Saðlýk Bakanlýðýndan:
SAÐLIK HÝZMETÝ KALÝTESÝNÝN GELÝÞTÝRÝLMESÝ VE
DEÐERLENDÝRÝLMESÝNE DAÝR YÖNETMELÝK
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliðin amacý, saðlýk kurum ve kuruluþlarýnda kaliteli hizmet sunumunun saðlanmasý amacýyla, hasta güvenliði, çalýþan güvenliði, hasta
memnuniyeti ve çalýþan memnuniyetini esas alan saðlýk hizmet kalite standartlarý ile bu standartlarýn uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; teþhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmeti ile koruyucu saðlýk hizmeti sunan kamu ve özel saðlýk kurum ve kuruluþlarýný kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayýlý Saðlýk Hizmetleri Temel Kanununun 9 uncu maddesinin (c)
bendi ile 11/10/2011 tarihli ve 663 sayýlý Saðlýk Bakanlýðý ve Baðlý Kuruluþlarýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar ve kýsaltmalar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlýk: Saðlýk Bakanlýðýný,
b) Bölüm puaný: Saðlýk kurum ve kuruluþlarýnda yerinde yapýlan deðerlendirme
neticesinde Saðlýk Hizmet Kalite Standartlarýnýn bölüm bazýnda uygulanma düzeyini gösteren, sýfýr ile yüz arasýnda tespit edilen
deðeri,
c) Deðerlendirme: Saðlýk kurum ve kuruluþlarýnda Saðlýk Hizmet Kalite Standartlarýnýn uygulanma düzeylerini
belirlemek için yerinde yapýlan ve standartlarýn uygulanýp uygulanmadýðýný gösteren incelemeyi,
ç) Deðerlendirici: Bakanlýkça yetkilendirilen ve deðerlendirme
faaliyetlerini gerçekleþtiren kiþiyi,
d) Dönem: Saðlýk kurum ve kuruluþlarýnýn 1 Ocak - 31 Aralýk tarihleri arasýnda deðerlendirileceði zaman aralýðýný,
e) Genel Müdürlük: Saðlýk Hizmetleri Genel Müdürlüðünü,
f) Hasta ve çalýþan güvenliði puaný: Deðerlendirme sonucunda hasta ve çalýþan güvenliðine iliþkin standartlarýn uygulanma düzeyini gösteren, sýfýr ile yüz arasýnda tespit edilen deðeri,
g) Kalite puaný: Saðlýk kurum ve kuruluþlarýnda yerinde yapýlan deðerlendirme neticesinde
Saðlýk Hizmet Kalite Standartlarýnýn uygulanma düzeyini gösteren, sýfýr ile yüz arasýnda tespit edilen deðeri,
ð) Saðlýk Hizmet Kalite Standartlarý (SHKS): Bakanlýkça saðlýk kurum ve kuruluþlarý için geliþtirilen kalite
standartlarýný,
h) Saðlýk kurumu: Kamu ve özel sektöre ait hastaneler ile týp/dal merkezleri,
aðýz ve diþ saðlýðý merkezleri/hastanelerini,
ý) Saðlýk kuruluþu: Birinci basamak
saðlýk hizmeti veren kuruluþlarý (aile saðlýðý merkezleri/birimleri, halk saðlýðý laboratuvarlarý, Kanser Erken Teþhis Tarama ve Eðitim Merkezi gibi), poliklinikleri, týbbi laboratuvarlar
ile görüntüleme, kan ve diyaliz gibi merkezleri ile il
ambulans servislerini,
ifade eder.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Standartlarýn Uygulanmasý ve Deðerlendirme
Saðlýk Hizmet Kalite
Standartlarýnýn
uygulanmasý
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik kapsamýndaki saðlýk kurum ve kuruluþlarý; ruhsat için belirlenen asgari þartlarý karþýlamak kaydý ile bu Yönetmelik hükümleri doðrultusunda
uygulama yapmak, gerekli faaliyetleri gerçekleþtirmek, kendi iç düzenlemelerini yapmak ve tedbirleri almakla yükümlüdür. Saðlýk kurum ve kuruluþlarý, Saðlýk Hizmet Kalite Standartlarýný esas alarak uygulamalarýný gerçekleþtirmek zorundadýr.
(2) Saðlýk kurum ve kuruluþlarýnýn uygulamasý gereken Saðlýk Hizmet Kalite Standartlarý ve bunlara iliþkin rehberler Bakanlýðýn internet
sitesinde yayýmlanýr.
Deðerlendirme
MADDE 6 – (1) Bakanlýk, Saðlýk Hizmet Kalite Standartlarý doðrultusunda saðlýk hizmeti sunan kurum ve kuruluþlarý deðerlendirir.
(2) Saðlýk Hizmet Kalite Standartlarýnýn hazýrlanmasý, deðerlendirme süreci ve deðerlendiricilerin belirlenmesine iliþkin tüm iþ ve iþlemler Genel Müdürlükçe yürütülür.
(3) Deðerlendirmeler her dönem, Bakanlýðýn belirlediði tarihlerde ve bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapýlýr.
(4) Saðlýk Hizmet Kalite Standartlarýnýn tümü veya Genel Müdürlükçe belirlenecek standart ve/veya bölümler üzerinden deðerlendirme yapýlabilir.
