20 Aðustos 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28741

YÖNETMELÝK

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýndan:

ÝÞ HÝJYENÝ ÖLÇÜM, TEST VE ANALÝZÝ YAPAN LABORATUVARLAR

HAKKINDA YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; iþ saðlýðý ve güvenliði mevzuatý kapsamýnda çalýþma ortamýndaki kiþisel maruziyetlere veya çalýþma ortamýna yönelik fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlerle ilgili iþ hijyeni ölçüm, test ve analizleri yapacak özel veya kamuya ait kurum ve kuruluþ laboratuvarlarýnýn yetkilendirilmesine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunu kapsamýnda yer alan iþyerleri ile bu iþyerlerinde iþ hijyeni ölçüm, test ve analizleri yapacak kiþi ve kuruluþlarý kapsar.

(2) Aþaðýda belirtilen faaliyet ve kuruluþlar hakkýnda bu Yönetmeliðin yetkilendirme hükümleri uygulanmaz:

a) Kendi iþyeri ve çalýþanlarýna yönelik iç kontrol amacýyla iþ hijyeni ölçüm, test ve analizi yapan laboratuvarlarda.

b) Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Enstitüsü Müdürlüðü laboratuvarlarýnda.

(3) Bu Yönetmelik Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun kendi mevzuatý çerçevesinde gerçekleþtirdiði iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz faaliyetlerini kapsamaz.

(4) Çalýþanlardan alýnan biyolojik numuneler üzerinde yapýlan ölçüm, test ve analizleri ve çalýþanýn saðlýk durumunu belirlemek üzere yapýlan ölçüm, test ve analizler bu Yönetmelik kapsamýnýn dýþýndadýr.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanununun 10,  30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayýlý Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 12 nci maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmeliðin uygulanmasýnda;

a) Akreditasyon: Laboratuvarlarýn, muayene ve belgelendirme kuruluþlarýnýn ulusal ve uluslararasý kabul görmüþ teknik kriterlere göre deðerlendirilmesi, yeterliliðinin onaylanmasý ve düzenli aralýklarla denetlenmesini,

b) Akreditasyon Kurumu: Türk Akreditasyon Kurumunu (TÜRKAK) veya Avrupa Akreditasyon Birliði, Uluslararasý Laboratuvar Akreditasyon Birliði ve Uluslararasý Akreditasyon Forumu ile karþýlýklý tanýnma anlaþmasý imzalanmýþ akreditasyon kurumlarýndan birisini,

c) Akreditasyon standardý: TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarýnýn Yeterliliði Ýçin Genel Þartlar standardýný,

ç) Bakanlýk: Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýný,

d) Deney personeli: Ýþ hijyeni ölçüm, analiz, test, numune alma iþlemlerini gerçekleþtiren laboratuvar tarafýndan yetkilendirilmiþ kiþiyi,

e) Genel Müdürlük: Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Genel Müdürlüðünü,

f) Ýþ hijyeni ölçüm, test ve analizi: Çalýþma ortamýnda bulunan, çalýþanlarýn saðlýðýný olumsuz yönde etkileyebilecek her türlü fiziksel (gürültü, titreþim, aydýnlatma, iyonlaþtýrýcý olmayan radyasyon, vb.), kimyasal (toz, gaz, buhar vb.) ve biyolojik, (virüs, bakteri, mantar, vb.) etkenlerin nicelik ve nitelik tayininin yapýlmasýný,

g) Kalite yöneticisi: En az dört yýllýk lisans eðitimi veren Mühendislik, Fen, Týp, Veteriner, Ziraat, Eczacýlýk, Su Ürünleri Fakülteleri ile Fen Edebiyat Fakültelerinin Fizik, Kimya ve Biyoloji Bölümleri veya bunlara denkliði Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdýþýndaki öðretim kurumlarýndan mezun olmuþ ve laboratuvar yönetim sistemi kurulmasýndan, uygulanmasýndan, iyileþtirilmesinden, tespit edilen eksik ve/veya uygunsuzluklarýn yönetime bildiriminden sorumlu kiþiyi,

ð) Laboratuvar: Ýþ hijyeni ölçüm, test ve analizi yapmak üzere kurulmuþ, özel veya kamu kurum ve kuruluþ laboratuvarýný,

h) Laboratuvar yöneticisi: En az dört yýllýk lisans eðitimi veren Mühendislik, Fen, Týp, Veteriner, Ziraat, Eczacýlýk, Su Ürünleri Fakülteleri ile Fen Edebiyat Fakültelerinin Fizik, Kimya ve Biyoloji Bölümleri veya bunlara denkliði Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdýþýndaki öðretim kurumlarýndan mezun olmuþ, iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz sonuçlarýndan ve laboratuvarýn yönetiminden sorumlu kiþiyi,

ý) Ön yeterlik belgesi: Ýþ hijyeni ölçüm, test ve analizi kapsamýna giren metotlardan henüz akreditasyonu bulunmayan ve Yönetmeliðin öngördüðü ilgili diðer þartlarý yerine getiren laboratuvara Genel Müdürlük tarafýndan verilen “Ýþ Hijyeni Ölçüm, Test ve Analiz Ön Yeterlik Belgesini,

i) Yerinde inceleme: Genel Müdürlükçe ön yeterlik veya yeterlik belgesi alacak laboratuvarýn, bu Yönetmelik hükümlerini yerine getirip getirmediðini belirlemek amacýyla, laboratuvarýn deðerlendirilme ve raporlanmasýný,

j) Yeterlik belgesi: Bu Yönetmelik hükümlerini yerine getiren laboratuvara Genel Müdürlük tarafýndan verilen “Ýþ Hijyeni Ölçüm, Test ve Analiz Yeterlik Belgesini,

k) Yeterlik yoklamasý: Genel Müdürlükçe ön yeterlik veya yeterlik belgesi verilmiþ laboratuvarýn, bu Yönetmeliðin hükümlerine uygun çalýþýp çalýþmadýðýnýn tespiti amacýyla yapýlan her türlü ani, programlý veya þikâyete baðlý olarak yerinde ve/veya hizmet verilen iþyeri ortamýnda takip edilmesini,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Yükümlülükler ve Uyulmasý Gereken Kurallar

Ýþverenlerin yükümlülükleri

MADDE 5 (1) Ýþveren, iþyerinde bulunan, kullanýlan veya herhangi bir þekilde iþlem gören maddelerin ve çalýþma ortam koþullarýnýn tehlikelerinden, zararlý etkilerinden çalýþanlarý korumak zorundadýr. Güvenli bir çalýþma ortamý saðlamak amacýyla çalýþma ortamýndaki kiþisel maruziyetlere veya çalýþma ortamýna yönelik fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlere yönelik ölçüm, test, analiz ve deðerlendirmeleri, ön yeterlik veya yeterlik belgesini haiz laboratuvarlara yaptýrmakla yükümlüdür.

