Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
TÜRK GIDA
KODEKSİ ETİKETLEME YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 29/12/2011
tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk
Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 7 nci
maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Hazır ambalajlı gıdalarla ilgili olarak;
a) Gıda işletmecileri;
1) Son tüketiciye yönelik olan, ancak toplu tüketim
yerleri haricinde son tüketiciye satılmadan önceki bir aşamada piyasaya arz
edilen,
2) Toplu tüketim yerlerine yönelik olan ve hazırlama,
işleme, parçalama, bölme veya doğrama işlemleri için toplu tüketim
yerlerine arz edilen,
gıdaların ambalajının
üzerinde veya bu ambalaja yapıştırılmış bir etiket üzerinde veya gıda ile
ilgili ticari belgelerin üzerinde 8 inci ve 9 uncu maddelere göre zorunlu
olan bilgilerin bulunmasını sağlar. Bilgilerin ticari belgeler üzerinde
bulunması durumunda; bu belgeler, gıdanın beraberinde yer alır veya
teslimattan önce ya da teslimat sırasında gönderilir.
b) Gıda işletmecileri her durumda, 8 inci maddenin
birinci fıkrasının (a), (e), (f) ve (g) bentlerinde belirtilen bilgilerin,
hazır ambalajlı gıdaların piyasaya arz edildiği dış ambalaj üzerinde de yer
almasını sağlar. Bu bilgiler hazır ambalajlı gıdanın ambalajı veya etiketi
üzerinde bulunuyorsa ve dış ambalajdan açık bir şekilde ve kolayca
görülebiliyorsa, bilgilerin dış ambalajda tekrar belirtilmesine gerek yoktur.”
MADDE 2 – Aynı
Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) ve (ğ) bentleri
aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra
eklenmiştir.
“g) 7 nci maddenin birinci
fıkrasında bahsedilen ve gıdanın etiketlenmesinden sorumlu olan gıda
işletmecisinin adı veya ticari unvanı ve adresi,
ğ) Kayıt işlemine tabi olan gıda işletmelerinde üretilen
veya ambalajlanan gıdalar için, gıdanın üretildiği veya ambalajlandığı gıda
işletmesinin işletme kayıt numarası,”
“(2) Bakanlıkça onay şartı getirilen gıdaların
etiketinde “gıda onay numarası”nın yazılması
zorunludur.”
MADDE 3 – Aynı
Yönetmeliğin 18 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(4) Gıdaların üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak
ve/veya bileşik bileşende etil alkol ve/veya alkollü içki kullanılmışsa,
etil alkol ve/veya alkollü içkinin adı bileşenler listesinde bildirilir.”
MADDE 4 – Aynı
Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde
değiştirilmiştir.
“MADDE 26 –
(1) 7 nci maddenin birinci fıkrasına göre gıdanın
etiketlenmesinden sorumlu olan gıda işletmecisinin adı veya ticari unvanı
ve adresi uygun ifadeler kullanılarak belirtilir.
(2) İthal ürünlerde gıda işletmecisi “ithalatçı” olarak
belirtilir.”
MADDE 5 – Aynı
Yönetmeliğin 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde
değiştirilmiştir.
“MADDE 27 –
(1) Gıdanın üretildiği veya ambalajlandığı gıda işletmesinin işletme kayıt
numarası, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğe
uygun olarak ve “İşletme kayıt no:…” şeklinde belirtilir.
(2) Kayıt işlemine tabi olan gıda işletmecisinin birden
fazla işletmesi var ise; üretimin veya ambalajlamanın yapıldığı işletmenin
kayıt numarası açık bir şekilde işaretlenmek şartıyla diğer işletmelere ait
kayıt numaraları da etikette yer alabilir.
(3) İşaretlemenin yapılamadığı durumlarda, gıdanın
üretildiği işletmenin işletme kayıt numarasıyla birlikte uygun bir kodlama
sistemi kullanılabilir.
(4) İşletme kayıt numarası için etiket üzerinde başka
bir yere “İşletme kayıt no (İKN):…” şeklinde atıfta bulunuluyorsa atıf yapılan yerde
“İKN:…” kısaltması kullanılarak işletme kayıt numarası bildirilir.
