11 Temmuz 2013  PERÞEMBE

Resmî Gazete

Sayý : 28704

YÖNETMELÝK

Ýçiþleri Bakanlýðý (Göç Ýdaresi Genel Müdürlüðü)ndan:

ÝL GÖÇ UZMANLIÐI YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, il göç uzmaný ve il göç uzman yardýmcýlarýnýn mesleðe alýnmalarý, yarýþma sýnavý, komisyonlarýn oluþumu, yetiþtirilmeleri, yeterlilik sýnavlarý, atanmalarý, eðitimleri, çalýþma usul ve esaslarý ile görev, yetki ve sorumluluklarýný düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik, Göç Ýdaresi Genel Müdürlüðü taþra teþkilatýnda istihdam edilecek il göç uzmaný ile il göç uzman yardýmcýlarýný kapsar.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayýlý Yabancýlar ve Uluslararasý Koruma Kanununun 119 uncu maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakan: Ýçiþleri Bakanýný,

b) Daire baþkaný: Genel Müdürlük daire baþkanlarýný,

c) Genel Müdür: Göç Ýdaresi Genel Müdürünü,

ç) Genel Müdürlük: Göç Ýdaresi Genel Müdürlüðünü,

d) Giriþ sýnavý: Ýl göç uzman yardýmcýlýðý için yapýlacak olan giriþ sýnavýný,

e) Komisyon: Giriþ Sýnavý Komisyonunu,

f) KPSS: Kamu Personel Seçme Sýnavýný,

g) Kurul: Yeterlik sýnavý kurulunu,

ð) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðýný,

h) Uzman: Ýl göç uzmanýný,

ý) Uzman yardýmcýsý: Ýl göç uzman yardýmcýsýný,

i) Yeterlik sýnavý: Ýl göç uzmanlýðý yeterlik sýnavýný,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Uzman Yardýmcýlýðýna Giriþ

Giriþ sýnavý

MADDE 4 (1) Genel Müdürlük taþra teþkilatýna uzman yardýmcýsý olarak atanacaklar, kadro ve ihtiyaç durumuna göre Genel Müdürlük tarafýndan uygun görülen zamanlarda açýlacak giriþ sýnavý ile mesleðe alýnýr.

(2) Giriþ sýnavý, yazýlý ve sözlü olmak üzere iki aþamalý yapýlýr.

(3) Giriþ sýnavý, öðrenim dallarý göz önüne alýnarak Komisyon tarafýndan farklý alanlarda yapýlabilir. Genel Müdürlük, ihtiyaç duyulmasý halinde öðrenim dallarýna göre ayrý ayrý kontenjan belirleyebilir.

(4) Giriþ sýnavý, Genel Müdürlükçe yapýlýr. Ýhtiyaç duyulmasý halinde yazýlý sýnav, ÖSYMye, üniversitelere ya da diðer kamu kurum ve kuruluþlarýna yaptýrýlabilir.

Giriþ sýnavý baþvuru þartlarý

MADDE 5 (1) Giriþ sýnavýna katýlmak isteyenlerin aþaðýdaki þartlarý taþýmalarý gerekir:

a) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel þartlarý taþýmak.

b) Giriþ sýnavýnýn yapýlacaðý tarih itibariyle otuz beþ yaþýný doldurmamýþ olmak.

c) Baþvuru tarihinin son günü itibariyle geçerlilik süresi dolmamýþ KPSSden, giriþ sýnavý duyurusunda belirtilen puan türlerine göre asgari puaný almýþ olmak.

ç) Genel Müdürlüðün kadro ve ihtiyaç durumuna göre; en az dört yýllýk lisans eðitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, iþletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden veya Genel Müdürlükçe yürütülen hizmetlerin gerektirdiði en az dört yýllýk lisans eðitimi veren yükseköðretim kurumlarý ile bunlara denkliði kabul edilen yurt içindeki veya yurt dýþýndaki öðretim kurumlarýndan mezun olmak.

