Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðýndan:
ERÝÞÝLEBÝLÝRLÝK ÝZLEME VE DENETLEME YÖNETMELÝÐÝ
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliðin amacý, umuma açýk hizmet veren her türlü yapýlar ve açýk alanlar ile toplu taþýma araçlarýnda eriþilebilirliðin izleme ve denetimini yapacak olan komisyonlarýn teþkili, çalýþma usul ve esaslarý, Kanun ile belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmesi için ek süre verilmesine, idari para cezalarýnýn uygulanmasýna ve genel bütçeye gelir kaydedilen idari para cezasý tutarlarýnýn kullanýmýna iliþkin hususlarý belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 1/7/2005 tarihli
ve 5378 sayýlý Engelliler Hakkýnda Kanunun geçici 2 nci ve 3 üncü maddelerinde yer alan umuma açýk hizmet veren her türlü yapýlar ve açýk alanlar ile toplu taþýma araçlarýný kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 5378 sayýlý Kanunun geçici 2 nci ve 3 üncü maddeleri hükümlerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar ve kýsaltmalar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlýk: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðýný,
b) Eriþilebilirlik: Binalarýn, açýk alanlarýn, ulaþým ve bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletiþim teknolojisinin engelliler tarafýndan güvenli ve baðýmsýz olarak ulaþýlabilir ve kullanýlabilir olmasýný,
c) Eriþilebilirlik belgesi: Komisyon tarafýndan denetlenen umuma açýk hizmet veren her türlü yapýlar ve açýk alanlar ile toplu taþýma araçlarýnýn denetim tarihi itibari ile eriþilebilirlik mevzuatýna uygun olduðunu içeren komisyonca düzenlenecek belgeyi,
ç) Eriþilebilirlik standartlarý: Türk Standardlarý
Enstitüsü’nün eriþilebilirlikle ilgili yayýmladýðý TS 9111, TS 12576, TS 12460, TS ISO 23599, TS
13536, TS 23600 ve diðer standartlarýný,
d) Eriþilebilirlik tespiti: Umuma açýk hizmet veren her türlü yapýlar ve açýk alanlar ile toplu taþýma araçlarýnýn Yönetmeliðin EK-1, EK-2 ve EK-3’ündeki eriþilebilirlik izleme ve denetleme formlarýnda yer alan hususlarýn yerinde ve/veya konu ile ilgili dokümanlar aracýlýðýyla yapýlan incelemeler sonucu standartlara uygunluk
durumunun belirlenmesini,
e) Genel Müdürlük: Engelli ve Yaþlý Hizmetleri Genel Müdürlüðünü,
f) Ýl müdürlüðü: Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüðünü,
g) Ýl müdürü: Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürünü,
ð) Ýzleme ve denetleme formu: Eriþilebilirlik standartlarýna göre oluþturulan ve izleme veya denetlemede kullanýlacak olan formu,
h) Ýzleme ve denetleme planý: Komisyonun izleme ve denetleme önceliklerini ve hedeflerini belirleyen ve Genel Müdürlük tarafýndan hazýrlanan belgeyi,
ý) Ýzleme ve denetleme programý: Komisyon tarafýndan izleme ve denetleme planý çerçevesinde yýl içinde gerçekleþtirilmesi amaçlanan faaliyetleri içeren belgeyi,
i) Kanun: 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayýlý Engelliler Hakkýnda Kanunu,
j) Komisyon:
Eriþilebilirlik
standartlarýnýn uygulanmasýný izleyen ve denetleyen komisyonu,
k) TSE: Türk Standardlarý
Enstitüsünü,
l) Ulusal eriþilebilirlik izleme sistemi: Kamu kurum ve kuruluþlarýna ait mevcut resmî yapýlar, mevcut tüm yol, kaldýrým, yaya geçidi, açýk ve yeþil alanlar, spor alanlarý ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapý alanlarý ile gerçek ve tüzel kiþiler tarafýndan yapýlmýþ ve umuma açýk hizmet veren her türlü yapýlarda eriþilebilirlik standartlarýnýn uygulanmasýnýn takip edilmesini,