(2) Ýþveren, iþ hijyeni ölçüm, test ve analizlerini risk deðerlendirmesine baðlý olarak yaptýrýr. Ýþyeri ortamýnýn veya iþin gereði olarak kiþisel maruziyetlerde farklýlýk oluþtuðunda, iþyeri hekimi veya iþ güvenliði uzmanýnýn gerekli görmesi halinde iþ hijyeni ölçüm, test ve analizleri tekrarlanýr.

(3) Ýþveren laboratuvarlardan iþyerine iþ hijyeni ölçüm, test ve analizleri yapmak üzere gelen laboratuvar personelinin iþverenine aþaðýdaki hususlarda bilgilendirme yapar:

a) Ýþyerinde karþýlaþýlabilecek saðlýk ve güvenlik riskleri, koruyucu ve önleyici tedbirler.

b) Ýlk yardým, olaðan dýþý durumlar, afetler ve yangýnla mücadele ve tahliye iþleri konusunda görevlendirilen kiþiler.

(4) Ýþveren, laboratuvar personeline iþ yerinde yürüttüðü faaliyetler süresince eþlik edecek, iþin yürütülmesi hakkýnda bilgi sahibi olan bir kiþiyi görevlendirir.

(5) Ýþveren, yaptýracaðý iþ hijyeni ölçüm, test ve analizlerinin yapýlmasý sýrasýnda doðru sonuçlarý almak için:

a) Ýþ hijyeni ölçüm, test veya analizi gerçekleþtirecek deney personeline iþyerinde kullanýlan teknolojiler hakkýnda gerekli bilgileri verir ve personelin çalýþanlarla görüþmelerini saðlar.

b) Laboratuvar tarafýndan hazýrlanan plana göre iþ hijyeni ölçüm, test ve analizlerinin yapýlmasýný saðlar.

c) Normal çalýþma þartlarýnda ve üretim kapasitesinde herhangi bir deðiþiklik yapmadan, gerçek sonuçlarý verecek þekilde çalýþmanýn sürdürülmesini saðlar.

ç) Ýþyerinde ölçümü yapýlacak fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenler hakkýnda her türlü bilgi, belge ve dokümaný, malzeme güvenlik bilgi formlarýný da içerecek þekilde laboratuvarlara verir.

d) Bu Yönetmelik hükümleri uyarýnca yapýlan bütün iþ hijyeni ölçüm, test, analiz ve deðerlendirme sonuçlarý ile ilgili kayýtlar, denetimlerde istenildiðinde gösterilmek üzere iþyerinde saklanýr.

e) Ýþyerinde iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz kayýtlarýnýn saklanmasýnda mevzuatla belirlenen süreler esastýr. Ancak mevzuatta belirlenmeyenler için saklama süresi 10 yýldýr.

(6) Ýþveren, mevzuat gereði iþyerinde yapýlacak iþ hijyeni ölçüm, test ve analizlere iliþkin çalýþanlarýn veya temsilcilerinin görüþlerini alýr.

Laboratuvarýn yükümlülükleri

MADDE 6 (1) Ýþyerinde iþ hijyeni ölçüm, test ve analizleri, bu Yönetmeliðin 2 nci maddesinin ikinci fýkrasýnda belirtilen istisnalar hariç, bu konuda ön yeterlik veya yeterlik belgesine sahip laboratuvar tarafýndan yapýlýr.

(2) Laboratuvar, yetki alacaðý parametrelerle ilgili konularda akreditasyon standardýna uygun kalite yönetim sistemi kurar, uygular ve iyileþtirir.

(3) Laboratuvar, sunduðu iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz hizmetleri kapsamýnda Ek-1de belirtilen parametrelerden herhangi birini bulunduruyorsa, bu parametreye dair kullandýðý metotlardan, Türk Akreditasyon Kurumu tarafýndan akreditasyon standardýna göre akredite olur. Ek-1de belirtilen parametrelerden herhangi biriyle ilgili iþ hijyeni ölçüm, test veya analizi yapmýyorsa, uyguladýðý iþ hijyeni ölçüm, test ve analizi kapsamýna giren metotlarýn en az birinden, Türk Akreditasyon Kurumu tarafýndan akreditasyon standardýna göre akredite olur.

(4) Bu maddenin üçüncü fýkrasýna göre akredite olmasý zorunlu olmayan parametreleri ölçen ve bu parametrelerden akredite olmamýþ olan laboratuvarýn ilgili parametreler için saðlayacaðý þartlar aþaðýda belirtilmiþtir:

a) Kalite yönetim sistemini, iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz sonuçlarýnýn doðruluðunu güvenceye alacak seviyede dokümante eder.

b) Sistem dokümantasyonu, ilgili personele iletilir ve bu personel tarafýndan anlaþýlýr, ulaþýlabilir ve uygulanabilir olur.

c) Talep, teklif veya sözleþmelerin gözden geçirilmesi için bir prosedür oluþturur ve bunlarýn sürekliliðini saðlar.

ç) Ýþ hijyeni ölçüm, test ve analizlerinin kalitesini etkileyen gerekli hizmetlerin, malzemelerin seçilmesi ve satýn alýnmasý için bir politikaya ve prosedürlere sahip olur. Alýnan malzemelerin amaca uygunluðu kontrol edilir.

d) Uygun olmayan iþ hijyeni ölçüm, test veya analiz iþlemleri için sorumlular ve yetkililer belirlenir ve uygunsuzluðun tekrarýný önlemek için gerekli bütün tedbirler alýnýr. Raporlanan iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz sonuçlarýnda herhangi bir hata tespit edildiðinde, hatanýn önemi deðerlendirilir, ilgili raporda yapýlan deðerlendirmeye göre revizyon veya geri çekme iþlemi yapýlýr.

e) Her deney için bir prosedür oluþturularak sadece yetkinliði saðlanmýþ ve yetkilendirilmiþ personelin deneyi yapmasý saðlanýr.

f) Deney personeli, kullandýðý cihazlarla ilgili temel eðitimleri alýr. Eðitimler, ilgili cihaz konusunda yetkin baþka bir kurumun verdiði eðitim sertifikasý veya bu tip sertifikaya sahip bir kiþinin verdiði kurum içi eðitimle kayýt altýna alýnýr

g) Deney personeli kullandýðý metoda uygun çalýþýr ve bu metodun bütün þartlarýný yerine getirir.

ð) Çevre ve yerleþim þartlarýnýn deney sonuçlarýný olumsuz etkilememesi için gerekli her türlü tedbir alýnýr. Numune alma veya deney, laboratuvarýn tesisleri dýþýnda gerçekleþiyorsa, sonuçlarý etkileyebilecek ortam þartlarý deðerlendirilir ve kayýt altýna alýnýr.

h) Metotlarýn ve prosedürlerin gerektirdiði þekilde veya çevre þartlarýnýn sonuçlarýn kalitesini etkileyebileceði yerlerde, çevre þartlarýný izler, kontrol ve kayýt eder.

