Ekonomi Bakanlýðýndan:
ETÝLEN GLÝKOL ÝTHALATINDA TARÝFE KONTENJANI
UYGULANMASINA ÝLÝÞKÝN TEBLÝÐ
Amaç ve
kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebliðin amacý, 20/12/2012 tarihli ve
2012/4104 sayýlý Bakanlar Kurulu
Kararý eki Etilen Glikol
(etandiol) Ýthalatýnda Tarife Kontenjaný Uygulanmasý Hakkýnda Karar uyarýnca, Etilen Glikol (etandiol)
ithalatýnda açýlan tarife kontenjanýnýn daðýtým yöntemi ile baþvuru, daðýtým ve kullaným usul ve esaslarýný düzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu
Teblið, 20/12/2012 tarihli ve 2012/4104 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý eki Etilen Glikol (etandiol)
Ýthalatýnda Tarife Kontenjaný Uygulanmasý Hakkýnda Karar ile 14/4/2010 tarihli ve 2010/339 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý eki Ýthalatta Kota ve Tarife Kontenjaný Ýdaresi Hakkýnda Karara dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tarife kontenjaný baþvurularý ve daðýtýmý
MADDE 3 – (1)
20/12/2012 tarihli ve 2012/4104 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý uyarýnca, 2905.31.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonlu (G.T.Ý.P)
Etilen Glikol (etandiol) ithalatýnda açýlan 200.000 tonluk tarife kontenjanýnýn daðýtýmý, tarife kontenjaný konusu Etilen Glikol (etandiol)
maddesini üreten veya üretiminde hammadde olarak kullanan sanayicilere yapýlýr.
(2) Tarife
kontenjanýndan faydalanabilmek
için, sanayicilerin
bu Tebliðin yayýmý tarihinden itibaren on beþ gün içerisinde, EK-1 de belirtilen belge ve bilgileri tam
ve eksiksiz olarak düzenleyerek Ekonomi Bakanlýðýna (Ýthalat Genel Müdürlüðü) müracaat etmeleri zorunlu olup, baþvurularýn deðerlendirilmesinde, Ekonomi Bakanlýðý genel evrak kayýt tarihi ve kayýt numarasý esas alýnacaktýr.
(3) Baþvurulara iliþkin olarak ihtiyaç duyulmasý halinde Ekonomi Bakanlýðýnca (Ýthalat Genel Müdürlüðü) EK-1 de yer alan belge ve bilgiler ile ilgili
olarak firmadan ve/veya bu belgeleri düzenleyen kiþi, kurum ve kuruluþlardan ek veya açýklayýcý belge ve bilgi talep edilebilir.
(4) Deðerlendirmeye alýnabilecek nitelikteki baþvurularda talep edilen toplam tarife kontenjaný miktarýnýn, açýlmýþ olan tarife kontenjaný miktarýndan daha düþük olmasý durumunda talepler tam olarak karþýlanýr.
(5) Deðerlendirmeye alýnabilecek nitelikteki baþvurularda talep edilen toplam tarife kontenjaný miktarýnýn açýlan tarife kontenjaný miktarýndan daha fazla olmasý durumunda ise daðýtým, geçerli baþvuru sayýsý, toplam talep miktarý, üretim kapasitesi, üretim miktarý, tüketim miktarý, satýn alýmlar ve/veya ithalat performansý çerçevesinde gerçekleþtirilir.
(6) Daðýtýlan toplam tarife kontenjaný miktarýnýn, açýlan tarife kontenjaný miktarýndan daha düþük olmasý halinde, artan miktarýn daðýtýmý Ekonomi Bakanlýðýnca yayýmlanacak yeni bir teblið ile yapýlabilir.
Ýthal
lisansý düzenlenmesi
MADDE 4 – (1) Bu Tebliðde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapýlan tarife kontenjaný daðýtýmý sonucunda oluþan tahsisat hakký dikkate alýnarak, 2905.31.00.00.00 G.T.Ý.P’inde
yer alan etilen glikol için Ekonomi Bakanlýðýnca (Ýthalat Genel Müdürlüðü) ithal lisansý düzenlenir.
(2) Ýthal lisansý, bir tanesi tarife kontenjaný tahsisi yapýlan firmaya verilmek üzere (firma nüshasý) ve bir tanesi de Ekonomi Bakanlýðýnda kalmak üzere (Bakanlýk nüshasý) iki nüsha olarak düzenlenir.
