16 Aðustos 2013  CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28737

TEBLÝÐ

Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýndan:

TÜRK GIDA KODEKSÝ TUZ TEBLÝÐÝ

(TEBLÝÐ NO: 2013/48)

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý; gýda olarak tüketime uygun olan iþlenmiþ tuzun ve yeraltý kaynak tuzlarýnýn tekniðine uygun ve hijyenik þekilde üretilmesi, hazýrlanmasý, iþlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanmasý, taþýnmasý ve pazarlanmasýný saðlamak üzere bu ürünlerin özelliklerini belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Teblið, ambalajlý olarak insan tüketimine sunulan iþlenmiþ tuzu ve yeraltý kaynak tuzlarýný kapsar.

(2) Bu Teblið, özel beslenme amaçlý üretilen tuzlarý, sodyumu azaltýlmýþ potasyum ve benzeri içeren tuzlarý kapsamaz.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Teblið, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Türk Gýda Kodeksi Yönetmeliðine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Tebliðde geçen;

a) Deniz tuzu: Deniz suyundan tekniðine uygun olarak üretilen tuzlarý,

b) Gýda sanayi tuzu: Gýda sanayinde kullanýlan, doðrudan son tüketiciye sunulmayan, iyotlu veya iyotsuz olarak üretilen iþlenmiþ tuzu veya yeraltý kaynak tuzunu,

c) Göl tuzu: Göl suyundan tekniðine uygun olarak üretilen tuzlarý,

ç) Ýri salamura tuzu: Doðrudan son tüketiciye sunulan, özellikle evlerde konserve, turþu, salamura ve benzeri ürünlerin yapýmýnda gýda muhafaza amaçlý kullanýlan, iyot içermeyen iþlenmiþ tuzu veya yeraltý kaynak tuzunu,

d) Ýþlenmiþ tuz: Ana maddesi sodyum klorür olan ve insan tüketimine uygun nitelikte üretilen deniz, göl ve kaya tuzlarýný,

e) Kaya tuzu: Yer altýndaki tuz galerilerinden tekniðine uygun olarak üretilen tuzlarý,

f) Sofra tuzu: Doðrudan son tüketiciye sunulan, ince öðütülmüþ, iyotla zenginleþtirilmiþ, rafine edilmiþ veya edilmemiþ iþlenmiþ tuzu,

g) Sofrada öðütme tuzu: Tüketici tarafýndan sofrada öðütülmek üzere son tüketiciye sunulan, kristal halde bulunan, iyot ilave edilmeyen iþlenmiþ tuzu veya yeraltý kaynak tuzunu,

ð) Yabancý madde: Tuz tanecikleri dýþýnda gözle görülebilir her türlü organik ve inorganik maddeleri,

h) Yeraltý kaynak tuzu: Yeraltýndan yeryüzüne kendiliðinden çýkan sudan tekniðine uygun olarak elde edilen tuzlarý,

ifade eder.

Ürün özellikleri

MADDE 5 (1) Bu Teblið kapsamýndaki ürünlerin özellikleri aþaðýda verilmiþtir:

a) Tuz yabancý madde içermez.

b) Ýþlenmiþ tuz rafine edilmeden veya yýkanmadan piyasaya sunulmaz.

c) Yeraltý kaynak ve deniz tuzlarýnda rutubet miktarý kütlece en çok % 2, diðer tuzlarda % 0,5 olmak zorundadýr.

ç) Yeraltý kaynak ve kaya tuzlarýnda kuru maddede sodyum klorür miktarý en az % 97, diðer tuzlarda % 98 olmak zorundadýr.

d) Ýþlenmiþ tuzlarda asitte çözünmeyen madde miktarý, kütlece en çok % 0,5 olur.

e) Ýþlenmiþ tuzlarda suda çözünmeyen madde miktarý, kütlece en çok % 0,5 olur.

f) Sofra tuzu ile ilgili kurallar aþaðýda belirtilmiþtir:

1) Homojen olur ve tane büyüklüðü; göz açýklýðý 1000 µm'lik elekten tamamý, 210 µm'lik elekten ise en çok % 20lik kýsmý geçecek büyüklükte olur.

2) Sofra tuzuna 25-40 mg/kg oranýnda potasyum iyodat katýlmasý zorunludur. Ýyot için belirlenmiþ üst limit + 3 mg/kg farklýlýk gösterebilir.

