Giresun Üniversitesinden:
GÝRESUN ÜNÝVERSÝTESÝ UZAKTAN EÐÝTÝM UYGULAMA
VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Giresun Üniversitesi Uzaktan Eðitim Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Giresun Üniversitesi Uzaktan Eðitim Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (d) bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Merkez (GRÜ-UZEM): Giresun Üniversitesi Uzaktan Eðitim Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,
b) Müdür: Merkezin Müdürünü,
c) Rektör: Giresun Üniversitesi Rektörünü,
ç) Üniversite: Giresun Üniversitesini,
d) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu
ifade eder.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý
Merkezin amaçlarý
MADDE 5 – (1)
Merkezin amaçlarý þunlardýr:
a) Üniversitede bilgi iletiþim teknolojilerine dayalý olarak uzaktan yapýlacak olan ön lisans, lisans, lisans tamamlama, lisansüstü dâhil tüm eðitim-öðretim programlarý ve faaliyetleri kapsamýndaki program ve uygulamalarý yürütmek.
b) Bilgi iletiþim teknolojilerine dayalý uzaktan eðitim þeklinde yapýlan ders, kurs, seminer, konferans ve benzeri
uygulamalarý yürütmek.
c) Yükseköðretimin zaman ve mekân sýnýrlýlýðýný gidererek yeni öðrenci kitlelerine yayýlmasýný saðlamak.
ç) Yükseköðretimde üretilen bilgiyi zaman ve mekândan baðýmsýz tüm ilgililere ulaþtýrmak.
d) Teknolojinin
saðladýðý çoklu ve etkileþimli ortam imkânlarý ile eðitim-öðretimin baþarýsýný artýrmak.
e) E-öðrenme temelli ders ve programlarý geliþtirmek ve Üniversitede verilmekte olan dersleri bilgi iletiþim teknolojileri ile desteklemek.
f) Kurum ve
kuruluþlarýn uzaktan eðitim ihtiyaç ve isteklerine yardýmcý olmak.
g) Üniversitedeki akademik birimler arasýnda etkileþimi ve yardýmlaþmayý desteklemek.
ð) Üniversite ile ulusal ve uluslararasý üniversiteler, kurum ve kuruluþlar arasýnda iþbirliðine ve yardýmlaþmaya katký saðlamak.
h) Uzaktan eðitim ile ilgili uygulama, araþtýrma ve geliþtirme çalýþmalarý yapmak ve yayýnlamak.
Merkezin faaliyet alanlarý
MADDE 6 – (1) Merkezin
faaliyet alanlarý þunlardýr:
a) Bilgi iletiþim teknolojilerine dayalý uzaktan eðitim þeklinde yapýlan önlisans, lisans, lisans tamamlama ve lisansüstü programlar ile ders, kurs, seminer, konferans ve
benzeri faaliyetlerde bulunmak.
b) Üniversite Senatosu kararlarý çerçevesinde önlisans, lisans, lisans tamamlama ve lisansüstü eðitim-öðretim faaliyetlerine iliþkin esaslarý düzenlemek.
c) Uzaktan eðitimde internet, diðer veri iletiþim aðlarý, radyo, televizyon, telefon ve posta gibi iletiþim araçlarý ve basým, ses (audio), görüntü (video), bilgisayar (elektronik ortam) ve
teknolojinin sunduðu gereçleri kullanmak ve bununla ilgili program ve yazýlýmlar geliþtirmek.
ç) Kurs, seminer, konferans ve benzeri faaliyetleri,
dersleri ve programlarý belirlemek, kredilendirmek, sertifika, katýlým belgesi, ders geçme belgesi ve benzerlerini vermek.
d) Kurs,
seminer, konferans, ders ve programlara kayýt, kabul, sýnav, baþarý ve ders geçme ve benzeri iþlemleri düzenlemek ve sunmak.
e) Kurs,
seminer, konferans, ders ve benzeri gibi öðretim faaliyetlerinde görev alacak öðretim elemanlarýný belirlemek, görevlendirmek, iþbirliði ve koordinasyonu saðlamak.
f) Uygun ve
etkin uzaktan eðitim teknolojileri, sunum teknikleri, istemde alým teknikleri konusunda planlama ve uygulamalar
yapmak.
g) Kurs,
seminer, konferans, ders ve program örgütlenmesinin yeterliliði, sunucu/istemci altyapý örgütlenmesi, iletiþim/etkileþim planlama ve uygulamalarýný yapmak, öðrenci destek hizmetleri, ölçme ve deðerlendirme çalýþmalarý yapmak.
