan ek süre talebinde bulunabilir. Bu süre bir sonraki kademe için belirlenen yarýþmalarýnýn tarihleri ve ISF takvimi göz önüne alýnarak Daire Baþkanlýðýnca deðerlendirilir.

(3) Ýl müdürlükleri; tertip komitelerinden aldýklarý resmi yarýþma sonuçlarýný, ilan edilen sonuç bildirme tarihine kadar Daire Baþkanlýðýna bildirir. Daire Baþkanlýðý, sonuç bildirme tarihine kadar yarýþmalarýný tamamlayarak bildirimde bulunan illerin ferdi ve takým yarýþma sonuçlarýný inceleyerek bir sonraki yarýþmalara katýlýmlarýyla ilgili hazýrlýklarý yapar. Yarýþmalar hakkýnda hazýrlanan dokümanlar Genel Müdürlük Okul Sporlarý internet sitesinde yayýmlanýr.

(4) Daire Baþkanlýðý mahalli yarýþmalarýný tamamlayarak resmi olarak bildirimde bulunan illere bir takým veya ferdi il kontenjaný verir. Diðer kontenjanlar, spor branþlarýnýn kategorilerinde mahalli yarýþmalara katýlan takým ve ferdi sporcu sayýlarýna ve bir önceki yýl takým olarak Türkiye birinciliklerinde elde edilen ilk dört dereceye istinaden verilir.

Yaþ kategorileri

MADDE 8 (1) Okul spor yarýþmalarýna katýlacak olan öðrencilerin kategori, yaþ ve terfi bilgileri ilgili spor dalýnýn teknik açýklamalarýnda belirtilir.

(2) ISF takvimine göre içinde bulunulan eðitim ve öðretim yýlýnda iþtirak edilecek spor dallarýnýn yaþ kategorilerine ait bilgilendirme spor dallarý yaþ ve terfi tablosunda gösterilir.

(3) Ýlkokullar arasý faaliyetler, yarýþmalar, oyunlar, þenlikler hakkýnda branþ açýklamalarýnda farklý bir uygulama belirtilmediyse mahalli olarak yapýlýr.

Terfiler

MADDE 9 (1) Okul kademeleri arasýnda geçiþ yapýlmaz.

(2) Yaþlarý küçükler kategorisi yarýþmalarýna katýlmaya uygun olan sporcu öðrenciler, velisinin izni ile il tertip komitelerine yapýlacak baþvurularýn kabul edilmesi kaydýyla yýldýzlar kategorisinde yarýþtýrýlabilir.

(3) Eðitim ve öðretim yaþamýna yaþýtlarýndan önce baþlayan sporcu öðrenci, spor dallarý, yaþ ve terfi tablosunda belirtilen yaþ gruplarýna göre olmasý gereken kademede eðitim ve öðretim görmüyor ise velisinin izni ile il tertip komitesine yapýlacak baþvurunun uygun görülmesi durumunda eðitim ve öðretim gördüðü kademede okulunu temsilen yarýþmalara katýlabilir. Bu koþullarda mahalli, grup, yarý final ve Türkiye birinciliði yarýþmalarýna iþtirak edecek sporcu öðrenciler için alýnan il tertip komitesi kararýnýn yarýþmalar öncesinde ibraz edilmesi zorunludur. Terfi ettirilen öðrenci, o eðitim ve öðretim yýlýnda alt kategorideki hiçbir okullar arasý yarýþmaya katýlamaz.

(4) Özel eðitim okullarýnýn/merkezlerinin yarýþmalara katýlým ve yaþ durumlarý ile ilgili açýklamalar branþ talimatlarýnda yapýlýr.

Öðrencilerin fiziki görünümü

MADDE 10 (1) Ýl tertip komitelerince uygun görülmesi koþuluyla, fiziki görünümleri nedeniyle yaþýtlarýndan büyük gösteren öðrencilerin il tertip komitelerince istenmesi halinde hastanelerden alýnacak yaþ tespit raporu ile kendi okuduðu kademedeki bir üst yaþ kategorisine terfisi yapýlýr.

(2) Yaþýtlarýndan fiziki olarak büyük görünen sporcularýn durumlarýný belgelemek için sporcunun doðduðu hastaneye veya devlet ya da üniversite hastanelerine yazýlý baþvurularak biyolojik yaþý doktor raporu ile tespit edilir.

(3) Doðum raporu bulunan öðrenciler fiziki uygunluk kontrolüne alýnmadan yarýþmalara katýlýrlar.