Giriþ sýnavýnýn duyurulmasý

MADDE 6 (1) Giriþ sýnavýna katýlma þartlarý, baþvuru tarihi ve yeri, baþvuru þekli ve baþvuru evrakýnýn temin edileceði yer, KPSS puan türleri ve asgari puanlar, öðrenim dallarý ve kontenjanlarý, baþvuruda istenecek diðer belge ve beyanlar, atama yapýlacak kadro sayýsý, sýnýfý ve derecesi, sýnavýn tarihi ve yapýlacaðý yer, sýnava kaç kiþinin çaðrýlacaðý, giriþ sýnavýnýn þekli, sýnav konularý, deðerlendirme yöntemi ile gerekli görülen diðer hususlar sýnav tarihinden en az bir ay önce, Resmî Gazetede, yurt düzeyinde günlük olarak yayýmlanan tirajý yüksek ilk beþ gazetenin en az birinde ve Genel Müdürlüðün internet sitesinde ilan edilmek suretiyle duyurulur.

Giriþ sýnavý baþvuru iþlemleri

MADDE 7 (1) Giriþ sýnavý baþvurusu, elden veya posta yoluyla ilanda belirtilen adrese ya da ilanda belirtilmesi kaydýyla Genel Müdürlüðün internet sitesi üzerinden yapýlýr.

(2) Giriþ sýnavýna katýlmak isteyen adaylar, Genel Müdürlük, Ýl Göç Ýdaresi Müdürlüðünden veya Genel Müdürlük internet sitesinden temin edecekleri sýnav baþvuru formunu doldurarak aþaðýdaki belgelerle birlikte baþvurur:

a) Yükseköðrenim mezuniyet belgesinin aslý veya onaylý örneði; eðitimini yurt dýþýnda tamamlamýþ olanlarýn diploma denklik belgesinin aslý veya onaylý örneði.

b) Üç adet vesikalýk fotoðraf.

c) KPSS sonuç belgesinin aslý veya bilgisayar çýktýsý.

ç) T.C. kimlik numarasý beyaný.

d) Özgeçmiþ.

(3) Elden veya posta yoluyla yapýlacak baþvurularda ikinci fýkrada sayýlan belgelerin son baþvuru tarihi mesai bitimine kadar Genel Müdürlüðe teslim edilmesi veya ulaþtýrýlmasý þarttýr. Bu belgeler, aslý ibraz edilmek kaydýyla, Genel Müdürlükçe de onaylanabilir. Postadaki gecikmeler ve giriþ sýnavý duyurusunda belirtilen süre içerisinde yapýlmayan baþvurular dikkate alýnmaz.

(4) Giriþ sýnavý baþvurusunun, Genel Müdürlüðün internet sitesi üzerinden yapýlmasý halinde, ikinci fýkradaki belgeler sözlü sýnavdan önce Genel Müdürlüðe teslim edilir.

Giriþ sýnavý komisyonu

MADDE 8 (1) Giriþ Sýnavý Komisyonu; Genel Müdür tarafýndan belirlenen en az daire baþkaný düzeyindeki yöneticiler ile üniversite öðretim üyeleri olmak üzere baþkan dâhil en az beþ asil ve üç yedek üyeden oluþur. Kurum dýþýndan sýnav komisyonuna görevlendirilen asil üye sayýsý ikiyi geçemez. Ýnsan Kaynaklarý Dairesi Baþkaný komisyonun doðal üyesidir. Asil üyelerin herhangi bir nedenle komisyona katýlamamalarý halinde yedek üyeler tespit sýrasýna göre komisyona katýlýrlar.

(2) Bölümler itibariyle ayrý ayrý kontenjan belirlenmesi halinde her bir bölüm için ayrý komisyon oluþturulabilir.

(3) Komisyon baþkan ve üyeleri; boþanmýþ olsalar dahi eþlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve kayýn hýsýmlarýnýn veya evlatlýklarýnýn katýldýðý sýnavlarda görev alamazlar.

Komisyonun görevleri

MADDE 9 (1) Komisyon; yazýlý sýnavýn yapýlmasý veya yaptýrýlmasý, yazýlý sýnav sorularýnýn hazýrlanmasý veya hazýrlatýlmasý ve cevaplarýn deðerlendirilmesi, sözlü sýnavýn yapýlmasý, sonuçlarýn ilan edilmesi, itirazlarýn sonuçlandýrýlmasý ve sýnavla ilgili diðer iþlemlerin yürütülmesiyle görevli ve yetkilidir.