Ýthal
lisansý geçerlilik süresi
MADDE 5 – (1) Bu Teblið çerçevesinde yapýlacak ithalat için Ekonomi Bakanlýðýnca (Ýthalat Genel Müdürlüðü) düzenlenen ithal lisanslarý, 31/12/2013 tarihine
kadar (bu tarih dahil) geçerli olup, bu süre uzatýlamaz.
Gümrük
beyannamesinin tescili
MADDE 6 – (1) Bu Teblið kapsamýnda ithal edilecek ürünlere iliþkin gümrük beyannamelerinin, ithal lisansýnýn geçerlilik süresi içinde tescil edilmiþ olmasý þarttýr.
Ýthal
lisansý devri
MADDE 7 – (1) Ýthal lisansý kapsamýndaki ithalatýn, ithal lisansý sahibi firma tarafýndan yapýlmasý zorunludur. Ýthal lisansý üçüncü kiþilere devredilemez.
Gümrük
idaresince yapýlacak iþlemler
MADDE 8 – (1) Ýthal lisansý kapsamýnda yapýlan ithalata iliþkin gerekli düþümler ilgili gümrük idaresi tarafýndan ithal lisansýnýn firma nüshasýnýn arka yüzüne iþlenerek imza ve mühür altýna alýnýr. Bu sayfada yer kalmamasý halinde ise yeni sayfa ilave edilerek ilave edilen
sayfa adedi ithal lisansý firma nüshasýnýn aslýna derç edilerek imza ve mühür altýna alýnýr.
Ýthal
lisansýnýn zayii
MADDE 9 – (1) Ýthal lisanslarýnýn kaybolmasý, kullanýlamaz hale gelmesi ve bu duruma iliþkin gazete ilaný ve/veya bu hususu belgelendiren ilgili belgeler
ile baþvurulmasý halinde, Ekonomi Bakanlýðýnca (Ýthalat Genel Müdürlüðü) üzerine "Zayi olmasýndan dolayý yeniden düzenlenmiþtir" þeklinde þerh düþülerek, ithal lisansýnýn kullanýlmamýþ olan kýsmý için yeni ithal lisansý düzenlenebilir.
(2) Lisansýn zayi olmasý durumunda yapýlan iþlemler, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýna (Gümrükler Genel Müdürlüðü) ve firmaya Ekonomi Bakanlýðýnca (Ýthalat Genel Müdürlüðü) bildirilir.
Ýthal
lisansýnýn
revizesi
MADDE 10 – (1) Ýthal lisansýnýn üzerinde kayýtlý hususlara iliþkin olarak ihtiyaç olmasý halinde, Ekonomi Bakanlýðý (Ýthalat Genel Müdürlüðü) resen deðiþiklik yapabilir. Adýna ithal lisansý düzenlenen firma tarafýndan, ithal lisansý firma nüshasýnýn aslý ve deðiþiklik talebine iliþkin ilgili bilgi ve belgeler ile birlikte baþvurulmasý halinde, ithal lisansýna iliþkin revize talepleri Ekonomi Bakanlýðýnca (Ýthalat Genel Müdürlüðü) sonuçlandýrýlýr. Söz konusu baþvurunun, adýna ithal lisansý düzenlenmiþ olan firmayý temsil ve ilzama yetkili temsilci veya temsilciler
tarafýndan yapýlmasý gerekmektedir.
(2) Ýthal lisansýnýn miktarýnýn artýrýlmasýna ve lisans süresinin uzatýlmasýna yönelik talepler deðerlendirmeye alýnmaz.
Ýthal
lisansýnýn iadesi
MADDE 11 – (1) Ýthal lisansýnýn geçerlilik süresinin bitmesini müteakip, on beþ gün içerisinde firmalara verilen nüshanýn aslý Ekonomi Bakanlýðýna (Ýthalat Genel Müdürlüðü) iade edilir.
Hüküm
bulunmayan haller
MADDE 12 – (1) Bu Tebliðde yer almayan hususlarda, Bakanlar Kurulunun 20/12/1995 tarihli ve 95/7606 sayýlý Ýthalat Rejimi Kararý ve diðer ilgili mevzuat hükümleri uygulanýr.
Yürürlük
MADDE 13 – (1) Bu Teblið yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 14 – (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.
Tebliðin
ekleri için týklayýnýz
|