m) Umuma açýk hizmet veren yapý: Kamu hizmeti için kullanýlan resmi binalar ile ibadet yerleri, özel eðitim, özel saðlýk tesisleri, sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar ile gazino, düðün salonu gibi eðlence yapýlarý, otel, özel yurt, iþ haný, büro, pasaj, çarþý, alýþveriþ merkezi gibi ticari yapýlar, spor tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve buna benzer umuma ait
binalarý,
ifade eder.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Komisyonlarýn Teþkili, Görev ve Yetkileri,
Çalýþma Usul ve Esaslarý
Ýllerde
kurulacak komisyonlarýn teþkili
MADDE 5 – (1) Komisyon, vali veya görevlendireceði vali yardýmcýsý baþkanlýðýnda il müdürü, Kanunun geçici 3 üncü maddesinde belirtilen Bakanlýklarýn taþra teþkilatýnda görevli tercihen mimar, mühendis, þehir plancýsý, peyzaj mimarý veya inþaat teknikerlerinden birer asil ve birer yedek üye ile toplam dört kiþiyi geçmeyecek þekilde, engellilerle ilgili konfederasyonlarýn farklý engel gruplarýný temsil eden, o ilde mukim tercihen engelli
bireylerden ikiþer asil ve ikiþer yedek üyeden teþekkül eder.
(2) Bakanlýk temsilcisi olarak görev yapacak komisyon üyeleri valilik tarafýndan görevlendirilir.
(3) Komisyonda,
açýk alanlar ile
ilgili konularýn görüþülmesi esnasýnda en az bir þehir plancýsý veya peyzaj mimarý, binalar ile ilgili konularýn görüþülmesi esnasýnda en az bir inþaat mühendisi, taþýtlar ile ilgili konularýn görüþülmesi esnasýnda en az bir makine mühendisi bulunur.
(4) Komisyon üyelikleri 3 yýlda bir yenilenir. Yeni üyeler görevlendirilene kadar mevcut üyeler görevine devam eder.
(5) Herhangi
bir nedenle bir yýl içinde yýllýk izin, hastalýk ve mazeret izinleri hariç dört veya üst üste üç toplantýya katýlmayan komisyon üyelerinin üyelikleri sona erer.
(6) Komisyon
gerekli gördüðü durumlarda ön deðerlendirme yapmak ve rapor hazýrlayarak komisyona sunmak üzere komisyon üyelerinden oluþan en az ikisi birinci fýkrada belirtilen meslek gruplarýndan olmak üzere üç kiþilik teknik deðerlendirme ekipleri kurabilir. Ekipler yerinde
inceleme yaparak uygulamanýn standartlara uygunluðunu deðerlendirerek rapor hazýrlar ve komisyona sunar.
(7) Komisyon üyelerine iliþkin bilgiler Genel Müdürlüðe bildirilir.
(8) Komisyon üyelerinin çalýþma ortamý ve yerinin hazýrlanmasý, üyelerin toplantýya gidiþ ve geliþleri, izleme ve denetleme amacýyla gidecekleri yerlere ulaþýmlarý ile izleme ve denetleme için kullanacaklarý araç ve gereçler il müdürlüðünce saðlanýr.
Komisyonun görev ve yetkileri
MADDE 6 – (1)
Komisyonun görev ve yetkileri þunlardýr:
a) Ýzleme ve denetleme programýný hazýrlamak.
b) Kamu kurum ve kuruluþlarýna ait mevcut resmî yapý, yol, kaldýrým, yaya geçidi, açýk ve yeþil alanlar, spor alanlarý ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapý alanlarý ile gerçek ve tüzel kiþiler tarafýndan yapýlmýþ ve umuma açýk hizmet veren her türlü yapýlar ile büyükþehir belediyeleri ve belediyeler, þehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan
toplu taþýma hizmetlerini
EK-1, EK-2 ve EK-3’teki formlara göre izlemek, denetlemek ve rapor hazýrlamak.
c) Gerekli görülen hallerde teknik deðerlendirme ekibi kurmak ve ön deðerlendirme yapmak üzere görevlendirmek.
