7 Aðustos 2013  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28731

YÖNETMELÝK

Abdullah Gül Üniversitesinden:

ABDULLAH GÜL ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANS EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM

VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Abdullah Gül Üniversitesinde yürütülen lisans programlarýna öðrenci kabul ve kayýt iþlemleri ile lisans eðitim öðretimi ve sýnavlarýna iliþkin esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Abdullah Gül Üniversitesinde lisans eðitim-öðretim programlarýna, öðrenci kabulüne, dönem ders kayýtlarýna, sýnav ve deðerlendirme esaslarýna, devamlý ve geçici ayrýlma iþlemlerine, staj, bitirme çalýþmasý, diploma ve diðer öðretim çalýþmalarý ile akademik danýþmanlýk iþlemlerine iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununa dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Öðrenci iþ yüküne dayalý Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) Azami ders yükü: Öðrencinin bir yarýyýlda alabileceði en fazla AKTS kredisini,

c) Danýþman: Öðrencilerin eðitim-öðretim ve diðer sorunlarýyla ilgilenmek için, bölüm baþkanýnýn önerisi üzerine, dekan veya müdür tarafýndan görevlendirilen öðretim elemanýný,

ç) Fakülte: Yüksek düzeyde eðitim-öðretim, bilimsel araþtýrma ve yayýn yapan; kendisine birimler baðlanabilen yükseköðretim kurumunu,

d) GANO: Genel Aðýrlýklý Not Ortalamasýný,

e) ÝMS: Abdullah Gül Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulu Ýngilizce muafiyet sýnavýný,

f) Kurul: Fakültelerde fakülte kurulu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu,

g) Normal ders yükü: Öðrencinin bir yarýyýlda almasý gereken otuz AKTS kredisini,

ð) Ortak zorunlu ders: 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancý Dil derslerini,

h) ÖÝDB: Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýný,

ý) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezini,

i) Senato: Abdullah Gül Üniversitesi Senatosunu,

j) Üniversite (AGÜ): Abdullah Gül Üniversitesini,

k) YANO: Yarýyýl aðýrlýklý not ortalamasýný,

l) Yönetim kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu,

m) Yüksekokul: Üniversite bünyesinde lisans eðitimi veren yüksekokullarý

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Eðitim - Öðretime Ýliþkin Esaslar

Öðretim dili

MADDE 5 (1) Üniversitenin lisans programlarýnda öðretim dili Ýngilizcedir. Ancak Türkçe veya baþka bir dilde yapýlmasý zorunlu olan dersler Senato tarafýndan belirlenir.

(2) Lisans öðrencilerinin programlara kayýtlarý Ýngilizce yeterlikleri belgelendikten sonra yapýlýr.

(3) Lisans programlarýna yerleþtirilen, kabul edilen veya kurumlar arasý yatay geçiþ yapan öðrencilerin Ýngilizce yeterliklerinin belirlenmesi ve hazýrlýk sýnýfýnda öðretim, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapýlýr.

(4) Öðrenimine, izin veya kayýt yenilememe nedeni ile üst üste dört yarýyýl ya da daha uzun süre ara veren lisans öðrencilerinin yeniden kayýt yaptýrabilmeleri için ÝMS veya Senato tarafýndan kabul edilen eþdeðer bir sýnav ile Ýngilizce yeterliklerini belgelemeleri gerekir. Ancak son dört yarýyýl içinde en az bir yarýyýl eðitim dili tümüyle Ýngilizce olan yurt içi veya yurt dýþý yükseköðretim kurumlarýnda öðrenim gördüðünü ve baþarýlý olduðunu belgeleyenlerde bu koþul aranmaz.

Giriþ ve kayýt þartlarý

MADDE 6 (1) Üniversiteye baðlý fakülte ve yüksekokullara kayýt için aþaðýdaki þartlar aranýr:

a) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak.

b) ÖSYM tarafýndan yapýlan sýnavlar sonucunda, o öðretim yýlýnda Üniversitenin fakülte veya yüksekokullarýna merkezi yerleþtirme sistemi ile kayýt hakký kazanmýþ olmak ya da özel yetenek sýnavý ile öðrenci alýnacak birimlerde, o öðretim yýlý için geçerli olan puan ve þartlara sahip bulunmak.

c) Kayýt için Senato tarafýndan belirlenen belgeleri getirmek.

(2) Adaylarýn kayýt için bizzat baþvurmalarý gerekir. Ancak, mazeretleri sebebiyle bizzat baþvuramayan adaylar, vekilleri veya kanunî temsilcileri aracýlýðý ile de kayýt yaptýrabilirler.