(2) Komisyon üye tam sayýsý ile toplanýr ve oy çokluðuyla karar alýr. Oylarýn eþitliði halinde Komisyon Baþkanýnýn bulunduðu taraf çoðunluk kabul edilir. Oylama sýrasýnda çekimser oy kullanýlamaz. Alýnan kararlar kesindir. Karara katýlmayanlar karþý oylarýný gerekçeleriyle birlikte belirtmek zorundadýr.

Giriþ sýnavý ön hazýrlýk çalýþmalarý

MADDE 10 (1) Giriþ sýnavý ön hazýrlýk çalýþmalarý Ýnsan Kaynaklarý Dairesi Baþkanlýðý tarafýndan yürütülür.

(2) Ýnsan Kaynaklarý Dairesi Baþkanlýðý, öngörülen süre içerisinde yapýlan baþvurularý inceleyerek adaylarda aranan þartlarýn mevcut olup olmadýðýný tespit eder. Aranýlan nitelikleri taþýyan adaylar, ilanda belirtilen KPSS puan türlerinden her puan türü için ayrý ayrý en yüksek puaný alan adaydan baþlamak üzere bir sýralamaya tabi tutulur. Atama yapýlacak kadro sayýsýnýn yirmi katýný geçmemek üzere, ilanda duyurulan sayýda aday tutanakla belirlenir ve Genel Müdürlük internet sitesinde ilan edilir. KPSS puan türü itibariyle en son adayýn aldýðý puanla ayný puana sahip adaylar da giriþ sýnavýna çaðrýlýr.

(3) Adaylar, sýnav giriþ belgelerini sýnav saatine kadar elden teslim alýrlar. Sýnav giriþ belgesinde, fotoðraf, kimlik bilgileri, sýnav yeri, tarihi ve saati yer alýr.

Giriþ sýnavýnýn konularý

MADDE 11 (1) Yazýlý sýnav konularý; mezun olunan bölümlerin müfredatý dikkate alýnarak belirlenen alan bilgisi ve Genel Müdürlüðün görev alanýna giren temel konular olmak üzere iki bölümden oluþur. Yazýlý sýnav konularýnýn alt baþlýklarý ve yazýlý sýnav sorularýnýn konu gruplarý bakýmýndan hangi aðýrlýkta deðerlendirmeye tabi tutulacaðýna sýnav duyurusunda yer verilir.

(2) Lisans eðitimine ait mesleki bilgilerin deðerlendirilmesi; 5 inci maddenin birinci fýkrasýnýn (ç) bendinde belirtilen öðretim kurumlarýndan mezun olanlar için, mezun olunan bölümlerin müfredatý dikkate alýnarak belirlenen ve sýnav duyurusunda belirtilen alan bilgisi konularýndan yapýlýr.

(3) Sýnav sorularýnýn % 80i lisans eðitimine ait mesleki bilgilerden, % 20si Genel Müdürlüðün görev alanýna ait temel bilgilerden hazýrlanýr. Atama yapýlacak kadro sayýsýnýn öðrenim dallarý itibarýyla ayrý ayrý belirlenmesi durumunda, adaylarýn hangi sýnav konularýndan sorumlu olacaðý sýnav duyurusunda belirtilir.

Yazýlý sýnav

MADDE 12 (1) Yazýlý sýnava KPSS sonuçlarýna göre baþvuran adaylardan, en yüksek puana sahip olan adaydan baþlanmak üzere atama yapýlacak kadro sayýsýnýn en fazla yirmi katýna kadar aday (son sýradaki aday ile eþit puana sahip adaylar dâhil) çaðrýlýr.

(2) Yazýlý sýnav; duyuruda belirtilen konularda klasik veya test þeklinde yapýlabilir.

(3) Sýnav sorularýnýn hazýrlanmasý, muhafazasý ve sonuçlarýnýn deðerlendirilmesinde gizliliðe riayet edilir. Hazýrlanan sorular zarflar içerisine konularak kapatýlýp imzalanmak suretiyle giriþ sýnavý komisyonu baþkaný tarafýndan muhafaza edilir ve sýnav salonunda adaylarýn huzurunda açýlýr.