ý) Ölçüm belirsizliði tayini için prosedür oluþturulur ve uygulanýr. Deneyin doðasý gereði ölçüm belirsizliði hesaplanamýyorsa, en azýndan bütün belirsizlik bileþenleri tanýmlanmaya çalýþýlýr.

i) Metodun uygulanabilmesi için gerekli bütün cihazlara sahip olur.

j) Ýlgili standartlara, üreticinin saðladýðý bilgiler ve kullaným kýlavuzu ile kullaným sýklýðýna göre cihazlarýn bakým ve kalibrasyon periyotlarý belirlenir. Belirlenen periyotlara göre bakým ve kalibrasyonlarý yaptýrýlýr, kayýtlarý saklanýr.

k) Kalibrasyonlar akredite kalibrasyon laboratuvarlarýna yaptýrýlýr. Eðer ihtiyaç duyulan kalibrasyonlarý gerçekleþtirecek akredite kuruluþ bulunmamasý halinde uluslararasý izlenebilirliði olan kalibrasyon laboratuvarlarýnda yaptýrýlýr.

l) Deneylerin geçerliliðinin izlenebilmesi için iç ve dýþ kalite kontrol prosedürlerine sahip olmalýdýr. Düzenli olarak sertifikalý referans malzemeler kullanýlýr ve/veya ikincil referans malzemeleri kullanýlarak iç kalite kontrolü yapýlýr. Yeterlilik deneyleri ve laboratuvarlar arasý karþýlaþtýrma programlarýna iþtirak edilir.

m) Kalite kontrol verileri laboratuvar tarafýndan analiz edilir. Önceden tanýmlanmýþ olan kriterlerin dýþýnda olduðu tespit edilmesi durumunda problemi düzeltmek ve yanlýþ sonuçlarýn elde edilmesini önlemek için planlanmýþ önlemler uygulanýr.

(5) Laboratuvar aþaðýdaki hususlara uymakla yükümlüdür:

a) Ýþyerinde, iþ hijyeni ölçüm, test ve analizini yapacak personelin, iþyeri kurallarýna ve çalýþma talimatlarýna uymasýný saðlar.

b) Ýþ hijyeni ölçüm, test ve analizi yapýlan iþyerine ait üretim teknolojileri, kullanýlan hammaddeler gibi iþverenin ve iþyerinin meslek sýrlarý ile çalýþanlara ait saðlýk gözetimi bilgileri, personel bilgileri gibi gördükleri ve öðrendikleri hususlarý tamamen gizli tutar.

(6) Bütün kalite yönetim sistemi kayýtlarý, konularýna iliþkin ilgili mevzuatýn öngördüðü süreler göz önünde bulundurularak saklanýr. Mevzuatta ölçülen parametrelerle ilgili bir süre belirtilmiyorsa, söz konusu kayýtlar en az on yýl süre ile saklanýr.

(7) Laboratuvarýn baþka adreste faaliyet gösteren þubeleri de ayrý ayrý bu Yönetmelik þartlarýný haiz olmak ve ön yeterlik veya yeterlik belgesi almak zorundadýr.

Metot seçimi

MADDE 7 (1) Laboratuvar, metot seçiminde aþaðýdaki hususlara uymak zorundadýr:

a) Elde edilen sonuçlarýn iþ saðlýðý ve güvenliði mevzuatýndaki veya ilgili standartlardaki sýnýr deðerler ile karþýlaþtýrýlmasýna imkân tanýyan iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz metotlarýný kullanmak.

b) Yetki alýnan metotlarýn güncel hallerini kullanmak ve bulundurmak.

c) Seçtiði standart metotlarý uygulayabildiðini teyit etmek.

ç) Standart olmayan, laboratuvarda geliþtirilmiþ ve ilavelerle takviye edilmiþ veya deðiþtirilmiþ standart metotlarýn amaçlanan kullanýma uygun olduklarýný teyit etmek için bu metotlarý geçerli kýlmak.

Numune alma ve taþýma

MADDE 8 (1) Numune alma iþlemi ulusal ve/veya uluslararasý standartlara ve kullanýlan metoda göre yapýlýr.

(2) Ýþyerinde solunum yoluyla maruz kalýnan etkenler ile ilgili olarak numune alma ve deðerlendirme stratejileri belirlenirken, TS EN 689 “Ýþyeri Havasý-Solunumla Maruz Kalýnan Kimyasal Maddelerin Sýnýr Deðerler ile Karþýlaþtýrýlmasý ve Ölçme Stratejisinin Deðerlendirilmesi Ýçin Kýlavuz ve benzeri standartlarýn güncel halleri dikkate alýnýr.

(3) Numune alma iþlemi, kullanýlan metotta belirtilen þartlara göre yapýlýr. Numune alma süresi ve numune sayýsý, yapýlan iþ sýrasýndaki maruziyeti temsil edecek þekilde düzenlenir.

(4) Kimyasal maddelere maruziyetin tespiti amaçlý iþ hijyeni ölçüm, test veya analiz sonuçlarýnýn deðerlendirilmesine yönelik, uzun süreçli referans süresi bir vardiya 8 saat, kýsa süreçli referans süresi 15 dakikadýr.

(5) Ýþyerinde çalýþanlarýn kiþisel maruziyet düzeyleri ölçülürken numune alma cihazý veya pasif örnekleyici, çalýþan kiþinin üzerinde ve solunum bölgesinden numune alacak þekilde kullanýlýr.

(6) Sabit nokta ölçümleri, gerekiyorsa çalýþanlarýn iþyerinde maruziyetlerinin deðerlendirilmesi için kullanýlabilir. Ýþin sürekli yapýlmadýðý çalýþma ortamlarýnda, maruziyetin en yüksek olabileceði nokta ölçüm noktasý olarak alýnýr.

(7) Numuneler kullanýlan metoda uygun þekilde taþýnýr.

Numune kabul

MADDE 9 (1) Laboratuvar tarafýndan kabul edilen numuneler laboratuvarca bir kayýt kodu ile tanýmlanýr. Numunenin laboratuvar içerisinde sadece bu kayýt kodu ile tanýnmasý ve birbirinden farklý iki numunenin ayný kodu almamasý saðlanýr.

(2) Numuneler kullanýlan metoda uygun þekilde saklanýr.

(3) Kullanýlan metodun öngördüðü þartlarý taþýmayan numuneler, analize alýnmaz.

Rapor hazýrlama

MADDE 10 (1) Laboratuvar tarafýndan yapýlan her bir iþ hijyeni ölçüm, test ve analizine ait sonuçlar, doðru, açýk, kesin, tarafsýz ve iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz metotlarýnda belirtilen bütün özel talimatlara uygun bir þekilde rapor haline getirilir.

(2) Düzenlenen raporlarda, akreditasyon standardýnýn þartlarýna uyulur.