Eðitim-öðretim süresi

MADDE 7 (1) Normal eðitim öðretim süresi, lisans programlarý için sekiz yarýyýldýr.

(2) Azami eðitim öðretim süresi, lisans programlarý için on dört yarýyýldýr.

(3) Öðrencinin, Ýngilizce hazýrlýk programýnda geçirdiði süre ile yönetim kurulunca izinli sayýldýðý yarýyýllar normal ve azami eðitim öðretim süresine dahil deðildir.

(4) Öðrencilerin lisans programýna ilk kayýt yaptýrdýðý tarihten itibaren kayýtlý olduðu veya kayýt yenilememe nedeni ile kayýtsýz olarak geçirdiði tüm yarýyýllar normal ve azami eðitim öðretim süresine dahildir.

(5) Üniversiteden süreli uzaklaþtýrma cezasý alan öðrencilerin ceza süreleri normal ve azami eðitim öðretim süresinden sayýlýr.

(6) Deðiþim programlarý kapsamýnda yurt içi veya yurt dýþý yükseköðretim kurumlarýnda geçirilen yarýyýllar normal ve  azami eðitim öðretim süresine dahildir.

(7) Azami eðitim öðretim süresinde mezun olamayanlar; 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesine göre ilgili döneme ait öðrenci katký tutarýný ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilirler. Katký tutarýný yatýrmak þartýyla, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn eðitimlerine devam ederler.

Eðitim-öðretim dönemleri ve akademik takvim

MADDE 8 (1) Bir eðitim öðretim yýlý, yarýyýl sonu ve bütünleme sýnavlarý hariç, her biri en az on dört haftalýk iki yarýyýldan oluþur.

(2) Eðitim öðretim yýlý kapsamýnda yaz okulu açýlabilir. Yaz okulunda eðitim öðretim Senato kararlarý çerçevesinde yapýlýr.

(3) Bir eðitim öðretim yýlýndaki kayýt, ders, sýnav ve benzeri faaliyetlerin süre ve tarihleri akademik takvim ile düzenlenir.

(4) Yarýyýllarda ve yaz okulunda derslerin haftalýk programlarý ÖÝDB koordinasyonunda ilgili bölüm baþkanlýklarý tarafýndan düzenlenir ve ilan edilir.

(5) Yarýyýllarda ve yaz okulunda verilecek dersler, ilgili bölüm baþkanlýðý tarafýndan belirlenerek yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr. Bu derslerin gruplarý, kapasiteleri ve kriterlerine iliþkin düzenlemeler ilgili bölüm baþkanlýðý tarafýndan yapýlýr.

Kayýt yenileme

MADDE 9 (1) Öðrenciler her yarýyýl akademik takvimde gösterilen süre içinde ders kaydýný yaptýrmak ve danýþmanýna onaylatmak zorundadýr. Ancak normal öðrenim süresini tamamlamýþ öðrenciler ile uluslararasý öðrenciler katký payýný veya öðrenim ücretini ödemekle yükümlüdür.

(2) Akademik takvimde belirtilen sürelerde katký payýný veya öðrenim ücretini yatýrmayan ve kaydýný yeniletmeyen öðrenci, o yarýyýlda öðrencilik haklarýndan yararlanamaz, derslere devam edemez ve sýnavlara giremez.

(3) Süresi içinde kaydýný yeniletmeyenlerden haklý ve geçerli mazereti olan öðrencinin kaydýnýn yenilenmesi için akademik takvimde belirtilen mazeret kayýt süreleri içerisinde mazeretini belirten dilekçe ile baþvurmasý kaydýyla, yönetim kurulu karar verir. Kayýt yenileme iþlemlerinin tümünden öðrenci sorumludur.

(4) Kayýt yenileme süresini takip eden bir haftalýk süre içerisinde öðrenci, danýþman onayý ile yeni ders seçebilir veya seçtiði dersi býrakabilir.

Öðretim programlarý, uygulama ve stajlar

MADDE 10 (1) Eðitim öðretim müfredat programlarý, ilgili bölüm baþkanlýðýnýn önerisi üzerine kurullarca karara baðlanarak en geç haziran ayý içinde Rektörlüðe sunulur ve Senatonun onayý ile kesinleþir.

(2) Öðretim programý; teorik dersler, seminer, atölye, laboratuvar, arazi uygulamasý, staj ve benzeri uygulamalardan oluþur.

(3) Bir yarýyýldaki ders ve stajlarýn AKTS kredilerinin toplamý 30 olmak zorundadýr.

(4) Eðitim öðretim programlarýndaki seçmeli derslerin AKTS kredileri, öðretim programýnýn toplam AKTS kredisinin %25inden az olamaz.