ç) Bu maddenin (b) bendi kapsamýnda yapýlan izleme ve denetleme sonucu görülen eriþilebilirlik eksikliklerinin giderilmesi için ek süre vermek, eksiklik bulunmamasý halinde eriþilebilirlik belgesi düzenlemek.
Komisyon baþkanýnýn görev ve
sorumluluklarý
MADDE 7 – (1) Komisyon
baþkanýnýn görev ve sorumluluklarý þunlardýr:
a) Komisyona baþkanlýk etmek.
b) Ýzleme ve denetleme yapýlacak umuma açýk hizmet veren her türlü yapý, açýk alan ve toplu taþýma araçlarý ile ilgili varsa daha önce yapýlan izleme ve denetleme bulgularýný toplatmak.
c) Komisyonu
toplantýya çaðýrmak.
ç) Komisyon tarafýndan düzenlenen raporlarýn bir nüshasýný sekretaryaya iletmek.
Komisyon üyelerinin görev ve sorumluluklarý
MADDE 8 – (1) Komisyon üyelerinin görev ve sorumluluklarý þunlardýr:
a) Ýzleme ve denetleme yapýlacak umuma açýk hizmet veren her türlü yapý, açýk alan ve toplu taþýma araçlarý ile ilgili izleme ve denetleme formlarýný varsa diðer bilgi ve belgeler ile birlikte incelemek ve deðerlendirmek.
b) Ýzleme ve denetleme yapýlacak umuma açýk hizmet veren her türlü yapý, açýk alan ve toplu taþýma araçlarýný incelemek, varsa daha önce yapýlan izleme ve denetleme bulgularýný deðerlendirmek.
c) Ýzleme ve denetleme esnasýnda yapýlan iþbölümü kapsamýnda kendisine verilen görevi mevzuata uygun olarak baðýmsýz, tarafsýz, etkin ve verimli bir þekilde yürütmek.
ç) Ýzleme ve denetleme sonunda denetim bulgularýný komisyon baþkanýna sunmak.
Komisyonun toplanma usulü ve
kararlarýn içeriði
MADDE 9 – (1) Komisyon
baþkaný, izleme ve denetleme programý çerçevesinde görüþülecek dosya sayýsý ve baþvurularý göz önüne alarak aylýk toplantý sayýsýný belirler.
(2) Toplantý günleri ve gündemleri il müdürlüðünce belirlenir. Komisyon baþkaný tarafýndan üyeler toplantýya çaðýrýlýr. Görüþülecek dosyalar çaðrýda üyelere bildirilir. Üyeler görüþülmesini talep ettikleri diðer dosyalarý toplantý gününden önce sekretaryaya bildirir. Üyelere en az beþ gün önceden toplantý günü, saati, yeri ve gündemi bildirilir.
(3) Üyelerin üçte birinin isteði üzerine komisyon baþkaný tarafýndan üyeler olaðanüstü olarak toplantýya çaðýrýlýr.
(4) Komisyon
karar verme sürecinde gündemde yer alan konulara iliþkin uygulama imar planý, çevre düzeni projesi, mimari proje ve diðer projeler ile izleme ve denetleme planý kapsamýnda hazýrlanmýþ belgeleri inceler; fotoðraflar, videolar, uydu görüntüleri, uygulamaya iliþkin numunelerin analiz sonuçlarý gibi ilgili bilgi ve belgelerden yararlanýr.
(5) Komisyon en
az altý üyenin katýlýmýyla toplanýr. Komisyon toplantýya katýlan üyelerin salt çoðunluðu ile karar verir. Oylarýn eþitliði halinde baþkanýn oyu iki oy sayýlýr.
(6) Komisyon
kararlarý gerekçeli olarak yazýlýr, üyeler tarafýndan imzalanýr. Karara muhalif olanlar muhalefet þerhini gerekçeli olarak belirtir.
(7) Komisyon
kararlarýnda verilecek ek süre açýkça belirtilir.
(8) Komisyon üyesi, kendisinin, eþinin veya üçüncü dereceye kadar kan ve sýhri
hýsýmlarýnýn iliþkili veya menfaati olduðu konularda, incelemede yer alamaz ve karar alma sürecinde oy kullanamaz.