(3) Ýþyerinin iþ hijyeni ölçüm, test ve analizi yapýlan bölümleri ve buralarda yapýlan iþler raporlarda açýkça belirtilir. Kiþisel maruziyet tespitlerinde tespitin yapýldýðý kiþinin adý, unvaný ve yaptýðý iþ raporlarda yer alýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Laboratuvarýn Genel Özellikleri ve Ýlkeleri

Laboratuvar bölümleri

MADDE 11 (1) Laboratuvarda aþaðýda belirtilen hizmet bölümlerinin bulunmasý zorunludur;

a) En az 15 m2lik ofis alaný,

b) Analiz yapan kurumlar için en az 5 m2lik numunelerin teslim alýndýðý numune kabul bölümü,

c) Tartým iþleminin yapýldýðý laboratuvarda, sonuçlarýn çevre þartlarýndan olumsuz þekilde etkilenmesini engelleyecek en az 5 m2lik ayrý bir tartým bölümü,

ç) Enstrümantal analiz cihazlarýnda çalýþýlýyorsa, her bir cihaz için en az 5 m2lik bir alan,

d) Kimyasal maddeler varsa, bunlarýn depolanmasý için en az 6 m2lik ayrý bir bölüm ve bu bölümde kimyasal maddelerin, yapýsýna, risk gruplarýna ve saklama koþullarýna göre muhafaza edecek, gerekiyorsa havalandýrma sistemli, kilitlenebilir bir dolap.

(2) Analiz yapýlan laboratuvarlarda çalýþma konularýna göre fiziksel, kimyasal ve biyolojik etken analizlerinin deney sonuçlarýnýn kalitesini olumsuz etkileme ihtimalini ortadan kaldýracak þekilde yapýlmasýný saðlayacak her bir deney için ayrý hizmet bölümleri bulunur.

Asgari özellikler

MADDE 12 (1) Laboratuvar, aþaðýda yer alan asgari özellik ve nitelikleri taþýmak zorundadýr:

a) Kullanýlan parlayýcý, patlayýcý, boðucu ve zehirli gaz içeren gaz tüpleri bina içinde veya dýþýnda, kimyasal özelliklerine göre tehlike oluþturmayacak þekilde; boþ ve dolu gaz tüpleri ayrý ayrý yerlerde, tamamý düþmeye karþý kelepçeli veya zincirle baðlý, dik bir þekilde, her türlü ýsý kaynaðýndan, açýk alev ve kývýlcýmlardan, aþýndýrýcý kimyasallardan uzak, serin ve kuru yerde muhafaza edilir.

b) Yedek yardýmcý malzemelerin ve kimyasal maddelerin, yapýsýna, risk gruplarýna ve saklama koþullarýna göre muhafaza edecek havalandýrma sistemli, bir depo veya uygun düzenlenmiþ dolaplar bulunur.

c) Laboratuvarda acil çýkýþ kapýlarý bulunur.

(2) Laboratuvar personeli; laboratuvar yöneticisi, kalite yöneticisi ve deney personeli olmak üzere en az üç kiþiden oluþur.

(3) Laboratuvara ait týbbi ve tehlikeli atýklar ile ilgili iþlemler, týbbî atýklarýn kontrolü ve tehlikeli atýklarýn kontrolü ile ilgili hazýrlanmýþ olan ulusal mevzuata uygun olarak yürütülür.

Laboratuvarlar arasý iþbirliði

MADDE 13 (1) Laboratuvar, iþ yoðunluðu, daha fazla uzmanlýða ihtiyaç duyma veya geçici kapasite düþmesi gibi önceden tahmin edilemeyen sebeplerden dolayý hizmet veremediðinde, kendi kapsamýndaki parametreler için bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yeterlik belgesi almýþ ve kapsamýnda ilgili parametrelerin yer aldýðý laboratuvarý kullanabilir. Bu durumda hizmeti yaptýran laboratuvar:

a) Yapamadýðý iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz hizmetine iliþkin hizmet yaptýrdýðý laboratuvarýn yaptýðý iþlerden Bakanlýða ve hizmeti alan iþverene karþý sorumludur.

b) Hizmet yaptýrdýðý laboratuvarlarýn listesini ve yapýlan sözleþme örneðini Genel Müdürlüðe bildirir.

c) Hizmet yaptýrýlan laboratuvarlara ait yeterlik belgesi örneklerini bulundurur.

ç) Farklý laboratuvardan iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz hizmeti alýyor ise, hizmet verilmeye baþlamadan önce, müþteriye konuya iliþkin yazýlý bilgilendirme yapar.

Gizlilik

MADDE 14 (1) Ýþyerine ait iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz sonuçlarýna iliþkin bilgiler, yargý organlarý veya bu konuda yetkili Bakanlýk görevlileri dýþýnda üçüncü þahýslara verilmez.

Personel saðlýk ve güvenliði

MADDE 15 (1) Laboratuvarda görevli personelin saðlýk ve güvenliði için 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunu kapsamýndaki yükümlülüklere ek olarak aþaðýdaki þartlar saðlanýr:

a) Çalýþan bütün personelin gerekli saðlýk kontrolleri iþe baþlamadan ve çalýþma süresi boyunca ilgili mevzuatýn öngördüðü periyotlarda yaptýrýlýr.

b) Laboratuvarda görev alacak personele, yapýlan iþe uygun kiþisel koruyucu donaným ve diðer yardýmcý malzemeler verilerek kullanýmý saðlanýr.

c) Analiz yapýlan bölümlere, o bölümde görevli personel haricindeki kiþilerin giriþlerini engelleyici önlemler alýnýr.

ç) Laboratuvarda, ilk yardým malzemelerinin yer aldýðý ecza dolabý bulundurulur.

d) Kimyasal maddelerle çalýþma yapýlan bölümlerde göz duþu ve acil vücut duþu bulundurulur.

e) Uçucu kimyasal maddelerin kullanýldýðý alanlarda uygun havalandýrma sistemi kurulur.

f) Olasý laboratuvar kazalarý ile ilgili alýnacak tedbirler ile ilgili talimatlarý da içeren acil durum planlarý hazýr bulundurulur.

g) Laboratuvarda yangýn planlamasý yapýlarak uygun yerlerde yangýn söndürme tüpleri ve güvenlik ve saðlýk iþaretleri bulundurulur.

ð) Laboratuvarda kullanýlan kimyasal maddelerin malzeme güvenlik bilgi formlarý bulundurulur ve kolay ulaþýlabilir yerlerde saklanýr.

(2) Ölçüm yapýlacak iþyerinde görev alacak personele, laboratuvar tarafýndan iþe uygun kiþisel koruyucu donaným ve diðer yardýmcý malzemeler verilerek kullanýmý iþverenin iþbirliðinde saðlanýr.

(3) Yapýlan yerinde incelemelerde ve yeterlik yoklamalarýnda, birinci ve ikinci fýkrada yer alan personel saðlýk ve güvenliði hakkýndaki hükümler incelenir ve deðerlendirilir.

Bildirim zorunluluðu

MADDE 16 (1) Ön yeterlik veya yeterlik belgesi almýþ laboratuvar; kapatýlmasý, adres bilgilerinin deðiþmesi,  akreditasyon kurumu tarafýndan akreditasyon belgelerinin geçerliliðinin askýya alýnmasý veya iptali gibi durumlar ve bu durumlarýn gerekçesini on iþ günü içerisinde Genel Müdürlüðe bildirmek zorundadýr.