(5) Bir lisans programýndan mezun olabilmek için stajlar dahil 240 AKTS kredilik dersten baþarýlý olmak gerekir.

(6) Bitirme tezi olan programlarda bitirme çalýþmasý, staj zorunluluðu olan programlarda staj, uygulama ve benzeri çalýþmalarla ilgili esaslar kurullarýn teklifi üzerine Senato tarafýndan belirlenir.

Danýþmanlýk

MADDE 11 (1) Her öðrenci için ilgili bölüm baþkanlýklarýnýn önerisi ve yönetim kurullarýnýn kararýyla öðretim elemanlarý arasýndan akademik danýþmanlar görevlendirilir. Danýþman, öðrenimi boyunca öðrenciyi izler ve öðrencinin devam etmekte olduðu lisans ve çift ana dal/yan dal programlarý çerçevesinde almasý gereken zorunlu ve seçmeli derslerle ilgili olarak öðrenciye tavsiyelerde bulunur. Öðrenci, yarýyýl kayýtlarýnýn yapýlmasý veya yenilenmesi sýrasýnda derslerini danýþmaný ile iletiþime geçerek seçer ve danýþmanýna onaylatýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Dersler, Sýnavlar ve Not Deðerlendirmeleri

Ders Alma

MADDE 12 (1) Ders alma ile ilgili iþlemler aþaðýdaki þekilde yürütülür:

a) Öðrencinin bir yarýyýlda alabileceði azami ders yükü 40 AKTS kredidir.

b) Öðrenci, yarýyýl baþýnda öncelikle devamsýz veya uygulamadan baþarýsýz olduðu dersler ile alt sýnýflardan hiç almadýðý dersleri almak kaydýyla, bulunduðu yarýyýl derslerinden de alabilir.

c) Birinci sýnýf öðrencileri hariç GANOsu 2.00’ýn üstünde olan öðrenciler en fazla iki üst yarýyýla kadar olmak kaydýyla ders alabilirler. Ancak, azami ders yükünü aþamazlar.

ç) Öðrenci üst yarýyýldan ders alarak, normal öðrenim süresinden daha kýsa sürede mezun olabilir.

d) Ýki yarýyýl üst üste YANOsu 1.80in altýnda olan öðrenciler, GANOsunu 2.00 ve üzerine çýkarmadan daha önce almadýðý dersleri alamaz sadece kaldýðý derslerden alabilirler.

e) Öðrenci daha önce alýp baþarýlý olduðu dersi not yükseltmek için tekrar alabilir. Bu durumda alýnan son not geçerli olur.

f) Kayýt dondurma ve uzaklaþtýrma nedeniyle dönem kaybeden veya ders kaydý yaptýrmayan öðrenciler öðrenimlerine kaldýklarý yarýyýldan devam ederler.

g) Programdan kaldýrýlan ve yerine yeni bir eþdeðer ders konulmayan herhangi bir dersten baþarýsýz olan öðrenci, mezun olabilmesi için gerekli asgari kredi yükünü tamamlamak þartýyla, o dersten sorumlu tutulmaz.

ð) Talepleri, yönetim kurulu tarafýndan uygun görülen öðrenciler, yurt içi veya yurt dýþýndaki üniversiteler ile Üniversite bünyesindeki baþka fakültelerden ders alabilirler.

(2) Ayný anda yan dal veya çift ana dal programýna devam eden öðrencilerin haftalýk toplam ders yükü azami ders yükünü geçemez.

Zorunlu ve seçmeli dersler

MADDE 13 (1) Dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki tiptedir. Zorunlu dersler, öðrencinin bulunduðu programda baþarýlý sayýlabilmesi için almak zorunda olduðu derslerdir. Seçmeli dersler, öðrencinin önerilenler içinden seçerek alabileceði derslerdir.

(2) Seçmeli dersler, her bölümün eðitim-öðretim programýnda belirlenmiþ ders gruplarý içinden seçilir.

Derslere devam

MADDE 14 (1) Öðrenciler ilgili fakülte veya yüksekokullarýn belirlediði ilkeler doðrultusunda teorik derslere, laboratuvar ve uygulamalara devam etmek zorundadýr. Teorik derslerin %70ine,  uygulamalý ve laboratuvar derslerinde ise  %80ine devam etmekle zorunludur. Aksi halde öðrenci o dersin yarýyýl sonu sýnavýna giremez. Öðrencilerin devam durumlarý, ilgili öðretim elemaný tarafýndan izlenir.

(2) Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam þartý yerine getirilmiþ ise, ara sýnavlara girmek kaydýyla bu derslerde devam þartý aranmaz. Ancak uygulama sýnavý yapýlan dersler bu düzenlemenin dýþýndadýr. Tekrar alýnan derslerin önceki yarýyýl içi ve yarýyýl sonu notlarý dikkate alýnmaz.