(9) Komisyon üyesi, görev yaptýðý veya baðlý olduðu kurumu ile ilgili umuma açýk hizmet veren yapýlarýn, açýk alanlarýn ve toplu taþýma araçlarýnýn incelenmesinde yer alamaz ve karar sürecinde oy kullanamaz.
(10) Gerek görülen durumlarda görüþüne baþvurulmak üzere teknik uzmanlar komisyon baþkaný tarafýndan toplantýya davet edilebilir.
Birden fazla komisyon kurulmasý
MADDE 10 – (1) Ýllerde birden fazla komisyon kurulmasý ihtiyacý bulunmasý halinde il müdürlüðünün teklifi ve valilik onayý ile birden fazla komisyon kurulabilir.
Kararlarýn bildirimi
MADDE 11 – (1) Komisyon
tarafýndan alýnan kararlar izleme ve denetleme talebinde
bulunanlara veya izleme ve denetleme yapýlan umuma açýk hizmet veren yapý, açýk alan ve toplu taþýma araçlarý sahipleri ile ilgili kamu kurum ve kuruluþlarýna il müdürlüðü tarafýndan kararýn alýndýðý tarihten itibaren on gün içinde yazýlý olarak bildirilir.
(2) Komisyon
tarafýndan alýnan kararlar Bakanlýðýn belirleyeceði yöntem ile elektronik ortamda Genel Müdürlüðe bildirilir.
Sekretarya hizmetleri
MADDE 12 – (1)
Komisyonun sekretarya hizmetleri il müdürlüðü tarafýndan yerine getirilir.
(2) Komisyon
sekretaryasý tarafýndan aþaðýdaki hizmetler yürütülür:
a) Komisyon
tarafýndan alýnan kararlarýn ve hazýrlanan raporlarýn kaydýný almak, numaralandýrmak, korumak ve arþivlemek.
b) Komisyon
toplantýlarýndan önce görüþülecek konularla ilgili tüm bilgi ve materyalleri komisyona sunmak üzere hazýrlamak.
c) Komisyon ve
il müdürü tarafýndan alýnan kararlarý ilgililere bildirmek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Ýzleme ve Denetleme Usul ve Esaslarý
Ýzleme ve
denetleme planý ve
programý
MADDE 13 – (1) Eriþilebilirlik politikasý ve stratejisi çerçevesinde izleme ve denetleme konusundaki öncelikler ile genel amaç ve hedefleri belirlemek üzere Bakanlýk tarafýndan ulusal düzeyde yýllýk plan hazýrlanýr ve gerekli hallerde deðiþtirilebilir.
(2) Ýzleme ve denetleme planýnda yer alan öncelikler çerçevesinde gerçekleþtirilecek faaliyetleri belirlemek üzere komisyon tarafýndan il düzeyinde yýllýk izleme ve denetleme programý hazýrlanýr.
Ýzleme
sistemi
MADDE 14 – (1)
Ulusal eriþilebilirlik izleme
sistemi ile yýllýk izleme ve
denetleme programý kapsamýnda umuma açýk hizmet veren yapý, açýk alan ve toplu taþýma araçlarýnýn eriþilebilirlik tespitlerinin yapýlmasý takvime baðlanýr.
(2) Ýllerde kamu kurum ve kuruluþlarýna ait her bir bina, açýk alan ve her bir toplu taþýma türü için ayrý ayrý olmak üzere yeterli sayýda asil ve yedek eriþilebilirlik izleme sorumlusu ilgili kamu kurum ve
kuruluþu personeli arasýndan valilik onayý ile belirlenir. Sorumlular, sorumlu olduklarý bina, açýk alan veya taþýtlarla ilgili tespitlerini eriþilebilirlik izleme ve denetleme formunu düzenleyerek ulusal eriþilebilirlik izleme sistemine kaydeder.
(3) Ulusal eriþilebilirlik izleme sisteminde kayýtlý olmayan veya kayýtlarýnda hata tespit edilen bina, açýk alan ve toplu taþýma araçlarýna ait bilgiler, sisteme girilmek üzere il müdürlüðüne bildirilir. Bilgi güncellemesi il müdürlüðünce yapýlýr.