(4) Doðum raporu olmamasý durumunda, sporcunun biyolojik yaþýnýn tespiti için devlet ya da üniversite hastanelerinden alýnacak olan yaþ tespit raporu geçerlidir. Raporda belirtilen yaþ aralýðýnda tamamlanmýþ üst yaþ sýnýrý kabul edilir. Raporda belirtilen üst yaþ sýnýrý ilgili eðitim ve öðretim yýlý sonu dikkate alýnarak deðerlendirilir.

(5) Ýstenilen belgelerin veya raporun sunulamamasý durumunda tertip komiteleri, yaþýtlarýndan büyük görünen sporcularýn yarýþmalara tedbirli olarak katýlmasýna izin verebilir. Bu durumda olan sporcu öðrencilerin tertip komitesinin istemesi durumunda kemik testi raporunu yarýþmayý izleyen üç iþ günü içerisinde il tertip komitelerine ibraz etmeleri zorunludur. Söz konusu belgenin verilmemesi durumunda bu sporcular yarýþmadan men edilmiþ sayýlýr. Bu durumda olan ferdi sporcularýn dereceleri iptal edilir. Takým sporcusu ise sporcu takýmdan men edilir.

(6) Ýl tertip komitelerince yarýþmalardan alýkonulan sporcularýn isim, okul ve il bilgileri Daire Baþkanlýðýna gönderilecek olan yarýþma raporunda belirtilir.

(7) Yapýlacak itirazlar, tertip komitesince deðerlendirilerek karara baðlanýr, ihtiyaç halinde yaþ tashih raporu istenir.

(8) Yaþ tespiti konusunda yukarýda belirtilen hükümler yarýþmalarýn tüm aþamalarýnda uygulanýr.

(9) Fiziki durumlarý nedeniyle bir alt kademedeki yarýþmalarda yaþ tespiti konusunda iþ ve iþlem yapýlmýþ sporcu öðrencinin raporlarýný ve tertip komitesi kararlarýný yanlarýnda bulundurmalarý zorunludur.

Yaþ tashihi

MADDE 11 (1) Yapýldýðý tarihe bakýlmaksýzýn mahkeme kararý ile yaþýný küçültenler düzeltme yapýlmadan önceki yaþý, yaþýný büyütenler ise düzeltilen yeni yaþý ile lisans çýkartabilirler.

Okul deðiþtirme ve nakil

MADDE 12 (1) Bir sporcu öðrenci bir eðitim ve öðretim yýlýnda en fazla iki okul adýna yarýþmalara katýlabilir.

(2) Ýl içinde ve il dýþýnda bir okuldan diðer bir okula naklen giden öðrenciler; ilgili eðitim ve öðretim yýlýnýn Ekim ayýnýn sonuna kadar, yeni kayýt olduklarý okullarýnda okula kayýt gününden baþlamak üzere otuz gün geçtikten sonra, 1 Kasým sonrasý yapýlacak nakillerde ise okula kayýt gününden baþlamak üzere altmýþ gün geçtikten sonra yarýþmalara katýlabilirler.

(3) Ýl içinde ve il dýþýnda birinci dönemin son iþ günü mesai bitimine kadar nakil iþlemleri yapýlabilir. Bu tarihten sonra nakil yapan sporcu öðrenciler okullar arasý yarýþmalara katýlamazlar.

(4) Mücbir sebepler nedeniyle yapýlan nakillerde il tertip komitesinin kararý ile sporcu öðrenciler okula kayýt tarihinden otuz gün geçtikten sonra okullar arasý yarýþmalara katýlabilirler.

(5) Ortaöðretimde beklemeli son sýnýf öðrencileri yarýþmalara katýlamazlar.

Okula devam zorunluluðu

MADDE 13 (1) Öðrencilerin okullar arasý spor yarýþmalarýna katýlabilmeleri için okullarýna, eðitim ve öðretime devam zorunluluðu aranýr.

(2) Bir öðrencinin herhangi bir sebeple okulla iliþiðinin kesilmesi halinde okul spor yarýþmalarý ile de iliþkisi kesilir.

Okul spor yarýþmalarýnda istenen belgeler

MADDE 14 (1) Okul spor yarýþmalarýna katýlým için aþaðýda belirtilen belgeler istenir;

a) Sporcu öðrenci lisansý,

b) T.C. kimlik numarasý beyaný veya oturma izin belgesi ile pasaport,

c) Ýl dýþýnda yapýlacak grup, yarý final ve Türkiye birinciliði yarýþmalarýna katýlacaklar için mülki amir onayý,

ç) Kafile listesi,

d) Veli izin belgesi.

(2) Veli izin belgesi tüm sporcular için düzenlenir, il içi ve il dýþý yarýþmalara katýlacak sporcu öðrencilerin yazýlý veli izin belgeleri okul müdürlüðünce alýnýr.

(3) Ortaöðretimde okuyan sporcu öðrencilerin nüfus cüzdanlarýnýn fotoðraflý olmasý zorunludur.