(2) Laboratuvar, iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz hizmetleri sonucunda elde ettiði sonuçlarý, Genel Müdürlüðün internet sitesinde açýklayacaðý biçim ve zaman aralýklarýyla Genel Müdürlüðe bildirir.

(3) Laboratuvar personelinde veya deney personelinin yetkilendirildiði iþ hijyeni ölçüm, test ve analizlerinde herhangi bir deðiþiklik olduðunda, bu durum on iþ günü içinde Genel Müdürlüðe bildirilir.

(4) Laboratuvar, katýldýðý yeterlik deneyleri ve karþýlaþtýrma ölçümlerinin sonuçlarýný kendilerine ulaþtýktan sonra on iþ günü içinde Genel Müdürlüðe bildirir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Baþvuru ve Belgelendirme ile Ýlgili Usul ve Esaslar

Belgelendirme yetkisi

MADDE 17 (1) Laboratuvarýn belgelendirilmesi, kapsam geniþletilmesi, belgenin geçerliliðinin askýya alýnmasý veya iptal edilmesi yetkisi Genel Müdürlüðe aittir.

(2) Laboratuvarlar belgelendirme ve kapsam geniþletme ücretleri Genel Müdürlük Döner Sermaye Ýþletmesi bütçesinde belirlenir.

Baþvuru dosyasý

MADDE 18 (1) Yeterlik belgesi veya ön yeterlik belgesi almak isteyen laboratuar, Ek-2de örneði verilen dilekçe ile Genel Müdürlüðe baþvurur. Baþvuru dosyasýnda bulunacak belgeler;

a) Baþvuru dilekçesi Ek-2,

b) Ýþyeri bilgi formu Ek-3,

c) Yeterlik belgesi baþvurusunda, laboratuvarýn akreditasyon kurumu tarafýndan verilmiþ akreditasyon sertifikasý ve kapsamý,

ç) Ön yeterlik belgesi baþvurusunda, laboratuvarýn akreditasyon kurumu tarafýndan onaylanmýþ akreditasyon baþvurusunu ve parametre/metot listesini gösterir belge,

d) Ölçüm belirsizliði hesaplarý, validasyon ve/veya doðrulama raporlarý,

e) Analiz raporlarýna imza atmaya yetkili personelin isimlerini ve unvanlarýný içeren, laboratuvar yöneticisi tarafýndan onaylanmýþ imza sirküleri,

f) Personel bildirim listesi Ek-4,

g) Laboratuvar sorumlusu ve kalite yöneticisinin onaylý diploma örneði,

ð) Ýþ hijyeni ölçüm, test ve analiz hizmeti verilecek parametre listesi ve kullanýlan metot/standart listesi Ek-5,

h) Ýþ hijyeni ölçüm, test ve analizinde kullanýlacak cihaz, alet ve ekipman listesi (Ek-6),

ý) Ýþ hijyeni ölçüm, test ve analizinde kullanýlacak cihaz, alet ve ekipmanlara ait kalibrasyon çizelgesi Ek-7,

i) Ýþ hijyeni ölçüm, test ve analizini yapacak personelin ilgili olduklarý konularda aldýklarý eðitim sertifikalarý,

j) Özel laboratuvarlarýn ticaret odasýndan alýnan ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayýmlanmýþ olan tüzel kiþiliðini gösteren belge,

k) Özel laboratuvarlardan, bildirilen adreste laboratuvar faaliyetlerinin yürütülebileceðine dair "Ýþyeri Açma ve Çalýþma Ruhsatý” ile laboratuvar yerinin tapusu veya kira sözleþmesinin bir örneðidir.

(2) Laboratuvar, kullandýðý iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz metotlarýna ait Türkçe olarak hazýrlanmýþ deney talimatlarý ile gerektiðinde metotlarýn tam metnini Genel Müdürlüðe bildirir.

(3) Baþvuru dosyasý Genel Müdürlüðe elden verilebileceði gibi posta veya kargo yoluyla da iletilebilir. Baþvuru dosyasýnýn posta veya kargo yoluyla Genel Müdürlüðe ulaþtýðý tarih, baþvuru tarihi olarak kabul edilir.

Belge yenileme

MADDE 19 (1) Yeterlik belgesine sahip olan ve süre sonunda belgesini yeniletmek isteyen laboratuvar, Ek-2de örneði verilen baþvuru dilekçesi ile belge süresinin bitiminden en az yüz yirmi gün önce aþaðýdaki belgelerle birlikte Genel Müdürlüðe müracaat eder:

a) Bu Yönetmeliðin 18 inci maddesinin birinci fýkrasýnda istenenlerden deðiþiklik olan ve eklenen belgeleri.

b) Yeterlik belgesi sürecinde katýlým saðlanan yeterlilik deneyleri ve karþýlaþtýrma ölçümlerinin sonuçlarý.

(2) Yeterlik belgesi süre bitiminden en az 120 gün öncesinden belge yenilemeye müracaat etmeyen laboratuvar, belge yenileme haklarýný kaybeder ve Bu Yönetmeliðin 18 inci maddesinin birinci fýkrasýnda belirtilen hükümler çerçevesinde tekrar yeterlik belgesi için baþvurabilir.

Kapsam geniþletme

MADDE 20 (1) Hizmet verdiði parametrelerde kapsam geniþletmek isteyen laboratuvar, Ek-2de örneði verilen dilekçe ile Genel Müdürlüðe baþvurur. Baþvuru dosyasýnda bulunacak belgeler:

a) Kapsam geniþletilen parametrelerden dolayý bu Yönetmeliðin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fýkralarýnda istenenlerden deðiþiklik olan ve eklenen belgeleri.

b) Kapsam geniþletilen parametrelerin varsa Akreditasyon Kurumu tarafýndan onaylanmýþ akreditasyon baþvurusu ve parametre/metot listesini gösterir belge veya akreditasyon belgesi ve ekleri.

c) Kapsam geniþletilen parametrelerde katýlým saðlanan yeterlilik deneyleri ve karþýlaþtýrma ölçümlerinin sonuçlarý.

Baþvuru kabulü

MADDE 21 (1) Belge baþvuru dosyalarý Genel Müdürlük tarafýndan deðerlendirilerek eksik belge tespit edilmesi halinde baþvuru yapan laboratuvara, inceleme iþlemlerinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için bir termin (iþ tamamlama) planý hazýrlatýlýr. Termin planýnýn hazýrlanmasýndan sonra bir aydan üç aya kadar süre verilerek eksiklikler giderilir. Belirlenen sürelerde eksiklikler giderilmez ise baþvuru ücreti iade edilmeksizin dosya iade edilir. Bu laboratuvar, yetki almak için tekrar baþvurabilir.