(5) Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair
Yönetmeliğe uygun olarak işletme onay numarası alan gıda işletmecilerinin
kayıt işlemleri kapsamında ürün üretmeleri halinde, kayıt numarası alınmadan
onay numarası kullanılacaksa, etiket üzerinde tanımlama işareti
uygulanmadan; “İşletme kayıt no:….” ifadesini
takiben “TR-İl Trafik Plaka No-İşletme Numarası (4 hane)” şeklinde onay
numarasına yer verilir.”
MADDE 6 – Aynı
Yönetmeliğin 40 ıncı maddesine aşağıdaki fıkra
eklenmiştir.
“(3) Bu bölümde yer alan hükümler, özel beslenme amaçlı
gıdalar için geçerli olan mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydı ile
uygulanır.”
MADDE 7 – Aynı
Yönetmeliğin 45 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(2) Bakanlık tarafından belirlenen ürün takip
sisteminin uygulanacağı gıda veya gıda grupları ile uygulama süresi
Bakanlık tarafından belirlenerek Bakanlık internet sitesinde yayımlanır.”
MADDE 8 – Aynı
Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-2 Etiketinde İlave Zorunlu Bilgiler
Bulunması Gereken Gıdalar tablosunun 2.1., 2.2. ve
4.1. satırları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı tabloya aşağıdaki
satırlar eklenmiştir.
“
2.1. Türk
Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre kullanımına izin
verilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları içeren gıdalar
|
“Tatlandırıcı
içerir.” veya “Tatlandırıcılı” ifadesi, gıdanın adının yanında yer alır.
|
2.2. Hem
ilave şeker hem de Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine
göre kullanımına izin verilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları
içeren gıdalar
|
“Şeker ve
tatlandırıcı içerir.” veya
“Şekerli ve tatlandırıcılı” ifadesi gıdanın adının yanında yer
alır.
|
“
|
”
|
4.1. Adında
‘kahve’ veya ‘çay’ ifadesi yer alan ve kahve, çay veya kahve ya da çay ekstraktı bazlı içecekler
hariç olmak üzere;
-
Değiştirilmeksizin tüketimi amaçlanan ve hangi kaynaktan gelirse gelsin
150 mg/L’yi aşan bir miktarda kafein içeren
içecekler
- Konsantre
veya kurutulmuş formda olan ve tüketime hazırlandıktan sonra hangi
kaynaktan gelirse gelsin 150 mg/L’yi aşan bir
miktarda kafein içeren içecekler
|
“Yüksek
miktarda kafein içerir. Çocuklar veya hamile ya da emziren kadınlar için
tavsiye edilmez.” uyarısı etiket üzerinde ürünün adı ile aynı görüş alanı
içinde yer alır. Kafein miktarı, bu uyarıyı takiben parantez içinde ve bu
Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasına uygun şekilde mg/100 mL
olarak bildirilir.
|
”
“
6. Bileşiminde Etil Alkol ve/veya Alkollü İçki
Bulunan Gıdalar (2)
|
6.1.
Gıdaların üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak ve/veya bileşik
bileşende etil alkol ve/veya alkollü içki kullanılmışsa
|
“Alkol
içerir” ifadesi, etiket üzerinde yer alır.
|
7. Domuzdan Elde Edilen Madde İçeren Gıdalar (3)
|
7.1 Gıdada
bileşen ve/veya bileşik bileşen olarak domuzdan elde edilen herhangi bir
madde bulunuyorsa
|
“Domuzdan
elde edilen … içerir”
ifadesi, gıdanın adı ile aynı
yüzde yer alır.
|
(2) Bileşik bileşenin son
üründe bulunan miktarına bakılmaksızın “Alkol içerir” bildirimi yapılır.
(3) Bileşik bileşenin son
üründe bulunan miktarına bakılmaksızın “Domuzdan elde edilen
… içerir” bildirimi yapılır
”
MADDE 9 – Aynı
Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Bileşenlerin Miktarının Bildirimi’nin 2 nci maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde
değiştirilmiştir.