3) Ýyot tüketmemesi gereken kiþiler için iyotsuz sofra tuzu üretimi yapýlabilir.

g) Gýda sanayi tuzu ile ilgili kurallar aþaðýda belirtilmiþtir:

1) Ýyot eklenmesi zorunlu deðildir.

2) Ýyot eklenmesi durumunda sofra tuzu için belirlenen özellikleri saðlar.

3) Perakende satýþ yerlerinde doðrudan son tüketiciye sunulamaz; ancak, tuz üretim yerleri ve gýda toptancýlarýnda satýþa sunulabilir.

ð) Yeraltý kaynak tuzlarý hariç iri salamura tuzunun tane büyüklüðü, göz açýklýðý en az 6000 µm'lik elekten tamamý, 2000 µm'lik elekten ise en çok %10luk kýsmý geçecek büyüklükte olur.

h) Yeraltý kaynak tuzlarý hariç sofrada öðütme tuzunun tane büyüklüðü, göz açýklýðý en az 4000 µm'lik elekten tamamý, 1000 µm'lik elekten ise en çok %10luk kýsmý geçecek büyüklükte olur.

ý) Bu Teblið kapsamýnda kaynaðýna göre üretilen tuzlar birbirleri ile karýþtýrýlarak piyasaya sunulamaz.

i) Coðrafi iþaretten doðan haklara aykýrý olmamak koþulu ile bölgesel ve yöresel adlarý ile bilinen tuzlar bu adlar ile üretilebilir.

j) Yer altý kaynak tuzlarý sadece iri salamura tuzu, gýda sanayi tuzu ve sofrada öðütme tuzu olarak piyasaya sunulur.

Katký maddeleri

MADDE 6 (1) Bu Teblið kapsamýnda yer alan ürünlerde kullanýlan katký maddeleri, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Türk Gýda Kodeksi Gýda Katký Maddeleri Yönetmeliðinde yer alan hükümlere uygun olur.

Bulaþanlar

MADDE 7 (1) Bu Teblið kapsamýnda yer alan ürünlerdeki bulaþanlarýn miktarlarý, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Türk Gýda Kodeksi Bulaþanlar Yönetmeliðinde yer alan hükümlere ve EK-2de belirtilen bulaþan miktarlarýna uygun olur.

Hijyen

MADDE 8 (1) Bu Teblið kapsamýnda yer alan ürünler; 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gýda Hijyeni Yönetmeliði ve 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Türk Gýda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliðinde yer alan hükümlere uygun olur.

Ambalajlama

MADDE 9 (1) Bu Teblið kapsamýnda yer alan ürünlerin ambalajlarý, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Türk Gýda Kodeksi Gýda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliðinde yer alan hükümlere uygun olur.

(2) Ýyot ilave edilen tuzda iyot kaybýný engelleyecek ambalaj materyali kullanýlýr.

Etiketleme

MADDE 10 (1) Bu Teblið kapsamýnda yer alan ürünlerin etiketi; 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Türk Gýda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliðinde yer alan hükümlere ve aþaðýdaki hükümlere de uygun olur:

a) Ýyotlu tuzda, Ek-1de yer alan sembol kolay görünen boyutta ve ürün adý ile ayný yüzde bulunur.

b) Ýyot ilave edilen tuzun etiketinde tavsiye edilen tüketim tarihi belirtilir.

c) Bu Teblið kapsamýnda yer alan ürünlerde ürünün iþleme tekniði etiket üzerinde yer alýr.

ç) Bu Teblið kapsamýnda yer alan ürünler etiketi üzerinde tuzun kullaným amacýna göre sofra tuzu, sofrada öðütme tuzu, iri salamura tuzu ve gýda sanayi tuzu olarak adlandýrýlýr. Bunun yanýnda tuzun elde edildiði kaynak  deniz tuzu veya deniz tuzundan üretilmiþtir, kaya tuzu veya kaya tuzundan üretilmiþtir, göl tuzu veya göl tuzundan üretilmiþtir ve yeraltý kaynak tuzu veya yeraltý kaynak tuzundan üretilmiþtir. þeklinde belirtilir.

d) Sofra tuzu ile ilgili kurallar aþaðýda belirtilmiþtir:

1) Ürün adý iyotlu sofra tuzu olarak belirtilir.

2) Etiketinde kullaným bilgisi olarak serin, kuru ve ýþýksýz ortamda aðzý kapalý olarak muhafaza edilmelidir. ifadesi yer alýr.