(3) Devamsýz öðrencilerin durumu yarýyýl sonu sýnavlarýndan önce ilgili öðretim elemaný tarafýndan ilan edilir. Bu durumdaki öðrencilere bu dersten NA notu verilir.

(4) Laboratuvar uygulamasý olan derslerin laboratuvarýndan devamsýzlýðý nedeniyle baþarýsýz olan öðrenci dersten de devamsýz sayýlýr.

Sýnavlar

MADDE 15 (1) Sýnavlar; ara sýnav, yarýyýl sonu sýnavý, bütünleme sýnavý, muafiyet sýnavý, mazeret sýnavý ve ek sýnavlardýr. Bu sýnavlar yazýlý, sözlü veya uygulamalý olarak yapýlabilir.

(2) Sýnav programlarý, ilgili bölüm baþkanlýklarýnca hazýrlanýr ve sýnavlardan en az on beþ gün önce ilan edilir. Sýnavlar, programda gösterilen gün, yer ve saatte yapýlýr. Öðrenciler, sýnava ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve öðrenci kimliklerini yanlarýnda bulundurmak zorundadýrlar.

(3) Ýlgili dekanlýk/müdürlük tarafýndan gerekli görülmesi durumunda cumartesi ve pazar günleri de sýnav yapýlabilir.

(4) Öðretim elemanlarý, tüm sýnav sonuçlarýný akademik takvimde belirtilen tarihler içerisinde otomasyon sistemine girerek ilan etmek ve sýnav evrakýný ilgili bölüm baþkanlýðýna teslim etmek zorundadýr. Sýnavlara iliþkin belge ve tutanaklar dekanlýk veya müdürlüklerce en az iki yýl saklanýr. Üniversitede aþaðýda belirtilen sýnavlar yapýlýr:

a) Ara sýnav: Her ders için her yarýyýl en az bir ara sýnav yapýlýr. Bir yarýyýl programýnda yer alan derslerden bir günde en fazla iki dersin ara sýnavý yapýlabilir.

b) Yarýyýl sonu sýnavý: Bir dersin yarýyýl sonu sýnavý, o dersin tamamlandýðý yarýyýl sonunda yapýlýr. Yarýyýl sonu sýnavýna, devam zorunluluðunu yerine getiren ve uygulamalý olan derslerin uygulamalarýndan baþarýlý olan öðrenciler girebilir. Bir yarýyýl programýnda yer alan derslerden bir günde en fazla iki dersin yarýyýl sonu sýnavý yapýlabilir.

c) Bütünleme sýnavý: Ýlgili yarýyýl sonunda almýþ olduklarý derslerin yarýyýl sonu sýnavýna girme hakký elde eden öðrencilerden yarýyýl sonu sýnavýnda baþarýsýz olanlarla, baþarýlý olup not yükseltmek isteyen ve sýnava girme þartlarýný saðladýðý halde yarýyýl sonu sýnavýna girmeyen öðrencilere her ders için tanýnan sýnav hakkýdýr. Bütünleme sýnavý yarýyýl sonu sýnavý yerine geçer.

ç) Mazeret sýnavý: Mazeret sýnav hakký, mazereti nedeniyle ara sýnavlara giremeyen öðrencilere tanýnýr. Bunun dýþýnda baþka hiçbir sýnav için mazeret sýnav hakký verilmez. Ara sýnavlara girme hakký olduðu halde bu sýnavlara giremeyen öðrencilerden haklý ve geçerli mazeretleri yönetim kurullarýnca kabul edilenler, ara sýnav haklarýný ayný yarýyýl içinde, derslerin son haftasýnda, dekanlýk veya yüksekokul müdürlüðünce tespit ve ilan edilen gün, yer ve saatte kullanýrlar. Ara sýnavlara haklý ve geçerli bir nedenle katýlamayanlar mazeretlerini, sýnav tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde bildirmek zorundadýr.

d) Ek sýnav: Mezun olabilmek için devam þartýný yerine getirdiði halde en fazla üç dersi kalan veya kaldýðý dersi olmadýðý halde GANOsu 2.00 olmayan öðrencilere CC ve altýnda aldýðý en çok üç dersten ek sýnav hakký verilir. Bu sýnavda alýnan not doðrudan ortalama sayýlýr, ara sýnav þartý aranmaz.