(2) Baþvuru dosyasý tam olan veya tespit edilen eksiklikleri tamamlamýþ olan laboratuvara en geç 30 iþ günü içerisinde yerinde incelemeye gidilir.

Yerinde inceleme

MADDE 22 (1) Baþvuru yapan laboratuvara yerinde incelemenin tarihi en az on iþ günü önceden bildirilir.

(2) Yerinde incelemelerde;  laboratuvar yöneticisi, kalite yöneticisi, deney personeli ve baþvuru dosyasýnda bildirilen personelin hazýr bulunmasý gereklidir.

(3) Laboratuvar yöneticisi, yerinde inceleme heyetine her türlü bilgi ve belgeyi vermek ve/veya göstermek zorundadýr.

(4) Yerinde incelemelerde bu Yönetmeliðin ikinci ve üçüncü bölümlerinde belirtilen hususlarýn uygunluðunun kontrolü yapýlýr.

(5) Yerinde inceleme yapan yetkililer, baþvurusu yapýlan parametrelerin tamamýnýn veya gerekli gördüklerinin iþ hijyeni ölçüm, test veya analizlerinin uygulanmasýný ister.

(6) Yerinde incelemenin tamamlanmasýný takiben örneði Ek-8de verilen Yerinde Ýnceleme Tutanaðý, inceleme heyeti tarafýndan iki nüsha olarak hazýrlanýr, inceleme heyeti ve laboratuvar yöneticisi tarafýndan imzalanýr ve bir kopyasý laboratuvar yöneticisine verilir.

Belgelendirme süreci

MADDE 23 (1) Yerinde inceleme sýrasýnda tespit edilen eksiklikler ve uygunsuzluklar raporlanýr. Yerinde incelemenin bitiþ tarihini takip eden on iþ günü içerisinde laboratuvara bildirilir. Baþvuru yapan laboratuvara, bu eksiklikleri ve uygunsuzluklarý gidermesi için eksiklik ve/veya uygunsuzluk bildirim tarihinden itibaren en fazla iki ay süre verilir. Bu süre uzatýlmaz.

(2) Eksiklik ve/veya uygunsuzluklarýn verilen süre içinde giderilmesini takiben laboratuvar belge almaya hak kazanýr.

(3) Eksiklik ve/veya uygunsuzluklarýn laboratuvar tarafýndan giderildiðinin bildirilmesinden sonra gerek görülmesi halinde ikinci kez yerinde inceleme yapýlabilir. Yerinde yapýlan ikinci incelemede eksikliðin devam ettiðinin tespit edilmesi veya birinci incelemeden sonra iki ay içerisinde eksiklik ve/veya uygunsuzluklarýn giderilmemesi durumunda:

a) Eksiklik ve/veya uygunsuzluklar, 6 ncý maddenin üçüncü fýkrasý, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ve 16 ncý maddelerle ilgili ise baþvuru dosyasý iptal edilir.

b) Tespit edilen eksiklik ve/veya uygunsuzluklar baþvuru kapsamýndaki parametreler ile ilgili ise, ilgili parametreler kapsam dýþý býrakýlarak, diðer parametreler için belge düzenlenir.

Ön yeterlik

MADDE 24 (1) Ýlk defa yeterlik belgesi alacak olan laboratuvara; 6 ncý maddenin dördüncü, beþinci ve altýncý fýkralarýnda ve 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ve 16 ncý maddelerinde belirtilen hükümleri yerine getirmeleri halinde ve yerinde inceleme sonucu ön yeterlik belgesi Genel Müdürlük tarafýndan, Ek-9 a, Ek 9 b, verilir.

(2) Laboratuvara ön yeterlik belgesi bir kereye mahsus ve bir yýl süreli olmak üzere verilir.

(3) Ön yeterlik belgesi baþvuruda belirtilen adres ve unvana verilir.

(4) Ön yeterlik belgesine sahip laboratuvar, bu Yönetmeliðin öngördüðü bütün þartlarý yerine getirdiðinde, yeterlik belgesini almak için baþvuruda bulunabilir.

(5) Ön yeterlik belgesi almýþ laboratuvar, akreditasyon kurumu tarafýndan yapýlan denetim sonuçlarýný Genel Müdürlüðe bildirir.

(6) Ön yeterlik belgesi almýþ bir laboratuvar, bir yýl sonunda yeterlik belgesi almamýþsa ön yeterlik belgesi iptal edilir. Ön yeterlik belgesi iptal edilen laboratuvarýn kurucu veya ortaklarý baþka bir laboratuvar bünyesinde yer aldýklarý takdirde bu laboratuvar, ön yeterlik baþvurusu yapamaz veya varsa ön yeterlik belgesi iptal edilir.

Ýþ hijyeni ölçüm, test ve analizleri yeterlik belgesi

MADDE 25 (1) Akreditasyon standardýna göre akreditasyon kurumu tarafýndan iþ hijyeniyle ilgili en az bir metottan akreditasyon belgesi almýþ ve bu Yönetmeliðin bütün þartlarýný saðlayan laboratuvara, baþvurduðu parametrelerden uygun bulunanlarý için yeterlik belgesi Ek-10 a ve Ek-10 b Genel Müdürlük tarafýndan verilir.

(2) Yeterlik belgesi baþvuruda belirtilen adres ve unvana verilir.

(3) Yeterlik belgesinin geçerlilik süresi dört yýldýr.

(4) Yeterlik belgesinin geçerlilik süresi sona erdiðinde, bu Yönetmeliðin 19 uncu maddenin birinci fýkrasýna göre yapýlan müracaata istinaden yerinde inceleme neticesinde yeterlik belgesinin verildiði þartlarýn devamý durumunda belge yenilenir.

(5) Yeterlik belgesi almýþ laboratuvar, akreditasyon kurumu tarafýndan yapýlan denetime ait uygunsuzluklarý ve raporlarý Genel Müdürlüðe bildirir.

Ýþ hijyeni ölçüm, test ve analiz parametrelerinde kapsam geniþletme

MADDE 26 (1) Laboratuvar, yeterlik belgesinin geçerli olduðu süre içinde hizmet verdikleri parametrelerde kapsam geniþletme yapabilir.

(2) Akreditasyon kapsamýndaki parametrelerde yerinde inceleme yapýlmadan her zaman kapsam geniþletme talebi yapýlabilir. Yapýlan kapsam geniþletmenin geçerlilik süresi yeterlik belgesi bitimine kadardýr.

(3) Akreditasyon kapsamýnda olmayan parametrelerde kapsam geniþletme baþvurusu yapýldýðýnda, Genel Müdürlük tarafýndan yapýlan yerinde inceleme sonucuna göre, laboratuvarýn yeterlik belgesinin kapsamý geniþletilir. Yapýlan kapsam geniþletmenin geçerlilik süresi, yeterlik belgesi bitimine kadardýr.

(4) Yeterlik belgesinin geçerlilik süresinin son yýlýnda akreditasyon kapsamýnda olmayan parametrelerde kapsam geniþletme yapýlmaz.