3) Net miktar 3000 gyi geçmez.

4) Ýyot tüketmemesi gereken kiþiler için üretilen iyotsuz sofra tuzunda ambalaj büyüklüðü 250 gyi geçmez. Etiket üzerinde, ambalajla kontrast teþkil edecek renkte ürün adý olarak iyotsuz sofra tuzu ifadesi yer alýr.

e) Gýda sanayi tuzu ile ilgili kurallar aþaðýda belirtilmiþtir:

1) Etiket üzerinde Gýda sanayi için üretilmiþtir. ifadesi ürün adýyla birlikte ve ambalajla kontrast teþkil edecek renkte yer alýr.

2) Ýyot ilave edilip edilmediði etiket üzerinde belirtilmelidir. Ýyot ilave edilen gýda sanayi tuzlarýnda iyotlu gýda sanayi tuzu ifadesi yer alýr.

3) Net miktar en az 10 kg olur.

f) Ýri salamura tuzu için net miktar en az 1500 g olur.

g) Sofrada öðütme tuzun etiketi üzerinde ambalajla kontrast oluþturacak þekilde iyot ilave edilmemiþtir. ifadesi yer alýr.

ð) Sofrada öðütme tuzu için net miktar 500 gyi geçmez.

h) Bu Teblið kapsamýnda piyasaya arz edilen ürünlerin etiketlerinde tuzun kaynaðýndan kaynaklanan bir üstünlük ibaresi yer alamaz.

ý) Bu Teblið kapsamýnda yer alan ürünlerin etiketi üzerinde tuzu azaltýn, saðlýðýnýzý koruyun. ibaresine yer verilir.

Taþýma ve depolama

MADDE 11 (1) Bu Teblið kapsamýnda yer alan ürünlerin taþýnmasý ve depolanmasýnda, Türk Gýda Kodeksi Yönetmeliðinin gýdalarýn taþýnmasý ve depolanmasý ile ilgili hükümlerine uyulur.

Numune alma ve analiz metotlarý

MADDE 12 (1) Bu Teblið kapsamýnda yer alan ürünlerden numune alýnmasý ve analizleri, Türk Gýda Kodeksi Yönetmeliðine uygun olur.

Avrupa Birliðine bildirim

MADDE 13 (1) Bu Teblið 3/4/2002 tarihli ve 24714 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Teknik Mevzuatýn ve Standartlarýn Türkiye ile Avrupa Birliði Arasýnda Bildirimine Dair Yönetmelik hükümlerine göre Avrupa Birliði Komisyonuna bildirilmiþtir.

Karþýlýklý tanýma

MADDE 14 (1) Bu Teblið hükümleri Avrupa Birliði üyesi bir ülkede yasal olarak üretilmiþ veya yasal olarak serbest dolaþýma girmiþ ürünlere uygulanmaz.

(2) Ancak Bakanlýk, birinci fýkrada belirtilen ürünü, 2/5/2012 tarihli ve 2012/3169 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Düzenlenmemiþ Alanda Karþýlýklý Tanýma Yönetmeliðinin Üçüncü Bölümünde belirtilen usul ve esaslara uyarak deðerlendirmeye tabi tutabilir ve bunun sonucunda bu Teblið ile aranan koruma düzeyini eþdeðer ölçüde saðlamadýðýný tespit ederse ürünün piyasaya arzýný yasaklayabilir, koþula baðlayabilir veya piyasadan geri çekilmesini veya toplatýlmasýný isteyebilir.

Ýdari yaptýrým

MADDE 15 (1) Bu Tebliðe aykýrý davrananlar hakkýnda 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayýlý Veteriner Hizmetleri, Bitki Saðlýðý, Gýda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptýrým uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 16 (1) 23/1/2008 tarihli ve 26765 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Türk Gýda Kodeksi Tuz Tebliði (Teblið No: 2007/53) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Uyum zorunluluðu

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Tebliðin yayýmý tarihinden önce faaliyet gösteren gýda iþletmecileri bu Tebliðin yayýmý tarihinden itibaren bir yýl içerisinde bu Teblið hükümlerine uymak zorundadýr.

Yürürlük

MADDE 17 (1) Bu Teblið yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 18 (1) Bu Teblið hükümlerini Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakaný yürütür.

 

Tebliðin Ekleri