Sýnav sonucuna itiraz

MADDE 16 (1) Öðrenciler sýnav sonuçlarýna, notlarýn ilanýndan itibaren en geç bir hafta içinde dekanlýða veya yüksekokul müdürlüðüne yazýlý olarak itirazda bulunabilir. Ýtiraz üzerine idarece yapýlacak inceleme sonucu maddi hata tespit edilirse, gerekli düzeltmeler yönetim kurulu kararý ile kesinlik kazanýr ve sonuç öðrenciye ve ÖÝDBye bildirilir.

Baþarý notunun tespiti

MADDE 17 (1) Her dersin deðerlendirme faaliyetleri arasýnda en az bir ara sýnav ve bir yarýyýl sonu sýnavý olur. Ýlgili öðretim elemaný uygun gördüðü takdirde ödev, laboratuvar ve benzeri yarýyýl içi çalýþmalarý ara sýnav olarak deðerlendirebilir.

(2) Yarýyýl sonu ders harf notu, ara sýnavlar ve yarýyýl sonu sýnavý sonuçlarý ile yarýyýl içi çalýþmalarý ve derslere devam göz önünde tutularak öðretim elemaný tarafýndan belirlenir.

(3) Yarýyýl içi çalýþmalarýn türleri, yarýyýl sonu sýnavý notunun ders baþarý notuna katkýsý, dersi veren öðretim elemaný tarafýndan her yarýyýl baþlangýcýnda öðrencilere duyurulur.

(4) Ara sýnav ve yarýyýl sonu sýnav aðýrlýklarýyla elde edilecek ham baþarý puaný, her bir ders için ilgili bölüm baþkanlýðýnýn önerisi ve Senatonun onayýyla kesinleþir.

(5) Ham baþarý puanýnýn ders harf notuna dönüþtürülmesinde ilgili öðretim elemaný yetkilidir. Uygulamalý derslerde ders harf notu öðrencinin yarýyýl içi çalýþmalarý deðerlendirilerek takdir olunabilir. Bu dersler, ilgili bölüm baþkanlýðýnýn önerisi ve fakülte/yüksekokul kurulunun kararý ile belirlenir. Yarýyýl sonundaki ders harf notlarý ilgili öðretim elemaný tarafýndan akademik takvimde belirtilen güne kadar otomasyon sistemine girilir. Notlar aþaðýda gösterilmiþtir:

a)

Harf Notu

Katsayý

Puan

Statü

AA

4.00

90-100

Mükemmel

BA

3.50

85-89

Çok iyi

BB

3.00

80-84

Ýyi

CB

2.50

75-79

Orta

CC

2.00

70-74

Geçer

DC

1.50

65-69

Þartlý Geçer

DD

1.00

60-64

Þartlý Geçer

FD

0.50

50-59

Baþarýsýz

FF

0.00

0-49

Baþarýsýz

(6) Beþinci fýkradaki  notlara ek olarak;

a) NA notu, bir dersten devamsýzlýk nedeni ile baþarýsýz olan öðrencilere verilir. Ortalama hesabýnda FF notu gibi iþlem görür.

b) SF notu, ortak zorunlu derslerden baþarýlý olan öðrencilere verilir ve ortalama hesabýna katýlmaz.

c) US notu, ortak zorunlu derslerden baþarýsýz olan öðrencilere verilir ve ortalama hesabýna katýlmaz.

ç) EX notu, müfredatlarda yer alan bazý derslerden muaf olan öðrenciler ile bir yükseköðretim kurumundan dikey/yatay geçiþle kabul olunan veya herhangi bir yükseköðretim programýnda okurken ya da mezun olup, ÖSYM sýnavýna girerek yeniden kayýt hakký kazanan öðrencilerin ilgili programa intibaklarýnda, önceden izledikleri programda almýþ olduklarý ve yönetim kurulu kararý ile intibaký yapýlan derslere verilir. Bu not  ortalama hesabýna katýlmaz.

d) WD notu,  bir dersten çekilen öðrencilere verilir ve ortalama hesabýna katýlmaz. Bu notu aldýðý dersi tekrar etmek zorundadýr.

Aðýrlýklý not ortalamasý

MADDE 18 (1) Bir dersin AKTS kredisi ile o dersten alýnan harf notunun katsayýsýnýn çarpýmý o dersin aðýrlýklý notu olarak belirlenir. Öðrencinin bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasýndan itibaren aldýðý ortalamaya dahil edilen bütün derslerin aðýrlýklý notlarýnýn toplamýnýn ayný derslerin AKTS kredi toplamýna bölünmesi ile GANO elde edilir.

(2) Öðrencinin bir yarýyýlda aldýðý ortalamaya dahil edilen bütün derslerin aðýrlýklý notlarýnýn toplamýnýn ayný derslerin AKTS kredi toplamýna bölünmesi ile YANO elde edilir.

