Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarý Kurumundan:
BAÐIMSIZ DENETÇÝLÝK SINAV TEBLÝÐÝ
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Tebliðin amacý baðýmsýz denetçilik sýnavýna iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Teblið, baðýmsýz denetçilik sýnavýnýn; konularýna, içeriðine, duyurusuna, müracaat usulüne, yerine, zamanýna, þekline, süresine, sonuçlarýnýn ilanýna, ücretine, sýnavda baþarýlý olma þartlarýna ve sýnav komisyonu ile sýnava iliþkin diðer hususlarý kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Teblið, 26/12/2012 tarihli ve 28509 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Baðýmsýz Denetim Yönetmeliðinin 16 ncý ve 49 uncu maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar
MADDE 4 – (1) Bu Tebliðdeki terimler, Baðýmsýz Denetim Yönetmeliðinde tanýmlanan anlamlarý ile kullanýlmýþtýr. Ayrýca bu Tebliðin uygulanmasýnda;
a) Güvenli elektronik imza: 15/1/2004 tarihli ve 5070
sayýlý Elektronik Ýmza Kanununun 4 üncü maddesinde tanýmlanan imzayý,
b) Komisyon:
Kurum Baþkanýnýn onayýyla oluþturulan sýnav komisyonunu,
c) Yönetmelik: Baðýmsýz Denetim Yönetmeliðini,
ifade eder.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Sýnav Esaslarý
Duyuru
MADDE 5 – (1) Sýnavýn; müracaat þekli, þartlarý, son müracaat tarihi, zamaný, yeri, yapýlýþ þekli, konularý, deðerlendirme yöntemi, baþarý þartý ve ücreti ile sýnava iliþkin diðer hususlar sýnav gününden en az altmýþ gün önce Resmî Gazete’de ve Kurum internet sitesinde yayýmlanmak suretiyle duyurulur.
Sýnava müracaat
MADDE 6 – (1) Sýnava müracaat, Kurum internet sitesinde yayýmlanacak müracaat formunun elektronik ortamda doldurulmasý suretiyle yapýlýr.
(2) Sýnava son müracaat tarihi, sýnav tarihinden en az otuz gün önceki tarih olacak þekilde sýnav duyurusunda belirtilir.
(3) Sýnava; hukuk, iktisat, maliye, iþletme, muhasebe, bankacýlýk, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarýnda eðitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliði Yükseköðretim Kurulunca tasdik edilmiþ yabancý yükseköðretim kurumlarýndan en az lisans seviyesinde mezun olanlar veya diðer öðretim dallarýndan lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fýkrada belirtilen bilim dallarýndan lisansüstü seviyesinde diploma almýþ olanlar baþvurabilir.
Müracaatlarýn
incelenmesi
MADDE 7 – (1) Sýnav müracaatlarý, Kurum tarafýndan inceledikten sonra, sýnava katýlmaya hak kazananlar ile bunlarýn sýnav yerleri sýnav tarihinden en az on beþ gün önce Kurum internet sitesinde duyurulur.
Müracaatýn reddi
MADDE 8 – (1) Sýnava iliþkin 6 ncý maddede aranan þartý taþýmayanlarýn ve müracaat formundaki beyanlarý gerçeði yansýtmayanlarýn müracaatlarý Kurum tarafýndan reddedilir.
(2) Müracaatý reddedilenler, durumun Kurum internet sitesinden
ilan edildiði tarihten itibaren yedi gün içinde, Kuruma itirazda bulunabilirler. Ýtirazlar, Kurum tarafýndan itiraz tarihinden itibaren üç gün içinde incelenip karara baðlanarak sonucu ilgiliye bildirilir.
Sýnav
komisyonu
MADDE 9 – (1) Komisyon,
Kurum Baþkaný tarafýndan görevlendirilen bir baþkan yardýmcýsý ve dört daire baþkaný olmak üzere beþ üyeden oluþur. Komisyona, görevlendirilen baþkan yardýmcýsý baþkanlýk eder. Ayrýca, bir baþkan yardýmcýsý ve iki daire baþkaný yedek üye olarak tespit edilir. Asil üyelerin herhangi bir nedenle komisyona katýlamamalarý halinde yedek üyeler tespit sýrasýna göre komisyona katýlýrlar.