Lisans

MADDE 15 (1) Sporcu öðrenci lisanslarý, okul müdürlüðünce Okul Sporlarý Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden düzenlenir.

(2) Lisans çýkarmak için; öðrenci belgesi, saðlýk izin belgesi, veli izin belgesi, T.C. kimlik numarasý beyaný ile fotoðraf istenir.

(3) Lisans, içinde bulunulan eðitim ve öðretim yýlý süresince geçerlidir.

(4) Öðrenci, yarýþacaðý spor dalýna ek olarak atletizm ve/veya satranç spor dallarýný seçebilir, yarýþmalarýna katýlabilir.

(5) Futbol ile futsal lisanslarý ayrý çýkarýlýr. Futbol yarýþmalarýnda oynayan sporcu öðrenci, futsal yarýþmalarýnda; futsal yarýþmalarýnda oynayan sporcu öðrenci futbol yarýþmalarýnda oynayamaz.

Yabancý uyruklu öðrenciler

MADDE 16 (1) Yabancý uyruklu öðrencilere bu Yönetmelikte yer alan usul ve esaslara göre lisans düzenlenir ve bu öðrenciler yarýþmalara katýlabilir.

(2) Uluslararasý yarýþmalarda ülkemizi temsil edecek sporcu öðrencilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaþý olmasý zorunludur.

Mali hususlar

MADDE 17 (1) Grup, yarý final ve Türkiye birinciliðine katýlan sporcu öðrenci, antrenör, öðretmen ve idarecilerin yolluk ve yevmiyeleri, ilgili mevzuata göre baðlý bulunduklarý il müdürlüðünce, yurt dýþý faaliyetlere katýlacaklara yapýlacak ödemeler ise Genel Müdürlüðün yetki verdiði ilgili birimince yapýlýr.

(2) Görev ücretlerinin ödenmesinde, 23/7/2001 tarihli ve 2001/2863 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile kabul edilen Gençlik ve Spor Hizmetleri Uygulamasýnda Görevlendirileceklere Ödenecek Ücretlerle Ýlgili Esaslara göre iþlem yapýlýr.

(3) Yarýþmalarý teknik olarak izlemek ve raporlamak üzere görevlendirilen temsilci, milli takým veya alt yapý antrenörünün yolluk, yevmiye ve görev ücretleri görevlendirmeyi yapan branþ federasyonunca yapýlýr.

(4) Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyetini temsilen yarýþmalara katýlacak olan takým ve sporcularýn yolluk ve yevmiyeleri Türkiye Cumhuriyeti sýnýrlarýna kadar kendilerince, Ülkemiz sýnýrlarý içindeki yolluk ve yevmiyeleri ise ulaþtýklarý il ile yarýþmanýn yapýlacaðý il arasýndaki otobüs rayiç ücretleri esas alýnmak suretiyle yarýþmanýn düzenlendiði il müdürlüðü tarafýndan ödenir.

(5) Yarýþmalarý teknik veya idari olarak incelemek ve raporlamak üzere görevlendirilen Genel Müdürlük personelinin kanuni harcýrahlarý Daire Baþkanlýðýnca karþýlanýr.

Disiplin iþlemleri

MADDE 18 (1) Yarýþmalarda, spor ahlakýna ve disiplin kurallarýna aykýrý fiil ve davranýþlarýn iþlenmesi halinde 7/7/1993 tarihli ve 21458 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüðü Amatör Spor Dallarý Ceza Yönetmeliði hükümlerine göre iþlem tesis edilir, durum okulun baðlý olduðu milli eðitim müdürlüðüne bildirilir. Dosyalar il müdürlüðünce arþivlenir.

(2) Okullar arasý yarýþmalarda ve resmi yarýþmalarda herhangi bir nedenle; tedbir veya ceza alan idareci, çalýþtýrýcý ve sporcular tedbirli veya cezalý olduklarý süre içerisinde yarýþmalara katýlamazlar.

(3) Okullar arasý futbol ve futsal yarýþmalarýnda alýnan cezalar, okul spor yarýþmalarýnda uygulanýr. Türkiye Futbol Federasyonunca verilen cezalar okullar arasý yarýþmalarda uygulanmaz.

Ýtirazlar

MADDE 19 (1) Ýtirazlar; kafile idarecisi veya çalýþtýrýcýsý tarafýndan ilgili spor dalý oyun kurallarý veya mevzuat hükümlerine göre yarýþmanýn bitiminden itibaren en geç iki iþ günü içerisinde tertip komitesine yazýlý olarak yapýlýr.