(3) GANO ve YANO hesaplanýrken ondalýk kýsmýn ilk üç basamaðý dikkate alýnýr. Virgülden sonraki ikinci hane, üçüncü hanenin beþten küçük olmasý durumunda aynen, beþ veya daha büyük olmasý durumunda bir fazlasý alýnarak tespit edilir.

Baþarý denetimi

MADDE 19 (1) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, SF, EX notlarýndan birini alan öðrenci o dersi baþarmýþ sayýlýr. DC ve DD þartlý geçer notlar olup GANOsu 2.00’ýn üzerinde olan öðrenciler ilgili yarýyýlda bu derslerden baþarýlý sayýlýr, GANOsu 2.00’ýn altýnda ise baþarýsýz sayýlýr. Ayrýca FD, FF, NA, US notlarý baþarýsýz notlar olup, baþarýsýz olunan derslerin tekrar alýnmasý zorunludur.

Onur, üstün onur öðrencileri

MADDE 20 (1) Öðrenciliði süresince uyarma dýþýnda disiplin cezasý almamýþ olmak kaydýyla, bir yarýyýl sonunda YANOsu 3.00-3.49 olan öðrenciler onur öðrencisi, 3.50-4.00 arasýndaki öðrenciler üstün onur öðrencisi sayýlýrlar. Onur/üstün onur öðrencisi sayýlabilmek için ilgili yarýyýlda ortalamaya dahil en az üç ders almýþ olmasý ve CCden düþük notunun olmamasý gerekir.

(2) ÖÝDB tarafýndan düzenlenen belgeler ilgili fakülte/yüksekokul onayýndan sonra onur/üstün onur öðrencilerine verilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Genel Hükümler

Kayýt silme ve sildirme

MADDE 21 (1) Öðrencinin yazýlý olarak kaydýnýn silinmesini istemesi dýþýnda, aþaðýda belirtilen hallerde ilgili yönetim kurulu kararý ile Üniversiteyle iliþiði kesilir:

a) Öðrencinin 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayýlý Resmî Gazete de yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yükseköðretim kurumundan çýkarma cezasý almýþ olmasý.

b) Öðrencinin ruhsal hastalýðý sebebiyle öðrenimine devam edemeyeceðinin saðlýk raporu ile belgelendirilmesi.

c) Öðrencinin herhangi bir nedenle baþka bir yükseköðretim kurumuna geçiþ yapmasý.

(2) Ýliþiði kesilen öðrencilere ÖÝDBye baþvurmalarý halinde durumlarýný gösteren bir belge verilir. Kayýt sýrasýnda alýnan belgelerden sadece lise diplomasý, arkasýna iþlem yapýlarak geri verilir. Diplomanýn bir fotokopisi öðrencinin dosyasýnda saklanýr.

Mazeretler

MADDE 22 (1) Haklý ve geçerli mazereti bulunan öðrenciler; mazeret durumunu bildiren dilekçe ve varsa mazeretini gösterir belge ile birlikte mazeretlerinin bitiþ tarihinden itibaren en geç beþ gün içinde dekanlýða veya yüksekokul müdürlüðüne baþvurmak zorundadýrlar. Bu süre içinde bildirilmeyen mazeretler kabul edilmez.

(2) Yönetim kurulunca kabul edilecek geçerli mazeretlerle ilgili olarak, aþaðýdaki esaslara göre iþlem yapýlýr:

a) Öðrencinin, geçerli mazereti sebebiyle katýlamadýðý ders saatlerindeki devamsýzlýðý; bu Yönetmeliðin 14 üncü maddesinde belirtilen sýnýrlarý aþtýðý takdirde, devamsýz olduðu derslerle ilgili haklarý öðrencinin talebi üzerine dondurulur. Öðrenciler bu dersleri, açýldýðý ilk yarýyýlda alýrlar. Bu þekilde kaybedilen süre, normal eðitim-öðretim süresine eklenir.

b) Öðrencinin mazereti bu Yönetmelikte öngörülen devam süresine dâhil edilmez.

Ýzin ve haklarýn saklý tutulmasý

MADDE 23 (1) Öðrenciye yönetim kurulu kararý ve Yükseköðretim Kurulunca tespit edilen haklý ve geçerli nedenler ile bir defada en çok iki yarýyýl süre ile izin verilebilir. Bir öðrenciye öðrenim hayatý boyunca en fazla dört yarýyýl izin verilebilir. Ýzinli sayýlan öðrenci, kayýtlý olduðu yükseköðretim programýna devam edemez ve izinli olduðu yarýyýlda sýnavlara giremez.