(5) Ýl ambulans servisi hizmetlerinin deðerlendirmesinde
Bakanlýðýn internet sitesinde yayýmlanan il ambulans servisine iliþkin kalite
standartlarý uygulanýr. Deðerlendirmede; istasyon sayýsý 10 ve altýnda olan illerdeki bütün istasyonlar deðerlendirilir. Ýstasyon sayýsý 11 ve üzerinde olan
illerde ise en az 10 istasyon deðerlendirilir.
(6) Bakanlýk gerekli hallerde, deðerlendirme dönemini üç aya kadar uzatabilir.
(7) Bakanlýk, gerekli gördüðü hallerde belirlediði deðerlendirme tarihleri dýþýnda da deðerlendirme yapabilir veya yaptýrabilir.
(8) Saðlýk kurum ve kuruluþlarý deðerlendirme sonucunun tebliðinden itibaren somut delillerle birlikte en geç yedi gün içinde yazýlý olarak Bakanlýða itiraz edebilir. Ýtiraz baþvurularý, Bakanlýkça en geç otuz gün içerisinde sonuçlandýrýlýr.
(9) Ýtiraz veya gerekli görülen hallerde Genel Müdürlükçe deðerlendirme yapýlmasý halinde deðerlendirme puaný olarak, son yapýlan deðerlendirme puaný esas alýnýr.
(10) Saðlýk kurum ve kuruluþlarýnda kalite puaný, hasta ve çalýþan güvenliði puaný ile bölüm puaný aþaðýdaki þekilde hesaplanýr.
a) Kalite Puaný: [SHKS’de deðerlendirilen bölümlerden elde edilen puan toplamý/(SHKS’de deðerlendirilen bölümlerdeki standartlarýn puan toplamý – SHKS’de deðerlendirilen bölümlerdeki standartlardan deðerlendirme dýþý býrakýlan puan toplamý)] x 100.
b) Hasta ve Çalýþan Güvenliði Puaný: [SHKS’de deðerlendirilen bölümlerden elde edilen hasta ve çalýþan güvenliði puan toplamý / (SHKS’de deðerlendirilen bölümlerdeki hasta ve çalýþan güvenliði standartlarý puan toplamý – SHKS’de deðerlendirilen bölümlerdeki hasta ve çalýþan güvenliði standartlarýndan deðerlendirme dýþý býrakýlan puan toplamý)] x 100.
c) Bölüm Puaný: [SHKS’de deðerlendirilen bölümden elde edilen puan toplamý/(SHKS’de deðerlendirilen bölümdeki standartlarýn puan toplamý – SHKS’de deðerlendirilen bölümdeki standartlardan deðerlendirme dýþý býrakýlan puan toplamý)] x 100.
(11) Ýl Ambulans Servisi kalite puaný aþaðýdaki þekilde hesaplanýr;
a) Kalite puaný = (Ýstasyon Ortalama Puaný + Yönetim Hizmetleri Puaný + Kalite Ýndikatör Puaný) / 3.
b) Ýstasyon Puaný = Ýstasyon Hizmetleri Bölümünden Elde Edilen Toplam Puan / (Ýstasyon Hizmetleri Bölümünün Toplam Puaný – Deðerlendirme Dýþý Puan Toplamý) x 100.
c) Ýstasyon Ortalama Puaný = Her Bir Ýstasyon Ýçin Elde Edilen Ýstasyon Puanlarýnýn Toplamý / Ýstasyon Sayýsý.
ç) Yönetim Hizmetleri Puaný = Yönetim Hizmetleri Bölümünden Elde Edilen Toplam Puan/(Yönetim Hizmetleri Bölümünün Toplam Puaný – Deðerlendirme Dýþý Puan Toplamý) x 100.
d) Kalite Ýndikatör Puaný = Kalite Ýndikatörleri Bölümünden Elde Edilen Toplam Puan / (Kalite Ýndikatörleri Bölümünün Toplam Puaný – Deðerlendirme Dýþý Puan Toplamý) x 100.
Deðerlendirmeye iliþkin istisnai durumlar
MADDE 7 – (1) Saðlýk hizmeti sunumuna yeni baþlayan saðlýk kurum ve kuruluþlarýnda ilk deðerlendirme en erken, faaliyete baþladýklarý tarihten itibaren altý ay sonra yapýlýr.
(2) Saðlýk kurum veya kuruluþu tarafýndan sunulan saðlýk hizmetlerinin bir baþka hizmet binasýnda veya yerleþkede verilmeye baþlanmasý veya mevcut saðlýk kurum veya kuruluþunun kapasitesinde en az yüzde elli oranýnda geniþleme olmasý durumunda ilgili saðlýk kurum veya kuruluþlarý altý ay süresince deðerlendirilmez.
(3) Yangýn, sel, deprem gibi doðal afetlere maruz
kalan ve hizmetlerini aksatacak düzeyde hasar gören saðlýk kurum ve kuruluþlarý, maruz kalma tarihinden itibaren altý ay süresince deðerlendirilmez.
(4) Bakanlýk bu madde kapsamýnda belirlenen süreleri bir defaya
mahsus altý ay süre ile uzatmaya
yetkilidir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeþitli ve Son Hükümler
Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik
MADDE 8 – (1) 6/4/2011 tarihli ve 27897 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Hasta ve Çalýþan Güvenliðinin Saðlanmasýna Dair Yönetmelik yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
Yürürlük
MADDE 9 – (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 10 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Saðlýk Bakaný yürütür.
|