(5) Yeterlik belgesi kapsam geniþletme içeriðine uygun olarak yeniden düzenlenir.

(6) Ön yeterlik belgesi almýþ laboratuvar yeterlik belgesi alana kadar kapsam geniþletme baþvurusunda bulunamaz.

(7) Kapsam geniþletme için baþvuruda bulunan laboratuvarýn baþvurusu, dosya üzerinden veya gerek görülürse yerinde inceleme ile deðerlendirilir. Dosyasýnda ya da yerinde yapýlan incelemelerde eksiklik tespit edildiði takdirde, eksikliklerin giderilmesi için iki ay süre verilir. Laboratuvar eksikliði bu süre içerisinde giderir ve eksikliklerin giderildiðine dair belgeleri Genel Müdürlüðe bildirir. Laboratuvarýn;

a) Kapsam geniþletme dosyasý ile ilgili bildirilen eksikliðin verilen sürede giderilmemesi halinde kapsam geniþletme ücreti iade edilmeksizin kapsam geniþletme baþvurusu iptal edilir,

b) Tespit edilen eksiklik ve/veya uygunsuzluklarýn giderilmesinden sonra baþvuru dosyasýnda yapýlan inceleme sonucunda uygun görülen parametrelerde kapsam geniþletmesi yapýlýr,

c) Kapsam geniþletme baþvurularýnda ikinci kez yerinde inceleme yapýlmaz. Uygun görülmeyen parametreler kapsama dâhil edilmez. Bu iþlem için verilen kapsam geniþletme ücreti de iade edilmez.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Laboratuvarýn Yeterlik Yoklamasý

Yeterlik yoklamasý yetkisi

MADDE 27 (1) Laboratuvarýn yeterlik yoklamasý Genel Müdürlük tarafýndan yapýlýr.

Yeterlik yoklamasý

MADDE 28 (1) Laboratuvar, bu Yönetmelik esaslarý dâhilinde en az iki yýlda bir haberli veya habersiz yeterlik yoklamasýna tabi tutulur.

(2) Haberli yeterlik yoklamalarýnda, yeterlik yoklamasý tarihi, laboratuvara en az on iþ günü öncesinde bildirilir.

(3) Laboratuvar yöneticisi ve kalite yöneticisi yeterlik yoklamasýna gelen personele bu Yönetmelik kapsamýnda her türlü bilgi ve belgeyi göstermek zorundadýr.

(4) Yeterlik yoklamasý sýrasýnda aþaðýdaki hususlara dikkat edilir:

a) Bu Yönetmeliðin ikinci bölümünde belirtilen hususlarýn uygunluðunun kontrolü.

b) Deney personeline, kapsam dâhilindeki iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz parametrelerinin tamamýnýn veya yeterlik yoklamasý personelince gerekli görülenlerin laboratuvar veya hizmet verilen iþyeri ortamýnda uygulatýlmasý.

(5) Yeterlik yoklamasýnýn tamamlanmasýný takiben Ek-11de yer alan Yeterlik Yoklamasý Tutanaðý iki nüsha olarak düzenlenir. Yeterlik yoklamasý personeli ve laboratuvar yöneticisi tarafýndan imzalanarak bir nüshasý laboratuvar yöneticisine verilir.

(6) Yeterlik yoklamasý bulgularý Laboratuvar Deðerlendirme Tablosuna göre Ek-12 puanlanýr ve raporlanarak laboratuvara gönderilir. Yeterlik belgesinin durumu ve kapsamý yeterlik yoklamasý raporuna göre güncellenerek Genel Müdürlük tarafýndan ilan edilir.

Yerinde inceleme ve yeterlik yoklamasý personeli

MADDE 29 (1) Laboratuvarýn yeterlik yoklamasý ISO 17025 Temel Eðitimi, Ölçüm Belirsizliði, Metot Validasyonu eðitimlerini almýþ yetkili personel tarafýndan yapýlýr.

(2) Yeterlik yoklamasý yapýlacak metot hakkýnda yeterliliðe sahip personel bulunamadýðý hallerde, yeterlik yoklamasý personeline destek olmak üzere, Genel Müdürlük konuya iliþkin kurum dýþýndan uzmanlýk hizmeti alýmý yoluna gidebilir. Bu durumda uzman yurt içindeki özel laboratuvarlardan herhangi birinden çalýþmayan ve tarafsýz olanlardan seçilir.

(3) Kurum dýþýndan hizmet alýmý ile ilgili usul ve esaslar Bakanlýk tarafýndan belirlenir.

ALTINCI BÖLÜM

Belgenin Askýya Alýnmasý ve Ýptali

Belgenin veya parametrenin askýya alýnmasý

MADDE 30 (1) Laboratuvarýn yeterlik belgesini askýya alma iþlemleri, Ek-12deki Laboratuvar Deðerlendirme Tablosunda belirtilen madde ve ceza puanýna göre yapýlýr. Parametre ceza puaný 100e ulaþan laboratuvarýn, yeterlik belgesindeki ilgili parametresi üç ay süre ile askýya alýnýr, laboratuvar ceza puaný yeterlik belgesi süresi içerisinde 200e ulaþan laboratuvarýn yeterlik belgesi iptal edilir.

(2) Bu ceza puanlarý Genel Müdürlük tarafýndan tespit edilen durumlarda iþletilir.

(3) Bu Yönetmeliðin 12 nci maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan hükmün ihlali halinde, bu ihlal düzeltilene kadar laboratuvarýn yeterlik belgesi askýya alýnýr.

(4) Yeterlilik deneyleri veya karþýlaþtýrma ölçümlerinin sonuçlarýnýn kabul edilebilir sýnýrlarýn dýþýnda olmasý durumunda bu uygunsuzluðun düzeltildiði ispat edilene kadar, belgenin ilgili parametresi askýya alýnýr.

(5) Belirli bir parametreyle ilgili yeterlilik deneyleri veya karþýlaþtýrma ölçümlerine yýlda en az bir kere katýlmayan laboratuvarýn yeterlik veya ön yeterlik belgesinin ilgili parametresi, yeterlilik deneylerine veya karþýlaþtýrma ölçümlerine katýlýp olumlu sonuç alana kadar geçerliliði askýya alýnýr.

(6) Belge yenileme iþlemini tamamlayan laboratuvarlarýn ceza puanlarý, uygulanmasýnýn üzerinden en az bir yýl geçmiþ ise silinir.

(7) Yeterlik belgesine sahip laboratuvarýn akreditasyon belgesinin askýya alýnmasý halinde belgenin tamamý askýya alýnýr. Askýya alma süresi akreditasyon belgesinin askýya alýnma süresi ile aynýdýr.

(8) Yeterlik belgesine sahip laboratuvarýn akreditasyon kapsamýndaki parametrelerden biri veya birkaçý akreditasyon kurumu tarafýndan akreditasyon belgesi kapsamý dýþýna çýkartýlýrsa, laboratuvarýn yeterlik belgesi akreditasyon belgesi kapsamý dýþýnda kalan parametreler çýkartýlarak yeniden düzenlenir.