(4) Yazýlý sýnav, Ýnsan Kaynaklarý Dairesi Baþkanlýðý tarafýndan komisyon üyelerinin gözetimi ve denetimi altýnda yapýlýr.

(5) Yazýlý sýnavdan baþarýlý sayýlmak için her konu grubundan en az elli puan ve sýnav notu olarak en az yetmiþ puan alýnmasý þarttýr.

(6) Sýnavýn baþlama ve bitiþ saati, kaç adayýn katýldýðý, her adayýn kullandýðý cevap kâðýdý sayfasý tutanakla tespit edilir. Toplanan cevap kâðýtlarý ve tutanaklar, zarf içine konularak kapatýlýp mühürlendikten sonra komisyon baþkanýna teslim edilir.

(7) Sýnavda kopya çekenler, çekmeye teþebbüs edenler veya kopya çektiði tespit edilenler hakkýnda tutanak düzenlenir ve sýnav kâðýtlarý geçersiz sayýlýr.

(8) Tutanaklar salon baþkaný ile gözetim ve denetim görevlileri tarafýndan imzalanýr.

(9) Yazýlý sýnav sonuçlarý ve sözlü sýnava katýlmaya hak kazananlarýn listesi ile sözlü sýnavýn yeri, günü ve saati Genel Müdürlüðün internet sitesinde yayýmlanmak suretiyle ilan edilir.

(10) Giriþ sýnavýnýn yazýlý kýsmýnýn ÖSYM, üniversiteler ya da diðer kamu kurum ve kuruluþlarýna yaptýrýlmasý halinde, yazýlý sýnava iliþkin hususlar Genel Müdürlük ve ilgili kuruluþ arasýnda protokol ile belirlenir.

Sözlü sýnav ve deðerlendirilmesi

MADDE 13 (1) Yazýlý sýnav sonucunda yetmiþ puandan az olmamak üzere, en yüksek puandan baþlanarak giriþ sýnavý duyurusunda belirtilen gruplar itibariyle belirlenen kadronun dört katýna kadar aday sözlü sýnava çaðrýlýr. Son sýradaki adayla ayný puaný alan adaylar da sözlü sýnava çaðrýlýr.

(2) Sözlü sýnav, adaylarýn;

a) Yazýlý sýnav konularýna iliþkin bilgi düzeyi,

b) Bir konuyu kavrayýp özetleme, ifade yeteneði ve muhakeme gücü,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranýþ ve tepkilerinin mesleðe uygunluðu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandýrýcýlýðý,

d) Genel yetenek ve genel kültürü,

e) Bilimsel ve teknolojik geliþmelere açýklýðý,

yönlerinden deðerlendirilerek, ayrý ayrý puan verilmek suretiyle gerçekleþtirilir.

(3) Adaylar, komisyon tarafýndan ikinci fýkranýn (a) bendi için elli puan, (b) ila (e) bentlerinde yazýlý özelliklerin her biri için onar puan üzerinden deðerlendirilir ve verilen puanlar ayrý ayrý tutanaða geçirilir.

(4) Sözlü sýnavda baþarýlý sayýlmak için, komisyon baþkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanlarýn aritmetik ortalamasýnýn en az yetmiþ olmasý þarttýr.

Sýnav sonuçlarýnýn deðerlendirilmesi ve ilaný

MADDE 14 (1) Giriþ sýnavýnda baþarýlý olmak için yazýlý ve sözlü sýnavlarýn her bir aþamasýndan en az yetmiþ puan alýnmasý zorunludur. Baþarý sýralamasý yazýlý sýnav ile sözlü sýnav notlarýnýn aritmetik ortalamasý alýnarak belirlenir. Sýnav sonuçlarýna göre adaylarýn yazýlý ve sözlü sýnav notlarýnýn aritmetik ortalamasýnýn eþitliði durumunda yazýlý sýnav puaný yüksek olan aday; her iki puanýn da eþit olmasý halinde KPSS puaný yüksek olan aday sýralamada üstte yer alýr.