(2) Komisyon; sýnavýn ilanýndan baþlamak üzere, sýnav sorularýnýn tespiti, sýnavýn yapýlmasý, sonuçlandýrýlmasý, sonuçlarýnýn ilaný ve sýnav sonuçlarýna yapýlacak itirazlarýn incelenmesi ile sýnavla ilgili diðer iþlemleri yürütür.
(3) Komisyon üye tam sayýsý ile toplanýr ve oy çokluðu ile karar alýr.
(4) Komisyon, sýnavýn gizlilik ve güven içinde yapýlmasý ile sýnavýn objektif bir þekilde deðerlendirilmesi için gerekli tedbirleri alýr.
(5) Komisyonun
sekretarya hizmetleri, Eðitim ve Yetkilendirme Daire Baþkanlýðý tarafýndan yürütülür.
Sýnav
konularý
MADDE 10 – (1) Sýnav, sýnava gireceklerin denetimle ilgili alanlardaki
teorik ve uygulamaya iliþkin bilgilerini ölçmek üzere aþaðýdaki konulardan ayrý ayrý yapýlýr:
a) Muhasebe
(Genel muhasebe, maliyet ve yönetim muhasebesi),
b) Muhasebe
Standartlarý (Türkiye Muhasebe
Standartlarý, yýllýk ve konsolide finansal tablolarýn hazýrlanmasýna iliþkin mevzuatta yer alan düzenlemeler ve standartlar),
c) Kurumsal Yönetim Ýlkeleri ve Finansal Yönetim,
ç) Denetim (Türkiye Denetim Standartlarý, mesleki etik kurallarý, baðýmsýzlýk, risk yönetimi, iç kontrol ve denetimle ilgili diðer mevzuat),
d) Genel Hukuk
Mevzuatý (Ticaret Hukuku,
Borçlar Hukuku, Ýcra ve Ýflas Hukuku, Medeni Hukuk, Vergi Hukuku, Sosyal Güvenlik Mevzuatý, Ýdare Hukuku),
e) Sermaye
Piyasasý, Bankacýlýk, Sigortacýlýk ve Özel Emeklilik Mevzuatý,
(2) Serbest
Muhasebeci Mali Müþavirler birinci fýkranýn (b), (c), (ç) ve (e) bentlerinde, Yeminli Mali Müþavirler ise (b), (ç) ve (e) bentlerinde belirtilen konulardan sýnava tabi tutulurlar.
(3) Sermaye
piyasasý, bankacýlýk, sigortacýlýk ve özel emeklilik alanlarýnda denetim faaliyetinde bulunmayacak olanlar birinci
fýkranýn (e) bendinde belirtilen konulardan ayrýca sýnava tabi tutulmazlar.
(4) Kurum, sýnavlarý konular itibarýyla birleþtirebilir veya ayýrabilir. Bu hususlar sýnav ilanýnda duyurulur.
Sýnavýn yürütülmesi
MADDE 11 – (1) Sýnavýn ilan edilen yer ve saatte baþlatýlmasý ve süresinde bitirilmesi esastýr.
(2) Sýnav listesinde ismi yer almayanlar ile sýnava giriþte, T.C. Kimlik Numarasý içeren nüfus cüzdaný, pasaport veya sürücü belgesinden en az birisini, ibraz etmeyenler sýnava alýnmazlar.
Sýnavýn geçersiz sayýlacaðý haller
MADDE 12 – (1) Sýnava girenlerden;
a) Sýnavda kopya çektiði veya verdiði,
b) Sýnava kendi yerine baþkasýnýn girdiði,
c) Sýnav kurallarýný ihlal ettiði,
tespit
edilenler ile gerçek dýþý beyanda bulunduðu veya sýnava girme þartlarýný taþýmadýðý sonradan tespit edilenlerin sýnavlarý geçersiz sayýlýr.
(2) Birinci fýkra uyarýnca sýnavlarý geçersiz sayýlanlar iki yýl süreyle Kurum tarafýndan yapýlacak sýnava alýnmazlar.
(3) Birinci fýkra uyarýnca yapýlan tespit üzerine, durum Komisyon tarafýndan karara baðlanarak ilgiliye bildirilir. Komisyon kararýna yedi gün içinde itiraz edilebilir. Bu itirazlar komisyon tarafýndan beþ gün içinde incelenip karara baðlanýr ve sonuç itiraz edene bildirilir.