(4) TSE tarafýndan izleme formlarý kullanýlmak suretiyle, izleme tarihi itibari ile eriþilebilir olduðu tespit edilen umuma açýk hizmet veren her türlü yapý, açýk alan ve toplu taþýma araçlarý için düzenlenecek belge izlemeye esas kabul edilir.
Komisyon tarafýndan baþvuru üzerine veya resen denetleme yapýlabilir.
Ýzleme ve
denetleme usul ve esaslarý
MADDE 15 – (1) Ýzleme ve denetleme aþaðýda belirtilen usul ve esaslar doðrultusunda yapýlýr:
a) Umuma açýk hizmet veren yapý, açýk alan ve toplu taþýma araçlarý için eriþilebilirlik tespitleri ulusal eriþilebilirlik izleme sistemi kullanýlarak yapýlýr.
b) Yeniden
tespit yapýlmasý gereken umuma açýk hizmet veren her türlü yapý, açýk alan ve toplu taþýma araçlarý komisyon tarafýndan belirlenir ve yerinde tespit yapýlýr.
c) Eriþilebilirlik kararý verilebilmesi için yerinde inceleme yapýlýr. Ýnceleme sonucu uygunluðu belirlenen umuma açýk hizmet veren her türlü yapý, açýk alan ve toplu taþýma araçlarý için eriþilebilirlik kararý verilir ve komisyon tarafýndan uygunluk belgesi düzenlenir.
ç) Denetim kapsamýnda istenilen belgelerin denetleme yapanlara
verilmesi zorunludur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Diðer Mevzuatýn Uygulanmasý
Diðer
mevzuatýn
uygulanmasý
MADDE 16 – (1) Bilim,
Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý veya yetkilendirdiði kurum ve kuruluþlardan alýnmýþ 28/11/2008 tarihli ve
27068 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Araçlarýn Ýmal, Tadil ve Montajý Hakkýnda Yönetmelik kapsamýnda tadil edilerek seri tadilat tip onayý veya münferit araç uygunluk belgesi almýþ olduðu ve 2/7/2004 tarihli ve 25510 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Sürücü Koltuðuna Ýlave Olarak Sekizden Fazla Koltuðu Bulunan ve Yolcu Taþýmak Amacýyla Kullanýlan Araçlarýn Özel Hükümleri Ýle Ýlgili Tip Onayý Yönetmeliði (2001/85/AT)’ne uygun imal edilmiþ olduðu izleme sonucu anlaþýlan toplu taþýma araçlarý hakkýnda komisyonca ayrýca denetim yapýlmaz. Ancak baþvuru üzerine veya gerekli görülen hallerde komisyon tarafýndan bu araçlara iliþkin ayrýca denetleme yapýlýr.
BEÞÝNCÝ BÖLÜM
Ek Süre Verilmesi, Ýdari Para Cezasýnýn
Uygulanmasý ve Kullanýlmasý
Ek süre
verilmesi
MADDE 17 – (1) Komisyon
yaptýðý izleme ve
denetleme sonucunda, talep üzerine veya resen ilgili belediye ve kamu kurum ve
kuruluþlarý ile umuma açýk hizmet veren her türlü yapý ve açýk alan malikleri ile toplu taþýma araçlarýnýn sahiplerine eksikleri tamamlamasý için 7/7/2015 tarihine kadar
uygun ek süre verebilir.
Ýdari para
cezasý
uygulanmasý
MADDE 18 – (1) Umuma
açýk hizmet veren
her türlü yapý ve açýk alan ile toplu taþýma araçlarýnýn sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kiþilerine her bir tespit için bin Türk Lirasýndan beþ bin Türk Lirasýna kadar idari para cezasý uygulanýr. Bu þekilde bir yýl içinde uygulanacak idari para cezasýnýn tutarý ellibin lirayý geçemez. Büyükþehir belediyeleri, belediyeler ve diðer kamu kurum ve kuruluþlarýna her bir tespit için beþbin Türk Lirasýndan yirmibeþ
bin Türk Lirasýna kadar idari para cezasý uygulanýr. Bu þekilde bir yýl içinde uygulanacak idari para cezasýnýn tutarý beþyüz
bin lirayý geçemez.