(2) Adaylar, giriþ sýnavý puaný en yüksek adaydan baþlamak suretiyle sýralamaya konulur ve atama yapýlacak kadro sayýsý kadar aday asil, giriþ sýnavýnda baþarýlý olmak þartýyla atama yapýlacak kadro sayýsýný geçmemek üzere, Komisyonca belirlenecek sayýda aday ise yedek olarak tespit edilir. Baþarý sýrasýna göre oluþturulacak yedek aday listesi, giriþ sýnavý sonuçlarýnýn ilanýndan itibaren iki yýlý geçmemek üzere bir sonraki giriþ sýnavý ilan tarihine kadar geçerlidir.

(3) Sýnav sonuçlarý, komisyon tarafýndan tutanaða baðlanýr. Baþarý sýralamasýna göre oluþturulan liste Genel Müdür tarafýndan onaylandýktan sonra Genel Müdürlük internet sitesinde ve Genel Müdürlük hizmet binasýnda ilan edilir. Ayrýca, asil ve yedek listede yer alan adaylara bildirilir.

(4) Giriþ sýnavýnda yetmiþ ve üzerinde puan almýþ olmak, asil ve yedek listelere giremeyen adaylar için müktesep hak teþkil etmez.

Atamadan önce istenecek belgeler

MADDE 15 (1) Uzman yardýmcýlýðý giriþ sýnavýnda baþarýlý olan adaylardan aþaðýdaki belgeler istenir:

a) Erkek adaylarýn askerlik durumuna dair yazýlý beyaný.

b) Dört adet vesikalýk fotoðraf.

c) Adli sicil kaydýna iliþkin yazýlý beyaný.

ç) Görevini devamlý yapmaya engel olabilecek akýl hastalýðý olmadýðýna dair yazýlý beyaný.

d) Mal bildirimi.

e) Kamu etik sözleþmesi.

Uzman yardýmcýlýðýna atanma

MADDE 16 (1) Giriþ sýnavýný kazanan adaylardan, ilan edilen uzman yardýmcýsý kadro sayýsý kadar aday, baþarý sýralamasýna göre uzman yardýmcýsý olarak atanýr. Asil listeden uzman yardýmcýlýðýný kazanan adaylardan çeþitli sebeplerle göreve baþlamayanlarýn veya atamasý yapýlýp herhangi bir sebeple görevden ayrýlanlarýn yerine, yedek aday listesinden öðrenim dallarý itibariyle baþarý sýrasýna göre atama yapýlabilir.

(2) Gerekli belgeleri süresinde ibraz etmeyenlerin atamalarý yapýlmaz.

(3) Sýnavda baþarýlý olanlardan, atama þartlarýný taþýmadýklarý sonradan anlaþýlanlarýn sýnav sonuçlarý geçersiz sayýlarak atamalarý yapýlmaz, yapýlmýþ olsa dahi iptal edilir.

(4) Atamalarý yapýlan uzman yardýmcýlarýnýn göreve baþlamalarýna iliþkin olarak, 657 sayýlý Kanunun 62 ve 63 üncü madde hükümleri uygulanýr.

Gerçeðe aykýrý beyan

MADDE 17 (1) Giriþ sýnavýný kazananlardan sýnav baþvuru formunda gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu tespit edilenlerin sýnav sonuçlarý geçersiz sayýlarak atamalarý yapýlmaz. Atamalarý yapýlmýþ olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talep edemez.

(2) Gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu veya belge verdiði tespit edilenler hakkýnda suç duyurusunda bulunulur.

Sýnav belgelerinin saklanmasý

MADDE 18 (1) Atamasý yapýlanlarýn sýnavla ilgili belgeleri, ilgililerin özlük dosyalarýnda; baþarýsýz olanlar ile baþarýlý olduðu halde herhangi bir nedenle atanamayanlarýn sýnav belgeleri ise dava açma süresinden az olmamak kaydýyla bir sonraki sýnava kadar Genel Müdürlükçe saklanýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Uzman Yardýmcýlýðý Dönemi ve Uzman Yardýmcýlarýnýn Yetiþtirilmesi

Uzman yardýmcýlýðý süresi ve çalýþma düzeni

MADDE 19 (1) Uzman yardýmcýlýðý dönemi en az üç yýldýr. Bu sürenin hesabýnda aylýksýz izin ile toplamý üç ayý aþan hastalýk ve refakat izinleri dikkate alýnmaz.