(9) Belge veya ilgili kapsamýn askýya alýnma gerekçesine uygun olarak askýnýn baþlangýç tarihi Genel Müdürlük tarafýndan belirlenir.

(10) Yeterlik belgesi sahibi laboratuvarýn, hizmet yaptýrdýðý laboratuvar, hizmet alýnan parametrelere dair yeterlik belgesine sahip deðilse, hizmet alan laboratuvar ile hizmet yaptýrdýðý laboratuvarýn yeterlik belgeleri üç ay süre ile askýya alýnýr.

(11) Bu Yönetmeliðin  6 ncý maddesinin dördüncü fýkrasýnýn (i) bendi hükmünün ihlali halinde ilgili parametreye dair yeterlik veya ön yeterlik altý ay süre ile askýya alýnýr.

(12) Bu Yönetmeliðin  7 nci maddesinin belirtilen hususlara uyulmadýðýnýn tespiti halinde ilgili parametreye dair yeterlik veya ön yeterlik üç ay süre ile askýya alýnýr.

(13) Bu Yönetmeliðin 28 inci maddesinin  üçüncü fýkrasýndaki hükmün ihlali durumunda yeterlik belgesi altý ay süre ile askýya alýnýr.

Belgenin aský süreci

MADDE 31 (1) Belgenin tamamýnýn askýya alýndýðý süreçte:

a) Laboratuvara yeterlik yoklamasý yapýlmaz.

b) Belge yenileme süreci ile aský karar tarihinin çakýþmasý da dâhil olmak üzere, aský süresi boyunca laboratuvar hakkýnda herhangi bir iþlem yapýlmaz.

(2) Aský süresi içerisinde laboratuvar, belgenin askýya alýnmasý ile ilgili eksikliklerini giderir ve eksikliklerini giderdiðine dair bilgiyi ve askýnýn kaldýrýlmasýna iliþkin talebini Genel Müdürlüðe bildirir. Süre sonunda laboratuvarýn dosyasý üzerinde yapýlan inceleme veya yeterlik yoklamasý sonucunda belgenin askýsý kaldýrýlabilir. Gerek duyulmasý halinde aský süresi sonrasýnda laboratuvara yeterlik yoklamasý yapýlabilir.

(3) Belgesi askýda olan laboratuvar, aský süresi boyunca iþ saðlýðý ve güvenliði mevzuatýnýn uygulanmasýna esas teþkil edecek iþ hijyeni ölçüm, test, analiz ve numune alma iþlemleri yapamaz, rapor düzenleyemez.

Belge iptali

MADDE 32 (1) Aþaðýdaki hallerde laboratuvarýn ön yeterlik veya yeterlik belgesi doðrudan iptal edilir;

a) Genel Müdürlüðe yanýltýcý bilgi ve belge ibraz edildiðinde,

b) Genel Müdürlüðe ibraz edilen belgeler ile iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz sonuçlarýnda tahrifat yapýldýðýnýn tespit edildiðinde,

c) Hizmet sunulan iþverenlere ait bilgiler ile numunelerin analiz sonuçlarýna iliþkin bilgilerin bu Yönetmeliðin 14 üncü maddesine aykýrý þekilde üçüncü þahýslara verildiði tespit edildiðinde,

ç) Bir yýl içinde iki defa yeterlik belgesinin geçerliliði askýya alýndýðýnda,

d) Yetki alýnmamýþ parametrelerde veya yetki belgesinde bulunmayan metotlar kullanýlarak rapor düzenlendiði veya iþ hijyeni ölçüm, test veya analiz yapýlmadan rapor düzenlendiði tespit edildiðinde,

e) Laboratuvarýn baþka adreste faaliyet gösteren þubeleri için ön yeterlik veya yeterlik belgesi almadýðý tespit edildiðinde,

f) Belgelendirme sürecinde ve ileriki süreçlerde Bakanlýk personelinin görevini yapmasýný engelleyici tutum ve davranýþlarda bulunulmasý durumunda.

(2) Genel Müdürlük tarafýndan ön yeterlik veya yeterlik belgesi verilmiþ laboratuvar, kapatýlmasý, adres bilgilerinin deðiþikliði, akreditasyon belgelerinin askýya alýnmasý veya iptali gibi durumlarýný, gerekçesi ile birlikte on iþ günü içerisinde Genel Müdürlüðe bildirmemesi halinde yeterlik belgesi iptal edilir.

(3) Birinci fýkradaki hükümlere dayanýlarak yeterlik belgesi iptal edilen laboratuvarýn kurucu veya ortaklarýnýn da içinde bulunduðu bir laboratuvarýn baþvurusu, ortaklýðýn tesisinden itibaren beþ yýl süreyle askýya alýnýr.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Ýtiraz

MADDE 33 (1) Laboratuvarýn iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz sonuçlarýna taraflarýn veya teftiþe yetkili mercilerin itirazlarý halinde, yapýlan iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz kayýtlarý Genel Müdürlük tarafýndan incelenir ve gerek görülürse Genel Müdürlük ilgili iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz sonuçlarýný geçersiz kýlabilir. Ýtirazlar iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz sonuçlarýný gösteren raporun iþverene tebliðinden sonra on iþ günü içerisinde yapýlýr.

Laboratuvar sonuçlarýnýn doðrulanmasý

MADDE 34 (1) Laboratuvar, Genel Müdürlükçe yetkilendirilmiþ olsa dahi, iþ müfettiþleri bu laboratuvarýn sonuçlarýný yetkilendirilmiþ baþka bir laboratuvar tarafýndan teyidini talep edebilirler.

Mevcut laboratuvarlar

MADDE 35 (1) Ýþyerinde kendi çalýþanlarýna yönelik iþ hijyeni ölçüm, test ve analiz hizmetleri veren laboratuvarlarýn elde ettikleri sonuçlar iþ saðlýðý ve güvenliði mevzuatýndaki sýnýr deðerlere uyum için esas alýnmaz, iþ saðlýðý ve güvenliði teftiþlerinde mevzuat çerçevesinde deðerlendirilmez.

Yeterlik belgesi kapsamýnýn ilaný

MADDE 36 (1) Ön yeterlik veya yeterlik belgesi almýþ laboratuvarlar ve belgelerine ait kapsam listeleri Genel Müdürlük internet sayfasýnda ilan edilir.

Uygulama esaslarý

MADDE 37 (1) Bakanlýk bu Yönetmelikle ilgili uygulama esaslarýný düzenlemek amacýyla teblið çýkarabilir.

Yürürlük

MADDE 38 (1) Bu Yönetmeliðin 6 ncý maddesinin birinci fýkrasý yayýmý tarihinden itibaren iki yýl sonra, 6 ncý maddenin diðer fýkralarý ve bu Yönetmeliðin diðer maddeleri yayýmý tarihinden itibaren altý ay sonra yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 39 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný yürütür.

 

Yönetmeliðin Ekleri