Sýnav baþarý þartý ve sonuçlarýn geçerlilik süresi
MADDE 13 – (1) Sýnavda baþarýlý sayýlmak için sýnav konularýnýn her birinden yüz puan üzerinden en az altmýþ puan alýnmasý, tüm sýnav konularýndan alýnan notlarýn aritmetik ortalamasýnýn da en az yetmiþ puan olmasý þarttýr.
(2) Not yükseltmek amacýyla da sýnava girilebilir. Not yükseltmek amacýyla girilen sýnavlarda en son alýnan not geçerlidir. Sýnava müracaat edildiði halde sýnava iþtirak edilmemesi durumunda önceki not, süresi içinde geçerliliðini korur.
(3) Konularý itibarýyla sýnav sonuçlarý ilan tarihinden itibaren, iki yýl geçerlidir.
Sýnav sonuçlarýnýn ilaný ve
itiraz
MADDE 14 – (1) Sýnav sonuçlarý, Kurum internet sitesinde duyurulur. Ayrýca, sýnav sonuç belgesi gönderilmez.
(2) Sýnav sonuçlarýna itiraz, sonuçlarýn Kurum internet sitesinde duyurulmasýný izleyen yedi gün içinde yapýlýr. Komisyon, bu itirazlarý itiraz tarihinden itibaren en geç on gün içinde inceleyip karara baðlayarak itiraz edene bildirir.
Sýnav
belgelerinin saklanmasý
MADDE 15 – (1) Sýnavlarda baþarýlý olanlarýn sýnav belgeleri Kurum tarafýndan saklanýr.
(2) Sýnavlarda baþarýsýz olanlarýn belgelerinin saklanma süresi ise beþ yýldýr.
Sýnav
giderleri
MADDE 16 – (1) Sýnava katýlanlar, Kurumca belirlenen ücretleri öderler.
(2) Sýnava müracaat ettiði halde katýlmayanlarýn ödedikleri ücretler iade edilmez.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeþitli ve Son Hükümler
Teblið kapsamýnda yapýlacak müracaat, bildirim, itiraz ve diðer iþlemlerde
usul
MADDE 17 – (1) Bu Teblið kapsamýnda yapýlacak müracaat, bildirim ve itirazlar ile diðer iþlemler, elektronik ortamda yürütülür. Meslek mensuplarý, 5070 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinde tanýmlanan “Güvenli Elektronik Ýmzayý” kullanýr.
(2) Elektronik
ortamda iþlem yapýlamamasý halinde iþlemler, daha sonra elektronik ortama aktarýlmak üzere, yazýlý ortamda ve Kurumca uygun görülen sürede yürütülür.
(3) Bu Teblið uyarýnca yapýlacak tebligatlar hakkýnda 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayýlý Tebligat Kanunu hükümleri uygulanýr.
Tebliðde hüküm
bulunmayan haller
MADDE 18 – (1) Bu Tebliðde hüküm bulunmayan hususlar Kurum tarafýndan düzenlenir.
Sýnavlara
iliþkin geçiþ hükmü
GEÇÝCÝ MADDE 1 – (1) 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumlarý tarafýndan baðýmsýz denetçiliðe iliþkin yapýlan sýnavlara girenlerin, bu sýnavlarda baþarýlý sayýldýklarý konular itibarýyla aldýklarý notlar, mevzuatý uyarýnca geçerli süre içinde ve talepleri halinde bu Teblið uyarýnca yapýlacak sýnavda ilgili konular itibarýyla dikkate alýnýr.
(2) 1/1/2013
tarihinden önce kamu kurumlarý tarafýndan baðýmsýz denetçiliðe iliþkin olarak Muhasebe Standartlarý konusunda yapýlan sýnav bu Tebliðdeki Muhasebe Standartlarý konusuna, Denetim Standartlarýna iliþkin olarak yapýlan sýnav bu Tebliðdeki Denetim konusuna, Sermaye Piyasasý Mevzuatýna iliþkin olarak yapýlan sýnav da bu Tebliðdeki Sermaye Piyasasý Mevzuatý konusuna iliþkin sýnavlarda dikkate alýnýr.
Yürürlük
MADDE 19 – (1) Bu Teblið yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 20 – (1) Bu Teblið hükümlerini Kurum Baþkaný yürütür.
|