(2) Hastalýk, tabii afetler, tutukluluk, mahkumiyet ve askerlik tecilinin kaldýrýlmasý gibi öngörülemeyen ve bilinemeyen nedenlerle yarýyýl süresi içinde de izin verilebilir. Belirtilen sebeplerin sýnav döneminde ortaya çýkmasý halinde ayný þekilde iþlem yapýlýr. Yarýyýl içinde izin verilmesi halinde öðrenci yarýyýl baþýndan itibaren izinli sayýlýr. Sýnav dönemi baþýnda veya sýnav dönemi içinde izin alýndýðýnda, bu izin verildiði tarihten geçerli olup, öðrencinin izin tarihini izleyen veya o tarihte devam eden sýnav dönemindeki haklarý saklý kalýr. Bu haklar iznin bitimini izleyen o dersin sýnavýnýn açýlacaðý ilk sýnav döneminde kullanýlýr.

(3) Yukarýda belirtilen nedenlerle izin istenilmesi halinde öðrencinin, olayýn meydana geldiði tarihten itibaren en geç on beþ gün içinde dekanlýða/yüksekokul müdürlüðüne baþvurmasý ve olayý belgelerle kanýtlamasý zorunludur.

(4) Yönetim kurullarýnca kabul edilebilecek ekonomik veya diðer nedenlerle izin ancak yarýyýl baþýnda verilebilir. Bu takdirde izin için baþvurunun, nedenlerinin açýklanmasý ve belgelenmesinin, yarýyýlýn baþlangýç tarihinden itibaren bir ay içinde yapýlmasý zorunludur.

(5) Üniversite adýna kültürel ve sportif faaliyetlere, yurt içi ve yurt dýþýndaki müsabakalara ve bunlarýn hazýrlýk çalýþmalarýna katýlmalarý Rektörlük tarafýndan uygun görülerek görevlendirilen öðrenciler görevlendirilme süresi içerisinde giremedikleri ders veya sýnavlar için izinli ve mazeretli sayýlýrlar.

Yurtiçi ve yurtdýþý üniversitelerle öðrenci deðiþimi

MADDE 24 (1) Üniversite ile yurt içi veya yurt dýþýndaki bir üniversite arasýnda yapýlan anlaþmalar uyarýnca, öðrenci deðiþim programlarý çerçevesinde, Üniversite tarafýndan bir veya iki yarýyýl yurt içi ve yurt dýþýndaki üniversitelere öðrenci gönderilebilir. Bu kapsamda yurt içi veya yurt dýþý üniversitelere gönderilen öðrencilerin Üniversitedeki kaydý devam eder ve bu süre normal ve azami öðretim süresinden sayýlýr. Baþvuru koþullarý, kabul þartlarý, baþarý notlarýnýn Üniversitedeki baþarý durumuna nasýl yansýtýlacaðý ve bu kapsamdaki diðer hususlar Senato ve ilgili yönetim kurulu kararlarý ile belirlenir.

Özel öðrenci statüsü

MADDE 25 (1) Özel öðrenciler, Üniversitede herhangi bir programa kayýtlý olmayan, bilgi ve becerilerini geliþtirmeleri amacýyla kendilerine dýþarýdan derslere katýlma izni verilen öðrencilerdir.

(2) Özel öðrencilerin baþvurularý, alabilecekleri dersler ve ders saati toplamý ilgili bölüm baþkanlýðýnýn görüþü alýnarak yönetim kurulunca karara baðlanýr.

(3) Özel öðrencilere öðrenci kimlik kartý, diploma ve unvan verilmez. Ancak, devam ve baþarý durumlarýný gösteren bir belge verilebilir.

(4) Özel öðrenciler ile ilgili esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

Yatay ve dikey geçiþler, çift ana dal ve yan dal programý

MADDE 26 (1) Yurt içi veya yurt dýþý yükseköðretim kurumlarýndan Üniversitenin ayný düzeydeki eþdeðer diploma programlarýna veya ayný düzeydeki diploma programlarý arasýnda yapýlacak yatay geçiþ ve intibak iþlemleri, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararasý  Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik  hükümleri ile Senato tarafýndan belirlenen usul ve esaslara göre yapýlýr.

(2) Meslek yüksekokullarý mezunlarýnýn lisans programýna dikey geçiþ iþlemleri, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Meslek Yüksekokullarý ve Açýköðretim Ön Lisans Programlarý Mezunlarýnýn Lisans Öðrenimine Devamlarý Hakkýnda Yönetmelik hükümleri ile Senato tarafýndan belirlenen usul ve esaslara göre yapýlýr.

(3) Bu Yönetmelik uyarýnca yatay veya dikey geçiþ yapacak öðrenciler, bu Yönetmeliðin 5 inci maddesinde belirtilen yabancý dil yeterliðine iliþkin koþullarý da saðlamak zorundadýrlar. Bu koþullarý saðlayamayan öðrenciler Ýngilizce hazýrlýk sýnýfýna devam etmekle yükümlüdürler.