(2) Uzman yardýmcýlarý, görevlendirildikleri il müdürlükleri birimlerinde, il müdürüne veya il müdürü tarafýndan belirlenen uzmanýn refakatinde ve gözetiminde çalýþýrlar.

Uzman yardýmcýlarýnýn yetiþtirilme ilkeleri

MADDE 20 (1) Uzman yardýmcýsý olarak atananlar bu kadroda bulunduklarý sürece uzmanlýðýn gerektirdiði bilgi, beceri ve etik deðerleri kazanmalarý amacýyla, verilecek görevlerin yaný sýra;

a) Genel Müdürlüðün teþkilat yapýsý, görevleri ve çalýþma düzeni hakkýnda bilgi edinilmesini,

b) Rapor yazmak, inceleme ve araþtýrma yapabilmek ve analitik düþünebilmek için gerekli bilgi ve donanýmýn kazanýlmasýný,

c) Genel Müdürlükle ilgili mevzuat ve bu mevzuatýn uygulanmasýna iliþkin yazýþma yöntemi ile diðer bilgi ve becerilerin edinilmesini,

ç) Mesleki konularda bilimsel çalýþma ve araþtýrma alýþkanlýðýnýn edinilmesini, inceleme ve araþtýrma teknikleri konularýnda gerekli bilgi ve yeteneðin kazanýlmasýný,

d) Yabancý dil bilgisinin geliþtirilmesini,

e) Genel Müdürlüðün çalýþma alanýyla ilgili olarak, ulusal ve uluslararasý konferans, seminer ve eðitim programlarýna katýlým ve temsil kabiliyetinin geliþtirilmesini,

f) Genel Müdürlük görev alanýyla ilgili faaliyette bulunan kuruluþlarda, staj, eðitim, inceleme ve araþtýrma yapýlmasýný,

saðlamaya yönelik çalýþmalarda bulunur.

Yetiþtirilme þekli ve esaslarý

MADDE 21 (1) Uzman yardýmcýlarý, 21/2/1983 tarihli ve 83/6061 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararýyla yürürlüðe konulan Aday Memurlarýn Yetiþtirilmelerine Ýliþkin Genel Yönetmelik çerçevesinde, temel eðitim, hazýrlayýcý eðitim ve staj eðitimine tabi tutulur.

(2) Uzman yardýmcýlarýnýn temel eðitim ve hazýrlayýcý eðitim programlarýndan sonra il müdürü veya il müdürünün belirleyeceði uzman refakatinde araþtýrma ve incelemeler ile diðer çalýþmalara iþtirak ederek, mesleki uygulamayý öðrenmelerinin yaný sýra, yurt içinde ve yurt dýþýnda düzenlenecek kurs, seminer, staj ve konferans gibi eðitim çalýþmalarýna katýlmalarý yoluyla mesleki bilgi ve deneyimlerinin artýrýlmasý saðlanýr. Ayrýca bu süreçte, bu Yönetmelikte sayýlan görevlere iliþkin rapor yazmak, inceleme ve araþtýrma yapmak konularýnda bilgi ve becerilerini artýracak çalýþmalara aðýrlýk verilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yeterlik Sýnavý

Yeterlik sýnavý kurulu

MADDE 22 (1) Yeterlik sýnavýnýn yapýlmasý ile sonuçlarýnýn açýklanmasý ve itirazlarýn incelenerek karara baðlanmasý Yeterlik Sýnavý Kurulu tarafýndan yapýlýr.

(2) Kurul, Genel Müdür tarafýndan en az daire baþkaný seviyesindeki yöneticiler arasýndan belirlenen beþ üyeden oluþur. Kurul baþkaný, Genel Müdür tarafýndan belirlenir. Gerekli görülmesi halinde Kurulda yükseköðretim kurumlarýndan öðretim üyeleri de görevlendirilebilir. Ayrýca, ayný usul ile dört yedek üye tespit edilir.