ð) Üniversite içi ve dýþý projelerde ihtiyaç duyulan yazýlým otomasyonlarýný ve ders içeriklerini gerçekleþtirmek, akreditasyonlarý yapmak, bu konularda danýþmanlýk yapmak ve gerekli koordinasyonu saðlamak.
h) Bilgi
toplumuna geçiþ sürecinde Türkiye’nin kalkýnmasýna ve geliþmesine yardýmcý nitelikteki eðitimlerin bilgi iletiþim teknolojileri vasýtasýyla yaygýnlaþtýrýlmasý için bilimsel ve teknolojik araþtýrmalar yapmak veya önermek.
ý) Uzaktan eðitim ile ilgili araþtýrma ve uygulamalarda yerli ve yabancý kuruluþlarla iþbirliði yapmak.
i) Uzaktan eðitim kapsamýnda Rektörlük tarafýndan önerilen ve/veya Yönetim Kurulu tarafýndan kararlaþtýrýlan diðer faaliyetleri gerçekleþtirmek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri
Merkezin yönetim organlarý
MADDE 7 – (1)
Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
Müdür
MADDE 8 – (1) Müdür, Üniversitenin aylýklý ve devamlý statüdeki öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl süre ile görevlendirilir. Süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür, görevlendirildiði usul ile görevden alýnabilir. Müdür, çalýþmalarýnda kendisine yardýmcý olmak üzere Üniversitenin öðretim elemanlarý arasýndan en fazla iki kiþiyi müdür yardýmcýsý olarak görevlendirmek üzere Rektörün onayýna sunar. Müdürün görevi sona erdiðinde müdür yardýmcýlarýnýn da görevi sona erer. Müdürün geçici olarak görevinden ayrýlmasý halinde yerine müdür yardýmcýlarýndan birisi vekâlet eder. Müdür yardýmcýlarýnýn da bulunmadýðý durumlarda Yönetim Kurulu üyelerinden birisi vekâlet eder.
Müdür ve müdür yardýmcýlarýnýn görevleri
MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri þunlardýr:
a) Merkezi
temsil etmek.
b) Yönetim Kurulunu toplantýya çaðýrmak, baþkanlýk etmek ve alýnan kararlarý uygulamak.
c) Merkezin çalýþma, hedef ve planlarý ile yýllýk faaliyet raporunu hazýrlamak, Yönetim Kurulunun görüþünü aldýktan sonra Rektörlüðe sunmak.
ç) Merkezin idari iþlerini yürütmek, personel ihtiyacýný belirlemek ve Rektörlüðe sunmak.
d) Merkezin çalýþmalarýnýn düzenli olarak yürütülmesini ve geliþtirilmesini saðlamak.
e) Her türlü uzaktan eðitim programý öðrencileri ve öðretim elemanlarý için teknik ve akademik desteðin verilmesini saðlamak.
f) Fakülteler, enstitüler, yüksekokullar, meslek yüksekokullarý ve Üniversite bünyesindeki diðer birimler ile Rektörlüðe baðlý bölümlerde uygulanan program ve faaliyetlere iliþkin koordinasyon ve iþbirliðini saðlamak.
g) Yurt içi ve yurt dýþýndaki uygulama ve araþtýrma merkezleri ile iþbirliði yapmak.
(2) Müdür yardýmcýlarý, Müdürün verdiði görevleri yapmakla yükümlüdür.
Yönetim
Kurulu
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve müdür yardýmcýlarý dâhil dokuz kiþiden oluþur. Diðer altý üye, Üniversitenin öðretim elemanlarý arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl süre ile görevlendirilir. Görev süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Üyeliðin herhangi bir þekilde boþalmasý halinde yeni üye görevlendirilir. Müdür, Yönetim Kurulunun baþkanýdýr. Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine yýlda en az iki kez salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr. Müdürün önerisi üzerine, gerektiðinde Üniversite içinden ve dýþýndan konu ile ilgili bilgi, beceri ve deneyim
sahibi kiþiler de görüþ bildirmek üzere Yönetim Kurulu toplantýlarýna katýlabilirler. Ancak bu kiþiler oy kullanamazlar.
Yönetim
Kurulunun görevleri
MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:
a) Bu Yönetmelikte belirlenen esaslar doðrultusunda Merkezin yönetimi ile ilgili kararlar almak.
b) Rektörlüðe sunulacak faaliyet raporunu görüþmek.
c) Merkezde görev alan personelin, uzaktan eðitim ile ilgili araþtýrma, yayýn ve bilimsel toplantýlara katýlma isteklerini deðerlendirmek, karar vermek.
ç) Merkeze gelen iþ ve proje tekliflerini deðerlendirip, önerilerde bulunmak.
d) Merkez için gerek duyulan çalýþma gruplarý ve komisyonlarý kurmak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeþitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacý
MADDE 12 – (1)
Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesi uyarýnca Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafýndan belirlenecek personel tarafýndan karþýlanýr.
Harcama yetkilisi
MADDE 13 – (1)
Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.
Yürürlük
MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Giresun Üniversitesi Rektörü yürütür.
|