(2) Ýtiraz için yarýþmanýn yapýldýðý il müdürlüðü hesabýna Genel Müdürlükçe her yýl belirlenen ücret yatýrýlýr. Ýtirazýn kabulü halinde bu ücret iade edilir, reddedilmesi halinde il müdürlüðünün ilgili hesabýna gelir olarak kaydedilir.

(3) Ýtirazlar, tertip komitesince en geç iki iþ günü içerisinde karara baðlanýr.

Ödüller

MADDE 20 (1) Bu Yönetmelik kapsamýnda yapýlan yarýþmalarda verilecek kupa, madalya, baþarý ve katýlým belgeleri ilgili branþýn özellikleri dikkate alýnarak her yýl Genel Müdürlükçe belirlenir.

Hakem, gözlemci, temsilci ve diðer personel görevlendirmeleri

MADDE 21 (1) Mahalli okul spor yarýþmalarýnda, il tertip komitesinin talebi üzerine il hakem komitelerince öncelikle mahallinden, gerekli hallerde ise il müdürlüðünün onayý ile yakýn illerden hakem, gözlemci ve diðer personel görevlendirilir.

(2) Grup, yarý final ve Türkiye birinciliði yarýþmalarýnda, Daire Baþkanlýðýnýn talebi üzerine ilgili branþ federasyonunca öncelikle mahallinden, gerekli hallerde ise yakýn illerden hakem, gözlemci ve diðer personel görevlendirilir.

(3) Grup, yarý final ve Türkiye birinciliði yarýþmalarýnda, Daire Baþkanlýðýnýn talebi üzerine federasyonca temsilci görevlendirilir.

(4) Ýlgili branþýn federasyonu, Türkiye birinciliði yarýþmalarýný teknik olarak izlemek ve raporlamak üzere Milli takým veya alt yapý antrenörü görevlendirir.

(5) Okul spor yarýþmalarýnda, Daire Baþkanlýðýnca temsilci ve gözlemci görevlendirilir.

(6) Türkiye Birinciliði yarýþmalarýna, Millî Eðitim Bakanlýðýnca temsilci görevlendirilir.

Kýyafet ve törenler

MADDE 22 (1) Sporcu öðrenciler yarýþmalara ve törenlere, temsil ettikleri okullarca temin edilen spor kýyafetleriyle katýlýrlar. Açýlýþ töreni ve dereceye girdiði halde ödül törenine katýlmayanlar hakkýnda ilgili mevzuat hükümlerine göre iþlem yapýlýr.

(2) Yarýþmalarda giyilecek spor kýyafetleri, ilgili spor federasyonunun talimatlarýna aykýrý olamaz.

(3) Törenlerin amacýna uygun olarak gerçekleþtirilmesinden tertip komitesi sorumludur.

Teknik toplantý

MADDE 23 (1) Teknik toplantý tertip komitesince yarýþma öncesinde yapýlýr. Toplantýya tertip komitesi, kafile idarecisi veya çalýþtýrýcýsý ile temsilen bir hakem katýlýr. Toplantýda yarýþma programý belirlenir.

(2) Teknik toplantýya mazeretsiz olarak katýlmayanlar yarýþmalara alýnmaz.

Uluslararasý yarýþmalar

MADDE 24 (1) Uluslararasý yarýþmalara katýlacak takým ve sporcular Genel Müdürlükçe belirlenir.

(2) ISF tarafýndan düzenlenen yarýþmalara katýlan sporcu öðrenciler ISF bültenleri içerisinde belirtilen kültür gününe katýlmak zorundadýr. Kültür günü etkinliklerine katýlmayanlar hakkýnda disiplin iþlemi yapýlýr.

Doping

MADDE 25 (1) Doping içeren maddelerin kullanýlmasýnýn önüne geçilmesi için gereken tedbirler alýnarak sporcu öðrencilerin bilinçlenmesi saðlanýr. Doping içeren maddelerin kullanýlmasýnýn tespiti halinde sporcu öðrenci ve antrenör/çalýþtýrýcý hakkýnda ilgili mevzuat hükümleri uygulanýr.

Saha ve tesislerin kullanýmý

MADDE 26 (1) Millî Eðitim Bakanlýðý ile Genel Müdürlüðe ait tesislerin etkin ve verimli kullanýlabilmesi için il müdürlükleri ile il milli eðitim müdürlükleri tarafýndan gerekli tedbirler alýnýr, yarýþma ve organizasyonlarda herhangi bir aksaklýða meydan verilmemesi saðlanýr.

Ýþbirliði ve koordinasyon

MADDE 27 (1) Millî Eðitim Bakanlýðý ile Gençlik ve Spor Bakanlýðý Spor Genel Müdürlüðünce hazýrlanan bu Yönetmelik koordinasyon ve iþbirliði çerçevesinde uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 28 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 29 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Spor Genel Müdürü yürütür.