(3) Kurul baþkan ve üyeleri; boþanmýþ olsalar dahi eþlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve kayýn hýsýmlarýnýn veya evlatlýklarýnýn katýldýðý sýnavlarda görev alamaz.

(4) Gerekli görülmesi halinde ayný usulle farklý alanlarda olmak üzere birden fazla yeterlik sýnavý kurulu oluþturulabilir.

Yeterlik sýnavý

MADDE 23 (1) Yeterlik sýnavý Genel Müdürlükçe uygun görülecek tarihte yazýlý olarak yapýlýr.

(2) Uzman yardýmcýsý, üç ayý geçen yurtdýþý eðitim ve görevler ile aylýksýz izin, toplamý üç ayý aþan hastalýk ve refakat izinleri hariç en az üç yýl fiilen çalýþmasý kaydýyla yeterlik sýnavýna girmeye hak kazanýr.

(3) Yeterlik sýnavý, Genel Müdürlük mevzuatý ile Genel Müdürlüðün görev alanýna giren ve sýnavdan en az altý ay önce ilan edilen konulardan yapýlýr. Yeterlik sýnavýnýn tarihi, Genel Müdür tarafýndan belirlenir.

(4) Uzman yardýmcýsýnýn baþarýlý sayýlmasý için üyelerin verdiði notlarýn aritmetik ortalamasýnýn yüz üzerinden en az yetmiþ puan olmasý þarttýr.

(5) Yeterlik sýnavýnda baþarýlý olamayan veya sýnava girmeye hak kazandýðý halde geçerli mazereti olmaksýzýn sýnav hakkýný kullanmayanlara, bir yýl içinde ikinci kez sýnav hakký verilir.

(6) Yeterlik sýnavý sonunda; kurul baþkaný, her bir üyenin verdiði notu gösteren bir çizelge ve sýnav tutanaðý tanzim ederek sonucu Ýnsan Kaynaklarý Dairesi Baþkanlýðýna bildirir. Sonuçlar, Genel Müdürün onayýndan sonra Ýnsan Kaynaklarý Dairesi Baþkanlýðý tarafýndan ilgililere teblið edilir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Atama, Görev, Yetki ve Sorumluluk

Uzmanlýk için aranan þartlar ve atanma

MADDE 24 (1) Uzman yardýmcýsýnýn, uzman olarak atanabilmesi için yeterlik sýnavýnda baþarýlý olmasý þarttýr.

Baþarýsýzlýk hali

MADDE 25 (1) Verilen ilave süre içerisinde, ikinci sýnavda baþarý gösteremeyen veya ikinci sýnav hakkýný kullanmayanlar uzman yardýmcýsý unvanýný kaybeder ve Genel Müdürlükte durumlarýna uygun memur unvanlý kadrolara atanýr.

Uzman ve uzman yardýmcýlarýnýn görev ve sorumluluklarý

MADDE 26 (1) Mevzuatla Genel Müdürlüðe verilen aþaðýdaki görevler uzman ve uzman yardýmcýlarý tarafýndan yerine getirilir:

a) Kendisine verilen konulara ait çalýþmalarý Genel Müdürlüðün çalýþma esas ve ilkeleri ile stratejik plan ve yýllýk programlarýna göre yürütmek.

b) Genel Müdürlüðün görev alanýna giren ve uygulamayý doðrudan veya dolaylý olarak etkileyebilecek konularý izlemek, araþtýrmak ve analiz etmek, kurumsal stratejinin planlanmasýna ve güncelleþtirilmesine yönelik çalýþmalar yapmak.

c) Kendisine verilen konularla ilgili inceleme ve araþtýrma yapmak, projeler hazýrlamak, hazýrlanan projelere destek saðlamak, çalýþtýðý birimin hizmet kapasite ve kalitesinin artýrýlmasýna yönelik çalýþmalar yapmak, yapýlan çalýþmalara katýlmak ve bu konulara iliþkin raporlar hazýrlamak.