“a) Ek-2 uyarınca, “tatlandırıcı
içerir”/“tatlandırıcılı” veya “şeker ve tatlandırıcı içerir”/“şekerli ve
tatlandırıcılı” ifadesi gıdanın adının yanında yer alıyor ise, bu
ifadelerin bulunmasını gerektiren bileşen veya bileşen grubu için,”
MADDE 10 – Aynı
Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-7 Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi ve Son
Tüketim Tarihi’nin birinci bölümünün 1 inci maddesi ile 3 üncü
maddesinin (e) bendi ve ikinci bölümünün 1 inci maddesi
aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“1) Tavsiye edilen tüketim tarihi, ‘Tavsiye edilen
tüketim tarihi’ ifadesi açık bir şekilde kullanılarak veya ‘… tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir.’ şeklinde
belirtilir. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket
üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alır. Tavsiye edilen
tüketim tarihi için etiket üzerinde başka bir yere “Tavsiye edilen tüketim
tarihi (TETT):” şeklinde atıfta
bulunuluyorsa atıf yapılan yerde “TETT:…”
kısaltması kullanılarak tavsiye edilen tüketim tarihi bildirilir. Ürünün
muhafaza edilmesi sırasında uyulması gereken koşullar varsa, tavsiye edilen
tüketim tarihi bilgisini takiben belirtilir.”
“e) İyotlu tuzlar hariç insan tüketimine uygun tuz,”
“1) Son tüketim tarihi, ‘son tüketim tarihi’ ifadesi
kullanılarak veya ‘… tarihine kadar tüketiniz’
şeklinde belirtilir. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin
etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alır. Son
tüketim tarihi için etiket üzerinde başka bir yere “Son tüketim tarihi
(STT):” şeklinde atıfta
bulunuluyorsa atıf yapılan yerde “STT:…”
kısaltması kullanılarak son tüketim tarihi bildirilir. Bu bilgileri
takiben, uyulması gereken muhafaza koşulları belirtilir.”
MADDE 11 – Aynı
Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-12 Gıdaların Porsiyon Büyüklükleri’nin
“1.Fırın Ürünleri” kategorisine aşağıdaki 1.9. ve
1.10. no.lu satırlar eklenmiştir.
“
1.9. Tart/turta çeşitleri
|
65 g
|
1.10.Çörek çeşitleri (sade veya dolgulu kruvasan,
sade veya dolgulu briyoş, vb.)
|
30 g
|
”
MADDE 12 – Aynı
Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde
değiştirilmiştir.
“(1) İkinci, üçüncü ve dördüncü fıkralar saklı kalmak
kaydıyla;
a) 29/12/2011 tarihinden önce
faaliyet göstermekte olan gıda işletmecileri, 11 inci madde ile 27 nci maddenin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan
hükümlere 1/7/2012 tarihine kadar,
b) 29/12/2011 tarihinden önce
faaliyet göstermekte olan gıda işletmecileri, 45 inci madde ile bu fıkranın
(c) bendinde yer alan hükümler hariç olmak üzere bu Yönetmelik hükümlerine
31/12/2013 tarihine kadar,
c) 3/9/2013 tarihinden önce
faaliyet göstermekte olan gıda işletmecileri, 7 nci
maddenin dördüncü fıkrası, 8 inci maddenin birinci fıkrasının (g) ve (ğ)
bentleri ile ikinci fıkrası, 18 inci maddenin dördüncü fıkrası, 26 ncı madde, 27 nci maddenin
üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları ile 40 ıncı
maddenin üçüncü fıkrası, Ek-2’nin 6. ve 7. no.lu satırları, Ek-7’nin
Birinci Bölümünün 1 inci maddesi ile 3 üncü maddesinin (e) bendi ve İkinci
Bölümünün 1 inci maddesinde yer alan hükümlere 31/12/2014 tarihine kadar,
uymak
zorundadır. 29/12/2011 tarihinden önce faaliyet
göstermekte olan gıda işletmecilerinin 11 inci madde ve 27 nci maddenin birinci ve ikinci fıkralarına uymaksızın
1/7/2012 tarihinden önce piyasaya arz ettikleri veya etiketledikleri
gıdalar ile 45 inci madde ve bu fıkranın (c) bendinde yer alan hükümler
hariç olmak üzere bu Yönetmelik hükümlerine uyulmaksızın 31/12/2013
tarihinden önce piyasaya arz edilen veya etiketlenen gıdalar 31/12/2014
tarihine kadar piyasada bulunabilir.”
MADDE 13 – Bu
Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 14 – Bu
Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî
Gazete'nin
|
Tarihi
|
Sayısı
|
29/12/2011
|
28157
(3. Mükerrer)
|
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
|
Tarihi
|
Sayısı
|
11/2/2012
|
28201
|
|