(2) Yönetmeliðin EK-1, EK-2, EK-3 cetvelleri dikkate alýnarak komisyon tarafýndan hazýrlanan rapor gereði için il müdürlüðüne gönderilir. Gelen rapor doðrultusunda il müdürünce ceza miktarý belirlenir ve idari yaptýrým kararý, 11/2/1959 tarihli ve
7201 sayýlý Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgiliye teblið edilir. Tebligat metninde idari yaptýrým kararýna karþý baþvurulabilecek kanun yolu, mercii ve süresi açýk bir þekilde belirtilir.
(3) Ýdari para cezasý, idari yaptýrým kararýnýn tebliðinden itibaren bir ay içinde muhasebe yetkilisi mutemetleri ve muhasebe
birimlerine ödenir.
(4) Ýdari para cezasýnýn dava açma süresi içinde ödenmesi halinde, idari para cezasý tutarýnýn dörtte üçü tahsil edilir.
(5) Ýdari para cezasýna muhatap olanýn ekonomik durumunun müsait olmamasý halinde idari para cezasýnýn ilk taksitinin peþin ödenmesi koþuluyla, bir yýl içinde ve dört eþit taksit halinde ödenmesine il müdürlüðü tarafýndan karar verilebilir.
(6) Tahsil
edilen idari para cezalarý genel bütçeye gelir kaydedilir.
(7) Kesinleþen idari para cezalarýnýn ödeme süresi içinde ödenmemesi veya taksitlendirilmesi halinde taksitlerin
tam ve zamanýnda ödenmemesi halinde, ödenmeyen idari para cezasý tutarlarý bildirim üzerine 6183 sayýlý Kanun hükümlerine göre vergi dairelerince takip ve tahsil edilir.
(8) Ýdari para cezalarýna karþý, teblið tarihinden itibaren 15 gün içinde sulh ceza mahkemesine baþvurulabilir. Bu süre içerisinde baþvurunun yapýlmamýþ olmasý halinde idari para cezalarý kesinleþir.
(9) Ýdari para cezasýný tahsil eden mercii, ilde tahsil edilen toplam
idari para cezasý tutarýný her yýlýn Haziran ve Aralýk aylarýnýn ilk haftasýnda il müdürlüðüne bildirir.
Ýdari para
cezasý tutarlarýnýn kullanýlmasý
MADDE 19 – (1) Bir önceki yýl gelir kaydedilen idari para cezasý tutarlarý dikkate alýnarak eriþilebilirlik konusundaki projelerde kullanýlmak üzere Bakanlýk bütçesinde ödenek öngörülür.
ALTINCI BÖLÜM
Çeþitli ve Son Hükümler
Olaðanüstü þartlarda
yapýlacak düzenlemeler
MADDE 20 – (1)
Komisyon, doðal afet ve mücbir sebeplerin varlýðý halinde bu Yönetmelikte belirlenen izleme ve denetim
faaliyetlerini belirli bir süre için erteleyebilir.
Ýzleme ve
denetleme programlarý ve
faaliyet raporlarý
MADDE 21 – (1) Ýllerin izleme ve denetleme programlarý, ilki komisyonun kurulduðu tarihten itibaren bir ay içinde, sonraki yýllarda ise Ocak ayý sonuna kadar Genel Müdürlüðe gönderilir.
(2) Komisyonun
izleme ve denetleme faaliyetlerine iliþkin altý aylýk dönemi içeren raporlar, il müdürlüðünce Ocak ve Temmuz aylarýnýn 15’ine kadar Genel Müdürlüðe gönderilir.
Formlar ve tutanaklar
MADDE 22 – (1) Ýzleme ve denetlemeye iliþkin formlar, tutanaklar ve belgelerin þekli ve içeriði Bakanlýkça belirlenir.
Komisyonlarýn oluþumu
GEÇÝCÝ MADDE 1 – (1) Komisyon, vali tarafýndan bu Yönetmeliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren bir ay içinde oluþturulur.
Yürürlük
MADDE 23 – (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 24 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakaný yürütür.
Yönetmeliðin Ekleri
|