Muafiyet ve intibak

MADDE 27 (1) Üniversiteye kayýt hakký kazanan öðrencilerden Ýngilizce yeterliði saðlayarak, birinci sýnýfýna kaydýný yaptýran öðrencilerden, daha önceden herhangi bir yükseköðretim kurumundan mezun olan veya mezun olmadýðý halde baþarýlý olduðu dersleri belgeleyenlerin öðrenime baþlayacaklarý eðitim-öðretim yýlýnýn ilk haftasý içinde baþvurmalarý halinde, önceden diðer yükseköðretim kurumlarýnda baþardýklarý derslerden ilgili yönetim kurulu kararý ile muaf kabul edilebilirler. Bu takdirde okuduðu sýnýfýn her yarýyýlýndan %70 AKTS kredilik dersten muaf olan öðrenci bir üst sýnýfa intibak ettirilir. Ýntibak ettirilen süre normal ve azami öðrenim süresinden düþülür.

(2) Açýköðretim sistemiyle öðretim yapan yükseköðretim kurumlarýnda okumuþ olan öðrenciler 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 5 inci maddesinde belirtilen zorunlu ortak derslerden muaf olabilirler. Bu derslerden muafiyet için ders içeriði istenmez.

Mezuniyet

MADDE 28 (1) Bir öðrencinin kayýtlý olduðu programdan mezun olabilmesi için o programdaki tüm dersleri baþarmýþ olmasý ve GANOsunun en az 2.00 olmasý gerekir.

(2) Öðrencinin mezuniyet tarihi, o yarýyýl sonu sýnavlarýnýn bittiði tarihten sonraki ilk iþ günüdür. Ancak, bu tarihe kadar staj, bitirme ödevi/tezi, arazi çalýþmasý ve benzeri sebeplerle mezun olamayan öðrenciler; mezuniyet sýnavýnda baþarýlý olduðu veya bu çalýþmalarýn tamamlanarak kabul edildiði tarihte mezun olurlar.

Diplomalar

MADDE 29 (1) Üniversitenin bir fakülte veya yüksekokulunun eðitim-öðretim programýnda mevcut olan bütün dersleri, uygulamalarý, staj ve benzeri çalýþmalarý baþarý ile tamamlayan öðrencilere o programýn lisans diplomasý ve diploma eki verilir. Diplomanýn þekli ve üzerinde yer alacak bilgiler ÖÝDB tarafýndan düzenlenir.

(2) Diplomanýn kaybý halinde, öðrencinin isteði üzerine ikinci bir diploma düzenlenir. Bu diplomanýn ön yüzünde “Ýkinci Nüsha olduðu belirtilir.

(3) Bir lisans programýnýn en az ilk dört yarýyýlýnýn bütün derslerinden baþarýlý olanlara istemeleri halinde önlisans diplomasý verilir. Önlisans diplomasý almak için yapýlacak baþvurular herhangi bir süre ile sýnýrlý deðildir. Önlisans diplomasý alanlarýn iliþiði kesilmiþ sayýlýr.

(4) Diploma ve diploma eki, mezun durumdaki öðrencinin bizzat kendisine veya kanuni vekiline teslim edilir.

Tebligat

MADDE 30 (1) Öðrencilere resmi olarak yapýlmasý gereken her türlü tebligat ilgili mevzuat hükümlerine göre öðrenci için oluþturulan elektronik posta adresine yapýlabilir. Bunun olmadýðý durumlarda tebligat, öðrencilerin Üniversiteye kayýt sýrasýnda bildirdikleri adrese iadeli ve taahhütlü olarak yapýlmak ve ilgili birimde ilan edilmek suretiyle tamamlanmýþ sayýlýr.

(2) Öðrenci Üniversiteye bildirdiði veya Üniversite tarafýndan saðlanan elektronik posta adresine gönderilen iletileri izlemekle yükümlüdür.

(3) Üniversiteye kayýt sýrasýnda bildirdikleri adresi deðiþtirdikleri halde, bunu ÖÝDBye bildirmeyen veya yanlýþ ya da eksik bildiren öðrenciler, mevcut adreslerine tebligat yapýlmasý halinde, kendilerine tebligat yapýlmadýðýný iddia edemezler.

Disiplin

MADDE 31 (1) Öðrencilerin disiplin iþ ve iþlemleri, Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yapýlýr.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 32 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Yükseköðretim Kurulu, Senato, fakülte/yüksekokul yönetim kurulu ve fakülte/yüksekokul kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 33 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 34 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü yürütür.