ç) Mevzuat hazýrlanmasýna ve uygulanmasýna, iþ ve iþlemlerin geliþtirilmesine iliþkin önerilerde bulunmak.

d) Genel Müdürlük ve illerdeki toplantý, seminer ve eðitim programlarý ile çalýþma gruplarýnda görev almak ve sonuçlarýný rapor halinde amirine sunmak.

e) Görevlendirildikleri birimin günlük, kýsa ve uzun vadeli iþlerine katký saðlamak.

f) Uygulamalarda karþýlaþýlan aksaklýk ve sorunlarý tespit etmek, bunlarý gidermek için gerekli tedbirleri almak ve kendi yetkisi dýþýnda bulunanlar için öneride bulunmak.

g) Verilecek benzeri nitelikteki görevleri yerine getirmek.

(2) Uzmanlar, uzman yardýmcýlarýnýn yetiþtirilmelerine katkýda bulunurlar.

(3) Verilen iþleri mevzuata, stratejik plan ve yýllýk programla uygun olarak ve süresi içinde yerine getirmekten dolayý uzmanlar il müdürüne karþý, uzman yardýmcýlarý ise birlikte çalýþtýklarý uzmana ve il müdürüne karþý sorumludur.

(4) Uzman ve uzman yardýmcýlarý görevlerini tarafsýzlýk, güvenilirlik ve sýr saklama ilkelerine göre yürütmekle yükümlüdür.

ALTINCI BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Hizmet içi eðitim

MADDE 27 (1) Uzmanlar ve uzman yardýmcýlarý, Genel Müdürlüðün görev ve faaliyetleriyle ilgili geliþmelerin izlenmesi ve deðerlendirilmesi, analizlerin yapýlmasý, strateji hazýrlanmasý ve politika oluþturulmasý konularýnda bilgi, birikim ve yeteneklerinin geliþtirilmesi amacýyla ihtiyaç duyulan zamanlarda hizmet içi eðitime tabi tutulur.

(2) Gerektiðinde hizmet içi eðitim, üniversiteler ve ilgili diðer kurum ve kuruluþlar ile iþbirliði içinde yapýlýr veya yaptýrýlýr.

(3) Hizmet içi eðitimlerde Genel Müdürlük hizmet birimleri, eðitici ve eðitim içeriði desteði verebilir.

Yurtdýþýnda eðitim

MADDE 28 (1) Uzmanlar ve uzman yardýmcýlarý, ihtiyaç duyulan konularda eðitim, staj, araþtýrma yapmak, mesleki bilgi ve deneyimini arttýrmak amacýyla 657 sayýlý Kanun ve 21/1/1974 tarihli ve 7/7756 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Yetiþtirilmek Amacýyla Yurt Dýþýna Gönderilecek Devlet Memurlarý Hakkýnda Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yurt dýþýna gönderilebilir.

Sekretarya hizmetleri

MADDE 29 (1) Bu Yönetmelikte yer alan komisyon ve kurullarýn sekretarya hizmetleri, Ýnsan Kaynaklarý Dairesi Baþkanlýðýnca yürütülür.

Kariyer dýþý uzman atanamayacaðý

MADDE 30 (1) Uzmanlýk kadrolarýna, bu Yönetmelik hükümleri dýþýnda atama yapýlamaz.

Yeniden atanma

MADDE 31 (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre uzman unvanýný kazandýktan sonra Genel Müdürlükten çeþitli sebeplerle ayrýlanlardan uzmanlýða atanmak isteyenler, durumlarýna uygun boþ kadro bulunmasý ve gereken nitelikleri kaybetmemiþ olmalarý kaydýyla ve Genel Müdürlüðün ihtiyaçlarý çerçevesinde yeniden atanabilirler.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 32 (1) Giriþ sýnavýna katýlacaklarýn listesi, giriþ sýnavý ile yeterlik sýnavý sonuçlarýna yedi gün içinde itiraz edilebilir. Ýtirazlar, ilgisine göre komisyon veya kurul tarafýndan yedi gün içerisinde sonuçlandýrýlarak ilgiliye teblið edilir.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 33 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu, 6458 sayýlý Kanun ve 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Kamu Görevlerine Ýlk Defa Atanacaklar için Yapýlacak Sýnavlar Hakkýnda Genel Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 34 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 35 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ýçiþleri Bakaný yürütür.